Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Den svenska kronan fortsätter falla trots lägre amerikanska räntor. Flera så kallade experter ifrågasätter förslagen om nya bostadsbubbleregler och påtalar att de gör det svårare att skaffa en första bostad men förstås blåser upp svensk ekonomi och ökar klyftor. För andra dagen på raken är elpriserna extrema i södra Sverige och rent av ännu högre i SE4 än igår.
Till att börja med så kommer det en separat valvakaartikel för alla som vill älta amerikansk inrikespolitik, och den publiceras klockan 13:37.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.58% för OMXS30 och +0.56% för OMXSPI. Den svenska kronan faller dock vidare till 10:72 SEK för USD och 11:66 SEK för euron. Guldet stiger således till 943:- SEK per gram.
Dollarn stärks trots att de amerikanska långa räntorna föll tillbaka ordentligt igår. Tioåringen gick från 4.37% till 4.31% och tvååringen från 4.21% till 4.17%. De amerikanska börsena backade dock trots lägre räntor och S&P-50 fick -0.28% medan Nadsaq 100 gick -0.35%. Sämst inom FANANGST var bedragaren och lögnaren Felon Muskovitjs Tesla med -2.47%. Bäst gick Nvidia med +0.48%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det blandat nu unde rmorgonen. ASX 200 går -0.40%, HAng Seng +1.45%, KOSPI -0.47%, Nikkei 225 +1.11% och Straits Times oförändrad på 0.03%.
Regeringens utredning med förslag om hur bostadsbubblan och skuldbubblan ska kunna pumpas upp kritiseras för att inte uppnå de påstådda effekterna och göra det enklare att köpa en första bostad. En hushållsekonom säger till Dagens Industri att bara förstagångsköpare med väldigt hög lön gynnas. Det kanske var regeringens avsikt? Tänk om pöbeln skulle kunna köpa lägenheter, liksom? Diverse sakägare som chefsekonomen på SBAB hyllar förstås förslagen då det kommer elda på utlåningen, höja bolagets vinster och öka ledningens bonusar. Även sakägaren HSB resonerar på samma vis men påtalar att det inte hjälper förstagångsköparna. Andra analytiker pekar ut Swedbank som vinnare, så även där kommer utlåningen öka med större hushållsskulder och större vinster för banken och tillhörande ledningsbonusar. SEB:s analytiker säger att bostadspriserna kommer öka, men marknaden kommer inte förändras.
Det verkar alltså vara en tämligen gemensam slutsats att bostadspriser och skuldbubbla blåses på och svensk ekonomi som mätt som BNP stärks därmed pga ökad konsumtion, men skuldsättning påverkar som bekant inte beräkningen av BNP. Det verkar också finnas en samstämighet om att förslagen inte gynnar unga eller låginkomsttagare, utan alltså kommer öka klyftor och göra rika rikare. Och övriga mer skuldsatta.
Klassisk borgerlig politik, helt enkelt.
Alla elpriser avrundade till hela ören, liksom all energiförbrukning till hela kWh.
Det blir för andra dagen på raken extrema elpriser i SE3 och SE4, rent av högre priser i SE4. Södraste Sverige med bland annat Skåne och Blekinge får ett dagtidsmedel åp 174 öre per kWh och högsta pris på 353 öre per kWh, medan SE3 har något lägre dagtidsmedel än igår med 132 öre per kWh och maxpris på 251 öre per kWh.
Återigen är priserna med det nya systemet lägst i SE2 med mellan 2 och 4 öre idag, medan SE1 får ett dagtidsmedel på 33 öre och pristopp på 54 öre.
Det ser alltså ut som att vi kommer få rätt ordentliga elpriser i vinter.
Dock är sådana här stora prisvariationer under dagen mycket tacksamt om man har timmätning exempelvis via Tibber (annonslänk). Elpriserna var som lägst i SE3 och SE4 bara 6 öre i natt, när t ex elbilen laddades och varmvattenberedare och spabad drog igång igen. Snittpriset på inköpt el igår på gården blev enligt Home Assistant 81 öre per kWh mot 101 öre i dygnsmedel, eller en besparing på 20%. 35 kWh köptes in, 15 kWh producerades av solkraften, 44 kWh konsumerades och 6 kWh såldes till ett snittpris på 100 öre.
144 kommentarer
Godmorgon, är du riktigt vaken än? Godmorgon, har du läst något kul i tidningen igen? Nej, det var väl längesen!
Jag brukar alltid börja med serierna och där finns oftast något kul 😉
Det var en tråkig referens till en Kicki Danielsson låt. Jag gillar inte ens Kicki Danielsson… 🙃
Ingen tvingas ta banklån.
Om vuxna och myndiga människor av egen fri vilja belånar sig upp över öronen så måste de väl få göra det på samma sätt som de får dricka, spela, tatuera sig, röka, äta onyttig mat, lyssna på hårdrock, och annat som kan anses vara osunt leverne.
Bekymret för samhället är ju när det blir ett samhällsproblem. Att några enstaka tjommar röker eller belånar sig över öronen är inte något samhällsproblem och därmed är det bara att låta det hålla på. Samhällsproblemet uppstår när ett beteende börjar få reella och kanske okontrollerbara kostnader för samhället. Och där kan man kanske säga att det, trots allt sammanslagna, skuldberget är. Liksom rökningen en gång var.
Varför skulle skuldberget som du kallar det vara ett samhällsproblem som medför okontrollerbara kostnader.
Skuldberg måste inte bli problem, men de kan leda till skador på samhällsekonomin.
A rapid expansion of the banking sector is a signal of increasing financial fragility: excessive credit growth, overreliance on wholesale funding, and the emergence of Too-Bigto-Fail banks. This fragility may eventually result in damage to the financial sector and the real economy.
Man måste gilla att du fick med hårdrock i utläggningen.
Staten anser sig behöva vara förmyndare vad gäller bl.a. hur vi får dricka, var vi får spela och vem som får röka, så liknelsen håller inte riktigt. Av det du nämner är det väl i stort sett bara hudklottret och bullret man inte riktigt klampat in på än.
Problemet är att det ger en kedjeeffekt. Om vissa väljer att låna mer så tvingar det andra att låna mer eftersom det blåser upp priserna. D.v.s. det drabbar som alltid de svagaste mest.
Sluta prata om tvång. Ingen blir tvingad, punkt slut. Om du på allvar blivit tvingad att buda mer pengar än du känner dig bekväm med så utgår jag från att du polisanmälde händelsen.
Spaning för dagens stora händelse.
Den orangea mannen förlorar stort. Jättestort.
Jetestort.
Va?
(För dum för att fatta)
Annars är Jetistort ganska kul.
Optimism är oftast bara brist på information.
Jag tror tyvärr tvärtom.
“Louise: – Att förödmjukas kanske jag skulle orka med, bara jag slapp dina cynismer morgon, middag och kväll.
Mon Cousin: – Cynism är en bitter medicin, Louise. Men nyttig! Den kanske kan lära dig hopplöshetens svåra konst.
Lev i hopplöshet, Louise. Därförst ska du bli oåtkomlig och osårbar. Så ska du leva, Louise.
Lev utan hopp. Något mer kan vi inte begära utav livet.”
Ur Hedebyborna av Sven Delblanc.
Jag kan försäkra dig att jag inte lider brist på information. 😉
“Det är bara optimister som tror att pessimister aldrig blir besvikna. Den sanne pessimisten vet att om man förbereder sig på det värsta så kokar universum ihop något annat djävulskap man är helt oförberedd på.”
Hört talas om 13:37?
Nu vet jag inte om du är Jesus men det mesta tyder på att vi får älta valet i flera dagar innan det är klart.
Vad händer kl 13:37?
Kanske får vi vänta några dagar på hyfsat säkert resultat. Förändrar ingenting.
Med den helt unika kapaciteten du verkar besitta måste du vara världens rikaste man.
Grattis till dig!
Ehm, va?
Istället för att ironisera kan du väl förklara vad du menar?
“Spaning för dagens stora händelse.
Den orangea mannen förlorar stort. Jättestort.”
Då får jag be om ursäkt. Missade att det var ironi.
Min spaning var inte ironi.
Men ser fortfarande ingen förklaring på “Hört talas om 13:37?” utan bara ett drygt svar “Med den helt unika kapaciteten du verkar besitta måste du vara världens rikaste man.”.
Sluta vara dryg och förklara vad du menar istället.
1337 är gamingslang för “elite” eller att något är jävligt bra men inte säker om det var det Lars menade.
Det vet jag som gammal gamer och hacker. 🙂
Tror dock Run DMC syftade på något annat.
Lars skrev att han kommer publicera en artikel om presidentvalet kl 13.37
Hans artikel
Ingen har påstått något om att valresultatet skulle vara klart då
Aha. Tack.
Run DMC, se så lätt det blir om man förklarar istället för att vara dryg.
13:37 publiceras en valvakeartikel.
MBL
Jag kanske tolkade LW fel men jag tycker han var ganska tydlig med att 13:37 går startskottet för de som vill diskutera det amerikanska valet. Det sker i en separat artikel.
Ja, din kapacitet måste anses vara helt unik då ingen annan förutom du påstår att “Den orangea mannen förlorar stort. Jättestort.”
Nja, alltså såvitt jag kan se och senast från Nate Silver så ser det mer ut som att det balanserar på en knivsegg. Innebär detta att jag har låg kapacitet nu..?
Jo jag fattade sen. Är väl trög eller nått.
En gissning är en gisning…
Korinterbrevet 13:3(7) “vad”
Hoppas regeringen tar till sig kritiken mot förslaget till nya amorteringsregler.
En pyspunka i bostadspriser vore nog det bästa för samhället i stort i kombination med förenklade regler där byggkostnaderna kan sjunka.
Fast nu agerar inte makten för samhället i stort utan 1) för sin egen vinning och 2) för att bli omvalda.
Tyvärr ser det ut åt det hållet – oavsett regering.
En pyspunka är det absolut sämsta, hur tänker ni? Att alla skall gå i KK så du kan leva som en kung?
LW ditt förslag om rak amortering 20 år kommer göra det enklare för förstagångs köpare?
Och ovan det sedvanliga hål i huvudet kommentarer om att du inte behöver låna mm.
Lite som groundhog day
Vi noterar alla att bolånetorskarna har kommit till kommentarsfältet.
Innan ni börjar vill jag redan nu meddela att jag bor i bostadsrätt. Mina åsikter skiljer sig däremot från vad som är bäst för min egen plånbok. Jag som medelålders man blir gynnad av förslaget, medan ungdomar blir förlorare.
Du syftar på dig själv?
Nej, ungdomar som ska in på bostadsmarknaden är de som vinner på förslaget.
Själv tog jag mig in för ca 20 år sedan som ungdom genom att låna 98% av priset. Gick finfint med för tiden bra löner för två personer.
Med dagens regler skulle jag aldrig tagit mig in.
Klart du skulle ta dig in i dag, men dina valmöjligheter vad gäller läge, skick, och storlek skulle vara mer begränsde.
Om alla andra kan låna 98% istället för 85% så har de samma möjlighet att ta sig in på marknaden som “dig”. Det enda som händer är att priset- och skuldsättningen blir högre. Möjligen blir det tillfälligt lättare att spara till insatsen innan priset har gått upp så mycket att 2% motsvarar 15% .
Den enda som främjar yngre med högre – och stigande – priser är att det blir lättare för byggare att finansiera nybyggen.
Nej, för det är inte bara insatsen som begränsar priset. Du måste kunna betala räntekostnaden också.
Att priset skulle gå upp 7,5x så att “2% motsvarar 15%” är inte rimligt.
Sant. Men oavsett system så gynnas/missgynnas någon grupp och en ungefärligt lika stor andel av befolkningen kommer att ha råd. Sparkapital vs inkomst.
Men jag föredrar ändå det system som håller nere priserna på begagnatmarknaden bara för att det ger en mindre fördelningseffekt mellan generationerna och en lägre räntekänslighet i samhället som helhet (om man inte tycker att det är en fördel att riksbanken har ordentlig hävstång).
Tänk pyspunk i form av stabila priser och nettolöneökningar.
Nybyggnadskostnaderna går med rätt beslut att få ner.
Här i .. ser vi nu nya hyresrätter som står tomma. Få är intresserade av 14k för en trea.
Är så trött på den här diskussionen.
14 k är vad det kostar för en trea och det kommer inte att bli billigare i framtiden oavsett vad ni tror.
Nybyggnadskostnaderna består ju som för alla byggen av ca 50% skatt om inte mer om du skall räkna in alla avgifter som staten/kommunen skall ha. Sedan skriker folk på att det byggs för lyxigt, den som tror att linoleum mattan i badrummet får ner byggpriset har satt på sig en foliehatt och lämnat Tellus för länge sedan.
Stillastående priser i 20-30 år medan lönerna stiger vore önskvärt.
Förklara mera, senast jag byggde var lönekostnader till byggarna en stor del av kostanden för att bygga.
Ett utopisk statement likt att rak amortering mm, om vi skiter i privatbyggarna, vem kommer starta ett projekt om 900 miljoner om du skall betala tillbaka detta till banken på 20 år…
Då är vi tillbaka till att 225 000 skattade kr skall in på lgh om du lyckas bygga 200 lgh för ovan pris, du kommer hyran var minst 40 000 per månad per lgh)
Stillastående priser i 20-30 år kräver ett politiskt beslut likt fastighetsskatt på cirka 1% samt avskaffat ränteavdrag för bolån.
Det parti som går till val med de förslagen kommer att bli ungefär lika populära som Liberalerna.
Jag visste de! Ni vill ha planekonomi som så många andra här.
Men tjenare, hur kan du läsa in det i det jag skriver?
Det här kommentarsfältet är i ett stort behov av detox.
Jag var ironisk, (Tillbaka till LWs önskan) men hur kan man föreslå ett prisstopp i 30år som lösning?
På vilket sätt vore en pyspunka bra för samhället?
Men hur ska byggkostnaderna kunna sjunka?
Det mesta arbetet som utförs är reparationer och underhåll på befintliga fastigheter och de kostnaderna kommer att öka.
Byggkostnaderna kommer aldrig sjunka då löner och materialkostnader bara kommer gå upp.
Det man kan göra är att sänka skatten och avskaffa planmonopolet, dsv ta bort politiken från bostadsmarknaden och låta köpare & säljare mötas på en fri marknad.
Men jag vet en radikal tanke men ändå man kan alltid drömma.
Jo, jag fattar att folk drömmer men det här är drömmar som aldrig kommer att slå in.
Svårt att in glida in på US idag, på 250 år man skapat världens största ekonomi baserat just på denna princip, men så har EU aldrig haft detta på agendan utan vi tuffar på med våra monarkier och socialister.
I tillägg till monarkier, socialism och annat vill jag också lägga att vi i den här delen av världen (läs EU/Europa) är absolut världsledande på att prata utan att få något gjort nu för tiden!
Men vi är väldigt goda människor så vi låtsas att allt ändå fungerar…
(variant av stulet citat från Alex Karp)
Ja, det låter rimligt, att förstagångsköpare med hög lön framför ärvt kapital gynnas.
På samma sätt som att förstagångsköpare med betalningsförmåga men inget sparat kapital missgynnades när nuvarande krav på kontantinsats infördes.
Helt rätt. Det var så vi som är inne tog oss in. Låna 98% av priset till 5% ränta.
Dags för ett gravöl.
Regeringen använde just försvarsmaktens utredning som en mycket bekväm ursäkt till att neka 13 av 14 planerade vindkraftsparker till havs.
Dessa parker skulle ha byggts mellan 2025-2035, ha en kapacitet på 30 GW och en årsgenerering på 140 TWh.
Nu kommer något annat land betala kalaset, med icke-svenska leverantörer och ett rejält slag mot hemmaplans industrier.
Inte för att jag trodde att Kristersson gillade att kissa i byxan, men jag hade tydligen fel.
Och nej, det här stoppar inte vindkraften. Den flyttas bara till där den uppskattas mer. Typ U.K, Tyskland et cetera.
Rysstroll
Wertigon har objektiva synpunkter enligt min uppfattning.
Är vi så negativa till att de som importerar vår el bygger egen produktion?
Senaste dagarna har vi exporterat ca 30% av vår produktion med då ett kärnkraftverk under reparation.
Om de gröna projekten som får EUsponsring även omprioriterar till att balansera vår elproduktion så att den obalans vindkraften förorsakar kan balanseras på ett bättre sätt än en djungel av för oss konsumenter obegripliga regelverk, så kan det bli bättre.
Strävan/ målet måste väl vara att varje område utnyttjas till det som ger bäst avkastning. EU stödjer lantbruk massivt söderut. Får Sverige samma stöd för elproduktion? Och landar elproduktionens vinst i Sverige?
Nej, det vore bra om Danmark och Tyskland byggde mer elproduktion.
Och det gör de också, men Tyskland har ju investerat i kolkraft på sistone. väldigt mycket sådan.
Det är bara att inse att bygger man mycket vindkraft måste man ha gaskraft som komplement.
Det finns på ganska lång tid inga alternativ.
Rikkitikkitavi
Gas kraftverk är värre än att svära i kyrkan, svärjisstämpeln kommer direkt, det är som bread and butter för inkvisitionsivrarna.
@Rikkitikkitavi:
Ursäkta men vad i helsike har du rökt på för något?
Efter att det sista kärnkraftverket stängdes 2023 gick Tysklands kolförbränning upp hela -26.85%
Ja, NEGATIVT. 2023 hade LÄGST kolförbrukning i Tyskland på hela 2000-talet.
https://www.destatis.de/EN/Themes/Economic-Sectors-Enterprises/Energy/Production/Tables/gross-electricity-production.html
Så… Varför i H-E skulle Tyskland investera i mer kol, när de är på god väg att stänga ner samtliga kolkraftverk i landet (och detta på rent ekonomiska grunder)?
Tyskland kan snart stänga ner all elproduktion för det kommer inte bli mycket gjort i det landet på den banan dom slagit in på…
Så du menar att Wertigons synpunkter är mer objektiva än försvarsmakten?
Den politiskt ändlösa debatten om Svarte Petter, noterar jag knappt längre.
Jag uppmärksammade;
“Och nej, det här stoppar inte vindkraften. Den flyttas bara till där den uppskattas mer. Typ U.K, Tyskland et cetera.”
Då förutsatte jag i min kommentar att kostnaderna även bör tas av de konsumenterna. Nu känns det som att Sveriges konsumenter tar kostnader utan att få del av vinsten. I ett fullt kapitalistiskt system helt korrekt är det endast ägarna som får vinst och konsumenten anses ha fritt val att konsumera eller avstå konsumtion. Jag kan välja mellan el eller ved och några månader om året är kylskåpet avstängt.
Med tanke på Rysslands aggressioner accepterar jag det sämre alternativet, omvärlden agerar passivt enligt mottot “någon annan”
Det är absolut ingen som tror att detta stoppar vindkraften.
Men när det börjar pratas om gravöl för att försvarsmakten har inflytande har det gått för långt.
@Run DMC:
Gravöl, såsom i, hejdå dubbla Sveriges energiproduktion som vi skulle ha behövt för betydande investeringar i hela landet.
Nu kommer vi fortfarande sitta utan energi i 10-20 år medans vi fortfarande väntar på KKV. Hade dessa vindkraftsparker byggts, hade vi haft billig el redan till 2028. Kanske inte 24/7 365 dagar i veckan, men iaf 20/7 340 dagar i veckan (tillräckligt för att batterier ska fylla luckorna och vattenkraften blir reservkraft, främst på vintern – sen kanske vi måste elda nån vecka under vintern just nu).
Sedan finner jag det märkligt att man avskaffar 13 av 14 vindkraftsparker, var seriöst varenda en av dem ett hot för nationell säkerhet? De kapas dessutom bara utan att dessa planer får ändras, även om det t.ex. skulle röra sig om mindre brister som ex. att de behöver ha större mellanrum mellan pylonerna för att större skepp skall kunna segla igenom? Hur många av de bristerna var grundläggande och fundamentala fel?
Notera att jag inte skyller på försvarsmakten här – jag säger klart och tydligt att det är Tidölagets regering som använder FVM rapport som anledning för att stänga ner i stort sett all planerad vindkraftsproduktion i Sverige. Sedan kan FVM mycket väl ha rätt i sina bedömningar – Men vindkraften kommer ju byggas oavsett. Tyskland behöver ju inte göra samma bedömning, inte heller Estland, Polen, och Finland.
Vänta bara till nästa val då Tidölagets partier skryter om att de stängde ner vindkraften, precis som MP idag skryter om att de stängde ner kärnkraften 🙂
EU sponsring – med vilka pengar då? Om du missat det så verkar EUs finansiella lok som stått för notan ha en flytkraft som Titanic eller Bismarck just nu och inte ser det roligare ut framöver. Det kan nog vara läge att sitta och nicka och humma lite nere i Bryssel men lägga stålarna och fokuset hemma framöver…
Med tanke på att tyskarna själva slutligt sänkte Bismarck (om än med benäget brittiskt bistånd) så är det en ganska träffande jämförelse med deras energipolitik.
Du såg den, snyggt 😉
Har du några fakta som säger att Försvarsmaktens bedömningar är felaktiga eller vad menar du?
Det kan ligga en hel del i att det inte är lämpligt med dessa placeringar.
Dessutom: vilka var det som planerade äga kraftverken?
Redan idag har vi för mycket kinesisk inblandning inom ett kraftsegment som går med ständiga förluster norr om Skåne
Läs gärna Christian Sandströms sammanställningar i Affärsvärlden kring svensk vindkraft och ägande
Jag vet lika lite som du om FVMs rapport.
Däremot tycker jag det är märkligt att man yxar i stort sett hela Sveriges planerade vindkraftproduktion med hänsyn till försvaret, speciellt eftersom man vet att parkerna kommer byggas i vilket fall bara 2 km längre ut från kusten, på internationellt vatten.
Bygg dom på västkusten istället då, det blåser väl där med och sist jag kollade så var det inte alls lika många ryssjävlar i Kattegatt med omnejd som det är små äckliga Putteslickare som far omkring i Östersjön. Öarna där är ju dessutom bara sten så man kan klämma upp ett par torn per ö…
This….
Det är lustigt att man ska bygga stora parker just framför militär väsentlig verksamhet (mer än så behöver inte dryftas).
Det är väl större behov av kraftverksparker utanför västkusen. Men där är det inte lika relevant för kinaponsrade projekt….
Tja, säg det till västkustpolitikerna…
https://www.gp.se/ekonomi/kommunveton-bakom-stoppad-vindkraft.00131ea0-b009-5593-8dbe-6d5d7b500e1e
Så väger ett kommunveto tyngre då? (även om 3 veton var FM även på västkusten).
NIMBY – ingen vill ha skiten på sin bakgård…
Ta nu inte det här som att jag är emot vindkraft (för det är jag inte) men generellt har branschen problem.
Vestas är ner 11% på dagens rapport som inte når upp till förväntningarna.
Och att deras verk bara råkar gå av för att det blåser verkar ju inte så bra heller.
Vindkraft är ett kraftslag där utrustningen slits något enormt och det verkar inte finnas några bra sätt att renovera/uppgradera verk utan när de snurrat sina 20 år så är det som återstå att gräva ner och sen ta in nytt material med förnyad miljöpåverkan.
Det stämmer att äldre parker har problem.
När 2 kr / kWh var lönsamt att producera var det en god affär att smälla upp verk som producerade för så pass mycket.
Idag kostar det 30-40 öre att producera vind-el.
Då är det ju ganska självklart att äldre parker får problem?
Men vi kan inte ha 30 GW till som är väderberoende.
Jo, om vi bygger 30GW balanskraft som kan leverera ca 7 dagar vid vindstilla för runt 2-3000 miljarder.
Eller lite mindre , säg 10 GW i 7 dagar för runt 500-1000 miljarder. Det motsvarar 100 Globen med vätgaslager. Och 150 65 MW vätgasturbiner, samt runt 2GW elektrolysörkapacitet. 7dagar är minimum.
Lite lustigt att 10 GW kärnkraft som levererar med 92% uptime kostar mindre än detta
(6*1650MW = 10000 MW, och sedan 6*110 miljarder = 660 miljarder)
Man kan inte stirra sig blind på LCOE utan måste inkludera alla kostnader. De rapporter som tidigare redovisats och haussats av bla SVT har inte tagit hänsyn till lagringskostnader och bygger på extrem efterfrågeflexibilitet.
Vindkraft bygger på handel över stora avstånd och passar därmed EUs filosofi väl och då kan inte vindkraftskramarna klaga på att vi får europeiska elpriser i hela Sverige heller.
Det är bara att SVK inte byggt ut stamnätet nog för att exportera vår vindkraft i norr i tillräcklig mån.
Enligt kontrollrummet (kan backas för att se föregående dagar)
Så exporterade Sverige ca 30% av vår produktion. Norge exporterade lite. Norge har enorma mängder vattenkraft som är relativt följsam att reglera.
Så Sverige – Norge kan balansera upp mycket vindkraft med sina vattenresovarer. Men då måste vi ha motsvarande hög roterande massa som frekvensutjämnar.
Eller syntetisk svängmassa.
Funkar ypperligt för Danmark och Australien. Varför inte Sverige?
Möjligtvis att man kan ha havsbaserad vindkraft men annars inte tycker jag. Dessa stålskogar förstör landskapet. Har ni varit i de stora parkerna i Norrland? Fy fn vad det ser ut rent ut sagt. Eller om man åker genom Tyskland, detta vackra land är numera genomlusat med bullrande, vinande stålskogar. Och allt för att man lurat folket att kärnkraft är farligt med hänvisning till tsunamidrabbade Fukushima. Hela energiewende luktar påverkansoperation lång väg och har fått enorma konsekvenser för Europa.
På havet kan man ha vindkraftparker men då på ställen de ej stör försvaret. De stör mycket så på Östersjön kan de inte vara.
Bra.
Skrota förfulande bilvägar, industriområden och kraftledningar också.
Allt för att varje bit av vårt överbefolkade land ska vara ’vacker’ 👍
Hehe, kändes det bra när du skrev det ”argumentet”?
Eller fick du känslan av att: Fasen, detta är på låg nivå, nästan -Min pappa är på polis-nivå. Men jag skickar det ändå.?
Du vet ju för övrigt redan svaret och det är ju om det finns ngt alternativ. Till vindkraften finns det, vi behöver inte ha ett enda vindkraftverk.
Till vägar och fabriker är det svårt.
Du vet, den telefonen eller datorn du skriver på behöver tillverkas i en fabrik.
Jag vet, det kan vara svårt att ta in men är faktiskt sant.
Vägar kan också vara lite svåra att undvara, tror du inte?
Du brukar ofta ha rimliga åsikter min medarbetande vän så argumentera inte under din nivå.
Vilka alternativ finns det som kan byggas innan 2035?
Vindkraften som skrotades hade redan 2028 börjat leverera mer kraft till Sverige. Nu blir det inte så.
Min spaning är att andelen utbyggd vindkraft i ett området är omvänt proportionell mot antalet i området boende högprofilerade influencers som kräver utbyggd vindkraft. NIMBY är en typisk sjuka för de flesta som gillar vindkraf, tyvärr.
Nej, nej, nej – jag har från säkra källor att sommarboende på Sandhamn specifikt har bett om att få minst 10 vindsnurror på ön. Sanna altruister…
Det är väl egentligen bra om andra länder bygger vindkraft så vi får ha vår el i fred, och kan importera billig el?
Ja, det är bra för Sverige ju mer vind och el som installeras i Europa.
Problemet kvarstår dock när vi och andra länder i Europa behöver elen som mest.
Det lakoniska svaret är att vi måste ha en överkapacitet av elproduktion. Frågan är vem bekostar?
Småskalig elproduktion har inte råd utan avkastningen måste vara hög.
Sverige – Norge har sin överkapacitet i vattenmagasin. vi behöver egentligen “bara” bekosta en överkapacitet svängmassa för att kunna balansera när vindkraft/ solenergi producerar fluktuerande.
Känns mer som läge att korka upp skumpan. Men jag kan ge dig att en bra sak med snurror till havs är att de lär förhindra bottentrålning där de står, så smäll upp några få vid fiskens lekplatser så kanske det går att rädda torsken och strömmingen. Gärna några rejäla höststormar också för att få in friskt vatten. Att det sänker snurrornas ekonomi får tas på knäckta ägg-kontot.
Skumpa för att fira den 15-åriga recessionen i Sverige som nu kommer?
Nja…
Den recessionen har väldigt lite med vindkraftsbyggande i Sverige att göra…
Oh ja.
När man får ena benet avhugget, hjälper det bättre att hugga av det andra med? 🙂
Sverige behöver fler energikällor i elnätet. Kärnkraften är inte här innan 2035 även om bygget startar nästa år – och det är det inte några garantier på. Även om Tidölagets planer på 4 reaktorer på vardera 1 GW slår in, är det fortfarande 4GW och ~30 TWh jämfört med de 30GW och 130 TWh som just spolades ner i toaletten.
Awesome 🙂
Wertigon, du brukar ju hävda att batterier kommer att rädda oss redan nästa vecka, så varför oroar du dig? Har du ändrat uppfattning?
@Pentiivarg: Det är inte så att batterier kommer lösa alla problem.
Batterier är en bra lösning för korttidslagring, för att kapa topparna på effekten, och – hör och häpna – för att lagra energi i några dagar så de kan laddas ur när vindkraften inte riktigt räcker till.
Ett SWB nät kan generera mycket el under 20 timmar på ett dygn och sedan leva på batterier de 4 timmar det inte kan leverera. Normalt sett, är 4 timmar att ta i – vi pratar kanske 30 minuter här och 10 minuter där över en dag, och kanske någon timme under natten.
SWB nät är sedan av sin natur mer lämpade för microgrids, dvs att en by har ett SWB nät och sedan delar kraftledning med nästa by. Därav kanske första byn inte alltid har ström, men att både A och B inte har ström samtidigt händer betydligt mer sällan – och därmed kan A + B dela el betydligt mer gynnsamt än om A eller B körde helt i ö-drift.
Det betyder inte att batterier löser allt. Ett urladdat batteri som aldrig laddas är bara en dyr pappersvikt. Man behöver energitillförseln.
Och SWB har ännu inte löst det största problemet – hur tillgodoser man en industrifabrik som drar mellan 2-5 MW effekt? Till det behövs stora mängder energi. Om vi vill ha en livskraftig energi är tillgången på elektrisk energi avgörande.
Så nog kan SWB hålla igång affärer och bostadshus. Det är redan bevisat på andra håll i världen. Men de kan inte hålla igång industrin, inte med dagens teknologi. Vad kan lösa den frågan då? Det är just här havsbaserad vindkraft kommer in i spelet.
Tyvärr väljer regeringen att kapa vindkraften och därmed lämna industrin dinglandes utan något sätt att generera stora mängder energi i Sverige. En fabrik kan lätt investera en fem-tio miljoner i ett 24h batterilager, för att garantera ström. Det är görbart. Men för att leverera 1GW till ett industriområde… Så krävs det något som producerar den effekten.
Vi pratar motsvarande 17 kärnkraftverk som nu gick upp i rök. Som skulle ha byggts de närmaste 10 åren.
Tryckfelsnisse i farten här. “Om vi vill ha en livskraftig industri …” skall det såklart vara. 🙂
Anser du att beslutet är politiskt motiverat snarare än säkerhetsmässiga överväganden? Skulle en möjlig socialdemokratisk regering gått emot försvarsmakten?
Om du tror att att en socialdemokratisk regering skulle fatta samma beslut så förstår jag inte din invändning.
Kan det vara så enkelt att försvaret vill ha lite förhandlingskraft?
Typ: vi kan acceptera vindkraftsparker om de, visserligen privatägda men oerhört välplacerade tornen, får några låsta gröna lådor som kan fyllas med sensorer. Naturligtvis med fri tillgång till utrustningen. Om Försvaret dessutom får lägga in lite egna fiberledningar i samband med kraftledningsbyggena så kan vi nog komma överens.
Försvaret kommer naturligtvis att dela med sig av data från instrumenten som enbart är till för att övervaka vindkraftverkens påverkan på torsk, tumlare, strömming, läderlappar och sällsynta måsfåglar.
Exakt. Beslutet är delvis politiskt motiverat och maskerat som “Vi går bara efter vad FSM rekommenderar”.
Eftersom FSM rapporten är (på goda grunder) hemligstämplat, kan jag bara spekulera i det här. Men betänk att det är 14 vindkraftsparker och dessa får ett “FSM-betyg” på 0-10, där 10 är “Extremt hög försvarsrisk” och 0 är “ingen risk alls”. Nu vet jag inte alls siffrorna bakom här, men säg att FSM är överdrivet försiktiga (Vilket är väldigt bra att de är, det är trots allt deras jobb!), och ger 8 eller mer på 7 av parkerna, 6 eller mer på 11 av parkerna och 4 eller mer på 13 av de 14 planerade parkerna.
Regeringen har ju mer att ta hänsyn till än bara försvaret, eller hur? Nyttan mot vad dessa parker bidrar med, vs nyttan mot att inte göra någonting alls. Försvar är viktigt, men det är mat, ekonomi, bostäder och sjukvård med.
Så, Regeringen skulle kunna dra gränsen vid 7 vindkraftsparker. Eller 11. De väljer bort 13 parker. Och därmed har de eliminerat i stort sett all kraftutbyggnad för det Svenska nätet tills, åtminstone, 2035.
Recessionen är därmed ett faktum, och industrin kommer nu lämna Sverige. Gratulerar. 🙂
Försvar (mot yttre fiender) och inre säkerhet är en stats primära existensberättigande. Mat, ekonomi, bostäder och sjukvård är sekundärt och kan ordnas av andra.
Jag har länge noterat att många uppdateringar kommer just kl 13:37. Det är alltså medvetet 🙂
“Klockan är leet” för att citera ett gammalt klipp från youtubes barndom.
Pallar du dela yamlen till din apexchart? Den är väldigt bra. Gärna via Pastebin eller något som gör att indenteringen förblir intakt.
Duger? Man kan använda HTML-koden PRE här om man så vill.
Absolut, helt kalas.
Tackar!
De höga energipriserna beror på att det är i princip vindstilla i område 3 och 4 nu. Säger ingenting om hur det blir till vintern. I Skåne saknar vi Barsebäck. Kärnkraftverket alltså, byn finns kvar.
Både byn och hamnen finns kvar.
Visst fasen kunde man käka räkor på en rätt trevlig krog i hamnen där?
Nej, det beror på att det är nära vindstilla i centraleuropa, och solcellerna ger inte mycket heller där nu.
Tyskland kommer ha 9,57 SEK/kWh kl 17-18 imorgon, och nästan samma pris timmer efter.
Man kan binda 1 år till 60 öre/kwh (ex moms) i SE3. Knappast extremt, snarare billigt.
Japp, eller 78 öre inkl moms o certifikat. Men bloggaren vill ju jämföra med det dyraste (månadsrörligt) så att investeringen i hemautomation blir lättare att räkna hem. Jag är i liknande sits, spenderar allt för mkt på shelly:s och allsköns sensorer och motiverar det med att jag sparar nåt öre, fast det troligen hade räckt med en trefastimer på VVB för 400:- så hade jag räknat in bulken av besparing…
Enklare för personer med hög inkomst att köp bostad i för personer med hög inkomst attraktiva område
Det kan man tycka vad man vill om, men tätorter som Stockholm, Göteborg, Malmö, Sollentuna-Väsby är på så vis segregerade att det exvis i Stockholm inte är attraktivt att bo i Farsta, Skarpnäck, Hagsätra, Rågsved, Högdalen och sen allt som kommer söder om Mälarhöjden, medan attraktionen är större inom övriga tunnelbanenätet på södra sidan
Osv
Som byggare kan jag säga att prisskillnaden om man kör helkaklat vs linoleum, parkett vs dammbundet betong är egentligen försumbart. Allra största kostnaden är förrutom skatter kommunens avgifter och markpriser.
När man lägger ihop alla försumbara kostnadsökningar blir det en hel del i slutändan.
Sant. Blir ju många ören i slutändan.
Det ska vara premiumdörrar och så klart ska du ha finare trycken, och sedan ska garderoben vara inbyggd med skjutdörrar och inte 60×60 modulära vita standardgarderober eller rent av lösa egenmöblerade garderober från IKEA, och ytterdörren ska vara grön med inbyggda rombformade glas, och såklart Yale Doorman som lås och inte vanligt mekaniskt lås, och så håller det på.
Vattenmagasinen i område 2 är på gränsen till knökafulla, kan det vara anledningen till att omr 2 har lägre priser än område 1, där magasinen är på medel eller något under medel.
Jag lyfter på hatten för Wilderängs klarsynta observation i artikeltexten att Regeringens förslag om bostadsfinansiering gynnar vare sig unga eller låginkomsttagare utan kommer öka klyftorna i samhället och göra de allaredan rika än rikare och övriga mer skuldsatta … Och att detta helt enkelt är klassisk borgerlig politik.
Jag delar denna uppfattning.
Ärligt talat Chiefen så tror jag dessa förslag på sin höjd spelar roll på marginalen.
Dock är jag uppriktigt förvånad över att inte fler ifrågasätter varför regeringen ska lägga sig i Finansinspektionens arbete.
Vad gäller de ökande klyftorna beror de som du vet på kapital, och de med kapital har haft en underbar resa sedan 1992 i takt med de sjunkande obligationsräntorna.
RUN DMC: Inledningsvis att så kan mycket väl i praktiken och realiteten vara fallet att det inte kommer att vara en huvudorsak till det förmodade men ändock en av flera orsaker … Därför kommer jag ej att gå i polemik i den detaljen.
Vad gäller ditt avslutande argument är jag i stort sett böjd att instämma men att jag måhända har en del kompletterande detaljer att ytterligare tillföra. mvh
Karlson vad partar du om? 8 – 3 till de röda sedan 90 tal
Det är de röda som har drivit fram nuvarande situation
Carlsson I, S, 1986–1990
Carlsson II, S, 1990–1991
Bildt d.y., M+FP+C+KdS, 1991–1994
Carlsson III, S, 1994–1996
Persson, S, 1996–2006
Reinfeldt, M+FP+C+KD, 2006–2014
Löfven I, S+MP, 2014–2018
Löfven II, S+MP, 2019–2021
Löfven III, S+MP, 2021
Andersson, S, 2021–2022 (två statsministeromröstningar genomfördes)
Kristersson, M+KD+L, 2022–
EBBE: Jag kan ej se vad din uppräkning härovan har att göra med min kommentar till Wilderängs enligt min mening klarsynta formulering.
Att just bostadspolitiken idag är ren “borglig politik” som driver upp skulderna för vanliga löntagare, detta har skapats under lång tid av fler socialistiska regeringar än borgliga.
Ibland är det bra att titta tillbaka för att förstå vad som händer idag.
(Listan inkluderade jag som faktaunderlag för siffran 8-3, vet att många är noga med detta)
EBBE: Att ha kommit till den ålder att ha röstat i 15 riksdagsval och varit politiskt engagerad sedan 1960-talet gör att jag känner inget behov av nämnda uppräkning samt dessutom att densamma skulle vara i behov av tillförande av ansenlig mängd kompletterande faktauppgifter för att överhuvudtaget visa någonting väsentligt.
Om detta må vi berätta
Ebbes post ovan alltså 😀
Rödgröna röran vinner i maktinnehav och ansvarm för allt ont som oss vederfaras:
Carlsson I, S, 1986–1990
Carlsson II, S, 1990–1991
Bildt d.y., M+FP+C+KdS, 1991–1994
Carlsson III, S, 1994–1996
Persson, S, 1996–2006
Reinfeldt, M+FP+C+KD, 2006–2014
Löfven I, S+MP, 2014–2018
Löfven II, S+MP, 2019–2021
Löfven III, S+MP, 2021
Andersson, S, 2021–2022 (två statsministeromröstningar genomfördes)
Kristersson, M+KD+L, 2022–
Vem har ansvar då enligt, dig. Var det Uffe redan 1986?
EBBE: Halmgubberetorik från din sida! … Wilderäng gör en kortfattad sammanställning av nuvarande regerings förslag till bostadsfinansiering och de konsekvenser detta skulle riskera för ett antal grupper i samhället samt kategoriserar detta som klassisk borgerlig politik! … Jag är av samma åsikt i denna fråga.
Det är vad det handlar om här … inte vilka som suttit i regeringsställning sedan 1990!
Du får kalla mig vad du vill, det bjuder jag på.
Men Varje Gång man sänker en skatt eller förenklar för massan så är det “borgerlig politik” som om det vore en naturlag att först skall staten samla in alla pengar och sedan dela ut dem till de för stunden rätt målgrupp, som till redan rika som köper Elbil. Jätte bra system, och hur mycket förlorar men inte på vägen? Effektförlusten är hög är min gissning.
EBBE: Jag förväntar mig fortfarande att du håller dig till ämnet, vilket är Wilderängs analys och kommentar till regeringens förslag om bostadsfinansiering samt min replik därpå … Ingenting annat!
Point taken, jag delar analysen om att priserna kommer öka pga av detta och att hushållen kommer ökar sina skulder och jag lider verkligen med de unga som får starta sina vuxenliv med att hyran/lånen tar alla inkomster från dem, de gynnar bara de redan besuttna.
Sedan hur man skall lösa detta det får vi försätta diskutera här och genom politiken.
EBBE: Tack för replik … Trevlig afton tillönskas!
Det är rätt tragiskt att se hur staten svänger kappan efter vinden. Alltid till egen fördel. När du köper en el- eller vattenservis så får du inom vissa gränser begära ex. 20-25A som elanslutning till en normalvilla. Sedan räknar nätägarna med vissa sannolikhetstal på förbrukningen. Dvs för att kunna sälja samma ampere flera gånger. Problemet blir när det kommer in en ny spelare i gamet. Elbilen. Helt plötsligt så vill allt fler nyttja sina 20-25A som man faktiskt en gång i tiden har betalat och tecknat avtal för. Då börjar nätbolagen ivrigt påhejade av staten och EU försöka lägga ut dimridåer om att vi solidariskt ska spara effekt. Varför ska den som redan har ett avtal med 20-25A och betalat överföringsavgifter in absurdom återigen betala för samma sak? Om inte nätbolagen hade klantat bort sig och sålt mer ampere än vad man egentligen hade tillgång till så det inte varit ett problem. Sannolikhetsläran om elnätsförbrukning innehåller inte elbilar eller en kraftigt växande befolkning. Då får dom som kommer på slutet när amperen faktiskt egentligen är slut också betala den riktiga kostnaden för att få anslutning. Vi andra är inte intresserade av att sponsra. Det är ingen rättighet att alla måste bo på samma lilla fläck i SE 3 eller 4. Men då blir väl någon miljötaliban kränkt av att tunnelbanan inte finns ute i tassemarken. Man kan inte både ha kakan och äta den.