Ett utmärkt alternativt till den amerikanska börshandlade fonden United States Oil Fund (NYSE:USO) är den svensknoterade börshandlade fonden Handelsbanken Bull Olja (OMX:BULL OLJA H). Jag skriver börhandlad fond (ETF) med reservation. Jag har läst investeringmemorandumet, och det ser alltså ut som att fonden faktiskt sitter på egna terminskontrakt för oljan, eftersom dessa rullas framåt en gång per månad, och det rör sig alltså inte om en syntetisk ETN.
Bull Olja handlas med en hävstång på x2, vilket innebär att ETF:en steg med nästan 8% på gårdagens kraftiga uppgång i oljan, men förstås också att den faller desto snabbare när oljepriset går ner. Utmärkt för positiv trading i oljan. Då USA-börserna var stängda i måndags backtradade jag Bull Olja på den köpsignal som utlöstes i fredags i USO. Nu följer visserligen USO den amerikanska referensoljan WTI, medan Bull Olja följer Nordsjöns referensolja Brent, men dessa skuggar i någon mån varandra, så köpsignalerna borde vara de samma.
Jag gick också ur XACT Bear 2 i måndags, och bytte alltså till Bull Olja.
Köpsignalerna inom råvaror vi fick se i fredags bekräftades av gårdagens kraftiga uppgångar inom hela råvarusektorn, vilket också utlöste köpsignaler inom råvaruindex även för energi (olja, gas, bensin), och inte bara som tidigare i oljan. I media talas det om att råvarorna steg på fallande dollar, men det är förstås en överdrift. Oljan steg nästan 4%, mot högst marginella fall i dollarpriset.
Men man skall inte glömma bort att börstrenden fortfarande är negativ lite mer långsiktigt i veckocharten, även för råvarorna, så försiktighet råder.
I dag ser vi också ett bra exempel på varför man kan välja att investera i råvaror istället för i råvarubolag. Med en investering i råvaran undviker man bolagsrisken. Bull Olja stiger idag lite till, ca +0.77%, tillsammans med oljepriset, medan två av de svenska oljebolagen, PA Resources (OMX:PAR,OSE:PAR) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE) fortsätter sina fallande trender på dagens bokslutsrapporter i bägge bolagen.
För just PA Resources finns ett starkt stöd runt 24:- SEK, vilket dock borde göra nedgången begränsad. Knäcks stödet är nästa steg nere runt 21-22:- SEK, men jag tror stödet håller. Den som sitter med aktier i PARE behöver alltså inte känna panik riktigt än. Det kan rent av vara ett köpläge, även om det än så länge inte är långt kvar till det blir någon köpsignal.
Återkommer senare med teknisk analys och köpsignaler i en hög med råvarupapper och råvaruaktier på andra sidan Atlanten, som alltså hängt på köpsignalerna i fredags.
Tillägg 09:47: Handelsbankens market-making i Bull Olja gick just sönder, så kursen sätts för tillfället inte rätt.
6 kommentarer
Hej! Bull olja H, tillsammans med övriga bull/bear olja o dyl är inte ETFer utan certifikat, inte en ofantlig skillnad för investerare men rätt ska la va rätt ;o)
Ett certifikat har nackdelen att ha relativt dålig likviditet och höga spreadar jämfört med en ETF/ETN.
Problematiken med cartango/backwardation kvarstår om de rullar kontrakten.
Seeking Alpha har en intressant och relevant artikel i ämnet oljeinvesteringar idag. Väl värd att läsa i sammanhanget då problematiken är lika applicerbar på certifikat som ETF:er.
http://seekingalpha.com/article/188842-what-do-oil-etfs-really-cost?source=feed
Ser inte riktigt skillnaden på certifikat och ETF i det här fallet, det finns en underliggande tillgång, och en marketmaker. Volymer når man inte i Sverige ändå. Spreaden är idag 50 öre mellan SHB:s 100 000-poster, vilket innebär en "avgift" på 0.7% idag, plus avgifter i certifikatet. Stora problemet är förstås contango/backwardation, men det går inte att komma undan om man vill följa spotpriset alls.
Med endast 100 000 certifikat i marketmakerns post, så kan man förstås inte köpa för mer än 6.5 miljoner SEK åt gången just nu, vilket förstås kan vara ett problem för somliga. Fast de som har 6.5 MSEK kanske köper terminer själva istället?
För att förtydliga, om man tradar kortsiktigt så får man leva med 0.7%, men för långsiktig investering i oljepriset så är inte vare sig cert eller ETF lämpliga så länge terminspriserna ligger högre framåt i tiden.
"för långsiktig investering i oljepriset så är inte vare sig cert eller ETF lämpliga så länge terminspriserna ligger högre framåt i tiden"
I vad ska man investera då om man bara vill äga råvaran?