Jag roade mig med att titta runt på hur det ser ut i nybyggnadsprojekten av lyxbostäder, anekdotiskt Norra Älvstranden i Göteborg och det mesta ser fullbokat ut utan att vara färdigt. Men när kommer sammanbrottet på allvar? Jag får inte ihop detta. Funderingar nedan.
Fascinerande att se hur mycket nyproduktion av lyxbostäder i premiumlägen som är fullbokade, men inte färdiga. De bokades när bolåneräntorna var 1-1.5%. Det är rätt in i kaklet som gäller nu. Alla hoppas att räntan ska rasa dit igen innan köp, annars kommer de inte ha råd.
De ekonomiska planerna bygger också på lägre räntor än idag och när/om de lånen måste låsas om kan man få se 30-50-100% höjda månadsavgifter. Och drar man sig som köpare ur blir man skyldig att betala mellanskillnaden, även om sista ordet inte är sagt i domstolarna – exploatörerna är så länge inte dummare än att de ej justerar månadsavgifterna innan inflytt, då de kontrollerar den tillfälliga styrelsen så man får inte dra sig ur pga höjd avgift.
Jag tror att folk som satt upp sig på de här lägenheterna bara stoppat huvudet i sanden och hopaps på det bästa. Men månadskostnaderna med nuvarande räntor kan vara 40 000 – 50 000 per månad för de här nya lägenheterna, UTAN att månadsavgiften höjs.
Frågan är bara när smällen kommer för de som tecknat sig på lägenheterna och projekten. Blir det vid inflytt, när man varken har råd med räntorna eller får sålt befintlig bostad till planerat pris? Det börjar bli inflyttningsdags 2024 i många prestigeprojekt.
De som tecknat sig för lägenheterna har räknat med räntor på 1 – 1.5% och att de kunnat sälja sin befintliga bostad till tillhörande prisnivåer, så kontantinsatsen från bostadskarriären man räknat med går också åt skogen.
Och kommer en sådan krasch att dra med sig befintliga lägenheter i gamla beståndet?
Jag tittade exempelvis på projektet Celsius eller Eriksberget på Eriksberg. Slutsålt, särskilt de dyraste lägenheterna högst upp. Men visst, bara 50 000:- SEK i handpenning och räntegaranti vad nu det innebär. Kanske hoppas man sälja lägenheten till någon annan innan inflytt om man själv inte har råd. Men det har ingen annan heller.
Tittade på en befintlig lägenhet i premiumläge på Eriksberg för nio miljoner. Om man lyckats ha 2.7 MSEK i eget kapital att stoppa in blir månadskostnaden 30 000:- SEK efter ränteavdrag. Och lyckas man bara stoppa in 1.35 MSEK eller kravet 15% blir månadskostnaden 44 000:- SEK. Ja, amortering är inte en kostnad, men degen till amorteringskravet måste upp varje månad. Då har den lägenheten bara ett sovrum, men kan förvisso byggas tillbaka till tre sovrum och kök (vardagsrum med ett kök i är ett kök, inte ett rum), men knappast gratis.
Alla exploatörer kör vidare, och tusentals personer har signat upp sig på lägenheter under helt andra ekonomiska förutsättningar än idag och än vi kommer få se de närmsta åren då alla prognoser talar för att styrräntan inte sänks särskilt mycket, och definitivt inte tillbaka till tidigare 0%.
Så vem tar smällen? Exploatörerna, bostadsrättsföreningarna eller blir det köparna? Eller ska staten in och rädda alla, dvs det blir alla vi andra som ska stå för fiolerna?
För övrigt är det många lyxlägenheten högst upp i Göteborgshus längs älven byggda de senaste 15 åren till salu nu. Alltså de finaste av lägenheterna, med bäst utsikt. Förvånansvärt ofta är det just översta våningen som är till salu eller någon av de högsta tre i skraporna. I vissa föreningar kan det vara 100% av lägenheterna som är överst. Intressant fenomen. Är det stora skulder bakom som tvingar fram försäljning eller generationsskifte i de som är 15 år gamla? Men det säljs också på andrahandsmarknaden lägenheterna högst upp. I en ganska nybyggd skrapa finns det tre identiska fyror till salu, varav en på typ näst översta våningen.
På en plats är en av Göteborgs just nu finaste nyare lägenheter till salu. Förlåt snart till salu. Ett penthouse i tre etage och skithögt i tak med utsikt över staden i ett hus från 2008. Snart till salu betyder ju att man hoppas få 2021 års priser och att man inte vågar lägga ut den till salu för att det inte ska synas hur länge den varit osåld.
Jag har alltid fel om bostadsmarknaden, men jag får inte detta att gå ihop. Är folk så snorrika att de kan flytta in i dessa? Och detta är i Göteborg. I Stockholm är priserna de dubbla …
Karlatornet blir intressant. Den som har 37 – 65 MSEK kan få superfina ägarlägenheter högst upp. Smart drag, då ägarlägenheter kan köpas av företag och egenföretagare oskattat i bolaget. Penthouselägenheterna på fyravåningars etage och privat takterass med pool, spabad och bastu tillsammans med loungplatsen är något alldeles extra, förmodligen de finaste lägenheterna i Sverige. Men vem köper? Och hur blir det med samfällighetsföreningen i huset?
Vi vanliga dödliga får hålla oss till skybaren som öppnar på våning 69 – Try it, you’ll like it i Karlatornet.
För övrigt pågår det skybarrace i Göteborg, och bloggen återkommer med recension av den senaste på Hotell Draken under nya etiketten Cornuguide, som jag lanserar efter årsskiftet. Har jag ändå 50+ hotellnätter om året, kan jag lika gärna göra ett separat ämne av det. Stabila klassikern H23 har iaf på kort tid fått konkurrens av först Jacy’s skyskrapa och nu Drakens skyskrapa och snart Sextinian i Gylfen Karlatornet. Undrar hur man tänkte där, när man valde våning. I Göttteborrrg.
För övrigt ska jag revidera min bedömningsskala för fem stjärnor på hotell till kravet på ett vägguttag vid sängen, efter att jag skaffat egen adapter. Då jag sist jag bodde på Upper House fick personlig förfrågan från vårt bords frukostservitris (personlig bordsservering av varmrätter till frukosten på UH) om jag ville ha filmjölk, då de hade ett paket åt mig i köket, så får UH numera fem ymnighetshorn av fem möjliga. Någon läser tydligen bloggen och det är ju trevligt att komma till Upper House, Sveriges bästa hotell, och bli välkomnad med välkomna tillbaka, här har ni en alkoholfri drink medan vi checkar in er, utan att bli tillfrågad vare sig om namn eller kort och sedan serveras personlig filmjölk till frulle. Bra jobbat, Upper House.
136 kommentarer
Som jag har förstått det är det “många” som räknade med att sälja villor med stor vinst och sen flytta in i en “flashig” nybyggd lägenhet och sen slippa renoveringar med mera och ha en stabil kostnad. Gärna med en stor kontantinsats från värdeökningen på villan.
Med ett prisras på 20.30% i Täbban och Nacka så ligger villan ute som “snar till salu” i hopp om nån som ska bjuda 2021 pris för den. Plus att man önskedrömmer om en ränta som iaf ska vara nere på 2%….
Anektodiskt: Kompis köpte BRF-parhus. “smidigt slippa lägga så stor insats och så kan man spara till en riktig villa sen”
De har nu 45.000 i boendekostnad ink ränteavdrag. Då har de “personalränta” på 3% hos en av storbankerna. Hade de fått betala marknadsränta på 4,8% hade de varit tvugna sälja med förlust (BRFen har sett värderingsminskningar på en miljon från insatsen) . Avgiften upp 100% på ett år.
Nu kom det ju en komplettering av årsredovisningslagen (eller vad den heter) som kräver att BRF ska redovisa sju st nyckeltal tydligt och lättförståeligt. Bland annat måste man förklara om man hela tiden går med underskott.
Villor har “rasat” med 20-30% i pris från toppen medans BRF har hållt i sig rätt bra.
Men det kommer nog ändras när normalränteläget håller i sig.
Om man bor i nyproduktion kanske man hinner sälja innan raset kommer. Men just nyproducerade lägenheter med lånegrad på över 5000 kr/kvm brf yta kommer få det tungt.
Låter som en högt utmanande slutsats. Så om marknadsvärdet på en lägenhet är säg 60k/kvm och belåningen säg 10k istället för dina 5k. Hur många procent skillnad blir det då jmf med en obelånad förening om vi sätter räntan till 4% vs 1,5%? Ingen ko på isen
Är väl nått av de institut som har koll på BRF ekonomierna som menat att i SNITT skulle man behöva höja avgifterna med 40% nu.
Medans faktiskt höjning är 11%.
Säger en del om hur hård press styrelserna har att ta hänsyn till privatekonomier/bostadsvärde framför deras lagliga skyldighet att agera som en styrelse med föreningens bästa främst.
Fråga polaren om vad förmånsbeskattningen på personalränta är om du vill leverera lite god stämning nästa gång ni ses.
Den är inte alls speciellt blodig, har samma upplägg.
Vinsten man gör på räntan överstiger vida förmånsbeskattningen. Vet dock att andra banker har sämre personalränta än vår och då kanske det kan bli en dålig affär.
Verkar fullt med tomtar här som tror allt rasat? Nej, fina objekt står sig rätta bra i rätt kommuner med rätt lägen. Sorry.
Bara två tomtar än så länge. Tre om du räknar dig själv.
Du får gärna lägga ut lite sånna objekt här så vi får se.
Vad jag har märkt är att många “svindyra” ställen i fina lägen ligger ute och sen tas bort. Och tittar man på värderingssiter som hämtar från lantmäteriet så…. tadaaa. finns det inget ägarbyte.
Så de priser vissa tror “fina” objekt går för är trams. Ägarna (och du) drömmer vidare om att det är samma värdering som när det var 1% bolåneränta som nu när det är 4,7% ränta.
Precis som bloggarn i inlägget skriver så blir de där “fina” objekten väldigt dyra om man inte har cash.
Följde en gata i täbban med små villor med 800 kvm tomt. De var “lyxrenoverade” många.
toppade på 11 miljoner. Det som säljs går på 8. Varit ute ett par för 11 men de ser jag inte nån transaktion på, dvs de är osålda.
Jag tror vi verkar på samma ort du och jag.
Var på lokala fyrverkeri-stället, killen först i kön snålade inte.
Mina 900kr var småpotatis.
Poäng. Hos Roslagsbor verkar det finnas pengar från de som inte köpte i vita-villornas-område eller sol-backa-ish.
Bor själv utanför och börjar känna mig lite rik i jämförelse med snacket kring ovan områden.
Efter räntehöjningarna är min totala boendekostnad ink amortering 13.500
För fyra byggnader på tomt på 2500 kvm. Så ja. Den som köpt i Roslagen fick mycket för lite (utom 2021-2022)
Om du har räknat med drift och underhåll (inte bara ränta och amortering) så är det riktigt bra.
Premiumobjekt verkar stå sig i pris, men de är så få, så få, så de räknas nästan inte. Jag sålde villa och köpte lght i våras och fick mycket bättre betalt än väntat och köpte till mycket högre pris än standardvärderingen angav. Det kostar minst 3Mkr extra om man vill ha fri sjöutsikt i Stockholm, och endast ett fåtal har det. Priserna i samma område kan skilja med 30-40kkr per m2 beroende på om man har utsikt mot gatan eller sjön. Har lägenheten dessutom terrass kostar det minst 1-2Mkr extra, vilket ännu färre har. På de nivåerna börjar det handla om att man är beredd att betala mer bara för att man vill ha något ganska unikt, än vad eventuella värderingar säger. Råkar det vara fler än en som vill ha, så kan priset dra iväg.
Så är det. Men folk illusionerar sig med att en “fint renoverad” villa utan speciellt läge i en villamatta i täbban eller nacka inte har gått ner.
Som du säger är det läge läge läge. Utsikt, sjötomt, är svårt att ersätta.
Sen är det förrädiskt med utsikt vad gäller lägenhet om huset inte ligger precis vid vatten eller är “färdigtbyggt” runtom. Sett flera höga hus i sthlm få utsikt förstörd av ett nytt högt hus precis framför.
Nästa steg sedan blir ju även att allting ska separatavskrivas på detaljnivå. Blir ett jäkla jobb, men därmed ska faktiska underhållskostnader bli korrekt periodiserade.
Jag har två anekdoter;
Ett av mina syskon bokade sig på en lägenhet i Göteborg. En ganska vanlig rimlig, mindre lägenhet. Lånelöfte då – inga problem. Nu? Går inte alls. Som tur är finns det hjälp att få i familjen. Men det finns nog många som inte har den lyxen och som har samma problem – man har bundit sig till lägenheter och priser man inte kan få lån till med dagens ränteläge.
Anekdot 2, det har producerats ett skrytbygge i mitt område, bostadsrättshus som kostar runt 12milj. Vi undrade länge vem sjutton som skulle ha råd och eller intresse att flytta dit. De ligger inte kvar på Hemnet och vi kan se att det har flyttat in folk. Vissa av radhusen står fortfarande tomma..
12 miljoner för ett radhus? Bostadsrätt? Dra mig baklänges och kalla mig Staffan…
Många hyr ut när de inte går solt. Kolla lagfarten (booli)
Skelögd… får sålt
Intressant och mycket viktig krönika av LW och bra inlägg av dig Sebulon. I din sista mening nämner du normalränta, och som pensionär kan jag bekräfta detta, då jag varit med några decennier. Det blir lätt så att människor börjar betrakta räntor på 1.0-1.5% som det nya normala när ett så lågt ränteläge håller i sig under lång tid. I grunden har vi bostadsbristen orsakad av att bostadsmarknaden inte fungerar tillräckligt efter tillgång och efterfrågan, något som varit gällande sedan 60-talet (Assar Lindbeck påpekade detta tidigt).
Precis. Och folk misstar en analys för vad man önskar.
Om jag ÖNSKAR vill jag såklart ha en låg ränta för att det är tacksamt för min ekonomi (om jag är närsynt för vi ser ju vad som hände med inflationen…. )
Men min ANALYS är att en (bo)ränta på 3-5,5% i framtiden är rimlig beroende på konjunktur.
I föreningen jag bodde i tidigare, innan jag drabbades av sambo, höjdes avgiften 10 % i år för att gå med nollresultat till nästa år. Den här föreningen sades också av flera HSB-revisorer vara en av stadens bäst skötta (centralt i Malmö). Hur det ser ut på annat håll blir man lite nyfiken på… jag fick i alla fall inte 10 % löneökning i år.
Och när jag håller örat mot tebladen i min toppa kopp blir jag förbluffad över alla som bara går och väntar på att allt snart blir som normalt. Snart. I år blir det bara en skidweekend i Sverige, men sen blir det alperna igen. Resehistorierna blir färre tycker jag.
Tror många ändå klarar att fortsätta bostadskarriären genom att flytta ihop i något större. Man får sälja sina befintliga boende till ett pris som inte ger någon fet förtjänst (snopet) men kommer ändå vidare i rejset.
Kan en bostadsrättförening gå i konkurs och förlorar då innehavaren av bostadsrätten allt och får se sig om efter ny bostad men med skulderna kvar ?
Bostadsrätt är något okänt från min horisont sett. Bostadsaktiebolag är välkänt för mig och ett sådant kan göra konkurs, under det gångna året har åtskilliga sådana konkurser skett och då förlorar ägaren till aktielägenheten allt förutom den del av bostadslånet som är kvat att betala bort.
Skulderna förvandlas till blanoclån med typ 10% ränta och 10 års rak amortering, men man blir hyresgäst i den lägenhet man tidigare hade bostadsrätt i, så man behöver inte flytta. Normalt förvarande är dock att BRF-ägarna köper loss konkursboet (=löser föreningens lån) och börjar om.
Alla kan gå i konkurs. Om en brf gör det kommer konkursförvaltaren att sälja kåken och alla får hyra.
Vanligast är att först kolla om man kan sälja kåken till de tidigare BRF-medlemmarna. De brukar vara intresserade. Om de har råd är en annan femma.
Jag har alltid betraktat bostadsrätt som ett kollektivt äktenskap och satsat på en sommarstuga på en jättestor tomt istället. Jag lånade före köpet också alla tänkbara böcker på bibblan om hur man undersöker hus och läste om alla tänkbara risker.
Höga räntor och en torpargrund som blev en insjö efter snösmältningen var de problem som jag ändå drabbades av. Septitanken såg ut att guppa därinne som en båt på vattnet som värst och jag hoppades innerligt att rören höll tätt trots rörelserna. Och att slamsugar-chauffören inte skulle vägra gå in genom källarluckan för att fästa slangen i tankens anslutning när vattnet nådde till luckan. Nu är det kommunalt VA och tankhelvetet är borta och det känns bra.
Nu när bygg-konjunkturen saktar ner och många byggare blir arbetslösa, hoppas jag på en utökning av attefallsrum-bygganmälan från 15 kvm till 20 kvm. Jag vill bygga en glasveranda till, jag har redan tre st och vill ha en fjärde, utanför mitt klaustrofobiska kök, som saknar sittplats.
Generellt kan man säga att konkurser i BRFer bara skett i fattiga delar av landet eller i områden där köpkraft saknas att köpa en billig BRF med hög avgift.
Det är för det mesta BRF-innehavaren som drabbas när avgiften blir så hög att denne måste ge tillbaka lägenheten.
Men få BRF (i storstäder) har så stora problem att deras avgifter skulle bli högre än hyran för en motsvarande hyreslägenhet
DVS BRF kan alltid skänka bort bostadsrätten och därmed få in en avgift om tidigare ägaren lämnade tillbaka den.
Men jämfört med den där hemska fastigheten i malmö där det var maffiafigurer som styrde föreningen så fanns det ju billigare hyresrätter om du kunde få en sådan. Alltså var det svårt få in avgifter och föreningen såldes och blev hyresrätter.
Just kriminalitet kan man ju inte ta hänsyn till på det viset. Det kan alltid inträffa att någon i styrelsen är en bedragare, och det sker ju även ibland att någon dito vandrar iväg med saldot på bankkontot. Var nog vanligare förr, men med dagens värde på lägenheter så blir det mindre attraktivt.
Det har du ju helt rätt i.
Jag skulle vara mer orolig för att få in “virriga” personer i styrelsen som inte förstår sitt åtagande än kriminella.
När det gäller boende är ju rätt mycket en fråga om alternativkostnad. Ska du hyra får du erbjudande om en nybyggd lägenhet nära ett “område” och får då jämföra med kostnaden för månadsavgift, ränta på lån etc (om du får ett lån).
Helt anekdotiskt påstår en nästan lika gammal bekant att det är värre nu, med bostadsbyggandet, än i början av 90-talet. Huh.
Volymmässigt har det byggts mer nu än början av 90-talet, ja.
Men fastighetskrisen som blev finanskrisen på 90-talet var på riktigt. Jobb försvann. Banker förstatligades. BRF-lägenheter skänktes (ja, bokstavligt) bort i sämre lägen. Dagens Industri skrev “Godnatt Sverige” som stor rubrik. Jobbade som säljare då. Gick inte att sälja något. Känslan är betydligt bättre nu. Räntesänkningar nästa år sannolikt. Och vem vet, kanske räcker det med att ta bort amorteringskravet (ett mindre beslut av politikerna) så fort inflationen är något under kontroll, så vips, är bostadsfesten igång igen!
Fasa ut ränteavdraget istället, i takt med (dom eventuella) räntesänkningarna.
Nja, inte om man vill ha igång nyproduktionen, eller för den delen kunna sälja dyrlägenheterna i blogginlägget.
Förstår inte hur folk som sett hur det var då tror att det inte blir värre…
Arbetslöshaten har inte ens börjat. 2024 blir värre. Tro mig
I Finland är det nattsvart för byggbranschen, liksom bostadsägarna. Hela landet är skuldsatt upp över öronen. Dessutom har de östra delarna av landet blivit utfattiga när den ryska gränshandeln försvann. Hela samhällen och städer dör nu långsamt eller snabbt just nu, efter att de ryska turisterna och affärsmännen försvann, som konsekvens av kriget och sanktionerna.
Finland har levt över sina tillgångar och måste strama åt, upprepar statsminister Orpo i sin nyårshälsning.
– Bara genom att skära ned kommer vi inte att ta oss ur detta, skriver Orpo. Han upprepar ändå att nedskärningarna är ett måste för att åtgärda skuldsättningen, enligt honom lever vi nu över våra tillgångar – något som kommande generationer tvingas betala för.
– Finland har skuldsatt sig på ett sätt som är farligt, anser statsministern.
Det låter inte så kul…
Att situationen har försämrats märker min familj utanför Helsingfors främst genom att föräldrarnas villa har i princip blivit värdelös och osäljbar. Den var värderad till 2.4 miljoner SEK för två år sedan.
På Draken så är restaurangen bättre än Skybaren tycker jag helt subjektivt. Helt ok priser på restaurangen och fantastisk utsikt speciellt i hästskosofforna mot norr.
Håller med om att det kan vara lite kyligt i utedelen av Skybaren den här årstiden. Men bra bartenders som kan blanda bra drinkar
Ja, vi testade restaurangen. Mkt bra möblerat så alla bord fick utsikt, även de längre in. Återkommer med recension.
Drakens Skybar – Kör de med konceptet att köpa nya möbler varje år?
Tycker det ser ut att vara trästolar och dynor i snön på fotot.
Bara det är ju en anledning till bojkott!
Är det nu jag återigen ska känna mig glad över att jag aldrig hade råd att fastna i bostadsracet?
Jag saknar det inte.. Men har man några år sedan köpet så är det nog lugnt.
Nej.
Men jag respekterar ditt val.
Kom man in tidigt är det fortfarande få saker som skapat så mycket förmögenhet.
Förlorarna är de som kom in sent. Eller är överbelånade. Stora massan i rejset hade aldrig kunna bygga det de har utan sitt ägda boende och reformer som avskaffad fastighetsskatt.
Ja, det brukar ju vara så med kedjebrevskonstruktioner.
På vilket sätt är det ett kedjebrev?
Det rör ju sig ändå om fastigheter och reella tillgångar samt att de flesta köpt för att bo.
Skall vi säga de som kom in före 2017 har vunnit, övriga mer tveksamt?
Ja. Så är det nog.
Jag köpte huset 2018 och då hade det gått ner 25% från toppen.
Sen rusade ju allt under pesten.
Och nu säljs inget 😀
Men började bostadskarriären 2003 så det är många realiserade och skattade pengar
Att slippa grannarna på nära håll har känts underbart. Vi bor mitt i en stor skog, där djuren står för allt våld (älgarna sparkas, rådjuren stångas, hundarna och katterna bits). Inga skjutningar eller handgranater här (ännu).
Ofta finns försäkringar och dylikt som möjliggör att tillträdet kan ske 6 månader senare än det avtalade. Så byggherrarna kan få vänta ett tag på köpesumman. Att folk får leva på smulor är en sak, men hur långt är bankerna villiga att låna ut? Låter de pågående projekt rulla på då de redan lånat ut till byggherrar som de inte vill se gå omkull?
LW: Är man göteborgare och har arbetat i restaurangbranschen i många år, så blir man lite ledsen över över din hyllning av Svenska Mässan och dess hotell- och restaurangverksamhet.
Jag inser att du såklart inte vet som extern eller göteborgare, men du bör bli medveten om att det existerar en helt toxisk arbetsmiljö i den stiftelsen som genomsyrar hela verksamheten som går ända upp på styrelsenivå, sedan åtminstone 15 år tillbaka i tiden, såvitt jag själv vet.
Kan kanske vara något att titta närmare på?
Verkar konstigt. Inget ställe jag sett personalen i fronten vara kvar så länge år ut och år in. Kanske inte märks för oss kunder.
Tack för snabbt svar. Jag förstår. Du får gärna kontakta mig direkt.
Alla verksamheter är vinstdrivande.
Restaurang och hotell är yrken som inte passar alla
Och med det vill jag ge en stor eloge till de som orkar, trivs, är duktiga och trevliga.
Jag jobbade en drös år i branschen när jag pluggade och en arbetsplats som vissa hatade kunde vara en drömarbetsplats för oss andra.
Ska väl inte vara något problem alla har väl ändå kalkylerat med att tåla en ränta på i alla fall 6% eller… Kan förstå att man får problem om banken backar om lånelöfte dock och det kan man ju inte göra så mycket åt, sen skulle jag nog inte känna mig helt bekväm med att skriva på ett avtal som jag bara kan fullfölja om jag får ett lån som inte är klart, och lånelöfte gäller väl alltid bara veckor.
Som alla andra påpekat en miljon gånger till sånna kommentarer som din
Ja. men de flesta kalkyler har inte räknat med att allt annat skulle bli 20% dyrare med.
Jag förstår faktiskt inte vad det är du inte får ihop. Om man får belåna sig för 7MSEK har man en årsinkomst på cirka 1.5MSEK. Varför skulle man inte ha råd att betala 30 000kr/mån i ränta om ens månadslön är 130 000 kr?
Klart det var roligare att betala 6000kr/mån i ränta på 7MSEK i lån men svårt att påstå att folk med dessa lån inte har råd?
Har man inte råd har man dragit på sig sjuhelvetes massa andra utgifter som jag knappt förstår vad det kan vara.
Har man en ränta på 50 000kr/mån har man lån på cirka 12 MSEK och en årsinkomst på som lägst 2.7MSEK. Hur har man inte råd att betala 50 000kr/mån i ränta om ens inkomst är 220 000kr/mån?
Problemet med den höga räntan kommer inte drabba människor som får lån på miljontals kronor för ifall deras utgift för bostaden ökar från 10-50% av inkomsten kommer de fortfarande ha massor av pengar kvar.
Det kommer drabba de med lägst inkomst hårdast för de levde redan utan marginaler.
Och det är iaf i Stockholm fortfarande billigare än att hyra i andrahand.
Också är det inte ovanligt att man är två personer som delar på lånet.
Tack för trådens enda förnuftiga inlägg. Men det var en fin liten nyårspresent bloggaren bjöd på. Old school Cornucopia? som orerar om bostadsbubblan. Mumma för Sebulon Starfighter verkar det som.
Gott nytt år alla!
Som du skriver så finns det nog en del folk därute som tjänar tillräckligt för att köpa dessa bostäder.
Jag har själv en årslön på 1,5M och lån på 8,5M.
Det sliter förstås mer med räntor och amorteringar nu men passande nog har jag en fru som också har hyfsad lön.
Och räntegaranti är att någon antar byggherren tecknat någon försäkring som ska täcka räntehöjningar under de första 3åren. Finns säkert någon bra juridisk anledning att inte bara binda lånen på 3år… Det är väl vad jag skulle tänka mig att göra om jag vill gardera mig mot höjningar.
Och nu den viktigaste frågan Lars, fixar Upper House att servera god havregrynsgröt?
👍
De fixade den bästa risgrynsgröt jag smakat, med jultema.
Ursäkta en okunning….
Jag är absolut inte “expert” jag har bara byggt just hus ca 70.000 timmar av mitt vakna liv.
På dessa 70.000 timmar har jag personligen förstått/kommit till insikt med följande delar:
1 Vem som helst ….får bygga hus, gärna med ett “firmanamn” som “Svenska, Mellansvenska, Sydsvenska…Nord osv följt av…. “blablablöh” eller “…gruppen”
2 Vem som helst ….får ha en byggfirma som är UE på LOU ?.., gärna rysk eller med oklart moderbolag, bara det är billig timpenning.
3 Vem som helst ….får vara byggherre för tex tunnelbanor, IT-master, järnvägar mm… oftast en utländsk firma.. Gärna kinesisk eller från östblocket.
4 Vem som helst ….får vara Arkitekt… ofta en som gått KTH men aldrig faktiskt byggt ett hus, läst installationsteknik, hållfasthetslära och ….CAD !!!!.
5 Vem som helst ….får vara “konstruktör”, ofta en konsult utan referenser som har ett avtal som inte är kopplat till entreprenaden. Ofta också en Arkitekt som eg jobbar med att enbart göra bygglovshandlingar. Helst konsult som inte känner de som skall läsa ritningarna ALLS!
6 Vem som helst ….får kalla sig “projektledare”, ofta och gärna en privatperson, Arkitekt eller riskkapitalist. Helst konsult som inte känner de som skall läsa ritningarna ALLS!
7 Vem som helst ….får vara “bygglov-handläggare”, gärna “konsult” med oklar lojalitet och förkunskapskrav. Helst skall man inte svar i telefonen för det är farligt.
8 Vem som helst ….får vara rör-firmatecknare, ofta och gärna rysk kedje-rökare i jumpadojor och jeans inte arbetsbyxor.
9 Vem som helst ….får vara beställaren, gärna någon med noll kompetens om hus, helst riskkapitalist inte huskunnig, gärna mittbena och Gantt-kläder.
10 Vem som helst ….får vara styrelseledamot i den interima styrelsen som bygger bostadsrätten, gärna byggfirmans VD …får absolut inte jobba med eller ha kuskap om förvaltning.
11 Vem som helst ….får vara VD för el-“firman”????
12 Vem som helst ….får vara VD för “leveranserna” som kommer med “vita bilar”. Märkligt nog är alla stölder ganska DIREKT kopplade till att vitvaror “levererats” gärna av en vit bil….. INTE en svenskreggad bil såklart.
13 Vem som helst ….får vara VD för ventilations “firman” helst utan att kunna räkna på hållfasthet, flöden, kapaciteter,verkningsgrader COOP, SCOOP osv,
14 Vem som helst ….får vara VD för Ställnings “firman” helst skall det var UE inblandade som röker. Gärna skall de prata ryska. No problem AB
15 Vem som helst ….får vara VD för Bygg-Hiss “firman” Samma som Ställningar
16 Vem som helst ….får vara VD för Sop “hanteringen” Samma som ställningar
17 Vem som helst ….får vara Mark- “entreprenör” Samma som ställningar
19 Vem som helst ….får vara VD för “Jurist firman”, helst inte nån som kan något om hus och bygg-projeket, bara fel påläst om avtalslagen med dold agenda.
20 Vem som helst få vara den som skriver en teknisk upphandling. Gärna konsult…enl ovan…
21″ Det här bygget AB” —-LOU ??? hur många “firmor” tror ni existerar när garantitiden löser eller olyckan är framme?
22 Vem som helst får skriva på ett avtal på 1000.000.000 kr??
23 Vem som helst får vara garant på banken ??
24 vem som helst…. får vara “Oberoende besiktningsman”?
25 Vem som helst får vara “Snickare”?
26 Vem som helst får vara “Murare”, krav rökare dock..
27 Vem som helst får hämta ut statens ritningar på ALLT !!! på statsbyggnadskontoret som allmän handling utan att behöva uppge varför/vem??…Ritningen har för övrigt det namn som “Scannern” valde.
28 Vem som helst får….
Osv osv.
Samtliga ovan skall då kontrolleras av det yttersta styrverktyget för ALL !!! byggd miljö som är ?
TADA!!!! Jo…Kontrollansvarig enl PBL 10 kap….som kan vara någon av ovan men helt utan referenser
Kontrollansvarig är i sin tur certifierad av ?
TADA!!!! Vem som helst är kvalificerad att vara provledare på certifierning av Kontrollansvarig.
Och såhär fortsätter det… I ALL OÄNDLIGHET….
Så när alla har “oligarkat” klart på vad det EGENTLIGEN kostar att bygga, och i slutänden …BO i eller …köpa ett hus….???
Vad man/köparen är villig att betala för sina kvadrat har således…..INGENTING med huset rent TEKNISKT att göra.
Bostadsmarknaden är en oligark-bluff, har alltid varit kommer alltid att vara.
Den är så föruttnad i grunden så den är bortom räddning.
Föga förvånande får förresten även vem som helst vara “politiker” utan tjänstemannansvar och jobba med ….allmännytta och vara bostadsminister.
För det kan vi tacka ??
🙂 Lycka till bostadsmarknaden och gott nytt 2024…
Med detta sagt, Det nya svarta blir:
A Billga hyresrätter
B Billga villor runt ca 3-3,5 milj med fokus funktion inte design
C 4 RoK eller mer
Det nya “NO-GO” blir:
2:a- 3:a i ett “Fyrkantshus”
Det nya “Wanna look GOOOD” blir:
Renässansen comeback…
För att svar på frågan:
Så vem tar smällen? Exploatörerna, bostadsrättsföreningarna eller blir det köparna? Eller ska staten in och rädda alla, dvs det blir alla vi andra som ska stå för fiolerna?
TADA!!! Skattebetalarna, dvs de som inte varit inblandade i bygget av lyxbostäderna.
Hint. När du skriver en bok orkar ingen läsa.
Sudda ner till max fem meningar.
Några bekanta påstår att dom blir anlitade, startar byggföretag, bygger färdig fastigheten, vid slutbesiktning framkommer en del kostsamma fel som dom inte vill åtgärda, sätter byggföretaget i konkurs.
Startar nytt företag, gör samma procedur igen…
Dom som anlitar dem är fullt medvetna om detta, och sen skyller alla på varandra.
Den nyabildaded BRF får ta smällen.
Stämmer detta, och hur vanligt är det i så fall?
Det var en lång text men det ligger otroligt i det du skriver.
Jag har också insett att vi inte är fria från oligarker och en annan typ av korrupta beteenden som är svåra att visa. Det helt enkelt för att det krävs oerhörda kunskaper och envishet för att visa något och total straffrihet för vänskapskorrupta beteenden. Det blir allt svårare att få rätt i Sverige hur rätt du än har, särskilt mot tjänstemän, eller omöjligt.
Skillnaden mellan att ha rätt och få rätt blir allt större.
Jag tror att en ordentlig sättning på bostadsmarknaden är nödvändig men fel personer, kollektivet, kommer få stå kostnaden.
Hmmm. Lång skrift. Men ..
Förklarar varför det är mycket dyrare att bygga i Sverige än i andra länder.
Se bara på antalet byggmarknader som växer upp, och alla ägare blir miljonärer direkt.
Priset på bygget drivs upp av det som skrivs ovan, vilket ger byggmarknaderna rejäl marginal.
Det lönar sig att köpa vitvaror, badrumsinredning, kök, fönster, dörrar etc utomlands och hyra en tradare för leverans. Köp då även annat som kan behövas, när utrymme finns i tradaren.
Har bekanta som nyttjar detta för att pressa priset. Kvalitén helt ok. Tyvärr taskiga byggare från xxx som sänker kvalitétskänslan totalt.
En del av förklaringen till att det är dyrare att bygga i Sverige är just den bristande konkurrensen i byggbranschen i allmänhet och materialmarknaden i synnerhet. Det är inte ovanligt med retroaktiva rabatter, eller kick-backs, för att dölja den faktiska materialkostnaden för beställaren vid entreprenader på löpande räkning.
Konkurrensverket har tagit fram en rapport i ämnet dör det finns faktiska exempel på hur grossister och entreprenörer gör upp sinsemellan för att driva upp kostnaden mot slutkund.
https://www.konkurrensverket.se/informationsmaterial/rapportlista/konkurrensen-i-byggmaterialindustrin/
Bekant till mig byggde nytt för bra länge sedan, de upptäckte flera saker efter ett tag bla trägolvet krympte så det blev centimeter stora glipor… då gick byggfirman i konkurs och hantverkaren lämnade staden, troligtvis åkte han till Stockholm där de kan smälta in bland de andra hantverkarklåparna.
Idag är det en fin fasad som räknas inte innehållet, då trivs skojarna.
Med 70.000 timmar in branschen har du med andra ord jobbat i 50 år.
OM du är så bra som du hävdar så vill jag gratulera till mångmiljonerna du tjänat när branschen mått så bra.
Om inte vette fan om jag tycker att du har så god insyn. att knega på med nått betyder automatiskt inte att man är expert 😉
Han börjar sitt inlägg med att säga att han inte är expert. Ibland tar det tid att nå de djupa insikterna.
Japp… där fick man precis som väntat en sådär mysigt personligt riktad subtil släng av “sleven”. 🙂
Som jag skrev är jag ju INTE “expert. Sen kan man ju ha jobbat 10-16 timmar om dagen mer än 300 dagar om året och nej… Jag är inte 70 år…Nej…jag är absolut inte fattig, tack för gratulationen förresten…..
Aldrig heller hävdat att jag är särskilt bra på nåt….
Aldrig påstått att jag har insyn heller , bara att jag kommit till insikt vilket är något helt annat.
Vad nu JAG som person har med ovan att göra???
Försök framledes istället att läsa och verkligen fundera på och konstruktivt dementera/verifiera skrivelser istället för att gå till helt onödiga och icke konstruktiva personangrepp.
Andemeningen (!) med texten var att belysa det grova systemfel som är och under många årtionden har varit symptomatiskt inom samhällsbyggnadssektorn i Sverige idag.
Hur löser man detta och vem är egentligen process-ägaren och vem betalar kalaset?
Nå.
Gott nytt år får man väl önska, och med hopp om lite ändring till det bättre i bugg-branschen, världen och alla eländes eländen. Starkt 2024 kommer… Slava U.
Har själv undrat när bostadskraschen ska komma i snart 20 år, har haft fel varje gång. Har dock alltid haft relativt goda inkomster vilket gjort att jag även lyckats med en bra sk bostadskarriär också. Är dock inne på villamarknaden och inte bostadsrättsmarknaden.
Principen är dock detsamma och hela resonemanget i tråden går ut på att folk är högbelånade på lyxobjekten. Detta tror jag dock inte är fallet utan de flesta är säkert relativt gamla vilket gjort att de haft många år på sig att samla värde i sina villor och därför kan köpa sig en lägenhet på 10 milj. Är det inte detta som gör det är det extremt högavlönade och då har de väl fått ihop degen på annat sätt.
Tror problematiken med bostadsrätter som nu får höjda avgifter ligger i mellasegmenten där det i regel är folk med normalinkomster samt är relativt unga, tex barnfamiljer.
Intressant kritik från nye chefen
https://www.realtid.se/fastighetsbolagens-kris-uppror-thedeen-ett-systemfel/
Med dessa priser, i framtiden bygger jag mig ett hus på en plats jag har råd med. Det finns mycket luft i bostadspriserna om man summerar material, arbete. Men någon måste väl göra vinsten 😉
Lycka till.
Många drömmare som tror att det bara är att bygga själv. Men ska man bygga enligt svensk standard (och få godkänd slutbesiktning) med en vettig tomt så är det i princip 4 miljoner som gäller för en normalstor villa. Kanske 3 i avfolkningsbyggd men då kommer man inte få tillbaka mer än 50%
Personligen är jag extremt förvånad över att bostadsmarknaden inte totalt har kollapsat.
Nu säger FED att man ska sänka räntan? Tja. Från rekordlåga nivåer till ännu mer rekordlåga nivåer.
Det blir säkert bra.
Folk har köpt för att bo. Då havererar man sig inte bort från sitt boende.
Däremot kommer allt annat att må dåligt som fan när folk nu lägger mer på boende och mindre på i stort sett allt annat
Varför tror du julhandeln minskade för första gången på en baziljon år .
Cash is King. And No mortgage is Queen. Unspectacular Prudence is Prince.
Vem fn vill bo på Eriksberg, noll mysfaktor o ingen stadskänsla, lite som att pröjsa x miljoner för en sovplats men inget mer.
Din potatis är min lök. Och vice versa.
Alla är inte som du. Tack och lov 😀
På temat ”skybar” så hälsade vi på lite vänner i Göteborg i mellandagarna. Vi valde att bo på Riverton och tog en vända upp på hotellets skybar View. Trevligt ställe, helt klart! Missa inte den i dina recensioner framöver 😊
Gott Nytt!
Angående bostadsrätter.
Kolla även tomträttsavgäld.
Äger BRF marken den står på eller hyr den det?
Vår BRF tvingades höja avgiften med 10% då Sthlms stad kraftigt höjde avgiften.
Inte mycket jag ångrar stort men en grej gnager. Satt i styrelsen och frågade om att friköpa. Fick ett bud som vi tackade nej till då vi tyckte det var för högt. Med backspegel på, så var det ett rån. Aaahhhhhrrrrrrg
I Göteborg är det inte ovanligt att även radhus och villor har tomträttsavgäld. Kan bli en kostsam sak.
Villa på arrendetomt storstadsnära låter som en mardröm. Jag fattar ett torp nånstans i ingenstans som nyttjas som sommarstuga där det knappt finns något värde i själva byggnaden.
Men en villa som kostar i runda slänga 4 MSEK att bygga upp som kan rivas för att andras åsikter ändras låter hemskt.
“Är folk så snorrika att de kan flytta in i dessa?”
Folk, är nog fel ord, men min erfarenhet är att det finns fler snorrika än jag brukar tro. Två lyxlägenheter såldes nyligen i en bostadsrätt där jag har insyn. Den ena till en rik dansk, och den andra till en person högt upp i Peab-koncernen.
Varit med ett tag. 😀
Var ju en smäll i vid 1990, typ. Min lilla lgh i utkanterna av Sthlm gick från 200’ till 0. Tog 6-7 år innan den var uppe på 200’ igen.
Början av 2000-talet var det nästa smäll, fast mindre än 1990.
Köpare i området fick avgiftsfria år, små bilar, Hästens sängar etc för att signa för en lgh.
Tomttilldelningarna gavs tillbaka till staden av byggbolag då de inte såg ngn framtid. Allmännyttan fick bygga istället. De flesta av de husen är nu ombildade till BRF’er. Ombildningar, ett sätt att köpa (om du har pengarna) sig in i brf-racet, med rejäl rabatt.
Kompis berättade att hans pappa köpte en lägenhet på fridhemsplan 1991 för 500.000 som “investering” efter ett arv
Den var värd 50.000 tre år senare. och priserna hade inte repat sig tills nån gång när det var dags för IT-bubblan
Nu går den för 4,5 miljoner.
De har behållt den hela tiden som “övernattning”/familjelägenhet när barn/släkt studerat eller jobbat i sthlm.
Man ska inte vara naiv att tro att priser under en “kortare” period kan vara nere i botten om efterfrågan är nära noll.
Jag minns även de BRFer som var nybyggda i Lule och Skellefte som konkade då de inte ens fick boende genom att ge bort lägenheterna.
Hela bostadskrisen är en skapad kris. Grundbulten i krisen var när man beslutade att eliminera konkurrensen i form av billiga allmännyttiga hyresbostäder. Fram till för 10 år sedan fanns det fortfarande sådana att få tag i för gemene man. Numera har man rivit och resten har fyllts upp.
För den som efter skolan flyttar till ett ställe där det finns arbete kommer insikten att hyresboende inte existerar. Det finns andrahandsboende till svinaktiga priser. Och så kan man skuldsätta sig för att få en bostad. I andra länder finns det gott om lediga hyresbostäder. Eller så finns det ställen där man får parkera sin husvagn.
Men skuldsättningen är det som drivit svensk ekonomi, därför har man hållit nollränta i en skenande högkonjunktur, jag tror inte alls att det har med att få upp inflationen att göra utan man har velat driva på ekonomin.
När vi nu står inför ett engelskt 70-tal kommer man att nöja sig med att priserna faller 20-30% så att bostadskarriäristerna barskrapas och sedan sänker man räntan igen i förhoppningen att rejset startar om. Annars stannar ekonomin upp. Om man barskrapat folk har de dessutom svårare att gå i pension och då får man ut några år till av resursen.
Det är nämligen så att de som är produktiva måste fortsätta arbeta för att dra lasset framåt, de som inte är produktiva kommer nämligen inte att ta över. Bloggaren brukar påpeka att arbetslösheten är relativt låg, men det är inte alla jobb som är lika produktiva. Att hotellet tar fram Lars personliga filmjölk har inte lika högt värde som om Lars själv tog med sig filmjölken i en kylbox i bilen och satt och åt medhavd frukost i framsätet och framför allt har det inte lika högt värde som bonden som mjölkar.
Så, min uppskattning är att i slutet av 2024 börjar vi se lägre räntor, 1%-2% ner, till konsument för att försöka hålla folk på gott humör. Det som regeringen antagligen tittar på är konkurserna och arbetslösheten. Dessa kan troligen indirekt mätas i antalet indignerade inlägga av Magdalena i Aftonbladet.
Jag undrar hur det är tänkt att folk ska fortsätta jobba efter pensionen när du anses förbrukad när du fyller 35, om du inte sysslar med åsiktsprodukt eller tyckonomi av något slag.
Det där med 35 är mest en grej för att trycka ner dig för att hålla tillbaka lönerna. Man är nämligen livrädda för att löneskillnaderna skall öka och för att man skall behöva betala för den högproduktiva arbetskraften. Men den som anses produktiva kommer att tvingas arbeta för en dålig lön till de är 67 medan de som anses oanvändbara kommer hållas på gott humör med diverse subventioner.
Så bonden får fortsätta slava på åkrarna och undersköterskan får fortsätta väga blöjorna så de inte byts i onödan, och lärarinnan får fortsätta bli utskälld i klassrummet och av föräldrarna medans hon får utstå grova hot på väg hem från arbetet. Och busschauffören får fortsätta köra efter en display eftersom han inte förstår svenska och inte hittar. Och byggnadsarbetaren får fortsätta höra på ryska att han skall hålla tyst och bara åka i den där hissen som rasade förra veckan.
Det där är som VVV säger en myt.
Inom de yrken jag har mest kontakt med finns det i princip inget “glastak” för äldre. Tvärtom.
Tillochmed stackars ekonomiassistenterna har noll problem att få jobb när de är 50 om de har yrkeserfarenhet. Varför. Jo det kostar massor att lära upp nya kring skatter/moms/IFRS16 med mera.
Däremot så finns det de som gör sig omöjliga på jobb och “hoppar runt” och de får svårare och svårare att få jobb. Om det inte är inom IT där ska man vara helt jävla omöjlig för att vara arbetslös.
Det var väl ungefär det jag sa? De som producerar värde kommer att fortsätta arbeta. Du drar upp människor med nödvändiga specialkunskaper som motexempel. Att jag nämnde några lätt förståeliga yrken betyder inte att dessa var de enda yrkena som producerar värde. De som efterfrågas får fortsätta arbeta, så enkelt är det.
Lyckos de efterfrågade!😀
Ok, då får du gärna visa mig var jag hittar jobb inom IT. Jag tog examen från en yh-utbildning i programmering i våras och är väl uppe i 100+ sökta jobb nu. Hela tiden är det “vi har gått vidare med någon som har mer erfarenhet”. Samma med en del av mina klasskamrater.
Tror Lars att du missbedömer hur stor del av insatsen som folk normalt lånar upp för den typen av lägenheter. Man kan förvånas hur många som faktiskt kan hosta upp 10 mille som insats utan att sälja villan och bilen. De lägenheter som oftast är högt belånade är små innerstadslägenheter där yngre människor startar bostadskarriären.
Är inne på samma linje, sett till hela beståndet är dessa toppobjekt rätt liten andel.
Så kan det vara. Toppobjekten är få, och det finns en liten klick som kan köpa dessa mer eller mindre kontant.
Precis. Den riktiga överklassen.
De som inte betalar ränta utan har ränteinkomster.
Äsch – den riktiga överklassen bor inte i lägenheter på Älvstranden. Vi pratar om övre medelklass
Jag hörde den första nyårs-smällen för någon timme sedan. De rika på mitt område i skärgården i sina lyxvillor kanske inte har råd med lika mycket fyrverkerier som de brukar. Eller ligger de och sover, för att ta sats ordentligt senare ikväll? Ovanligt!
Borde man inte omyndigförklaras direkt om man planerar sitt liv eller sitt företag efter en viss räntenivå, en viss inflation, ett visst bränslepris, ett visst elpris, eller någon annan stokastisk variabel? Jag planerar efter värsta tänkbara scenario, och skulle inte värsta tänkbara scenario inträffa så betraktar jag det som en schysst oförutsedd bonus.
Hur det kan vara socialt accepterat att man kommer in i fikarummet på en arbetsplats och stolt berättar för kollegorna att man precis belånat sig upp över öronen på ett sätt som gör att minsta lilla världshändelse riskerar leda till personlig ekonomisk katastrof övergår mitt förstånd.
En intressant tanke jag fick, nu när vi måste arbeta allt längre innan vi har råd att ta pension, kanske delvis pga höga boendekostnader.
Högre pensionsålder där människor “erbjuds” att arbeta längre måste ju också innebära fler kreditvärdiga arbetsår.
Vi kan alltså skuldsätta oss ytterligare lite mer om vi arbetar längre och kanske ge lite mer luft i ballongerna.
Den stora anledning till höjd pensionsålder är att vi lever mycket längre. Lek med tanken någon är i arbetslivet 30-35 år, väljer tidig pension och blir 90-95 år varav de flesta med god hälsa och därmed aktivt liv men utan att arbeta. Då ska “någon” se till att man har ett gott liv i 30-40 år. Skulle varje person jobba ihop till sin egen pension så måste man sätta av dubbla lönen minst och inflationssäkrat.
Men det det också möjlighet att öka skuldbördan, att vi, eller fler kanske, lever längre vet nog alla.
Sedan finns det en peak på medellivslängden också långt före vi blir 200 år, eller gärna föra 100 år, hoppas jag. Jag tror inte jag skulle palla eller ens vilja att jobba i ytterligare 100 år.
Alla vet kanske men agerar politiken? Japans situation är knappast något att sträva efter och vi är på väg dit med födeseltal som störtdyker och en åldrande arbetskraft samtidigt som skolresultaten är usla för de som ska ta över och hålla uppe ekonomin. De kanske ser andra värden än att försörja en massa gamlingar?
Vi får väl importera arbetskraft, antar jag.
Skolresultaten är usla för att samhället accepterar usla skolresultat.
Både allmän och tjänstepension räknar prognos på återstående livslängd för hur stora utbetalningarna blir. Vissa dör innan och några lever lite längre, så det går ihop. Tar man ut tjänstepensionen på kortare tid blir det den summa man fått ihop med värdeutveckling som delas ut.
Det man då får ut beror på hur mycket man pytsat in. Så långt arbetsliv behövs.
Prognosen/målet för de med ITP2 (nästan alla) som jobbar ett normalt arbetsliv är ca 65% av slutlönen. Är man inte nöjd med det får man spara själv också.
Personligen kommer jag att ha jobbat 44 år när jag officiellt går i pension om två år, vilket ger en ovanligt bra pension.
Läste i veckan en artikel som sa att det kanske är så att vi inte alls ska räkna med fasta pensionsåldrar.
Att det är bättre med flexpension och att man jobbar så länge man kan, rent individuellt.
Sverige har ett relativt välfinansierat pensionssystem medans andra länder har enorma underskott. Vi tvingar som sagt företag, kommuner och “regioner” att lägga undan pengar för pension. I andra länder har det inte skett och det är enorma hål i systemen.
Men pension får man nog räkna med kommer täcka en basal levnadsstandard. Och om man vill ha mer än så så får man spara undan och planera själv.
Dvs det är i allra högsta grad relevant att bygga eget kapital under sitt yrkesliv.
Ja, så kanske det blir. Jag tror att våra politiker behöver få bl.a. de unga att börja spara mer istället för att låna så mycket det går. Då kanske de också kan få några kronor över till ett par kvalitetsår efter arbetslivet med leder, minne och annat i fullt behåll.
Ju högre belånade vi blir desto längre kanske vi behöver arbeta för att ha råd att ens bo. Det får inte bli en ond cirkel att längre arbetsliv leder till mer lån istället för möjlighet till pension. Tillväxten ska inte bara leda till mer lån.
Så det är kanske dags att sluta göda banker och andra numer för stora aktörer med nya låntagande löneslavar och göra det mer lönsamt att spara till bostaden samt amortera.
Tex, den som sparar på bankonto till en bostad betalar 30% skatt på räntan under tiden, på summor som inte ens motsvarar inflationen.
Den som lyckas låna det mesta till bostaden får ränteavdrag samt en lägre skatt på vinsten (räntan) under tiden som den sunt tänkande sparar ogynnsamt. Ja det finns kapitalförsäkringar mm, men allt sparande bör uppmuntras bättre, även vad gäller till pensionen.
Den andra sidan av myntet är att de unga behöver bostaden just när de är relativt unga t.ex. bilda familj så då är låna ända alternativet och det är inte fel om villkor och återbetalning är vettiga. Världen kommer inte ändra sig utan det kommer vara precis som det varit framöver också med fastighetsmarknaden.
2 saker som bromsar kraschen för oss:
Ett, bankerna går bra.
Två, lagen som förbjuder bankerna att tvångs sälja lägenheter/hus så länge vi betalar räntan/amorteringen till banken.
Det var väl dessa 2 saker som inte fanns i krisen på -90 talet. Då blev det väldigt snabbt en dålig spiral, där det tog flera år innan nivåerna var tillbaka.
Gott nytt år
Vi fick också luciaöverenskommelsen på 90-talet som mycket kraftigt begränsade invandringen, detta ledde till att det inte kom in nya bostadsköpare/hyresgäster som kunde dämpa prisfallet.
I dag kommer det ca 100000 nya bostadsköpare/hyresgäster per år till Sverige som dämpar prisfallet genom att hålla efterfrågan uppe.
Som det gamla djungelordsspråket går, Till Hisingen flyttar man inte, dit blir man deporterad!
Jag är alldeles för ung för att ha varit med back in the days, var typ blöjbarn fortfarande, men det var enligt äldre och visare personer så inställningen var då, när man började exploaterade Norr Älvstranden. Retrospektivt så får man väl säga att dom lyckades slå förväntningarna.
Gott nytt år allihopa.
Back in the day = typ 90-talet någon gång, jag tror dom började planera området tidigt/mitten av 90-talet.
Norra Älvstranden är en riktigt najs modern stadsdel nu, från SVT-huset via Lindholmen och Chalmers, Sannegårdshamnen, Eriksberg till Älvsborgsbron. Göteborg har lyckats bra där. Karlastaden blir ett najs tillskott.
Att det sedan kommer straffa sig ekonomiskt för många är en annan sak.
Det är helt ok, och som sagt, förutsättningarna var enligt uppgift inte så goda, byggbolagen var måttligt intresserade där i början(som jag förstått det), men ja, dom lyckades ganska väl, men jag är ingen skärgårdsbo.
Förhoppningsvis slipper dom(och vi andra) det, men det kan säkert skita sig för en del.
Det kommer definitivt bli fördröjningar nu med andra större utvecklingsplaner både i GBG och runt om i landet.
Annat var det förr, när Hisingen hade en egen armé. Den blev dock snabbt besegrad “ty Hisingen är ett mycket litet land”.
Checka in gör man väl själv i en app numer. Det var länge sedan jag behövde stå i en kö för att checka in eller ut, men då reser jag iofs mest utomlands så vi är kanske lite efter i Sverige.
Lokal-anekdotiskt är alla BR-byggen stoppade. Däremot fortsätter allmännyttan och andra HR-bolag att bygga (tror att alla ledarsidor i flera decennier pedagogisk förklarat att det inte lönar sig att bygga HR).
I det befintliga beståndet skulle jag säga att någorlunda nybyggda föreningar klarar sig rätt bra. De har förhållandevis liten skuldsättning i föreningen.
Däremot ligger många ny-ombildade väldigt illa till. Föreningen betalade ofta för mycket i förhållande till husens ålder/skick. Och föreningarna har oftast en alldeles för stor del av lånen. Där skulle inte våga köpa utan gigantisk rabatt.
Frågan är om folk kommer ha råd att bo i de nybyggena utan diverse bostadsstöd eller andra eventuellt nya allmosor.
Det kommer de förmodligen inte att ha råd att göra, men det är inget problem. Vi som inte bor där betalar ju glatt åt dem.
Som Ricki(?) har påpekat tidigare så har mer än hälften av alla nybyggda lägenheter varit HR undet en lång tid.
Så jag antar att det är samma personer som har råd med nybyggen i dag. Nya HR har “kostat kriget” rätt länge. Men hyrorna har inte exploderat med inflationen.
Det är väl mest folk som testar nytt jobb, utökar familjen osv. Dvs rätt korta boenden innan de flyttar vidare till något eget. Men “eget” har blivit så dyrt att de möjligen blir kvar i HR lite längre.
I mina hoods byggs det dessutom rätt schysta 1:or för ca 6-7000:-/mån. Så jag antar att en annan målgrupp är mambos som vill ha något eget men inte har kapital nog att köpa.
Skulle ha varit svar i tråden ovan.
Ja, fast den höga inflationen har varit känd relativt kort tid så hyreshöjningarna ligger efter, jag bor i en snart 10 år gammal två och den kostar ca 13000 i månaden. För 2024 är kravet på höjning från hyresvärden nära 13%. Bopriserna kan ju mycket vara en stor skurk i inflationssiffran,
Jag tror det är finurligt uträknat att inte HR får vara så billiga att inte människor ska kunna sälja en dyr bostadsrätt och flytta till HR och sluta jobba. Det är arbetslinjen som gäller, vi ska vara skuldsatta eller betala mycket för att just bo. Därför är bopriser priser och hyror höga, de korrelerar och det finns de som får mycket stora tårtbitar där många blir allt mer skuldsatta.
Så länge folk känner sig rika, även om de lånar sig rika, så är man tydligen nöjd, men nu börjar det bli en del problem….
Det skulle kanske vara ett krav från bankerna att fråga bolånetagarna vid vilken ålder de avser/vill gå i pension och ge lånelöftet därefter. Lånelöftet bör inkludera den marginal som man idag kräver för att klara sina utgifter, inkl egen pensionsavsättning.
Då blev det mer tydligt för unga att välja pensionsålder och hur mycket de behöver spara för att kunna bli glad pensionär. Priserna på boende skulle då också sjunka om de fick att få dem att begripa följande:
Högre bokostnader innebär förmodligen en längre arbetsliv för många utom, politiker, bygg och bankdirektören. Det finns ingen fördel med högre bopriser och högre hyror, du kommer bara få arbeta mer och längre.
Många arv nuförtiden är på 10 miljoner. Utvecklingen av bostadspriserna märks framför allt på andra sidan döden. Med sån usel krona som det varit och fortsatt ingen kris i många branscher så ser jag inte hur en krasch ska kunna hända. Tänk att all den satsningen som nu kommer göras i försvarsindustrin som lyft Sverige i tidigare decennier. Vi är fortfarande inte krigsdrabbade. ATH-priser om två år igen? Experterna är ju tvärsäkra på att börsen iallafall slår ATH under 2024.
Ja, de hade rätt om 2023 så varför inte om 2024?
https://www.soderbergpartners.se/insikt/artiklar/finans/vad-tror-experterna-om-borsaret-2023/
“Hur ser förutsättningarna ut för börsen under 2023?
Om vi ska sammanfatta de förutsättningar som finns för börsens utveckling under 2023, kan vi se några positiva tecken:
Inflationstakten faller. Vi har troligtvis nått toppen av inflationstakten i USA, vilket minskar inflationsoron.
Centralbankerna väntas pausar räntehöjningarna. Givet att inflationstakten fortsätter ned kan Fed ta ett steg tillbaka från sin åtstramning och pausa räntehöjningarna.
Den stora ränterörelsen ligger förmodligen bakom oss. Om vi blickar ut över 2023, väntar vi oss inte att räntor kommer att fortsätta att stiga.
Dollarstyrkan avtar. Vi bedömer att dollarn kan fortsätta försvagas under året i takt med att Fed närmar sig räntetoppen.
Kina har släppt på covidrestriktionerna. I december 2022 övergav Kina sin nollcovidpolitik och släppte på restriktionerna.
Aktiemarknadens värdering är under historiskt snitt. Efter fjolårets börsfall föll värderingen på aktiemarknaden. Vi väntar oss däremot att vinsttillväxten kommer bromsa under året vilket gör att aktiemarknaden inte är riktigt så billig som den ser ut just nu.”
Ja, det bör bli lite stökigt framöver.
Antagligen utanför denna tråd, men hur ser du på längre sikt och effekten av AI.
Enligt vissa så kommer ‘allt’ bli 100x billigare samtidigt som våra löner sjunker med 10x -> totalt sett får vi det 10x bättre, bra va? 😉
AI skall även vara kraftigt deflationsdrivande enligt ‘pålitliga’ Cathie Woods?
https://www.forbes.com/sites/sergeiklebnikov/2023/10/04/cathie-wood-predicts-ai-will-lead-to-deflation-and-drive-markets-higher/?sh=1b7bc6dac35f
Har en anekdot från ett par år sedan. Träffade en kille på ett bröllop som hade signat upp sig på ett nybygge i en kranskommun till Stockholm. Efter inflyttningen visade det sig att det var en del kvalitetsbrister samt att bara ca hälften av radhusen i området blivit sålda. Byggherren (ny som köpt hela projektet av den tidigare byggfirman som kursat) sänkte då priset till ca en miljon under vad han jag pratade med hade betalat. Han och hans fru ville flytta men skulle de sälja för det nya priset så skulle hela deras insats försvinna och de skulle inte ha möjlighet att köpa något annat. Efter ett tag visade det sig att ca 20% av husen inte blev sålda och de omvandlades till hyresrätter. Kommunen hyrde ett antal av dem för att husera socfamiljer och enligt mannen jag talade med så hade det lugna lyxiga området de trodde de flyttat till förändrats till ett område där skräniga ungar var ute till sent på natten och bilar och andra saker regelbundet vandaliserades. Han var otroligt bitter och de satt i princip bara och väntade på ett läge att göra en exit.
Av DN. 2 jan 2024 framgår att Karlatornet består av fyra, på varandra staplade staplade bostadsrättsföreningar. Toppen kröns av ägarlägenheter. Man undrar hur mycket respektive Brf fått i ersättning för byggrätten på deras tak? Förmodligen växelpengar. Under byggnation ansvarar föreningens interimsstyrelse för de avtal som ingås, där tyvärr inte alltid de som tecknat förhandsavtal gynnas. Däremot gynnas utvecklaren, som här inte behöver sätta marknads-pris på byggrätten på taket. Vilket naturligtvis inte medför att köparen får betala ett lägre pris för sin brf-lägenhet. Samtidigt dubbleras insatsen för ägarlägenheter, då dessa vänder sig till juridisk, och inte fysisk person, då de köps med obeskattade pengar. Denna dolda värdeurgröpning är något som framgår först i samband med att Ekonomisk plan registreras, i samband med inflyttning. Då först framgår alla ingångna avtal. De som tecknar förhandsavtal vet ofta inte exakt vad de köper, förrän senare.