Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börserna i de asiatiska tidszonerna inleder börsveckan blandat, kanske med lite övervikt åt det negativa. Riksbanken väntas idag besluta om en styrräntesänkning och marknaden räknar med ytterligare sänkningar i höst, men bland annat SBAB och SEB menar att överutbudet av bostäder till salu kommer dämpa prisuppgångar i höst, medan det är normalt att bostadspriserna säsongsmässigt är sega när det blir mörkare.
Stockholmsbörsen hade en positiv vecka med +3.03% för OMXS30 och +2.47% för OMXSPI. Stockholmsbörsen är dock inte tillbaka riktigt från läget innan den japanska korta kraschen, vilket dock husse i USA är.
Trots förväntningar på sänkt styrränta, som kommer kommuniceras i morgon, stärks den svenska kronan till 10:43 mot dolalrn men är stabil på 11:51 mot euron, vilket nog ska tolkas som att dollarn faller, inte att kronan stärks. Guldpriset hittas på 838:- SEK per gram och ska slagit prisrekord i dollar på 2508 USD per troy ounce innan stängning av råvarumarknaderna i fredags. Just nu kostar guldet 2503 USD per troy ounce.
I USA gick S&P-500 +3.93% på veckan och NAsdaq 100 +.538%. Bäst bland FANANGST var Nvidia som rekylerade upp rejäla +18.93%. Sämst gick Spotify med -0.74%.
Mina portföljer hos Lysa privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk) gick +3.75% vilket inkluderar valutaeffekter.
Borta i de asiatiska tidszonerna inleds börsveckan blandat. ASX 200 +0.12%, HAng Seng +0.78%, KOSPI -1.13%, Nikkei 225 -1.77% och Straits Times oförändrad på -0.08% i skrivande stund.
Både SEB och SBAB menar i en artikel hos TT att några större prisuppgångar blir det inte på Riksbankens väntade tre sänkningar av styrräntan i höst. Orsaken uppges vara ett överutbud på lägenheter till salu. Man tror dock på stigande bostadspriser, men först längre fram och nästa år. Detta kan dock bloggen konstatera är helt normalt. Bostadspriserna faller normalt under hösten och stiger under våren och i augusti, så att det blir segt nu är bara en vanlig säsongsvariation, så det är fullt rimligt att det tar fart först nästa år, och då har räntorna sänkts ytterligare.
Det är dock kört för nybyggandet menar SBAB:s chefsekonom, och där är det väl bara att hålla med. De så kallade bostadsutvecklarna kan inte längre dölja stora skulder i föreningarna, där räntorna slår stenhårt och det uppges också i media att hushållen börjat granska föreningarnas ekonomi. Samtidigt har kommunerna vägrat sänka priserna på mark och många bostadsprojekt har förstås köpt loss sin mark innan priserna föll.
I slutändan är TT-artikeln av typen om det inte går upp så står det sitlla, men det går nog upp sen ändå. Noterbart är att ingen tror på fallande bostadspriser i det här läget.
Överutbudet av lägenheter till salu kompenseras av det osynliga uppdämda behovet av att flytta på grund av ändrade levnadsförutsättningar som ändrade partnerförhållanden, ändrade familjeförhållanden, ändrade inkomstförhållanden och ändrade arbets- eller studieförhållanden. Många har skjutit upp flytt i några år och behovet ökar därmed.
I morgon 09:30 får vi beskedet om Riksbankens styrränta. Flera storbankern har redan sänkt sina rörliga räntor den senaste tiden, men inte hela 0.25 procentenheter.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
72 kommentarer
God morgon bloggaren och hoppas ryggen slutat bråka. Och god morgon alla Cornucopianer.
Slava Ukraina.
Precis. Det är många som ligger på sina objekt för att man tror att priserna kommer att öka.
Men det uppdämda utbudet kommer ta ett bra tag att beta av
Rapporter kommer även om att folk faktiskt börjar sätta sig in i årsredovisningar för BRF. Man ser att saker som tomträtt och belåningsgrad kan utgöra risker framgent.
Min känsla är att folk är väldigt riskaversiva efter kostnadsökningarna som varit. Det räcker inte enbart med att räntan ska ner. Folk har lärt sig att bolånen kan kosta upp mot 5% i ränta och kalkylerar vad man har råd med därefter.
Bostadskraschen har uteblivit. Men vi komemr nog se en utveckling av priserna mer i stil med inflation/tillväxt. Vilket kommer vara förördande för de högbelånade och de som är in sent/vid fel tidpunkt.
Vi får verkligen hoppas att människor äntligen blivit riskaversiva när det handlar om sin grundläggande privatekonomi.
Risktagande ägnar man sig endast åt om man har råd att förlora allt.
Senast i helgen fick jag en “utskällning” för att jag inte fattade att alla normala tänkte att räntan skulle vara under 3%.
Att det bara var dumma “förståsigpåare” som tänkte på vad räntan var 2007.
Utskällning har jag aldrig fått när jag frågat någon som precis skrutit över att ha tagit ett rekordlån vad hen tänker om den dagen när räntan ökar igen. Responsen brukar snarare vara ungefär “Va? Vad har du för fakta som styrker att räntan kommer att öka igen?!” ungefär som att ränta är nåt slags virus som vi nu äntligen utvecklat vaccin mot.
Och för alla som ser fram emot att räntan sjunker nu och kan börja unna sig ordentligt igen, tänk om räntan går upp igen om två år? Surt.
Prognoserna indikerar inte ränteuppgångar om 2 år.
Kanske på 5 års sikt.
Snarare är det snabbare räntesänkningar som gäller:
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/nationalrakenskaper/amnesovergripande-statistik/sveriges-ekonomi-statistiskt-perspektiv/pong/statistiknyhet/sveriges-ekonomi–statistiskt-perspektiv-nr-78-2024/
Det är nog inte en orimlig gissning att Riksgissarna har kalenderbitit lite för hårt på KPIFNÅGONTING och varit sega med räntesänkningarna. Det kostar en del nu.
Konjunkturen viker, och nere på kontinenten har tyskarna stora problem pga deras energipolitik.
2 år, 5 år, eller 10 år spelar ingen roll om ens planering utgår från att räntan aldrig mer höjs och därför inte har några marginaler när dagen väl kommer.
Vem var det nu som pratade om 3% ökningar om året? Alltså löneökningarna om 1% reallöneökningar ovanpå 2% inflation.
För 2-3 år sedan var jag på kalas hemma hos en bekant som precis flyttat in i en otroligt fin och centralt belägen lägenhet. 5 mille sisiådär hade den kostat och värden jobbade så klart med “IT”. Den lägenheten såg jag på hemnet nyss med nästan samma utgångspris som den var köpt för. Nature is healing.
Fem mille? Inte Stockholm om det var centralt således.
Den historia utspelade sig i östjyllands huvudstad
*Själland
Det är ju rätt relevant prata om vilket land man diskterar om….
Skulle nog vilja påstå att vi pratar svensk ekonomi här. Den danska har extremt få kunskap eller intresse att bry sig om 😀
Utom när det gäller att hata dem för deras energimix som skapar kaoz i Skåne
Fråga specifikt om titeln nästa gång. Innehåller den ord typ ‘coach’, ‘proxy’, ‘analyst’ kan du bara le artigt.
Är man beredd på att binda sina lån för längre perioder är räntan någonstans mellan 3,5 och 4% beroende på tidsperiod.
Stämmer prognoserna för hur Riksgissarna sätter styrräntan är det 2,75% +-0,25% om ett halvår-år och så 0,75-1 % marginal för bolåneinstituten för de.
Så några 5% lär vi inte se.
Det finns nog mest bara nersida på räntorna inom överskådlig tid.
Men lånar man 5ggr årsinkomsten kommer man ha lånet ett bra tag framåt så alla projektioner riskerar bli invalida förr eller senare.
I dont care.
“I dont care.”
För att inte bry dig är det ändå lustigt du skriver flera kommentarer under denna tråd 😉
Om du nu är så säker som du skriver. Då borde du verkligen satsa pengar på det.
Som jag skriver är nog känslan bland många att ränterisken ej längre är ringa. Och det påverkar risktagandet i samband med bostadköp.
Kommentarer på det?
Kommentar:
Jag har inga bostadslån men så är jag inte IT-någonting så jag har inte vridit och vänt på kalkylerna och har därför inte heller något behov av att terapiskriva på ett internetforum för att hantera min ränteångest 🙂
Långsiktiga räntor ligger runt 3,5-3,8%.
Det är ganska säkert och kalkylerbart. Det är alltså inte så troligt att räntan seglar upp runt 5% igen.
Sedan kan man diskutera vad det är för skillnad mellan 3,75 och 5% om man är IT-någontingbelånad.
Men det är privatekonomi och anekdotiskt.
Men jo, överskottet blir ju lägre än om man betalar 1,5% ränta på sitt lån. För de flesta handlar det om signifikant lägre summor disponibel inkomst, och en del behövde nog lära sig den hårda vägen vad KALP betyder i verkligheten.
Anekdotiskt kan man dock se att det börjar bytas bilar i grannskapet och långresorna blir fler. Men det är här nere i Exportelprisområde 4 trots era försök i Stockholmsregionen att skada oss med eran energipolitik.
Var ungefär så alla killgissade innan räntan 3 dubblades så…
Vad killgissade alla 2008 innan räntan totalslaktades? Eller 2015 innan vi fick negativ ränta?
I fredags var € på 11:56 och nu 10:51? Då borde väl kronan stärkts?
Felskrivning.
Ok.
Anekdot:
Vän var på barnkalas igår hemma hos en fd chef på Spotify. 14miljonersvilla med 9 miljoner i pantbrev.
Denne chef hade knappt fåttt komma på några intervjuer på de 4 månader han varit arbetslös.
Speglar lite vad jag ser inom IT-branschen.
Specialister som kan affären (eller är nischade inom unika områden) har generellt inga problem hitta jobb.
Mellanchefer och “breda” konsulter har det extremt svårt. Speciellt att nå sitt gamla löneläge.
Verkar finnas en hel del förlustaversion där man hellre går arbetslös och tullar på avgångsvederlaget än att gå ner från de där 80.000 i månadslön till 50-55.000
Fyfan, snacka om att jag inte hade kunnat sova på nätterna med ett sånt lån. Spelar föga roll om du har 160k gemensam inkomst. Blir en part sjukskriven eller av med jobbet är man ju fucked.
Ja, man kan ju vara en optimist och hoppas på nytt jobb men vem som helst kan hamna i en rullstol efter en trafikolycka eller vad som helst. Det är tufft nog utan att behöva gå från hus och hem.
Kanske inte ett jätteproblem för en IT-någonting att behöva sitta på röven på arbetet men man kan ju få kognitiva besvär av en whiplash som gör skärmarbete omöjligt. Eller bara långvarigt sjuk- med mer eller mindre god prognos.
Livet kan ju drabba en när som helst.
Sedan räknar man väl något optimistiskt att huspriset håller sig så man kan sälja utan att förlora mer än pantavgifter och mäklararvode om man måste sälja?
Men det är klart att -10% på 14 MSEK är en del.
Jag tror även att man ska vara medveten om att det inte är en garanti att vara högavlönad jämt.
Man kan åka ut från det där högavlönade chefsjobbet och hamna i ett mer rimligt lönespann.
Har flera exempel från mitt yrkesliv där personer inte längre passat i C-suite och istället hamnat som konsult/expert mot väsentligt mindre bolag. Där man kan prata om halvering i lön….
Angående bostadspriserna.
Köpte man på toppen kan den där 14miljonerskåken gått ner 30% om den ligger i Nacka eller Täby.
Håller helt med, har man fått ett jobb med signfikant högre lön än vad som är kutym inom branschen skall man nog rannsaka sig själv ordentligt och överväga att spara mellanskillnaden på ett Fuck off pengarkonto istället för att konsumera upp pengarna, eller ta en ekonomisk risk med långsiktiga lån.
Men då är det inte ränteläget som är problemet utan snarare priser och arbetsmarknaden.
Och som jag och min fru alltid sagt- vi skall klara ekonomin även om vi kör bårar i kulvertarna under SUS.
Inget ont i det, det är rätt kul att citera Ernst Hugo Järegård 🙂
Nu låter det här som ett självförhärligande “gud så bra och smart jag är” (full disclaimer – det är jag inte) men anyway…
Ovan är klokt, jag hade de första 20 åren av min yrkesverksamma karriär lyckan att landa ett antal, med alla mått mätt, riktigt jävla högavlönade jobb! Trots det så hade jag alltid känslan av “det här kan inte vara för evigt” och till det en jävligt klok fru som höll mina fötter solitt planterade på jorden när jag ville flyga iväg så istället för att sväva iväg så investerade vi i mark, byggde oss ett fint hus mitt på och det är jag fruktansvärt glad för idag.
Men jag var alltid en riktigt jävla udda fågel på arbetena kan jag säga som inte hade sportbil av italienskt/tyskt märke, partyreste till diverse medelhavsöar regelbundet, stor jävla båt, mm, mm. Man fick odla en annan bild av sig själv istället.
Brasklapp.
Antar att du har det mer vettigt nu då?
Bland äldre fd kollegor och bekanta tycker jag mig se tendensen att de som gjort likt du och investerat i boende/mark är de som mår bäst.
Generaliserat och förenklat verkar de dyra båtarna, bilarna (och klockorna) använts för att fylla ett hål i själen för de som jagat dem.
Vi lever det livet vi alltid velat leva idag, det lite mindre livet men det är precis så vi vill ha det.
På tal om kalas.
Var på 30-årsfest i Sthlm för 7 år sen. En av gästerna pratade om OP och jag kunde inte hålla käften och sa som det var, det kommer inte att fungera. Hade det delats ut en dumstrut den kvällen hade den garanterat suttit på mig.
Observera att jag inte gillar att snacka om Mackmyra ä, OP etc men när folk börjar yra om att det är bra företag är gränsen nådd.
Är det inte alltid så att den som inte simmar med strömmen blir idiotförklarad nu för tiden? Det är ju obehagligt för alla att höra att det de gör möjligen kan vara galet…
Ärligt talat är det ingen skillnad nu mot för hur det var på 80-talet (om man nu ska snacka fastigheter).
De skulle upp, punkt slut och tyckte du inte det var du redo för mentalsjukhuset.
Jag är ju en känd agent provocateur. Men faktum är att ingen i bekantskapskretsen nappat när jag påtalat OPs orimlighet.
Det är en av få frågor det rått konsensus kring.
SBB däremot. Där har det varit dårarnas julafton och jag har blivit kallat en hel del. Lyckades dock avstyra en släkting från att stoppa in 100.000 denne INTE hade råd att förlora i skiten och istället köpa indexfonder.
Vill dock påpeka att jag inte tror på skadeglädje. Sörjer de som tappat pengar de inte hade råd att förlora i oseriösa förhoppnignsbolag.
Hade hellre haft fel.
Ja men känner mest en jävla tomhet att detta med OP och Mackmyra har kunnat snurra så länge som det gjort. Skadeglädje är för losers.
Med risk för ännu en provokation eller arrogans som vissa tycker att jag ägnar mig åt.
Svensk finans håller väldigt låg klass och det var ingen som orkade/hade kunnande att lägga en vettig analys.
Skuldsättningen kunde ju alla se var hög men ingen orkade syna beståndet.
Ärligt talat tycker jag SBB-s markpersonal har gjort och gör ett jättejobb. Det är inte kul att reparera och måla om en trappuppgång och så ser det lika jävligt utan veckan efter.
Analytikerna och bloggarna satte dock aldrig sin fot i dessa områden så de hade inte en aning om hur SBB-s bestånd såg ut och att de skulle medföra höga driftkostnader som i princip aldrig tar slut.
Beståndet jag pratar om drivs inte längre av SBB utan är nu inne på sin 4-e ägare inom sfären.
Så hur SBB-s bestånd ser ut i dagsläget har jag ingen koll på längre förutom det som är officiellt.
Enig
Inte bara att det är låg kvalitet. Det är en hög nivå av “inavel”
Sen skulle jag nog säga att skillnaden är stor mellan det offentliga. Dvs analyser som publiceras och meddelas till en större mängd kunder. Och det mer begränsade/privata.
Jag har under en period haft insyn i hur seniort riskkapital agerar och de skulle likt dig och mig inte tagit i SBB, OP eller Mackmyra ens med tång.
Kanske framförallt beroende på att ett par dåliga analyser och du får söka nytt jobb. Samt att många lägger in en stor andel av det egna kapitalet bakom analyserna. Dvs man gör enbart analyser på uppköpskandidater och om analyserna är positiva sker ett köp.
Dvs. Det som jag sagt om folk som hissade enskilda aktier här. OM aktien är så bra. Så skulle den aldrig vara på öppna marknaden.
Min andra slutsats efter att se hur det ser ut inom den världen är…. Pengar på den nivån ger sällan lycka. Bara mer stress och krav.
Trots vad många vill få det till:
De flesta (alla?) jag träffat inom PE världen är riktigt trevliga och snälla människor. Mer vänliga och omtänksamma än den gemene vänsterpartisten eller miljöpartisten jag träffat.
Min dotter har börjat titta runt på lägenheter och nu när jag tittat på årsredovisningar så har jag hittat en ny faktor som troligen är okänd för de flesta. Det är hur mark värderas i årsredovisningen. Jag tittade på bl.a. två närliggande föreningar där marken värderades 5 gånger högre för den ena föreningen per kvm markyta. Föreningen som skattade markytan till ett högre pris fick därför mindre lån i proportion till balansen i balansräkningen. Detta medförde att dess bostadsrätter såldes till ett högre kvadratmeterpris. Hade markpriset skattats lika högt så hade den andra föreningen varit lägre belånad.
En effekt av att revisorer inte granskar BRFars årsredovisning?
Finns riktlinjer hur man värderar mark.
Men det kan finnas något som gör skillnader mellan föreningarna men kanske inte 5 ggr.
Samtidigt är det dumt att uppvärdera marken för mycket eftersom det höjer taxeringsvärdet och därmed fastighetsskatten. Men är det absolut låga tal kanske det inte påverkar så mycket i föreningens rörelseräkning?
Eller så gör det just det för att det var en signifikant del av balansen.
Det kan var vettigt att skriva upp markvärdet och minska husets värde. Då kan man minska avskrivningarna och då ser resultaträkningen bättre ut.
Du menar att växla husets bokförda värde mot markens värde?
Får man göra det? Återigen, var är revisorerna när man behöver dem 🙂 ?
Men om det är ett nollsummespel på balansens får man väl inte effekten som inlägget beskriver?
Jodå, för Huset skriver man av med 2% per år. Marken skriver mani te av alls.
Det höjer inte taxeringsvärdet för att brf:er skriver upp marken. I redovisningsregel K2 så får man skriva upp till taxeringsvärdet och i redovisningsregeln K3 till marknadsvärdet. Lån i förhållande till balansen är ju inte det som styr mest, utan lån per kvm styr priset betydligt mer. Även lån i förhållande till taxeringsvärdet är mer givande.
Samtidigt så är det en dold tillgång i gamla brf:er. Har man ett stort underhåll/investering, så är det inte ovanligt att man går minus, men skriver upp marken – och därmed får ett positivt eget kapital. (eftersom det bokförs mot uppskrivningsfond i eget kapital). Så i gamla föreningar så titta gärna på detta om ni ska köpa
Går räntan ner mot 3,5% så klarar alla föreningar sig – det är stor skillnad mot 5%. Och 3,5% ligger den på maximalt om vi har en inflation på 2%. Däremot nybyggnation är värre.
Ok, tack du verkar veta vad du skriver om när du hänvisar till K2 och K3.
En fundering bara: i inlägget handlade det om 5 ggrs skillnad. Det låter mycket oavsett.
Inte konstigt i gamla föreningar. Det bokförda värdet är ju vad man köpte marken för till exempel 1950. Då kanske marken kostade 500.000 kr. Lär nog ha ett taxeringsvärde på 10 miljoner idag kanske. Så om den ene brf:en väljer att göra det och den andre inte gör det så kan det ha skillnad.
Men återigen man tittar först och främst på lån per kvm och ev lån i förhållande taxvärde.
Revisorerna brukar inte tillåta att man kvittar uppskrivning av mark och nedskrivning av byggnader – det är 2 olika saker. Nedskrivning ska gå över resultatet, medan uppskrivning bara går över balansen.
Vid nya föreningar så tittar man mer på Avgiftstäckning en resultat (dvs amortering istället för avskrivning, men inkl avsättning till framtida underhåll)
Därför det är tur att det nycketal som ska presenteras av mäklaren/föreningen gäller det mer vettiga “lånekronor per kvm bostadsrättsyta”
Jag menar att priserna är för höga för nuvarande ränteläge, och även för ett lite lägre ränteläge. Kommer räntan att komma ner igen till samma nivå som rådde då nuvarande prisnivå etablerades? Jag tror inte det. Lägre, ja, men inte till noll, där den låg under “credit mania”. Så jag tror att priserna ska ned. Kanske inte i Sthlms innerstad och de mest attraktiva lägena, men för det stora flertalet kommer priserna och fastighetsvärderingarna sjunka, på 2-3 års sikt. Jag tror räntan kommer gå ner, kanske till som lägst 2.75% men inte lägre än så. Vad jag kan se ligger inflationen där den ska nu, m.a.o, om nuvarande ränteläge är “rätt” m.h.t. inflation så ska räntan inte sänkas ö.h.t..
Priserna har sjunkit. KPI har som bekant stigit med ca 20% på ett par års sikt. Inflationsjusterat fastighetsprisindex är någonstans på 2014 års nivårer och derivatan är brant neråt så japp, kanske det landar någonstans runt 2010-2012 års prisnivåer.
Räknar vi i någon annan valuta är fallet signifikant större.
Det är bara det att lönerna är inte ikapp. Men det kommer.
Troligen får vi alltså krabbgång på priserna, undantaget då ev lokala variationer och ev. utbudschocker som kan komma som tex närmaste månaderna.
I usd/eur har de redan gått ned, och jämfört med inflationen. Även om de står still går de alltså ned realt och så blir det kanske
Appropå förhoppningsbolag som aldrig visat vinst.
Mackmyra konkar.
För en halvmedioker Whiskey var det väl inte förvånande för nån.
Man har väl en del tillgångar i en produktionsanläggning. Men frågan är väl vem som ska köpa den.
Man skall se alla investeringar på First North som att köpa en trisslott. Men med lägre chans till vinst
Väcker väl en del juridiska frågor för de som köpt hela fat som förvaras hos Mackmyra. Vem äger fatet?
Tittade precis på detta (nej, jag har inget fat)
Du äger innehållet, Mackmyra (och därmed konkursboet) fatet.
Så varsågod och kom och töm fatet på den halvlagrade whiskeyn inom 30 dagar kommer snart ett brev från konkursförvaltaren, annars häller vi ut innehållet.
Från Mackmyras hemsida:
Äger jag innehållet i mitt fat?
Vid köptillfället övergår äganderätten till fatinnehållet från Mackmyra Whisky till fatägaren. Fatet kan man köpa loss i samband med buteljeringen (i dagsläget kostar det 4500kr).
https://www.mackmyra.se/sv-SE/casks/vanliga-fragor-fat/#:~:text=Pris%3A%204.500kr.,privatimport%20via%20Systembolaget%20i%20Sverige.
Det finns väl glasklara lagar för sånt – men det är krångligt och kräver experter och någon/några rättegångar för att reda ut.
Glasklart! 🙂
VD hänvisar till konsumentköpslagen och att den ska “skydda”.
Men det gäller ju inte vid konkurser. Finns ju otaliga däckhotel med mera som konkat där kundernas tillgångar försvunnit när det inte funnits solklara ägarförhållanden.
Minns nån bekant som hade en dator på service hos Datorbutiken när den konkade som blev av med datorn. Eller ja. Han fick köpa loss den från konkursförvaltaren.
Intäkterna har sjunkit stadigt senaste åren men förlusten exploderade 2023.
Kan det vara så att det är räntekostnaderna som skjutit i höjden?
Nu dricker jag inte längre men det jag har förstått är att det framkommit att själva produkten var rätt medioker. (När folk som kan sin sprit provat)
Detta försökte man vända med att bli en “upplevelseproducent”
Men dyra kostnader. En egensinnig storägare som vekar stått för mycket av lånefinansieringen är väl nått man kan anta bidragit.
Man verkar ju skylla på att SEB drog in chekkrediten (på grund av osäker finansiering).
Nyemissionen i sommar verkar ju mest dragit in pengar för att täcka emissionskostnader. Den stora övriga delen var ju att fodringsägare (huvudägare) kvittade skulder mot aktier.
https://whiskybloggen.se/problem-i-mackmyra-styrelsen-hotar-att-avga/
Storägaren verkar ju vara en stor anledning till problematiken
Detta bolag kanske aldrig skulle varit på börsen utan varit privatägt av Hero.
(Som så många andra bolag som aldrig gör vinst)
Orkar inte skriva mer än jag skrev i den stora whiskytråden:
https://cornucopia.se/2023/05/fredagsmys-stora-whiskytraden/
“Varför ska man stödja Mackmyra?
Maken till scam får man ju leta efter inom landets gränser.”
Vi är överens om nått! ❤
Vi är väl överens om det mesta, är väl mer att vi har glappkäft som borde censureras av ChatGPT för att passa in.
Haha. Helt enig.
Ta hand om dig Run
Man verkar ju förstått att kunderna inte ville betala alkoholskatt för sin finkel och hade en plan att finklen skulle fraktas till Köpendanmark där kunderna skulle hämta den och smuggla in den i Sverige på eget bevåg utan att betala punkt eller alkoholskatt.
Ja det låter som en utmaning för förvaltaren av konkursen. Drickat är ju inte skattat heller. Men kanske går det att plocka ut sitt (halvlagrade) fat snabbt som tusan? Värdet och smaken på “tändvätskan” lär väl variera beroende på vad det är för fat man har köpt.
Många har skjutit upp flytt i några år och behovet ökar därmed
Ett uppdämt flyttbehov borde väl öka utbud och efterfrågan ungefär lika mycket om det inte finns en systematisk snedvridning (t.ex fler skilsmässor än ihop-flyttningar)? dvs bloggarens vanliga gäller även den faktorn “om det inte går upp så står det stilla eller går ner”.
Nu gissar jag bara, men de köpstarkaste grupperna har nog inte behövt skjuta upp sina köp under perioden som varit. Därav att det bli en snedfördelning nu.
Men om vi antar att de som sålde de dyraste objekten är ungefär samma grupp som de som köpte så betyder väl bara det att segmentet “fiiiinare” bostäder har puttrat på som vanligt.
Om vi ser varje segment som någorlunda slutet (inte sant) så borde just den saken inte påverka på det stora hela?
Då skulle möjligtvis segmentbytarna kunna ställa till det. Kollar man en befolkningspyramid så ser man att 30-34 åringana är ovanligt många medan 15-25 åringarna är relativt få.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningspyramid-for-sverige/#Senaste_aret
Så det som redan har hänt är att det är efterfrågeunderskott på 1:or till nuvarande prisnivå (första ägda boende för 20-någonting åringar). Men då är frågan vilken sorts bostäder jätteproppen 30-35 åringarna vill ha (troligtvis små familjebostäder) och vilka de försöker sälja (1or, små 2:or?).
Lägg till par med utflugna barn som inser att de kanske inte behöver betala för stora lägenheten längre när föreningarnas avgifter börjar gå upp. Medan de som bor i villa kanske väljer att bo kvar.
Sen får man väl köra en analys på varje segment av marknaden och utifrån det försöka lista ut var överskottet och underskottet kommer att finnas. En förklaringsmodell som kör allt över en kam är nog dömd att misslyckas.
Slutsasts2: Om man fixar barn när det föds få ungar så slipper man åka 50-mil till förlossningen. Dessutom får ungarna räckmacka. De slipper gå i skolan i baracker, det finns plats i idrottsklubben på cykelavstånd, de behöver förmodligen inte ha lika bra betyg för att komma in på drömutbildningen och det krävs mindre insats till första boendet.
Just nu föds det få ungar så sätt fart om ni vill ge ungjävlarna en gratis överklass-start.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/fodda-i-sverige/#born_since_1900
Nej, jag syftar bara på gruppen ekonomiskt starka köpare. Inte ens säkert att personer i den gruppen har behov av att sälja samtidigt. Jag betvivlar att den gruppen har behövt skjuta på sina flyttar. Det är vi som ligger kring marginalen, eller under den som har fått vänta med att flytta.