Vågkraftsbolaget Seabased ändrade via extrastämma förutsättningarna för sin nyemission, antagligen efter påtryckningar från de större aktörer som skulle stå för en stor del av insatsen. Nu sker nyemissionen på 115:- SEK istället för 140:- SEK, och riktas endast till deltagarna i den tidigare avbrutna nyemissionen samt utvalda investerare.
Under perioden har det som bekant blivit klart att man nu bygger en första vågkraftpark om 400 verk tillsammans med Fortum, och går nu alltså upp till att vara ett fullskaligt industriföretag. Anläggningen kommer bli världens största skarpa vågkraftspark. Även om det förstås sker mycket inom vågkraft hos konkurrenterna, så handlar detta alltså om en riktig anläggning och inte något prototyptest.
I det nya utökade investeringsmemorandum, som utgått till befintliga aktieägare och utvalda investorer kan antagligen beställas från bolaget, finns det nu på sidan 30 en affärsplan för norra Europa, dvs Norden och Brittiska Öarna. Man förväntar sig om en omsättning om 22 MSEK för 2009, 61 MSEK för 2010, 600 MSEK för 2011 och 1565 MSEK för 2012. Till detta kommer t ex Nordamerika där man nyligen etablerat ett dotterbolag, men än så länge inte presenterar någon affärsplan. 2012 förväntar man sig enligt affärsplanen göra en vinst på 250 MSEK, och leverera 2400 kraftverk om 20 kW per styck.
Det mest intressanta är dock att Seabased just nu har en ansökan inne hos PRV om att noteras om från att vara ett privat aktierbolag, till ett publikt. Planen är dessutom att under 2010 marknadsnotera bolaget, så rådande nyemission kan vara den sista innan en marknadsnotering.
Tittar man på affärsplanen kan man nu räkna ut ett teoretiskt framtida enterprise value, bolagsvärde, på bolaget relativt någon annan producent av verk för förnyelsebar energi.
Ha lite tålamod med att nedanstående är väldigt förenklat.
Jag tar Vestas som exempel. Utgår vi från PS-värdering, dvs i förhållande till omsättningen, så var Vestas prognos en omsättning på 7200 MEUR för 2009, och bolaget är i princip skuldfritt, liksom många andra teknikbolag. Med 204 miljoner aktier till en kurs 355:- DKK värderas bolaget till PS 204*355*1.38/(7200*10.28)=1.35
En liknande PS-värdering på Seabased år 2012 skulle sätta en prislapp om 2112 MSEK på bolaget. Efter nyemissionen kommer bolaget högst ha 6.4 miljoner aktier, vilket baserat på 2012 års prognos för enbart norra Europa skulle sätta ett framtida värde på 2112*1.35/6.4=445 SEK per aktie vid ett PS-tal på 1.35. Naturligtvis kan ytterligare utspädning tillkomma innan år 2012, och en affärsplan skall förstås tas med en nya salt. Åtminstone i teorin finns det alltså en rejäl uppsida från nyemissionens 115:- SEK på några års sikt, om man tror på affärsplanen.
Samtidigt kan man tycka att PS 1.35 är lågt för ett bolag i stark expansion, men detta var som sagt en relativvärdering kontra ett mer etablerat bolag som Vestas. Naturligtvis finns det idag inga likheter mellan bolagen, utan jag valde Vestas pga liknande bransch.
Onoterade Seabased är mitt näst största portföljinnehav, efter holdingbolaget Energy Potential, som också äger Seabased.
11 kommentarer
Cornucopia, det går vad jag förstår som privatperson inte att investera (i vart fall inte på ngt enkelt sätt) i något av dessa två bolag. Så vad är syftet då med att visa på värdepotentialen för dina bloggläsare??
Det finns ett antal aktieägare i bolaget bland mina läsare, och det är förstås fullt möjligt att som privatperson köpa aktier i bolaget genom att vända sig till aktiebokshållaren som förmedlar affärer mellan aktieägare och intresserade köpare.
Ja, det är lite omständigt, men det är det mycket som är.
Du kan också se det som ett pedagogiskt exempel på hur man lyckas eller misslyckas med att bygga ett nytt svenskt exportföretag inom alternativ energi. Vilket det blir får tiden utvisa.
Och vågenergi och alternativ energi tycker jag är intressant på många plan.
Som jag misstänkte med andra ord. NE-kursen var alldeles för hög och för out-of-touch med verkligheten.
Kanske går emissionen igenom denna gång men 115:- anser jag fortfarande vara för högt.
Cornucopia, vad tror du att marknadsvärdet är för en aktie i Energy Potential?
Utan att kunna något mer om detta bolag än vad jag läser på din blogg låter det som ett förhoppningsbolag.
Att gå från nästan noll till en miljard omsättning på några få år är en konst som få klarar av. Skala upp ett sådant bolag utan att få växtvärk och skenande kostnader är svårt.
Det brukar ofta kräva kapital. Idag är det svårare att få banklån, vilket leder till massiv utspädning för de tidigare ägarna.
Vestas har lyckats, nu får de tung konkurrens från etablerade spelare. General Electric är ett stort bolag som satsar stort på vind. GE är stora eller tänker bli stora på allt de satsar på.
REC är ett annat bolag du kan jämföra med om du vill ha en P/S multipel eller varför inte svenska PV Enterprise som har har haft sina med och motgångar.
Det är spännande med små bolag av denna kaliber, en liten krydda i en blandad aktieportfölj.
Dags att sätta igång hembränningsapparaten, Cornu!
http://www.realtid.se/ArticlePages/200908/06/20090806102941_Realtid001/20090806102941_Realtid001.dbp.asp
brachyura, naturligtvis rör det sig om ett förhoppningsbolag. Jag funderade på att jämföra med REC, men vågkraft liknar vindkraft mer än solceller så i all hast valde jag att jämföra med Vestas.
Det har varit en lång resa för Seabased dit man är idag, med en första skarp order på några hundra verk. Själv har jag haft aktien sedan 2005, och bolaget har funnits längre än så.
Jag vet inte om PV Enterprise sitter på egna patent, eller om de bara är ett monteringsföretag för andras komponenter. Seabased bygger iom nyemissionen en fullskalig fabrik för marknaden i norra Europa, och går därmed från ett utvecklingsbolag till ett industriföretag.
Förhoppningsvis…
Mer intressant på sikt är förstås markanden i Nordamerika, kontinentala Europa och Asien, men det ligger längre fram i tiden, och rimligtvis kommer det fler nyemissioner för de marknaderna.
Formuleringen kring både Seabased USA och Seabased Britain är att sådan att man kan ta in partners på respektive marknad och samäga ett dotterbolag med en annan aktör. Om det sedan blir så återstår att se, och fabriken i Lysekil är likväl avsedd att leverera även till brittiska öarna. Fast i USA bör det nog bli en separat fabrik.
Tack Cornu för info om Seabased, det behövs när bolaget själva är dåliga på området. T ex har man inget avsnitt med nyheter på hemsidan.
Jag har inte lyckats hitta några uppgifter om hur nuvarande försöksprojekt fungerar vare sig på hemsida eller i prospektet. Vet du något om detta?
Gert L
"brachyura, naturligtvis rör det sig om ett förhoppningsbolag"
Hmm, är vi i motsvarigheten till tidiga IT-bolag 1997/98?
Om det går bra ser vi fram mot en värdeökning på 5-10-20 gånger. Gäller då att bevaka och se till att gå ur vid lämpligt tillfälle.
Gert L,
En viktig orsak till att Seabased inte informerar bättre och mer på hemsidan är att man vill vara försiktig så man inte kommer i kläm i FI:s regelverk. Privata bolag har restriktioner härvidlag. Men den som vill kan söka på Bolagsverkets hemsida med ärendenummer 0313891/09 – när det ärendet är registrerat är Seabased ett publikt bolag och då har man t o m viss informationsplikt. Då kan man t ex göra sådant som att lägga ut ett prospekt på hemsidan för nedladdning osv.
Vad gäller provanläggningen utanför Islandsverg så har den funkat mycket bra. För inte länge sedan hade man en kraftig storm i området, och anläggningen fortsatte att producera elektricitet hela tiden och tog ingen som helst skada.
Två nya generatorer är nu leveransklara för Vattenfall, bilder finns under "Pressbilder" på hemsidan (WEC 1 och WEC 2). De ska placeras ut vid Norges kust om bara några veckor.
Så visst händer det saker :-)!