Vår regering, den kära alliansregimen går bort från sin jobblinje och vänder sig till klassisk rödgrön politik. Man satsar nu 8.4 miljarder på att ordna studieskulder åt de som ännu inte har några, så att de inte bara kan vara arbetslösa framöver, utan även arbetslösa med misslyckad utbildning och studieskulder, dvs så kallade utbildningssatsningar.
Vad vitsen är att ha ännu fler arbetslösa högutbildade är vet inte jag, speciellt som kvaliteten på våra högre utbildningar hela tiden faller. En gång i tiden kunde man samla gräddan av forskareliten på de fåtal universitet och högskolor som fanns i landet. Dessa knödde in lite utbildningstimmar för att ha råd med sin forskning, men när man nu istället för 15st som utbildar 150 intresserade i något specialämne, så har man istället 150st som utbildar 3 000 ointresserade i ämnet.
Blir utfallet kvalitet eller kvantitet? Och skapar man fler jobb med mer studieskulder och fler arbetslösa med några tentor kvar till examen?
Till detta kommer diverse vuxenutbildning. Det är förstås bra, för det ger jobb åt massa arbetslösa akademiker av tveksam kvalitet, som därmed kan utbilda de som inte gått ur gymnasiet så de får gymnasiekompetens och kan skaffa sig ännu högre studieskulder genom att läsa vidare. Men skapar det jobb?
Nej, det låter som gammal sossepolitik, luktar som gammal sossepolitik, ser ut som gammal sossepolitik och är gammal sossepolitik. Göm undan arbetslösheten på allt sämre högskolor och universitet, och låt någon annan ta hand om problemet om några år istället.
Skapar de arbetsmarknadspolitiska åtgärerna jobb? Beredskapsjobb är kanske jobb, men det låter mer som förvaring för att snygga till siffrorna, och kanske ordna så att man med tre månaders beredskapsjobb kvalificerar sig för ytterligare 12 månader med a-kassa.
Nej, jobb skapas genom att det skapas jobb i den privata sektorn och att genom att vi får en uthållig tillväxt baserat på sparande och investeringar, istället för lån och konsumtion.
Så vad borde alliansregimen göra? Höja Sveriges konkurrenskraft, och det gör man genom att sänka skatterna för framför allt företagen. Lägg 8.4 miljarder på sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter istället, speciellt för de yngre.
Utbildning är inte lika med kvalitet och konkurrenskraft. Inte längre.
Det tål att påminnas om att det fortfarande är fler som har jobb än vad det var under socialdemokraternas regim.
18 kommentarer
Följande tips ska ju inte ligga här men men.
Money as debt 2 har släppts iallfall
http://theautomaticearth.blogspot.com/2009/08/august-23-2009-promises-unleashed.html
Folk behöver ha något att göra så att de inte uppviglar mot samhället, eller ännu värre, gör revolution.
Och det vet ju alla – utbildning är fint, utbildning är infrastruktur, det är så ett land investerar sig till framtida framgång, ja tillväxt iallafall. Så lyder teserna…
Säg så här; vill jag ha sossepolitik så är det väl rimligt tänka sig att sossarna är bäst på det.
Statsministern hyllar Tage Erlander vilket måste innebära att han tycker dagens sossar inte är lika bra som Tages var och att han då kan göra det bättre själv.
Kopior och plagiat, om än i nya förpackningar, brukar som bekant inte bli lika bra.
Och tänk så mycket omskolning det kommer behövas av alla som nu tror att de är moderater.
Intressanta tider.
Det torde vara uppenbart för alla utom möjligen de mest blåögda att utbildning har blivit det halmstrå som desperata politiker väljer att klamra sig fast vid när arbetslösheten stiger och inga nya riktiga jobb kan skapas. I Sverige så räknas man ju nämligen inte som arbetslös om man går en utbildning, även om det är väldigt uppenbart redan innan man börjar sin utbildning att man sannolikt kommer att vara precis lika arbetslös när man är färdig med sin utbildning som man var innan man började. Att sätta fler i utbildning minskar visserligen arbetslösheten på kort sikt men skapar som sagt på lång sikt bara ännu flera arbetslösa akademiker som förutom sin usla arbetssituation dessutom tvingas att dras med ett stort och onödigt studielån som de får dras med hela livet och som hamnar hos kronofogden när de inte längre har något att betala med.
Hmm,
Alltså vi skall väl inte gå omkring och ha 4 miljoner personer som helt outbildad arbetskraft – vilka företag vill då anställa dessa ?
"Hej har ni ngt jobb åt mig"
"Javisst, vad kan du"
"ingenting"
"Ja men då så, välkommen ombord"
Självklart ingår fler ingredienser än utbildning för att stärka Sveriges konkurrenskraft på den internationella marknaden. Som Fredrik Hären sa "Priset på kunskap har sjunkit".
Entrepenörsskap och vad man gör med kunskapen är mycket högre värderat. Men det innebär inte att man skall strunta i att utbilda sig – tvärtom. Kunskap är en förutsättning och högre studier anses mer eller mindre självklart i ett internationellt perspektiv !
Och även om företagen kanske inte har de perfekta förhållandena, så visar ju studier på att företagsklimatet i Sverige är ett av världens bästa m.a.p bla företagsskatter etc (även om ägarbeskattning och arbetsbeskattningen är en annan femma).
Vad vi behöver är förstås en löpande översikt, och se till att försöka profilera oss mot utlandet. Varför inte framhålla tex den svenska managmentmodellen mer – som visat sig vara rätt framgångsrik.
http://www.isa.se/templates/News____64172.aspx
Men visst kan sänkta arbetsgivaravgifter osv stimulera tillväxten på ett mer hållbart sätt – problemet är att dessa effekter inte kommer direkt – det är ett mer långsiktigt arbete.
/K
Håller inte riktigt med dig här C. Jag tror utbildning är viktigt. Desto fler som utbildas desto mer kunskap finns och möjlighet att något innovativt skapas är större.
Vad ska vi med en massa folk som inte kan något mer kvalificerat. De enkla jobben försvinner allt mer..
Det finns ganska mycket forskning som visar att utbildning är viktigt för ett lands välstånd.
PD
Finanskrisen skiter i vilken politik som bedrivs, söker den jämvikt så får den jämvikt även om det innebär ett tredje världskrig!
PD, nej. Nu skall jag vara lite cynisk och ännu mer elitistisk. Vad vi ser är lagen om minskande avkastning. Förklaring:
Av befolkningen är hälften bättre begåvade (ett brett begrepp som inte bara innefattar intelligens) än medianen, och hälften lägre än medianen. Så är det, går inte att komma ifrån.
När vi en gång skickade 10-20% till universitet och högskolor, så blev det per automatik de med så bra betyg att de i princip alltid hamnade i gruppen som var över medelbegåvade.
Korrekt nog införde vi högskoleprov, för att fånga de som var begåvade, men inte motiverades eller fungerade i grundskole- och gymnasiesystemet.
I takt med att allt fler nu skall utbilda sig på allt fler utbildningsplatser, så ser vi rent konkret att intagningskraven sänks. Utbildningarna måste också förenklas, vilket också drabbar de begåvade som inte längre får lika avancerade kunskaper.
Allt detta eftersom vi letar oss nedåt i begåvningsreserven när vi skickar in folk till universitet och högskolor.
Varje ny högskoleplats ger alltså allt mindre tillbaka, från två håll – dels allt sämre studenter, och dels allt sämre undervisning för de riktigt begåvade.
En kandidat- eller magisterexamen är snart inte värt något. Skall man få jobb så kan man inte längre konkurrera med de som istället doktorerar. För i takt med utökade utbildningsplatser så ökar också platserna för doktoranderna. Så det är där man hittar de som förut hade nöjt sig med en magisterexamen.
Att ha en högskoleexamen är idag inte mer värt än en studentexamen från gymnasiet var på 80-talet.
Men det kostar oss en enorm massa pengar. En mindre och bättre högre utbildning skulle ge oss bättre avkastning på investerade pengar. Alla behöver inte och lämpar sig inte för högre utbildning, iaf inte högre utbildning som den borde vara, inte ett sorts förlängt gymnasium där man nu läser det man förr läste redan på gymnasiet.
@Cornucopia:
Det var att sticka ut huvudet och våga vara politiskt inkorrekt må jag säga 🙂
Men nu tycker jag fortfarande att du missar målet lite.
Även om det är så att 50% aldrig är intresserade av, vill gå eller kommer klara en akademisk "riktigt" utbildning så är utbildning inte fel.
Man kan utbilda sig på många olika nivåer -allt är inte Kandidat-, magister-, eller doktorsexamina.
Ta bara en sån sak som skogsbruk – jag är övertyga om att det finn en massa bra information om hur man ökar avkastningen, minskar stormskador osv osv – inte för att just sådana saker kanske skall tillhandahållas som en åtgärd mot arbetslösheten – men som exempel på "utbildning".
Och om nu svetsare på båtvarv i sverige konkurreras ut av koreaner – så kanske man kan vidareutbildad dessa till CNC-operatörer. Eller en del kanske vill bli trafikpoliser – eller sjukvårdare – som behövs. Istället för att gå omkring som arbetslösa svetsare…
Jag håller helt med om att vi inte får sänka utbildningsstandarden till "lägsta nivån". S-slogan "alla skall med" är idiotisk på ett sätt !
Däremot kan man anpassa utbildningarna genom att inför divergerade sådana.
I gamla gymnasiet fanns tex yrkesutbildningar, för dom som inte ville/orkade plugga vidare senare. Sen beslöt man att alla gymnasieutbildningar skulle ge högskolebehörighet – bra tänkt kanske, men det blev ändå snett !
Vad gäller universiteten/högskolan, så skall man också tänka på att innehållet anpassas till internationella standarder. Vi har ofta haft en lite för hög standard jämfört med en del länder – och för "korta" utbildningar, med en hög takt. Så det är svårt att jämföra rakt av- men jag håller med även där: Vi får inte ha som mål att "Alla skall klara en viss utbildning" – målet måste vara att utbildningen skall ge en viss nivå av kunskap – de som inte klarar dessa mål, klarar inte det helt enkelt – man skall inte sänka nivån !
/K
C.
Jag hör vad du säger, men tror det ligger stor problematik i frågan.
Men jag kan nog hålla med om att man måste tillåta lite mer elitism i samhället framöver. Det är trots allt skillnad. Hög IQ kan vara bra för vissa saker, men hög IQ är inte allt! Finns gott om folk som med hjälp av sin envishet etc kan göra underverk.
Trots att det är så många som idag utbildar sig så utbildar sig många i fel brancher, varför jo antagligen för att skolorna tillhandahåller kurser som många söker (för att tjäna pengar). Kan hålla med om att det är resursslöseri. Många av dessa hamnar på ett vanligt jobb med studielån kvar.
Visst är det viktigt att individen får göra som den vill, men jag tycker då också att individen får ta ett större eget ansvar. Kan hålla med om att det antagligen gått inflation i detta med högskola inom vissa områden, för att man ska kunna hålla höga löner gissar jag. Dock är det bra med ett utbildat folk som ändå förstår varför vissa saker görs som det görs etc. Utbildning håller oss väl också relativt civiliserade. Förstår att det kostar, men bättre att utbilda folk och hålla folk sysselsatta med något istället för att man tar till kriminalitet. Jag vet inte, jag tycker det är en svår fråga. Men vad ska vi göra av alla som inte kan något då? Luktar bidragsamhälle tills eliten drar.
Högskolan är ett bra ställe att ta fram nya ideer och innovationer. Tycker dock att man skulle kunna göra detta ännu lite bättre genom mer pratiska kurser där man faktiskt bygger något som eventuellt senare skulle kunna kommersialiseras.
När jag själv pluggade hade vi massor med ideer som vi ville bygga, men 5 poängs = 5veckors kurserna var för korta föra ge sig på något mer avancerat. Här finns det mycket att göra än på universiteten/högskolorna.
Till de tekniska utbildningarna, dvs de svåra, (det finns lättare nivåer där också) utbildningar är det inte många som söker. De flesta väljer lättare vägar.
Jag kan av egen erfarenhet säga att vissa av dagens doktorer inte är världens brightaste heller. Det är för få som söker de svåra utbildningar helt enkelt för grundkunskaperna är väl för dåliga gissar jag. Det hela måste alltså skärpas upp tidigare?
Dels behövs väl statusen fås upp för vissa brancher, som det är idag är det för dåligt betalt och man anses lite som kuf om man pluggar till ingenjör. Det är inte bra för Sveriges framtid.
Det här är en jättestor fråga med många komplicerade frågor att lösa.
Har sett uppgifter på att Sverige satsar nästan mest i världen på forskning i relativa termer, men resultatet är inte alltför bra. Man tar nog inte tillvara och kommersialiserar ideerna som faktiskt finns därute.
Det blev snabbt ihopskrivet detta, måste fortsätta med annat. Hoppas det är läsbart.
PD
C:
"Att ha en högskoleexamen är idag inte mer värt än en studentexamen från gymnasiet var på 80-talet."
Jag skulle vilja uttrycka utbildningsinflationen som:
På 70-talet var du välutbildad, redo för arbetsmarknaden och efterfrågad om du hade en gymnasiexamen
Mitten på 80-talet var motsvarande utbildning från universitet, Kandidat, Magister, CivEk & CivIng
Sedan 2000 och framåt är doktorandexamen det som gäller.
Detta hänger naturligtvis ihop med att det har poppat upp "högskolor" i varje buske runt om i landet.
Därför är det ett steg framåt när vi framåt kommer att ha tre spetsuniversitet i Sverige och många av de mindre kommer att få lägga ner eller göras om till något annat än "högskola".
Vi gör oss själva en björntjänst när värdefull tid går till att utbilda unga vuxna till något de inte har användning av i yrkeslivet. Kostnader för utbildningen och minskade intäkter i form av kortare arbetsliv. De 25-30 åringar som kommer ut i arbetslivet kommer att ha mycket stora svårigheter att tjäna ihop tillräckligt med pengar, t.o.m studieskulderna kommer att skrivas av därför att inkomsterna inte räcker till.
Klas: "Det var att sticka ut huvudet och våga vara politiskt inkorrekt må jag säga :)"
Jag skulle vilja säga att C i mångt och myckt håller sig inom den politiska huvudfåran. Så även inom detta ämne. Alla nämda uppgifter finns redan uttalade av foreträdare av politiska partier, men saluförs inte speciellt högt av förklarliga skäl.
Tack Sverker.
PD, Klas mfl.
Jag skrev inte intelligens. Jag skrev uttryckligen "begåvning" och sade att det inte är samma sak som intelligens. Definitionen av intelligens är hur bra man är på att lösa IQ-test, varken mer eller mindre. Det är inte samma sak som begåvning, vilket handlar om att tillämpa de resurser man har så att det blir förmer än snittet.
Det som ger jobb är innovationer, företagande och entreprenörsskap.
De utbildningar som leder till detta hittar vi uteslutande inom teknik, medicin och naturvetenskap, och det bär mig emot att säga detta, ekonomi – många företagsbildare och entreprenörer kommer från Handels-utbildningarna.
Att lägga pengar på övrigt, mer än de utbildningsplatser som behövs för att fylla samhällets behov är lurendrejeri mot studenterna och slöseri med skattepengar. Visst, vi behöver humanister etc, men inte fler än vad statens behov är. Vet ni t ex hur många arbetslösa arkeologer det finns i Sverige?
Däremot kan yrkesutbildningar fylla ett behov, om det finns efterfrågan i framtiden. Men inte för sakens skull.
Internationellt skrattar man för övrigt åt många svenska högskole- och universitetsexamina.
Låt oss säga sanningen istället.
Västvärldens dominans inom allt ifrån enklare monteringsjobb till mycket komplicerade datajobb kommer att meromer försvinna till öst(Kina, Indien), där de både har 1/10 kostnad för utbildning/jobb. Hur vi ska kunna bibehålla vår levnadsstandard är en gåta för mig, krig undantaget.
Det hjälper ju inte när vi fram tills nu har sett ner på dessa länder så till den grad att vi gett deras ungdomar gratis högre utbildning, skattefinansierad av svenska skattebetalare på plats här i Sverige.
Sedan, efter de fått göra examensarbeten hos Ericsson eller rent av varit industridoktorander så skickar vi hem dem och förväntar oss att de inte skall skapa några konkurrerande företag…
Nu är det väl slut på gratisåkandet för utländska studenter, men snacka om att ge bort pengar och kompetens…
Jag håller absolut med dig om det sista. Men skolorna har märkt att man kan tjäna pengar på varje utbildningsplats och har tillomed satsat ordentligt på att få hit fler utlandsstudenter. För varje registrering och varje individ som slutför en kurs får de betalt. Det ligger alltså i skolans intresse att godkänna folk. Rätt konstigt det också. Är tentorna för svåra så får de juh inget betalt.
Självklart säger utlandsstudenterna att en av anledningarna till att de åker till Sverige är att det är gratis. De har lite svårt att förstå att det är så. Men det är nog för många humanister som finns nu, både här och där. Dessa verkar inte fatta vad som bygger välstånd eller så vill man medvetet försämra välståndet till andras förmån. Dessa kör Sverige sakta i sankmarken.
Och vad gäller begåvning. Det enda skolan i princip tittar på är väl just IQ förmåga. Har du inte lätt för att lära dig komplexa saker är du ute. Att råplugga och få högt betyg är väl inget problem, men det visar knappast talangerna. Man tittar knappast på entreprenörsanda när man antas till utbildningar som kräver lite. Det är höga betyg som gäller. Vilket enligt min värld inte klassas automatisk som begåvning.
"Nu är det väl slut på gratisåkandet för utländska studenter, men snacka om att ge bort pengar och kompetens…
"
Vad har jag missat? Ser fortfarande utlandsstudenterna välla in och registrera sig. Var i skolans miljö häromdagen. Där sitter man och väntar godtåligt på att ta emot utlandsstudenterna.
PD
I Lund väller det in utländska studenter. Tycker själv att det känns som att de är betydligt fler nu än exempelvis efter sommaren förra året men men…
Apropå meningslösa utbildningar…
Anna Odell (tjejen från konstfack som gjorde ett konstverk där hon iscensatte ett självmordförsök, hoppa från någon bro) fick 50 dagsböter a 50kr enligt nyheterna.
Undrar vad det kostade totalt i samhällsutgifter, läs skattepenger från dig och mig. Skulle gissa på mer än en miljon iaf. Poliser, psykvård, tingrätt etc.. SJUKT
Sjuka konstverk, ska det vara Sveriges melodi. Helt makalöst att samhället accepterar sånt här beteende.
Och att sen sitta och höra på denna Anna i nyhetsoffan och inte inse att det kostar en jävla massa pengar hennes påhitt, till vad nytta?? Blir lack när man ser sånt här.
Om detta är konst så kan man lägga ner konstfack.
Thaman – konstintresserad
Konstens uppgift är att väcka känslor, få reaktioner och gärna en debatt. Med det har nog Odell lyckats rätt bra.