I media kommer det nu fram uppgifter om att den borgerliga alliansregimen vill slopa fastighetsskatten helt. Fastighetsskatten gjordes som bekant om till en fastighetsavgift, som ligger på 0.75% av taxeringsvärdet, eller som högst 6000:- SEK per år.
Vad man nu pratar om är att det uppfattas som orättvist att småhus med ett taxeringsvärde på under 800 000:- SEK alltså fortfarande får se sin fastighetsavgift variera från år till år med taxeringsvärdet och kan skilja stort mellan likvärdiga hus på billigare orter.
Det är detta man vill avskaffa, inte själva beskattningen av småhus. Man vill alltså i praktiken ändra om nuvarande system, så man inte behöver ha någon kostsam fastighetstaxering alls, utan avgifterna skall vara fasta, eller kanske justeras med ngt index. Man får väl förmoda att de skall göras till ett och samma schablonbelopp i hela landet, t ex 4000:- per år för en året runtbostad, och 2000:- för ett fritidshus.
Därmed kan man lägga ner hela cirkusen med taxeringen av fastigheter, där staten skall ha koll på ur många toalettstolar vi har och hur många meter bänkskiva det finns i köket.
Men det är alltså inte tal om att slopa den årliga straffavgiften för att äga en egen bostadsfastighet.
Läs vad regeringens skatteutskott faktiskt föreslår.
Ett spontant förslag från mig är att eftersom fastighetsavgiften skall tillfalla kommunerna, så borde hela hanteringen läggas över just på kommunen. Varje kommun får själv fastställa en avgiftsnivå, som skall tas ut till 100% på året runtbostäder, och till 50% på fritidshus. Därmed får kommunen själv välja styrmedel för att antingen mjölka eller locka folk till eller från kommunen. Varför staten skall bestämma över en avgift som tillfaller kommunerna övergår åtminstone mitt förstånd. Möjligen kan staten fastställa en maxtaxa för bostäder…
Samtidigt fortsätter bostadsbubblan att pumpas upp. Småhus steg med i snitt 7% det senaste året. Svenska folket är har också större skulder än tidigare, och dessa steg med 8%, dvs mer än huspriserna. Och definitivt mer än den obefintliga officiella inflationen och löneökningarna. Så mycket var det med snacket om att inflationen äter upp svenska folkets skulder. Inte under 2009 iaf. Tvärt om.
De som nu köpt sin bostad för mångmiljonbelopp i storstadsområdena kanske skall ta sig en funderare på hur de skall klara ekonomin om de röd-gröna axelmakterna vinner valet, och återinför en fastighetsbeskattning som kan handla om flera tusen i månaden, mot som idag högst 500:- i månaden. Och vad som händer med bostadsbubblan om det gamla systemet för fastighetsskatt återinförs, samtidigt som räntorna stiger. Det är inte längre något snack om att inte räntan kommer höjas i närtid.
Man kan också fundera på om inte regeringens ROT-avdrag för renovering och tillbyggnad bidrar till att dels pumpa upp bostadsbubblan, och dels att sätta marknaden ur spel för marknadsmässiga priser på hantverkstjänster. Som en läsare påtalade hade en bekant blivit offererad ett enkelt bygge för 20 000:- per kvadratmeter, något som på sin höjd borde kosta 7000:- per kvadratmeter.
De låga räntorna gör att hantverkarna kan offerera vad kunderna har råd att låna till, inte vad det faktiskt kostar. Man kan rent av tänka sig att driftiga byggfirmor kollar upp offentliga uppgifter som kundens taxerade inkomst, samt hur stora lån (= ungefär pantbrev) som är uttagna, och därmed kan se hur mycket kunden har råd med. Mycket, så offererar man dyrt, lite, så svarar man inte på offertförfrågan.
Det skall inte kosta 5 MSEK att bygga ett hus i Stockholm. Det skall kosta 2.5 – 3 MSEK + tomt för ett hus med lyxstandard, och kanske 1.5 – 2 MSEK för ett hus med normal standard. Resten är ocker. Och det går att bygga ett hus för drygt en miljon idag, om man nöjer sig med sämre standard på inredning och tillval. Det måste inte vara italiensk marmor i badrummet, dansk sjösten i tvättstugan, äkta trä i köket, 25 kvadratmeter stora sovrum, kyrktak med limträbalkar i vardagsrummet, golvvärme, tapeter av handflätad bambu och granitskivor i panoramafönster bara för att räntan råkar vara låg.
Fram till 90-talet hade vi i gamla DDR-Sverige räntebidrag och en tvingande byggnorm. För att få räntebidragen, så behövde man följa byggnormen. 12 m2 för föräldrasovrummet, 7 m2 för barnsovrum, eller 10 m2 för ett sovrum för två barn. 20-25 m2 för vardagsrummet osv. Max 150 kvadratmeter bostadsyta. Kanske lite stelt, men även hus byggda under första halvan av 90-talet följer i mycket detta, och är alldeles utmärkta att bo i. Sedan slopades byggnormen och det stod fritt att bygga hur som helst även för massorna som behövde låna pengar till boendet. Det enda som saknades var nollräntan och tjugo olika förverkliga-ditt-eget-boende-program i TV. Bygger man efter den gamla byggnormen får man utmärkta hus, och till en realistisk kostnad mot dagens lyxbyggen. Frihet som idag är bra, men med frihet kommer också ansvar.
Göran Perssons nybygge, hans lilla torp på Torp, kostade ca 6 MSEK att bygga. Detta för en byggnad om 352 kvadratmeter, plus två flygelbyggnader. Allt med högsta standard. Ett vanligt hus på 150 kvadratmeter skall inte kosta mer än hälften, trots lyxstandard.
Bygga ett eget hus är något de flesta gör på sin höjd en gång i livet, och har man själv ingen bakgrund i byggbranschen så är man helt utlämnad åt säljare och entreprenörer som vid det här laget blåst 100-tals kunder. Det är en tuff uppförsbacke att kämpa mot.
Tog själv fastpris en gång. Resultatet blev en timpenning på 2500:- SEK för hantverkaren. Visserligen talade han inte i mobiltelefon, utan jobbade till skillnad mot de som gick på löpande. En bra investering när man skall anlita hantverkare är en (tyvärr olaglig) GSM- och 3G-störsändare. Man kan antagligen halvera byggkostnaden på det viset. Ett alternativ är att begära in hantverkarnas mobiltelefoner när de kliver in genom dörren. Eller bygga någonstans på landet där mobilteckning saknas.
17 kommentarer
Varför ska man ha en fastighetskatt alls?
Det ska inte kosta att inneha en ägodel.Det enda som vore rimligt att skatta är om en person bygger fastigheter i syfte att spekulativt sälja dom vidare för ett orimligt högt belopp. Då ska realisationsvinsten beskattas. Vilket den gör idag. Däremot ska en skälig vinst på t.ex 10% vara skatte fri.
Även byggbolag måste kunna tjäna sitt uppehälle.
Mvh Peder
"Det skall inte kosta 5 MSEK att bygga ett hus i Stockholm. Det skall kosta 2.5 – 3 MSEK + tomt för ett hus med lyxstandard, och kanske 1.5 – 2 MSEK för ett hus med normal standard. Resten är ocker. Och det går att bygga ett hus för drygt en miljon idag, om man nöjer sig med sämre standard på inredning och tillval. Det måste inte vara italiensk marmor i badrummet, dansk sjösten i tvättstugan, äkta trä i köket, 25 kvadratmeter stora sovrum, kyrktak med limträbalkar i vardagsrummet, golvvärme, tapeter av handflätad bambu och granitskivor i panoramafönster bara för att räntan råkar vara låg."
Nu vet jag inte om du är allvarlig – eller om du skojar. Men i tokholmsområdet så är det ungefär de priserna som gäller- med vissa undantag förvisso.
En tom, om du hittar ngn, går på mellan 1.5 – 3.5 mkr (eller hur mkt som helst i kanonlägen förstås) – och är oftast på 800-1000 kvm.
Ett hur, "nyckelfärdigt" ligger på mellan miljonen – 3 miljoner från de flesta tillverkarna.
Tex Götenehus tar 2.3 miljoner för ett enplanshus 180kvm, i nyfunkisstil med ok standard.
På det tillkomemr tomtbearbetning och grund, samt afgifter, byggeherrekostnader, försäkringar och lite sådant.
Mao tomt 1-2 mkr, hus 1.5-2.5 mkr, runtomkringkostander 0.5 -1 mkr -> summa 3 – 5 mkr
Dvs som du skriver i ditt inlägg.
Det är rätt få som bygger hus i 5-7 mkr klassen med marmorgolv och sjösten även om det förstås förekommer
/K
Klas, ingen skulle vara så korkad att bygga där det krävs miljonen för tomtbearbetning om inte räntan var så låg.
Byggbolagen har lagt beslag på tomterna, och tvingar därmed kunderna att bygga "ståndsmässigt". De kan inte fritt välja ett billigare hus.
Det hela kunde t ex motverkas genom att förbjuda företags ägande av obebyggda småhustomter.
Har det aldrig fallit dig in att fastighetsskattens påverkan på huspriserna förhåller sig på samma sätt som ROT-bidraget till hantverkarpriserna. Dvs att vad som verkligen är intressant är vad slutsumman blir.
Det enda som hände vid avskaffandet av fastighetsskatten var en gigantisk förmögenhetsöverföring till oss som redan ägede en fastighet. Priserna for i höjden eftersom det enda som man bryr sig om är vad boendskostnaden blir och man således hade mer pengar att spendera. När jag säljer mitt hus blir jag rik, men den som köper har inte fått det fetare än tidigare.
Jag har också svårt att se hur någon tomt kan kosta en miljon att göra iordning. Där jag bor har man på ett berg avverkat skogen, och sedan anlagt bergstomter. Man har sprängt och kört med grävmaskiner och dumpers i ett halvår, anlagt vägar, dragit in VA och el, plattat till där grunden för husen skall stå och grävt ner dränering. För att beskriva området så kallas spekulanterna för bergsgetter av närboende. Kostnad för en tomt är ändå bara ca 700 tusen, och det är 30 minuters pendling till Göteborg. Inte en chans att det kan kosta en miljon att göra iordning en tomt. Någon tar för mycket betalt.
Om byggbolagen gör sådanna vinster borde de vara ett bra investeringsobjekt.
Johan, det rör sig inte om några börsbolag, mestadels.
Klas, förresten, du skriver själv i ditt svar att 190kvm funkisvilla kostar 2.3 MSEK. Där har du satt fingret på problemet. Det är 40 kvm för mycket för normalt behov. Gå ner till 150kvm så är du nere på 1.8 MSEK. Stryk sedan funkis, som inte är ett billigt sätt att bygga, och bygg istället klassiskt svenskt trähus och du landar lätt på 1.5 MSEK istället.
Nu kanske alla "vill" ha 190kvm funkishus, men då skall man inte komma och påstå att "det är ingen bubbla för det kostar lika mycket att bygga nytt". Det är alltså fel, det är de höga priserna i bostadsbubblan som gör att folk tror att enda alternativet är att bygga stort och dyrt. Du kan rent av pressa ner dig till att bygga en villa om 4rok, på säg 110-120, vilket duger alldeles utmärkt, och kostar ännu mindre. Det är också ett alternativ, som definitivt är billigare än befintliga bostäder i bubbelområdena.
Fantastiska vinster i byggbransche, vi ligger säkert på 6%, om vi har tur. En del byggen kan backa 6%. Jämför med Comhem eller Fortum som TJÄNAR 30-40% på omsättningen..
Nej, vi blir inte feta i byggbranschen.
Jag (mitt företag) jobbar inte år privatpersoner. Men priserna där baseras nog på att det är ett helvete att jobba med folk utan koll, vara 1 av 10 inte betalar vad det kostar. Då får övriga nio betala.
Ligger det på 6 % så varför tar du inte nån vanlig anställning ?
Har flera bekanta som jobbar som snickare/byggare och har bättre ekonomi än jag som jobbar inom IT och lager. Visst jag sitter varmt & bekvämt men mitt jobb är stressigare med tanke på alla uppdateringar och nyheter.
Stringfellow, anonym, "vinst" är ju ett begrepp inom ett AB som gäller efter man har tagit ut lön.
2500/timmen hantverkaren kom glidande till mig i en BMW för drygt en miljon. Ett dåligt tecken.
Vinst är också något som skall räknas på eget satsat kapital. 6% i vinst på omsättningen efter lön kan handla om 1000-tals procent i vinst på satsat kapital.
En bekant till mig är murare, i Stockholm. Han fick en förfrågan från en välkänd direktör om att fixa en mur.
Han räknade på det, och kom fram till att han ville ha 10.000:- för jobbet.
Men han hade fullt upp, och ville egentligen inte ta jobbet.
Så han slog till och lämnade en offert på 20.000:-!
Du får 40.000:-, om du fixar det genast, sade direktören….
Muraren tog jobbet.
Det jobb han höll på med, fick vänta.
När tror du att bubblan kommer att spricka och hur kommer den att spricka? Kommer den att pysa långsam från våren-sommaren (i samband med att räntan börjar höjas) och ett par år framåt eller kommer den att störtdyka av att någonting punkterar bubblan?
Byggen kan kosta skjortan om man inte ser upp.
Därför är de siter man kan lägga upp projektförfrågningar på räddningen för små plånböcker eller snåla fastighetsägare.
Eftersom jag bor i en dyr kommun brukar offerterna annars se rätt saltade ut./Oppti
0.5 – 1 Mkr är inte bara för sprängning och grund, det är även byggfelsförsäkring (brukar vara ca 1% av byggsumman totalt), bygglov, elinkopplingm, VA inkoppling (brukar kosta mellan 50000-150000 om det ligegr hyfsat bra till) mm
Nej alla kan inte och vill inte bygga ett hus i nyfunkisstil på 180 kvm – enplan dessutom vilket blir dyrare. Det vara bara ett exempel på ett hus jag visste kostnaden mer exakt på – det finsn som sagt normala familjevillor från ca miljonen att få – vilket jag också räknade med i mitt exempel.
Man brukar räkna medatt ett nytt hus kostar mellan 10000-20000 kr/kvm exkl tomt att bygga i Sverige idag.
Självklart, om man kan så kan man bygga själv och spara ytterligare pengar, mitt fritidshus byggde jag för ca 5000kr/kvm (ca 6000kr/kvm inkl tomt och allt annat) – men då kanske man egentligen skall ta med arbetstid också som en kostnad – iaf om det gäller en riktig villa.
Så nej – nybyggen är inte så hemskt övervärderade idag – det kostar en hel del att bygga – tyvärr…Och som sagt det finns inte så gott om tomtmark i Stockholm tex – det är en av faktorerna som håller uppe villapriserna.
Sen är jag övertygad om att en utplaning måste ske – men inte nödvändigtvis en krasch dock…
/K
Ang tomtpriser över 1 miljon.
Jag som varit med på en planprocess är inte förvånad. Det ställs krav på utredningar MKB och ofta kräver kommunen att byggaren står för arbeten i omgivningen som tidigare de självklart stod för. Men byggbolagen ställer upp för att de vet att de kan föra kostnaderna vidare.
Kommunen ser tomtförsäljning som ett sätt att få in pengar./Oppti
Skatt skall i första hand läggas på kapitalinkomster(fria luncher), i andra hand på arbete. Det är så man lägger upp det om man vill ha en sund, produktiv ekonomi till de mångas fördel, som inte stryps av skuldsättning ("tollboth economy") och dess effekter. Vi har tyvärr gått åt andra hållet, med katastrofalt resultat.