Aktieindexobligationer (AIO) har de senaste åren varit en populär sparform, som också sagts vara säker. Finanskrisen har dock satt fingret på motpartsrisken hos dessa papper. Det finns trots allt upp till tre motparter som kan gå omkull.
Först består AIO:n av en obligation, som med avkastning över löptiden kommer ge pengarna tillbaka för spararen. Resten av pengarna sätts i något form av hävstångsderivat som skall ge avkastningen om index stiger.
Obligationen, hävstångsderivatet och AIO:n kan alla tre ges ut av tre olika banker. Tre motpartsrisker.
Med regeringens nyligen genomklubbade räddningsplan för finansmarknaderna så är strukturerade produkter undantagna. Dit räknas AIO:er.
I en artikel om detta från Dagens Industri finns en intressant formulering från Swedbanks chef för aktieindexobligationer. Jag citerar DI nedan:
“I ett mejl till finansdepartementet skriver han att aktieindexobligationer, med en genomsnittlig upplåningstid på tre år, är en allt viktigare källa till medelfristig finansiering för svenska banker.”
Ord och inga visor. Inget snack om kunderna här inte. AIO:er har varit en källa för finansiering av de svenska bankerna. Den underliggande obligationen har banken helt enkelt sålt till kunden för att få in pengar.
AIO:er är lysande. För banken. Först tar de oftast ett ohyggligt högt courtage. Sedan får de billig finansiering, där de själva kan sätta räntan. Och i en del fall betalar man också överpriser för att få ytterligare hävstång. Eventuellt är banken också market maker för hävstångsderivatet och tjänar bra med pengar där också. Plus courtaget vid försäljning. Och under löptiden sker handeln i obligationen helt i bankens egen regi, som kan sätta kurser som det passar.
Inte undra på att Swedbank är upprörda över att AIO:er nu hotas av stabilitetsplanen. Hur skall de nu få billig finansiering?
Avslutningsvis så menar Swedbank att det är synd att stänga ner AIO:er till förmån för fonder.
Ja, där får man ju bara 0.5-1.5% i förvaltningsavgifter varje år. AIO:er är alltså lönsammare. För banken.
Fonderna brukar ju annars vara duktiga på att köpa bankens egna obligationer och ta ut procent i förvaltningsavgift för besväret. Det är svårt att hitta obligationsfonder som faktiskt bara köper statspapper.
1 kommentar
Hej. Jag svarar i denna länk eftersom det är ditt senaste inlägg. Det var jag som hittade dig citerad i SvD, men jag kan inte nu hitta tidningen så du får ett referat ur minnet. SvD har varje dag en liten spalt kallad “dagens bloggkommentarer” och där var du representerad med ett citat. Tyvärr var det inte något av de beskare pillren du brukar komma med utan det som citerades var dina förslag till årets julklapp, så det torde ha varit dagen efter du skrev det inlägget. Visar ju att det hänger redaktionsfolk från mainstreamarna på din blogg.
Ha de´
Micke i Gbg