I förra veckans inlägg om skatteparadiset Sverige nämnde jag en snittavkastning på 10% på aktier. Det är visserligen lägre än vad banker och fondförespråkare brukar tala om. De pratar hellre om 12-14% i snittavkastning för aktier.
Oavsett så har en del undrat hur man med någorlunda säkerhet kan uppnå 10% i avkastning på aktier per år idag. Vi är inne i en bulltrap, och den senaste månadens krafiga uppgångar på världens börser kommer att vända. Säljer man i tid så är det förstås inga problem att uppnå detta just nu.
Men själva vitsen med passiv inkomst är att den skall vara passiv och att man inte måste förvalta den aktivt hela tiden och ständigt korrigera. Så finns det några stabila långsiktiga sätt att få 10% i avkastning?
Man bör skilja på ökad förmögenhet och avkastning på satsat kapital. Ökad förmögenhet innebär just vad det låter som, dvs att man stirrar på siffrorna på sista raden hela tiden, i ett försök att överdriva sin egen betydelse. Tittar man på avkastning på satsat kapital, så är inte summan för dagen väsentlig, utan avkastningen. Kurser och med det även din förmögenhet kan alltså tillåtas minska under perioder, så länge som du fortfarande får 10% på det du ursprungligen investerat. Detta uppnår man genom att köpa stabila högutdelare, som alltså delar ut pengar.
På engelska kan man lite mer vitsigt tala om return on capital och return of capital. I slutändan vill man förstås ha bägge dessa. Både avkastning på kapital, och återbetalning av satsat kapital.
En favoritsektor jag skrivit om tidigare har varit kanadensiska inkomststiftelser, canadian income trusts eller royalty trusts.
Utdelningen på dessa beskattas med 15% i utländsk källskatt om man äger dem inom en kapitalförsäkring, medan de ofta delar ut över 10%. Samtidigt är många av dem inte uthålliga, då de utvinner ändliga naturtillgångar.
Efter 2011 kommer skattekonstruktioner för trusts att ändras i Kanada, och många av dem kommer ombildas till högutdelande företag istället. Oavsett så kommer utdelningarna falla 0-30% efter 2011, men jag tar inte hänsyn till detta i detta exempel.
I det enklaste fallet så kan man titta på en trust som utvinner en förnyelsebar resurs, i det här fallet vatten- och vindkraft. Innergex Energy Trust (TSX:IEF.UN) har idag en utdelning på 10.69%, utslaget över årets tolv månader, och så länge det regnar och blåser så kommer man ha det. Det rör sig också om mycket långa kontrakt för elleverans, med perioder på upp till kanske 30 år, och dessutom med uppräkning av elpriset tillsammans med inflationen, så intäkterna är stabila.
Med 15% i källskatt så blir utdelningen från Innergex 9.08%. OK, kanske inte riktigt det tidigare exemplets 10%, men nära nog.
Det ger alltså 9% i return on capital. Eftersom Innergex äger förnyelsebart realkapital behöver man egentligen inte oroa sig över return of capital.
Väljer man att investera i truster med ändliga naturtillgångar, t ex olja eller gas, så måste man lägga pannan i djupa veck och även tänka på return of capital. Sitter man bara och håvar in utdelningarna som lön, så kommer man en dag upptäcka att trusten inte längre har någon olja eller gas kvar och alltså är värdelös. Det blev inget return of capital.
Tar vi mitt största innehav, fossilgastrusten Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), så har trusten fossilgasreserver för 23 år framåt. Utdelningen är 14.8% efter den senaste tidens börsuppgångar, återigen fördelat på årets tolv månader. Efter 15% i källskatt blir det alltså 12.58%. Nu måste man på 23 år se till att få return of capital, så därför bör man sätta av 4.34% och inte plocka ut som lön, utan som återinvestering i kapital. Return on capital blir därmed 8.24%, om man väljer att säkra return of capital på detta vis.
Nu finns det förstås betydligt större hävstång i Peyto, eftersom man har ett över åren varierande fossilgaspris, med högst något års produktion hedgat, till skillnad från Innergex med 20-30-åriga säkrade kontrakt. Därmed finns en möjlighet att utdelningen och kursen höjs framöver, speciellt om man gjort en fundamental analys som talar för att vi upplever global peak oil och nordamerikansk regional peak gas. I så fall kan man ta ut sina 12.58% i utdelning i form av lön, och förlita sig på stigande råvarupriser för att få return of capital.
Då uppnår man med 50% Innergex och 50% Peyto en stabil avkastning på investerat kapital om minst 10.83%, och högre än så när fossilgaspriset stiger och med det tids nog Peytos utdelning.
Detta är ett exempel på hur man kan uppnå hyfsat stabila 10%.
I USA finns det en liknande konstruktion som kanadensiska truster. Dessa kallas för limited partnerships. Här hittar man t ex Penn Virginia Resource Partners LP (NYSE:PVR), som främst utvinner fossilt energikol, men även förvaltar en del skog och gaspipelines, med en utdelning på 13.6% fördelat på årets fyra kvartal. Kolreserverna räcker i ca 25 år vid linjär utvinning, om man vill dra av 4% för return of capital.
Blanda nu inte ihop PVR med olje- och gasbolaget Penn Virginia Corp (NYSE:PVA) eller holding LP:n Penn Virginia GP Holdings LP (NYSE:PVG), som äger andelar i PVR och PVR:s driftspartner och delar ut 12.3%. Antar att ni hänger med?
Med en förändrad skattesituation för truster i Kanada med start 2011, så kan det vara intressant att börja titta på USA och LP:s. Samtidigt finns det allt mer signaler om att Obama-regimen ger delstaterna goda ursäkter för att hamra ner på fossilbolag. T ex har diverse arrenden, leases, dragits in i Utah, där man prompt beslagtog 52 000 hektar arrenden som låg i närheten av ett naturreservat. Inte i reservatet. I närheten. Så skall man investera i fossilutvinning i USA bör man läsa på först. USA gillar att skjuta sig själva i foten och inte utvinna sina tillgångar. Eller så är det en medveten strategi för att spara dessa tills situationen efter peak oil blir desperat.
Jag har en känsla att pengar i råvarusektorn är säkrare norr om gränsen till Kanada.
Som vanligt ansvarar var och en för sina egna investeringar och investeringsbeslut. Ovanstående är exempel.
21 kommentarer
Hej!
Mycket intressanta investeringsmöjligheter Du redovisas.
Lagförslaget i Canada gör ju som du skriver intressantare att köpa i USA.
Kan du ge mer tips på bolag listade i USA med LP ?
Tack på förhand!
Gå in på Yahoo eller Google Finance och sök på LP.
Här är en länk att utgå från
http://finance.yahoo.com/lookup/stocks;?s=lp&t=S&m=ALL&r=3sedan får man förstås läsa på om de enskilda LP:na. En varning kan vara på sin plats att Yahoo verkar visa utdelningsprocenten felaktigt.
Tack!
Ska genast titta på länken.
Många chattare skriver lyriskt över Semafo och Avion.
Vad tror du om dessa?
Har du kvar dina STP? Köpläge där?
Ingen uppfattning om Semafo och Avion. Är inte det bara sedvanliga pump-and-dump-rekar från JF?
Jo jag är rädd för det.
Är JF bluff tycker du?
Kvar i STP förresten?
Hej
hur går man tillväga för att köpa dessa truster?
Möjligt i en Kapitalförsäkring hos Avanza?
mvh
Både Nordnet och Avanza erbjuder Kanadahandel. Courtaget är dock lite väl mastigt, 250-300 SEK per affär, så det är inte lämpat för månadssparande.
När det gäller Innergex så bör ev. investerare ta en titt på deras balansräkning. De långa skulderna som bolaget har är betydligt större än eget kapital.
Vilket tyvärr också gäller “kollegan” Great Lakes Hydro. Den sistanämnda är ett fullt lika gott alternativ till Innergex.
Man bör räkna med att resulaten och utdelningningarna sjunker ca. 25% allt annat lika när nya lagstiftningen träder i kraft.
En hel del förvärv och konsolidering lär det också bli då. Många truster ägs som bekant av en väldigt stark huvudägare som ofta är ett amerikanskt, kanadensiskt eller europeiskt företag som startat och börsnoterat trusten enbart av skatteskäl. När skattefördelarna är borta så finns det i flera fall anledning för huvudägaren att lägga bud på trusten och betala med kanske egna aktier.
Hur kan man se vilka aktier som har hög utdelning?
Eller se utdelning på företag generellt (utan att kolla boksluten?)
Cristoffer har relevanta synpunkter. Man kan naturligtvis inte enbart titta på utdelningen, utan måste analyser trusten precis som vilket bolag som helst innan investeringsbeslut. Då kommer bland annat skuldsättningsgraden in som en parameter.
Är utdelningen hög så är det oftast av en anledning. Harvest Energy Trust delade som högst ut 55% i vintras, men det var för att marknaden prisade in en utdelningssänkning i kursen, som mycket riktigt också sedan kom, när trusten sänkte utdelningen med ca 85%.
Angående vilka truster som kan bli föremål för hembud, så är det lämpligt att titta på vilka som var marknadsnoterade som bolag innan de ombildades till trust, och vilka som skapats av en stark, ofta ensam, tidigare ägare och marknadsnoterats. Det är bland de senare man kan förvänta sig hembud. Förhoppningsvis med en liten premie.
Kan ni utveckla lite mer vad det betyder att de långa skulderna överstiger eget kapital? Innebär detta att trusten sannolikt kommer sänka utdelningen för att amortera t ex?
Har du kvar aktier i STP?
Ja.
Om man investerar i en sån här “Trust” som betalar ut månadsvis, var kan man hitta info om vilken dag i månaden utbetalningen sker?
//Calimero
Det står i pressmeddelanden som släpps varje månad, går att läsa på hemsidorna också förstås. Sedan tar det ytterligare att antal dagar innan man som svensk får dem.
Ur ett skattemässigt perspektiv, är det någon fördel med att köpa en andel i en Trust via en ordinarie aktiedepå eller blir det förmånligast via en kapitalförsäkring?
Man skattar 15% oavsett, men tillkommer det 30% skatt om man har sin Trust i en vanlig depå?
//Calimero
I en depå får du betala 15% källskatt plus 15% svensk skatt, totalt 30%, i kf bara 15% källskatt.
Någon som har någon mer detaljerad info om hur pass stor beskattningen av utdelningarna kommer bli 2011? Om man påför 30% i skatt på utdelningarna så (om jag räknar rätt) kommer det ändå bli en ganska bra affär. Innergex som har en avkastning på cirka 9% kommer ÄNDÅ att de en nettoavkastning på något mer än 6%.
Eller tänker/räknar jag helt galet?
//Calimero
Nej, du tänker rätt. Dessutom är det worst case, många truster har avdragmöjligheter också.
Hur lång tid (kalenderdagar) tar det från utbetalningsdatum till att du faktiskt har pengarna på kontot i Sverige?
//Calimero
Beror på mäklaren. Brukar ta runt 1-2 veckor.