Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna för tredje dagen på raken nu under onsdagsmorgonen. Elpriserna är återigen skyhöga idag för de 90% av svenskarna som bor i den södra rikshalvan. Skulderna som gått till Kronofogden är nu rekordstora och värst drabbade är pensionärer.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår igen och OMXS30 gick +0.79% medan OMXSPI steg +0.72%. Guldpriset är stabilt på 678:- SEK per gram, liksom svenska kronan på svaga 10:90 SEK för en dollar och 11:84 SEK för en euro. Vi kan räkna med att den svaga svenska kronan kommer avspegla sig på inflationssiffrorna med viss fördröjning och hindra Riksbanken från att sänka räntorna. Förr eller senare kanske de snarare inser att de behover höja?
I USA steg också börserna. S&P-500 rusade +1.45% och Nasdaq 100 tokrusade med +2.15%, vilket jag tror är den största uppgången på en dag sedan i maj. De amerikanska långa räntorna fortsatte falla och 2-åringen gick från 4.98% till 4.87% medan 10-åringen tappade från 4.20% till 4.12%. Tesla ledde FAANGST-aktierna med +7.69% och till och med Spotify steg med +2.30% eller ungefär som index, vilket också gällde övriga aktier i gruppen utom Amazon som bara steg +1.33%.
I de asiatiska tidszonerna stiger nu börserna för tredje dagen på raken, samtliga index jag följer, vilket också är lite anmärkningsvärt.
ASX 200 +1.28%, Hang Seng +0.44%, KOSPI +0.49%, Nikkei 225 +0.36% och Straits Times +0.13%.
Kronofogden rapporterar om stora ökningar av skulderna hos fogden och att man nu har det högsta skuldbeloppet noterat hos sig någonsin, 14.6 miljarder kronor (GSEK). Skuldberget som gått till fogden ökade med 3.8 miljarder kronor eller 35% under första halvåret 2022. Antalet krav ökade till 609 000 från 545 000 första halvåret förra året och antalet berörda personer har ökat med 6% till 268 000, eller alltså drygt 2.5% av svenskarna.
Hälften av ökningen av skulderna är i intervallet 100 000 till 500 000 kronor och myndigheten skriver att det ofta är lån utan säkerhet. Nästan hälften är skulder under 3 000:- SEK, alltså småskulder som privatpersoner ändå inte har haft möjlighet att lösa.
Fogden skriver:
“Kontakta genast den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Vi vet att det är tufft att prata om sina ekonomiska problem, men vårt råd är att våga be om hjälp. Prata med familjen eller kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med vägledning. Det är gratis och du kan vara anonym.”
Störst ökning ser fogden i åldersgruppen över 65 år, som ökat 18%, medan glädjande nog har ärendena hos fogden för ungdomar i åldern 18 – 25 bara ökat med 1%. Det verkar som undervisningen i skolan ger lite resultat, eller så är lite mer cyniskt ungdomarna helt enkelt inte kreditvärdiga till att börja med. Östergötlands län ökar mest med 22% och Örebro län minst med 3%.
Idag är återigen elpriserna skyhöga i elhandelsområde SE3 och SE4 där 90% av svenskarna bor. Snittpriset för SE3 och SE4 blir idag 122 öre per kWh med de högsta priserna runt middagstid ikväll på 201 öre. Detta är utan energiskatt, nätavgifter och moms, samt utan elhandlarens påslag. I norra rikshalvan blir snittpriset 49 öre idag och som högst 63 öre.
Det kan finnas en koppling mellan elpriset och att åldersgruppen 65+ har ökat 18% hos fogden.
Vi får se hur det blir med elprisstöd i år. Hösten har bara börjat.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
113 kommentarer
Vinner man något om man är först i ekonomitråden? 🙂
Ett glas regnvatten, mer har vi inte råd med.
Synd att det är så svårt att skicka sånt till förmån för Ukraina, annars hade jag kunnat göra det också. God morgon!
Inte ens glas😁
Jaså du har råd med glas du! 🙂
Lyx! Under 90-talskrisen fick man vara glad om man kunde dricka Mölndalsåns vatten ur handen.
Jaså, du hade råd att bo så naturskönt och nära vatten på 90-talet, din yuppie? En annan fick hålla tillgodo med en skokartong mitt på E4-an, och där fick man bara vatten om det regnade!! Jävla lyxlirare…
“You lucky bastard…” – en klassisk sketch som aldrig går ur tiden.
Du får 100 Internetpoäng!
Vad är växlingskursen Internetpoäng / hryvnia? Någon som vet?
> Förr eller senare kanske de snarare inser att de behover höja?
Ha! Jag tror det när jag ser det.
Sten är ju rätt hållbart[källhänvisning behövs] 🙂
Jag är den första som erkänner här att jag inte längre kan
leva upp till de förväntningar som krävs av en relativt högavlönad man som jobbar inom IT-sektorn: Jag har inte har den köpkraft
som jag trodde!!!
Min unges iPhone genomled en olycka och är bortom räddning. Och eftersom mobil idag är att liknas vid
respirator för ungar så påbörjade jag sökande att snabbt hitta en iPhone (minst modell 11) begagnat. 4500 för en telefon som säljaren vägra sälja till mig pga dåligt skick. Ja men en 13 eller 14 då frågade jag? Ja BEGAGNAT går de på samma som modellnamn säger han jag pratar med, på en firma som finns i hela Sverige och lagar och handlar med begagnade telefoner. 14 tusen för en BEGAGNAD telefon… Jag skäms inte längre för att jag inte akut har 14k till en telefon till en unge. Har man sen 2 ungar med var sin respirator…
Du får se det som att du lär ungen konsekvenstänk.
Samt att livet är orättvist.
Det vi ser nu är ett kycklinglopp inom gruppen som lajvar övermedelklass. Det är väl därför man ser att resor utomlands exploderat trots historiskt svag krona under sommaren, det gäller att lägga ut på Facebook (ja, jag talar till de som endast är på Facebook dvs oss närmre döden än födseln).
Men jag har ett jobb att göra och det är inte jättelätt att förklara för sina barn att nu vill inte jag vara med i detta kycklinglopp längre och det kommer att få konsekvenser för dig och oss.
Fattar att det inte är jätteroligt, men du gör ungarna en tjänst genom att inte köpa även om de inte tycker det just nu. Hela haussen med snordyra telefoner/handdatorer med alla otänkbara finesser är konstgjord, det finns inte en människa som verkligen behöver allt en sån lur “kan” och det behöver ungarna också förstå. Tyvärr blir det ditt otacksamma jobb att skapa den förståelsen och ta reaktionen, men du får i längden starkare och klokare ungar så bit ihop och ta diskussionen. De kommer tacka dig när barnbarnen börjar trilla in.
Sen är jag kanske fel person att skriva detta, min egen telefon kan jag ringa, skicka sms och fixa enklare surf med, den kostade väl 1400 ungefär och bara det var dyrt i mina ögon. Man är väl en dinosaurie kanhända, lätt daterad och väldigt utrotningshotad.
Måste säga att jag inte för mitt liv kan fatta det här med mobiler, har en Android för runt 3000 kr som gör allt jag har fått för mig att den ska göra. Vad är det folk gör med dessa mobiler.
@ERIK HOLMBERG,
De surfar väl på Instagram och Tiktok, antar jag. Eller kanske något nyare. Tiktok är väl så pass gammalt att det är ute numera, likaså Instagram?
Det är fascinerande att se hur telefonberoende många människor är. Så fort det plingar i telefonen avbryter de vad de håller på med och tittar efter vad det var som plingade.
Jag har själv en ganska modern telefon men har stängt av notiser från de flesta appar. Jag tittar efter om jag har fått några meddelanden eller om någon har ringt nästa gång jag befinner mig i samma rum som telefonen. Det kan kan ta flera timmar mellan tittarna ibland. Jag har den INTE med mig ute i trädgården och ibland inte när jag är ute på promenad i skogen.
Jag tror att mitt liv är lugnare och mer harmoniskt än telefonslavarna.
Att säga till barnen att livet är orättvist och att de måste acceptera det kan i vissa fall leda till psykbryt. Men det är en bra förberedelse för vuxenlivet som i alla fall börjar vid 40.
Vuxenlivet börjar vid 18. Allt annat är nonsens.
Punkt.
Det var så gammal jag var när jag blev varse att jag skulle bli pappa det så det fanns inget annat alternativ än att bli vuxen där och då.
Kan jag av alla människor bli vuxen vid 18 år bevisar det att alla har människor den förmågan i den åldern. Att vissa inte vill är en annan sak.
Så. Dagens moralkaka avklarad.
*att alla människor har den förmågan*
(…snälla, ge oss efterblivna postare en editfunktion )
För att bevara mitt sinne har jag loggat ut från Twitter en stund då det blir antagligen mer postande här.
Hugger iaf direkt på detta, trots moralkakevarningen:
“Kan jag av alla människor bli vuxen vid 18 år bevisar det att alla har människor den förmågan i den åldern. Att vissa inte vill är en annan sak.”
Ditt resonemang är strunt – att just du klarade av det säger precis ingenting om vad andra klarar av.
Typ som att “Jag överlevde strålningen av min rektumcancer, då kan alla andra klara av det”
Nej seddu, folk dör av cancer och människor som inte är mogna föräldraskapet överger sina barn med hemska konsekvenser. Så ser det ut.
Men bra att du kunde leva upp till faderskapet vid en så ung ålder.
Även om man har de pengarna tillgängliga känns det också för mig totalt verklighetsfrämmande att betala såna summor för en telefon. Nu har jag själv förmånen att via min arbetsgivare (också IT-sektorn) få något slags summa per år att lägga på telefon som man över några år lämpligen ackumulerar inför nästa byte. Jag klarar mig än så länge med en iPhone 8 som jag haft 4-5 år (tror jag…) och måste medge att jag bävar en smula inför dagen den ger upp och måste bytas mot något som kostar som en hyfsad dator…
Finns ju olika varianter där som man stött på. Dels att företaget säger “ni kan välja mellan dessa modellerna..” och då står för fiolerna där.
Eller varianter på potter, har träffat på företag som säger “vi står för upp till x antal kronor för mobil, vill du ha dyrare får du stå för mellankostnaden”. Har dock inte träffat på din variant tidigare, där potten ackumuleras över flera år. Eller får du det som en kostnadsersättning, och sedan måste köpa mobilen själv?
Det märkliga är ju att smartphones är var mans egendom i dag i Afrika och Asien. Priserna är nog bara en tredjedel mot i västvärlden. Typ på Samsung-telefoner. Måste alla ungar ha Iphone?
Enligt min unge svar JA
Jag köpte en begagnad Iphone SE till min fru (hon vill inte ha en dyrare telefon för hon är rädd att paja den). Den gick nog på 2500. Den klarar ju allt en Iphone klarar i stort sett men förstås inte avancerade spel och sånt. Den är dessutom mindre vilket är BRA för då är det mindre risk att tappa den.
“Då blir det ingen månadspeng innan din 26-årsdag. Ditt val.”
Känner igen det där.
Var smått surrealistiskt när vi var på MediaFart för att köpa något och mobben fastnade vid Iphoneracket. Självklart kom säljaren fram med sliskigt leende men NFW att jag lägger 45000 på tre mobiler. Oavsett hur rik jag blivit på bostadsbubblan.
I takt med att mobilerna blivit dyrare och bättre har dessutom bytesintervallen förlängts så det är inte lika många kvar.
Nja, mindre ungar klarar sig med en gammal Samsung eller liknande. Men det är Apples inbyggda föräldrakontroller man vill åt.
Eller så får man försöka utveckla sin föräldraauktoritet,:)
Dvs få ungarna att lyssna…
Hahahahahahaha!
Har du tjej i yngre tonåren just nu?
Jag använder fortfarande en iPhone 4. Fast bara till att prata. Den duger knappast till att surfa med längre. Minns inte hur länge sen det var som det senast var möjligt att uppdatera operativsystemet. Borde i alla vara så pass gammal att programvara för att hacka den slutade utvecklas för länge sedan.
Apropå barn (och vuxna). Var och besökte systerns familj på den tiden en mobiltelefon var en telefon. Alltså rätt länge sedan. Ungarna hade besök av någon kompis, i typ +10-års åldern.
Jag hade anledning att ta upp min mobil. Också då en variant som absolut inte var senaste modellen. Varpå kompisen säger:
– Haha, en sån där löjlig telefon har min farsa också.
Precis! Vem som helst har väl 1000 kr, t.ex., men att lägga 1000 kr på att köpa en liter filmjölk är helt idiotiskt, även om man kan visa upp sitt enorma välstånd för mängder av ytligt bekanta på det sättet.
Att tjäna pengar är bra och att ha pengar är ännu bättre. Att spendera pengar är emellertid bara bra om värdet på det man byter ut pengarna mot överstiger pengarnas värde.
Samma hände här för några få år sedan.
Jag gjorde:
1. Skickade in telefonen till Apple och hävdade “den slutade funka av sig själv”. De erbjöd en “reparation” till betydligt lägre pris än begagnad mobil av samma sort.
“Reparation” betyder att de skickar en ny.
2. Anmälde det som försäkringsärende på hemförsäkringen. Fick ut lite pengar.
2 täckte inte 1 men om jag minns rätt täckte det 60% eller så. Nettokostnaden blev hanterbar.
Måste det vara en iPhone är ju den uppenbara frågan i så fall. Google och Apple är väl typ ungefär lika goda kålsupare i det här (även om nog Google är snäppet värre) men en billig Android-telefon finns ju ny från någon tusenlapp och uppåt. Bara vid snabb titt hittar jag Xiaomi från runt 1000 kr, Motorola från runt 1300 kr, Nokia från runt 1600 kr och Samsung från runt 2000 kr.
Säga vad man vill om Apple, deras grejer fungerar säkert fint inte minst tillsammans, men ta betalt kan de…
Jag har den billigaste Xiaomin. Den funkar OK och kostar runt 2000 kr. Bra grafik och kamera men lite problem med att Internet hoppar ur då och då och man får starta om.
Vad var det för firma?
NYA iPhone 14 kostar ju 10.000 kr.
Begagnade iPhone 11 kostar runt 4000-4500 på de “stora” refurb-företagen eller runt 5800 för en helt ny iPhone 11.
Ja, något luktar lite med den här historien.
fixmyphone. Men kände att personen jag pratade med gav gediget intryck tex när han vägrade sälja den gamla iPhone 11, efter det att han fattade att det inte var till mig “gamla gubben” utan till min unge så sa han bara att då “blir ingen nöjd”
Varför ringer du? Är du boomer? 🙂
Förmodligen råkade du hamna hos en oseriöst ombud för fixmyphone.
https://fixmyphone.se/iphone-11-pre-loved/?attribute_pa_color=black&attribute_pa_capacity=64-gb&attribute_pa_condition=good
Jag fick inte heller ihop siffrorna men helt galet oavsett…
Men som bloggaren har påpekat många gånger har elektronikprylarna inte blivit dyrare, justeras ju med bättre kapacitet.
Bara det att mitt konto inte håller med.
Vi kan ju äta hörnen av en iPhone ifall pastan blir för dyr
Vi ska kolla mer om det är så galet som jag upplevde igår. Men det handlar ju också om förväntningar alla ska ha allt och vi närmar oss nog när tom grannen säger att det blir restriktioner för familjen…
I familjen är det jag som sköter inköpen av informationsteknisk utrustning. Finns inte på kartan att köpa nytt. Köper allting begagnat på Tradera och det har fungerat hittills.
Min fru och jag har varsin MacBook Pro 13 2012 med 16GB minne (sista modellen du enkelt kunde meka själv) och hittills har vi klarat oss. Grabben har en Ipad PRO 11 som också fungerar utmärkt.
Så, känn dig inte udda, du är nu medlem i ett hemligt brödraskap som vägrar köpa nytt.
IPhone XS fungerar också utmärkt. Men man får inte vidvinkel.
Skrivet på min Huawei P30 Pro inköpt 2020.
Vi köper nytt när det gäller IT och använder det tills det faller i bitar och inte kan servas längre.
Funkar rätt ok det med.
Min nuvarande Computer of Theseus är från 2012. Inte mycket som fortfarande är samma som då men vissa delar är faktiskt i någon mån original! Inklusive processor, tro’t eller ej.
Den jag hade innan dess tror jag att jag köpte runt 2004.
Jag har väl någon liknande utbytestakt på mobiltelefoner också.
Sluta ge dina barn allt de pekar på så är problemet löst. Det finns telefoner som både kostar en bråkdel av iPhone och är betydligt mer robusta.
Har man väl börjat med iPhone (eller Android) så är det krångligt att byta då de gjort det så smidigt med alla appar och data.
Har man haft en iPhone och den går sönder och köper en ny iPhone så loggar man bara in så har man alla sina appar och data (t ex flera gigabyte bilder osv och alla chathistoriker osv)
Att det är smidigt att stanna kvar betyder inte att det är krångligt att byta. Jag har själv bytt och det var inga som helst problem.
Det största problemet var att bekanta med iPhones fortsatte skicka meddelanden till mig via iMessage, och iMessage gav dem ingen feedback om att meddelandena inte levererades så de fattade inte ens att meddelandena försvann. När jag fick nys om det blev jag ännu mer säker på att jag gjorde rätt som lämnade den där plattformen bakom mig.
Min äldstas padda råkade ut för en kraftig olycka och ny var tvungen att inhandlas. Detta var före inflationen så priserna var bara höga. Jag gav min äldsta alternativet att betala av den nya på flera månader, dvs avsätta veckopeng för att som motprestation få en ny padda. Givetvis var växelkursen veckopeng / padda inte till min fördel, men jag ville införa begreppet konsekvenstänk.
Jösses… När man läser att folk säljer sina kroppsdelar för att ha råd med en iPhone då förstår man varför man bör äga aktier i bolaget.
Sen ok, man får ju tänka lite att det är ett enormt värde man får i en mobiltelefon. Miljontals kronor hade nån räknat ut när man summerar alla funktioner jämfört med vad motsvarande hade kostat för bara ett par år sen.
Personligen håller jag migsjälv och familjen på Samsungs A-serie. Inte skitbra men jag tror detta är “sweet-spotten” vad gällande kvalitet, pris och funktion.
Jag var nere i Huawei-träsket ett tag men är alldeles för misstänksam mot kineserna nuförtiden. På ytan helt ok så klart men vad som försiggår under vill man nog helst inte veta
Nokia har en del prisvärda modeller. Inget som ger någon större wow-känsla, men som sagt prisvärt samt med löfte om uppdateringar i minst fyra år vilket få andra tillverkare i den prosklassen lovar. Och dessutom gynnar man nordisk telekomindustri vilket känns bra i själen.
*prisklassen
Jag har missat Nokias återkomst på telefonmarknaden. Snabb googling säger mig att det ju definitivt inte är Nokia själva utan ett annat bolag.
HMD Global oy som också är finska och inte bara en postbox så det är ju bra. Men vem tillverkar?
Har du djupare info?
Det är korrekt. Nokia sålde som bekant mobiltelefonavdelningen samt rätten att använda Nokia-varumärket till Microsoft för ca 10 år sedan, och sedan sålde Microsoft i sin tur detta vidare till finska HMD Global efter att ha floppat totalt med sina Windowstelefoner. Så det är ett annat finskt bolag på papperet, men till stor del samma verksamhet och samma personal som när det tillhörde Nokia.
Min X20 är tillverkad i Kina, något som jag ogillar skarpt, men framtiden ser desto ljusare ut https://techcrunch.com/2023/02/25/nokia-phonemaker-hmd-global-to-move-some-manufacturing-to-europe/
Telefonerna marknadsförs på nokia.com vilket eventuellt vittnar om den starka kopplingen mellan de två i juridisk mening olika bolagen https://www.nokia.com/phones/en_int/g-series
Snyggt, tack! Ska definitivt överväga Nokia då när det är dags att byta telefon igen!
Det du skrev att de garanterar uppdateringar i 4 år saknar jag med Samsung. Verkar lite si och så med uppdateringar för telefonerna som är 3 generationer gamla. Trist med tanke på att de inte är slutkörda rent fysiskt.
@Kalle Min Samsung får fortfarande programuppdateringar efter att 3 år passerat (senast den här månaden). Batteriet är också helt ok, även om det tar lite längre tid att ladda, tycker jag.
När man snackar uppdateringspolicy så finns det två huvudkategorier:
* Major-uppdateringar av OS:et, alltså uppdateringar från Android 11 till 12, från 12 till 13, osv. Dessa uppdateringar släpps av Google ungefär en gång per år, men sen är det upp till varje tillverkare att välja om och när såna uppdateringar släpps vidare till kund.
* Säkerhetsuppdateringar av OS:et. Dessa släpps ungefär en gång per månad.
Några Samsungmodeller har mycket riktigt säkerhetsuppdateringar i upp till fyra år.
Ett stickprov av Nokia-modeller avslöjar att de tycks erbjuda säkerhetsuppdateringar i fyra år och major-uppdateringar i tre år.
“Miljontals kronor hade nån räknat ut när man summerar alla funktioner jämfört med vad motsvarande hade kostat för bara ett par år sen.”
Låter tveksamt. Så mycket har det inte hänt inom mobiltelefoner sedan, säg, 2020. Visst, det har säkert blivit lite bättre kameror, lite bättre skärmar, kanske lite bättre batteritid, snabbare processorer, mm mm; men grundfunktionen är ju fortfarande densamma: en dator med (oftast) pekskärm, ljud in/ut, några radior och lite annat smått och gott runt omkring, och som kan användas för att köra godtyckliga av tillverkaren godkända program (“appar”). Resten handlar om mjukvara, oftast dessutom tredjepartsmjukvara, och inte hårdvara.
Jag köpte precis en begagnad Iphone 8, uppgraderade från min gamla Iphone 7 som gick sönder. Detta trots att jag är mycket “stadd vid kassan” om man säger så, vad har jag för användning av en Iphone av senaste modellen, inget jag kan komma på iaf.
Detsamma gäller för mina barn, de måste lära sig att vara sparsamma om de också vill bli rika.
Har idag bundet elavtal. Har tittat en del på spotpriserna från Nordpool senaste året. Vid första anblick är upplevelsen att det skulle varit klart bättre att ha haft rörligt än bundet om man tittar endast på det monetära. Tycker dock det är lite klurigt att jämföra.
Om man tittar på en enskild timma på Nordpool och så säger vi för enkelhetens skull att spotpriset är 100 öre för en kWh under den timmen. Vad blir egentligen den totala kostnaden för en kWh under den timman om man skulle haft rörligt avtal på timm-basis?
Vilka andra kostnadsdelar ingår (utöver delen som är Nordpools spotspris) i totalpriset man sen i slutändan betalar?
Dels har du elhandelsbolagets påslag, inklusive elcertifikat, miljömärkning, etc etc.
Sedan har du även elnätbolagets kostnad, där det både finns en fast del, samt en rörlig del. Varierar från bolag till bolag.
Sedan tillkommer även energiskatt, som är på 49öre/kWh (utom i vissa delar av glesbygden) som elnätbolaget tar ut.
Och kanske även skall tillägga att momsen naturligtvis tillkommer på spotpris, påslag, elnätbolagsavgifter, etc. Och energiskatten som är på 39,2öre/kWh ex moms.
En stor del av anledningen att det blir så är ju att premierna för ett bundet avtal är groteska just nu. Det är i princip alltid dyrare att binda, någon tar ju på sig risken och är det inte du som gör det så vill antagligen bolaget ha betalt för nöjet, men även en 25% premie är ju något helt annat om grundkostnaden ligger runt säg 30 öre/kWh eller om den ligger närmare 100-150 öre/kWh. Och det är väl inga 25% idag utan snarare över 50% premie. Vet att bloggen tittat på det tidigare.
Till andmar 08:41 vill jag tillägga moms. Spotpriserna redovisas ju vanligtvis exklusive moms så du får lägga på 25% bara där.
Har elnätbolaget dessutom effekttarriff (i tillägg eller motsats till energitariff; kW respektive kWh/månad) så beror ju kostnaden för den där kWh på hur mycket du förbrukat under just den mätperioden. Då är det bara till att börja räkna på rimliga scenarion.
Elnätkostnaden och energiskatt är ju dock densamma oavsett vilket elavtal man har, så enklast kanske är att bortse från den och bara se till de delar som faktureras av elhandelsbolaget? Då bör det bli elpriset inklusive påslag, elcertifikat, moms och månadsavgift till elhandelsbolaget.
Japp, både på ränta och el brukar spotpris löna sig över tid men det kan stundvis bli jobbigt.
“någon tar ju på sig risken”
Återförsäkrar sig inte elhandelsbolaget på elmarknaden? I så fall tar de förstås oerhörd risk.
Om de återförsäkrar sig och detta sker mot en producent så kan man lika väl säga att denne liksom köparen skyddar sig på marknaden, d v s minskar sin risk. Hen vet ju att hen kommer att få ett pris som ger vinst. (Annars kanske hen inte skall sälja på futures-marknaden.)
“Någon” tror ju i alla fall i slutänden att det är en bättre affär att säkra upp försäljningen till ett visst pris än att sälja för vad spotpriset råkar bli just då. Om spotpriset är lägre än det fasta avtalade priset så har den som säljer vunnit på affären (mycket grovt räknat), och om spotpriset istället blir högre så har den som säljer förlorat på affären. Knepet är så klart att gå tillräckligt mycket plus för att inte de gångerna när man går minus ska äta upp den vinst man får då. Då vill man ha en marginal över vad samma förbrukning skulle ha kostat vid förväntat spotpris. Alltså blir det dyrare för slutkonsumenten att binda priset, givet en perfekt fungerande marknad. (Nu väljer jag att ignorera sådant som exempelvis krigsutbrott, sprängda gasledningar, effekter av sanktioner osv som naturligtvis INGEN kan förutse. Föregående mening kan innehålla spår av ironi.)
Sen MÅSTE det inte vara strikt ekonomiska incitament som styr. I synnerhet på privatmarknaden så kan det också vara värt en del att veta vad kostnaden blir i det här fallet per kWh. Jag har ett bundet elavtal (hade tur och hann binda om innan Ryssland gick till fullskaligt angrepp mot Ukraina) och det finns absolut gott om tillfällen numera när även det (historiskt sett relativt dyra) avtalet innebär att jag betalar mer per kWh än jag skulle ha gjort om jag hade köpt till spotpris plus något rimligt, fast påslag. Å andra sidan kapar det också topparna. Eftersom jag vet ungefär vad min elförbrukning är för respektive månad (eller om man så vill för helåret) så kan jag ganska väl räkna ut ungefär hur mycket jag kommer att betala för el, utan att behöva göra långtidsprognoser för nederbördsmängder och vindstyrkor timme för timme för hela året. 🙂
Enklaste är att ta spotpriset + skatten 39.2öre/kWh sen gånger 1.25 för momsen. Sen är det massa småavgifter typ certifikatavgift och elhandelsavgift och skit men det blir mindre än 10öre/kWh ink moms.
Sen nätavgifterna med alla sina skatter och moms på detta.
Så översiktligt räknat:
Timpris 100 öre / kWh
Energiskatt 40 öre
+ Moms blir 175 öre
+ påslag o div jävelstyg 10 öre
Att betala 185 öre / kwh
Sätt nu spotpriset till -10 öre/kWh och lägg dessutom till kostnaderna för elnät. Fundera därefter i små grupper över hur relevant det är för genomsnittselkonsumenten när media basunerar ut NEGATIVT ELPRIS IDAG. 🙂
Tack för svaren!
Jag var otydlig i frågeställningen. Jag menade enbart totalkostnaden till elhandelsbolaget, då det endast är där som jag som kund har ett val vad gäller fast kontra rörligt.
Jag har haft Tibber tidigare med timm-debitering. Jag hade egentligen inget att anmärka på hos dom. Så vid ett ett eventuellt byte till rörligt igen, så är väl dom den första kandidaten jag skulle kolla på.
Så är kostnadsdelarna dessa?
Nordpools spotpris:
100 öre exkl moms
Moms på nordpools spotpris:
25 öre
Elhandelsbolagets påslag per kWH:
För mig okänd. Är det alltid en tydligt angiven avgift hos samtliga elhandelsbolag? Är den procentuell, eller en absolut siffra? Är den 0 öre i Tibbers fall?
Elhandelsbolagets avgifter per kWh (elcertifikat, miljömärkning, vad mer?):
För mig okänd. Tycker den här känns väldigt odefinierad hos dom elhandelsbolag när jag tittat runt. Är dessa olika avgifter konstanter som är samma för alla elhandelsbolag? Är det bästa man som privatperson kan göra här att dra till med en schablonsiffra? Vad bör isåfall denna schablonsiffra vara?
Elhandelsbolagets fasta avgift per månad:
Är nog en tydligt angiven avgift hos samtliga elhandelsbolag. I tibbers fall ska den vara 49kr/månad.
Energiskatten får väl lov att skippas här, då det är något som debiteras på elnätbolagets faktura.
Grävlingen, när du skriver “premie”. Menar du då det som jag ovan benämner “elhandelsbolagets påslag per kWh”?
Jag menar “premie” som i den del av priset som utgör en ökning av den faktiska förväntade underliggande kostnaden. Om genomsnittspriset för just din förbrukning till spotpris skulle vara 95 öre/kWh (räknat på något sätt) och du kan binda till 115 öre/kWh så blir premien för det bundna avtalet 20 öre/kWh.
Elbolagets påslag per kWh är snarare ett sätt att kunna ha en lägre fast månadsavgift. Månadsavgift + (elförbrukning * elpris * påslag), oavsett om påslaget är en fast summa eller en procentsats, går ju att lösa ut till samma slutgiltiga pris för en viss förbrukning med olika värden på månadsavgift och påslag.
Blev det tydligare så?
Jag har ingen aning om hur Tibbers fakturor ser ut men åtminstone på fakturor från Vattenfall när man har timspotpris så är det angivet snittspotpriset per månad (man ska kunna gå in på sina sidor för att få mer detaljer) och därtill spotprispåslaget i öre/kWh som en separat post på fakturan. Rimligen bör det anges senast i samband med att man tecknar ett avtal. Är man osäker så går det ju alltid att höra av sig till elhandelsföretaget ifråga och fråga vilka kostnader och avgifter som tillkommer ovanpå Nordpools spotpris.
Så ser mina från Bixia också ut. Men i snittspotpriset så är det också deras rörliga påslag för certifikat, balans, osv inbakat så det är lite halvfalskt tycker jag.
“Elhandelsbolagets avgifter per kWh (elcertifikat, miljömärkning, vad mer?):
För mig okänd. Tycker den här känns väldigt odefinierad hos dom elhandelsbolag när jag tittat runt. Är dessa olika avgifter konstanter som är samma för alla elhandelsbolag? Är det bästa man som privatperson kan göra här att dra till med en schablonsiffra? Vad bör isåfall denna schablonsiffra vara?”
Det finns ingen standard, några vanliga avgifter som läggs på spotpris, men inte alltid, och ibland är ihopbakade i en klump:
Elcertifikat
Ursprungsgarantier
Generellt påslag
Månadsavgift
Även elhandelsbolag till elhandelsobolag har olika kostnader för de första två, beroende på vem och hur de själva köper elen av. Vissa elbolag erbjuder inte heller ett rent tim-spotpris, utan har ett “spotpris” som är viktat per månad, där resultatet beror på när deras kunder använde el som mest, och inte hur just du förbrukat. Dubbelkolla vad de faktiskt erbjuder.
Jag har lyckats förhandla mig till riktigt timspotpris med Vattenfall, med “rabatt” i 12mån år gången på deras månadsavgift och deras spotpåslag. Det jag betalar till elhandelsbolaget är bara spotpris + 1,4 öre i Elcertifikatpåslag + moms. Jag har ringt in och omförhandlat rabatten inför att den gått ut, är uppe i fjärde året i rad nu utan påslag eller månadsavgift.
Tibber har ju både månadsavgift och ett påslag om cirka 9 öre på spotpris för att täcka deras (jag antar) dyrare kostnader för inköp.
Det var en intressant förhandling du lyckats få till med Vattenfall där. Du måste väl befinna dig skapligt off-pist jämfört med deras “standard-rutiner” gällande kundavtalen(?).
När du ringt in och ska förhandla, har det hänt då att du hamnat hos en paragrafryttare, så du får ringa igen och komma till någon annan och ta om samtalet där? Eller har du en så finslipad förhandlingsvinkel så det funkar även på den mest paragrafiga ryttaren?
Jag har haft samtal med just Vattenfalls kundtjänst och märkt _stor_ skillnad beroende på vem man pratar med i andra ändan.
9 öre påslag per kWh hos Tibber var också en intressant uppgift. Den har undgått mig.
Det finns en tjänst hos energimarknadsinspektionen dit all elbolag är skyldiga att anmäla in faktiska priser och vad som är fast och rörliga avgifter. Kan släpa någon eller några veckor men oftast inte.
elpriskollen.se
En del elhandelsbolag har bra information om vad som ingår i det totala priset. T ex Godel https://godel.se/elavtal/historiska-elpriser.
Att många äldre hamnar hos fogden har i all fall delvis att göra med skatteskulder.
Man får pension från flera ställen (staten, tjänstepension, privat…).
Skatteavdraget blir då för lågt, även om totalpensionen är 20kkr. Grundavdraget slår igenom för hårt. Några tusenlappar, ingen katastrof.
Sedan har man inte alltid koll, förstår inte att det skall betalas. I värsta fall får man skattsedeln digitalt till minmyndighetspost, och aviseringen till den sedan länge glömda jobbmailen ;-(
Hjälp era äldre släktingar om dom behöver det. Alla behöver inte, en del kanske behöver kunna fråga någon.
Det lustiga är också att Kronofogden även fungerar som inkassobyrå för olika statliga avgifter som inte betalats som till exempel förseningsavgift från Bolagsverket för för sent inlämnad årsredovisning. Dom här avgifterna går inte via inkassobyrå först utan direkt till Kronofogden. Märkligt. Och olustigt.
Det finns väl inga hinder för privata företag att skippa inkasso och gå direkt till KFM heller, inkasso fyller bara ett marknadsvakuum.
Skillnaden är ju att bolaget säljer skulden till inkasso och får därmed en del av pengarna i näven med nästa fakturering. Hos fogden är det inte säkert man får något alls.
Undrar i vilken omfattning “pensionärslån” är en faktor? En mig närstående tog ett sådant med bostaden som pant, och nu har räntan rusat. Trodde väl att döden skulle hinna inträffa innan den bundna räntan löpte ut..
Ja fast med pensionärslån betalas räntekostnaden inte löpande utan läggs på skulden. Problemet lastas över på barnen när de ska ärva lägenheten….som lär upptäcka att 2/3 av värdet går till långivaren. Tyvärr är reglerna också sådana att en bostadsrätt inte kan ha mer än en långivare. Tar du ett pensionärslån måste ett befintligt lån lösas in av pensionärslångivaren och det blir dyrt – typ 8% ränta i stället för 2% på det nya större lånebeloppet.
Låt barnen upptäcka det då.
1/3 kan vara en del det också.
Det blir inte kul för dem som skall ärva 40- och 50-talister. Äldre generationer såg till att tänka på de efterkommande, men människor i 40-talistgenerationen har alltid endast tänkt på sig själva. Lustigt att det just är den åldersgruppen som ingick i den stora vänstervågen, gastade om solidaritet och såg till att förstöra Sverige långsiktigt genom extremhöga skatter och en indoktrinerande flumskola.
Jag uppmuntrar mina förädrar att göra slut på sina pengar, ser faktiskt ingen somhelst anledning att man ska spara in på något för att barnen ska få ärva. Kan väl förstå det om man har en släktgård, men en BR utan något sentimentalt värde.. Nu brukar vi inte diskutera ekonomi så ingående men min uppfattning är att de nog lägger mycket av de pengar de har över på att göra saker med sina barnbarn, och då blir det ju något som nog alla 3 generationer uppskattar.
Höj grundavdraget! Enklaste skattereformen som kommer alla till del och nu även hjälper pensionärer ur skuldfällan.
Att det mesta som mäts i en fallande valuta som SEK når ATH mest hela tiden torde inte vara så uppseendeväckande.
Kallas inflation. Sånt har vi haft länge. Nu önskar sig folk motsatsen, alltså deflation, generellt i ekonomin. En gång i världen fick jag lära mig att deflation var något riktigt, riktigt, riktigt dåligt… undrar om det fortfarande gäller?
Det var ett feltänk från början. Deflation innebär att varor och tjänster blir allt billigare. Någon teoretiker trodde då att hela ekonomin skulle stanna för att det är bättre att vänta lite med inköp. Men allt billigare TV-apparater och datorer har en gång för alla bevisat att så inte är fallet.
Exakt… om jag har nytta (motiverande kostnaden) av en dator nu så inte sjutton väntar jag och köper den säg först om fem år istället bara för att den då blivit 10% billigare.
Eller för den delen en liter mjölk. Eller en kWh el. Eller att ungarna vill gå på Skansen. Eller vad som helst annat som förhoppningsvis ger någon form av nytta eller nöje.
Det viktigaste ur den enskildes perspektiv måste väl vara köpkraft per månads arbete eller något i den stilen, inte nödvändigtvis siffran på kontot? (Med reservation för att “köpkraft” är ett ganska abstrakt begrepp, även om Big Mac-index och åtminstone tidigare priset på en prenumeration på Forskning & Framsteg kan agera jämförelsetal.) Om köpkraften är oförändrad eller till och med utvecklas positivt (jag kan köpa mer nytta och nöje per timmes arbete) så kvittar det ju egentligen lika vilka exakta siffror som står på kontoutdraget.
Däremot blir det ju så klart svårare för staten att beskatta en uppgång i pris på motsvarande sätt som med dagens kapitalvinstbeskattning om priserna istället generellt står stilla (och nej, +2%/år är inte att priserna står stilla) eller till och med faller. Jämför allas älskade exempel stigande bostadspriser och latenta skatteskulder.
Det var inget feltänk. Det byggde på observerat beteende. T.ex under 30-talskrisen där det i princip krävdes krigsförberedelser och stora statliga projekt för att sparka igång ekonomin. Eftersom 30-talskrisen är den störst ekonomiska krisen i “modern” tid så är alla livrädda för att fastna i den fällan igen.
Under 1930-talet var det ganska mycket annat som också var väldigt annorlunda jämfört med idag i det monetära systemet.
antar att det beror mycket på vilka nivåer, och framför allt vilka förväntningar man har på den framtida utvecklingen. Håller på att lagom är bäst.. Sen är jag tveksam till varför man valde 2% som inflationsmål i princip i hela västvärlden. Någon stor ekonomi började väöl med det och sen fick alla typ hänga på. Skulle känts mer logiskt att sikta på 0 och acceptera +-1% eller något sånt. Nu lyckas man förvisso inte hålla sig till 2 ändå, och jag tror nog ändå att 10% inflation är mindre jobbigt för samhället en 10% deflation.
Ja. Jämfört med 30-talet har man i civiliserade länder byggt in en massa automatiska gaspedaler. En ofrivillig (?) bieffekt av de sociala skyddsnäten är ju att det offentliga gasar på automatiskt när vi riskerar att hamna i totalt likviditetsmörker.
Det är ett argument för att staten inte skall försöka köra finanspolitiken i kontra-konjunktur. Ett anständigt socialt skyddsnät (inkl A-kassan) sköter den delen med automatik och hamnar “alltid” rätt utan en massa beslut. Det gäller bara att ha budgeten i ungefärlig balans över en konjunkturcykel (vilket råkar vara det officiella svenska målet :-))
Folk tycker ju oftast att en börskrasch är att vänta när börsen står i ATH, så…
Internet säger att börsen i USA haft dryga tusentalet ATH sedan 1950-talet, så det blir många krascher det.
Inte fler?
Om vi antar att börsen stiger varannan dag och faller varannan dag, och att rörelserna är i paritet med varandra (båda är en extrem förenkling av verkligheten), så borde den ungefär var tredje dag i snitt nå ett nytt ATH.
Sedan början av 1960 har det gått i runda slängar 23000 dagar.
Då skulle jag förvänta mig att börsen haft åtminstone ett antal tusental all-time-high under den tiden. Kanske till och med satt nytt ATH vid ett tiotusental tillfällen.
Det talar väl för att att datat styrker att ATH är en signal om krasch.. Det skulle i alla fall förklara om det är färre ATH än vad det borde bli..
Jag önskar att nätmäklarna hade en bra funktion att tracka värdet i EUR, USD och Guld som komplement till SEK. Men dålig stämning kanske uppstår hos kunderna då?
Antagligen. Man vill ju känna sig rik.
Det är säkert mycket sorg och elände bakom dessa siffror, inte minst ekonomisk misär hos våra äldre pensionärer det kan dock finnas ett modernare inslag också såsom med min mor när hon blev allt mer dement hamnade hos fogden. Då var det suspekta telefonförsäljare.
Själv har jag haft bekymmer med internet köp som drivit det trots uppenbart fel hos dem i tron att man hellre betalar än tar omaket när man kommit till fogden. Undrar om inte det satts mer och mer i system?
Har haft ett par unga män som knackar dörr och säger tjänster (bredband, larm) mycket envetet och påträngande
ja är nog en kombination. Oseriösa säljare verkar öka, eller i vart fall att man säljer abbonemang och driver inkasso ärenden av det. Sen är det ju hela tiden nya personer som blir 65, de som har det “gammla” tänket att spara först osv.. minskar väl i åldersgruppen vad tiden lider.
Vill man hålla koll på statistik från Kronofogden kan jag rekommendera deras öppna data:
https://www.kronofogden.se/om-kronofogden/statistik/oppna-data-psidata
Många pensionärer har lån på sina lägenheter. Kanske hjälpte deras kloka ungar dom att få en amorteringsfri fin lägenhet under nollränteåren. Nu framstår inte den idén som särskilt klok längre.
Inga problem med att pengar byter ägare, eller att vissa vinner och vissa förlorar. Så fungerar en marknadsekonomi.
Det stora problemet, som förr eller senare uppkommer, är politiskt. Gruppen gnällig stadsmedelklass som inte längre kan upprätthålla sin konsumtion inför sina gelikar lägger i en högre gnällväxel. Eftersom de är den gruppen som i princip utser om vi får en borgerlig eller socialistisk regering, får de som de vill med riktade bidrag och offentligfinansierade hittepåjobb. Alltid.
Några månader kvar av 2023, sedan skall ny årsredovisning upprättas för alla brf inkl nya beslut om avgiften tag ( igen) inkl förmodligen två räntehöjningar innan året är slut
= avgiftshöjningar + högre räntekostnader,
Blir intressant att se om brf fortsätta vägrar höja så
Mycket som
Det krävs pga att deras egen lägenhet faller dag 1 när avgiften går från 5000/mån till 7500 sek/mån
Vet det var någon som
Gjorde en uträkning att varje 100 lapp extra i avgift så föll priset x
13.26 – Räcker det inte med hans namn?
Det är väl inte så viktigt med nationalitet / etnicitet? Eller?
Vad?
Ska säkerligen vara svar till bloggarens inlägg 13.26 i dagens Ukrainatråd. Där bloggarjäveln har semantiska funderingar om folket från mitt favoritgrannland.
Högre arbetslöshet och fler konkurser skall stärka kronan genom att man får fler kronor för att göra ingenting.