Dagens Industri uppmärksammar nu den några veckor gamla nyheten att TeliaSoneras resultatenhet Skanova tänker klippa en stor del av sina kopparluftledningar, och med det göra att en stor del av landsbygden varken får telefoni eller riktigt bredband. Det rör sig om 50 000 – 200 000 abbonenter, och berör alltså upp till 500 000 människor. Moderna IT-Sverige.
Jag skriver resultatenhet om Skanova ovan, Skanova är nämligen bara en registrerad bifirma till TeliaSonera, med samma organisationsnr och allt. Det är nämligen när omöjligt att separera nätet från Telia organisatoriskt. Men det är ju en snygg front.
Idag tar TeliaSonera 100 000 – 200 000 i betalt för att ansluta ett hus på landet till kopparnätet, och nu när man alltså vill klippa kablarna för tokar som bor på landet, så handlar det om en kapitalförstöring på upp till 400 miljarder SEK, om man ser till vad det skulle kosta att nyanlägga dessa ledningar. Notera att även den som nyligen betalat 150 000 för att få koppartråd kan komma att få se sin kabel klippt av Telia.
Sedan Telia bolagiserades har man slutat att ledningsröja teleledningar, om de inte är sambyggda med elbolagen, som ledningsröjer. Så på många håll är separata telestolpar helt omöjliga att underhålla, de har i princip växt in i träden och går inte längre att frilägga. Möjligen med stege och sekatör, en gren i taget. Här har vi en utmärkt möjlighet till beredskapsjobb de närmsta åren. Stege och sekatör, och tusentals fd bilindustrianställda som får frisk luft och motion där de drar till skogs. Stege , för det är uppe i träden man skall klippa bort grenar. Inte stolpskor alltså.
Telia vägrar också att gräva ner sina med elnäten sambyggda luftledningar när elbolagen gräver ner sina kablar. Kvar blir gamla stolpar och Telias tråd, medan elkabeln är nedgrävd i marken nedanför. Det finns något exempel från Värmland där Televerket grävde ner 240km koppartråd varje år, men sedan Televerket blev Telia så har man totalt grävt ner 10km tråd. Inte per år, utan på 16 år.
Samtidigt så bör man peka finger på Post- och Telestyrelsen, som om och om igen tvingar Telia att sänka priserna för koppartråden. Det är alltså staten som går in och gör att Telia inte kan ta marknadsmässiga priser.
Ett problem till är att staten har gett miljarder i bredbandsstöd till Sveriges landsbygdskommuner, för att Telia skall finansiera utbyggnad av ADSL i stationer utanför tätorter tillsammans med kommunerna. Men nu skall man klippa dessa kablar. Det kommer finnas statligt och kommunalt finansierade DSLAM-utrustade stationer som inte längre kommer ha speciellt många abbonenter. Ytterligare kapitalförstöring.
Avregleringen av telemarknaden tillsammans med PTS framtvingade lägre priser på kopparanslutningarna gör att Telia inte anser dem vara lönsamma om de hänger i luften. Rimligtvis kommer det speciellt vara de kablar där konkurrenterna äger kunden som är extra olönsamma, dvs där kunden använder en annan leverantör för bredband och telefoni. Kanske är det så att man kan hoppas på lite större chans att få ha kvar sitt bredband här på landsbygden om man köper både bredband- och telefonitjänsterna av Telia. Dessutom brukar Telia vara väldigt snabba på att laga saker om man är Telia-kund, medan fel tar längre tid att åtgärda om man inte är det. Fast det krävs väl en vetenskaplig studie för att bevisa, resultatenheten Skanova förnekar väl detta.
Annars har jag som markägare goda erfarenheter av Skanova. De är blixtsnabba på att åtgärda kablar inför skogsarbete, ex lägga ner kablar på marken om man skall fälla träd, eller hänga upp kablar som fortfarande ligger på marken fyra år efter stormen Gudrun om man påtalar att man skall köra över dem med skogsmaskin om några dagar.
Oavsett så handlar TeliaSoneras ambition att avvecka kablar för hundratals miljarder kronor inte om glesbygd. På en del håll handlar det även om kunder i tätort. Lite mer finns att läsa om i denna PTS-rapport. Jag har försökt få ut handlingar om vilka abbonemang som Telia vill klippa från PTS, mha offentlighetsprincipen. Telia är dock så pass skickliga att de endast tar detta muntligt med PTS, och lämnar inte in några handlingar. Så det är bara snällt vänta till det kommer ett brev på posten.
Du kan vara olönsam även 200m från telestationen, lille vän. Om du inte tyckte att du bodde på glesbygd, så skall Telia nu göra sitt bästa för att du skall uppleva det så.
För sk mobilt bredband är inte samma sak som trådbaserat. Med trådbaserat kan du få dedikerat 6-8 Mbit/s, rent av upp till 24 Mbit/s medan med trådlöst sk mobilt bredband får du dela upp till 7.2 Mbit/s med alla andra på samma basstation, och med sämre svarstider. Något många som lurats av telefonförsäljare att byta sitt bredband till t ex 3:s 3G-nät snabbt upptäckt. Dessutom saknas inte sällan lokal täckning på landsbygden, oavsett vad teoretiska täckningskartor påstår. Allt som krävs är lite skog eller ett berg. Hm, kanske dags att uppgradera till maximala 24 Mbit/s och öka chanserna att de inte klipper tråden.
Och glöm att du kan betala för att gräva ner kabeln, alternativt dra in nedgrävd fiber. Telia gör bara det för nybyggda hus. Är du företagare kan du dock ha en chans, men inte som privatperson. Fast det blir egenfinansierat oavsett.
Förhoppningsvis är detta bara elakt politiskt spel från Telia som på så sätt antingen vill ha stödmiljarder för att inte riva sådant som staten byggt för hundratals miljarder, med dagens kostnadsläge, alternativt skall få höja priserna på koppartråd till marknadsmässiga priser. Varje gång Telia kommunicerar med Skanova höjer de antalet abbonenter de tänker klippa. I höstas var det 50 000, nu pratar man om 200 000. Ger inte PTS med sig så blir väl nästa bud att samtliga luftledningar skall rivas, ca 600 000 abbonenter eller upp mot en och en halv miljon människor. Men just nu är risken bara 33% av just du blir av med din telefoni och ditt bredband om du har luftledning.
Frågan är om mervärdet fast telefoni och framför allt bredband tillför samhället så pass mycket att kostnaden för detta är värt pengarna? Antagligen kan åtminstone Telia trolla fram en rapport som visar att det inte finns någon samhällsvinst med telekommunikationer. Det blir väl nästa steg.
Varför är elbolagen skyldiga att tillhandahålla el överallt i Sverige, men inte telebolagen? Är det verkligen så att staten måste äga och driva all infrastruktur för att man inte skall tvingas leva som på 1800-talet om man bor utanför tätort?
Samtidigt så vet man vad man gör om man bosätter sig på landet. T ex får vi ofta betala högre priser för bensinen, och man har också längre att köra. Kan man tåla högre bensinkostnader, så kan man väl tåla att få betala högre pris för kopparledningen? Varför måste PTS envisas med att en koppartråd på landet skall kosta lika lite som i tätort? Trots allt betalar vi mindre för ett hus på 190 m2 än vad en del betalar för en etta i storstan, så lite högre priser för koppartråd kan vi tåla.
Mer finns att läsa på bla ATL eller IDG. Till Dagens Industri länkar jag inte.
6 kommentarer
Relationen mellan PTS och TeliaSonera (TS) är komplex på många sätt och bär nästan lika många oförrätter som Palestinakonflikten historiskt.
Vid privatiseringen så band PTS upp minst ena handen på TS rygg och i vissa fall båda, detta för att ge konkurrenter en gräddfil in på marknaden. Fallen där konkurrenter kunnat skära guld på TS bekostnad äro legio.
Ett litet exempel är att bolag som t.ex Ventelo kunnat bli återförsäljare för TS tjänster utan att behöva tillföra annat eget än en dator som omformulerar fakturaunderlaget från Skanova till att passa en egen faktura med egen logga på, detta har sedan i sin tur berättigat dem till cirka 25-40% rabatt relativt TS slutkundspris. Sedan har Ventelo ringt TS befintliga kunder och sagt att ni kan ha kvar exakt samma tjänst som de redan har idag men få den 10-15% billigare. Dessutom har Ventelo sänkt servicenivåerna gentemot Skanova för att ytterligare minska sin kostnad för tjänsten, när detta upplevs som sämre service från kunderna så har Ventelo både mot kunder och i media skrikit sig hesa om att det är TS/Skanova som diskriminerar dem.
Detta var bara ett exempel ur en stor hög där PTS taffliga agerande skapat enorma skevheter i konkurrensen och tvingat TS att börja “bita tillbaka” så gått det går för att säkra egna intäkter och ungå de mest flagranta orättvisorna i regelverket.
Media är alltid anti-TS så att arbeta på TS kräver att man har gott om tålamod och en (fåfäng) tro på att gott arbete och saklighet lönar sig i längden.
Tack för en utförlig och saklig kommentar. Jag försökte också peka på PTS i min artikel, även om jag kanske mestadels uppfattades som kritisk mot Telia.
Jag ser minst två punkter där de uppkomna situationen är PTS fel, dels att PTS tvingar ner Telias priser, och dels kraven på att ett kopparabbonemang skall vara lika billigt i hela Sverige.
När PTS sätter marknaden ur spel får det konsekvenser.
Själva har vi samlat ihop alla våra teletjänster hos Telia, pga den överlägsna servicen (även om den lämnar en del att önska, men bättre än konkurrenterna iaf).
Som alltid får man vad man betalar för.
Det ska finnas eller är på gång med bredband via parabol. Tidigare har man bara kunnat ta emot via parabolen och sedan sänt ut via ledningar. Men det ska nu fungera båda vägarna, vad jag vet.
Mvh Patrik
Om du definierar svartider på sekunder istället för millisekunder som “fungerar” kanske…
Att ladda ner en websida via satellit betyder att först skall HTML-koden ner, sedan tar det en svarstid på minst en sekund per bild på sidan.
Du kanske får bandbredd, men det kommer kännas som sirap för allt annat än överföring av stora filer. Dessutom kommer varje felkorrigering att stoppa upp överföringen i åtminstone en sekund.
Säg att man tar emot i 1 Mbit/s. Detekterar utrustningen ett fel i överföringen, en nolla som blivit en etta, så måste den senaste sekundens data skickas om osv osv. I praktiken kan det bli väldigt långsamt under dåliga förhållanden, t ex vid fel slags väderlek.
Dessutom är utrustningen dyr. Då är mobilt bredband faktiskt bättre, med långsamma svarstider, som iaf mäts i millisekunder och inte sekunder.
Arbetar på ett elbolag i södra Sverige och vi får, precis som påpekas i artikeln, aldrig med Telia på samförläggning. Som ett exempel grävde vi ner ca 5 mil kabel där Telia behöll sina ledningar i stolpe. 1,5 år senare kom man på att ett flertal av dessa stolpar, precis som vi påpekade för Telia, är utdömda dvs man får absolut INTE klättra upp i stolparna för att utföra arbeten. Nu är Telia full färd med att byta ut 50-60% av stolparna som finns längs med sträckan vi har grävt. Vi får åka ut på plats för att visa var vår kabel är nedgrävd så att de inte fördärvar den. Otroligt! Bolaget som fått uppdraget skakar bara på huvudet åt tokigheterna men är glada över att fått ett så omfattande arbete av Telia.