En av professor Kjell Alekletts doktorander har nu spikat sin avhandling Production from Giant Gas Fields in Norway and Russia and Subsequent Implications for European Energy Security på Uppsala Universitets tavla. Avhandlingen finns också på den digitala anslagstavlan för nedladdning.
Beskedet är att EU behöver öka sin import av fossilgas med 90% till år 2030, pga fallande egen produktion och ökad konsumtion.
Ryssland och Norge står idag för 62% av exporten till EU, och skulle behöva öka denna export med 206% ((100+90)/62=3.06) till år 2030 för att täcka upp EU:s ökade importbehov.
För att citera den svenska sammanfattningen på Kjell Alekletts blogginlägg om avhandlingen.
“I alla de scenarier som har studerats är norsk gasproduktion på nedgång före år 2030. Norsk gasexport till EU via pipeline kan år 2030 till och med vara 20% lägre än dagens nivå. En studie av den potentiella produktionen från ryska gigantfält ger att exporten av rysk gas till EU maximalt kan öka med 45% till år 2030.”
EU kommer alltså sakna rejält med importkapacitet, och det här får i allra högsta grad säkerhetspolitisk påverkan, vilket jag skrivit om förr.
Samtidigt kommer antagligen en del av Rysslands ökande exportkapacitet, t ex från Sakhalin-öarna norr om Japan att antagligen gå till Kina och Asien istället för till Europa.
Och samtidigt är som bekant t ex Göteborg rejält beroende av fossilgas för sin uppvärmning. Eller som Göteborg Energi kallar det, ett hållbart samhälle.
Läser man själva rapporten så ser Norges fossilgasproduktion ut att nå peak gas runt år 2020, som senast 2022, och det bara på en nivå som överstiger dagens produktion med 20%. Därefter faller produktionen kraftigt. Den ryska fossilgasproduktionen peakar runt år 2035 på en nivå ca 35% över dagens.
8 kommentarer
Hej Cornucopia.
Jag undrar vad du säger om det än värre faktumet att nettoenergin, både från olja och gas, kanske kommer vara nästintill obefintlig runt 2030. Det har dykt upp en del intressanta artiklar om detta på senare tid. Se t.ex.
http://netenergy.theoildrum.com/node/5500
&
http://www.mdpi.com/1996-1073/2/3/490/pdf
Mvh Frekvent Besökare
Som tur var är det rätt enkelt att minska gasanvändningen, med hjälp av effektiviseringar, mer vindkraft, kärnkraft och kol. Det enda man egentligen behöver göra är att ändra på våra nuvarande gas- och elregleringar så de inte ensidigt fokuserar på att gaskraftverk ska byggas. Sen kan marknaden sköta resten, även om direkta statliga ingrepp torde vara effektivare.
/Starvid
Kärnkraft är för långsamt för att kunna balansera vindkraften, så det blir mer kol i så fall. Prognosen för det framtida behovet av fossilgas baserar sig också på utbyggnad av andra energikällor, inte business as usual alltså.
Det finns gas som ännu ej upptäckts. I USA har man funnit enorma gasfält som nu sätter press på gaspriserna. Tydligen så ligger det gas i undergrund som tidigare ej varit aktuell att prospetera. Kortsiktigt och kanske inget som räcker fram till år 2030. Se http://www.rigzone.com -angående överskott av gas i USA.
Men Ryssland är enormt och östra Sibirien är outforskat!/Oppti
Vindkraft balanseras med fördel av gaskraft, där vattenkraft saknas. Gasen räcker bra så länge den används till balanskraft och kemisk industri, kanske också som kompletterande motorbränsle. Problemet får man när man gör som nu, det vill säga insisterar på att baslasten ska skötas med gaseldade kraftverk. Vansinne.
/Starvid
På peaken av oljekonsumtionen skall Gbg kanske rusta sig för ännu mer bilar genom att riva Gårda och bygga parkeringshus. Är det klokt beslut??
Även om tillverkningen av gasdrivna fordon ökar med 18% per år (alltså som hittils) så blir det inte mer än drygt 65 miljoner fordon till år 2020. Alltså inte mer än 9% av totala fordonsparken. Nu finns det c:a 9 miljoner gasfordon globalt.
Oljebehovet kommer fortsättningsvis att vara enormt. Bara Kina uppskattas öka sin fordonspark med drygt 10 miljoner per år.
Elbilar, ackumulatorutvecklingen går framåt…
PS
Bra ämne men rubriken till artikeln är kass
Håller med om dålig rubrik. Försökte ordna en Konsum-innehållsförteckning. Blir inte alltid så bra.