Dags för fredagsmys. Igår var Lena och jag på premiärvisningen av Krigshistoriepoddens och SVT:s teveserie om Sverige under kalla kriget, Krigsmaskinen Sverige. Serien är ett lysande bidrag till svenskt psykologiskt försvar, samtidigt som det är strålande underhållning där radarparet och motpolerna Per och Mattis är framför kamerorna till podproducenten Fredriks manus. Premiär för allmänheten nästa vecka.

Bloggen har sett första, andra och sista avsnittet i serien, varav första och sista som onlineförhandsvisning till media, och andra och sista avsnittet på premiären. Därmed har jag även fått facit kring hur det går i en duellsituation mellan Livgardets knektar om de leds med ordertaktik respektive uppdragstaktik.
För er som lyssnar på Krigshistoriepodden (jag har inte tålamod för poddar), så behövs väl knappast trion bakom den någon vidare presentation, men med SVT:s Krigsmaskinen Sverige så öppnas garanterat dörrarna till en bredare publik.
Det är humoristiskt, sarkastiskt, men också värdigt för alla de uppoffringar – många med livet som yttersta pris när över 1 000 svenska piloter omkommit i fredsitd – som Sverige gjorde för att bevara vår frihet och suveränitet under kalla kriget. Uppoffringar som gjorde att vi kunde bygga vidare på vår demokrati och skapa vårt välstånd och välfärdssamhälle efter andra världskriget.
Jag vet inte om det är avsiktligt, eller om SVT och Krigshistoriepodden smugit in detta oavsiktligt eller som gerillakrigföring, men teveserien är i denna tid också perfekt balanserad psykologiskt försvar, av en typ som svenska staten borde satsa på. Sverige kan försvara sig, vill försvara sig och ryssen är inte en övermäktig motståndare. Vi har gjort det förr och vi kommer göra det igen och ska även sträcka lite på oss för vad vi som en liten nation på Alaskas breddgrader i utkanten av Europa lyckats åstakomma, och fortfarande gör med världsledande vapensystem på export i flera kategorier. Avslutningen i sista avsnittet är stor teve.
Det behövs helt enkelt fler teveserier som framhäver svensk försvarsförmåga, evig ära, redlighet och förträfflighet istället för destruktivt självhat. Detta i ren kontrast mot den ryska påverkansoperationen som döptes till Whiskey on the rocks, som kastade skit på svenskt försvar och de som utan att veta om de skulle överleva ryckte ut när ubåten gick på grund utanför Karlskrona och Sverige som värst var minuter från fullt krig mot Sovjetunionen.
Nu kanske inte andra än redan frälsta kommer se teveserien, och särskilt sista avsnittet om fienden innehåller väl en del inslag som kanske inte bör visas för små barn.
Däri ligger kanske min enda kritik. Man berättade inte om att rysk trupp alltid plundrar, skövlar, torterar, våldtar och mördar där de drar fram. Fast kanske kan Krigshistoriepodden ta upp det i säsong två, om man får budget att prata om tidigare krig mellan Sverige och Ryssland, inklusive våldtäkterna ner längs norrlandskusten under både stora nordiska kriget och finska kriget 1808, samt rysshärjningarna på stora nordiska kriget.
Fast Per och Mattis vill helst göra teve om Guadalcanal. På plats, förstås.
Krigsmaskinen Sverige har premiär nästa vecka, då tre avsnitt släpps på SVT Play, och sedan tre avsnitt veckan därefter som fin present innan midsommar. För de som ser på linjärteve så blir det ett avsnitt i veckan framöver.
Teveseriens trailer hittas här.
Med det önskar jag härligt fredagsmys.

48 kommentarer
Ser fram emot premiären på onsdag!
Det får bli ett bidrag till Swedish Rescuers så här på Nationaldagen!
👍
👍
Håller med till 100%. Vi har alldeles för lite visat uppskattning för vad vi som svenskar lyckats åstadkomma hittills. Folk i gemen förstår inte vilka kvalitéer och kunskaper vi har och har haft, något som tagit oss till bland de vassaste länderna på klotet, för det är ju inte “fint” hävda sig själv = inte PK.
Och så skippar vi fåniga begrepp som pk, woke osv. Det är en del i skitpratandet från de håll som länge gått i ryssens ledband tills de upptäckte opinionen i frågan i samband med den fullskaliga invasionen mot Ukraina.
Det finns vissa ord som är tydliga indikationer på politisk tillhörighet och rövhatteri, t ex pk, woke, vänsterbliven osv. Vill man inte bli klassad därefter så kan man välja andra ord, t ex “tolerans” istället för woke. “Fy fan för tolerans!”
Om tolerans mot individers olikheter, individens möjligheter till självförverkligande, frihet, demokrati, och lite jävla anständigt uppförande är ett problem som ska tituleras som “pk” eller “woke” så bör man nog titta sig själv i spegeln och ta en funderare.
Lovar att hålla mig från den sortens “etiketter” och de borde nog vara del i det ordfilter som finns på bloggen kan jag tycka.
Det var inte från en politisk vinkel jag skrev det. Kunde lika gärna ha skippat allt från lika med tecknet till före punkten. Det var synd att du reagerade så starkt, det var inte min mening. Tack för påpekandet dock, bra att veta.
Woke är redan i filtret. “pk” är svårare pga del av en del andra ord. Var inte riktat specifikt mot dig, utan allmän information till de som läser kommentarerna.
Men bra att du påpekade det ändå. Lätt att undvika om man vet om det.
“Det var synd att du reagerade så starkt, det var inte min mening.” = Hur man lägger över skulden på den man förolämpat.
Jag är inte förolämpad. Släpp och gå vidare.
Suck, det är inte lätt att skriva rätt. Jag ser vad du menar men det var heller inte min mening. Det vill sig inte idag.
Tolerans är inte direkt en svensk paradgren. Vi har officiell (dvs statligt sanktionerad) nolltolerans mot en hel del företeelser i samhället.
När det politiska partiet Radikala Förenklingspartiet (liberalt) startas så kommer dess slogan att vara “vi tolererar det mesta”.
Intressant! Misstänker att upprörda kulturartiklar kommer att hagla…
Kan fortfarande inte riktigt hålla med dig om Whiskey on the Rocks, men ska inte bråka om det. (Personporträtten av en senil, labil och mordiskt grandios Brezjnev, en obehagligt porträttlik och ondskefull ung Putin och den fiktiva estniske sovjetiska ambassadören i Stockholm som gör vad hon kan för att sabotera för sina överordnade är alla välgjorda).
Hursomhelst, det jag ville säga är att en annan vinkling på hela ubåtsaffären är det nyutgivna svenska rollspelet Partisan, skriven av legendaren Anders Blixt som bland annat också jobbat med underrättelse- och omvärldsanalys för försvarsmakten. Spelet utgår från att det faktiskt blev krig och Sovjet beslutade sig för att statuera exempel med Sverige. Spelarna spelar den svenska motståndsrörelsen, antingen den mer civila delen eller väpnade partisaner. Behandlar sabotage, spionage, medlöpare osv. Välskrivet och framförallt välresearchat, om än kanske lite väl obehagligt trovärdigt. Sovjetiska och östtyska ockuparionsstyrkor beter sig precis så brutalt som man kan förvänta sig.
Bra tips.
Vad gäller “Rocks” så är det normalt att man lindar in en påverkansoperation för att den ska viftas bort som ofarlig. När skaparen av serien bor i ryssinfekterade Schweiz (jmf SvD:s rysshyllande journalist som också bor där) så blir det en del i en helhetsbild.
Oavsett ska tvångsbeskattade pengar inte gå till att kasta skit på svenskt försvar, den yttersta garanten för vår frihet, demokrati och SVT:s yttrandefrihet.
Bara namnet på serien räcker för att få alla vänster och kulturikoner att flyga i taket. Krigsmaskin, tja de vet hur man får uppmärksamhet.
När jag arbetade inom militärindustrin på 90-talet var ju ord som krig och militär otroligt känsliga och fick inte förekomma.
Skall väl tilläggas att Bresjnev fick en stroke i mitten av 70-talet och sedan var utslagen. Undrar vem som egentligen skötte ruljansen.
Var det inte Andropov, tro? (KGB redan då!)
KGB (Ochrana, Tjekan, GPU, NKVD) har alltid varit en maktfaktor i det ryska imperiet.
Anders Blixt, denne gigant! Har genom Drakar&Demoner i ungdomen honom att tacka för mycket. Kommer att tänka på – det har länge ryktats att CIA låg bakom texten till Scorpions “Wind of Change”, angående psy-ops.
“Soviet officials had long been nervous over the free expression that rock stood for, and how it might affect the Soviet youth,” Keefe says. “The CIA saw rock music as a cultural weapon in the cold war. Wind of Change was released a year after the fall of the Berlin Wall, and became this anthem for the end of communism and reunification of Germany. It had this soft-power message that the intelligence service wanted to promote.”
Jag gjorde lumpen i början av 60-talet. Då var det allmän värnplikt. Vi fick lära oss att möta ryssen på vintern. Flera dygns övning innan vi fick resa tält för att sova. Resa tält innebar att skotta snö, resa tält, skotta snö till en vall runt tältet samt hugga granris att ligga på. Före ledigheten på lördag brukade det vara “gruppfälttävling”. Det var olika orienteringar följt av hinderbana och skjutning. Det innebar att vi inte orkade supa under helgen. Jag hade det inte värre än någon annan. Men sådant kunde det berättas om.
Öva som du ska strida. Strid som du har övat.
Tillrättalagda övningar ger inte soldater bra förberedelser för krig.
Tältförläggningen under vintern känner jag igen, men inte tricket som skulle avhålla oss värnpliktiga från att supa under helgen. De flesta reset hem under helgen. Hur mycket det söps hemmavid vet jag inte.
Jag genomförde värnpliktig grundutbildning i slutet av 1970-talet.
Detta är nog välkänt bland läsarna men jag rekommenderar denna länksamling.
https://www.aef.se/Biblioteket/FHT_pa_AEF.htm
Nästan varje dokument t.ex. Bas 60 beskriver fantastiska system som Sverige utvecklade under Kalla Kriget dessutom av främst svenska bolag vilket gav många positiva avknoppningar.
Politikerna vaskade förmodligen system för hundratals miljarder i början av 2000-talet. En av de mindre kända är att stora summor las på en livstidsförlängning av Viggen kallad JA37D med digital avionik, faktiskt vassare en Gripen A som sedan skrotades. Säkert föråldrad idag men man ser ändå i Ukraina-konflikten att gamla system används i brist på annat.
Jag är fascinerad av den tidsanda som måste ha rått i mitten av 50-talet när man har guts att föreslå att “vi skall på ca 5 år bygga ett integrerat digitalt, datoriserat nätverkande realtidsflygstridsledningssystem” och sen få svaret: “bra, sätt fart”.
Här är några blickar från den engelske leverantören:
https://marconiradarhistory.pbworks.com/w/page/30094274/Fur%20Hat%20and%20Tor
Funktion framför floskler. Vissa saker var bättre förr.
Samt att flera av dessa “gamla” system fortfarande är relevanta i dagens krigssituation.
fpl37 i jaktutförande hade radarn PS-47 med puls doppler och digital signalbehandling och digital presentationsutrustning.
37D fick signalbehandlingen i radarn ersatt av moderna signalprocessorer vilket ökade räckvidden dramatiskt. Denna modernisering gjorde också att AIM-120 AMRAAM integrerades vilket var cutting Edge för trettio år sedan. Tyvärr vaskades systemet 2005. Troligen hade 37D gjort god nytta i Ukraina idag om man fortsatt underhålla prestandan. Om man inte redan kört slut på flygtimmar.
Aef har mycket om detta.
Ta exempelvis Byholma som exempel. Sveriges modernaste flygbas enligt BAS90 1999. 2001 nedlagd. Har för mig det var så men inte helt hundra. Nedlagd blev den i alla fall och den måste kostat bra mycket att bygga. Hade varit klockren att ha idag.
Här finns all dokumentation som man plockat ur till sidan du länkar till Fantastiska redogörelser – bl a om jaktlänken som Viggen hade.
https://fht.nu/
Jaktlänken. https://fht.nu/Dokument/Flygvapnet/Jaktl%C3%A4nk%202022-09-15_2.pdf
Du har helt rätt Bloggarn, det är precis det här vi vill att SVT utvecklar. Vi får trycka på. Inte minst för jag fick äran att fota er laddar jag in lite extra till Rescuers. Nu får vi sprida ordet när det läggs ut.
👍
Brukar inte kolla på tv-serier men ser fram emot att se den på SVT-play, hoppas den visar att Sverige har haft och har förmåga att försvara sig.
Speciellt intresserad av att historien om F19 blir uppmärksammad och fler förstår att Sverige har kunnat trotsa Stalin och Hitler när de hade delat upp länderna mellan sig, att man vågade skicka en flygdivision till Finland och slåss mot ryssen.
Gjorde militärtjänst i mitten på 70-talet och fick en ledarskapsutbildning som arbetslivet inte kom i närheten av förrann i mitten av 90-talet.
Ledarskap, individens förmåga verka självständigt och vår tekniska kompetens är vår styrka i dag, hoppas det kommer fram på ett positivt sätt.
Roligt! Krigshistoriepodden är fantastisk.
Tror jag lyssnat på Krimkrigetserien tre gånger 😂.
Ser fram emot denna grej. Fint att SVT satsat på dem
Trevlig och rolig premiär. Skoj att få hälsa på er! Blev dock lite starstruck så det blev lite konstigt 🙂
/F#-muppen.
Det här har inte med krig att görs. Men med fredagsmys. Äter alla Nachotallrik idag?
Stekt ris på rester i form av stekt kyckling. Men det duger gott. Läste om en ukrainsk frontsoldat som åt slakteriavfall. Man skall inte klaga.
Fiskpinnar med ris. Helt OK.
Den var kanske långsökt och dålig…. tänkte när det var nachonaldagen 🙂 nä jag åt helstekt ryggbiff från älg själv med kantarellsås och pottimos.
Ser fram emot att se!
Det man märker är att även gamla vapensystem kan vara ”bra att ha” i ett storskaligt krig. Framför allt bättre än ingenting. Det måste vi ha med oss och får aldrig glömma.
Ja framför allt för de enklare uppdragen duger det ofta gott. Många neggisar som tycker vi skall ha ett fåtal av det värsta inom alla kategorier, men det har man inte råd med. När jänkarna åkte till Irak 2003 var det mycket klagomål på materiel som inte var uppgraderad men man får använda materielen till de uppdrag som är lämpliga.
Och motståndaren har inte endast kärnkraftdrivna T-900 stridsvagnar men hypersoniska missiler och den skjuter inte 700 skott i minuten från 200mmkanonen.
Som sagt, ryssarna anfaller med golfbilar och motorcyklar.
Satt strax efter kl. 18 igår och läste de senaste uppdateringarna på bloggen på Filmstaden i Vällingby i väntan på att Krigshistoriepoddens förhandsvisning av deras nya serie skulle börja.
Precis när jag läst klart tittar jag upp och vem passerar rakt framför mig då om inte Herr Författare i egen hög person med fru! 😄👍
För övrigt gillade jag skarpt det vi fick se av serien! Mycket av samma anda som i podden men “aningen” mer uppstyrt här! 😉
Ser fram emot att se resten av avsnitten!
Beklagar att detta hamnade som svar på ett inlägg istället för ett eget inlägg som det var tänkt… 🫣
Synd att inte jag inte kunde ta mig dit då jag ändå jobba i Stockholm under den aktuella tiden, kunde sett både khd och Wilderäng!
Himla bra att Bloggarjäveln berättar vem som är vem på bilden, detskulle man inte ha haft en aaaning[1] om annars.
___
[1]: 2:15 för en liter mjölk! – YouTube
Kommer att titta! Tack för tipset!
Sannolikt är avsaknaden av tydliga beskrivningar av vad det innebär att vistas i områden som ockuperats av den ryska krigsmaskinen ett krav från SvT för i podden är detta något som beskrivs återkommande när något krigshistoriskt ämne innehåller ryskt deltagande. Det är också en del av underlaget vid dom återkommande insamlingar av medel och materiel till Ukraina som Per, Mattis och Fredrik genomför som en del av podden. Flera avsnitt har handlat om rysslands nuvarande angrepp på Ukraina i ett av dom intervjuades flera Svenska frivilliga som deltar i försvaret av Ukraina idag. Om det här låter som reklam beror det på att jag är patreon för KHP sen länge, det finns ingen bättre pod i min värld. Att SvT låter just KHP redogöra för Sveriges Försvarsmakt under kalla kriget är ett mycket klokt val, KHP har inte någon politisk agenda relaterad till dagens Sverige utan är neutral i det avseendet men inte neutral i synen på ryssland.
Intressant tidsdokument. Den där sossetanten som stod och yrade om att kärnkraft och kärnvapen var samma sak fick även nu 47 år senare stå oemotsagd.
Det vore på plats att ha förklarat att detta troligen var något som spreds via vissa organisationer stödda av Kreml.
Civil kärnkraft ger inte per automatik material som duger till kärnvapenladdningar.