Då var spelbrädet färdiguppställt. Skall man sammanfatta vad jag, inspirerat av andra och med egna tankar tror på för 2009 och framåt så följer det nedan. Mycket har jag redan skrivit i blogginlägg här och var.
Börsen
Börsen fortsätter nedåt. Här följer vi 1929-scenariot, dvs att börsen bottnar 4-5 år efter den nominella toppen. 1929 motsvaras då av 2007, och vi får en botten 2011 – 2012. Börsen skall då tappa 89% från toppen 2007, men jag tror inte det blir riktigt lika illa. Kanske 75-80% från toppen.
OMXS30 skall i så fall ner till åtminstone 325, Dow Jones ner till 3500 osv. Idag står OMXS30 på 622 och DJIA 8281. De skall alltså ner 47% respektive 57% till. Men inte i år. Vi får nog nöja oss med nedgångar på 30-40% under året, dvs OMXS30 i 435 och DJIA i 5747.
Naturligtvis blir det upprekyler, dvs bra säljlägen, under nedgången. 2010 och 2011 fortsätter så börserna nedåt.
Mot detta skall ställas den inflation och hyperinflation vi kommer få se framöver Det är inte säkert att den redovisas officiellt, men det kan förstås dra upp den nominella värderingen av börsen. Ovanstående förutsätter noll i inflation. Är inflationen (överdrivet) 100% till 2011, så kommer t ex OMXS30 faktiskt stiga till 325*2=650.
EU och euron och valutor
Vi kommer under perioden 2009-2012 få se ett eller flera EU-länder lämna euro-samarbetet. Lågoddsare är Italien, Grekland, Irland eller Portugal.
I stort sett alla valutor kommer försvagas etappvis, så ibland är SEK stark, ibland svag mot t ex USD eller euro. Generellt kommer förstås små valutor att straffas, vilket dock stärker svensk exportindustri i konkurrensen.
Vi kommer få se allt fler upplopp inom EU. Inte begränsat till kravaller i Grekland eller Baltikum, vilket vi tyvärr kommer få se redan till hösten när Sverige tar över ordförandeklubban igen, och våra innerstäder skall slås sönder. EU har också visat att man följer gatans parlament, t ex under sommarens fiskeriarbetarupplopp i Bryssel. Resultatet? Fiskeriarbetarna fick som de ville. Allt man behövde göra var att kasta lite brandbomber och slå sönder varenda EU-relaterad lokal man hittade. Kallas väl demokrati antar jag?
Kina
Till skillnad mot många andra kommer Kina visa tillväxt under 2009 och framåt. De inhemska satsningarna på infrastruktur och välfärdssystem kommer ensamt kunna driva ekonomin i många år framöver. Dessutom kommer förstås exporten att stärkas relativt höglöneländer. I dåliga tider kommer folk köpa ännu större andel plastsaker från Kina, och dessutom har de globla transportpriserna fallit.
Kinas infrastruktursatsningar tillsammans med inflationens comeback kommer dra upp råvarupriserna igen, och den 15-20 år långa cykeln för råvaru-uppgången som startade 2001 kommer fortsätta.
Olja, fossilgas och energi
Oljepriset återhämtar sig. Under perioden 2009-2012 kommer oljepriset (Brent) att handlas i intervallet 50-100 USD, möjligtvis med kortare undantag. Som högstanotering för 2009 får vi se Brent någonstans i intervallet 60-80 USD, för 2010 70-90 USD och för 2011 80-100 USD som högst. Årssnitten blir förstås lägre än så.
Fossilgaspriset i Nordamerika har egentligen inte fallit, annat än ner från säsongsmässiga toppar , och kommer fortsätta vara en stabil investering.
Både olje- och fossilgasbolagen kommer få se sina aktiekurser stiga något under året, men den allmänna börsnedgången kommer tynga även dem. Satsar man på högutdelare kan man få avkastning ändå.
De olje- och fossilgasbolag som fortsätter att prospektera, och framför allt att produktionssätta nya brunnar kommer stå som vinnare i framtiden. Priserna på riggar och andra tjänster, både onshore och offshore har fallit kraftigt, och de som idag skriver kontrakt får möjlighet att bygga ut sin produktion billigt.
Vi upplever peak oil, och det är tveksamt att ens återställd produktion från OPEC kommer kunna dra upp den globala oljekonsumtionen till forna höjder.
En annan effekt av det relativt låga oljepriset är att många stora oljeexportörer måste sälja av tillgångar för att bibehålla statsbudgeten och levnadsstandarden, vilket också sänker övriga marknader.
Ekonomin i stort
Tämligen självklart, recession, depression, stagflation (recession + hög inflation), stigande arbetslöshet, konkurser, fallande priser på reala tillgångar som bostäder. Tandagnisslan och varnagel land och rike runt.
Överlag ser det mesta ut att sammanstråla runt 2011-2012, oavsett om man ser på börsen, bostadspriser eller nedgången i ekonomin. Därefter kanske vi börjar få en generell uppgång. Men det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka igen. Tror man på Kondratiev-cykler så är vi inte på fötter ordentligt förrän efter 2020, och det är den tidshorisonten man bör ha för långsiktiga investeringar. Men det är ingen brådska.
Rådande trender mot alternativ energi kommer fortsätta, men någon riktig pay-off och riktigt paradigmskifte ser vi inte förrän efter 2020. Och frågan är då från vilken nivå, dvs hur lågt har produktionen av fossila bränslen fallit tills dess?
Varje försök till återhämtning i ekonomin kommer tills dess att hindras av de begränsade möjligheterna att öka oljeutvinningen. Vi har bara sett början.
Om prognoser
En prognos gäller bara tills dess att den slutar gälla. Ingen prognosläggare skall vara sämre än att han eller hon kan ändra sig allt eftersom det verkliga utfallet visar sitt fula tryne. Av ovanstående kommer säkert det mesta vara fel, en del väldigt fel, annat bara lite fel.
Som vanligt, bilda er en egen uppfatting, och jag kan inte ta något ansvar för hur någon annan agerar.
Oavsett så är det bara att gilla läget, som det heter på militärjargon, och se möjligheterna istället för problemen. Men det gäller att se dem med öppna ögon, och inte i något euforiskt lyckorus.
Kommentera, diskutera, argumentera, kritisera, förkasta, förneka.
14 kommentarer
Bra framlagt Cornucopia.
Jag har inga större invändningar, möjligen tror jag kanske inte Kina visar tillväxt 2009, men de kan mycket väl hämta sig sen. Kinas förutsättningar ser annorlunda ut än USA. Paketet i Kina kommer antagligen fungera, medans USAs paket ser sämre ut enligt de ekonomiska teorier jag följer. Stackars Obama, vet han vad han gett sig in på?
Bland det mest intressanta är att se hur bla Kina gör vad gäller sin dollarreserv mm. Förr eller senare nyktrar väl de bestämmande till där också. (Inser sitt eget bästa). Eller så får vi vänta ett tag till.. svårt att säga.
Bra försök till att förutspå saker, med all rätt är det väldigt svårt att förutse då spelplanen ser ut som ett schack spel, rätt drag från ena spelaren påverkar mycket, och likadant åt andra hållet.
Aktiemarknaden kommer nog rallya lite då och då för att lura in några stackare som måste brännas. Svensson tror juh att det är ett bra köpläge nu.. De måste brännas av MR market. Företagen kommer jun knappast att gå bättre nu..
Svensson har nog inte riktigt hajat än. Men vi ligger juh alltid efter USA. Snackade med en granne som trodde att “det här är snart över, snart kommer bättre tider igen”.
— Eller så har jag helt fel.. men jag tvivlar, sällan känt mig säkrare.
PD
Hej! Jag tycker det finns en del motsägelser i din framställning. Hög inflation och fallande priser på reala tillgångar. Peak Oil och mycket moderata uppgångar i oljepriset…
Mvh
Artur, i det här tidsperspektivet ja. Recessionen kommer sätta relativ press på oljepriset, som därmed de närmsta åren inte stiger till extrema höjder.
Och reala tillgångar skall över tiden följa inflationen. Som jag visat tidigare så har t ex priset på bostäder (och t ex skog) stigit snabbare än inflationen under ett antal år, och behöver nu ner tills inflationen kommit ikapp. Eller så står priserna stilla tills inflationen kommer ikapp.
Du glömde ditt berömda guld. Är inte det den största bubblan på råvarumarknaden? Var finns den slutliga efterfrågan? När släpper vi denna koppling? Känns oerhört märkligt att hamstra guld, när olja kan värma en eller en bostad erbjuda skydd över huvudet, där borde de reala värdena finnas, även skog och åkermark etc. Hur resonerar en placerare idag som placerar i guld. Jag hoppas Sverige säljer hela sin reserv i detta läge och låter någon annan sitta med svarte petter. Peak Guld:)
2009-01-19 21:44
Är du dum eller spelar du bara?
Har du inte förstått det vid detta laget om du följer Cornucopia såå.. har du nog inte läst så noga..
Mycket intressant. Scenariot med inflation/hyperinflation verkar leva kvar sen VCW-tiden och det kanske är svårt att omvärdera den inställningen? Utvecklingen idag samt dina övriga punkter pekar ju på deflation, inte hyperinflation.
Mycket intressant. Jag hoppas du har fel. Men jag tror du har rätt. Jag ser gärna ett oljerally, eftersom jag ligger lång. Men det känns avlägset idagens läge. Oljelagerna är ju närmast översvämmade och USA som är världens största konsument av olja kommer ju inte öka sitt behov de kommande 10åren, om ens någonsin. Då tar det längre tid innan Oljan peakar.
Skulle gärna se en kommentar från dig angående Ryssland. Det måste ju vara en framtidsinvestering. Enorma tillgångar av olja och naturgas. Växande medelklass. Inte helt blottade mot USA. Ett enormt kursras. Kan visserligen bli en bit till nedåt som de känns. !?
Tack för en otroligt läsvärd blogg.
Diskussionen Deflation/inflation får du gärna fördjupa dig i. Verkar ju onekligen finnas stor oenighet i detta. Argumenten för inflation tycker jag väger tyngre, men är lite dåligt insatt i hur dessa stora krafter igentligen påverkar.
Tyvärr måste jag säga att jag i stort delar dina farhågor. Det finns dock en faktor som skiljer sig från 30-talet, att vi har relativt välorganiserade och framför allt samarbetande statsmakter.
Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att man gör en internationell överenskommelse att lägga sig på 2007 års konsumtionsnivå minus 10% i de rika länderna. Då skulle de allra flesta kunna leva ett drägligt liv och vi skulle kunna ha en bra balans mellan konsumtion och produktion.
Jag vet att vägen till ett sådant beslut är mycket svår, särskilt när det gäller att få politiskt stöd. Samtidigt vore det ju underligt om inte beslutsfattarna i den allt brantare utförsbacken inte vid något tillfälle skulle ta någorlunda kloka beslut.
Är jag alltför optimistisk i synen på våra makthavare och deras möjligheter?
Gert L
Man får skilja på riktig deflation och deflationstendenser (=tjat om deflation i media). Så länge penningmängden ökar har man inte deflation.
Enligt Glenn Neelys ewt analys ska Guldet ner i 4-6 år.
Som Gert skrev så kommer väl politikerna förr eller senare till insikt om att vi inte kan växa oss ur problemen.
Cornubot,bra framlagt men som sagt får nyheter för oss som följer din blogg. Tack för mycket läsvärt!
Lollo, Ryssland kommer inte att gå bättre än väst, om nu inte oljepriset återhämtar sig kraftigt. Då man de senaste åren satsat hårt på att bygga upp en kraftigt korrumperad byråkrati istället för att satsa på skattelättnader och förenklande för egenföretagande.
Läste en kommentar från en studernade på Plekhanov (Moskvas största business skola) om att hans dröm var att bli byråkrat i statsapparaten då det var lättast att göra affärskarriär denna vägen.
mvh
Martininho
Hej,
Jag har en pjäs som jag vill ställa ut. Det är kommersiella fastigheter en sektor som har drabbats mycket hårt av börsnedgången.
Kommersiella fastigheter rymmer många olika typer av fastigheter som köpcenter, kontorslokaler, industrilokaler, bostäder, skolor, sjukhus mm.
I en sektor som är så bred i bemärkelsen att den är exponerad mot alla övriga sektorer borde det finnas möjligheter att tjäna pengar eftersom hela sektorn har drabbats hårt av börsfallet.
Den del av sektorn som jag tycker är intressant är företag med exponering mot huvudkontor, och gärna då för organisationer inom finans, offentlig sektor och energi.
Finans kanske låter konstigt men med tanke på att de i princip har en obegränsad källa att ösa ur (läs staten) så drabbas visserligen aktieägarna men kanske konsekvenserna för HK är överdriven.
Nu menar jag inte att framtiden ser ljus ut för sektorn, utan snarare tvärtom, men bland alla de företag som värderats ned borde det finnas dem med stabila kassaflöden.
Vad tror ni?
//GeneClark
Jag är extremt skeptisk mot sektorn för kommersiella fastigheter. Livsfarligt när konkurserna hos hyresgästerna accelererar i konjunkturens spår.
Men det blir väl köpläge även där tids nog. Om några år.
Cornucopia,
Jag håller egentligen med, men jag tycker att det marknaden återspeglar dina “extrema” skepsis.
//GeneClark