Glad midsommar allihop. Jag är nu hemma efter vår semester, där vi spenderade sommarsolståndet i en stencirkel på Lewis på Yttre Hebriderna. Hemresan tog bara 28 timmar. Lite foton nedan.
Nej, vi var alltså inte på Stonehenge på sommarsolståndet, utan i huvudcirkeln i Calanais Standing Stones på Lewis på Lewis and Harris på Yttre Hebriderna, där det annars totalt finns nitton stencirklar runt huvudcirkelns monoliter. I princip började semestern i söndags med andra Metallicaspelningen och slutade idag, något senare än planerat på grund av förseningar med flyg först på Edinburgh Airport och sedan på det alltid fruktansvärda CDG.
Lite foton nedan.
Då vi stod lite längre bak på andra kvällens spelning så tog jag inga foton på bandet. Setlisten var svagare denna dag tyckte jag, även om det förstås slutade på topp. Var lite intressant att se att 70% av publiken stod som levande frågetecken på Whisky in the Jar, men resten av oss körde iaf allsång. Lite oväntat ändå att man körde den live, men kul iaf.
Resan var i övrigt inplanderad exakt för att hinna med allt tills Lena behövde gå på heltiden igen, så måndagen inleddes med att gå upp vid fem efter att ha kört efterkonsert på Rockbaren, och sedan dra till Heathrow, hyra bil och köra till Stonehenge. Mer om det i en separat artikel.
Nu var det två dagar innan sommarsolståndet och den stora Stonehengefestivalen, men vi hade alltså andra planer för midsommarblotet. Natten tillbringades på Crazy Bear inom bekvämt avstånd från flygplatsen. Vi var alltså inte på Stonehenge på sommarsolståndet – som bekant rapporterar vi inte var vi är i realtid.
Jag ska inte tråka ut er med bilder från Crazy Bear, då de inte kan göra upplevelsen rättvisa, men man ska vara medveten om att appetizers är stora som förrätter och förrätterna är stora som huvudrätter. Så man måste antingen ha aptit eller vara väldigt hungriga. Minsta huvudrätten var en entrecote på 380 gram. Vi tog ingen efterrätt. Dock bra ställe att tillbringa födelsedagen på.
Sedan var det upp fem igen (lokal tid denna gång) för att hinna till Edinburgh, varifrån det blev bil genom the Highlands via Dalwhinnies destilleri för lite whisky smiles
Sedan fortsatte tisdagen över Fort Augustus till Loch Ness och Drumnadrochit. Vi såg något skumt bryta vattenytan på Loch Ness, men det var från bilen och det var mycket vegetation mellan vägen och vattnet, så innan vi hittade en plats där man kunde stanna hade det hela försvunnit.
Kvaliteten på boendet var skotskt, men friterad haggis var riktigt gott. Det måste ju finnas något friterat i varje skotsk måltid, så varför inte haggis?
Drumnadrochit är förstås en enorm turistfälla på grund av Loch Ness, men det var riktigt trevligt. Vi plockade upp ytterligare resesällskap så vi nu var fyra i bilen.
Upp igen klockan fem, för att hinna med att köra till färjan i Ullapool. Därtill hade vi ju en deadline för att hinna till stencirkeln så där allra längst bort i Europa till klockan 16:57. I sig en övning i planering och logistik, men Lena har ju kört typ 15 leveranser till Ukraina och som i övrigt professionell äventyrare så fixar hon ihop en sådan resa med minutprecision på baksidan av en servett. Inklusive att plocka upp planerat resesällskap på vägen.
Färjan från Ullapool till Stornoway var det väl inte så mycket att säga om.
Dock kan jag här inflika att jag alltså var utan Internet sedan vi landade i Edinburgh, då det inte gick att fylla på surfpotten hos Telia. Det gick därmed inte heller att få support, då Telia kräver inloggning med Mobilt BankId, inklusive när man talar med supporten. Vilket alltså inte går utan Internet. Till slut fick jag reda på att Telia har en vanligt förekommande bugg att surfpotten låser sig med typ 30 kb kvar och så länge den inte är tom kan man inte fylla på.
Det jag har att säga om Telias kundtjänst (privat) lämpar sig inte i skrift.
Extra kul var det när jag fick ett SMS där jag skulle ge feedback via en länk, men det gick ju inte att lämna feedback för jag hade inget Internet.
Så bloggandet har varit lidande, men ibland fanns det iaf wifi. Täckningen var väl oavsett en fråga om debatt här på högländerna.
Väl av färjan i Stornoway på Yttre Hebridernas Lewis and Harris, blev det plattan i mattan för att ta oss till Storbritanniens bästa badstrand, alltså Luskentyre.
Det är härligt med sådana här resmål at the ass end of nowhere. Vi har varit på Grönlands inlandsis, isgrottor under en glaciär på Svalbard, högst upp på berg som Kilimanjaro, runt Tasmanien, oändligt vackra Saba, eller för den delen det relativt obesäkta nordöstra Island.
Men Luskentyre är verkligen avsides.
Fast det fanns faktiskt lite andra badgäster, några som spelade beachvolleyboll, en sup och några hundar som uppskatade Nordatlantens vattnen. Enligt vittnen i vårt resesällskap som badade var det rent av rätt varmt i det azurblå vattnet. Kanske ska skyllas på Golfströmmen? Finns fotobevis på bad, men det får vara privat så länge.
På vägen tillbaka till sommarsolståndet stannade vi till vid Isle of Harris destilleri i huvudorten Tarbert och provsmakade gin, smaksatt med sockertång. Finns faktiskt som ordervara på Systembolaget för 699:- SEK per liter. Fantastiskt gott.
Lite av en besvikelse var dock att deras första årgång whisky först släpps till hösten.
Det inhandlades ytterligare saker för sommarsolståndsblotet och sedan bar det iväg till stencirklarna.
Med en minuts marginal anlände vi till den stora stencirkeln, enkelt beskriven utformad som ett keltiskt kors med en allé av stenar som skaft norrut. Runt den finns ytterligare 18 stencirklar på olika avstånd, som förstärker kraften i platsen.
Vid tillfället exakt på sommarsolståndet hölls det ett keltiskt bröllop, komplett med en lilaklädd magiker, tartaner, kiltar och säckpipa. Så vi fick blota med vår tid denna gång. Av respekt för brudparet tog jag inga foton på ceremonin, utan fick vara vittne istället och blota efteråt.
Likt Stonehenge prioriterade befolkningen att flytta Väldigt Stora Stenar (TM) före att framställa ett skriftspråk, så någon manual och dokumentation av hur stenarna skulle användas och anledningen till dessa nitton stencirklar är oklart.
Men en tämligen unik plats att tillbringa sommarsolståndet på i alla fall. Nästa år ska för övrigt bli speciellt då månen ska födas ur bergen runt stencirklarna samtidigt som solståndet, vilket bara sker vart nittonde år. Gäller att vädret är lika fint då som nu. Annars kan man förstås bara vänta tjugo minuter så ändrar sig vädret.
Därefter blev det en vända till Dun Carloway Broch efter att ha besökt två av de andra närliggande stencirklarna.
Platsen bjöd den mest magnifika utsikten under resan och Yttre Hebridernas landskap visade upp sig i sin fulla prakt. Tyvärr tog systemkamerans batterier slut så det fick bli iPhone-bilder.
Sedan blev det iväg till hotellet.
Och dagen därpå – alltså torsdagen – så blev det upp igen … ni kan gissa det … klockan 05 för att hinna iväg till färjan från Stornoway, och sedan köra med bil tillbaka till Drumnadrochit där en person i resesällskapet tappat bort sitt pass på hotellet, och sedan över Inverness för att lämna av resesällskapet och sedan tillbaka för att hinna med flyget från Edinburgh via CDG och hem till Landvetter.
Edinburgh hamnar på topplistan över Europas sämsta flygplatser och security var ett rent skämt med enorm fårflock utan fållor utanför och kanske någon timmes väntan. Vilket dock löstes med att det fanns en QR-kod för att köpa sig priority för en hundring, så vi hann med flyget.
Som visade sig vara 50 minuter försenat.
Vilket var ett problem, då vi hade en bytestid på en timme på CDG. Som ju som bekant är i den absoluta toppklassen av skitflygplatser i Europa. De har iaf städade toaletter, som inte luktar piss likt på Arlanda. Men från vår gate var det 300 m till toaletten.
När vi nådde till gate alltså. Anslutningsflyget till Landvetter visade sig vara 30 minuter försenat så totalt hade vi 40 minuter på oss att springa med 12 kg handbagage (enda packningen, vi reser förstås utan incheckat bagage – en annan i resesällskapet gjorde inte det och fick klara sig utan bagage på hela resan) genom CDG för att ta oss från “E via 2F till 2G och både passkontroll och säkerhetskontroll trots att vi aldrig lämnade airside och det ska vara passfritt Frankrike – Sverige.
Bra att ha god kondition och vara vältränad om man vill hinna med flyget.
Men sedan försenades flyget till Landvetter ytterligare. Vi landade således någon gång efter 01, och i brist på bussar till Sätila sov vi i Göteborg och avslutade semestern på Pigalle, där den på sätt och vis börjats efter fredagens Metallica konsert. Sedan försov jag mig och missade första bussen hem, så 11 var jag hemma, 28 timmar efter jag vanade 05 på Lewis (en timmes tidsskillnad).
Med det önskar jag alla läsare ett riktigt trevlig midsommarblot, även om det sker på den falska fredagsmidsommaren. Årets semester är nu avklarad och idag är som alltid återigen en arbetsdag här.
Kom dock ihåg att det finns de som har viktigare jobb idag på midsommar, inom infrastruktur, övervakning, säkerhet, rättsväsende polis-åklagare-kriminalvård, försvar sjukvård och räddningstjänst, inklusive Lena som gick på heltidspass i morse 07:00.
42 kommentarer
Puh!
Swishade en peng till Sw Rescue nyss.
Härlig reseskildring som vanligt!
Skönt att ha semestern avklarat… Själv har jag eländet framför mig. Kan knappt bärga mig tills det är dags att slappna av på kontoret igen…
Funderade ett tag på om det va jag själv som skrivit din kommentar KALLE.
En fördel med att inte ha semester är ju att jobbet ibland kräver att man är på olika platser i landet som tex högt uppe i en skyskrapa kloss till Ullevi och man hade bästa plats när Metallica soundcheckade.(de gjorde checken själva, inga inhyrda musiker)
Själv har jag inte lika goda minnen av Drumnadrochit. Jag och en god vän liftade runt i Skottland för drygt fyrtio år sedan och kom dit från Inverness. Vi gick in på den lokala puben och drack varsin pint – hela tiden utstirrade av lokalbefolkningen. Kändes inte alls välkomnande. Sedan vandrade vi bort till Castle Urquhart, hittade en diskret plats att rulla ut våra sovsäckar på och övernattade där.
Däremot delar jag till fullo din åsikt om CDG. Senaste gången kom vi försenade från Landvetter och skulle försöka hinna med vårt Atlantflyg. Gick inte. Skitflygplats.
Provade ni säga hej?
Blyga tysta svenskar som sitter i ett hörn och trycker ses med misstänksamhet i nästan hela resterande världen.
Tips på brittiska öarna (och resten av världen) är att prata ordentligt med personal och vara trevlig och glad. Då brukar man accepteras.
Självklart. Jag hade vid tillfället bott i England i närmare ett halvår, så jag var väl intrimmad på det där med att prata med alla och envar.
Tycks som att ni var där innan Henke Larsson ändrade Skottlands inställning till svenskar…
Det var svårt att bo där efter Henke och inte vara intresserad av fotboll…
Nu är det ju som så att setlisten andra dagen var betydligt starkare än första och framförandet likaså. Att Whiskey in the jar också är en av deras största dängor har också medfört att dom spelat den live flera gånger innan. Kan tyckas att annat från Garage Inc. vore kul att se live dock då det finns en hel del goa covers där.
Annars; trevligt med semester i det gröna.
Wenn jemand eine Reise TUT, som tysken säger.
Ni är väl vederbörligen vederkvickta nu, hoppas vi!
Det där lammet såg riktigt välväxt ut, med horn och allt.
– –
För ca en mansålder sen åkte vi lite på Skye, där fåren var klart medvetna om sitt företräde på den smala körbanan. Vi övernattade i tält vid en stenbro över en bäck, där jag fick för mig att göra sparsam hygien – lär ha sett ut som en tvättbjörn med alla knott som satt sig kring ögonen.
– –
Bautastenar finns även på lite närmre håll, i Greby just utanför Grebbestad står det tjogvis på gravfältet med ett par hundra gravar efter ett slag där de skövlande “skottarna” åkte på bonk för ett par tusen år sen. Bekvämt nåbart per bil, och man kan faktiskt promenera dit från samhället, längre är det inte. Ett picknickbord finns så man kan gärna medföra skaffning från t ex Sjögrens i backen! Annars får man väl sitta på berghällen och hålla myrorna sällskap. Sparsam muntlig tradition återges på skyltar.
Resereportagen är alltid uppskattade och ger inspiration!
Jag förundras alltid över Arlandas pissluktande toaletter. Det står ju att de städas varje timme…. Men frågan är om de inte använder enhörningsregnbågsfisar istället för effektiva städmedel. Effekten är iaf att det är den flygpats som stinker mest av alla jag besökt.
Det är även fascinerande att se hur stora delar som har det “ruggade” plastgolvet med punktmönstret. Det är inte direkt en flygplats där materialval och arkitektur haft nån påverkan alls. Funkis and sunkis.
Misstänker att Arlanda är tvingade att använda politiskt korrekta rengöringsmedel. Jag minns med en tår i ögat min underbara tid i Kina där alla IKEA-toaletter städades med klorin och stanken var så det fick ögonen att rinna. Men det luktade inte piss.
Är inte Klorin PK? Varför det?
Mjaee kan bero på att alla karlar anser sig vara av högre börd och då ha rätten ‘av börd’ att stå o pizza runt väggarna in i kakel o golvfogarna , det finns ju anställt folk ju att städA juuu.
Du har ju även alternativet från under ,han som fick behålla villan , Volvon o vovven , märkt att JULA har bytt skithus-städare-firma , senast hade dom ett redigt misslyckat skitpapper i skithuset , tidningspapper som typ från ‘den gamla goda tiden’ Åhlen&Holms katalogen.
Arlanda har vattenfria pissoarer så det är nog anledningen till lukten. Kanske det var en bra idé ändå att skölja mellan besöken och det är väl ingen brist på vatten heller i det område så misslyckad symbolhandling.
Vi måste spara vatten i solidaritet med folket i Somalien!
Fint resereportage!
Grattis i efterskott på fördelsedagen!
Skottland är riktigt nice och ni verkar ha hunnit med det viktigaste. När jag reste mycket till Skottland för ett gäng år sedan var Edinburghs flygplats och transfer in till stan supersmidigt. Sedan dess vet jag att man byggt ut flygplatsen på kort tid väsentligt och med brexit på det som ställer alla krav på ända så kan jag tänka mig att det blivit stökigt. Förr var man alltid igenom security på 10-15 minuter.
40 minuter byte från utanför EU in i Schengen på CDG är bara ett skämt. Att ni alls hann med är medalj och livslångt hedersomnämnande. Där har man suttit och tröstdruckit i timtal för att bytet sket sig totalt.
Vi gick prompt förbi hela kön på security på CDG, annars hade det inte gått.
Det var kanske inte så jäkla hyggligt gjort. Tänk om det var fler i kön som hade bråttom?
Unpossible.
Då får de gå förbi kön också.
Vi har väl alla sett folk komma kutande pga försenat flyg och släppt förbi någon gång?
Precis samma grej som med business Clas. Bloggaren betalade ju avgiften för fast track och då går man förbi kön. Allting inom flyg kostar numera. Ser inga problem med detta, den som betalar får bättre service.
VillaVolvoVovve 2023-06-23 18:41 – 18:41
Tidigare tillhörde jag också den däringa gruppen som la upp nån spänn för att ‘gå före’
Varför måste det finnas grupp ‘gå före’ ??
är det ett sätt att tjäna pengar på folks beroende ??
Jag går alltid förbi kön om det visar sig att jag inte skulle hinna med flyget annars. Om inte kösystemet kan sortera passagerna i prioritetsordning (bråttomast först) så får vi göra det själva (med något sämre effektivitet).
Varför skulle ni inte visa pass när ni ankommer från icke-EU-land till Frankrike? Sen får man räkna med stress ifall man bokar resor med så kort anslutning, speciellt när det är icke-EU-till-EU eller vice versa. Flygplatsernas Minimum Connection Time är oftast samma året runt men sommartid borde de öka dessa på vissa flygplatser p g a mkt ovana turister samt ovanare/färre personal i incheck, security, passkontroll, e t c.
Verkar vara passfritt UK-FR. Var först när vi skulle lämna terminalen från 2E till 2G som vi behövde visa pass. Vi kunde gått rakt ut i Frankrike utan visa pass.
Tja, Schengen eller inte Schengen. Det börjar utföras lite extra säkerhetskontroller här och där. I somras när jag körde över gränsen mellan Tyskland och Danmark med bilen fick alla visa pass. Dock höll jag bara upp familjens pass i det helt öppna fönstret och saktade ner rejält och då vinkade passkontrollanten bara förbi oss. Men de kollar även inom Schengen ibland.
Tratt 2023-06-23 17:46 – 17:46
“Sen får man räkna med stress ifall man bokar resor med så kort anslutning, ”
‘på min tid’ typ 60-år sen var 3-minuter 3-minuter inte kanske.
Jag och några vänner reste runt i Europa 2001 och kokade kaffe på vatten från olika sjöar, hav och gruvor – även Loch Ness vatten, som i stunden blev komik eftersom det var Ness-kaffe vi använde 🙂
🥁 💥 😁
Yttre Hebriderna är ett magiskt ställe. VI var där för några år sen i början av juni och har sedan dess längtat tillbaka. Vi hyrde ett hus i utkanten av Stornoway med utsikt över hamninloppet. Med wifi!
Men ni har haft alldeles för bråttom! Ungefär som en checklista av grejor man skall hinna med. Planera en ny resa och stanna några veckor! Ta med datorn och jobba på en bok! När man är där skall man sakta ned livet och bara vara i nuet. Inte tänka bakåt eller framåt. Känna hur vädret, naturen och landskapet tar tag i en.
Det som väckte vårt intresse för öarna var Peter Mays böcker.
Temperaturen när man badar i Luskentyre håller året om stadiga 8 grader. Vad jag förstår är det golfströmmen som kyls ner vid ishavet och går söderut efter brittiska öarnas västsida.
Midsommarstenar och grejer ??
Blire nå trolldomsböcker igen som dom 3 grådaskiga skitböckerna där slutet vart att huvudperson tvingades skjuta sin älskade som framfött hans barn. och den andre huvudpersonen tvingades att handjucka atombomben.
Nils Lindholm Walt Slade red genom Wästern o räddade all städerna , MEN storbonns eller storbankirens dotter vart förälskad i Walt Slade.
men som tur var så var författaren beroende av Walt Slade Pingvin 95-öre för sin försörjning
så grappen (Walt Slade alltså) gatt to gör whatt oh man gett göre , rajda vajdare.
trevlig midsommar-fest på er alla, mid-sommar har ju i of.s. redan varit men Lapråajt på er.
Fan, jag är en sucker för sådana här resereportage, mycket intressant. Stort grattis unga bloggarjävel och inget dåligt resmål för en födelsedag och semester. 99% av svenskar verkar åka till London men även om det är ett trevligt resmål så är juvelerna i norr. Edinburgh är fantastiskt och det finns många intressanta platser att besöka. Falkirk wheel, whisky, gin, slott, museum. Friterad haggis är väl där jag drar min gräns 🙂
Tack för en trevlig reseskildring.
Ja CDG är inte kul. Trots detta så slår CDG LHR varje dag i veckan. Ingen “Reconnection Point” som måste nås 40 min innan nästa avresa. CDG E är icke Schengen så det lär ha varit passkontroll även för att komma ut i Frankrike. Dock precis innan bagagehallen. Så det blir passkontroll och säkerhetskontroll för att komma till E och F. Inget konstigt med det.
Det måste ha varit en fantastiskt semester trots en del strul.
Trevlig tur måste jag säga. Själv kom jag aldrig ända ut på Harris utan vår resa höll sig på landsidan hela tiden. Hoppas du fick tillfälle att köpa en Tweedkostym på ort och ställe. Det är mycket bra och gedigna produkter som där kostar hälften av vad de kostar här. Sedan har man fritt val kring byxor eller kilt till dressen. (Jo det är tillåtet att bära kilt även för icke-skottar. Det finns några tartans som är “universella” om man inte har ett eget tartan.)
Glad Midsommar!
Ja fy tusan – aldrig mer Telia på resor utanför EU – senaste USA-trippen var en ständig kamp med deras kundtjänst angående att köpa mer surf & relaterade tekniska problem 🤬
Ska nu prova 3 då jag hört goda recensioner av deras utlandstjänst…
Den finurliga resenären har två olika sim kort i telefonen och dubblar då sannolikheten att kunna koppla upp sig. Men troligen når man större framgång med sim kort från Tele2 och 3 jämfört med ett abonnemang hos Telia…
👍🏻👍🏻
Grattis å födelsedagen i efterskott!
Hebriderna är trevliga. Jag besökte Barra (längst i söder i ökedjan) en gång i forntiden. Dit kan man flyga med Loganair som då landar på den “torr”lagda havsbotten (stranden, liksom) vid ebb. Flygplanet lämnar passagerare, tar upp nya och sticker iväg. Tidtabellen bestäms alltså av tidvattnet. Tvåmotoriga de Havilland Twin-Otter brukar användas till dessa flighter.
Själv flög jag dit i “eget” (hyrt) enmotorigt flygplan (Piper Cherokee), och stannade en natt i Castle Bay på södra Barra. Jag fick hjälp att släpa upp flygplanet till mark ovan högvattenlinjen …
(Nu har jag nog outat mig för en handfull personer.)