Börserna stiger försiktigt i de asiatiskat tidszonerna under tisdagsmorgonen. Det är ett rekordutbud av lägenheter till salu rapporterar Booli och till det är utlagda annonser om snart till salu ännu högre än till salu och också på rekordnivåer.
I de asiatiska tidszonerna har Hong Kong stängt, men ASX 200 går -0.63% medan KOSPI går +0.68%, Nikkei +0.16% och Straits Times +0.40%. Guldpriset hittas på 607:- SEK per gram, euron på 11:14 SEK och dollarn på 10:44, och fallande. De amerikanska långa räntorna steg i fredags.
Booli redovisar att de linjärt stigande trenden snart till salu sedan början av 2021 är större för lägenheter än objekt som är angivna som till salu. Vecka 49 var 14 783 lägenheter till salu via mäklarna och snart till salu var 20 355. Det senare ska vara det högsta hittills under en höstsäsong skriver Booli.
Mer intressant är att till salu är de högsta nivåerna sedan 2015, så långt bak som Boolis graf sträcker sig. Tar man t ex 2018 var till salu vid årsskiftet till 2019 ca 8000, liksom snart till salu för en summa om ca 16 000. Nu är alltså summan ca 35 000 lägenheter, eller 118% och alltså mer än den dubbla. Årsskiftet 2021 – 2022 var siffrorna ca 18 000 snart till salu och till salu ca 5000, eller 23 000 totalt, så antalet objekt på marknaden som är till salu har trefaldigats och summan ökat med 52%.
Tyvärr har jag tappat bort min länk till Boolis dataportal för media, så det blir inga egna grafer eller exakta siffror.
Utmärkande för en kollapsande bostadsmarknad är att det tar längre tid till avslut och även att antalet affärer blir allt färre, trots att priserna faller. Förlustaversionen och att man upplever det som en förlust att inte längre kunna få lika mycket teoretiskt betalt som tidigare gör att många inte vill sälja även om den tidigare rikedomen bara var fiktion. Tillgången och värdet är den samma, dvs en lägenhet, det är bara värderingen som ändrats.
Och i januari slår de höjda rörliga räntorna fullt ut på bolånefakturorna från bankerna tillsammans med decemberelräkningen i fallet villor.
99 kommentarer
Läste intervjun med Christer Gardell, han har svängt angående Euro, svenska kronan är en liten skitvaluta, trots bra ekonomi straffas den och vi blir fattigare än nödvändigt genom kronförvagning, Riksbanken var för sen på att höja räntan och nu är det onödigt att fortsätta då inflation är borta, syns bara inte pga av eftersläpning, 2023 är ett förlorat år men alla bör dra sitt strå och inte höja löner eller styrelsearvoden, detta borde kommunstyrelsen oxå tillämpa runt om i landet
Dina ord eller Gardells?
Men på det hela hans ord, han svängde när de höll på att sänka kronan vid Geelys köp av Volvo pv
Expressen i går, liten sammanfattning då jag är tekniskt oduglig på att få in artikeln
Gardell får förklara varför löneökningar om 3% när inflationen är 2% inte är ett problem, men att löneökningar på 9% när inflationen är 8% är ett problem.
Angående svensk exportindustri har han dock en poäng – vi är ju inte stora nettoexportörer längre, rent av har vi ofta negativ handelsbalans mot EU och importerar mer än vi exporterar. SEK är inte längre en tillgång, men för kapitalister som Gardell är det ett icke-problem, bara att placera pengarna utomlands.
Utan att försvara Gardell, eller andra dom vill hålla tillbaka löneökningar, så antar jag att ambitionen inte är att inflationen långvarigt skall vara 8% utan gå tillbaka till 2%. Om då löneökningarna är 9% så försvåras återgången till 2%.
Man kan ju ganska enkelt räkna på hur mycket ytterligare inflation vi ska få när alla nytrycka pengar som blåst upp bostadsbublan och börsen ska leta sig ut i övriga ekonomin. Ambitionen verkar inte så övertygande för övrigt, eftersom räntan ligger under inflationen. Tumregeln är annars att man har en positiv realränta för att få bukt med inflation, inte en realränta på -4%.
Kan vara värt att nämna också att inflation är lite slumpmässig. Så fort den av slumpen är lite låg säger dom som får betalt att tycka så att inflationen är på väg ned.
Skälet är att riksbankens 2% målet legalt är hårt, 3% är närmare två än vad 9 är. Vilket i sin medför att valutakursen blir krockkudden. Vi ökar våra lån i förhållande till en valuta ingen bryr sig om, och låntagare fastnar i vattnet på botten på vår lilla eka när hela havet stormar. Jag tror vi bör byta valuta för att riksbankens mål ska bli relevant för inflationskontroll. Helst dollar (men det är naivt).
Byter vi valuta så kommer vi inte ha riksbanken längre.
Byter vi till dollar får vi the federal reserve, personer smartare än mig får avgöra om the FED är en riksbank i den mening som vår riksbank är en riksbank.
Läste i DN igår ett uttalande från Robert Bergqvist (ekonom SEB) där han ansåg att kronan var undervärderad ca 10%.
När börsen går ner försvagas kronan, pga att utländska investerare tar ut sina pengar. När börsen stiger blir det tvärt om när finansmarknadens pengar återvänder.
Bergström har haft fel om valutan hela sitt liv och sin karriär. Varför skulle han ha rätt nu?
Bergqvist. Inte ström…
När det gäller Gardell kan man var 100% säker på han uttalar sig enligt vad han på kort sikt tror vore bra för för
1 – Sej själv
2 – Investerarna i Cevian
Argumenten han kommer att använda, Sveriges ekonomi, klimatet, Ukraina beror på publiken. Dis läsare är oftare intresserade av Sveriges ekonomi än av t.ex. brottslighet eller woke, alltså får det bli det.
Logiken bland de som använder “skvalpvalutaargumentet” är i övrigt intressant. Det finns visst små valutor som inte skvalpar, danks kronan, swissfrangen eller singpordollarn t.ex. Men till argumentation om valutor hör att man bara behöver prata om dem som stödjer ens argument, de som inte gör det är av olika skäl inte relevanta för jämförelsen. Plus naturligtvis att själva möjligheten att “skvalpa” enligt förespråkarna är en egen valutas feature.
Dansk krona är peggad mot euron.
Ja Andreas. Och svenska kronan var peggad till 1992. Peggen gäller så det passar och Svenska riksbanken skulle kunna styras på växelkurs. Ett regleringsbrev (eller vad det kan heta) bort.
Gardell var väl den som ville att AB Volvo skulle dela ut hela kassan till aktieägarna för några år sedan och alldeles efter kom det en kreditkris. Kommer inte ihåg vilket år men den mannen ser bara till sitt eget bästa.
Där kan jag hålla med, men att inflationen är på tillbakagång är tydligt, att då fortsätta med att höja räntan är vansinnigt
Vi har en skitriksbank och till följd av det en skitvaluta. Men den är i alla fall under vår demokratiska konroll, även om det ska mycket till för att vi ska få in ett parti på banan som fattar att inflation är överföring av tillgångar från fattiga till rika, och att man inte alltid behöver följa det som är modernt i utlandet. ECB är också en skitcentralbank men dom är dessutom bortom demokratisk kontroll (i praktiken).
Valet står väl mellan större generell fattigdom (liten valuta) eller högre arbetslöshet (euro)?
I kväll återstartar OL3 sin provdrift. Strålande tider väntar framöver (dåligt skämt). Om jag tolkar informationen rätt var det själva provdriften och dess varierande last som skapade sprickorna i vattenpumparna. Under normal drift skall skall slitaget vara lägre.
Kraftigt varierande last är ju dock något vi får räkna med om vi skall fortsätta bygga ut vindkraften, så det är ju lite oroande. Men Finländarna får väl reglera med vattenkraft i stället och försöka hålla en grundlast på OL3.
Förstår att det är viktigt för vissa att ständigt hata vindkraft men det är inte aktuellt att reglera variationerna i vindkraftsproduktionen med hjälp av kärnkraften. I det här fallet är det ett ickeproblem, regleringen görs primärt med den nordiska vattenkraften.
Fast nu är ju tanken att all kärnkraft skall ersättas av vindkraft och likaså den ökade förbrukningen.
Så hur skall det fungera utan svängmassa och när vindkraften står för 75%?
Skall samhället anpassa sig och minska förbrukningen i motsvarande grad?
Du kan ju redovisa vad det kostar att lagra energi i den omfattning som krövs och vilka investeringar i transmissionsnät som krävs.
Tysklands plan var ju att använda naturgas som balanskraft tills man eventuellt ngn gång på 30-talet hade utvecklat storskalig vätgaslagring eftersom man hade en utbyggd infrastruktur för gasnätet.
Kan du inte läsa vad du kommentarer? Menar du på allvar att Finland planerar att lägga ned sin kärnkraft och ersätta den med vindkraft? Och om de i så fall lägger ned kärnkraften så uppstår väl inte problemet att kärnkraften går sönder när den skall reglera vindkraften?
Varför skall jag svara på dina halmgubbefrågor bara för att jag kommenterar att OL3 inte kommer användas för att reglera vindkraft?
Påminn mig att aldrig köpa ett franskt kärnkrafverk igen.
Hur många har du köpt?
Det är konfidentiellt.
Det kanske funkar bättre ifall man köper ett franskt, ett koreanskt, ett tyskt och ett amerikanskt på fyra sajter och så sporrar man deras nationalism. Vem blir klar snabbast? Typ organisera VM i kärnkraftsbygge, med priser och allt.
De ska fungera, och hålla också. Ett ord lägger sig längst fram på tungan: Citroen.
Vilken tysk reaktortyp tänker du på? Vad jag har förstått var Siemens drog sig ur OL3 och Areva fick ta över huvudprojektansvaret, något de inte haft tidigare. Personligen ser jag helst en reaktortyp designad i ett demokratiskt land och III+. Om man väljer bort Indien, Kina och Ryssland som leverantör så är det väl bara Westinghouse (Amerikanskt) och Areva (Franskt) kvar som har III+ i drift? Den Franska borde väl ha tillräckligt många installationer snart så att barnsjukdomarna är borta. Westinghouse har ju en del nostalgisk koppling då det är dit det gamla AseaAtom försvann. Av de ännu oprövade III+ ligger väl KEPCO (Koreanskt) nära till hands då Korea bygger mycket och deras tidigare III-design har många installationer.
Jag tänkte på Siemens. Är inte up to date med dom, dom har kanske dragit sig ur kärnkraft helt. Håller med om att man vill ha design i ett demokratiskt land. Reaktortyp är inget jag bryr mig jättemycket om. Hade man kunnat återställa Ringhals hade det varit fine för min del.
Vasabladet skrev idag:
Olkiluoto 3 kör igång igen – ska testköras i 11 dagar
På tisdag kväll körs Olkiluoto 3 upp igen. Ett tiotal tester återstår innan man kan börja producera elektricitet kommersiellt.
Hur uppstod sprickorna i vattenpumparna till turbinerna?
“Åldern kan ha gjort sitt, pumparna i Olkiluoto 3 monterades för tio år sedan. Konstruktionsfel är också möjligt.”
TVO skriver (https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html):
“The investigation into the damage in Olkiluoto 3’s feedwater pumps has mainly been completed. The cracks in the impellers of the feedwater pumps have most likely been caused by the test production, where the pumps are used in abnormal circumstances. The feedwater pumps have been operated outside the range of normal use during production tests, which has led to a higher than normal strain on the pumps. The recurrence of similar damage can be avoided by the optimal operation of the pumps as well as using using impellers with more robust measurements.”
Det som Vasabladet skriver låter lite annorlunda.
Det finns fortfarande ingen information om uppstarten av Olkiluoto 3:
Elproduktionen I OLKILUOTO 3 var planerad att starta klockan 19 på tisdagskvällen, men det fanns fortfarande inga uppgifter om produktionsstarten på kvällen.
Enligt TVO:s produktionsprognos skulle enheten ha börjat producera el ikväll klockan 19, inledningsvis med en genomsnittlig effekt på 343 megawatt per timme. I morgon, det vill säga onsdag, skulle elproduktionen i Olkiluoto 3 stiga till en full genomsnittlig effekt på 1600 megawatt i timmen.
Den ordinarie elproduktionen i kärnkraftverket Olkiluoto 3 är planerad att starta den 8 mars, sade Teollisuuden Voima(TVO) före jul.
Om man tittar på den länk jag gav högre upp så ser det ut som om produktionen skall starta 23 ikväll. Vi får se om det blir så.
Finlands nya LNG-fartyg Exemplar har anlänt till Finska Viken och ska lägga till i djuphamnen i Ingå imorgon.
Gasgrid, det statliga företaget som ansvarar för gasöverföring, och Excelerate Energy, ett USA-baserat företag, har tecknat ett tioårigt hyresavtal för LNG-terminalfartyget Exemplar, för att ersätta rysk naturgas.
Längden på LNG-terminalfartyget som chartrats av Finland är 291 meter och bredden är 43 meter. När fartyget är förankrat förångas flytande naturgas ombord igen till gas.
https://svenska.yle.fi/a/7-10025345
Som småföretagare är det betydligt lättare att ta 3% löneökning vid 2% inflation än 10% vid 9% inflation kan jag lova, visa inköp ligger 200% upp i pris mot 21 samtidigt som det jag säljer är tillbaka på 21 års nivå
Varför? Var dina inköp och sälj priser lika avvikande från inflationen när den var 2%?
Det kan jag lova, upp som en sol och ner som en pannkaka brukar sällan leda till något gott, när man är i en bransch med upp till ett år från inköp till försäljning hinner mycket ske, vist det är frivilligt att vara bonnjävel och inte it-konsult
ja inom jordbruk är det väl mest ICA handlarn som kompenserar sig för inflation
Öppet mål för Lidl då?
Det är förstås lite sorgligt att man inte längre är dollarmiljonär via värdet på sin bostad.. samtidigt känns det ju bra att det blir lite större chans för barnen att skaffa egen bostad så att de inte behöver bo hemma efter gymnasiet!
Det är rätt sjukt att vi för drygt 10-15 år sedan tyckte att det var vansinnigt att folk gick och köpte hus för 3 miljoner … nu höjer vi knappt på ögonbrynen när hus i området säljs för 7-8 miljoner och 5 miljoner känns väldigt billigt…
Så länge inte arbetslösheten skjuter iväg är det inget problem med lite höjda räntor och om nu inflationen är borta finns det ingen motivation med att behålla höga räntor. Mitt tips är att medelklassen i första hand gör sig av med bil och slutar gå på restaurang, där har vi två branscher som ligger brunt till. Och resebranschen förstås. Kompisen sa att Ryan Air nu annonserar 700 spänn tor till Malaga i februari om det nu är sant.
Ökar arbetslösheten så får vi dock en kollaps på bostadsmarknaden. Inga roliga utsikter för 2023 med andra ord men vi faller ju inte från Bulgariens nivå.
Jag skall idag ut och handla lite mat. Passar kanske på att samtidigt kolla in butikernas reor för att se hur det ser ut och eventuellt köpa lite Adidas Three Stripe till grabben så han kan få den rätta förortslooken.
60 euro GBG – Malaga ToR men det är väl som vanligt? och lockpris utan bagage,kortbetaning och vad mer de nu vill ha extra för
Men när medelklassen slutar köpa bilar och gå på resturang så kommer arbetslösheten öka. Inte bara för diskare och bilmontörer, resturangbranchen håller många logistikchefer, jurister, bokföringsbyråer, IT-tekniker etc i arbete för bilbranschen handlar det om massa konsulter, utvecklare och mellanchefer som får gå. Personer från medelklassen som blir av med jobbet och måste sälja hus och hem med förlust.
Inflationsjusterat är nog den bostadskrash vi ser och kommer se under 2023 den värsta i svensk historia.
Vi kan ju valutajustera gentemot Euro också då vi är en del av EU…
Sedan är inflationen i princip borta nu, det är dock 6 månaders eftersläpning, råvaror som vete, råolja, naturgas, sjötransporter osv är på nivåer som för ett år sedan, att då driva löner kommer vara förödande för företag i tillverkning, 2023 kan bli rena slakten av företag och 10% lönepåslag som även är på sociala avgifter kommer leda till massarbetslöshet
Hehe ja den stora räddningen som kan stoppa inflationen är enorma kreditförluster så att penningmängden krymper tillbaka till nivåer från 10 år sen. Det blir jättekul för preppers!
Grovt räkneexempel:
9 miljoner i lån med 5% ränta och 2% amortering ger 42.000 i kostnader per månad efter avdrag
4,5 miljoner ger 21.000 per månad
2,25 miljoner ger 10.500 per månad.
Plus elkostnader, dyrare mat med mera.
Gemene man förstår inte att bopriserna måste ner rejält för att folk ska ha råd att bo.
Eller så lägger vi så mycket på boendet att allt annat stannar upp helt.
Troligen det sista. Och räntorna måste ner om vi skall överleva. Jag tror inte ett skit på att folk som förlorat allt och tvingas bo i andra hand till ännu högre kostnad än de bodde för tidigare kommer att jobba övertid för att kunna spendera på kläder och restaurang. Man måste först bygga en medelklass och sedan kommer konsumtionen.
Ner? De är fortfarande låga. Vi borde ha räntor så att det blir rimligt att spara på räntekonto. Det ger en sundare syn på ekonomi och ett antal avtalspensions lösningar slipper att gå helt åt skogen.. Nu vill man ju flytta all risk till arbetstagaren via premie bestämda pensioner men avsättning till de förmånsbestämda som finns kvar ökar rätt kraftigt med låga räntor
Amortering är rent definitionsmässigt inte en kostnad.
likförbannat är det en utgift som påverkar hushållets kassaflöde
Det är inte en utgift, utan möjligen en utbetalning. Samtidigt minskar då skulden, vilket i sin tur minskar ränteutgifterna. Om det blir så la att ekonomin tvärnitar kommer räntorna gå ned igen, och till slut hittas en balans. Den osäkra faktorn är främst energipriser
Resan nedåt för bostadsrätter har bara startat. Om ni går in på bostadsrätternas årsredovisningar, så ser ni att Brf;s ränta på lån ligger på 0,75 – 1,5%. När de skall omsätta sina lån på högre nivåer, så kommer månadsavgiften åka upp med minst 1000-2000kr. Det på toppen av andra ökade kostnader.
Ja föreningslånen kommer vara en tickande bomb.
många nybyggeb eller ombildningar med storasyster lån.
Lån utan rätt till ränteavdrag.
Och 99% av föreningarna har drivits med fokus på lägenhetsvärdet. Inte långsiktighet i ekonomin.
99% är det så? De flesta föreningar jag sett har ofta olika löptider, för att sprida risken är tid. Är man inte villig att sätta sig in i årsredovisningen och gå på stämman eller kanske t o m gå med i styrelsen så kanske man ska välja en annan boendeform. För de flesta passar nog HR bäst. Belåningsgraden för vår nya förening där fastighetens värdeår är 2022 ligger på 20% eller 14k/kvm.
Min spaning är att hus av typen ‘drömmen på landet’…där kommer släggan slå hårdast. Dålig isolering, fönster, långa pendlaravstånd, höga renoveringskostnader etc. Klassisk exempel på konsumtion i bra tider.
Klassiska är väl att där priserna stigit mest kommer de falla mest.
Men att köpa ett ruckel på landet som för 10 år sen kostade 400 tusen för 4 miljoner är såklart aldrig en bra idé.
Det är ju relativt sett billigare att pendla/köra bil nu än vad det var för fyrtio år sedan, så om något borde väl pendlaravståndet vara en mindre viktig faktor nu än då.
På landet så renoverar man hus för att det behövs, inte för att det skall vara vitt och fräscht till nästa husvisning.
Är du säker på det? Finns det inte ett endast vitt och fräscht rum på landet? Har man på landet bara genomfört nödvändiga renoveringar och inte installerat ett endaste litet spabad, eller inglasad, uppvärmd uteplats?
Dina kommentarer är nästan alltid fulla av generaliseringar och människoförakt.
Visst var det en generalisering.
Tycker du dock på fullaste allvar att det rör sig om människoförakt att driva med storstädernas “vitt och fräscht”-trend?
Är det på andras villkor du blir så oerhört indignerad, eller känner du dig personligt påhoppad?
Ja Ernst Kirchsteiger lär bli mindre efterfrågad i rutan och i stället ersätts han av Berra, som lär ut hur man ställer in den kinesiska spilloljebrännaren för maximal effekt och vilken mix av telefonstolpar, gummistövlar och avfall som ger bäst ekonomi.
Men det gäller ju att hitta de objekt som är fixade med nytt tak och tilläggsisolering, de hus du nämner lär bli svårsålda.
De flesta föreningar är gamla, med inga eller måttliga lån. Sedan kan man nog räkna med att räntorna sjunker vartefter realekonomin kroknar, och även om det blir en höjning om 1-2 år så blir den kanske inte så farlig
För mig är det fortfarande obegripligt att människor spenderar miljoner för att köpa en rösträtt i en förening. Och att man får lån av bankerna för att göra det. De miljonerna ger man till någon som flyttar från föreningen och inte till husets ägare som skulle kunna betala av sina lån eller fondera för underhåll med pengarna ..
Tycker nog att Brf är väl utskällt, det har väl fungerat bra historiskt? Dessutom delar man ju på många kostnader jmf med eget hus så frågan är var riskerna är störst.
Kommer bli intressant att se vad det nya bostadsrättsregistret kommer att leda till. Är helt säker på att finns tusentals bostadsrätter som endast används av kriminella för penningtvätt. Registret ska innehålla information om bostadsrättsinnehavaren, panträtter kopplade till bostadsrätten och lite annat.
Inte nog med att det för nuvarande är lätt för kriminella att äga bostadsrätter som polisen och kronofogden aldrig kan få tag på så är det större problemet att bostadsrättsföreningen ansvarar för att hålla ordning på panträtterna för alla lån. Och det finns inte ens kravet att detta ska vara skriftligt.
Det är helt sjukt att det inte har funnits ett gemensamt register för bostadsrätters panträtter. Det handlar om extrema mängder pengar och risker för hela bankväsendet och ekonomin.
https://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/forslag-nytt-register-ska-skydda-bostadsrattskopare
Då är det väl mer obegripligt med alla dessa “bo-på-landet-torp”.
Varför är det obergipligt? Det ligger i människans natur att vilja ha en egen plätt på jorden. Torp ute på landet är inte så dyra heller. Ett torp, även om man köpt det dyrt för typ 1.5 mil så går det att ha ett bra liv. Värre för konsult 30 år i Vasastan som köpt lgh för 6 mil och som behöll Tesla-aktierna för att den rörliga räntan var så låg… och inte kan få uppdrag längre.
Jag menar inte obegripligt i social mening, utan ekonomiskt. Dessa hus har inte varit billiga när bubblan var som störst. Tvärtom var de ju extremt ‘trendiga’. Ditt exempel med Vasastan är rätt tillspetsat, folk på landet kan också äga Teslaaktier. Men visst, point taken 🙂
Nej det är klart, dom som betalt en miljon extra för att huset var så gulligt bannar nog sig själva idag. Och inom en timme från Stockholm har det ju varit helt crazy.
Skattemässigt väldigt gynnsamt, med relativt små transaktionskostnader vs ägande.
Oftast ligger belåningsgraden på nybyggda BRF rätt lågt. Men där gäller läge/läge/läge. Oftast är det samma kkr/kvm belåning. Men klart risken blir lägre vid 25% belåningsgrad än vid 60% och därav bättre förhandling vid räntor.
Inte konstigt villor rasar i snabbare takt då de inte sällan drabbas betydligt hårdare av elkostnader.
Sen är det rätt trevligt att kunna ha gemensamma elavtal och upphandla bredband etc tillsammans utan att tillhöra en samfällighet.
Föredrar samfällighet alla dagar i veckan över BRF. Nu börjar det ju äntligen dyka upp samfällighetsalternativ till BRF även för lägenheter. Och visst har BRF fungerat som boende för många men själv skulle jag aldrig låna pengar för att betala till någon som överlåter sin rösträtt till mig. Ser utvecklingen med priserna på BRF som ett pyramidspel, där pengar cirkulerar utan att det påverkar fastigheten. En vacker dag kommer det ta stopp, och kanske det är vad vi ser början på nu?
Tvärtom är ju nybyggt högbelånat både på föreningen och innehavarna. Ofta har de på gränsen till positivt kassaflöde med och lån med väldigt korta löptider.
Vadan denna hyllning av bostadsrätter. Sitter du på en själv?
Ska bli intressant att se hur nya villor klarar sig. Jag har själv precis flyttat in i ett helt nybyggt hus och räknar med mindre än hälften av uppvärmingskostnaden jämfört med min tidigare 70-tals kåk. Spridning på objekt borde öka om energipriserna forsätter vara höga
Jag letar som student aktivt efter min första bostadsrätt, eller ja, efter sommaren siktar jag på. Vad jag märkt är att många lägenheter jag sett på Hemnet hamnar på facebook marketplace för uthyrning, ofta mindre attraktiva lägenheter med dålig planlösning etc. Har även sett att folk hyr ut rum till studenter för typ 3000/mån, men när man får en studentlägenhet för 4000/mån lär det bli väldigt svårt att hyra ut det där rummet… speciellt när det är bostadsgaranti här..
Kollar man på pris/kvm tappet så har det inte hänt jättemycket tycker jag, från 27000/kvm på toppen i maj till 23400/kvm nu. Men snart kommer väl de som nu försöker hyra ut sina lägenheter i andrahand inse att de behöver sälja till underpris, jag hoppas det fortsätter neråt
Att det ligger ute dubbelt så många lägenheter nu säger väl en del. Folk kommer bli tvingade att sälja till underpris till slut. När proppen till slut släpps kommer det bli panik…
Sen kostar det ju även rejält med pengar att behöva betala varje månad för den lägenheten som ingen vill köpa. Har man redan köpt hus blir det ju ordentligt tufft med 2 bostäder. Det klarar man ju inte heller hur länge som helst..
Poängen är väl just att man hyr ut istället, och jag gissar att fler föreningar kommer bli generösare på den fronten. Historiskt sett brukar inte proppen gå ur, utan istället fryser marknaden ihop. Det finns förstås alltid något exempel på motsatsen. Däremot kanske inte priserna återhämtar sig och står still i ett decennium.
Antar att det finns ett samband mellan god litterär smak och bra köp- och sälj-timing.
Andelen säljare med god litterär smak har ju minskat dramatiskt här på bloggen under senaste tiden så jag misstänker att de sålde på topp och nu är det de med lite mer utmanande litterär smak som vill sälja.
Alla pengar jag tjänar på bostadsaffärer har jag förlorat på börsen och vise versa.
Jag läser endast Fantomen och Modesty Blaise.
Hade inte haft några problem med att hålla tillbaka löner för att inte orsaka lönedriven inflation ovanpå det. Jag var inne på det spåret till en början. Under förutsättning att även chefer och mellanchefer mfl höll tillbaka-att vi tog ansvar tillsammans. Men om man ändå jämför oss i arbetarklass med chefer, så har vi i arbetarklass (jobbar som förare i kollektivtrafiken) mycket tajtare marginaler att klara av alla prishöjningar. Förr läste man om att de med olika former av bidrag som inkomst, eller studenter för den delen-att det var de som inte hade råd med julklappar till barnen, eller fick välja några enstaka skivor julskinka i charkdisken för de inte hade råd med hel julskinka. Den där utslagningen har brett ut sig även bland de som jobbar och sliter och tar alla övertidstimmar de kan få. Droppen var när jag fick höra att en kollega slutat med smörgåsfett för att hen inte hade råd. Jag tror inte en enda chef-med sina tillhörande löner-behöver fundera på huruvida de har råd att smöra mackan eller inte. Och när då politiker börjar roffa åt sig ordentligt av kakan, och hävdar att de förtjänar 75% högre lön ”för hur ska vi annars kunna locka de bästa till att jobba på våra poster”-då blir jag riktigt förbannad. Försök att driva samhället utan ”oss på golvet”. Jag lovar att det skulle stanna av om vi stänger av våra motorer, eller låter bli att gå till jobbet på sjukhuset, eller lägger batongen på hyllan i en strejk. Hur tänker man saker och ting ska ordna sig om ingen hämtar våra sopor? Osv. Jag köper inte-i dessa tider-argumentet att ge ordentliga lönehöjningar för att locka de bästa. Betyder det att vi är de sämsta då? Och även om inflationen sjunker ner till 2%, så kommer inte köpkraften tillbaka. Det är inte så att priserna sjunker-det betyder bara att priserna slutar höjas extremt mycket. Men om ett paket Bregott kostar 72 kr, och min kollega inte har råd att köpa det längre-så kommer min kollega inte ha större utrymme att köpa det för att det nästa år kostar 73.50 med 2% inflation istället för 79 kr vid 10% inflation-om hen bara får samma gamla lönehöjning sen tidigare, utan hänsyn tagen till inflation. Det är inte rättvist att vi med tajtare marginaler-som beror på våra löner-ska stå tillbaka längre.
Du har helt rätt. Kan tillägga att även om man bara får 3% påslag så är det skillnad som högavlönad. Säg att du tjänar 80 kkr/mån, så är 3% 2400 kr/mån, eller 1200 skattat och klart. Det täcker dom ökade matkostnaderna så man slipper dra ned på sitt aktiesparande (eller vad man nu får ta till för att dra åt svångremmen). Tjänar du 23 kkr/mån så är 3% 690 kr, kanske 450 kr efter skatt. Tveksamt ifall det täcker ökade matkostnader.
Hela Sverige stannar ifall “golvet” strejkar. Allt skulle rulla på fint ifall managementklassen strejkade. Go figure.
Jag har alltid rätt-det är sen gammalt 😉 Skämt åsido-450 kr efter skatt täcker inte ökade matkostnader. Sen finns det en massa andra kostnader också som ökar. Jag och min man är väldigt ekonomiska och drog till i överkant när vi satte vår senaste hushållsbudget (och då räknade vi in inflationen)-min egna lönehöjning hade inte täckt ökade matkostnader. Inte på långa vägar. Men tack vare att jag är ekonomisk så har jag bra marginaler sen innan, det är inga nödvändiga saker vi behövt skära ner på-och vi har råd att fortsätta smöra våra smörgåsar. Plus att vi band vårt elpris tack vare Wilderängs varningar i slutet på förra året, han har garanterat räddat många ekonomier. Nu ger det oss andrum att strukturera om i ekonomin för att anpassa oss till när vårt bundna pris “släpps lös”. Men hade jag inte följt Wilderängs blogg hade det inte blivit roligt… I början när priserna började svida lite så var jag mer “jaja, har man spenderat pengar på en badtunna och prioriterat thailandsresor och flådiga bilar istället för att se om sitt hus-då får man skylla sig själv”. Men nu börjar det nå såna groteska nivåer att ingen kan skylla sig själv längre.
Det är nästan att jag önskar det skulle bli strejk. Och då är jag ändå liberal (inte liberal som i folkpartist, känns konstigt att alltid behöva betona det nuförtiden). Men en strejk skulle slå hårdast mot de som inte har andra alternativ. Dvs såna som mig, så nä-blir lite ambivalent här. Men alla behöver sina sopor hämtade-även managementklassen. “Managementklassen”-vilket bra ord-det ska jag komma ihåg!
Om man jobbar på ett ställe där managementlagret får större löneförhöjningar än golvet tycker jag absolut man ska strejka eller vissa missnöje på annat vis. Kanske följa alla regler till punkt och pricka och be om skriftligt intyg varje gång man ombeds runda en regel. Då ska man uttryckligen också begära samma ökning som management.
Berätta gärna mer om dom “groteska nivåerna”. Jag lever i en bubbla där jag inte märker av så mycket hur folk har det i gemen. Det jag enda jag vet från min personliga sfär är att pensionärerna har det mycket tufft.
I resten av Europa har strejkerna redan börjat dyka upp.
Jag ser strejker i världen som den mest potentiella svarta svanen för ekonomisk tillväxt och stabilitet. Hela Västvärldens stabilitet kan raseras pga några strejker.
Dock tycker jag strejkerna i första hand är arbetsköparnas ansvar inte arbetarnas, med bra avtal så skulle ingen strejka.
När företagen nu snålar på löner och löneförmåner, riskerar de inte bara sin ekonomi, de riskerar hela världsordningen.
Vi är inte riktigt där ännu. Men vi börjar nå de groteska nivåerna. Det som glädjer mig är att ingen ännu kräver att Ukraina ska ge sig för att de får leva som de gör-trots att det är tufft. Solidariteten håller i sig, och man skäller enormt på politikerna. Det som jag menar groteska nivåer är när tom de “skötsamma” (dvs de som inte belånat huset till nock för att köpa spabad och regelbundna thailandsresor i skytteltrafik och flådiga bilar mm) börjar få det oerhört tufft. Jag känner såna som jobbar i offentliga låglöneyrken som lever ganska snålt annars. Men som har några ungar som känner sig tvingade att ha 18 grader inomhus, för annars är det inte humant för barnen (deras resonemang. Själv tycker jag 18 grader är alldeles för lågt ändå-men de hade haft lägre om de inte haft barnen). De har en ihopsparad buffert som kommer hjälpa dem med denna vinterns elräkningar, men som inte räcker i en evighet. De har redan börjat spara in ordentligt för att klara kommande vintrar. Såna saker som att de vuxna låter bli att smöra sina smörgåsar och säger åt barnen att äta ordentligt i skolan för hemma blir det bara smörgås. Kan det här orsaka undernäring för barnen i det långa loppet-vet ej? När glasögon behöver bytas ut-bara det blir en nästan oöverstiglig kostnad (själv beställde jag ett par progressiva budgetbågar nyligen. Men jag behöver de bättre glasen i bågarna för att inte så stora områden i glasen ska bli suddiga. Några tusenlappar bara där. Men jag hade fått sämre syn, så det var nödvändigt…). När de vuxna skippar att gå till tandläkaren (att inte ta bort tandsten årligen-om man får sådan-kan ge svåra konsekvenser senare). Det pratas även om att skaffa hyresrätt istället, om det blir alldeles för illa. Jag vet att det inte är en rättighet att bo i villa, ens om det är en liten ickeflådig sån. Men det gör en ändå lite sorgsen att det är de som får flytta pga låga löner trots att de/vi sliter hårt för vår allas skull. När managementklassen knappast behöver oroa sig, och politiker roffar åt sig och snarare kommer kunna byta upp sig när det gäller bostad. Det känns inte rättvist. De här människorna är ändå såna som försöker se framåt och parera smällarna som kommer, och gör vad de kan för att undvika dem. Vad händer med de som stoppat huvudet i sanden pga de inte orkar, och kronofogden kommer och knackar på? Barn växer och behöver nya storlekar. Vad händer om de inte ens får råd att köpa begagnade kläder till växande barn?
Det värsta är att jag inte ens ser någon lösning på problemet-annat än att höja lönerna, och därmed höja skatten. Och då är jag ändå liberal som sagt…
Nja, är själv chef och det är,en grov förenkling. Visst kan man sparka en och annan mellanchef, men ledarskap och kunskap om management är kritiskt. En bra ledare kan göra skillnad mellan brakförlust eller succé. Vad gäller att locka till sig talanger så handlar väl det om tillgång och efterfrågan. Det är alltid brist i några yrken, och i vissa yrken kan det löna sig att anställa topptalanger (ex säljare).
Jag menar inte att chefer inte behövs. Men i vårt yrke är det alltid brist-inte höjer man lönerna för det. Det är bara i vissa branscher man uppenbarligen är beredda att höja lönerna för att locka till sig rätt personal. Men att försöka se långsiktighet i det offentliga (vårdpersonal, kollektivtrafiken, renhållningsarbetare, polis mfl) och ge löner som gör att anställda vill och kan stanna kvar-det är visst omöjligt.
Vem är John Galt?
Maria, tack för att du finns. Utan förare i kollektivtrafiken skulle jag inte komma till jobbet, eller någon annanstans heller för den delen. Utan chefer, politiker, konsulter, aktiemäklare och journalister skulle livet fortgå utan att jag skulle märka någon skillnad. Någonstans finns det ett problem med att de som behövs har låg lön medan de onödiga är överbetalda.
Lenin och Stalin hade ett projekt för drygt 100 år sedan då de du nämner avrättades eller sattes i arbetsläger. Hur tycker du det experimentet utföll?
Det var väl ändå en lite onödig kommentar? Tycker Thomas kommentar är tänkvärd utan att leda tankarna till gulag. Det räcker för övrigt gott med en minirevolution och det pågår redan. Självoraniserande team som gör chefer mindre nödvändiga. Alla ser över konsultkostnaderna nu i lågkonjan. Övertalighet bland aktiemäklare med mer automatiserade tjänster såsom Lysa eller indexfonder. Rena slakten bland journalister när AI kan skriva enkla artiklar och bloggare mfl kan nå ut på nätet. För varje politikerskandal där dom höjer sina egna löner får SD fler röster. I slutändan måste alla tagga till och bidra eller så rycks mattan förr eller senare undan under fötterna.
Poängen var inte direkt Gulag, utan hur ett samhälle där man är “Utan chefer, politiker, konsulter, aktiemäklare och journalister” skulle se ut. Thomas påstår att han inte skulle märka någon skillnad, jag vill påstå att samhället skulle fungera mycket sämre och ser Sovjet (och andra kommunistiska länder) som ett exempel på det.
Jag skulle då inte vilja leva i en värld där AI skrev artiklar, gjorde musik eller målade tavlor. Oftast är det misstagen som leder till något nytt, medan AI tenderar att ge oss ett medelvärde av allt som produceras. Hur viktig en chef kan vara ser vi i Ukraina. Soldaterna är förstås kritiska, men utan Zelensky hade nog inte Ukraina klarat sig så bra man gjort. Ledare inspirerar och organiserar.
Precis.
Felet är inte att dessa viktiga roller finns utan att ganska många av dom som fått dessa fina jobb blivit feta katter som känner att dom har rätt till jättehög lön utan att göra särskilt många knop.
Tack själv, och tack för att du betalar min lön 😉