Dagens Nyheter Konsument har sedan ett tag kört en artikelserie “Nya sparskolan”. Något överraskande så täcker man nu även in råvaror, och ignorerar alltså inte det tredje tillgångsslaget.
Man fokuserar förstås på certifikat, eftersom det är vad de svenska bankerna tjänar pengar på. Att köpa fysiskt guld eller silver nämner man inte, fast man har en artikel om en silversmed också. Utländska börshandlade fonder, ETF – Exchange Traded Fund, nämner man inte, trots att man där hittar fysiskt värdesäkrade fonder i åtminstone guld och silver, som alltså inte handlar med terminer utan faktiskt har guld eller silver i valv. Där hittar man t ex iShares Silver Trust (NYSE:SLV) eller SPDR Gold Trust (NYSE:GLD) och iShares COMEX Gold Trust (NYSE:IAU). För övriga råvaror är ETF:erna förstås inte värdesäkrade, utan handlar även de med terminer.
Däremot påtalar DN faktiskt att det finns en motpartsrisk i råvarucertifikaten, dvs att man förlorar allt om utfärdaren (ex SHB) går i konkurs. Fast just Handelsbanken riskerar kanske inte akut konkurs. Vad som är intressant, och som jag inte kände till är att Handelsbankens certifikat är total return, dvs de ger ränta.
När man köper råvaruterminer måste man som bekant ha säkerhet, och i ett total return-index eller total return-certifikat, så räknar man alltså även med räntan på de obligationer man har som säkerhet. Här kunde Handelsbanken helt enkelt stoppat räntan på säkerheten i fickan, men är faktiskt så rättvisa att investeraren får räntan, även om den förstås idag är försumbar.
Återstår nu att se om man kommer täcka in riktigt sparande i motpartsriskfria fysiska råvaror. Guld, silver, platina och palladium är ju möjligt att spara i fysiskt även för privatpersoner utan att man behöver några enorma lagerutrymmen…
Tyvärr nämns CFD:er i marginalen, vilket är livsfarligt och oseriöst av DN att nämna i något som kallas “Sparskola” och alltså är riktade mot vanliga lättlurade privatpersoner. CFD:er kräver nog ett helt separat inlägg. Håll er borta är rekommendationen.
9 kommentarer
Jag väntar med spänning på ditt inlägg om CFD:er.
Åtminstone i Storbritannien har jag en känsla av att de används av en del rätt seriösa spekulanter (höll på att skriva "investerare") – och de borde väl kunna fungera bra för hedging?
Men jag känner instinktiv motvilja mot instrument där det finns ett så uppenbart motpartsintresse av att jag ska misslyckas. Dessutom fyller ju handel med CFD:er ingen uppenbar samhällsfunktion för prisbildningen.
I mina ögon verkar CFD:er helt enkelt vara vår tids bucket shops. Och i så fall förstår jag inte varför de är tillåtna.
Har hört skräckhistorier om hur demokonton på CFD:er fungerar fantastiskt bra, men när man sedan sätter in pengar och handlar på riktigt (och även får 500+ euro som startkapital av CFD-ställaren) så blir man blåst. Vill man sälja med vinst (dvs ställaren går med förlust), så drar de i handbromsen och flyttar sin köpkurs så du gör förlust etc.
Man bör vara väldigt skeptisk till aktörer som ger dig pengar för att börja handla CFD:er hos dem.
Nog är CFD:er bucket shops (boiler rooms), eftersom det bara är ställaren som man handlar mot och det saknas verklig koppling till riktig termin.
Sant att spreadar mm manipuleras när det gäller CFD:s, men i det korta loppet så fungerar de.
Jag ser precis som Per fram emot inlägget om detta instrument.
Eftersom man talar om att spara i råvaror och ädelmetaller utan att nämna det första, bästa och mest logiska sättet att spara på, nämligen att äga den fysiska råvaran själv, så tycker jag att DNs artikel är oseriös.
Ett av de främsta grundargumenten för att spara i ädelmetall är ju att gardera en del av sin förmögenhet mot risken att pyramidspelet med papperspengar och värdepapper skulle komma till ett abrubt slut en dag, helt utan förvarning – och då hjälper det ju inte att äga ännu ett värdepapper i form av råvarucertifikat. Har man fysiska ädelmetaller så blir man i ett sådant läge inte helt barskapad. Men äger man bara värdelösa papperspengar och ett råvarucertifikat så är detta förmodlingen lika lite värt som vilket annat värdepapper som helst.
En total systemkollaps kanske för många verkar helt osannolik idag, men faktum är att detta nog är betydligt mera sannolikt än många andra av de faror som folk går och oroar sig för idag – t ex Svininfluensan.
DN har alltid svårt med orsak-verkan samband inom ekonomi och klimatfrågan. Om guldet (i USD)stiger 10% och USDn faller 5% mot SEK så förstår de ändå inte varför. De är helt insnöade på Keynes och bortom all hjälp och reson. De kan inte ens bemöda sig med att fråga var alla pengar till bailouts och stimulanser kommer ifrån, och de är helt övertygade om att det var bankbonusarna som orsakde krisen, inte artificiellt låg räntor.
Platina (och palladium) är förstås speciellt intressanta eftersom det mesta talar för att deras industriella användning kommer att öka.
Men en privatperson åker på moms på platina…Man måste i princip ha företag för att kunna investera i andra fysiska råvaraor än guld.
Ursäkta en ovetande, men var handlar man fysiskt guld?
/mvh Ofelia
http://www.tavex.se
http://www.guldcentralen.se
http://www.norsksvenskguld.se
Ok, tack så mycket!
mvh/ Ofelia