Börsveckan inleder positivt i de asiatiska tidszonerna efter en ordentligt positiv börsvecka i Stockholm. Kronan försvagas något efter att de långa räntorna steg i USA. SvD rapporterar om tvärstopp för nybyggda bostadsrätter på grund av ränteuppgångarna och de fallande bostadspriserna och halverat byggande är att vänta.
Med en fredag som stängde på +0.31% för OMXS30 och oförändrat på +0.03% för OMXSPI gick Stockholmsbörsen +3.83% för OMXS30 och +4.61% för OMXSPI veckan som gick.
Kronan försvagas nu men ligger fortfarande under 11:- SEK både för dollarn och euron. Guldpriset backar något till 579:- SEK per gram. Vad som stärker dollarn till 10:97 är förmodligen stigande amerikanska långa marknadsräntor där tioåringen återigen är över fyra procent och noteras i 4.02%, medan tvååringen steg hela 0.11 procentenheter till 4.41%.
Börserna i USA gick +3.95% för S&P 500-indexet och +2.09% för Nasdaq 100-indexet.
I Asien är det uppåt under måndagsmorgonen. I skrivande stund är ASX 200 +1.15%, Hang Seng oförändrad på +0.02%, KOSPI +2.46%, Nikkei 225 +1.64% och Straits Times +1.74%.
SvD rapporterar om tvärstopp för nya bostadsrätter.
VD:n för svensk fastighetsförmedling konstaterar att spekulationsköparna är borta och att de stod för 20% av köpen – alltså folk som inte köpte för att bo, utan för att sälja den nyproducerade lägenheten dyrare när den var färdig, utan att någonsin flytta in själva. Se min roman Fallet i övrigt.
I övrigt håller sig kunderna undan då de är oroliga för stigande boendekostnader, via räntor och höjda medlemsavgifter. Den så kallade bostadsutvecklaren sålde endast 18 lägenheter i hela landet och JM såldes endast 102 i Stockholm i jämförelse med 261 förra året.
Hemnet uppger enligt SvD att försäljningen i september är ner 57% i volym och de tre första veckorna är försäljningen ner 69% i riket och 75% i Storstockholm.
Boverkets analytiker ponduspostelerar att nybyggnadsprojekt av bostadsrätter kommer nästan halveras fram till 2023 – 2024. Fallet i byggandet av småhus förväntas bli lägre.
En läsare rapporterar till bloggen att den förening vederbörande bor i höjer sina medlemsavgifter med 25% då alla lån nu ska läggas om. Styrelsen skriver till medlemmarna:
“Vi är en relativt nybildad bostadsrättsförening med en liten buffert och en belåning på cirka 60 miljoner fördelat på tre lån om ca 20 miljoner vardera. Ett lån förfaller 30 december 2022 med en ränta på 1,12%, ett annat lån förfaller 31 mars 2023 med en ränta fram till dess på 0,48% och det tredje lånet förfaller 30 december 2024 med en ränta på 1,34%.”
Man konstaterar att man ännu inte vet hur illa det blir, men nu tagit beslut om att höja avgifterna med 25% i förebyggande syfte. Man tröstar medlemmarna med att man iaf har låst elpris till mitten av 2024.
Givet ränteläget med räntor runt 3% så lär inte ens en bostadsrättsförening kunna stanna kvar nere på procenten i ränta på sina lån, utan det kan nog lätt bli dubblade räntekostnader för föreningen.
Bonavas aktiekurs är sedan i vintras ner nästan 70% och nästan 75% sedan toppen innan spekulationsmarknaden i bostadsrätter kollapsade 2017. JM är ner cirka 60%. Just nu känns inte dessa som tillväxtbranscher, men man kan förstås expandera om någon annan kastar in handduken.
De rena bostadsutvecklarna återhämtade sig aldrig från smällen 2017, men hoppet är ju det sista som överger människan.
I övrigt välkomnar JM enligt en artikel hos VLT rättegången om de bostadsrättsköpare som vill dra sig ur föreningen i Västerås och konstaterar att det inte är företaget som dras inför tinget, utan bostadsrättsföreningen, som dock har samma adress som JM i Uppsala. Själva JM uppger sig “inte tagit principiell ställning i frågan gällande väsentlig förändring, och välkomnar en örövning för vägledning i frågan”. Det handlar alltså om vem som har mest tid och pengar att driva en process, och som vanligt ligger inte fördelen på privatpersoners sida. Men så blir det om man köper grisen i säcken, dvs tecknar sig för något som ännu inte existerar.
Bostadsutvecklarna har förlitat sig på att ha sina icke-existerande lägenheter sålda, så har de kunnat ta lån mot kontrakten och finansiera byggena. Det vettiga som köpare vore ju att vänta tills det faktiskt finns en lägenhet, men alla har ju väntat sig att priserna skulle vara högre då, och har inte velat vänta.
69 kommentarer
Vi köpte ny lägenhet för nån månad sen, priset uppgick till 75 kkr/kvm. Han vi köpte av köpte på spek för 86, han gjorde alltså en förlust på 13 %.
Notera att föreningens skuld om 15 kkr/kvm ej är med i detta. Blir spännande när dessa lån förfaller, man måste gilla rysk roulette om man köper ett sånt objekt – eller så behöver man bara nånstans att bo med sin familj.
13% förlust, det är nästan hela 15% insatskrav och kan efter mäklararvode innebära att spekulanten blev av med 100% av det egna satsade kapitalet.
Aj.
Den som cyklar i Stockholm ser att det finns ett överskott av både nya bostadsrätter och kontorsfastigheter. Byggnaderna är mer eller mindre tomma. De har planerats före pandemin för fortsatt utveckling. Det nya är att man täcker fönstren med jalusier inifrån för att det inte ska synas. Dessutom finns äldre stora kontorsfastigheter i tegel från 70-talet som även de står tomma. Åk till Solna Strand och se dig omkring. Där verkar 2/3-delar av kontorsutrymmena stå tomma. Nya och gamla.
Ändå är det höga hyror. Annars pressas väl hyrorna på befintliga hyresgäster antar jag. Men hade ju varit trevligt om dom kunde hyra ut till föreningar, konstgallerier, yoga studios etc så det blir lite liv och rörelse iaf. Pop-ups är väl kanske ett försök i den riktningen? Jag antar att dom inte betalar samma pris som hyresgäster med längre kontrakt.
Senaste värderingen är ner 180% av köpesumman över 7 år.
Ja jag vill tacka bostadsbubblan…
Det ligger ute snart tvåsiffrigt antal hus i byn. Noll bud.
Dålig tid att sälja. Mm.
Sedan skall man beakta att inflarionen tuggar på tvåaiffrigt.
Så prisfallen är högre än vad som syns
Nåväl, det betyder ju bara att ens avkomma inte behöver belåna arm och ben. Kanske tom börjar byggas hyresrätter?
Vi kommer nog ur det här också ska ni se, man behöver väl inte gå längre tillbaka i tiden än 10 år för att se lite stökigare räntekurvor.
Men det är klart att en och annan kan hamn i kläm på vägen.
Jag håller med dig. Efter Östromerska rikets fall kom Renässansen så visst kommer vi tillbaka efter en stund. Dock tror jag våldsamt penningtryckande och räntesänkningar har fallit ur modet så den här gången måste vi tyvärr jobba på riktigt för framgången. Detta lär kränka många.
Som sagt, stagflationen är redan här på klassiskt 70-talsmanér och det kommer fortsätta decenniet ut. Finns många intressanta video om englands 70-tal på YouTube för den som vill veta hur det kommer att utspelas.
En joker i leken är dock militarismen som är på stigande ett par timmars flygtid österut. Kan bli så att 2-3 års militärtjänst i Sverige får igång ekonomin men detta kräver breda skattehöjningar för att finansieras. Men kan skapa jobb i glesbygd/småstäder om det byggs nya regementen.
“Detta lär kränka många.” – Underbart! Jag trodde det var en mänsklig rättighet att åka till Thailand, ta en 5-10 weekends per år, köpa de absolut dyraste kläderna som kontot klarar (och kanske något på avbetalning), köpa ny TV, tablet, mobil, bil, fritidshus, båt och åka till fjällen ett par gånger. Spendera är ju vår tids stora religion så det kommer ju innebära en livskris för många.
Ärligt talat tror jag många kommer tycka det är skönt att “slippa” resa så mycket, och ha den ständiga stressen med att ta hand om sommarstugan, båten osv. För kvinnors räkning hoppas jag dom inte har pengar till s.k. skönhetsoperationer för det lär också vara en stresskarusell man med fördel kan kliva av (inte minst ifall man vill se bra ut).
Man kan alltid hetsa upp sig över att det blir “tvingande” att lägga av med konsumtionen oavsett om man gillar det eller inte. Typ som alla nollor som hetsade upp sig över att plastsugrören försvann.
Ett intressant exempel är ju krogrökningen. Ett exempel på att liberalism inte fungerar. Det var ett himla hallå om att krogar och cafér skulle få bestämma själva om rökning. Efter att förbudet infördes så visade det sig att till och med rökarna uppskattade det! Så mycket för att “marknaden” konvergerar mot hur folk vill ha det.
Vill bara påpeka att östrom föll 1458 och ränessansen började i det som är nuvarande Italien på 1200-talet…
Antagligen menade du västrom som föll ihop tidigare, men att vi står inför nästan 1000 år av stagnation typ medeltiden tror jag är en överdriven domedagsprofetia.
Medeltiden var dessutom inte alls så mök som vissa påstår, det var t ex ganska ljust på dagen. Det var mest på nätterna det var mörkt.
Namnsättningen av medeltiden, “the dark age”, osv är också ett lyckat PR-trick från Francesco Petrarca och hans kompisar för att lyfta fram hur smarta och upplysta de var. Varken övergången från Romarriket till Germanska kungadömen eller övergången till ett upplyst Europa var så skarp som man i många fall kan få intryck av.
Det där med att vi skulle ha en bred och allmän värnplikt i 2-3 år tror jag är en överskattning. Finns det någon prognos över försvarsmaktens personalbehov som säger det? Även vid 2%-målet skulle jag gissa att långt ifrån alla kommer att kallas in.
Nu blev jag förresten nyfiken, har man utrett hur försvarets personalförsörjning ska se ut under de kommande uppbyggnadsåren?
Nej 2-3 år är väl inte troligt. Jag tänkte på om det uppstår ett scenario av sydkoreansk modell där man behöver stora stående styrkor till en låg kostnad. Men det skulle följa på en rysk aggression som dom troligen inte har kapacitet för i dagsläget.
Och ett sådant scenario skulle kräva långt mer än 2%, det var därför jag skrev breda skattehöjningar.
Men vi kan väl börja med att tiodubbla försvarets numerär så har vi kommit en bit på vägen.
Medeltiden hade faktiskt viss teknisk utveckling men den framstår väl som tråkig jämfört med det romerska riket och senare tids Italien under renessansen. Och jag håller med om att det var ljust dagtid.
Ja, nu verkar vi ju kasta så mycket pengar på försvarsmakten som de kan ta emot i stort sett. Var det till slut landar vet så klart ingen, men stridens natur har ju som bekant också förändrats. Inte ens Ukraina som befinner sig i ett försvarskrig sägs ju behöva “all” personal.
Som jag skrev i min ursprungskommentar; livsstilsförändringar. Jag tycker din egen kommentar i denna tråd är ett bra exempel. Jag tar mig friheten att citera:
“Ärligt talat tror jag många kommer tycka det är skönt att “slippa” resa så mycket, och ha den ständiga stressen med att ta hand om sommarstugan, båten osv. För kvinnors räkning hoppas jag dom inte har pengar till s.k. skönhetsoperationer för det lär också vara en stresskarusell man med fördel kan kliva av (inte minst ifall man vill se bra ut).”
Eller så var det digerdödens “förtjänst”, som gjorde att de som var kvar fick mat i magen igen och på så sätt kunde blomstra. Den chansen tog vi inte den här gången, vi tyckte att det var bättre att vaccinera så många som möjligt.
Den som tror att det vänder och bli bra igen har inte förstått historiens utveckling och naturens gång. Efter den senaste istiden (holocen) har vi haft ett gynnsamt och stabilt klimat. Detta har varit en förutsättning för civilisationen som den har utvecklats till idag. Sedan cirka 1850-talet har vi gått in i antropocen (inte verdetaget som geologisk epok ännu). Förutsättningarna för exempelvis jordbruk har ändrats – och kommer att ändras radikalt.
Lägg till allt annat som förändras nu så inser vi att det helt klart är annorlunda den här gången:
– Snart slut på lättillgängliga fossila bränslen
– Utan billig energi kraschar tillväxtekonomin
– Vi ser tendenser till skifte från västerländska värderingar till österländska (en av många cykler som inträffar historiskt)
– Vi har aldrig varit så många människor som skall dela på planetens ändliga resurser
Vi kommer aldrig kunna backa tillbaka bandet, det finns en anledning till att forskarna under flera decennier har varnat för klimatförändringar, miljöförstöringar och ett utarmande av planetens resurser. Med vår livsstil har vi nått vägens ände – det är försent att försöka hitta lösningar som inte innebär stora livsstilsförändringar.
Här var det muntert…
I alla tider har det funnits domedagsprofeter och hittills har dom haft fel, även om vi såklart har och kommera tt ha konjunkturssvängningar och tillfälliga kriser. Malthus var redan i början av 1800-talet övertygad att världen inte skulle kunna producera mat till alla. Newsflash: Vi är fler nu än då och har mer mat än nånsin. Romklubben höll på med sina sinistra prognoser på 70-talet eller när det var. Inträffade inte. Kometen kom inte heller.
–
Risken med den här synen att allt är kört är att det blir en självuppfyllande profetia. Istället för kärnkraft och elektrifiering får vi nedlagd kärnkraft och fastlimmade folk på vägarna.
Så du bakar ihop mina åsikter och fakta och kategoriserar det: domedagsprofet?! Läs på lite om retorik: https://kvartal.se/artiklar/retorik-sa-genomskadar-du-tankefelen/
Motfråga: tror du inte att det fanns någon som förutsade gamla civilisationers förfall? Fast det är klart, civilisationer som Mesopotamien, Gamla Egypten, Inka, Aztekerna m.fl. kanske bara är inne i en tillfällig kris och konjunkturnedgång?
Jag kan tycka att det krävs lite mer kontroversiella åsikter än att föreslå livsstilsförändringar för att man skall få epitetet domedagsprofet.
Gamla Egyptien vet vi kanske inte så mycket om. Det är möjligt att Nicola Tesla hade rätt om att pyramiderna var stora energikraftverk och att dom hade en bekvämare livsstil än dagens människor. Jag är dock inte helt övetygad… Du har kanske andra exempel från dina faktaböcker av Von Däniken om hur vår livsstil idag är kraftigt försämrad jämfört med forna civilisationer?
–
Grejen är att hade det varit 80-tal nu hade du snackat om att alla skulle behöva ändra livsstil genom att inte längre kunna vistas utomhus pga ozonhålen och att vi inte skulle kunna bada pga försurade och igenväxta sjöar.
…eller så hade jag föreslagit minskade utsläpp av freoner och svaveldioxid. Fast det verkar som du vet bättre vad jag hade “snackat om”.
Då har du rimligtvis motsvarande förslag för att hantera dagens problem?
Som jag skrev i min ursprungskommentar; livsstilsförändringar. Jag tycker din egen kommentar i denna tråd är ett bra exempel. Jag tar mig friheten att citera:
“Ärligt talat tror jag många kommer tycka det är skönt att “slippa” resa så mycket, och ha den ständiga stressen med att ta hand om sommarstugan, båten osv. För kvinnors räkning hoppas jag dom inte har pengar till s.k. skönhetsoperationer för det lär också vara en stresskarusell man med fördel kan kliva av (inte minst ifall man vill se bra ut).”
Lite kul att du tar upp livsstilsförändringar och digerdöden i samma diskussion. Men ja, att vara död är väl också en livsstil kanske, som nog ger ganska litet klimatavtryck.
Tjena BD, det blir lätt missförstånd när det blir många avknoppningar i trådar. Om du kikar lite extra noga så kan du nog se att referensen till digerdöden avser en kommentar till VVV rörande en eventuell orsak till renässansens utveckling.
Livsstilsförändringarna avser hur vi ska försöka få det så bra vi kan framöver med fler människor, sinande naturresurser och systemkritiska kollapser.
OK, fair enough. Jag uppfattade också, liksom BD, att du avsåg mer drastiska saker pga överbefolkad planet, österländska värderingar och slut på olja.
👍
Bloggaren skriver om hur bostadsproducenterna tagit lån mot kontrakt för att finansiera byggandet. I Kina har man länge kört denna inte helt briljanta idé och det har resulterat i stora problem när inbetalda pengar måst gå till att betala nuvarande byggprojekt. Samt icke färdigställda byggnader av tveksam kvalitet och brist på cash. Kom ihåg att Kina liksom Japan till stora delar är en kontantekonomi.
Får vi ens i närheten av dessa problem i Sverige blir det obra för att uttrycka saken milt.
Mycket obra för ekonomin som helhet.
Intressanta läsar-annekdot.
Tittar man på stockholm har ca: en 3e del av brf skapats efter år 2000
Vet en förening i Solna som byggdes 2001 som ”bara” höjer avgiften 10%
Egna föreningen som byggdes innan 2000-talet har sänkt avgiften.
Störst problem får såklart de allra nyaste föreningarna eller de som är helt misskötta men är det någon som vet hur stor del de är av beståndet och hur stor påverkan det tros få? En förening på obestånd blir tillslut hyresrätter så det blir såklart en personlig tragedi för se boende men effekten på marknaden som så kanske inte blir enorm.
Byggarna har stora problem nu med höjda inköpspriser på material, höjda lönekostnader och lägre försäljningspris.
Nybyggnation av småhus/villor ser också en rejäl fördyring
Det är inte som Kina, där man lånar ut i förväg. Banken kräver dock oftast att 70-80% är tecknade innan de beviljar byggnadskredit för byggnationen samt för att garantera slutfinansiering.
Så att inte köpa förrän det är byggt fungerar inte, eftersom byggaren inte kan börja bygga då.
Men utvecklaren/brf:en tar en risk att inte ha sålt de sista. Förr löste man det genom att sänka priset & ge rabatter på de sista, men denna gång är det annorlunda – för många och för stora pengar.
Det är bara påbörjade byggnationer som blir hyresrätter. Tilltänkta kommer inte börja byggas.
Tycker det är märkligt att byggarna inte har mer varsel.
Hade en bekant över på middag som ev ska byta sin hyresrätt men hade även på lyra ställt sig i kö hos en hyresvärd som bla hyr ut där det är nybyggt i Norrtälje längs kajen tydligen super fin lägenhenhet med 13 tkr i hyra
Hyresvärden hade ringt upp och legat på sjölv om att de ville ge dem denna utan typ någon kötid
Så frågan är när alla dessa projekt som inte kommer gå att sälja som brf görs om till dyra hyresrätter om folk trots ”bostadsbrist” väljer de super dyra alternativen
Fortsättning följer men när bygg spiralen drar igång på riktigt så tror jag tyvärr det kommer bli tufft, med dominoeffekt som även leder till större osäkerhet osv
Bara en tidsfråga innan någon trähusleverantör kastar in handduken där det kommer vara familjer i kläm som inte får sitt hus byggt = en osäkert het som spiller över på andra i Samma bransch osv
Öht ska det inte vara svårt att få en nybyggd hyresrätt om man har matchande inkomst och är etablerad på arbetsmarknaden. Hyrorna på nybyggen börjar på typ 10000:- SEK per månad, så det är få som vill hyra dem. Man bygger för de som har höga inkomster.
Det är väldigt svårt att bygga för dem med låga inkomster utan någon form av subvention. Företaget klarar inte av att överleva. Om man då inte anser att man ska bygga bostäder helt utan vinst som någon sorts filantropi.
Om nybyggen skall hålla anständig standard (utan subventioner) så blir hyrorna höga. Sen får man lita på att flyttkedjor och bruksvärdeshyror gör att att låginkomsttagare klarar hyran i äldr3e bostäder utan bostadsbidrag.
Det blir en märklig blandning av Thatchers “trickle down” och hyresregleringar.
Alternativet är subventioner. Antingen direkt från staten eller indirekt genom att kommunerna säljer tomterna mycket billigare till hyresbolag. Det finns även olika projekt för att återväcka Miljonprogrammens “standardhus” med stor andel fabriksbyggnation. Det behöver inte bli tråkigt om det inte byggs stora områden med samma hus.
Istället för subvention skulle man kunna få dispens från olika krav. Typ bygga utan tillgänglighet. Inga ramper, hissar, breda hallar och stora badrum.
–
För att bygga utan vinstintresse, kan man inte gå ihop och starta en Brf själv och upphandla bygget? Tex 100 personer går ihop och pyntar säg 500 tkr var, då har man 50 miljoner i instats till ett lån. Då har man 250 mil med 80% belåningsgrad i föreningen och noll i lån för medlemmarna. Räcker inte det till en fastighet med 100 lght? Med 4% ränta blir då avgiften = hyran = 6700 kr/mån.
Grundades inte HSB med den idén? Sen blev det väl Bostadsspara tills man fick rätten att köpa in sig på ett nybygge osv. Nuförtiden vet jag inte vad HSB är riktigt.
Annars hade i stort sett alla bostadsrätter ditt låneupplägg långt in på 90-talet. En stor skuldsättning i föreningen som amorterades av i takt med någon underhållsplan. Men avgifterna blev trots det lägre än hyror. Sen blev det av olika skäl norm att hålla ner föreningens lån (och avgift). Särskilt när “begagnatpriserna” hade gått upp så mycket att man kunde ta väldigt bra betalt av första köparen. Den låga avgiften gjorde att priset på lägenheten gick upp fortare osv.
Vi kanske kommer tillbaks till 90-talset när man kunde få ett nytt radhus för 10 000 men föreningarna var skuldsatta till skorstenen och avgifterna var marginellt lägre än hyran i nybyggen.
@DJ
Man måste ändra bygglagen för att kunna få sådan bred dispans. Nu kan man få det för viss enstaka lgh eller uttalade studentlägenheter.
Det som händer är också att Kommunen nu står med en kostnad om någon av dem som flyttar in i en sådan lägenhet utan tillgänglighetskrav blir tvungen att flytta. Då måste kommunen ordna nytt boende eller bekosta ombyggnad.
Alternativt att den som flyttat in i en sådan lgh/hus måste flytta någon annanstans till en lgh som uppfyller kraven.. men hoppsan.. nu när man kan bygga med dispens finns det inte längre någon som bygger lägenheter med tillgänglighet.
“Hyrorna på nybyggen börjar på typ 10000:- SEK per månad,”
Jag roade mig med att titta på hemnet häromdagen. I en “medelstor mellansvensk stad” hamnade månadskostnaden för normalsmå BR 2:or på 10-11 000 (jag antar att det är de som kostar 10 000 i hyra). Dessutom står det ibland reservationer om att det kommer att blir höjda avgifter (visserligen ett bra tecken eftersom det visar att föreningen har kompetent styrelse. Men icke desto mindre en kostnadshöjning)
Visserligen ingår amorteringsavgiften i de 10-11 ‘ men det är ju månadskostnaden folk tittar på.
Oavsett vilket tror jag att en nybyggd HR blir relativt attraktivt om man måste ha en ny/större bostad snabbt. Om man inte är 100% säker på att man skall bo kvar till dödagar så blir en fallande marknad en risk och en försäljningsavgift på 50 000:- en säker utgift. Då kan det helt plötsligt värt att betala en dyr hyra (ända tills man inser att hyresvärden vill ha kompensation för inflation och höjd ränta…).
Elpriset brukar ju intressera många, så… spotpriserna (i Euro) på Nordpool för oktober blev:
SE1 46.09 +80.11% mot oktober 2011
SE2 46.85 +83.08%
SE3 73.58 +14.47%
SE4 75.15 -12.82%
Omräknat till ett enhetspris för Sverige enligt förbrukningsformeln 8.6%-12.3%-61.8%-17.3% (SE1-4), får jag ett enhetspris på 68.20, vilket är en ökning med 13.69%.
Tycker intresset för det där minskar radikalt sen typ 17 september, undrar varför?
Ja, jag börjar bli riktigt uppåt här av elpriserna. Det har blåst kraftigt under Oktober och man har kanske fått igång lite reglerbar energi igen?
Var diskussion om att Oskarshamn skulle öka effekten och det påverkar SE3.
Forsmark 1 har provdrift på ökad effekt.
Detta är ju rätt mänskliga priser så procenten spelar inte så stor roll. Vi får se hur det blir i vinter, om vi snackar 3-4 kronor eller 5-10 ggr mer.
Spotpriserna för Nov och Dec 2021 var som jämförelse (enligt samma formel som ovan):
202111: SE1 43.04, SE2 43.04, SE3 82.53, SE4 111.60 och Sverige 79.31
202112: SE1 64.85, SE2 64.85, SE3 175.74, SE4 182.21 och Sverige 153.68
Sen blir det väl moms, påslag från försäljaren och skatt på det men drar dom ned moms och skatt till noll är det priser dom flesta nog kan betala?
) Bostadsutvecklarna har förlitat sig på att ha sina icke-existerande lägenheter sålda, så har de kunnat ta lån mot kontrakten och finansiera byggena. Det vettiga som köpare vore ju att vänta tills det faktiskt finns en lägenhet, men alla har ju väntat sig att priserna skulle vara högre då, och har inte velat vänta.
En kommentar är väl att det är rimligt att de som ska bo i lägenheterna är med och delar på risken för att uppföra huset. Varför man behöver köpa in sig i föreningen innan den byggs. Annars blir effekten att huset inte byggs alls. Dock finns det ett problem i att samma aktör som bygger huset sitter som styrelse i föreningen som ska bildas och de boende varken har möjlighet att påverka bygget eller ekonomin innan föreningen ”lämnas över”. Den mekanismen är helt klart till de framtida boendes nackdel.
Damma gäller när man bygger sitt eget hus på sin egen tomt. Då står du för hela risken själv.
Om du nu inte köper nyckelfärdigt. Men även där ligger du väl ute med handpenning och riskerar att stå utan hus om byggaren går i kk.
Så säkrast är att köpa redan färdiga hus och hoppas att man lyckas undvika ett utan dolda fel. Problemet är väl att då räcker inte husen till.
Vi har alltid köpt existerande bostäder av den enkla anledningen att man vet vad man köper men vi kanske är lite färgade av hur tok-blåst man kan bli i södra europa och där jag jobbade i Afrika 🙂
Ja det är det minst osäkra men då kanske man får leva med att planlösning och kök mm inte är som man vill ha det och renoveringsbehovet kan bli en dold kostnad som dyker upp innan man hinner sälja vidare huset.
Sen blir det lite att om köpa redan färdiga hus är det enda vettiga alternativet går det inte att beklaga sig över bostadsbrist.
Om en region eller land får för stor bostadsbrist är det heller inte bra för ekonomin då kompetensen söker sig någon annan stans.
En kommun idag har väldigt svårt att både bygga allmännyttiga lägenheter till alla innevånare som behöver och samtidigt upprätthålla välfärden. Ännu svårare blir det med den fria rörligheten.
Det måste finnas privata aktörer dör att möta behovet när befolkningen växer. Allmännytta kan vara ett bra komplement men de kommer aldrig hinna bygga alla nya bostäder som behövs.
Jag har för mig att vi inte betalade en krona i handpenning till byggaren/husleverantören när vi byggde vårt hus. Vi betalade en viss procent när (nyckelfärdiga) musikerna anlänt och byggts ihop. Sen fortsatte vi att betala i takt med de blev färdiga med vissa moment. Aldrig något i förväg, utan först när varje delmoment var utfört. De sista 20% (om jag minns rätt, men det är det inte alltid jag gör) betalades vid godkänd slutbesiktning av huset. Så jag känner inte riktigt att vi tog en så stor risk när vi byggde. Eller där finns kanske saker jag inte tänker på?
Musikerna=modulerna
Lika här, för drygt 10 år sen. Först en summa för tomt (och beredning, en hel del markarbete), sen en trappa för olika etapper (dock i förskott) tills huset var klart och överlämnat.
Har läst skräckhistorier om de som tvingats betala stora summor i förväg till byggare som lurar dem. Som dessutom fuskbygger. Och däri ligger väl risken. Men känns som om det går att undvika om man gör sin hemläxa och kollar upp byggaren. Vi kollade noggrant upp vår byggare iaf, även om vi valde totalentreprenad med husleverantören. Och husleverantör måste man också välja med omsorg.
Ja men det är svårt för gemene man att inte bli lurad eller att tro att alla på marknaden kan undvika bli utsatta för oseriösa aktörer.
Vad gäller totalentreprenad så förutsätter det nu att byggaren stoppar in egna pengar innan ditt hus är färdigt och tidigare kanske det var byggaren själv som satt på lån med låg ränta och husen som säkerhet, men risken med det upplägget har blivit avsevärt högre nu. Finns det någon husbyggare idag som inte kräver handpenning eller pengar i förväg? En trappa med etapper är ju att likställa med handpenning men något säkrare då man kan hoppa av tidigt utan att ta hela förlusten.
Bildkommentaren är åtminstone korrekt, det är den s.k. “Hagastaden” i Stockholm vid nybyggda fiasko-sjukhuset Karolinska med ett av Oscar Properties Helix-torn i bakgrunden för den som är nyfiken (antar att bloggaren redan vet detta). Helt nybyggt område.
Skrytbyggena och tornen brukar väl komma mot slutet av cyklen har jag fått för mig.
Hur går det för det där Karlatornet i Göteborg? Det tog visst stopp innan halva var uppe?
På vilket sätt är det svårt? Nu är jag inte retorisk på något sätt. Utan jag undrar på riktigt vad det är som får människor att strunta i, eller tycka det är svårt att kolla ens de mest grundläggande uppgifterna om ett företag. När man kollar fuskbyggarprogram eller läser artiklar så får jag uppfattningen att många drabbade hade sluppit bli lurade om de bara kollat upp företaget och bolagsägarna hos kronofogden, skattemyndigheten mm, man kan undersöka behörigheter mm.
Min egna tolkning av handpenning är att handpenning är något man betalar en viss andel i förväg för något man blir lovad att få ta del av. Att betala olika delar av ett bygge efter hand de slutförs är inte att betala i förväg för något man blivit lovad att få ta del av-man betalar efter att man faktiskt fått ta del av det.
Du frågar om det finns husbyggare som inte kräver handpenning eller pengar i förväg. Älvsbyhus vet jag just nu gör radioreklam att man inte betalar en spänn innan godkänd slutbesiktning. Jag tror det är ett viktigt säljargument för hustillverkare, och inte något de kommer släppa på sådär för att det blir dystrare tider. Det finns annat som ryker först.
Eller läst på lite om kontrakt och betalningsplaner.
@Maria Ferm
Tror att det var svar till mig.
Som Lessmog återgav betalades varje etapp i förväg och alltså för något man ännu inte tagit del av.
Älvsbyhus finns och säkert någon till. Man får se om de lyckas ta över hela marknaden. Om de bygger med helt eget kapital så räcker det såklart bara till ett visst antal hus innan de behöver låna upp som alla andra och då får man se hur länge affärsmodellen håller. Alternativet är att de bara bygger ett visst antal hus om året och så får alla stå i kö för att få ett.
Ang fuskbyggarna så är det bara extremfall som hamnar där. Det är inte så att alla som blir blåsta eller åker på extra kostnader hamnar i de programmen. När det kommer till hus är det stora summor inblandade och det finns många som försöker hitta billigare priser vilket kan sluta i att de åker dit.
Jupp, min kommentar råkade hamna fel.
@Bendover: jo, precis. Och eftersom jag är en av de där gemene människorna, och inte något intelligent underbarn-och ändå klarar läsa kontrakt och betalningsplaner-då tror jag faktiskt de flesta andra borde klara det också.
@dreampilot Jag läste Lessmog ljus för snabbt och missade att han betalt etappvis i förskott. Vi betalde etappvis-men inte i förskott. Banken godkänner inte att man betalar i förskott med det byggkreditiv man får. Man får en separat liten mindre byggkredit vid sidan av kreditivet som vi kunde använda till vad vi ville utan att fråga banken. Men det var max 20-30k eller nåt i den stilen. Vill minnas att vi var tvungna skicka in papper på att vissa villkor i byggandet var utfört innan de betalde nästa del till husleverantören.
Men visst ligger det nog mycket i att eftersom det är så mycket pengar inblandat så försöker vissa hitta (vad de tror är) billigare sätt att bygga sina hus. Det är en av anledningarna till att det blir fuskbyggda hus. Oftast är det så att kvalitet och kunskap kostar, och vill man runda det så är det inte sällan det går år helvete. Visst är det så att bara de mest extrema fallen hamnar i fuskbyggarna. Men den typen av program-och allt som skrivs om det-borde ändå lärt människor att vara mer på sin vakt och vara mer noggrann i sitt urval. Men med tanke på att vissa ändå fortsätter köpa hus via Myresjöhus (trots skandalen för x antal år sedan) så är man inte så noggrann i sitt urval ändå. Nu såg jag att deras byggare var i blåsväder igen gällande fuskbygge med ett antal grunder de gjort på ett felaktigt sätt. Ska bli intressant att se hur de försöker ta sig ur det denna gången. Fel kan alla göra. Frågan är bara hur företag agerar på när det upptäcks att de gjort fel. Om man erkänner och vill göra rätt för sig-eller om man fortsätter stå på sig för man hoppas motparten till slut ger upp.
Om det går bra för husleverantörer så har de tillräckligt i vinster för att inte behöva låna upp pengar när de bygger hus och ligger ute med pengar. Men absolut att det kan bli tuffare tider nu när alla materialkostnader går upp i pris. Men jag tror fortfarande att vissa husleverantörer kommer hålla fast vid att köparna inte ska betala i förväg. Annars är de inte seriösa. Bankerna godkänner inte andra upplägg (inte vår bank SEB iaf) iaf. Det kan finnas andra regler vid lösvirkeshus. Men det gäller att vara noggrann när man gör sina val. Det är oftast där det skiter sig-och precis som du säger är det oftast för att man försökt runda kostnader.
Ledsen för lite sen respons.
Till sist kokar väl alltihop ner till en fråga om tillit? I vårt fall var det en liten firma, aktiv på en liten ort där personerna var välkända, och entreprenören hade avsiktligt valt underleverantörer och delägare lokalt, och några byggfirmor som inte höll måttet sållades ut. Delägarna köpte själva varsitt hus; visar på commitment. Själv hade han haft hus i samhället i ~40 år – således mycket prestige att förlora. Även efter övertagandet var han väldigt hjälpsam när det blev problem med tele, eftersom han hade råkat lova lite för mycket i den delen.
På den andra sidan är det ju mycket begärt att någon ska ligga ute med tiotals miljoner i flera år. En rimlig konvergens var, bedömde vi, att gå varann till mötes. Hade han seglat till Tortuga med alla pengarna i en smärtingbag så hade det i alla fall inte varit hela summan 🙂 men det gjorde han nu inte. Tvärtom har det funnits en strävan att utvidga i närområdet, men hittills har det stött på diverse hinder, bortsett från stigande ålder och fallande hälsa.
Nej, den här var ingen skojare. Vi hade väl tur. Fint hus, bra läge. Hade också tur med banken!
I brist på bättre ord, intressant dock med Electrolux. 4000 heads ner är straxt under 10% av styrkan och tyder på inte bara en nedgång utan en jävla käftsmäll på efterfrågan av vitvaror. Mindre köksrenoveringar och nybyggen som slår nu?
Det är ett rejält stopp i bostadsbyggandet just nu. Fastighetsägare och exploatörer kan inte längre räkna hem projekten och det blir alldeles för stor risk att starta. När det faller bort projekt om 50-100 lgh så är det stora volymer vitvaror som inte köps in. Nu stoppa inte bara 1 projekt utan en stor del nybyggen i hela Sverige.
Det är väl också dom dyraste vitvarorna med allra störst vinstmarginal som får stryka på foten när lyxrenoveringar stoppas. Man kanske hoppar det där kylskåpet för 100 papp med inbyggd espressobryggare i kylskåpsdörren. (Har nån förresten hört om en mer puckad idé än det?)
” Har nån förresten hört om en mer puckad idé än det?”
Det var en gång en putte-liten kejsare i det stora, stora landet i öster. Han fick en väldig, väldigt puckad ide i början av året…
Tänkte skriva att jag menade inom området “vitvaror”… men även där har väl orcherna från öst försökt sig på sin beskärda del av puckade påhitt.