När oljan stiger så brukar man hitta alla möjliga syndabockar Det kan vara kriget i Irak, gerilla i Nigeria, elaka Irans kärnenergiprogram, OPEC eller för den delen spekulanter. Och när oljan stiger så skrivs det i media bara upp, upp, upp.
Oljan (WTI) har nu fallit från en topp på 148 USD i somras ner till under 70 USD. Just nu handlas WTI för drygt 67 USD. Det ser ut att vara mer än en halvering, ett ras på 55%. Man får komma ihåg att oljan handlas i dollar, en dollar som gått mycket starkt på sistone. Justerar man för t ex US Dollar Index, ett handelsbalansjusterat index, så har oljan fallit ca 47%. Även det är mycket, men det har hänt förr, 1986 och 1991.
Spekulation är ett dubbeleggat svärd. Lika gärna som spekulanter kan höja priset på olja så kan de sänka det. Jag är övertygad om att så är fallet. Tittar man t ex på senaste commitment of traders, dvs hur olika kategorier av spekulanter är exponerade, så ser man att antalet långa positioner ökat och andelen korta positioner minskat. Lång (long) position betyder att man tror på stigande pris, och kort (short) att man tror på fallande pris.
Denna rapport är dock från den 14:e oktober, så det blir väldigt intressant att se vad senaste commitment of traders kommer säga.
Spekulation är en sida, men i det långa loppet får man titta på utbud och efterfrågan. Tvärt emot vad som sägs i media, så har inte efterfrågan minskat, konsumtionen förväntas öka trots finanskrisen. IEA, International Energy Agency, som har bäst koll på konsumtionssidan förväntar sig fortfarande en konsumtionsökning på 0.5%, trots finanskrisen. Det är en ökning, även om den ökningen är mindre än vad man tidigare väntade sig.
Sådan är verkligheten.
Den andra sidan av myntet är att det fallande oljepriset på inget sätt skjuter upp peak oil, eller på verkar geologiska realiteter. Istället leder ett fallande oljepris till avbrutna eller uppskjutna investeringar i oljeproduktion, och därmed tidigarelagd peak oil och lägre maxproduktion globalt.
Samtidigt skall man komma ihåg att nuvarande oljepris såg vi sommaren 2007 senast. Medan börserna letat sig tillbaka till nivåer från 2003, så har oljan bara gått tillbaka ett drygt år. De priserna som vi hade då ansågs vara orimligt höga i media, men nu är de tydligen väldigt låga. Snittpriset för oljan 2007 var 73 USD, och bedöms bli 112 USD för 2008. Oljepriset den senaste vekcan är alltså bara knappt under förra årets snittpris.
På The Oil Drum finns det ännu en bra artikel om varför oljepriset har fallit så kraftigt. Läs den. Det finns inte en enskild anledning till prisraset, utan det är en serie av samverkande händelser pga finanskrisen, t ex kreditproblem hos mellanhänderna. I realiteten har inte mycket ändrat sig kring konsumtionen, se IEA ovan. Oljepriset är också normalt svagt under hösten, innan det hämtar sig under vinterns uppvärmningssäsong.
Det skadar inte att ta ett steg tillbaka och titta på helheten istället för att tro att oljan är billig och skall fortsätta ner, ner, ner.