Jag har identifierat fem kriterier för att ge stjärnor till hotell, och kommer stenhårt använda dessa i hotellrecensioner. Dessa är a) korrekt löskokta ägg b) filmjölk till frukost c) bra toalettpapper d) minst två ladduttag vid nattygsbordet och e) en dusch där vi normalbegåvade kan räkna ut varifrån vattnet kommer och hur man får varmvatten utan trial and terror. Veckans I-landsproblem följer.
Dessa fem punkter är de som irriterar mig mest och klarar man av dem så får man alltså fem stjärnor.
Låt oss gå igenom dem.
A) KORREKT LÖSKOKTA ÄGG
Det finns bara ett sätt att koka löskokta ägg korrekt. Äggvitan ska vara fast och gulan ska vara flytande. Detta är ingen raketforskning utan går att åstakomma genom att ha en timer när man kokar äggen och följa timern.
Det värsta hotellet jag bott på ur denna aspekt är Hotel Kung Carl vid Stureplan. Där hade man antagligen bara lagt ner äggen i kokande vatten och omedelbart tagit upp dem igen, för de var helt flytande inuti, både äggvitan och äggulan. Då provade jag ändå hämta ägg igen och bodde där två nätter med samma resultat varje gång. Fint hotell och bra läge, men det blir nog Hotel Birger Jarl nästa gång eller billiga Birka (* – ingen frukost alls, men okej toalettpapper) om man ska röra sig i det området.
B) FILMJÖLK TILL FRUKOST (SOUR MILK ELLER KEFIR UTOMLANDS)
Alla hotell verkar ha den förhatliga yoghurten, men det som utmärker kvalitet är om man har filmjölk. Förvisso något som nästan bara finns i Sverige, men även exempelvis Kefir kvalar ju in här och kan hittas i de flesta civiliserade länder.
Filmjölken är alltså ett krav för fem stjärnor. Osötad och ej smaksatt, förstås. Detta drar för övrigt upp betyget för många enklare svenska hotell.
C) TOALETTPAPPRET
Många särskilt billigare hotell verkar köpa uselt toalettpapper som löser upp sig när man rör vid det. Detta är en showstopper av rang. Nu har jag väl bara uppåt 40-50 nätter hemifrån om året (föreläsningar, research, möten och andra affärsresor, samt ett antal nätter privat, senast två på Gran Canaria), men rutinerat är ju att ha med en riktig rulle toalettpapper i ryggan (ryggan är enda packningen i 95% av fallen), då många hotell snålar in på detta och har någon lösning som är så usel att den inte ens går att köpa i en sämre svensk mataffär.
D) MINST TVÅ LADDNINGSUTTAG VID SÄNGEN
Helst vill jag ha fem. Mobiltelefon, smartwatch, dator, systemkamera och powerbank. Men jag nöjer mig med två i form av mobiltelefon och smartwatch. Oftast är jag bara borta en natt och då behöver man inte ladda Powerbooken alls, då batteriet numera räcker för ett dygns arbete. Men på längre resor är det nödvändigt att ladda samtliga prylar.
USB-uttag kvalificerar, då jag förstås har USB-kondomer att använda.
Jag kommer nog skriva en separat artikel om detta med uttag och har hundratalet foton på bra och dåliga exempel.
På ett hotell i Zurich fick man möblera om rummet för att ens hitta uttagen till sänglamporna, så man kunde rycka ut de sladdarna och koppla in mobilen på laddning. Var väl värst hittills. Helst vill man bara ha 230 V-uttag så slipper man pilla med kondomer.
E) DUSCH FÖR NORMALBEGÅVADE
Numera har alla bättre hotell designduschar med både duschhandtag och takdusch. Som designduschar saknar de också alla former av markeringar om vilket vred som styr vad. Vad slår på vattnet i handtaget, vad slår på vattnet i takduschen? I värsta fall så ska även samma kontroller styra en tredje kran – badkaret.
Sedan kommer nästa spännande överraskning.
Värmereglaget.
Vad är värmen nu? Vilket håll är kallt? Vilket är varmt? Alltid lika spännande när det kommer kallvatten ur takduschen när man tänkte få varmvatten ur duschhandtaget. Sedan följer ett detektivarbete där man på en del hotell måste vänta flera minuter innan varmvattnet når fram och man kan börja eliminera vilket håll som är varmt eller kallt. Ja, jag tänker på er, Pigalle.
Det går inte att vara normalbegåvad och därtill morgontrött och få hotellduschar att fungera smärtfritt. Skärpning här. Här är ofta billigare hotell som Scandic bättre och får en stjärna för en dusch med bara handtag och en röd och blå markering för vad som är varmt eller kallt.
Nu kanske man har en designdusch hemma också, men den har du använt hundratals gånger och lärt dig hur den fungerar. Hotellet besöker du kanske bara en gång, och då ska man inte behöva räkna ut hur duschen fungerar innan man ens fått en kopp kaffe.
Extra negativt bonus är alla dessa designtvålmärken med en text som förklarar om det är schampo, balsam eller duschtvål. Då hotellen hatar funktionsvarierade, t ex oss med glasögon, så går det alltså inte att se på behållaren vad det är för något utan glasögon. Ledtråd: Man har inte glasögon på sig i duschen.
Några bonusbilder nedan på trestjärnigt hotell i Zermatt, Schweiz. En form av skräckexempel.
Hotellet nådde ändå tre stjärnor för tre uttag vid sängen (ett 230, ett USB och ett USB-C (!)), bra toalettpapper och korrekt löskokta ägg. Duschen var åt helvete förstås och någon filmmjölk hade de inte heller.
Men vad är dina showstsoppers och kriterier för ett bra hotell?
169 kommentarer
I stort sett kan du ha rätt Lars men filmjölk? Den riktiga vattendelaren är havregrynsgröt, frukost för riktiga ludna män. Går det att beställa havregrynsgröt är det åtminstone två extrastjärnor direkt.
Räknar du ’overnight oats’ som tillräckligt hårigt?
Definitivt inte. Havregrynsgröt ska kokas i kastrull på beställning. Overnight oats är ett modernt slätrakat och hårlöst substitut men om inget annat erbjuds är det definitivt att föredra framför filmjölk i alla fall!
Du måste verkligen ’inte gilla fil’.
Eller verkligen gilla havregrynsgröt!
Nja, om du föredrar kalla, fuktade havregryn framför fil lutar det åt ett avancerat filhat.
Om vi tar typ overnight oats gjord på
– mandelmjölk
– kokosmjölk
– sojamjölk
Slår det ändå filmjölk?
Eller havregryn fuktade i filmjölk?
Får väl erkänna att det föreligger kraftig aversion mot fil. Sedan har du rätt i att overnight oats är ett djävulens påfund som jag också mer än gärna undviker men trots allt slår det filmjölken.
😅
Till mitt försvar så har jag ju varken hår i ansiktet eller på bröstet.
Tycker att du kompenserar bristen på kroppsbehåring rätt hyfsat men om du lägger av med filmjölken redan idag ska du se att du kommer att vara luden som en grizzlybjörn framåt midsommar.
Det är så alltså? Då får jag fortsätta äta filmjölk.
🙂🙂🙂
Upper House har på beställning handlagad havregrynsgröt på bordsmenyn man beställer från.
Varför skulle man ta vare sig fil eller havregrynsgröt på hotellfrukosten? Sånt billigt kan man ju äta hemma, när man själv ändå står för notan. Man måste ju maximera valutan för pengarna genom att fyr- eller femsovla en croissant med så mycket kallskuret och brie man kan hitta. Och paprika i dessa tider då!
När man rest för mycket på annans räkning så blir man tyvärr blasé och även om jag inte har en “ludna män” tanke bakom så är det havregrynsgröten som är min dealbreaker också. Sist på nåt jävla scandic fick jag beskedet att havregryn “var slut hos leverantören”. Vafan? Gå och köp på ica då! Men eftersom jag inte betalar själv är det bara att knyta näven i fickan och äta filmjölk.
Håller med fullständigt. Bästa frukosten någonsin var på ett hotell i Kuala Lumpur som hade i princip allt varmt och kallt man kan tänka sig…möjligen utom filmjölk och havregrynsgröt.
Komplett med egen servitör, redo bakom ryggen att fylla på sånt som eventuellt tar slut.
Lite jobbigt bara när man känner en hand som glider in från sidan och börjar rätta till servetten i knät.
Men det är klart – reser man ofta blir även festen vardag och då hade nog även jag börjat leta efter havregrynsgröten…
Absolut, havregrynsgröt är grejen! Hittar man inte ofta.
Batterislav eller möjligen laddslav.
Men kan, vahetere, identifiera mig med duschproblematiken.
Och DEFINITIVT med självförstörande toa’papper’
Vad gäller duschen så är även ett kriterium att det finns vattentryck.
Samt att man har en städning som fungerar. Det är mer än en svensk hotellkedja som dragit ner kraftigt på städning i “miljöns” namn. Trots att det handlar om en besparing och försämring av service.
Det är att sikta väl högt.
Ett tillägg, det här med glasdörr till toaletten borde automatiskt rendera noll stjärnor. Jag skulle så gärna ta del konversationen som ledde till detta otyg, jag förstår inte.
På ett hotell i Uddevalla var det GLASVÄGG till toaletten. Full insyn, från toalettstol till dusch.
Hotell Globen i Stockholm har sviter med inglasad toalettavdelning. De är dock också försedda med draperi, om nån av outgrundlig anledning ogillar akvarium.
De har också valt att ha fyrkantiga! toalettstolar, det mest korkade inredningsbeslut jag hittills stött på.
Vi kanske skulle kunna starta inredningsarkitektupproret, arkitektupproret ses ju som en högerorganisation men jag tror att det är denna fråga vi äntligen skulle kunna samla både högern och västern för att göra något positivt för samhället.
Bubblare är Upper House större rum och sviter som har två dörrar till det stora badrummet (sviten har även ett mindre badrum). Kul när man har många gäster på rummet.
Delade rum med en vän i Rom med glasdörr.
Vännen var magsjuk.
Teambuilding!
För övrigt. Ett rum som är mindre än 65 kvm borde inte få kallas svit. En svit skall allra minst ha en sittgrupp, , Arbetsplats samt Dusch och badkar. Sägen skall vara minst 180 Cm.
Nu när Sverige både kan vara varmt och kallt så är fungerande klimatanläggning ett måste.
OCH…. För helvete. Montera bort alla dessa jävla lysande dioder som sprider sig som pesten. Ett hotellrum skall vara kolsvart när man släkt alla lampor
Glappkontakt i garderobsbelysning som vägrar släcka sig. Hej, Skäraton i Göteborg.
Först och främst ACn.
Om den måste vara högljudd så vill jag ha optionen att stänga av den, fullständigt hatar den typen av ljud som kommer ur vissa AC.
Sedan, som småbarnsförälder.
Riktiga familjerum, med _två_ sovrum alternativt en alkov som man kan dra för ett draperi. Det framgår i stort sett ingenstans på något hotell om det är ett eller två sovrum, ett rum kan vara 25 kvadrat men fortfarande en säng och en bäddsoffa inknökade bredvid varandra. Mardrömmen var ett hotell i Uppsala där dom skröt om de stora familjerummen som visade sig ha 0.5 meter mellanrum från fotändan av sängen till fotändan av bäddsoffan i utdraget läge…. men hallen var jättestor och det fanns en icke bäddbar soffa med ett stort bord i en annan del av rummet.
Har hittat en del bra hotell genom åren och har dom uppskrivna på en lista inför nästa semester.
Håller helt med om listan, angående uttag så gav jag till slut upp och köpte en laddare som kan ladda 3 enheter med 65W+15W+15W. 1x USB-C och 2x USB-A
Har just beställt en 3x USB-C + 1 USB-A, vilket räcker för mig. Kunde beställt en större, men då börjar det bli problem med vikten – en del flygbolag maxar handbagage på 8 kg, så jag jagar gram.
En del flygbolag har ju frångått det klassiska handbagaget och börjar med ’väska som får plats under stolen’.
Uselt, särskilt de som inte tillåter riktigt handbagage i kabinen, ens om man betalar extra.
Stoppar alltid ryggan under stolen.
Jag är 100 % rullväska.
Ibland fantiserar jag om att gå ut kl 0400 och gå runt i kvarteret bara för att väcka folk.
Bör jag söka hjälp?
… och rullväskor är bra för att ’klyva’ folkmassor.
Your kink is not my kink, but your kink is okay.
Men där måste man ju ha fötterna.
Mycket klokt, har sanerat i ladd och kabeljungeln i dataväskan, köpte en Anker 65W med två USB C och en A, gör livet på resande fot enklare.
Min top 3:
1. Tyst ventilation
2. Tyst ventilation
3. Bekväm säng
I Norge är kriteriet för 5 stjärnor handtag* på toadörren.
* På in och utsida. Ihopsatta så de inte trillar ur.
Haha! ja det ær dåligt værde før pengarna i norge. Maten ska vi inte ens prata om.
I övrigt var det faktiskt mycket trevligt och utsökt mat!
Ett plus var att taxi bokades till antingen fastpris eller maxpris, så man visste på förhand vad man (man = jobbet) skulle betala.
Lars!
Om du vill undvika rattar,spakar och reglage i badrummet är the UK, Irland och forna brittiska kolonier som Singapore och Malaysia stater du ska undvika.
Maken till krångel!
I en del badrum måste du värma upp vattnet själv genom att vrida upp ett reglage.
Eluttagen i Malaysia kan man skriva ett kåseri om.
Nåväl den bästa hotellfrukosten enligt mina erfarenheter är Hotel Anglaise vid Stureplan i Stockholm.
Generellt sett är hotellfrukosterna i Philipinerna sämst överlag. Sönderstekta proteiner, uselt kaffe och sötad mjölk.
Ett bra knep när man beställer rum är att skriva att man är dammöverkänslig. Då måste hotellet städa extra noggrant på ditt bokade rum.
Är inte Filippinerna kända för att ha världens sämsta mat öht. Sockrade pommes och sådant?
Jo. Generellt sett var det ganska fadd mat.
Mycket USA kedjor. Tex KFC, McDonalds.
Men det gick ju att hitta genuina Philly places.
Sockrad pommes har jag aldrig stött på. Men finns säkert.
Sötad mjölk är ett otyg som är vanligt i tex Thailand.
Vad som är frustrerad för en västerländsk människa är att många asiater har gaffel och sked som bestick.
Alltså ingen kniv. Det får man be om. Finns ibland. Ibland inte.
Maten är skit. Hann testa maten ett par veckor-sen fick jag amöbadysenteri. Mycket amerikaniserad mat. Dock var pommesen salta där vi bodde. Sjukvården var ok om man hade pengar (försäkringen betalade).
Trevlig personal är underskattat, framförallt frukostpersonal som verkar önska de var nån helt annanstans drar ner betyget.
Instämmer till fullo! Detta samt pannkakor med riktig vispgrädde till frukosten är två av mina personliga kriterier oaktat nästan allt annat 😀
Mitt humör påverkas inte av omgivningen så standarden på hotellrum är helt oväsentlig.
Jag har bott på de sämsta och de bästa hotellen och det enda som har någon betydelse är läget i förhållande till dit jag ska när jag vaknar.
Om ditt humör inte påverkas av omgivningen har du strängt tagit inget som helst behov av hotellrum överhuvudtaget?
Lena blev väckt av att en polis petade på henne med en Kalashnikov en gång.
Det låter som en östeuropeisk händelse?
Snoozade och somnade om?
En bra ugn för storkök, alltså en rationalugn, klarar att hålla ett ägg löskokt i timmar.
Har ni ångugn sätt den på 90 grader och fyra minuter.
90 grader och nio minuter för hårdkokta ägg.
Storköks(l)ugn.
Frukosten ska ha ägg och bacon.
Ett femstjärnigt hotel måste ha bidé.
Glöm inte bönorna!
Bidé kan ersättas med japansk toalettstol med underredsspolning och varmluftstork. Provkörde en dylik konstruktion för några år sedan och var oerhört imponerad, faktiskt så imponerad att jag höll på att missa middagen och efter ett antal testrundor, en i skarpt läge övriga för nöje, blev helt uttorkad i rumphuden och var tvungen att smörja in rumpan med fruns fuktighetsbevarande ansiktskräm!
Dyr återfettning av rumpa.
På en skala 1-7, hur imponerad var din fru av ’tilltaget’?
Hon lever fortfarande i lycklig ovetskap om det tilltaget.
🤫🤐
Det ger ju iaf uttrycket “buttface” en helt ny dimension.
Låter spännande. Skulle vilja testa en japanare. Är det ett- eller tvåstegsrengöring i stil med avfettning+högtryck?
@Kalle tolv:
Den här killen bygger bokstavligen talat dåliga idéer så vi ska få se hur en högtrycksbidé fungerar. 🙂
https://youtu.be/Ag-909TI-XY?t=238
Det där kan nog ge en himmelsk upplevelse. 😀
I kombination med luftfärd som ett torn på en T-72.
Men man blir ju ren ända till tolvfingertarmen…
Som om.. hur bra läser du ‘kana? Man chansar inte med knapparna på dessa vidunder..
1. Lätt åtkomligt från större trafikleder.
2. Låst och övervakat garage för egen bil om man kört själv.
3. Placerat så att man kan ha öppet fönster nattetid och slippa hotellets tvångsstyrda unkna ventillation.
4. Tyst. INTE i närheten av något disco där testosteronstinna ynglingar skall “göra upp” utanför när baren stängt.
5. Renoverat efter det att sista rökaren lämnat hotellet för 20 år sedan.
6. Bra egen restaurang eller gångavstånd till bra sådan.
7. Gratis WiFi som inte kräver någon registrering som senare medför spammail.
8. Frukost med samma ambition som LW skriver. Inklusive havregrynsgröt!
9. BRICKOR om man hämtar frukosten själv så att man kan förse sig EN gång i kön alternativt bordsbetjäning.
10. Smidig in- och ut-checkning.
Jag avråder bestämt från englasfönster i London, mellan större akutsjukhus och Metropolitan Police.
Ja knappast en parameter hotels.com bjuder på i utsökningen.. Då kan jag avråda hotellvistelse i Indien.
Jag avskyr att bo på hotell.
Tror det kommer från vistelser på skabbiga hotell i samband med diverse bilresor genom europa under uppväxten. Dvs under 80-90 talet.
Ett riktigt lågvattenmärke var när jag åt en brödskiva som visade sig vara möglig på undersidan. Spydde ordentligt under bilresan sen. 😂
Finns det våfflor, plättar och lönnsirap är frukosten komplett.
Lönnsirap är inget man skyltar med.
😂
Toalettpapper är tyvärr pga alla idioter som tycker om skapa översvämning genom att blockera toaletten.
Rum som har el som bryts om man inte har rumsnyckeln i ett fack är irriterande gör att man inte kan lämna något på laddning när man lämnar rummet.
Dålig frukost är väl mer regel än undantag.
Sist i Göteborg så var det lilla hotel vanilla, personligt och centralt.
Man har ju med sig ett medlemskort i plånboken för att stoppa i hållaren, istället för rymsnyckeln.
Erfarenhetspoäng +100.
Har en enda gång i Spanien råkat ut för ett hotell där det inte fungerade med kortet. Strömbrytaren läste av något i hotellets nyckelkort och förkastade mitt.
Och har man inget kort att lämna så fungerar det ofta att ta något grövre papper. Typ pappersfickan de lägger ner rumskortet i när man får det. Vik till eller riv av så det går ner i facket.
Gillade Vanilla utom att personalen tenderade att gömma sig, receptionen var inte bemannad på utlovade tider etc.
Man kan ofta be om två nyckelkort.
Har också råkat ut för hotel där de känner av att det inte är rätt kort i hållaren och släcker
Tillbringade delar av barndomen i Storbritannien. På den tiden påminde deras toapapper väldigt mycket om svenskt smörpapper. Tog man i det minsta lilla för mycket i själva torkmomentet slutade det obönhörligen med att man hade en brun rand som sträckte sig från själva 0-punkten upp till ungefär halva ryggraden. Där lärde jag mig den hårda vägen vikten av bra toapapper!
Minns det från British Rail, tur man hade med eget – svenskt!
Alltså, jag bara måste få säga Tack till alla seriösa och alla humorister. I kväll blev det fler asgarv än vanligt.
Då jag har spenderat absurt många hotellnätter i Venedig de senaste 18 åren pga jobb, och att det är ett populärt resmål, vill jag bjuda på ett bra tips.
Hotell i Venedig har i allmänhet:
(1) USEL frukost – de äter inte frukost i Italien så de fattar inte konceptet.
(2) Små gistna rum med ett pyttelitet skevt skrivbord med en museal stol som är byggt för att titta på.
(3) 26 grader varmt och trasig termostat.
(4) En jävla massa mygg utanför – frodas i kanalerna – som du kan byta den fuktiga hettan mot om du vill.
Detta gäller även rätt dyra hotell och har att göra med att de inhyser i hus byggda på 1300-talet, samt att 95% av gästerna aldrig återvänder oavsett vilken upplevelse de får.
Den som vill undvika allt detta kan välja NH Rio Novo.
Det är inhyst i en modern byggnad som är ett av relativt få sådana hus som sticker in i den historiska bebyggelsen. Man hittar lätt hotell med komfort i Mestre på landsidan av lagunen, men de är fåtaliga i själva Venedig. Särskilt inne i själva stan.
Får säkert någon stjärna efter bloggens måttstock – men övriga får garanterat 0 stjärnor i den stan. I alla fall under 5 000:- per natt.
Här är mina dealbreakers. Jag kräver inte mycket men samtliga fem punkter ska uppfyllas till 100% för att ett återbesök eller ens rekommendation ska vara aktuell: 1) Sängen ska vara mjukare än Kronans liggunderlag. 2) Bra ljudisolering. 3) Färskpressad apelsinjuice. 4) Nymalet (inte alltför fint) och hårt rostat kaffe (ny)bryggt i proportionen 1,2 mått hela bönor till 1 kopp (kopp, ganska tunn – inte mugg, gärna med ett vackert mönster för pluspoäng) kaffe. 5) Färskt franskbröd och vällagrad dansk ost därtill.
Å Lars vilken fin kvällsläsning du gav mig efter en lång dag. Personlig, dråpligt rolig men med den där seriösa och träffsäkra undertonen du har. Tack!
Jag är inte så kräsen. Granris under liggunderlaget, eldpost som inte är mitt i natten, möjlighet till fempunktstvätt med vatten över 8 grader, ingen sömn avbruten för besättning av eldställningar, frukost som inte kommer från dygnsportion.
En bra läsfotölj är underskattad, särskilt om man ska läsa på datorn.
För er som tänker vistelse i UK med omnejd, tänk på att efter brexit så börja mobilsamarbeten nu brytas upp.
Kolla surf innan ni åker.
För streamingtjänster: tele2play discovery cmore allente, de fungerar inte utan vpn, dock snurrade viaplay sist jag var där..
Helt enig med dina kriterier! Skulle vilja tillägga en stol, gärna pinnstol, och ett vanligt bord med plats för en labtop och lite arkivmaterial. Enkla hotell med denna extra service hamnar högt på min rankinglista.
Ett tillägg när det gäller att koka ägg på rätt sätt är att koktiden dessvärre inte är fixerad. Ju färskare och/eller större ägg, desto längre koktid för samma resultat.
Brukade spendera ca 100 nätter per på hotell i framförallt UK,Japan & USA under drygt ett decennium fram till för ca 5 år sedan.
Mina krav för 5 stjärnor:
– Dushtryck som har tryck som faktiskt sköljer av tvålen och schampo. Extra plus om man fattar hur man justerar varmt/kallt utan en double-blind studie. För “slangduschar” ska slangen vara tillräckligt lång att man kan hålla den över huvudet.
– Minimum tre åtkomliga eluttag
– Ingen heltäckande matta i rummet med spännade DNA spår (för skoj skull har jag testat UV-lampa någon gång och därefter prompt bytt rum .. DNA spår i taket hur f..n gick det till?)
– Heltäckande matta i badrumet ger direkt 0 – stjärnor (allt annat oaktat)
– Frukost med färskt kaffe, croissant, färskgjord äggröra med bacon som inte är brända till kol. (Har gett upp fil eftersom detta är ett okänt begrepp i dessa tre länder)
– Arbetsbord med stol som inte är så låg så man sitter som 3-åringen hemma som precis når ovanför matbordet
– En lagom fast säng som inte är så nedlegad att det känns om att ligga i en hammock samt att den inte har gavlar
– Skall finnas minst ett fönster som släpper in dagsljus
– En toalett där man kan göra sig av med en bättre middag utan att behöva tillkalla rörmokare efteråt
Inget hotell i US har någonsin fått fem stjärnor (inte ens Four Season)
Ett hotell i London har klarat det
Inget hotell i Japana har klarat det
Bonus: Ett hotell i Vilnius får ett hedersomnämnade för att komma väldigt nära
Mina reflektioner av landskarakteristika (visserligen generaliserat .. och undantag finns definitivt):
Vill du ha svensk standard så krävs (i princip) 5 stärnor både i US och UK
**USA**
– 4 stjärnor motsvarar ~2 i Sverige
– Toaletter som blir “förstoppade” redan efter att man gör sig av med en mindre middag
– Toaletter med vatten upp till kanten så känslan blir alltid att “göra nummer 2” i en simbassäng
– Dörrar som har så stora glipor till karmen att allt ljud och ljus i korridoren kommer in
– Förutom Four Seasons (har få hotell renoverats de sista 2-3 decennier)
– Bra service om man ser till att lämna dricks (även för de som städar)
– Våga aldrig titta under sängen. Där städades det senast -67 då någon dog på rummet …
**UK**
– 4 stjärnor motsvarar 0-1 i Sverige
– Absolut avskyvärda sängar
– Inget vattentryck. Men enkelt att fatta vad som är K/V eftersom man fortfarande envisas med separata reglage.
– AC är för det mesta trasiga (även på bättre hotell)
– Usel service (både med och utan dricks)
– Kräver ofta karta (och kompass) för att leta upp rummet i det ombyggda viktorianska huset där man går upp lika många trappor som man går ned för att komma till rummet.
**Japan**
– Om du åker privat och bo billigt så lär dig (lite) Japanska och bo på traditionella guesthouse “Ryokan” (många accepterar inte gäster som inte pratar Japanska). Kom bara ihåg att ta med mössa om det är vinter (de behövs även inomhus när du sover). Annars, var beredd att betala. Om du är på privat budget resa så duger APA hotellen gott som ett hyfsat prisvärt alternativ.
– Om du inte läser Japanska be om engelsk instruktionsbok till toaletten
– Lär dig använda Onsen på de bättre hotellen (alternativt gå till det lokala badhuset i kvarteret om det finns)
– Se till att sängen inte har gavlar innan du bokar!
– Var medveten vad du bokar om du av misstag bokar ett av de många love-hotel som finns (kan dock vara prisvärt om du bokar en hel natt!)
– Otroligt trevlig personal även om dom inte pratar ett ord engelska
– Odrickbart kaffe i alla hotell jag bott på
Jag gjorde efter min kommentar en sammanräkning av antalet dagar på Hotel iom med jobbet….
Suck, som du så har jag jobbat utomlands på plats under längre tid. Har bott 3 år på Hotell….
Håller med om allt du nämner
Lite ytterligare erfarenheter.
Om du kan beställa “lagad” mat till frukost så kan det vara ganska bra. Dvs pannkakor, äggröra, omelett etc. Inte så svenskt men kan vara bättre än buffen.
Rätt ofta som man saknar toaborste….
Mugg/glas med varmvatten kan hjälpa i dessa tillfällen….
Se till att kolla utrymningsvägar innan ni går å lägger er…..
Bästa frukosten? Minns inte men förmodligen i Tyskland eller Holland
*USA* bodde en vecka på VEA Newport Beach, A Marriott Resort & Spa, Newport Center Drive, Newport Beach, Kalifornien, USA, j-la bra frukost, färdigt eller be kocken om annat.. samt nära till köpcenter 🙂 nära 5 för mig.
*UK* Sängar… verkar vara röd tråd i helt värdelöst material, har säkert bott i mer an 20+ BB och hotell, kan bara hålla med.
*JP* Personalen gör sitt yttersta, ‘shotto eigo’ men det löser sig oftast!
Känner igen det där med USA och UK. Går inte att bo på hotell sämre än **** där. Och frukost tar man inte på hotellet i USA. Sedan har jag bekanta som råkade få ett lovehotel i Japan.
Best Western hotellkedjan har väl frukost på hotellet. Jag har ätit där på morgonen. Våfflor var de kända för.
Ha ha, tack för en trevlig tråd 😁. Många delade minnen med ovanstående kommentarer. Nu för tiden håller jag mig till husbilsavstånd, där jag gör den perfekta frukosten, har rikligt med ladduttag och dusch som fungerar som det är tänkt. Dessutom egenhändigt valt dasspapper.
Med andra ord, numera en trivsam tillvaro efter att ha varit på resande fot i 30 års tid. Jag hade förmånen att få ta del av många fantastiska länder, egenheter och dess innevånare.
Tycker att de flesta kuddar är för bylsiga, för mycket fyllning. Kanske lika bra o ta med egen.
Sedan detta med takdusch, den måste kunna vridas undan, så man slipper få kallt vatten på sig. Inte alltid man kan stå i säkerhet från det. Samt denna skit med snålspolmunstycken, nee usch.
Äggen: vill jag ha halvkletig gula.
Men det viktigaste till frullen är majonnäs. Men det har typ ingen. Det vill jag ha på ägget, skinkan/korven eller vad det nu finns för smörgåspålägg i köttform. Förutom rostbiff, då ska det vara potatissallad.
Jag väljer nog yoghurten eller gröt framför filen.
Men detta med usb-uttag? Borde du inte kunna ha med dig en adapter med flera uttag? Samt om du väljer att ladda powerbanken, så kan du väl koppla på andra enheter som i sin tur laddas av den (om det nu lider brist på uttag)?
Typ: https://tinyurl.com/3vsrsspu
Reseadapter med 4st uttag.
Eget toapapper var kanske inte så du ide.
Det är inte alla powerbanks som kan ladda vidare när de själva laddas – men klarar de det så kan man spara mycket plats. En laptop kan också göra detta.
Få powerbanks kan transportera laddning vidare, då beter de sig som en UPS, vilket blir komplicerat men nyttigt.
Löskokta ägg är nog en lyx man inte får i många länder pga rädsla för salmonella.
T.ex. Turkiet: ofta väldigt bra, men enkla frukostar, men just äggen är utan undantag grönkokta.
Hotell Pigalle i centrala Götet har en synnerligen hög grad ”charm” i och med komplett outgrundliga duschreglage, samt lampknappar vars placering samt koppling till belysningen bestrider all logik…
Men det är kanske del av dess fin de siècle-stil??
Frukosten: Ska erbjuda färska bär, färsk frukt. Extra pluspoäng för jordgubbar och blåbär. Bröd bakat samma morgon, med lite värme kvar i mitten. Eller scones – med adekvata tillbehör. Hotell Djupvik (Gotland) excellerade på alla punkter.
Med barn vill man väldigt gärna ha tillgång till pool. Eller ett helt vattenland som Hotell Kneippbyn (Gotland igen, varför ska man ens semestra någon annanstans?).
Annars vet jag inte… jo några schyssta Leopardvagnar såklart. Så ryssarna inte vågar besmutsa den drömmiga öyn där man semestrat som barn och med sina egna ljuvliga små.
Hotell Pigalle i centrala Götet har en synnerligen hög grad ”charm” i och med komplett outgrundliga duschreglage, samt lampknappar vars placering och koppling till belysningen bestrider all logik…
Men det är kanske del av dess fin de siècle-stil??
De löskokta äggen ska också vara varma/ljumma och inte iskalla 🙁
Medhåll på dusch och toapapper.
Frukosten måste ha bra äggröra, gul smaklös ost, pannkakor med icke-budget sylt och kall mjölk som inte stått framme i timmar.
Roomservice. Att bara kunna beställa frukost till rummet gör hotellet till en 5:a.
Hotel Birger Jarl i Stockholm säger jag då!
Hmm, det var ju det här med åsikter och påverkan. I ärlighetens namn borde du bara knipit käft. Tänk om det varit krig på vår mark!? Då hade du ju motsträvat civilsamhällets makt! Skäms!
Mina showstoppers:
1. Ingen sänglampa, eller en sänglampa som lyser upp hela rummet med sitt starka sken – så att man inte får det där mysljuset som kan ge plats för sömningheten. Eller som hjälper en att hitta till sängen efter toabesöket, utan att man ska vakna av full belysning.
2. Kanske viktigast: Tryck i duschen! Hemskt när det är en dusch där vattnet knappt orkar åka uppåt när man vänder på duschmunstycket. Svårt att skölja bort tvålen och duschen tar en evighet.
Dåligt tryck i duschen är tyvärr jättevanligt och då känner man sig inte ren efteråt. Grrrr!
Noterar att det med de kriterierna är illa ställt med hotell i USA. De får max en stjärna pga ladduttag. Frukost ingår i princip aldrig, och även om det gör det så finns det ingen filmjölk och löskokta ägg är olagliga (brukar faktiskt finnas varningsskylt). Toalettpappret är värdelöst; smuligt och märkligt. Duscharna är alltid oerhört svåra att förstå sig på. Senaste vistelsen: slå på vattnet genom att dra ut handtaget ur väggen. Dra sedan i en liten spak för att få det från taket. Ingen reglering på vattenmängd, bara på av. Temperaturen har två lägen: kallt eller varmt. För att få varmt vatten måste man ställa reglaget på varmt (rött) innan man drar ut det ut väggen för att starta vattnet. Då blir dock vattnet knappt ljunmet, för att få det varmare måste man sedan föra handtaget åt kallt (blått)… Och sen är handfatet också utanför toaletten. Bara en sån sak.
I USA är frukost på hotellet i allmänhet så dyr att jag aldrig betalar för den om jag står för hotellkostnaden själv. Jag vill ändå bara ha kaffe och för 300 kronor per person kan jag lika gärna gå till ett kafé i närheten.
I övrigt skiljer sig mina krav på hotellrum markant baserat på om jag förväntas jobba på hotellet eller om jag bara ska sova där. I det första fallet har jag högre krav på ytor och bekvämligheter, i det senare fallet är jag nöjd med en bekväm säng, fungerande ljudisolering och en bra dusch.
Indiska hotell har en specialare i form av varmvattenberedare med ledaren i vattnet och en jordkabel från behållaren ut i trädgården. Värmer på bra så länge jorden är ansluten. Blir det avbrott där så är det snabbtransport till himlaberga…
Man bör ej heller titta in köket på dessa hotell då man alltid möts av det obligatoriska betongblocket där all mat görs och som bara spolas av då och då. Gäller alla hotell från den billigaste till den dyraste.
Japp, tog en frutti di mare på 5* hotellet, kistan tog stryk i 2 dar..
Låter ändå säkrare än Sydamerikas “suicide showers”, duschuvud med elektrisk genomflödesvärmare. Vore väl ok om inte kabeldragningen oftast omfattar (i bästa fall eltejp), fulkoppling till taklampan med löst hängande lampsladd mm mm
https://www.fordtransitusaforum.com/attachments/photo-jpg.109106/
Glömde toadelen. Det är rätt ovanligt med en toastol i indiska hotell då indier i allmänhet tycker att dessa är snuskiga att sitta på. Så man möts oftast av ett hål i golvet och två lätt vinklade fotstöd. Så där är det bara att sätta sig på huk och lägga av.
Precis, något som tveksamma idealister möts av när de ska lära upp Indier på plats i Mumbai etc..
Fast lite kul är det.. sälj ut svenska jobb och få skit för det 🙂
Sen kör de ‘augmented’, kommer till SE och det blir dubbelt kul när de tar toapapperet och slänger i papperskorgen bredvid.. Smell U later..
Det i sin tur beror på att indiska avloppsrör inte är dimensionerad för det västerländska bruket av toapapper utan där blir det då som oftast stopp. Så de tycker att man skall följa uppmaningen “left hand please.” Har sett den skylten rätt ofta på 50 rupies backpacker hotellen…
1. Ett par fylliga dunkuddar, ej syntet.
2. Kassafack som rymmer en laptop och mer.
3. Handdusch med ordentligt vattentryck.
4. Reglerbar temperatur i rummet (konferenshotell är nästan alltid för kalla).
5. Öppningsbara fönster (det är ju hotell, inte mentalsjukhus för suicidala vi talar om).
6. God apelsinjuice, gott kaffe, äggröra, stekt bacon, fräscha grönsaker, riktiga smörcroissanter, marmelad och gärna våfflor till frukost.
7. Gammaldags, personlig stil.
Sedan håller jag helt med om att det ska finnas gott om eluttag och ett lättbegripligt system för att tända och släcka lampor. Bra toapapper i riklig mängd är också viktigt, liksom såklart hygienen.
Regn tätt, säng, och gärna inte allt för mycket drevsnö från springor på golvet på morgonen.
Isskorpan i vattenhinken får inte vara tjockare än att man kan knacka den med yxa.
Och ett BB närmare än sträckan Gbg.- Sthlm.
Närhet till förlossningsavdelning är det nog inte så vanligt att ha som hotellkriterium.
Nog vanligare än du tror. Iaf. i norra delarna av detta vackra land, är “det” nog det som är det väsentliga för stjärnan.
Jag har rest runt en del i asien och bott på “billiga resorter” till svindyra lyxhotell. Jag har märkt att alla ställen där jag varit nöjd med allt har varit ställen som svenskar eller folk från norden har drivit.
Mina krav för att vara nöjd.
En skön säng.
Täcke som motsvarar eller bättre än IKEAs standard.
Kudde som motsvarar eller bättre än IKEAs standard.
Skulle det vara TV på rummet (inget krav för mig) så bör det ju vara så att man inte ser myrornas krig på halva bilden.
Dusch som har varmt vatten på enkelt sätt.
Toalett som spolfunktionen funkar på.
Frukost så är det bacon och hårdkokta ägg med riktigt juice. Finns det kaviar” Kalles eller svennes” så är det + poäng.
samt annat bröd än formfranska.
Överlag så gillar jag svenskägda resorter i asien bättre än Hilton kedjans sviter.
Ja detta med hotell och deras frukostar är väldigt intressant.
Men ett annat intressant problem, är dessa politiker som dyker upp från intet och ges förtroende.
Det senaste exemplet är Macron, han kom till makten pga trötthet med de traditionella vänster höger partierna. Det som ger valsegern är även demonisering av nationalistiska alternativ.
Nu driver han igenom en pensionsreform som går på tvärs mot folkviljan.
Svenska exempel är Reinfeldt och Lööf.
När sedan folkets dom faller, tas dessa fallna emot och gynnas av det globala samfundet.
Jag delar din motvilja mot desssa antinationalistiska politiker och i Macrons fall kan man även lägga till servilitet mot Putin. Men när det gäller pensionsreformen så är den tyvärr nödvändigt. Med en åldrande befolkning och ökad livslängd går det inte att behålla ett system där man kan leva på andra från 62 års ålder. Inte ens med reformen kommer man upp i 65 som vi tidigare hade i Sverige.
Dåliga frukostar och dåliga politiker utesluter väl knappast varandra?
Det kanske till och med går att hitta någon liten korrelation dem emellan, om nu har gott om tid och mindre gott om vettiga aktiviteter att företaga sig.
På varje hotell jag är på skickar jag alltid efter vistelsen med en artikel jag hittade där det visar sig att byta till vrid- istället för greppblandare betalar av sig på typ 1 år för hotell. Hittills har inget hotell jag återbesökt följt mina råd. De tror väl jag är en kringresande säljare för Gustavsberg eller nåt.
Håller i stort med om det som sagts här, dock är jag youhurtätare så den biten spelar mig ingen roll. Håller även med om eluttag och duschar med ologisk funktion, där är nog ett hotell i hässelby värst med kändisdesignade rum som är helt galna.
Mina stora kontrollpunkter är utöver nämnda: korrekt knaperstekt bacon (inget sladder och råa) men framförallt, riktig äggröra! Det är allt för många hotell som kör med nån form av prefab röra från tetra som är skit. Har hotellet riktig äggröra på riktiga ägg så står dom högt i kurs hos mig.
Showstoppers: för stora kuddar, för varmt, obegripliga lysknappar, rum nära hissen, störande buller från reglerteknik en gång i timmen, ingen äggröra med bacon på frukosten. Plus för minibar men de blir allt sällsyntare.
Är det semester så vill jag att så mycket som möjligt ska vara anorlunda än det är hemma. Inte så att det måste regna in, vara bullrigt och helt sakna belysning, men inte som hemma på ett bra och/eller roligt/trevligt vis.
Inte samma frukost som hemma.
Spektakulär utsikt.
Inga försök att efterapa mat som normalt inte äts i landet.
Om möjligt ett boende som liknar hur man bor på platsen, Japanska ryokan är ett bra exempel.
Är det tjänsteresa så räcker det att frukosten är anorlunda och att det finns bacon och äggröra. Äggröran ska enligt mig inte vara helt fast (som den tyvärr ofta är, som hackad omelett) utan en trögflytande röra.
Överraska gärna med landets specialiteter, smarriga bakverk, nygräddade våfflor eller en morgonsup.
Rummet behöver inte vara mörkt, men det ska vara tyst.
Jag vill ha ganska kallt, 18 – 19 grader som hemma.
Bra om det går att äta middag på hotellet, men inget krav. Restaurang nära hotellet är dock krav (några minuters promenad).
Toalett och badrum ska finnas på rummet och en välsprutande dusch som man förstår hur man reglerar är ett stort plus.
Mest surrealistisk frukost var när ett lokalt hotel i North Carolina – F Bragg, hade köpt tjänsten frukost från Dunkin Donuts… Munkar, läsk och någonting brunt som kallades kaffe…. Blev istället gröt och bacon mm 1200m längre ner på gatan på ett riktigt hak-efter 2 besök så räknades jag som stammis och fick samma sak till frukost när jag vid samma klockslag klev in de återstående månaderna av min tid. Använde även det haket för frukost när jag bytt karriär och återkom till staden och bodde på ett mer normalt hotell, men haket var lika bra med samma ägare.
–
Alla hotell är ok så länge som de inte har ohyra, vägglöss, kackerlackor osv har en tendens att påverka min vilja att fortsätta använda drabbat hotell, det påverkar stjärnstatusen lite också tror jag.
Sängen?
Har inte läst igenom alla kommentarer, men som komplement till att det ska vara begripligt att använda duschen må jag tillägga att det är ett nödvändigt villkor för dusch-stjärna att trycket är okej, på så många hotell har dom:
1. Lågt grundtryck i kranarna (förstås för att spara, främst, varmvatten men åxå
2. Diverse insatser i duschhuvudena så att vattenflödet är typ åtta deciliter i minuten.
Det enda raka är att gå ner till receptionen och be att få låna tre 10 liters hinkar, fylla upp dessa medan man läser väl vald blogg och relevant twitterflöde, (hink ett) och ’På spaning efter den tid som flytt’ (hink två) och sedan när man har ätit frukost och packat (hink tre) så tar man de tre hinkarna och
1. Blöter ner sig ordentligt med första hinken. Applicerar tvål och schampo
2. Sköljer bort tvål och schampo samt
3. Häller över sig tredje hinken bara för att.
och gärna rummet närmare än 200 meter från hissen
1. Antingen laktosfri äggröra, eller ingen laktosfri äggröra alls, på frukostbuffén. Laktosfri äggröra som inte är det drar ner betyget direkt. (Samt alla aktiviteter under den dagen 🙁 )
2. Saltkar på borden. Flingsalt må vara trendigt, men att försöka salta frukostäggen med det är en otacksam uppgift.
3. Logiskt placerade lysknappar. Att ha discokontroller vid sängen är irriterande, men ska man dessutom jaga runt hela rummet i jakt på knappar så är man uppe i varv för ett maraton när man släckt ner. Och lysknappen till badrummet ska sitta INNE i badrummet, inte på utsidan. (Särskilt viktigt om man reser med barn)
Och apropå: Om lyset styrs av rörelsedetektor bör denna sitta i utrymmet vars belysning den kontrollerar. Inte utanför. (Efter erfarenheter från hotell i Mariehamn)
4. Toalettstol ska INTE vara fyrkantig. (Hotell Globen, hur tänkte ni?)
5. Det ska inte spöka, ens som gimmick. Jag är inte överdrivet vidskeplig, men att bli upplyst av receptionen om att “Vi har gett dig spökrummet, får se hur du kan sova inatt, haha” är inget som ger mersmak.
Det värsta jag har varit med om i frukostväg, var ett “femstjärnigt” hotell ute på den kinesiska landsbygden.
Frukosten var öppenbarligen bara anpassad för asiater. Det enda som på något sätt var ätbart för mig var – ägg kokt i the, vilket innebar en grå-blå-brun färg som fick ägget att se oaptitligt ut, rostbröd (brödrost fanns inte) och ljummen mjölk – varför mjölken var uppvärmd förstår jag inte.
Det blev en hungrig dag för mig.
Ett riktigt bra hotell är bättre än Hillebergstältet och medhavd frukost med en gasdrivet Trangia-kök. Än så länge kan de räknas på ena handens fingrar efter ett halvt yrkesliv på resande fot.
Filmjölk, havregrynsgröt hör ihop med kamin och 20-tält för mig.
Blev resesugen nu. En bra Hotellfrukost är viktigt. Äggröra, bacon, goda korvar, hashbrowns, frukt, god juice, nybakat bröd, sylt, ost…. Filmjölk fattar jag inte.
Och en blå kran för kallt vatten, en röd för varmt – hur svårt kan det va ?
Bodde på ett hotell riktat mot affärsresenärer i Illinois, där de av okänd anledning tyckte det var en bra idé att ha kvadratiska sängar på cirka sex gånger sex fot. Jag råkar vara lite längre än så så fick sova på diagonalen.
Hade kanske varit begripligt i något land där medellängden är rejält lägre än här, men i USA är sex fot (183 cm) knappast ovanligt, även om det är över snitt.
Mina kriterier efter ett liv på hotell (nåja, numera reser jag signifikant mindre) är:
– Room service i absolut toppklass måste finnas, ska fungera 24/7 (vill jag äta 03.35 så ska jag kunna)
– Dom ska ha kemtvätt “over night” och det ska finnas möjlighet till leverans av nya skjortor
– Att hotellet har personal som kan handla nödvändiga saker åt mig medan man jobbar, typ rakhyvlar, deo, tandborste, tandkräm, mm
– En säng som går att sova i (dvs. inte en spikmatta eller vattensäng)
– Concierge i världsklass
– Den här sista är möjligen lite annorlunda men har räddat mig ordentligt en gång så därav ska hotellet på jäkligt kort notis kunna få fram en leverans av en smoking som passar riktigt bra med tillhörande skor.
Löskokta ägg kräver en termostat men det borde väl ett restaurangkök kunna fixa. Case in point – käkade två hemmakokta ägg till frukost. Ena ägget var perfekt, det andra ägget hade inte vitan stannat på. Äggen var en smula olika stora, inte så mycket att jag märkte det när jag tog dem i matförrådet, men när jag jämförde skalunderredena efteråt så framgick det.
Vidare kör jag med att sjuda äggen med timer, men jag har ingen termometer. Det är en smula skillnad på kokpunkten och när vattnet börjar susa om det är lågtryck eller högtryck – man måste alltså anpassa sig en smula efter vädret.
Eftersom de enklare hotell jag frekventerar (typ Scandic) ofta har tråkiga kokta ägg, ersätter jag dem gärna med äggröra.
Toapapper på hotell behövs inte om det finns lämplig tvagningsutrustning i omedelbar närhet. Även med ett bra toapapper är det mycket trevligare att tvätta sig ordentligt, en vana jag lagt mig till med i enklare utländer där tvagningsutrustningen bestått i tvål, vattenskopa och hink. Man lär sig.
Min lista på vad som gör ett bra hotell:
– Elbilsladdning (om jag åker bil)
– Rejäl frukost (innehållet må variera, jag är inte dogmatisk med vad jag äter)
– Eluttag för laddning av telefon och dator
– Bra avställningsytor så att man enkelt kan käka hämtmat (som plebej kan det bli nå’t billigt från matvarubutik)
– En inte för mjuk säng
– Tyst på natten
Skohorn !
The Lanesborough
i London. Dock så behöver man någon annan som betalar.
Instämmer i dusch för normalbegåvade och vettiga laddmöjligheter. Till det föredrar jag att det på ett rimligt sätt går att släcka i rummet, helst utan att behöva skruva ur glödlampor eller andra fulhack. Ytterligare, och kanske för mig avgörande i valet kommer jag tillbaka eller inte är pappmugg för takeaway till kaffet på frukosten samt kaffemaskin på rummet. Men det säger kanske mer om mitt behov av kaffe på morgonen…
Så underhållande att läsa ett inlägg om de förtretliga ting på hotell man själv under årens lopp har noterat, ibland undrar man om de som designar hotellen själva någonsin har bott på något.
Var på tjänsteresa till London och bodde på ett 5-stjärnigt hotell som var i Edwardiansk stil i ett hus från samma tidsepok, gällde också badrummen visade det sig. Vid frukost erkände samtliga i gruppen att man hade haft problem att få till morgonduschen, en hade till och med få ge upp och göra en kattvätt vid handfatet. Kan noteras att alla fyra var civilingenjörer och han med kattvätten specialist i VVS. Har också bott på hyperdesignat hotell i Milano där jag i duschen efter mycket fipplande med reglage och kranliknande föremål (blir inte lättare utan glasögon som LW påpekar) så kommer sedan det iskalla vattnet från samma mojäng i taket där belysningen sitter. Svårgissat…….
Där hade man också en illgrön belysning under sängen som jag för mitt liv inte kunde släcka, jag var helt desperat och var på väg ut i hotellet för att hitta säkringsskåpet, men besinnade mig och sov med kudden över huvudet i ställer under.
En AC som inte fungerar eller överlag ett för varmt rum, det är en av de allra värsta sakerna. Dålig ljudisolering är ingen höjdare heller.
Har också tillbringat allt för många nätter på usla hotell i UK och USA, men ett hotell blev förlåtet för övriga brister; Portofino Hotel i Redondo Beach i LA. Innan man ens kom fram till frukostmatsalen kunde man blanda sin egna Bloody Mary att ta med in i matsalen. Med alla korrekta tillbehör och varianter. Sen hade de riktigt bra frukost och en utsikt över havet som jag kunde vänja mig vid.
Jag har alltid med mig en grendosa med 3 uttag vid resor för att undvika elbrist vid sängen. Sladdlängd 1 m, men långa USB-sladdar.
Frukosten är sällan ett problem, är ingen morgonätare. Ostmacka och kaffe funkar bra. Fil och löskokt ägg till frukost är ju i princip uteslutet 🙂
Toa papper, ja. Dusch ja. Blir så trött när det är badkar med dusch. Att det skall vara “fint” med badkar. Typ 5* hotell vid medelhavet som tycker att det skall vara badkar. För ett varmt bad efter en dag vid poolen i 30 grader och sol känns ju rimligt…
Har en 5m kabel med vanlig euro kontakt och en multiportsladdare, så klarar det oftast rätt bra. Brukar även ha med en schuko en-till-två så man får ut ett uttag till i värsta fall.
Men roligaste var ett hotell vid Amsterdam RAI, med badkar. Så fick för mig att ta ett bad. Och som alltid så skvätter det ju ur en hel del vatten ur badkaret när man lägger sig ner. Är väl knappast unikt för mig?
Sen visade det sig att det inte fanns någon golvbrunn i badrummet, annat än under det in-kaklade badkaret. Så det står alltså en dryg cm vatten på golvet. Tur att dom hade en hög tröskel som var silicon-tätad…
Receptionen fick skicka upp en städerska på kvällen för att få bort allt vatten.
Fantastisk igenkänning! Jag tillbringar mycket tid i Schweiz och där tycks det vara en sport att göra reglage så obegripliga som möjligt. Bl.a. fullkomligt obegripliga belysningsknappar, hissar som manövreras innan man går in i dem samt kroppsprodukter som är till förväxling lika. Snygg design och form som följer av funktionen gillar jag, men där strävan efter “snygg design” motverkar funktionen blir jag upprörd. Jag har själv trillat i den fällan. För några år sedan renoverade vi vårt kök och vi skaffade en snygg spis med touch-kontroller. Tyvärr ett exempel på när form går före funktion.
Jag har också bott på ett mycket stort antal hotell runt om i världen. När det gäller laddningsmöjligheter vid sängbordet finns det en lika oväntad som överlägsen vinnare. Astma- och allergiförbundets vandrarhem i Åre (vandrarhem är en stark underdrift, pga allergianpassningen så är alla rum och hela anläggningen exceptionellt ren. Det ingår sängkläder, badrock, badtofflor, handduk, allergivänliga duschartiklar etc. Vandrarhemmet är öppet för alla, man behöver inre vara allergisk för att bo där).
Till saken: vid sängbordet finns tre “runda” el-uttag och två “smala” eluttag som passar för tex mobilladdaradapter. Därutöver finns tre usb-uttag och en laddplatta för trådlös laddning.
Min värsta, som jag är förvånad att du inte har nämnt: Duschlösningar som gör att det stänker utanför där man ska ha fötterna vid toaletten och vid handfatet. Värsta toalettpappret: Billigt papper som såg ut att vara tappat i vatten och torkat (men de hade minsann vikt det rätt). Det var ett skräphotell med utsikt över Skövde (Inte så mycket att välja på om man måste göra besök i Karlsborg).
Nåja, det var väl i alla fall billingt? 😉
Haha ja så hette hotellet!
Hah, klockrent Lars! Håller med på alla punkter.
English full breakfast är dock också ett krav.
Inget som engagarar denna Blogg mer än flygplatser och Hotell 🙂
Jag nöjer mig med:
Tyst
Mörkt
Bra sängar (inkl kuddar)
Allt annat går ofta att lösa
Frukostbuffén måste innehålla någon form av varma bönor !
Suverän artikel.
Jag tänkte på det som Casio skrev ovan ang badkaret… 😉
Jag ogillar hotell därför att man alltid, så fort det är nåt, måste påkalla hjälp. Leende receptionister i all ära. Men är det inte enklare att bara torka upp golvet själv? Om det hade funnits rudimentär utrustning för det… Men det finns ju aldrig i ett hotellrum. Städskrubbarna är alltid låsta ifall man får slut på tvål, handdukar mm.
Ofta fattas ocksä strykjärn och bräda. ( I vissa länder tillåts inte det på rummen pga brandrisk.).
Frukost… Jag brukade gilla hotellfrukost men äter inte frukost längre så det kan kvitta nu. Förr var det ju lite av en vardagslyx att träffa vänner på nåt finare hotell bara för frukosten. Lätt värt en hundring… Numera kostar det säkert det dubbla minst?
En halvliter svart kaffe av medelbra+ kvalité räcker för min del.
Summasummarum, jag föredrar airbnb och liknande. Behöver jag nåt att äta så handlar jag det själv i närmsta matbutik eller restaurang. Skönt att veta vad man får…
Kontrollbehov? Antagligen… Men dessutom gillar jag inte uppassning. Speciellt i Nordamerika där de alltid ska göra en sån stor grej av det (fjäsk för dricks mm)
Inte säker på att toapappret är ett utslag av kostnadsbesparing. Jänkarnas dasspapper är generellt skapt så att det blir till pappersmassa när det inte är snustorrt. Marknadsföringen är benhårt fokuserad på “soft”, och det måste man nog medge att de lyckas med, till kostnad av robustheten. Jag har snappat upp misstankar om dasspapperskarteller där. Nu är min kunskap inte färsk på något vis, men det var i alla fall en av de produkter som var dyrare där än här. Kanske opererar europeiska hotell under vanföreställningen att amerikanskt dasspapper är “da shit” och betalar lyxpriser för att importera det.
Långfil. Går snart inte att hitta i ens i relativt vælsorterade affærer.
Mina stjärnkriterier skiljer sig markant från bloggarens:
* Pannkakor till frukost – 0,5 stjärna
* Poscherade ägg – 0,5 stjärna
* Bordservering frukost – 0,5 stjärna
* Bra cocktailbar – 0,5 stjärna
* Rummets design inger en skön och rogivande känsla – 1 stjärna
* Superskön säng – 1 stjärna
* Super service, concierge osv – 1 stjärna
– Om det inte är tyst i rummet när man ska sova – minus 3 stjärnor
– Kass badrumsupplevelse – minus 1 stjärna
Är på BW Hotell i Söderhamn just nu. Får en stjärna för duschen, en stjärna för eluttagen och en stjärna för toapappret. Hur det är med filen och äggen får jag undersöka imorgon, men de har iaf sill till frukost vilket är ett pluspoäng. Ytterliggare pluss för fantastiskt trevlig och serviceinriktad personal!
Vänta bara, snart måste man ha olika appar för att duscha, tända ljuset, spola toan, öppna dörren, slå på vägguttaget, och koka sitt eget frukostägg.
Kom på en sak till…
KUDDAR!!!
Allvarligt, är det så svårt att få till bra kuddar?
Oftast är en kudde för lågt och två för högt, som att dom är typ 0,75 av vettig höjd.
Eller så är dom stenhårda med massa klumpar i. Det är fördelen när man reser med bil, då har jag alltid med mig egen kudde!
Följer med maken till Stockholm ibland och vill då alltid bo på Haymarket. Supertrevlig personal, vackra rum, sköna sängar, nära till allt och en god frukost om man inte vill äta ute på stan. Ägg och fil äter jag aldrig annat än hemma så dem vet jag inget om. Annars finns allting inklusive alkoholfritt mousserande vin. American Bar är trevlig på kvällen med goda drinkar men hög ljudnivå. Pauls en trappa upp är lugnare. Gretas i gatuplan har mycket gott att äta till lunch men en ganska tillgjord meny på kvällen. Alla rätter innehåller minst en sak som jag avskyr. För övrigt ger jag minuspoäng för avsaknad av byrå på rummet att lägga underkläder och strumpor i.
Vid ett beök i Köpenhamn nyligen bodde vi på Radisson Royal Collection (den blå SAS-skrapan). Rekommenderas av den som älskar dansk design vilket vårt ressällskap gjorde. Vi fick ett vackert hörnrum med fantastisk utsikt. Stort badrum, byrå (hurra), skön jättestor säng med ett gemensamt täcke vilket förvånade litet. Plus för karafferna med stilla respektive kolsyrat vatten. Minuspoäng för usel kaffestation och avsaknad av strykbräda + strykjärn samt dålig avrinning i handfatet. Stort minustecken för frukosten! Vi hade höga förväntningar på danska ostar, chark mm men det serverades enklast möjliga storköksfoder. Spiken i kistan var kylskåpskalla wienerbröd och varmrätter som var knappt ljumma. Nästa gång bor vi ändå på Radisson men kommer att äta frukost ute på stan. Rekommenderar Café Europa på Ströget för brunch.
Tidigare har jag bott på Grand Hotel och det var ju en upplevelse förstås men måste jag väöja så föredrar jag nog Haymarket.
Fullkomligt briljant LW! Jag håller med dig i mycket, speciellt om filmjölken! Tack för din väl avvägda blandning av allvar och humor 👌🏽 och alla kommentarer, underbara Ni 😂🙌🏼
Du är så härligt gubbtjurig Lars, vår tids Lundell!
Jag åkte ålandbåt i helgen och föråt mig på brunchen och fick gå och lägga mig igen. Kan ju i och för sig berott på att jag var uppe och dansade till klockan tre. För övrigt är en hytt den perfekta sovplatsen; kolsvart, svagt motorbuller och lätt vaggning.