Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget. Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i Asien under fredagsmorgonen efter en positiv torsdag med samtliga börsindex på plus. Idag är sista dagen för Lysas erbjudande om rabatt på första halvårets förvaltningsavgift.
Samtliga börsindex jag följer steg igår eller i Asien nu på morgonen och hela min lista är alltså svart utan röda inslag.
Stockholmsbörsen gick mycket starkt med +2.33% för OMXS30 och +2.44% för OMXSPI, och bjässen HM steg otroliga +16.31% på oväntat stor vinst.
Kronan försvagas mot euron till 11:30 och dollarn kostar 10:37 SEK. Guldpriset stiger till 660:- SEK.
I USA lugnade ränteuppgångarna ner sig för de långa räntorna, men de korta räntorna skuttade istället, som enmånadersräntan med ett kliv från 4.43% till 4.74%. Nu är det dock månadsskifte vilket kan påverka marknaderna pga terminer och annat spännande. Det gäller för övrigt även aktier, då många fondbolag kvartalsvis presenterar sina innehav. Därmed behöver de dumpa snedinvesteringarna och köpa de aktier som stigit så det ser ut som de har rätt aktier i sina portföljer och inte köpt fel, så det kan bli lite stressigt så här på slutet.
S&P-500 gick +0.57% och Nasadaq 100 +0.91%.
I de asiatiska tidszonerna är det alltså svarta index nu på morgonen över hela min bevakningslinje.
ASX 200 +0.78%, HAng Seng +0.77%, KOSPI +0.93%, Nikkei 225 +0.96% och Straits Times +0.23%.
Återstår att se om fredagen präglas av vinsthemtagningar. Oavsett så går jag just nu över till 80-20 fördelning aktier-ränta pga att jag anser att den långa börstrenden vänt uppåt, vilket jag återkommer till i en artikel i helgen.
Min primära sparform Lysa har ett erbjudande för privatperson om 20% rabatt i sex månader på bolagets egna redan låga förvaltningsavgift. Avgifterna är redan låga till att börja med, med 0.32% totalt för min del privat på ISK och 0.52% för bolaget inklusive kapitalförsäkringsavgiften. Erbjudande för bolag fins här. Tjänsten lämpar sig utmärkt för den som passivt vill förvalta kapital utefter den egna riskprofilen, eller för den delen fördelat aktier-ränta efter eget huvud. Tjänsten ger också utmärkt riskspridning internationellt, inklusive i tillväxtländer för att inte lägga alla ägg i den svenska korgen, och har tillgång till många lågt prissatta ETF:er du inte kan köpa som privatperson i Sverige, samt skickar tillbaka alla kickback från fonderna till dig som kund.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
40 kommentarer
Skulle man investerat lite i finländska aktier igår nu när NATO blev klart för dem?
Köpa lantbruk utefter ryska gränsen?
Tänkte kortsiktigt, att det idag skulle bli lite glädjeyra. Köp igår, sälj i kväll, om man tänkt på det i tid….
Finns ju ett antal bolag inom försvarsindustrin som förmodligen inte kommer missgynnas av detta, ja.
Är nog lite sent, det är högst troligt redan inprisat i aktiekurserna.
Grattis till Finland idag, efter att Turkiets parlament godkände Finland som Nato-medlem enhälligt med 276–0 fem minuter före midnatt. Ryssland har varit förvånansvärt tyst under Finlands Nato-process, som är ett resultat av Putins felbedömning när han gav order om Ukraina-kriget.
Rolls-Royce är årets vinnare i Europa så här långt med sin kursuppgång på 51%.
SAAB 53,79 % i år.
Precis, sektorn har gått starkt i år.
Gick väl starkt förra året också?
RR minus 24% under 2022. Minus 49% på 5 år.
SAAB plus 78% 2022. Plus 71% 5Y.
Tänker osökt här på visdomsorden från Dave Mustaine, klassisk frontman i Megadeth, “if war is good for the economy then money sucks…”
“Peace sells, but who is buying?”
Klassiskt album och uppföljaren till deras debut “Killing is my business….and business is good”! Nästan så man anar ett tema där…
Det var tider det!
Jag gillar Dave, han är både rolig och galen i motsats till mupparna i Metallica.
@Lars Wilderäng: Lysalänkarna fungerar ej på min iPhone.
”Safari kan ej öppna sidan eftersom servern inte kunde hittas”
Verkar bara vara du. Fungerar på min iPhone.
Läste en intressant artikel på Unherd; eftersom den bottnar i det ekonomiska världsläget, så postar jag länken här, även om den inte har att göra med innehållet i själva blogginlägget:
https://unherd.com/2023/03/the-great-food-reset-has-begun/
Frågor om vilka som skall äta och vilka som skall producera maten, tror jag kommer att bli allt viktigare, i takt med att överbefolkningen skenar ytterligare i såväl världen som helhet som i vårt lilla hörn.
Överbefolkning? Vad pratar du om? Europas befolkning minskar. Japan och Kina har en befolkningskolaps. Det som i nuläget håller upp befolkningen är att det blir fler gamla. Det har aldrig fötts så få barn per kvinna som det gjordes 2022 alltså i hela världen i människans historia. Man räknar med att hela världens befolkning kommer börja minska om bara några år.
Trenden är fortfarande uppåtriktad och beräknas vara det till år 2100.
Sorry, nu får jag pudla.
Efter 2075 upphör befolkningstillväxten:
https://www.ined.fr/en/everything_about_population/data/world-projections/projections-by-countries/
Befolkningstillväxten består av att folk blir äldre, som sagt det har aldrig födds så här få barn per familj. Vad ska man göra införa ättestupa? Sätta maxålder?
Vem ska försörja alla gamla i världen med mat när inga barn föds är fett mer realistisk problem.
Reagerade på att du skrev “Man räknar med att hela världens befolkning kommer börja minska om bara några år.”
Ok, så bara för att befolkningen minskar utesluter det överbefolkning?
Ok, så bara för att befolkningen minskar utesluter det överbefolkning?
Du kanske ska titta lite på Afrika och Mellanöstern. Även i Sydasien ökar befolkningen långt mer än vad som är hållbart.
Hur många var i Sverige och/eller i världen för en generation sedan och hur många är vi nu? Hur många beräknas vi vara om ytterligare en generation?
Samtidigt så har vi minskande energi per capita, ökande relativa energipriser, en storskalig förstörelse av naturen med dess produktionsförmåga av livsmedel och förändrad relativ demografi mellan väst/kristendom/demokrati kontra resten.
Även i Afrika och Mellanöstern beror befolkningsökningen de närmaste 50 åren på att fler blir över 60 år gamla. Inte på fler barn.
Förstår att det är svårt att argumentera med personer som helt uppenbart bara är rasister och rädda för ”afrikaner” som får massa barn.
Ni som faktisk vill ha fakta om den framtida befolkningsminskningen och den kraftiga kollaps av nya barn i världen Läs gärna om Peak Child finns massa skrivet om det. Stora delar av mellanöstern har de redan nått Peak Child även så i nästan hela Europa (Sverige och Norge är undantag). Hur det blir i Afrika är väldigt osäkert, FN säger att de kommer bli nya barn där i 50 år till men andra organisationer tror att barnafödandet i Afrika kommer bli som i resten av världen.
Här finns fin data om peak Child per land och när det kommer att nås enligt FN.
https://ourworldindata.org/grapher/peak-child-timeline?time=2048
Det har inte kollapsat i Afghanistan. Trots att folk flyr det landet på grund av konflikter så ökar befolkningen ändå på grund av mycket hög fertilitet per kvinna.
Jag tror tamefan inflationen toppat.
På Hemköp kostade röd paprika 68kr/kg mot 106kr/kg för en månad sen en 40% nedgång. Gurkan kostade 16kr mot 22kr för en månad sen 30% nedgång. Fortfarande dyrare än Lidl men ordentligt ned.
Elen i SE3 (där majoriteten av svenskarna bor). Har gått ner från 122,90€/MWh mars förra året till 71,79€/MWh i mars en nedgång på 40%.
Alternativt så fick du en paprika från förra månaden… 😉
Inflationen sjunker kraftigt i euro-området enl DI.
Riksbanken skyller svenska inflationen i februari på elprisstödet vilket är helt befängt.
Varför är det befängt?
Helikopterpengar ger ökad inflation.
Nu får vi väl ändå sansa oss lite?
Det Thedéen har sagt var det klassiska att allt annat lika ökar inflationen vid finansiellt stöd vilket är helt korrekt.
Läser inte DI men så fantastiska var väl ändå inte siffrorna?
Core inflation (exklusive energi och mat) steg från 5.6 till 5.7%
Paprikan var ordentligt inplastad så kanske är framtiden för att minska svinn och hålla priset nere.
Eller så beror det på att det är vår och därmed varmare i sydeuropa där grönsakerna odlas?
Jo det är svårt att veta, när brukar priserna sjuka? Så kallad säsongsjustering. Var kan man hitta statistik på det?
Gårdagens notering på spanska tomater var cirka 1.6 USD/kg (lite beroende på var du är i Spanien).
Sen tillkommer transport, skatter och lite annat smått och gott innan det hamnar på hyllan i Estocolmo.
Det är framförallt UK som haft problem med tomatpriserna (det går ju så bra nu när de inte är med i EU):
https://www.ons.gov.uk/economy/inflationandpriceindices/timeseries/cznj/mm23