Energimarknadsinspektionen (EI) konstaterar att nya föreskrifter kommer leda till att timtaxa och belastningstaxa kommer införas för alla elkunder via nya nätavgifter till 2027, för att tvinga fram förändrat konsumtionsmönster även för de som har låst elpris. Exakt hur det kommer se ut är dock inte fastställt och kan variera mellan olika elnätbolag.
Elnätstarifferna ska bli kostnadsreflektiva till år 2027, vilket enligt EI innebär:
- För det första ska de ge elnätsföretagen intäkter som är tillräckliga för att täcka deras effektiva kostnader för drift av och investeringar i elnätet.
- För det andra ska tarifferna ge elnätskunderna skäliga priser och incitament att använda elnätet effektivt.
Den första punkten innebär en framåtblickande komponent där kunderna ska f tariffer utifrån hur deras elkonsumtion tvingar fram utbyggnader av elnätet. Förmodligen handlar detta om hur stor maxförbrukning man använder under kortare tid, vilket styr dimensioneringskraven på nätet.
Den andra punkten att “använda elnätet effektivt”, innebär rimligtvis timtaxa, där man får betala olika rörlig elnätavgift beroende på tid på dygnet man förbrukar elen. Med installerade timmätare i hela Sverige blir detta nu möjligt.
Därmed kommer även de med låst elpris att få en timpriskomponent likt oss som redan har timdebitering på elhandeln.
EI skriver:
“Det betyder att tariffkomponenten behöver vara korrekt prissatt, det vill säga vid varje tidpunkt reflektera kostnaden för att använda elnätet.
Utifrån ett kundperspektiv så är det centralt att de priser/prissignaler kunden möter är korrekta. Är de inte det kommer kundernas beteende inte att främja ett effektivt nätutnyttjande.
Felaktiga prissignaler kopplade till nätanvändningen kan leda till ineffektiva investerings-, produktions- och konsumtionsbeslut som leder till ineffektivt nätutnyttjande och ökade systemkostnader för samhället.”
Specifikt skriver man att “energiavgiften får tidsdiffrentieras” så att den “är högre när kostnaderna är högre”.
De nya nättarifferna ska senaste vara införda första januari 2027.
Det kan alltså framöver bli två olika timtaxor att hålla ordning på för oss med timdebitering, medan de som har låst elpris bara behöver hålla koll på en. Dock kan man förvänta sig att dessa samvarierar, då de återspeglar när elkonsumtionen är högst på dygnet och således även belastningen på elnätet.
I praktiken dumpar politiker och myndigheter över sin inkompetens och nedmonteringen av det svenska elsystemet via frånvaro av stamnätutbyggnad och nedläggning av kärnkraften och införande av nyckfull vindkraft som nya Elmarknadsjesus på konsumenterna, som dels får betala skyhögt mycket högre elpriser och sedan ska hålla koll på sin förbrukning på timbasis. Okej att EÖP:ar gör detta, dvs vi energiöverintresserade personer, men 20 år av politisk vanskötsel ska nu dumpas i knät på vanligt folk. Det kallas flexibel efterfrågan, och nästa steg är förmodligen att man kommer tillfälligt stänga av strömmen för enskilda abonnenter som använder mer elkraft än Statens Elkraftsnämnd fastställt är okej, dvs flexibel elservice. Fast för det behövs kanske en ny elmätare igen …
Samtidigt ska vi alla köra elbilar, men nåde oss om vi faktiskt laddar dem också.
Beskedet från EI är alltså att de svenska strukturproblemen med elnäten och krafttillgången inte kommer vara löst efter 2027 heller, eftersom vi då ska mikromanagera på konsumentnivå med kostnadsreflektiva elnätstariffer.
141 kommentarer
Räkningen borde tas av de politiska partierna, deras fantiserande om vindkraft har redan kostat oss multum, detta kommer då kosta oss ännu mer – allt pga politisk aktivism på regeringsnivå. Rimligtvis borde exporten då prissättas på samma sätt?
Nu finansierar du ju de politiska partierna via skattesedeln, så det blir du som betalar ändå.
@47 på grund av politisk aktivism?
Vad är politik annars menar du?
Grejen är väl att de ska driva sin linje.
All politik jag inte gillar är aktivism. All politik jag gillar är inte politik alls, det är bara sunt förnuft. /sarkasm
Jag tror inte politiker är mer inkompetenta än genomsnittssvensken. Jag tror det är mer de röstberättigade som är inkompetenta. Frågan är om man inte borde ha någon form av test eller prov innan man blir röstberättigad. Det som slår mig är varför priset styrs av tillgång och efterfrågan på en el börs? Är detta verkligen det bästa sättet att hantera en basprodukt som vi nästan alla är beroende av. För både stabilitet och utbyggnad vore det inte bättre om elbolag fick sätta pris utifrån produktionspris och påslag. Det är så de flesta branscher är uppbyggda och skall det ske en kraftig utbyggnad av elkapaciteten så är det ändå konsumenterna som får betala och ev överskott kan exporteras. Det behöver inte vara så krångligt som timpriser, dagspriser, genomsnittspriser och annat påhitt från lobbyister som våra politiker i deras oförstånd i att vara även en EL-experter utöver alla andra frågor som kräver att politikerna är insatta i. Med ett fast pris beräknat på investeringar + tillverkningskostnader + vinstpåslag så skulle det bli en konkurrens situation där man behöver titta på effektivitet mm. I slutändan handlar det om att slå vakt om vår industriella utvecklingen och konkurrenskraft mot våra konkurrentländer.
I boken Starship Troopers fantiserade Robert Heinlein om ett samhälle där man måste ha gjort militärtjänst för att få rösträtt. Värnplikt fanns alltså inte, utan det var upp till var och en att välja om man ville göra militärtjänst och få rösträtt. Idén blev förstås nedsablad och Heinlein blev kallad fascist[*]. Men fundera lite på det. Det kanske inte är en helt usel idé även om det förstås går att hitta stora nackdelar med den?
[*] Alla författare omfattar förstås alla idéer de beskriver i sina böcker, eller hur Wilderäng?
Elektricitet är en vara/tjänst som i princip är likadan oavsett dem som är producent/leverantör. På en fri marknad leder sådant raskt till “commoditization” (svensk term okänd för mig). Alltså att det enda som särskiljer leverantörer är priset. I verkligheten är det ofta lite andra små faktorer som skiljer, men inte mycket, så vi kan betrakta den ideala situationen.
Så varför inte avreglera den ganska hårt reglerade elmarknaden? Det borde åtminstone elkonsumenterna vinna på.
Vänta bara när vindturbinerna är slutkörda och de ska rivas så kommer notan att placeras hos skattebetalarna, kommer att stå många “monument” i framtiden
Vad ska vi göra då med alla dessa hundratalsmil grusvägar som byggts för alla dessa vindsnurror?
Finns inget energislag som behöver så mycket infrastruktur i förhållande till den lilla mängd energi de bidrar med.
“Finns inget energislag som behöver så mycket infrastruktur i förhållande till den lilla mängd energi de bidrar med”
Jag är definitivt intresserad av att se den kalkylen du baserar detta påstående på. Grusvägar… LOL!
@Krakenm
Du tycks ogilla kärnkraft (om jag inte minns helt fel) och nu uppvisar du tydliga antipatier mon vindkraft.
Hur vill du att elektricitet ska produceras?
Skånska Energi införde timrörlig vid årsskiftet med hänvisning till att regionnätsägaren Eon debiterar enl timpris.
Nu 20öre + 5,61% av timspot. Tidigare 25,5 öre per kWh
Fast det är elhandel, inlägget handlar om elnätsavgiften.
Nej, det är överföringsavgiften i nätet som får en rörlig komponent baserat på timspotpriset.
Förlusterna i nätet värderas självklart till spotpriset då de uppstår. Svenska kraftnät debiterar nätägaren för detta och de har börjat ta ut dem av kunderna.
Oj! Det var som tusan. Sorry för mitt missförstånd!
Det kommer att mätas på 15-minutersbasis. Jag har redan en sådan elmätare.
Mätaren mäter med ungefär 1-10 sekunders upplösning, debitering sker per 15 min perioder.
Så det är medelvärdet av förbrukningen av de 15 min.
Så din nätavgift drar inte iväg för att du råkar blåsa alla säkringarna pga en överbelastning när du försöker koppla förbi mätaren…
Oj! Det var som tusan. Sorry för mitt missförstånd!
Denna hamnade fel…
LW levererar pålitligt och nästan punktligt nya humörhöjare!
Laddat content.
Också på plats i Kraftringens nät 2024.
https://www.kraftringen.se/elnat2024/
Ja men om alla ska jaga billigaste timpriset,leder inte det till att elpriset blir utjämnat över dygnet och till sist kostar lika hela tiden? Timpriset beror väl på den aktuella förbrukningen?
Kommer alla jaga billigaste priset då? Jag bor t.ex. i lägenhet och har en relativt låg förbrukning redan, jag vet inte om jag kommer börja väcka grannar genom att dra igång tvättmaskinen på natten, laga mat på andra tider än enligt mina vanliga matvanor, inte använda dator/TV när jag vill etc. Det enda jag egentligen gjort på sistone är att programmera golvvärmen i badrummet lite bättre istället för ha den på en jämn temp hela tiden. Vet inte vad jag skulle göra annorlunda i framtiden heller, annat än att bara betala mer då.
Jag tror folk överlag är ganska låsta i många av sina konsumtionsmönster. De med villa, elbil etc. har ju mer att jobba med dock men även där finns väll vissa grundmönster som är svåra att ändra på.
Jag har kollat upp min förbrukning mot timpriskollen.se
Jag laddade hem elförbrukningen per timme, och laddade upp den.
50% av vår elförbrukning är uppvärmning, 25% är relaterat till stöd/disk/matlagning/belysning och 10% är hushållsapparater som går 24/7 (vvb, kyl/frys/grundbelysning/ventilation /larm/wifi osv osv)
Jag hade med timpriser fått ca 8% högre elkostnad jämfört med mitt månadspris. Vi är 5 i hushållet.
Jag är rätt säker på att jag hade kunnat optimera bort vissa förbrukare, framför allt VVB och värme från de dyraste timmarna och kompenserat för de 8% högre elpris jag hade fått.
Max värmepump nattetid, ladda varmvattenberedaren på natten, sänk ventilation dagtid , kör tvätt/disk nattetid osv osv.
Skulle bara köra tvätt/disk på kvällstid eller tidig morgon. När det i alla fall inte är som dyrast…
De kan fatta eld! Är du inte vaken då kan hela huset brinna ner.
Även om det är extremt osannolikt att en brand uppstår så har du inte fel i ditt påstående: https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elprodukter/anvanda-elprodukter/kora-disk-och-tvattmaskin-nattetid/
Jag brukar köra diskmaskinen när den blir full. Det inbillar jag mig är energieffektivast, men det blir förstås inte elpriseffektivast med timpris.
Då är det väl bara att slå av värmen, så har man sparat 50% av kostnaden. Spartips från Sibirien. ;^)
Fantastisk sida du länkade till! Tänk vad det finns folk som fixar bra grejer på internet.
Jag laddade upp min egen data för 2023 och det ser ut som att jag sparade ungefär 1000kr på årsbasis på att ha månadsdebitering.
Är det inte värre skillnad än så orkar jag inte hetsa upp mig över att eventuellt bli intvingad i det nya systemet.
Ja, visst är den fantastisk.
Det är de som badar spabad mellan 07-09 och 16-21 som kommer få det tufft.
Den övriga förbrukningen är i huvudsak slumpmässigt, kanske tom lite högre nattetid på värmesystemet om det har en utekurva som styr effektpådraget.
Absolut, har du VVB och kontroll över värmen så har du ju lite mer flexibilitet. Går in lite under det jag menade med att de med villa, elbil etc. har lite mer att jobba med. Sitter du som jag med fast kostnad för värme till brf:en så är det inget att göra just där, jag betalar visserligen per kubik varmvatten och kallvatten, men det är en separat kostnad och ett fast pris oavsett när jag förbrukar.
Det är användning av hushållsapparater som jag kan påverka, det är visserligen de som står de mesta av min förbrukning också. Men som sagt, tvätta eller laga mat mitt i natten, kolla TV på andra tider än kvällen etc. Det är inte realistiskt.
Det enda stora jag märkt som får ett relativt stort utslag på min elkostnad och faktiskt på min ekonomi i allmänhet är hemmajobb vs att va på kontoret. Elförbrukningen går upp, kaffet får jag betala för själv, frukt finns inte gratis att ta, vi har förmånligt lunchpris på kontoret så maten kan till och med den bli dyrare hemma beroende på ambitionsnivå. Så sitter jag hemma blir det dyrare 😛
Pendlingskostnaden går rimligen ner lite.
Jag undrar hur dyrt det är att köpa en ny varmvattenberedare. Min har ingen på/av-knapp (inga knappar alls, faktiskt) så för att stänga av den måste man skruva ur proppen i säkringsskåpet.
Kanske inte det bekvämaste sättet att optimera sin elkonsumtion.
Jag tittade på det där för några månader sedan. Vad jag kunde se ligger kostnaden på i storleksordningen några tusenlappar för en vanlig varmvattenberedare med direktverkande el, 10.000-15.000 för en som bygger på principen luft/vatten-värmepump. Kostnaden beror också mycket på vilken storlek du vill ha. Tillkommer eventuell kostnad för installation.
Min fundering in i det letandet var om det vore vettigt att byta från min gamla med direktverkande el till en värmepumpbaserad för att få ner energiförbrukningen. Konstaterade ganska snabbt att det sannolikt inte går att räkna hem de pengarna i mitt fall.
Vad gäller att stänga av/sätta på smidigare än att skruva ur proppen så kan en elektriker garanterat med enkelhet sätta dit en strömbrytare om kabeln är utanpåliggande. Lär inte ta många minuter i arbetstid att göra något sådant. Eller installera någon form av programmerbar timer.
Håller helt med om att väldigt många kommer att leva som vanligt och få högre kostbader pga. ointrese eller svårigheter att förstå hur man ska göra för att få billigare el.
Jag är inte övertygad om att detta kommer att ge ett bättre utnyttjande av elnätet, men jag är ganska säker på att nötägarna kommer att få in mera pengar.
Dessa oengar är då tänkta att iaf. delvis användas för att förstärka elnätet, men det är ju dumt att förbättra mätet för då måste ju nätavgifterna sänkas. 😉
Helt sjukt. För de som bor i villa kan det kanske funka, kanske. Men vi som bor i flerfamiljshus kommer nog bli måttligt populära bland grannarna om vi kör igång tvättmaskinen kl 02.00 på natten, när elen är som billigast.
En politisk lösning som inte kostar något
i budgeten. Enda lösningen är att gå offgrid.
Resultatet av 30 års destruering av ett system som var ett av världens bästa i att förse landet med el.
Hmm, oavsett hur detta blir så misstänker jag att vi som knappt använder någon el (10kWh/dygn, värmer huset med ved, ingen elbil), vi kommer att betala dyrt för detta. Lägsta effekttariffen kommer säkerligen bli högre än den elnät/abonnemangsavgift vi betalar idag.
Med andra ord får man se till att öka sin förbrukning så att man får valuta för pengarna. Har under 4 kWh/dygn och har inte gjort några uppoffringar alls för att hamna där. Men nåt kul ska man väl kunna hitta på.
Nu är det så att nätavgifterna är reglerade, om än väldigt dåligt men de är ett politiskt beslut bort.
Det skedde ju en del åtgärder från Baylan som Ygeman (såklart vem annars) tog bort för att dölja effektbristerna efter Ringhals förtida avveckling.
Men i princip kan politikerna smälla åt nätbolagen ordentligt. Det leder såklart till sänkt investreringstakt men hela syftet med timdebitering är ju att minska investeringstakten vilket på sikt sänker nätavgifterna oavsett, om EI sköter sig. Nätavgifterna är ju lägre för keep running än nyinvesteringar. Även om modellen som används genererar extrema vinstmarginaler hos nätbolagen.
Så i grunden är problemet inkompetenta politiker från början till slut. SVMPC ansåg såklart att höjda nätavgifter var bra, eftersom det maskerar elprisets komponent i de ökande priserna. Desstuom får staten in moms på dessa.
SDKLM tycker det är bra att förmögenhet överförs från kunder till enskilda bolag.
Tänk vad enkelt om vi bara hade kärnkraft, kraftvärme och vattenkraft, med en reserv av gas eller olja.
Men jag är inte bitter…
+12
I grunden är det en god idee att de som utnyttjar systemet mer skall betala med. Detta eftersom det alltid kostar väldigt mycket att dimensionera upp så det klarar de sista 10-20% i kapacitet.
Det ger inte heller bättre redundans att alla har 25A säkringar istf 20A om det nu med lite eftertanke hade fungerat med 20A säkring.
Och timpriserna på elen är också en god idee, vi har samma problem där att det behövs ngn reglerande komponent för att styra förbrukningen. Problemet är att nu har vissa en idee om att produktionens variationer skall hanteras in absurdum med flexibilitet.
Ju mer vi elektrifierar samhället , desto mindre flexibel blir ju förbrukningen.
Vi såg ju vad som hände förra vintern- elpriser på 3-5 ggr det normala innebar förbrukningsminskningar med 10% eller så. Det går inte att pressa vatten ur en sten om man inte har väldigt , väldigt högt tryck.
Så allt detta syftar till att överföra kapital till ägare av elnät och produktionsbolag likaväl som det syftar till att optimera investeringarna.
Lägg sedan på rödgrön röra så har vi ett recept för en riktigt soppa.
Inför man effekttariffer så borde det inte finnas någon anledning att ha olika avgifter beroende på huvudräkning, mer än om det finns någon begränsning sista biten in i fastigheten. Är belastningen på nätet lågt och dessutom elpriset lågt så finns det ingen anledning att försöka begränsa den effekt som kunderna vill använda. Man måste dock kunna förmedla detta till kunderna på ett bra sätt, och detta bör då kunna användas av ex. elvärmesystem och elbilsladdning automatiskt utan att kunderna behöver tänka på det.
Det beror på om det blir 100%effekttariff eller ej.
Summan av nätavgofter blir varken mer eller mindre, för kollektivet.
Nätavgifterna styrs av värdet på elnätet hädanefter, inte investeringstakten. Man kan öka värdet med investeringar, och det finns ju en reinvestering som nätägarna får täckning för.
Men i princip så tjänar det väldigt, väldigt bra på sin WACC.
14:40
“Det betyder att tariffkomponenten behöver vara korrekt prissatt, det vill säga vid varje tidpunkt reflektera kostnaden för att använda elnätet”
Det blir en grannlaga uppgift för nätägarna att reda ut detta tror jag.
Om jag tittar bara i mitt närområde så är det område jag bor i är förstärkt för att klara av hög elförbrukning på 80-talet när det var populärt att värma hus med el. Alla som bor här kan installera en elpanna och ta ut 15 kW värme plus hushållsel utan att nätet överbelastas. Nu har många ergvärmepup istället så nätet har en enorm överkapacitet.
Det går helt enkelt inte att belasta nätet för mycket ens om alla skulle ladda en elbil med 11kW vid sitt hus.
Bara en liten bit härifrån förstärktes inte elnätet eftersom fjärrvärme drogs fram i närheten. Här är nätet dimensionerat för att klara hushållsel, men även här har många kunnat installera bergvärmepumpar.
Här finns absolut ingen överkapacitet alls och någon wlbilsladdning mer än 2000 W klarar inte nätet.
Hur olika nätavgifter kan man tänkas få under dessa helt olika omständigheter?
Det finns naturligtvus andra delar av nätet som också påverkas av förbrukningen i våra respektive lokalnät. Över lokalnätet på 40 kV finns ett regionnät på 130 kV och över det ett distributionsnät och allra överst ett transmusionsnät (tidigare kallat stamnät).
Troligen kommer vi som tidigare fått ta vissa kostnader för ett förstärkt elnät att straffas om vi använder det vi en gång bekostat för att det var bra då.
Som ingenjör tycker jag det är helt ojej att hålla koll på när elen är boillig och framgent även när elnätet är biligt att använda, men hur sjutton ska alla miljoner hushåll som tycker det är krångligt att välja elavtal orka sätta sig in i timpriser flr el och timpriser för elnät.
Vintern 2026/2027 kommer effektbalansen i Sverige vara -8700 MW en normalvinter. Effektbalansen denna vinter är -1400 MW (om vintern klassas som normalvinter). Det kan bara leda till högre elpriser på ett eller annat sätt.
http://www.tn.se/hallbarhet/34203/experter-har-ar-priset-for-att-vi-rustade-ned-varldens-basta-energisystem/
Även om större företag måste ansöka om effektuttag så sker det ju en “smyghöjning” av effektuttaget när vanligt folk skaffar elbilar, ersätter vedpanna med bergvärme etc.
Källor på detta? Och antar att du menar effektbalans den dagen läget är som sämst? Sverige exporterar nästan alltid el, även när det är kallt. Dock kan det säkert förekomma några enstaka dagar på vintern då det är smällkallt och vindstilla och då Sverige ligger minus 1400 MW. Det är så klart inte bra men länderna i vår närhet som kollektiv har alltid kunnat hjälpa oss i de lägena, precis som vi hjälper dem nästan alla dagar om året.
Om du följt länken i mitt inlägg hade du hittat grafen och tabellen där jag tog uppgifterna från. Källa är Svenska Kraftnät.
Ja, det gäller de kallaste dagarna när det inte blåser. Det intressanta är ju att det blir en snabb försämring på tre år. Det är inte heller självklart att grannländerna kan hjälpa. Senaste veckan var det flera dagar då hela Nordpool-området hade negativ effektbalans. Den köldknäpp vi hade förra veckan kom lyckligtvis när elbehovet (för uppvärmning) var lågt i Europa söder om Östersjön.
Nej, kärnkraft kommer inte hjälpa oss de närmaste åren. Det enda som kan komma till är vindkraft och solceller. De hjälper dock inte just de här dagarna när solen inte lyser eller vinden inte blåser. Det vet alla.
Ska den gröna omställningen ske i norr för malmen kommer SE1 och SE2 inte “exportera” el söderut i samma omfattning som innan. I snittet mellan SE2 och SE3 är överföringen 6000 MW.
Exporten kommer fortgä tills vidare.
Elen kommer inte “ta slut”.
Det som händer är att priset stiger i SE3+4 till dess att expoeten från SE1+2 är maxad, då stiger priset mer.
Det krävs aktiva beslut att stänga ner transmissionätet.
Det som möjligen kan hända är att det med första stora E-projektet elpriset stiger i SE1+2 och så blir det inget mer.
Och norr får elpriser därefter.
Fast om elen inte räcker så tar den ju slut för någon. Det är ju meningen med att prissättningen ska ändras. Först försöker man få fram mer dyrare produktion (olje- eller gaseldade kraftverk) sedan ska man minska förbrukningen med att det är för dyrt eller låta större industrier stänga mot betalning. I sista hand blir det roterande frånkoppling.
Bara för att det fungerat tidigare behöver det inte göra det framöver.
RIKKITIKKITAVI
2024-01-09 22:38 – 22:38
Mjaee SE2 har ju 7000MW tillgodo på SE3 då det kniper ,att bjuda över och då stoppa transport från SE2->SE3 som hänvisas till givmildhet och girighet från NO , DE ,DK PL som ser chansen att göra slant.
SE3+4 får för att söder ska kunna ‘stjäla’ elen från företag i SE1+2 slanta över vad företag i SE1+2 är villiga att slanta ,SE3 har väl aldrig haft nått att erbjuda SE2+1 utan det har väl alltid gått ström ner till SE3 även då det fanns 12 reaktorer.,
Här var det inte muntert. Som EÖP kan jag inte låta bli att tycka att detta ska bli lite intressant ändå. Och ett system som gör att alla kan plugga in elbilen och dra igång spisen kl 17 – utan merkostnad – är sannolikt inte gratis det heller. Dags att köpa aktier i Ferroamp?
Jag tyckte också det var intressant, ett tag, tills det bara tar tid och energi. Problemet är att man kan lösa detta betydligt mer effektivt centralt (på olika sätt). Att varje medborgare _måste_ köpa batteri hem till sig är liksom en märklig standardlösning. Folk får gärna köpa batterier om de är intresserade och om de ser någon ekonomi i det osv, men att tvinga alla att göra det tycker åtminstone jag är fel. Dessutom mer fel för att politikerna har vanskött energipolitiken och att det är av den anledningen som alla måste köpa batterier.
Gasolspis är jättebra!
Vi köper biogasol från Promagaz.
Elbilen kan man plugga in klockan 17 eller någon annan tidpunkt och påbörja laddningen kl. 23 när nätavgiften är lite lägre där vi bor.
Av bekvämlighetsskäl har vi fast elpris som dessutom är riktigt lågt (56 öre/kWh inklusive allt). Det innebär inte att vi struntar i att spara el, men vi dammsuger inte nellan 01 och 03. Däremot kör vi disk och tvätt på natten i princip utan att spara något på det. Det finns ingen anledning att belasta elproduktionen på dagtid med detta.
Får man köpa faktisk biogasol nu? Tidigare (innan kriget trappades upp) fick man rysk gasol och så mothandlade de biogasol i Nederländerna svjv. Avlatsbrev s.a.s.
Sverige har vad jag vet ingen import av gasol från Ryssland.
Om det har varit eller är som du säger skulle det vara intressant att läsa mera om det, så lägg upp några länkar är du snäll.
Hittar ingen info om hur det ser ut med gasolens ursprung men vad jag fattar så verkar gasol produceras i Sverige från råvaror så jag ponduspostulerar att “ursprunget” är i stort samma som vår LNG/oljeimport.
Vad gäller avlatsbreven hade Primagaz denna info på sin site tidigare:
“Finns det fysiskt BioGasol i min flaska?
Nej. När du köper gasol hos Circle K köper vi BioGasol motsvarande 100% av flaskans innehåll.
Vår BioGasol är tillverkad av 100 % hållbar biomassa i Nederländerna, men den transporteras inte till Sverige. På så sätt besparar vi miljön för CO2-utsläpp som dessa transporter annars skulle medföra.”
https://web.archive.org/web/20200925102451/https://www.primagaz.se/sv-se/foeretag/produkter/biolpg
Den frågan är numera borttagen från deras site. Om det beror på att det faktiskt är biogas i flaskorna nu eller att de helt enkelt inte vill skylta med det vet jag icke.
Det tråkiga med att inte ladda elbilen direkt när man har kommit hem med den är att man minskar möjligheten att göra en resa. Om man bor på vischan kan det vara viktigt att kunna ta sig till civilisationen i en nödsituation.
Alltså är den naturliga reaktionen för en lantis med elbil att hålla bilen laddad så ofta som möjligt.
Moderna elbilar lär dock ha ganska bra räckvidd så det är väl bara när man kommer hem från en riktigt lång resa som problemet kan uppstå.
Eller så fegar man ur och väljer en laddhybrid.
Hursomhelst illustrerar det hur konstgjorda, politiska, begränsningar kan ställa till det.
Vi har redan betalat för systemet som klarar av det, problemet är att elnätsbolagen gjorde rekordvinster, Energimyndigheten var fega och vågade inte ställa vettiga motkrav för elnätsbolagens monopol.
Timtaxa är bara ytterligare ett sätt att mörka att de dumpar problemet tillbaka på kunderna, samtidigt som det minimera risken för riktiga protester. De med resurser och ekonomisk/politisk slagkraft ges utrymme att köpa sig ur problemet, de har råd att investera i system och lösningar som flyttar deras förbrukning till lågpristimmar som gör att kostnaden inte ökar lika mycket som för andra. Elnätet blir inte billigare, det är bara färre som ska stå för majoriteten av kostnaden. I praktiken ska nu de som inte har ekonomiska medel att köpa sig ur problemet ta kostnaden. Det fungerar nog bra på pappret, till de är helt ruinerade och ändå inte kan betala.
Som r30 skriver är det som att försöka bota en direktträff med från hagelbössan genom att varje kroppsdel ska uppmuntras köpa ett eget plåster. Om det ens gör mer än en piss i havet kommer det alltid vara extremt inneffektivt, det är ju därför vi har nätmonopolen från början!
Detta är en mycket relevant artikel. Håller helt med. Man lämpar över en massa komplexitet på vanligt folk som kunde lösts på ett effektivt sätt. Jag kör nu timdebiteringstaxa och ser då till att elbil och värmepump körs när priset är lågt, men det jag märkt är att jag dels lägger en hel del tid på detta och håller mig uppdaterad på daglig basis men har börjat fråga mig varför. I början var det roligt och intressant, nu är det bara en tidstjuv. Att ladda bil på natten är inga konstigheter, det löser man enkelt. Men att behöva fundera på om man kan starta en tvätt eller diskmaskin vid en viss tidpunkt för det blir löjligt dyrt är ganska överdrivet (jag tänker på de där 8 kr per kWh häromdagen). Det är liksom inte det som löser livspusslet för folk. Jag hade allvarliga funderingar nu på att gå tillbaka till schablonprissättning för att slippa detta. Dessutom är det så att fler kommer få möjlighet att ladda på jobben, till lågt pris, så då beror allt på vilken arbetsgivare du väljer, vilket också är rätt suboptimalt för en så grundläggande sak som el. Jag gillar att vara en påläst och aktiv medborgare men detta har fått en sur eftersmak. Precis som du skriver så känns det som att man bara lämpat över politisk inkompetens på medborgarna.
Jag har automatiserat det jag kan, dvs VVB, spabad (vid plusgrader), temperaturen i maskinhallen, och husets VP vid plusgrader. Elbilen laddas när det är som billigast nattetid.
I övrigt finns det bara en marginell skillnad i att undvika tvätta vissa dagar eller vänta lite med diskmaskinen någon timme, men det är småsaker. Har även olika inställningar på utebelysningen beroende på elpris, med varierande grundbelysning och sedan on demand på rörelsedetektering. Men även det är växelpengar.
De stora förbrukarna är värme, varmvatten och elbilsladdning. Resten spelar knappt någon roll.
“Knapp någon roll” bör nog ersättas med ”ingen roll”.
20 ledlampor på 7w i 10 timmar = 1.4kwh. Och 20 är rätt mycket. Och 7w är rätt starkt (kör 2.5 w för att slippa bländning).
Har väl tio typ 9-16 W lampor utomhus, plus två ljusslingor så här års. Blir kanske typ 1 kWh i skillnad om dagen när jag styr på elpriset. Men det är småsaker, när man bränner 50 – 100 kWh per dygn så här års (beroende på laddning av elbil och hur mycket jag eldar med ved).
Fast 5-6 kr dygnet för lamporna kan man leva med.
Utebelysningen är ett icke-problem att spara på. De tänds automatiskt när man rör sig ute så jag drabbas inte. Det är den estetiska upplevelsen för andra som påverkas.
Ladda billigt på jobbet?
Blir det verkligen billigare än att ladda hemma nattetid när skatteverket sagt sitt? Kanske.
Vid småbarnsåren så gick minst en, ibland två maskiner per dygn, plus torktumlaren för att kodsen skulle ha rena kläder.
Blir intressant att se hur småbarnsföräldrar tar emot att göra det på nätterna samtidigt som de skall sköta ett heltidsjobb.
Det kanske löser sig om de konsumerar fler plagg bara och ägnar helgnätterna åt tvätt och städ.
Jag kör inga sådana maskiner på nätterna pga brandrisk. Min frus jobb har gratis laddning och förmånsbeskattningen är slopad i tre år enligt Skatteverket.
Vi kör en tvättmaskin om dagen.
Den drar 1kWh eller så.
Det genomsnittliga elpriset på kvällen är kanske 2kr/kWh med timpris. Alltså ca 800kr/år.
Kör jag den på natten är kanske priset 0,5 kr/kWh =200kr/år
Det enskilt enklaste sätt att kapa elpristopparna som oftast inträffat morgon och kväll är att lagstifta om smartladdning eller åtminstonde timstyrning till natten av varmvattenuppvärmning. Det är ju särdeles märkligt att ännu slår varmvattenvärmningen igång av termostaten när du står i duchen. Det är inte den elen du använder just då i duschen utan den el som slog på förra gången duschen gick. I praktiken används VVB ur energisynpunkt som en genomströmningsberedare fast de har en volym ofta på iaf 200 liter.
Många arbetsgivare erbjuder folk att ladda sina bilar på jobbet. Det kommer vara många som av bekvämlighetsskäl ser till att ladda på jobbet. Då kommer lasten mitt på dagen. Varmvattenuppvärmning är ingen överdrivet stor konsument av energi om du jämför med uppvärmning. Lasten verkar också komma mest när arbetsplatserna är igång och senare på kvällen när folk lagar mat. Mänskligt liv är det men försöker förhindra.
Japp, det är nog min största tidsstyrning, VVB.
Vilken effekt det skulle ge om sveriges alla vvb hade det..
Min favvo på vår pump är legionellatoppen då elpatron går in med 11kwh som inte går att ställa in (utan att typ rota styrsystemet) utan går igång på den tiden pumpen driftsattes (16:44 en måndag för övrigt).
För att resetta när den går måste man:
Ha teknikersccess.
Ändra periodiciteten till dag.
Starta om pumpen.
Ändra tillbaka till veckoperiodicitet
Starta om pumpen.
Billigt att ha en tekniker ute 0200 en söndagmorgon…
(Men värmen går att prisstyra baserat på väderprognos och Nordpool – känns inte som att programmeringskunskaper är problemet).
Berguven, har du ingen EVU på pumpen? Då kan dy styra den enkelt med en shelly för några hundralappar.
Jo men tycker det är underhållande att man skall behöva vara elektroingenjör för att lösa det.
Det finns avancerad prisstyrning inbyggd i pumpens styrsystem men för att ändra timern för legionella måste man köra någon slags nintendofuskkod (A-B-A-B-höger-vänster-start).
@Berguven,
Äger du inte din pump?
1,2 miljoner småhus med någon form av elvärme. Om de förbrukar 10 kW vardera så är det 12 GW totalt.
De flesta missade poängen att denna tråd var om att värma vatten på smartare tider på dygnet och att göra det i stor skala så att lasttopparna kapades..
Vad är sannolikheten att 1,2 miljoner hus startar alla elförbrukare samtidigt?
Vad är sannolikheten att 1,2 miljoner hus startar alla elförbrukare samtidigt?
Allra enklast är ju att låta bli att duscha så ofta som många med lätta arbeten gör. Två till tre gånger i veckan räcker.
Skaffa snålspolande dusch (max 6 l/minut) istället för de populära “vattenfallen” som förbrukar upp mot 20 l/minut är en annan enkel lösning.
Sedan kan de fkesta också halvera duschtiden.
Det är ett bra sätt men att förändra människors vanor är bland det svåraste och att förändra levnadsstandarden är ännu svårare. Att få igenom en lagstiftning är också svårt som tvingar alla att installera styrningen.
Det enkla är att iaf själv stoppa in en timer före stickproppen hemma hos dig.(om du har enfasvärmare) Det ger tyvärr liten effekt på elpristopparna då det blir få som gör det på eget bevåg.
Försök ändra duschvanor hos en tonåring…
Inga problem, installera en myntautomat eller en kortläsare.
En annan enklare lösning är att ha en tryckknapp i källaren (eller på annan plats långt ifrån duschrummet) som ger fyra minuters duschtid.
Ta bort takdusch och hållaren för duschhandtaget. Finns inte en tonåring på planeten som orkar hålla i duschen mer än två minuter.
Kommer att börja lukta surt inne i elbilen…
Att folk ska gå runt och stinka är ju precis de välståndstapp som MP vill se. Renlighet och att inte lukta illa är välstånd.
Det finns vissa personer som behöver duscha oftare än två till tre gånger per vecka för att ints lukta illa, men enligt dermatologer (hudläjare) är det både tillräckligt och lämpligt för de allra flesta som inte kroppsarbetar att duscha varannan till var tredje dag.
Sedan förstår jag inte varför LW och andra tror att man blir mindre ren av att duscha kortare tid?
En normalrörlig människa klarar av att tvätta sig ren i en dusch på tre till fyra minuter och min erfarenhet säger mig att de flesta duschar minst i sex till åtta minuter.
Samma med vattenflödet.
@LW och andra, man blir inte dubbelt så ren för att man duschar i 12 liter vatten per minut jämfört med sex liter vatten per minut.
Om detta är kunskapsnivån här på Cornucopia så är det ju uppenbart att nästan ingen i Sverige kommer att klara av att förstå sig på dubbla timpriser för elanvändningen!
Men det är gött!
@Berguven: Du ska SKÄMMAS för att du vill duscha och slösa vatten. Ryck upp dig! En sådan omoral.
Varför måste du förresten duscha? Rulla dig i snön nu när det är vinter. Eller tvättlapp. Allt det här tramset med rinnande vatten (uppvärmt, dessutom!) och uppvärmda bostäder skapar bara svaga individer. Inte undra på att Sverige förfaller!
Det var länge sedan vi satte in en snålmunstycke.
VVB bränner 5kWh i värmeförluster, men vi duschar bort 3-4 kanske. Vågar inge röra den, då den är 44 år gammal förrän jag har en ny ståendes.
1800 talet så tvättade mas sig med en fuktig trasa och en hink med varmvatten.
Fram till oljekrisen 1973 var det vanligast att bada en gång i veckan och i övrigt tvätta av sig med tvättlapp och duscha underlivet någon/några gånger.
För att spara energi rekommenderades en kortare dusch istället för bad. Det är denna kortare dusch en gång i veckan som nu för många blivit en daglig långdusch och duschandet spar inte alls någon energi längre.
Ni som levde före 1973 minns väl hur äckligt alla luktade på den tiden? Det var ju därför så många rökte då, för att slippa känna den sura lukten av sina medmänniskor. Sedan när alla började dusch dagligen vågade fler och fler sig på att sluta röka.
(Kan förekomma viss ironi.)
Ingen i Sahel blir gladare av att jag snålar på vattnet. I Sverige har de flesta gott om vatten. Det är bara de områden med vattenbrist som behöver snåla (duh!).
Tillgång på vatten borde vara ett större problem än uppvärmningen av det.
Till detta ska läggas de nya elområden som StorStockholm som ska ge intäkter på upp mot 30 kr/kWh, det vattnas i direktörernas munnar.
https://stockholmshandelskammare.se/nyheter/nya-elprisomraden-chockhojer-stockholmarnas-elrakningar/
I en del äldre hus på landet finns det en tank med vatten som värms av vedspisen. Ok det räcker inte till tvättmaskin, diskmaskin, varma bad, utomhus spa o.s.v, men skulle kunna duga åt mig.
Tror inte timtaxa kommer bli tvingande, men kanske nödvändigt för många för att spara några ören.
Resten löser elnätsbolagen med tidstariffer på effekttaxan. Det är redan infört i många nät och om några år kommer vi alla ha det.
Det innebär att vi med elbilar inte kommer kunna fylla på bilen snabbt under lågpristimmarna utan att bli straffade för att vi använder för många ampere. Istället får man väga om det är värt att ladda snabbt till billigt elpris, eller långsamt med billig effekttaxa.
Miniräknare kommer antagligen ingå i nästa mätarbyte.
Eller inte ladda hemma utan man får åka och “tanka” för det är billigare i det framtida systemet.
Det är ett mycket bra förslag ur ett elnätsperspektiv för då kan man styra lasten till punkter som är dimensionerade att hantera den.
Innan när man körde fossilt så tankade man sällan hemma och det gick ju fin fint.
Och vad händer när större delen av befolkningen går över till att konsumera massor av el på natten? Känns som att det inte kommer att bli så billigt i alla fall. Solenergin ger ju inte heller något tillskott den perioden men det finns säkert någon miljöaktivist som hävdar detta i alla fall.
Vi har hamnat i detta träsk pga naiva politiker som låtit sig ledas in i klimatkatastrof fällan utan att ha någon egentlig lösning tillhanda. Sverige har blivit ett par miljoner fler människor och alla dessa behöver också konsumera energi. Samtidigt läger vi ned energisystem som skulle kunnat hantera detta. Noll logik och total naivitet. Slutprodukten är att vi får betala dyrt för en massa åtgärder som mest är baserade på tro. Det känns mer o mer som politik blivit vår nya religion…..
+220
+1
Kanske slutar med billigast el vid lunchtid varpå anställda kör hem på lunchen för att sätta på tvätt- och diskmaskin. Vilken miljövinst!
Solenergins bidrag till svenska elsystemet är likvärdigt med en fis i rymden.
Vilket är lite synd, för dess bidrag stämmer rätt väl med effektbehovet.
Solenergins bidrag vid topplasten är i Sverige noll. Topplasten inträffar när det är mörkt ute.
Mer och mer politik men också mer och mer ekonomer som fått styra och ställa. De brukar älska att låta intäkten matcha “de riktiga kostnadsbärarna”. Gungor och karuseller, utjämningar, rabatter, subventioner, fördelningar, pooler m m. Not so much.
Allt var väntat.
Vilken åtgärd tar man när man inte har solen och värdelösa förutsättningar för det? En liten solcell för att låsa upp grönt bidrag för batteri, hoppas att frekvensregleringen är lukrativ några år för att täcka typ halva avskrivningen och sedan kunna kapa sina effektoppsr för att ta resten med minskad effekttaxa?
Gudars vilket statligt trams. Att det är billigt att ladda elbilen på natten är enbart för att det, statististk sett, är låg konsumtion då vilket trycker ned priset. Om några år har statistiken hunnit ifatt och då är lågprisnätterna ett minne blott. Om alla skall värma morgonduschen på natten så får vi effekttoppar runt tre/fyratiden vilket kommer att få nätägarna att gnälla om trängsel i elnätet, igen.
Jag tycker mig redan se att billiga (eller negativa) nattpriser är borta. Ganska liten dygnsvariation jämfört med ett år sen. Kan iofs vara en fråga om vinter.
Rätt kul att läsa om nyheterna med obligatorisk tidtariff/effekttariff. Fanns redan på 60-70 talet men avskaffades i samband med att elmarknaden avreglerades. Men nya tider så kör vi igen och får betala lite mer igen.
Ei skriver: “Effektavgiften är en framåtblickande tariffkomponent vilket innebär att …”. Ei har lyckats skapa ett nytt längstaord i svenskan med “tariffkomponentsframåtblickande”. Kul de dög till något.
Nyordslistan är väl stängd för 2023, tyvärr.
2023 är stängd ja, men Ei rivstartade 2024 😉
Det kommer nog inte gå dit, utan det kommer blir riktigt illa på vägen och då kommer något parti lansera idén att “vafan, så här kan vi inte ha det – vi kör igång allt vi har nu, Karlshamnsverket mm, skitsamma att det tar tid bara ös på med kärnkraftsverksbyggen och tryck till truten på samerna och börja bryt uran, vad är Sveriges väl och ve ställt mot ett gäng renmuppar….” och vips kommer dom få röster och alla andra att hänga på!
EU har nog vid det laget hunnit implodera av sin underliggande blödarsjuka i inavel och kanske har vi redan hunnit starta WW3 eller så är det på gång?
Tycker sammantaget att det ser lovande ut… [sic!]
Själv tröttnade jag på att jaga billig el,och installerade en NunnaUuni täljstenskamin på 77 Kwh,inför årets vinter. Nu är enda problemet om veden ska räcka?
Det rationella om man eldar med ved är att ha några kubikmeter ackumulatortank. Har du det?
Nej lagringen består av 2700Kg Täljsten,som håller värmen i 30 timmar.
Det ser ut som att marknaden för offgridlösningar kommer växa betydligt, särskilt för nybyggen ute på landet, men jag tror att även de som redan har 2 hål i väggen kommer börja titta på alternativen framöver.
Miljömässigt en katastrof naturligtvis, eftersom stordrift har helt andra möjligheter att optimera produktion och utsläpp än (hundra)tusentals mindre kraftproducenter.
Och det känns ju som en återgång till 1800-talet när folk skulle vara självförsörjande…
Vilket så småningom kommer börja påverka BNP när allt färre kommer kunna specialisera sig och istället ägna all fritid och ledig tid till att sköta om och underhålla dessa offgridsystem, odla mat och whatnot.
Miljöpartiets bidrag till miljön är klart nettonegativ redan nu, och det kommer inte bli bättre.
Kan tillägga att en liter diesel innehåller ca 11kw energi, en generator ligger på ca 30% effektivitet i snitt. (Men kan under optimala förhållanden nå 40%)
Med ett modernt dieselelverk kostar då en kwh el ca 6kr (4.50 kr under optimala förhållanden) med dagens dieselpris. Kalkylen blir bättre om du dessutom kan ta tillvara på spillvärmen.
Så redan vid 4kr/kwh (plus elnätsavgift, moms osv) så lönar det sig att dra igång elverket…
Kånns sådär härligt miljövänligt och genomtänkt….
Då måste man nästan bygga in den separat. Diesel är ju tyvärr stora och tunga samt dyra. Jag har en bensinare på ca 8kw (inverter) men den tiden kommer kanske när även bensin blir ekonomiskt. Så klart blir det strömavbrott är ju det mesta bättre än att frysa ihjäl…
Pellets och solfångare kommer tillbaka. Moderat med solceller och batteri blir den nya statusdymbolen som gör att du kan skaffa en kvinna, för hon vill kunna tvätta sig varje dag. Extraisolerade kylskåp blir nödvändigt på grund av alla svartuter. Byter namn på flexibiliteten eftersom vissa ondgör sig över det anglosaxiska namnet. Jo, och vedkamin blir helt nödvändigt.
Sydafrika, here we come.
Och samtidigt som man genomför det här och en massa andra energiprishöjningar för att tvinga medborgarna att spara energi och på det sättet driva den gröna teknikutvecklingen framåt, så ger man serverhallarna skattefrihet….
Borde det inte vara ide att våra politiker satte press på Google m.fl. så att man drev fram en mer energisnål teknik för datalagring?
Det finns ju en hel del forskning som berättar att partikelutsläpp från eldning av ved o liknande bränslen skitar ned väldigt mycket. Sot har ju vissa forskare hävdat är den stora boven i avsmältningen av istäckena.
Så hur ska man hantera detta miljömässigt? Men det spelar ju kanske mindre roll då jordens befolkning ökade med 75 miljoner netto under 2023.
Håll i er nu, för 1h upplösning elmätare kommer snart bli 15 min. Så det där med timtaxa blir minuttaxa snart.
Haha härligt, ytterligare ett par byten av mätare (som vi bekostar via elnätsavgiften).
Mp vill göra som MAO under kulturrevolutionen, då kineserna fick gå runt och samla metaller och andra sysslor i så hög grad att skördar uteblev. Resulterade i svält.
Man inducerar även lydnad i människor när de dresseras att göra små sysslor, då blir medborgaren lydig även i större saker.
När alla har timtaxa så kan vi skära bort ännu mer av systemets marginaler. Ingen tjänar på oanvänd effekt. När det sedan kommer en köldknäpp blir de som inte kan slå av värmen eller missar att priset nått oändligheten bli ruinerade. Och våra usla politiker kan skylla på “marknaden”
Var väl typ det som hände i Texas för några år sedan?
Så om man har batterier och bidrar till att minska effektspikarna i nätet genom att sälja el de värsta tidpunkterna, kommer man få ersättning då?
Det tror jag absolut, men det är inte det EI beskriver.
Inte helt klart vad du menar att EI inte beskriver. Nej det verkar inte självklart att man ska få negativ nättaxa när man offsettar grannens belastning genom att leverera effekt, de verkar inte säga något om det vad jag kan se.
Vet inte hur det såg ut för er i södra Sverige på 80 talet men här i norr så fanns det tidstariff. Dyrare el på dagen och billigare på natten. Oavsett hur elen produceras (eller inte) så är det ju väldigt konstigt att man inte höll sig kvar vid den tanken. Finns och fanns incitament att investera i en acc tank för att jämna ut förbrukningen över dygnet oavsett vilken uppvärmning man har. Förstår inte riktigt gnället med timavläsning om man kan vara med och lösa samhällsproblemet elproduktion genom att förbruka på ett smart sätt istället för att bara bygga ut elproduktion för att klara toppbelastningar på dagtid. Sedan är el för fin energiform för att använda för uppvärmning om det finns andra former av energi tillgänglig.
Kena 2024-01-10 09:31 – 09:31
Det hanlar om girighet
Att kunna fortsätta ta ut massiva vinster utan att behöva bygga ut systemen.
När allt är optimerat till mW:en och det kommer 2mW för mycket så . . ja kapitalismen klarar sig , dom gör en ‘kinesare’ ‘markbygden ett’ .
@KENA
Vilka andra energiformer för uppvärmning tänker du på?
Det har gjorts studier av olika elnätsföretag, både i Sverige, England och Finland, på kundernas beteende när de får billigare el vissa tider på dygnet.
Samtliga studier har visat att alla kunder är jätte-engagerade i början och verkligen försöker anpassa sina vanor, men att de flesta efter ett par månader återfaller i sina gamla vanor oavsett kostnad. Tyvärr vinner bekvämlighet över kostnad om den senare inte blir extrem!
Jo för det är betydligt enklare att gnälla på allt och alla än att påverka något själv
Att anpassa sig är inte att påverka.