Efter att mitt förra försök till EDC-och reserygga, en Tortuga Setout 35 liter, gått sönder på ett andra ställe har jag nu införskaffat en Goruck GR2 40 liter. Förhoppningsvis bättre kvalitet och med livslång garanti, men kostar därefter.
Som bekant blir det en del rese- och hotellnätter, plus att jag i princip alltid släpar runt på ryggsäcken även över dagen eftersom jag ständigt jobbar. Vilket ställer en del krav. Dels är det skönt att bara behöva hantera en del bagage, och dels är det skönt att slippa checka in bagage när det är flyg.
Min Tortuga Setout 35 liter från 2021 har fungerat, även om den ganska snart gick sönder i en första kompressionsrem, eller snarare justering av axelrem. Den har varit i Almedalen två gånger, den har varit på Le Grande Motte, Gran Canaria runt, Polen, Polen och Ukraina i krig, Stonehenge och England (2x), Skottland, Yttre Hebriderna, Ale Stenar, Svalbard, Bali, Schweiz med Zürich, Zermatt och Saint Moritz, Amsterdam, Åland och Helsingfors och sjuttioelva ställen i Sverige, samt säkert fler platser jag glömt bort. Den har haft sina egenheter och brister, men det enorma laptopfodralet var suveränt, samt fickan innanför huvudfacket där man direkt kunde komma åt påsen med necessären för att snabbt presentera i säkerhetskontrollen på flygplatsen.
Men den var stor, sladdrig, hade ett uselt adminfack som man varken såg eller nådde ner i och där allt rymde för att hamna i den osynliga botten av facket, och således lätt glömde bort vad som fanns där nere. Och byggkvaliteten klarade slutligen inte en Finlandsresa med nedpackad kavaj, utan att spricka vid en kompressionsrem. Som inte ens var komprimerad. Därmed går det inte smidigt att öppna den utan dragkedjan hackade.
Så det blev till att hosta upp ännu mer pengar för en betydligt kraftigare byggd Goruck GR2 40 liter. I teorin större än Tortugan, då den är tjockare, men den är smalare även om den är ca 1.5 cm längre. Enklare på så vis att det varken finns bröstspänne eller avbärarbälte, utan det får man köpa någon lämplig Molle för. Dock ska sägas att avbärarbältet till Tortugan har jag inte använt en enda gång på tre år, så jag klarar mig nog. Då inkluderade det ändå bland annat en brutal ravinhajk och felnavigering på Gran Canaria (kul skämt på Google Maps det där).
Garantierna ska vara livslånga för Goruck. Alltså inte livslängd på produkten, utan livet ut. Eller så länge bolaget finns kvar iaf. Så vi får se. Man sägs inte ens behöva kvitto då bolaget känner igen sina egna produkter. Så garantin gäller även andrahandsmarknaden.
Väskan är extremt kraftigt byggd och är således rätt stel så här i början. Den sägs bli lite mjukare efter några månaders bruk. Återigen ska den vara inom dimensionerna för handbagage, och kommer få plats under flygplanssätet, vilket jag kört med Tortugan konsekvent.
Det finns förstås nackdelar, som att det inte finns någon flaskhållare, utan det får man köpa till som Molle, eller hänga en flaska i en karbinhake. Det samma gäller sidohandtag för att enkelt dra ut ryggan från t ex flygplanshyllor, men då får man väl sätta dit en stor karbinhake istället. Samtidigt har man alltså inte skickat med något som kan gå sönder. På min Hazard4 gick t ex bröstspännet sönder, och som fastsytt var det inte bar att enkelt byta.
Väskan har fyra fack. Ett litet ryggfack på utsidan, som inte går att se ner i, ett stort yttre fack med i sin tur fem fack, och ett ännu större fack med i sin tur fyra fack, samt ett laptopfack närmast bärarens rygg. Det senare är inte helt enkelt att komma åt, utan om man inte ska öppna den L-formade kedjan helt för att bara fiska upp datorn, så måste man vika undan en axelrem.
Datorfacket är dock stort nog för att få plats med min Savotta ALC i, samt en 14 tums Macbook Pro inuti den. Nödvändiga sladdar förvaras i Savottan, som kan agera miniportfölj om man bara behöver dator och sladdar. Men det får nog bara plats en dator här, till skillnad mot Tortugans två datorer, en extern skärm och en padda.
I ryggfacket får man nöja sig med lite småsaker som sådant som behövs till resor – hörselskydd, ögonskydd, ansiktsmask, handsprit samt kvittomappen till bolaget och kanske något annat litet. Även om facket är djupt hela vägen ner till botten av väskan så går det inte att se in här, så man får vara lite försiktig med vad som stoppas in.
Riktiga bra börjar det bli i det stora yttre facket.
Här finns fyra separata fack, varav två ogenomskinliga med dragksedjor och två med nät, samt då huvudutrymmet som ett femte fack. Huvudutrymmet och ett av nätfacken lämnar jag tomma, så när som på den gamla Haglöfs regnskyddet, som skaffades till min nu slängda Haglöfs Offfice-något 38 liter, som faktiskt till slut gick helt åt helvete sönder. I de två facken kommer rese- eller uppdragsrelaterat att packas.
Det övre facket har i sin tur två nätfack för sortering, utan en massa småfack som andra väskor irriterande har. Här hamnar lite sladdar, pennor, anteckningsblock, powerbank, ficklampa och visitkort. Enkelt att nå genom att öppna yttre dragkedjan och sedan detta fack dragkedja, utan risk att saker far runt och rymmer. Dessa grejerna är det som används mest.
Det andra adminfacket hamnar sällan använda men viktiga grejer, som pass om det inte bärs på mig som person, extra reservkort från flera banker (spärrade tills man låser upp dem), nödkontanter, ytterligare anteckningsbok, namnbricka för konferenser, lite pins som en Ukrainapin, försvarstwitterpinnen osv.
Den sista nätfickan innehåller lite småpresenter som extra Försvarstwittermärke, sällan använda sladdar som HDMI för att koppla in sig på hotellrumsteve som extra bildskärm, sykit, mikrofiberhandduk, spork, kåsa, extra bildskärmsadapter, våtservetter mm, samt nödproviant i form av powerbars från danska Protein Kitchen (ej med vid fototillfället).
I det stora facket finns det på sidan mot bäraren Molle, och ett platt fack lämpligt för papper, mappar, böcker eller surfplattor, eller rent av en mindre dator, samt två nätfack. På Mollen fästs förstahjälpenkiten, inklusive det som är vanligast att använda, dvs mediciner, inklusive aktivt kol som är värt sin vikt i guld på en del platser, samt resenecessären, som får fästas i Mollen med en karbinhake. Även en återvunnen visitkorthållare får hänga här för att identifiera ägaren av väskan, samt ett TSA-resehänglås för att låsa väskan vid behov.
Som van resenär har jag för övrigt tre uppsättningar av de vanligaste toalettartiklarna – en hemma, en i ryggsäcken och en i en större resenecessär för de ovanliga tillfällen man reser med bagage. Därmed slipper man glömma packa detaljer som tandborste eller rakhyvel, då det alltid redan finns nedpackat i necessär. Det är ändå förbrukningsartiklar, så man kan lika gärna ha tre rakhyvlar eller tre deo istället för bara en som man glömmer hela tiden.
Nätfacken lämnas för packning, så det finns således tre utrymmen här, plus det platta bokfacket, och två i det yttre facket för resespecifika saker och jag hoppas därmed slippa packpåsar annat än för kavaj eller kostym. Ja, väskan är stor nog för att kunna vika in en resegarderob för en kostym, men om jag inte reser i kavajen av utrymmesskäl har jag en separat resekavaj från xSuit, som går att knöla ihop brutalt i en påse. Kanske inte världens snyggaste kavaj, men det fungerar för resebruk, och jag har den rent av på mig på mina officiella författarfoton.
Nu får vi se om Goruck GR2 håller vad den lovar. Med fokus på håller. Till priset som jag inte ens vågar nämna få får man hoppa det. Det finns iaf inga kompressionsremmar som kan spräcka tyget och inte heller några injusteringsremmar för axelremmarna. Färre saker som kan gå sönder.
Sedan är den rejält styv och ser kanske därmed inte ut som en säck potatis, vilket Tortuga Setout gjorde.
Nackdelar är att den väger lite mer och därmed inkräktar på handbagageutrymmet. Jag har dock endast en gång i hela mitt liv blivit tvingad att väga handbagaget, och i övrigt så tar man ju Savottan som liten väska separat, samt fyller GrapheneX-jackan till bredden med tunga prylar om det är så att man ska konfronteras med personal innan en flygning.
Och så finns det kardborrbandfäste, så man kan ha (ett) tygmärke på väskan igen. Kanske finns Molle-kardborrband så det går att fästa fler …
Ingen form av ersättning har utgått för denna artikel, utan detta är mina egna brutalt osminkade ord. Som vanligt alltså, men det kanske var bäst att anmärka detta då jag nämner både Tortuga, Goruck, Savotta, Protein Kitchen, xSuit och GrapheneX. Ja, tröjan är en roströd Woolpower Full Zip 400 också om vi ändå är igång. Som svenskt märke får Woolpower en länk till vårt fabriksbesök i höstas. Byxmärket nämner jag inte, eftersom de aktivt tackat nej till affiliatesamarbete och alltså inte vill synas här på bloggen. Så småaktig är jag. Ja, jag älskar moderna material. Allt nytt är inte dåligt, allt gammalt är inte bra. Det finns teknologisk utveckling inom material, precis som en Facit räkneapparat från 60-talet inte är bättre än en iPhone så är inte vaxad bomull från 1910 bättre än ett modernt material oavsett hur mycket “det var bättre förr” du är.
28 kommentarer
Goruck är bra skit, inte gratis som du säger men dom som grundade märket vet ju onekligen lite om att gå långt med packning…
Det är bättre att gråta en gång än att gråta varje gång. Tack för en bra recension.
Tack, men det var mer en beskrivning än en recension. Ska man recensera en sådan här produkt så är väl minst tre månaders bruk ett krav tycker jag. Helst ett år, så man kör alla säsonger.
Helt rätt, ser fram emot denna!
Lyckades aldrig recensera Tortugan, det kom ett krig emellan.
Detaljer.
Goruck är bra! Har själv en enklare GR1 som används flitigt, samt använts med viktplattor, men är som ny än.
Såg någon recension på Youtube (ett av få tillfällen jag tittar på Youtube är för produktresearch) där någon som en del av sin packning hade en GR1 nedpackad i en GR2, för att använda som daypack.
Såg även någon som packade in en fullpackad GR2 34 liter inuti en GR2 40 liters stora fack.
Jag kan rekommendera Snigels 30L Specialist backpack som alternativ. Den sliter man inte heller ut i första taget. Nackdelen är inget dedikerat laptopfack.
Laptopfacket är ett krav för min del, därav gick Snigel bort.
De får fixa en stabsrygga.
Ja det skulle inte vara dumt. Jag har ett löst tunnare vadderat fodral runt datorn som jag skickar ner i det stora facket.
Urk. Vilken kinesrygga som helst för 100 spänn har ju laptopfack.
Vem ger sig iväg hemifrån utan dator idag? Till och med Rambo har väl en för att programmera sin bowiekniv utgåva 258.
Genomtänkt ryggsäck, kör Boundary Errant sedan den kom ut, de har lagt till moduler för minipackväskor inne i ryggan. Ett måste för mig var att ha band på sidan som säkrade blixtlåset ( hade en rygga där dragkedjan gick upp och datorn dockade med golvet på Hanedaflygplats.. efteråt fubgerade deb som pappersvikt. Jag är nöjd med den och den har varit på många ställen- alla sömmar ok, yttertyget är lite noppat på vissa platser, dragkedjor hela. Generellt är genomtänkta ryggor ett bra val lver tid, trots initial kostnad- jag använder min Errant dagligen sedan 8 år.
Frun och dottern fick varsin och de är nöjda.
Tipset är att kolla runt, se på filmer och var inte rädda över priset om ni slår ut tänkt användningstid, blir inte mkt per dag.
Sedan kommer man leva med de problem man hittar- för det kommer det alltid finnas när det gäller förvaring, exvis trycka ner mer pryttlar än utrymmet medger.
Dyr väska att köpa för skattade pengar. Hoppas det går att ta på firman!
Jag gick den billiga vägen och köpte snikisen från Amazon, Tomtoc Navigator 40l. Efter två månader och många resor så tycker jag den är helt perfekt. Kombinerad med en liten slinga som personal item rymmer den alla kläder för en vecka utan att tvätta, all elektronik och laptop+padda. Kvalitetsmaterial och YKK-dragisar men för en liten peng. Sen finns det inga livstidsgarantier naturligtvis.
Trist när saker går sönder som man tycker borde hålla bättre/längre, men de trasiga sömmarna på Tortugan ser väl inte helt omöjliga ut att laga, även för en ohändig?
Ville bara nämna att min Goruck GR-1 som jag beställde 12 dec 2011 (och anlände hemma några veckor senare) har använts som EDC oavbrutet sedan dess. Är oerhört nöjd, den tjänar mig verkligen väl och känns fortfarande fräsch.
Ikväll (!) upptäckte jag att det översta adminfacket (med dragkedja) inuti hade spruckit. Så nu ska jag undersöka hur garantin funkar i praktiken. Men det första gången på 12+ år som jag behöver nyttja den.
Köpte du den vanliga eller Dynema varianten? Har en Klättermusenryggsäck sydd från 80-talet som är helt outslitlig . Väven är helt brutal. Fick även en Tilley hatt utbytt som jag hade slitit ut, den köpte jag begagnad 1997, det gillar jag!
Vanliga.
Köpte nyss en reseryggsäck också, kollade på denna men tillslut så fick jag tysta prylhungern och köpa efter mitt faktiska behov istället. Allt jag ville ha var en billig väska att flyga med som jag kunde ha på ryggen istället för att dra runt på hjul, så trött på sådana kabinväskor.
Blir inte många resor för min del så det krävs ingen ordentlig även om det är kul med bra (dyra) grejer. Men det slutade med en Eastpak Travelback (black tarp) för dryga 1000-lappen istället. Faktiskt rätt nöjd, lite sladdrig med annars precis vad jag letade efter. Bra budgetalternativ.
Goruck tycks inte säljas på speciellt många sidor. Full förståelse att det inte bör direktlänkas till några sidor här, men generellt, var köper folk sina Goruck? Beställer direkt från USA (tull och skit), eller finns det bra återförsäljare i EU eller rentav Sverige? Fysiska aller webbutiker? Utan att direktlänka då…
goruck.eu om man vill slippa gissa tull och moms.
Titta på sidan tillsammans med någon du älskar, som kan vara redo att ge psykologiskt stöd, alternativt ta något lugnande innan om du är oälskad och ensam.
Ah se där! Antingen har min google-fu rasat med åldern eller så har Google blivit mer aggressiv med att trycka ner aktörer som inte köper reklam via dem. Missade den sidan helt.
Oj, ja saftiga priser! Drömma kan man iaf!
Jag har en Targus gissa varför den kan man få gratis ifrån jobbet så snål är jag😊
Använder en Samsonite (modell okänd/glömd) av säcktyp – ett stort fack plus två små sidofack och ett främre fack med lite indelning. Införskaffades 2010 för runt tusenlappen då och har använts för daglig jobbpendling sedan dess. Gelen i remmarna fyller inte längre sin avbärarfunktion och dragkedjan har en tendens att gå upp när man proppar den knökfull samt att den börjar se lite schavig ut på en del ställen, men den fungerar fortfarande.
Pendlar man med tåg krävs lite speciella väskegenskaper, bl.a. måste det gå att göra väskan platt för att få in på de minimala hyllorna. Då funkar det inte med en massa fack, det behövs ett stort så man kan lajva tetris med prylarna som ska med: dator, diverse sladdar, laddare och powerpack, bullerdämpande lurar (ett måste på tåg), matlåda, vattenflaska, reservproviant (eftersom tåget kommer bli försenat p.g.a. “signalfel” eller spårspring), någon bok att läsa när man väntar på det försenade tåget som de senaste två timmarna av Trafikverket annonserats komma om tio minuter. Kort sagt, man blir luttrad och tänker man inte underhållssäkerhet står man inte ut särskilt länge.
Har en GR1 från 2013 som enl. kvitto kostade $295 då, eftersom den använts, utan anmärkning, dagligen och som carry-on på minst ett 30-40-tal resor så blir det bra kostnad per användning.
Väldigt smidig genom airport security då den kan öppnas upp helt och är relativt styv i formen.
Enklaste sättet att slippa glömma att packa rakhyvel (eller elektrisk rakapparat för oss hi-tech-människor) är att ha helskägg.
Jag klipper mitt skägg var 2-3 månad och spar enorma mängder morgontid under en livstid.
Den ryggan kommer nog fungera bra och länge för dig.
Letade ny ryggsäck för arbetet för en tid sedan. Har ett jobb där jag behöver lite mer än en standard slimmad och trendig rygga med datorfack.
Hittade magma-bags.de, tysk tillverkare av väskor och transportlådor för musik branschen.(inte min bransch)
Dom har bla ryggsäckar nichade för dj:s och musiker som ju behöver ha med sig teknisk utrustning, sladdar, en dator + lite div prylar.
Ganska likt det jag behöver konka runt på så jag beställde en solid blaze 80.
Är väldigt nöjd hitills. Rekomenderas.
Finns större och mindre varianter.