Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna går blandade i de asiatiska tidszonerna denna på Stockholmsbörsen halvdag. Kronan rasade på Riksbankens räntebanebesked igår och drar upp guldpriset till nytt prisrekord i svenska kronor. Med två ekonomiprognoser igår från både Riksbanken och Konjunkturinstitutet blir det tydligt att bägge myndigheterna säger sig vara Jesus, men minst en av dem har fel, då prognoserna spretar rejält.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gackade med -0.42% igår, men breda OMXSPI var oförändrat på -0.03%. Den svenska kronan rasade till 10:63 SEK för USD och 11:49 SEK för EUR, efter att Riksbanken igår levererade en ny räntebanan och ponduspostulering över sitt eget framtida agerande. I övrigt lämnades styrräntan som väntat oförändrad på 4.0%, men rejält sänkt räntebanan framåt försvagar förstås kronan.
Jag återkommer till den prognosen längre ner och jämför då med Konjunkturinstitutets alternativ, men försvagad krona kommer dra upp inflationen relativt sett, då det mesta vi köper i Sverige är importerat och eventuellt gynnande effekter för exporten inte avspeglas i lägre priser för KPI. Så ironiskt nog gör Riksbankens ponduspostulering att deras ponduspostulering kanske inte kan uppfyllas.
Guldpriset slog med fallande krona nytt rekord på 751:- SEK per gram för den gula metallen. Priset är nära rekordet för dollar, men där står sig fortfarande prisrekordet från den 21:a mars. Guldpriset är nu upp över 11% sedan början av mars och drygt 12% sedan årsskiftet.
Månaden ut har Svensk Värdeförvaring ett erbjudande till bloggens läsare med rabatt på första årets bankfacksavgift. Vill du anmäla intresse och utnyttja erbjudandet för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA steg börserna. S&P-500 gick +0.86% och Nasdaq 100 +0.39%. Amerikanska långa räntor backade något. Inom FANANGST var det blandat med Netflix på -2.50% och Nvidia på 2.50% medan Apple gick bäst på +2.12%. Frågan är om Nvidiabubblan har börjat pysa, eller om det bara är första vågen av vinsthemtagningar, innan eventuell tjurfälla slår igen enligt marknadsbubblans anatomi? Eller är det bara en björnfälla och uppgången har bara börjat? Att media är vaken talar för att det inte längre är en björnfälla, utan isf tjurfällan. Samtidigt har denna blogg alltid fel, till skillnad från alla experter som alltid har rätt.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat i skrivande stund. ASX 200 går +0.99% i Australien, Hang Seng +1.21% i diktaturens Hong Kong, KOSPPI -0.34% i Sydkorea, Nikkei 225 -1.46% i Japan och Straits times -0.58% i Singapore.
“Two men says they’re Jesus, one of the must be wrong”
Dire Straits, “Industrial Disease”
Ah, favoritcitat tillsammans med alla konservativas hatade “det enda vi kan vara säkra på är förändring”.
Riksbankens högutbildade och högavlönade ponduspostulerande experter tror alltså en sak, och Konjunkturinstutets högutbildade och högavlönade ponduspostulerande experter en annan sak. Minst en av dem måste således ha fel. Till det finns ett antal andra myndigheter som också gissar, förlåt, ponduspostulerar, som Regeringskansliet (Finansdepartementet), Ekonomistyrningsverket mfl. Tydligen måste staten betala för flera olika gissningar.
Öht är det fascinerande att man kan utbilda sig så mycket och länge och få så mycket betalt för att visa att man har fel. Samtidigt är det ju inkluderande och progressivt att vi tolererar att betala så mycket pengar för människor som alltid har mer eller mindre fel. Till och med i att gissa sitt eget framtida agerande i fallet Riksbanken.
Så här ser iaf Riksbankens och Konjunkturinstituets ponduspostuleringar ifrån igår ut. Formatet är RB/KI
2024 | 2025 | 2026 | 2027 | |
KPI % | 3.5/2.8 | 1.5/0.3 | 1.6/1.8 | 1.9/2.0 |
KPIF % | 2.3/1.9 | 1.9/1.5 | 2.0/2.0 | 2.0/2.0 |
BNP-tillväxt %, kalenderkorrigerat | 0.3/0.8 | 1.9/2.7 | 2.4/2.7 | 2.1/1.9 |
Styrränta % | 3.8/3.00 | 3.0/2.25 | 2.7/2.25 | 2.6/2.25 |
Häpp.
Man är överens om att Riksbanken med en tiondels procentenhets precision lyckas fixera styrvärdet KPIF vid 2.0% år 2026 och framåt (fetstil i tabellen – även kallat in Riksbanken we trust), men är inte överens om något annars. Alls faktiskt. KI tror att styrräntan ska bli betydligt lägre än vad Riksbanken själv tror att de ska sänka den till och man är inte heller överens om inflationen. Vilket i sin tur påverkar BNP, eftersom den är real och inflationsjusterad.
Så är dessa prognoser värda något?
Jag vet inte. De ger mig något att skriva om på bloggen, och de stöts och blöts och överanalyseras förstås även i riktiga media. Om de sedan används för beslutsfattande, tja regeringen gör ju sin egen prognos via Finansdepartementet och använder den som sitt beslutsunderlag. Vad ovanstående prognoser faktiskt fyller för funktion är oklart.
Men de minskar arbetslösheten hos nationalekonomer, dubbelt upp, då man kan motivera att utbilda fler ponduspostulerare och därmed även sysselsätta folk i akademin. Frågan är dock om det är kostnadseffektiv reducering av arbetslösheten, eller om pengarna kunde gått till meningsfullare jobb?
89 kommentarer
SEKetas kommer att försvagas ytterligare under dagen pga utdelningar.
Ponduspostulerar att OMX Stockholm All-Share Cap_GI slutar upp och OMX Stockholm 30 ned under halvdagen.
Så man får en extra fördel om man nu primärt får utdelning i EURO och USD som automatkonverteras till SEK på ens konto?
Oavsett nationalitet får du utdelning i SEKetas av de svenska bolagen noterade på Stockholmsbörsen.
Utdelningarna säljer sina SEKetas till USD/EUR vilket ger ett säljtryck på SEK.
Tänk på att vi är ett väldigt litet land, nästan obefintligt, med en väldigt liten valuta, så dessa växlingar slår hårt.
Om marknaden förväntas prisa in osäkra förespåelser, hur kan den misslyckas prisa in säkra händelser (utdelningar)?
Det är säkra händelser vad gäller valutan.
Hmm den såg vi inte komma. Vi har varit naiva 😅
Tur att det inte är utdelningsdag varje dag för SEKetas.
Haha du låter precis som han den där killen som kan sådana här saker. Du vet vem om du funderar på lite kort sikt kanske.
Fortfarande nöjd med stereon?
Haha nej, lite dålig diskant och mellanregister faktiskt. Baslådan gör sitt jobb rätt okej, 10 tums Dali. Så den är helt okej.
Men jag måste komplettera med riktiga högtalare och en förstärkare som kan driva dessa. 8 Ohm minst 125W med en massa ström, vilket Thulen hade som jag tyvärr lödde sönder när koddningarna skulle bytas. Jag är ibland en klåpare 😅
Det mest intressanta med RB:s och KI:s gissningar är väl att de konvergerar över tid – de är mindre oense om hur ekonomin ser ut om 2-3 år än om 1. Naivt skulle man ju trott det var tvärtom om, att den nära framtiden var lättare att förutspå än den mer avlägsna, och att skattningarna skulle spreta mer längre fram.
Det är väl knappast ens en prognos lite längre fram de utgår väl bara ifrån att man når målen..
Exakt, man utgår från att målen nås på sikt.
Ordet där är reglering. Nu minns jag inte ordet, PID? kanske. Men differentialekvationer ekvationer kan nog förekomma.
PID är väl proportionell, integrering och deriverad regleringskoefficient lite raljant uttryckt.
Viktigaste lärdomen från den labben var att ingen reglering i världen klarar av hur mycket stress som helst. Allt går att få i självsvängning.
Haha ja du har nog rätt. Minns den labben. Tror vi hade vatten inblandat. Jag la till differentialekvationer där. Tänker att det behövs med, men det är nog fel. Tur jag inte jobbar med reglerteknik, klarar inte reglera mig själv ju.
Antar att nationalekonomen Keynes prognos var ganska så träffsäker: ”På lång sikt är vi alla döda”… 🙄
Jepp, ingen av oss kommer ur detta levande så vi kan lika gärna ha lite kul och inte ta oss själva på så stort allvar…
Keynes spådde även att vi bara skulle jobba 15 timmar vid millennieskiftet. Senare undersökningar gör gällande att vi bara behöver jobba en dag i veckan. Hur känner ni för att jobba typ 4 dar i veckan för den rikaste procenten i världen?
Jobbar 8 minuter varje dag redan, sen tillkommer mötestid.. Ska vi gå upp till dagar menar du?? Låter sjukt jobbigt, jag har så mycket andra ärenden.
Skönt att höra att jag inte är ensam om att ha fattat galoppen. 😀
Haha ja, men det tog sin tid. Är 40+ idag. Och jag håller mest på med viktigare saker. Skyddar t ex alla jag håller kära, det kostar lite energi men ger mer tillbaka.
– Sen 2 världskrig man skulle kunna stryka med ett pennstreck eller samtal, nå den blir svår för mig
– En kommande vaskad planet blir svår också då jag inte hittat alla dimensioner (L, B, H, W, G, t, …L
L = längd
B = bredd
H = höjd
W är oklar
G = gravitation
t = ja den ska väl vara liten som jag, Tid
Men hur många är punkterna?
Jag vet inte, Lilla My har inte intelligens i spekrat tror jag. Men det går såklart att lägga till, men ni andra behövs nog mest
Detta är alltså galet för mig
Styrräntan är jätteviktig. Det är centralkommitténs plan för unionen. Gäller till nästa möte. Signalerar till alla hur de skall prissätta allt.
Marknadsekonomi. Tjena.
Obs: innehåller INTE spår av ironi.
Saknar deras historiska gissningar i tabellen, 2022, 2023?
Jag parafraserar
-”Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades. Vill du ha ett fikon”.
Haha, som vanligt en bra post. Ja som jag skrev igår, sälj för tusan Nvidia. It’s bursting, men jag har säkert fel. Ställ frågan i lämplig Reddit-grupp, för bättre svar.
Angående valutan, 12 kr till sommaren. Tror jag tjejgissade på det igår (eller för 6 månader sen). Ja lilla My identifierar sig som en kvinna. En s k CIS-kvinna.
Önskar er en glad påskledighet. Vissa får jobba en dag till, sen blir det SPA med Mumin-pappan.
Commonwealth of Independent States?
Nej, CIS står för något mer modernt identitetspolitiskt men jag har glömt vad fasen det betyder.
Cis är latin för “på samma sida”.
I detta fallet är det en förkortning för cissexualitet, dvs en person behåller det kön man identifieras med vid födseln, till skillnad från transsexuell (engelska transgender) ,alltså trans.
Trans betyder alltså “på motsatt sida”
För kemister är cis-transbegreppet fundamentalt.
Helt korrekt Rikki, nästa gång följer jag med till någon mässa 🥃
Kemi var inte min grej, så det fick bli nåt annat. Här i byn vaskades läkemedelsindustrin runt 200x? så Kemi programmet tappade lite platser och ansökningar. I vanlig ordning gäller det att satsa på rätt 🐴. Travet går helt okej för Lilla My och de andra här, vi är nog runt 30 personer här i Mumindalen. Sharing is caring 😅
Det jag sa igår också, tror riksbanken kommer sätta räntan efter valutan främst och när vi ligger eller nosar på 12kr/euro kommer de hålla sina håriga små tassar borta. Man skulle ju kunna påstå att det sunda varit att vänta ett par månader efter ECB/USA och Norge sänker då vi redan har lägre styrränta och generellt högre inflation än dem idag.
Jag var väldigt sugen på att köpa nvidia i 2022 då den nästan droppat till 100 men gambling att investera en massa i ett bolag så lät bli + handla aktier när man är bosatt i Norge suger.
Mitt största argument var att tänka på intel som var i en väldigt liknande position för 20-30 år sedan, marknadsdominerande men övervärderade som sjutton så när bubblan sprack på den tiden har aktien inte återhämtat säg än tills idag. Nu delar de väl marknaden med AMD men det är ju ett relativt nytt fenomen så har ingenting med kraschen att göra.
Ja du har nog rätt angående att vi borde ligga efter ECB. Hade jag haft bättre minne kunde jag presenterat siffror, men EU länder och dess kompisar (t ex Norge) verkar ha viss handelsbalans mot Sverige.
Liknelsen med Intel är nog korrekt.
För kompabilitet måste man dock välja Nvidia och Intel, annars skiter sig gamingen kanske. Och det vill man inte, själv spelar jag dock mest ♟️. Så inbyggd grafik räcker för mig. Men barnen är prioritet såklart och då är det 30 eller 40 serien som gäller.
Nästa nätdel blir på 1,5kW så jag håller tummarna för att det blåser i vindsnurrorna.
Jag använder Intel+Nvidia också men från vad jag har hört är det i princip inga problem att använda AMD nu, var väl mer för 5+ år sedan det var vanligt att stöta på problem. Jag har inte sett någon statistik på det men tror att AMD säljer mer nu än Intel för folk som väljer själva när de bygger sin egen pc, ser man på prisjakt till exempel så är de 3 populäraste nu AMD.
Är ju värre med grafikkort dock där AMD inte kan konkurrera med Nvidia på high-end, men finns väl en plats för AMD där också där man kan konkurrera på pris för samma prestanda upp till upper-mid GPUs. Flesta som bygger PC vill väl inte lägga 30k+ på ett system med en 4080 eller bättre heller, mest bara om du vill spela datorspel i 4k eller gillar att slösa pengar.
Du har säkert rätt. Räcker nog med 4070 super, men som i mitt fall så byggde jag en med ett 3080. Tyckte det var mer prisvärt.
Städat förrådet och hittade alla delar utom moderkort och grafikkort
Så typ 7000kr landade kalaset på. Så inte så farligt. Men då är det lite enklare bygge ddr4 /i5/m.2/fractal/bara 16Gb. Men det fungerar nog
Ja, jag har byggt många datorer.
Själv klarar jag mig på en telefon för vad gör. Men ett av mina barn game:ar och mamman är lite luspank så datorn går dit. Här kör vi med rätt många 4090, så man hoppas på vind i seglen så att säga (elräkningen)
Generellt drar ju inte datorer så mycket ström, i min lägenhet i Norge ingår värme/varmvatten i månadskostnaden på typ 4k så min elräkning är bara 300-400kr i månaden.
Av det tror jag min kyl+frys ligger för 40-50% då jag kan se det på förbruket som nu när jag är borta på semester. Säg 200kr för resten och då inkluderar det ljus, matlagning då och då och 1-2 tvättar i veckan, så min pc jag sitter på mycket mer än vad som är sunt drar väl max 100kr i månaden. Sen är ju elen som används konverterat till spillvärme så ej bortslösat annat än på sommaren, kanske en tredjedel av värme per kwh som en värmepump men alltid något.
Men jag ser att Nvidia ska komma ut med ny generation i 2024 Q4 eller 2025 Q1, min PC nu är åtminstone 5 år gammal så tänkte bygga en ny då min 1080ti sliter lite med nya spel på hög grafik. De säger dom väl alltid men att det skulle bli ett stort hopp i prestanda den här generationen, så hoppas på en 5070 som kanske är något bättre än 4070 ti super till samma pris.
Ja nice, men gratis el. Eller fast kostnad.
Min förståelse är att super är ett enklare alternativ till ti.
Men jag är egentligen totalt ointresserad personligen
Men 5070 blir nog bra 👍
Vi kör några 4090 ti här, men mining är nog inte lönsamt längre, gissar jag på. En annan bubbla såklart.
jag gissar att du var lite skämtsam, men ingen bör lyssna på Reddit om nånting. Herregud vilken enorm pool av skit den sajten blivit de senaste åren.
Ja skämt kan förekomma.
I klarspråk, ligg före majoriteten. Det gäller för både köp och sälj.
I Nvidias fall så tror jag man ska ta ut alla pengarna och satsa på något annat istället. Men en bubbla kan ju säkert pumpas upp mer. Men risken för snabba nedgångar ökar ju då. Och kapital gillar inte risk, eller borde inte göra det
Vissa pratar då om ”smarta pengar”, se fasen i kurvan över bubbelanatomin. Sen blir allt irrationellt, så man vet aldrig hur länge.
En strategi som betalade mina studielån och min brors på 700k är att sälja hälften när man får den där känslan av att jag satsat helt rätt.
Annars, i en bakfylla på en Söndag kan man känna skam och förnedring. Och den känslan vill man såklart undvika.
Kan inte Jesus vara på två platser samtidigt? Iaf Gud finns ju överallt och det låter orimligt i mina öron att inte Jesus skulle kunna manifestera sig åtminstone på två ställen. Fast det kan ju vara att Gud inte gillar jesusinflation och därför har policy-beslut mot det?
Herrens vägar äro outgrundliga…
Är det inte helige anden/osynliga handen som är allestädes närvarande?
Det går jättebra att vara på två platser samtidigt, så länge båda ligger i mitten. Det har Annie Lööf bevisat… 😉
Gick det verkligen jättebra ? Det är ju ingen som lyssnat på Annie Lööf under hennes tid.
Det enda det gav var att en sjuk person ville mörda henne och gick på en statlig tjänsteman istället.
😉
Oaktat, kom ihåg Genesis visdomsord:
”’Cause Jesus, He knows me and He knows I’m right
I’ve been talkin’ to Jesus all my life
Oh, yes He knows me and He knows I’m right
And He’s been tellin’ me everything is alright”
Tänker då på scenariot i constellation (AppleTV). Paralella universum som korsas osv – sounds legit.
– Jesus, har du några planer för påsken?
– Inget spikat.
Kanske om det är Schrödingers Jesus?
Helt apropå läste jag Uppenbarelseboken för inte så länge sedan, bara för att.
Jag är helt övertygad om att skribenten måste ha varit hög under arbetet. Totalt väck i kolan.
Det är väl den boken som de foliehattssreligiösa brukar snöa in på. Man kan ana ett visst samband, men vad som är orsak och verkan vete 17.
SEK är noterbart svag tycker jag, man får mycket för EUR eller USD just nu.
Jag minns när USD var 6kr och GRP 10kr.
När jag första gången och med ”säckakärra” kostade en DKK 70 öre. Undrar vad en CHF kostade 1946. Gissar att kursen där skiljer sig något mot idag
Spekulerade i USD och köpte för 5:30 på sommaren 1992. Sålde för ca 6 kronor jämnt i november och tyckte jag hade varit jättesmart. Tills några dagar senare då RB släppte kursen fri och den stack upp till 7-8 kr på bara några veckor. Det var tider det. Hade någon då ens tänkt tanken om USD-kurs på 12 spänn hade man blivit idiotförklarad.
Ja devalvering gjorde mest en skuldavskrivning med typ 30%. Köttbergen var säker nöjda med det
Konservativa hatar möjligtvis förändring för förändrings skull, men planerad förändring för att uppnå ett konkret mål är definitivt konservativt. Motsatsord till “konservativ” är f.ö. “radikal”.
De konservativas ledstjärna är väl främst varsam och ofta långsam förändring med beaktande av befintliga kunskaper, traditioner och strukturer. Man skulle kunna säga att liberal är motsatsen, men det är å andra sidan inte så långt ifrån radikal om man är konservativ. Liberalerna och Centern har en förmåga att vara radikala när det borde vara konservativa och tvärtom men som vanligt är väl lagom bäst.
Jag håller inte med om att liberalism skulle vara motsatsen till konservatism.
Demokrati, frihet, marknadsekonomi, äganderätt, och misstro mot maktkoncentration är ledstjärna inom både konservatism och liberalism. Skillnaden är främst som du säger att konservativa tenderar att motsätta sig stora och hastiga förändringar, speciellt om syftet med förändringen bara är förändring för förändrings skull, samt att i högre utsträckning värdera lokal kultur, traditioner och gemenskaper.
Men jag har förstått att begreppen kidnappats och grumlats från både vänster och höger, framförallt i USA där konservativ används som skällsord från vänster och liberal används som skällsord från höger.
De flesta som använder konservativ som skällsord verkar i själva verket mena “reaktionär”.
Traditionellt sett har ju höger och vänster inte handlat så mycket om man är värdekonservativ eller inte utan synen på statens roll i samhället. Är du för mindre stat, mer individuella friheter men också mer individuella ansvar så är du höger, är du för större stat, mindre individuella ansvar men också mindre individuella friheter är du vänster. Så en vänsterextremist hade i det varit en kommunist som vill ha i princip allt genom staten och behandlar inte folk som individer, och en högerextremist hade varit en libertarian/anarcho-kapitalist som vill ha ingen eller extrem liten stat och vill att alla ska bli behandlade som individer.
Det är ju ett relativt nytt fenomen sista 30 åren men stör mig starkt när journalister och mycket folk också börjat kalla nationalsocialister för högerextremister som om kommunism vore en motpol till dem när det är till 90% samma sak.
Kommunister vill ha en totalitär stat, skiter i individens rättigheter och generaliserar folk i “vi mot dem”-grupper utifrån din ekonomiska status. Nationalsocialister vill ha en totalitär stat, skiter i individens rättigheter och generaliserar folk i “vi mot dem”-grupper utifrån din etnicitet. Allt är samma skit, fascism är precis samma också men generaliserar utifrån nationalitet istället för etnicitet eller ekonomisk status.
Ja det är onekligen tragikomiskt för en utomstående betraktare när vänsterpartister och högerextremister grälar som om de vore djupt oense om det mesta, när de i själva verket tycks eftersträva mer eller mindre samma sak med små subtila detaljskillnader. Att båda sidor nu åtminstone kommit överens om att Hamæs good och Isræl bad hade också varit tragikomiskt om det inte samtidigt vore så skrämmande.
@Elbow (och även Krang): +1
Att de 1929 i Tyskland demonstrerade tillsammans under samma plakat kunde man tycka borde ha varit avslöjande, men den kopplingen tycks nuvarande vänster inte vilja kännas vid.
Utmärkt sammanfattning (angående “både RB och KI säger de är Jesus, minst en av dem har fel”.
Jag har en hypotes om en möjlig förklaring, men den är så osannolik att jag i mycket ringa grad ens själv tror på den. Så det är definitivt inget jag kommer att yppa offentligt.
Vore ju helt orimligt om någon av dem fick rätt (ja det är helt omöjligt att spå om framtiden)
Ja, ingen av dem får ju helt rätt.
Men det jag syftar på är den möjliga förklaringen till hur de kan lägga fram så olika prognoser. Det verkar ju som att de lever i väldigt olika världar, trots att de exempelvis har tillgång till samma sorts data.
Meteorologerna har samma sorts data.
Politikerna har samma sorts data.
Det betyder inte till att de kommer fram till samma prognos eller gissar rätt.
Nej. Korrekt. Så är det uppenbarligen.
Det är för många sidokommande variabler. Då blir det svårt.
Jag tror det kommer bli som vanligt.
https://cornucopia.se/wp-content/uploads/2016/07/riksigelkotten_2001607.png
När räntorna är på väg upp tror riksbanken att de kommer fortsätta att stiga.
När räntorna står still tror riksbanken att de kommer börja stiga.
När räntorna är på väg ner så tror riksbanken att de kommer sjunka ett tag men sedan börja stiga igen.
Det som är lite annorlunda nu är att riksbanken i sin prognos tror på en sjunkande ränta SOM INTE KOMMER BÖRJA STIGA under hela riksbankens tidshorisont – det har inte hänt innan om man tittar på bilden ovan.
Det närmaste vi kommit innan är 2008 när räntan var på väg upp – då trodde riksbanken att räntan skulle plana ut och sedan ligga oförändrad.
Finns det någon bild på riksigelkotten som inkluderar senaste åren också? Den du länkar till är från 2016, fattas 8 år där på slutet
Ett jäkla jobb att ta fram Riksigelkotten, fick det datat av en läsare, inte orkat uppdatera.
Jag plottade faktiskt upp RB prognoserna från de senaste åren och tänkte skicka till dig LW.
När man ser det blir det helt uppenbart att prognoserna inte är någon prognos utan ett påverkansmedel.
Från NE:
Brunkeberg, del av Norrmalm i Stockholm, tidigare en dominerande rullstensås i nord–sydlig riktning, Brunkebergsåsen (en del av Stockholmsåsen).Brunkeberg har i omgångar schaktats bort, och numera återstår endast en obetydlig höjning i stadslandskapet.
Efter vad jag hört var Brunkebergstorg en gång i tiden ett trevligt, levande torg. Sen fick arkitekterna grepp om statsförvandlingen och nu är det en plats som man om möjligt undviker.
Allt beror ju på vilken skala man har på Y-axeln, sätt den till -1000% 0% +1000% så kommer de två linjerna i bloggarens tabell se väldigt lika ut som två raka streck kring nollan
Det finns en poäng i att göra oberoende analyser baserat på olika antaganden eftersom det leder till en diskussion och i slutändan ett jämkande av bilden (och på sikt en lärandeloop).
Ska man bemöda sig med att sia om framtiden om man ändå alltid har fel? Vill man åstadkomma något på sikt måste man göra det, men vara öppen för att justera strategin i takt med att antaganden förändras. Nationalekonomi är ju egentligen baserat på psykologi och delvis biologi vilket för med sig en stor grad av osäkerhet. Jag ser analyserna som inspel till min egen analys.
Behöver man ha utbildning för att sia om framtiden? Även välutbildade gör fel (enligt ovan) och viktigaste är nog en analytisk förmåga, men det skadar knappast att ha en akademisk bakgrund. Om vi nu tycker kvalificerade gissningar har ett värde bör de ju vara så kvalificerade som möjligt (dvs bygga på fakta, analys, vetenskaplig metod osv).
Alternativt kan vi leva som att det inte finns någon morgondag. Förmodligen bör vi göra både och.
Men ja, det är onekligen tillfredsställande att ge sig på experter som har fel.
Det är ju slående hur två arbetsgrupper som rimligtvis har samma utbildning i ryggen kommer fram till helt olika resultat.
Ska till Egypten om två veckor och hotellet vill ha betalt i $USD, cash. Bäst att inte vänta för länge och växla då.
Att “AI” skulle vara en ny bubbla – eller fluga – ungefär som “internet” eller “webben” är nog ingen risk. Däremot har bloggen oavsiktligt rätt i att det är något som kommer orsaka krascher, då det är oundviktigt att både lokal och global ekonomi kommer uppleva stora och fundamentala störningar inom kort pga de förändringar som kan, och därför kommer, ske. Som lekman gissar jag att stora ekonomiska störningar kommer som följd föra med sig ännu större störningar pga kraftiga “förspänningar” i systemen. Att ingen människa som arbetar med ekonomi kommer ha sett något liknande tidigare, och därmed inte vet hur han eller hon ‘ska’ agera, gör det osannolikt att ekonomin kommer kunna rätas upp snabbt till ett stabilt läge.
Som i Asimovs stiftelsetrilogi vore en plan för att reducera tiden mellan kaos och nyordning efter kollapsen något klokt att skapa, om än omöjligt då vi inte vet hur och vad som kommer hända, bara att massiva omfördelningar av värde/ägande kommer ske, stora sektorer av investeringar och värdet av människoarbete i stort sett utraderas, och politisk styrning kommer bli ännu svagare och än mer handlingsförlamad. Några få öar av ekonomisk överlevnad har det spekulerats i kan finnas, och dessa vore kanske intressant att diskutera?
IT-bubblan kraschade mars 2000, men ändå har alla visioner från den tiden uppfyllts och överträffats. Du ska inte blanda ihop teknik och börs.
Open-AI har färre än 5 patent och utvecklingen går så fort att varje vecka är det någon ny på tronen, nu är det Claude som gäller före GPT-4.
På tal om Brunkeberg och andra motlut så tänkte jag ge Lena och dig en utmaning, världens brantaste motbackelopp, bara nio hundra meter långt men med en stigning på tre. Bästa tid hittills är 7:46. Det heter inget med varken berg eller fjäll utan det handlar bara om att ta sig upp för en liten kleiv.
http://www.stoltzen.no/
Meh.
*fniss*
Bästa för kvinnor är 9:35 glömde jag skriva. Något att bita i. 😀
Seversky P-35?
Du får nu utveckla där, misstänker jag. Åtminstone förstår jag inget. Men andra gör säkert det
Svar vill ovan, och lite autocorrect på det.