Nu åkte veden in i kaminen för första gången denna höst, då det är ovanligt höga elpriser – rent av skyhöga – för att vara ett veckoslut i stor kontrast mot nästan obefintliga priser under veckan.
Oftast numera värmer vi huset med en Mitsubishi Hero luft-luftvärmepump, men är det riktigt kallt eller om elpriserna är skyhöga stödvärmer vi också med vår Vermont Castings Intrepid II. Fram till 2019 var den enda uppvärmningen av huset, undantaget golvvärme i badrummet, men med automatiserad värme via LLVP heleldar vi inte längre även om det går. Just en Vermont Castings är ju också en sådan kamin som heltdiseldare har, dvs ingen designkamin för mysbrasor, utan en kamin byggd för hård uppvärmning och som dessutom går att använda till matlagning tack vare sin platta topp.
Idag är det förvisso varmt, 10.7ºC i skrivande stund, men elpriserna är skyhöga. Visserligen stänger hemautomatiseringen av uppvärmningen vid 10ºC, men med fukten nu på hösten och den låga solinstrålningen vid höstväder blir det lätt lite kallt inne även vid så pass varmt ute. Annat är det på våren i mars med torr luft och ordentligt med sol – då klarar man sig gott utan uppvärmning när termometern smyger över tio.
Elpriserna idag toppar under morgonen oskattat, onätat och omomsat på 133 öre per kWh i södraste Sverige och elhandelsområde SE4, eller 115 öre per kWh i SE3. Tillsammans står dessa för 90% av Sveriges befolkning även om Miljöpartister älskar att istället ta snittpriset i fyra elhandelsområden och ignorera fördelningen av var folk faktiskt bor.
Mot kvällen toppar sedan elpriset igen på 169 öre per kWh. I det så kallade Norrland med SE1 och SE2 snittar priset so kontrast idag på fem öre och toppar på nio öre per kWh.
Men nu är iaf eldningssäsongen igång och det är dags att värma upp den metertjocka och 189 år gamla murstocken på huset. Det är en annan viktig funktion för kaminen som gör att man inte kan sluta elda i ett gammalt hus. Murstocken är annars som en oisolerad istapp rakt ner i huset och gör det kallare och fuktigare om den inte värms upp och torkas ut. Och när den efter några veckor fått sin stabila vintervärme agerar den också självdragsventilation.
Det är inte sällan äldre hus med centralvärme i källaren, där man byter ut fastbränsle som ved eller bekvämare pellets mot en bergvärmepump, får fuktproblem. Både pga kall murstock och pga dålig uppvärmning av källaren, när spillvärmen från pannan inte längre bidrar. En modern skorsten med sitt isolerade metallrör orsakar inte de problemen om den inte eldas.
Ukrainaartikel kommer om en stund.
Just det, alltid någon som undrar, spisfläkten är som ni ser en Stirlingmotor, specifikt från Warpfive Fans i Storbritannien, specifikt Steelhead Stove Fan tror jag. Annars fungerar det utmärkt med en Peltierfläkt från Biltema till en tiondel av priset. Det var ett enormt lyft för värmespridningen i huset när vi skaffade fläkt, men det kräver förstås en platt gjutjärnskamin.
34 kommentarer
Värme från en vedkamin ger en speciell känsla!
Några parametrar som påverkar elpriset uppåt:
– Forsmark 2 kallställt
– Forsmark 3 revision, förlängd till 17 december
– Begränsning i överföring i snitt 4
– Från 29 oktober får vi flödesbaserad kapacitetsberäkning
Några parametrar som påverkar elpriset nedåt
– SwePol överföringen har revision till 28 oktober (ingen export)
– Nordbalt överföringen har revision till 27 oktober (ingen export)
Tack för fin uppställning av parametrar. Här kommer några till:
Fyllingsgrad i Norska vattenmagasin: 82%, dvs. ca 71.6 TWh. [1]
Fyllnadsgrad i Sverige: 81.8%, dvs. ca 27.8 TWh. [2]
Lagrad energi i vattenmagasin i övriga Europa, där enbart länder med mer än 2 TWh har tagits med, är listade nedan [3]
Vattenmagasin i Spanien: 10.1 TWh
Vattenmagasin i Italien: 3.4 TWh
Vattenmagasin i Finland: 3.3 TWh
Vattenmagasin i Frankrike: 3.2 TWh
Vattenmagasin i Portugal: 2.2 TWh
Vattenmagasin i Rumänien: 2.2 TWh
Vattenmagasin i Schweich: 2.1 TWh
Vattenmagasin i Österrike: 2.0 TWh
Det är just vattenkraftens enormt stora produktions- och lagringskapaciteter i Norge & Sverige som gör det så lämpligt att installera mycket vindkraft här.
En till viktig parameter är gas priser: €43.6/MWh, ca dubbelt mot botten i Feb-24 och mer än dubbelt mot genomsnittet innan COVID och Ukraina-kriget. [4]
[1] https://www.nve.no/energi/analyser-og-statistikk/magasinstatistikk/
[2] https://www.energiforetagen.se/4aa641/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf
[3] https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/waterReservoirsAndHydroStoragePlants/show
[4] https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
Man kan se på historiska data att ju mer vindkraft vi fått desto mer tömda har vattenmagasinen varit om vårarna. Det är värt att hålla i minnet att all vattenkraft inte är “lagringsbar” utan ganska stor del är genomströmningskraftverk utan egen damm-kapacitet.
Tänkte det kan vara intressant att lista lägsta nivå på vattenmagasinen varje vår:
2015: 7.65 TWh
2016: 8.18 TWh
2017: 6.37 TWh
2018: 5.67 TWh
2019: 5.70 TWh
2020: 8.45 TWh
2021: 10.19 TWh
2022: 8.29 TWh
2023: 5.71 TWh
2024: 5.58 TWh
Data innan 2015 finns inte på [1]. Tycker inte det är så tydlig trend vad gäller lägsta nivåer på vårarna, då det var ungefär detsamma 2018-2019 som 2023-2024, trots mycket mer vindkraft. Men oavsett, det finns mer att ta.
Det är sant at inte all vattenkraft är lagringsbar, men likaväl också sant att Sverige har väldigt stor elproduktion från vattenkraft och också väldigt stor lagringskapacitet, störst i hela EU.
Därför har Sverige ett väldigt klart business-case: med investeringar i bättre överföringskapacitet och flexiblare vattenkraft, samt massiv utbyggnad av vindkraft, så har vi billig el när det blåser, och kan sälja dyr el till Europa när det inte blåser.
[1] https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/waterReservoirsAndHydroStoragePlants/show?name=&defaultValue=false&viewType=TABLE&areaType=CTY&atch=false&dateTime.dateTime=01.01.2010+00:00|UTC|YEAR&dateTime.endDateTime=01.01.2025+00:00|UTC|YEAR&area.values=CTY|10YSE-1——–K!CTY|10YSE-1——–K
Fast för att få acceptans för det så måste man nog se till att elen beskattas i produktionslandet (det räcker nog inte med landsändan där produktionen faktiskt sker) . Annars börjar trogna högerväljare ifrågasätta marknadens magi och skrika på nationalisering och klippta ledningar – och så kan vi inte ha det {grin}.
Här satt man och kommenterade i ukrainaartikeln. Gick ner i källaren och tände upp vedpanna pga elpriser och så kommer man upp och laddar om cornucopia och då är det en artikel om vedeldning! Ved är frihet.
Broder.
Framför allt har den slumpmässiga sk SVMPC kraften slumpat bort sig helt i helgen. Men hav förtröstan, Hellden har bett till Väderguden och Magdalena Andersson har offrat minst en helig ko så vindarna tilltar lite i veckan men troligen inte så vindkraften når över 50%.
För det kan ju vara så att höga priser beror på -900MW kärnkraft men absolut inte -9000MW vindkraft om man talar Newspeak?
Annars får man resonera som de Gröna i Tyskland och kräva av industrin att de anpassar elförbrukningen efter tillgången, dvs hur mycket det blåser.
Det vågar nog inte Lind/Hellden/Dadgostar säga öppet 🙂
Framför allt har den slumpmässiga sk SVMPC kraften slumpat bort sig helt i helgen. Men hav förtröstan, Hellden har bett till Väderguden och Magdalena Andersson har offrat minst en helig ko så vindarna tilltar lite i veckan men troligen inte så vindkraften når över 50%.
För det kan ju vara så att höga priser beror på -900MW kärnkraft men absolut inte -9000MW vindkraft om man talar Newspeak?
Annars får man resonera som de Gröna i Tyskland och kräva av industrin att de anpassar elförbrukningen efter tillgången, dvs hur mycket det blåser.
Det vågar nog inte Lind/Hellden/Dadgostar säga öppet 🙂
Cool liten cirkulationsfläkt där, är det en liten stirlingmotor?
Duh.
“Det är alltid någon som undrar”
“Det är inte sällan äldre hus med centralvärme i källaren, där man byter ut fastbränsle som ved eller bekvämare pellets mot en bergvärmepump, får fuktproblem. Både pga kall murstock och pga dålig uppvärmning av källaren, när spillvärmen från pannan inte längre bidrar. En modern skorsten med sitt isolerade metallrör orsakar inte de problemen om den inte eldas.”
Bor i ett hus byggt 1969 och det är källare. Från början var det oljepanna men nu är det fjärrvärme.
Blev det så mycket spillvärme av en oljepanna och värmde den murstocken? Pratade med någon gammal gubbe i området och pratade om detta – han påstod att det inte var så. Oljepannan värmde inte murstocken och det var en särskild rökgång som användes som var mycket mindre för att det var så dålig fart på rökgaserna.
Gamla hus med murad rökkanal höll eldningen hela murstocken varm. De behöver eldning för att inte dra ner kyla och fukt, och man behöver se öbäver dem då och då när man inte eldar i dem. De tenderar att frysa sönder.
Modernare hus med oljepanna hade som du skriver en rökgaskanal av plåt. Murstocken tjänade då främst syfte att isolera och dekoration.
De värmdes inte upp särskilt mycket.
Det är lite som att läsa en technothriller.
Det är inte bara en kamin, det är en vermont castings intrepid II kamin😄👍.
Viktig utrustning skall benämnas exakt för sånt gillar MÖP:ar som jag.
Om jag inte skriver ut det blir det frågor.
Att använda eldstäderna är en förutsättning för att gamla hus ska må bra. Vi bor i ett hus från början av cirka 1920 med kamin i vardagsrummet och vedspis i köket. Båda används flitigt under vinterhalvåret. Sedan i augusti har vi också vedpanna som ersatte både elpanna och varmvattenberedare, och det märks redan på elräkningarna.
Najs. Hur många m3 acktank till pannan? Vad blev det för panna?
1500 liter, Effecta lambda 2. När vi bara tog varmvatten i augusti räckte en brasa i en vecka.
Antar att bloggaren har förmånen av egen gratis ved? Gratis i bemärkelse att endast behöva betala i egen arbetskraft och tid för att få veden klar att elda. Det är en speciell känsla att ha det så kan jag intyga även om jag själv måste betala i SEK för att få hem veden. Det innebär därmed för mig en monetär förlust att elda med ved kontra att värma huset med värmepump. Dock kommer allting alltid med en alternativkostnad. För mig är det värt den extra utgiften att få känna skön brasvärme.
Jo, dock är ju alternativet för mig att sälja veden via gårdsfirman, så det är inte lönsamt kontra värmepump förrän runt 100 öre per kWh eller något sådant. Inte kollat vedpriserna i år då jag inte tänkte sälja något av det jag har kvar upphugget. Har en del kubb att sälja för den som vill klyva själv dock. Stormen tidigare i höstas tog även en fullstor gran och en halvstor björk, så det blir lite mer blandkubb om jag får tid att kapa upp dem.
Jag har blandat köpeved och lite egen. Men även med bara köpeved kostar det mindre än enbart nätavgiften, så jag går plus även om elpriset är noll. (Jag hade inte värmepump innan.)
Har fyra stycken eldstäder tillverkade från 1910 till 2020 och ju senare tillverkning desto bättre effektivitet.
Därmed inte sagt att man ska byta ut en äldre eldstad, de får stå där de står.
Generellt är folk dåliga på att elda och borde sluta med det.
Så fort jag ser smutsiga glas vet jag att det är en klåpare bakom spakarna och så är det 9 gånger av 10.
Vet inte om det där med glas. Mina är smutsiga. Det är nog 3-4 år sedan jag brydde mig om att göra rent sist.
Inte den typ av smuts jag avser utan den med mörkare nyans.
Generellt är folk för snål med veden (stor brännkammare kräver mycket ved) och snålar man blir arbetstemperaturen för låg med farliga utsläpp som följd. Men allt det där känner du till så det var inte riktat mot dig personligen.
Har faktiskt sluta att elda i skogen och har med mig spritkök istället till maten då det är väldigt svårt att få till en korrekt förbränning på befintlig ved.
Jag använder gas. Mycket smidigare än sprit.
Multifuelen kör på allt som flyter dock men man får rengöra munstycket.
Annars är nog Trangia med gasinsats en av de bästa sakerna om inte vikten är kritisk.
Det där får bli kvällens diskussionsämne med partnern som är ansvarig för inköp.
Vi har typ 5-6 inredda uteplatser som vi använder beroende på väderlek, tid på dygnet och humör, plus typ vid sjön och uppe på utsiktsplatsen på berget, och har nu förutom gasolgrillen skaffat en sådan där eldkorg som rörlig eldstad som man kan ställa vid valfri uteplats. Himla bra grej. Torkar inte ens ut gräset under och ved brinner riktigt fint och rent i dem.
För mys eller för att grilla med ved, som alternativ till den mer köksliknande gasolen.
Ska blogga om det, tagit foton.
Same procedure every year. Bloggmästarn skriver om sin kaminfläkt, man googlar och läser en massa kommentarer om att det inte funkar (för de flesta, verkar det som) och man lägger ner projektet igen.
Men detta med att värma upp murstocken var nytt för mig (ja, skjut mig!). Har tidigare år skjutit fram vedsäsongen medelst värmeljus i vardagsrummet, men just i år har jag börjat elda tidigare än vanligt, bl.a. pga ovanligt mycket gratisved; spillved som jag stod och sågade för hand i somras.
Nu ett litet preppertips, med risk för att det kanske nämns i Bloggmästarn’s bok, hittar dock inget om det på bloggen. Hörde på tv häromdagen att man bör se till att kunna logga in på sin bank utan bank-id, och exv. logga in med sin digipass någon gång i månaden för att kolla att det fortfarande funkar. Huh? Jag var glad att jag inte hade slängt den gamla dosan och testade nu, och det funkade ju. (Bra batteri i den lilla dosan.)
Bra tips.
Stirlingmotorn är en fantastisk uppfinning. Värme omvandlas till mekanisk rörelse för till exempel en fläkt eller varför inte till att driva propellrar i avancerade svenska ubåtar. Lite off-topic men det är en cool julklapp till vetenskapshungriga barn, finns många varianter på nätet. Lite mindre “messy” än en ångmaskin även om jag älskade min som barn.
Byggde en mini stirlingmotor av ett provrör en gång. Värt att testa. Otroligt intressant.
Var kan man köpa en vettig?