Bostadsrättspriserna i Stockholms kommun visade i juli månad upp de största nedgångarna för juli månad någonsin för Valueguards index, med en nedgång på -3.46%. Det är tredje månaden på raken med de största nedgångarna för respektive månad sedan Valueguards index började mätas 2005. Normalt har uppgången varit +1.52% i juli. Grafer nedan.
Juli månad brukar alltså vara en stark månad för bostadsrätter, där exempelvis föräldrar ska köpa lägenheter åt sina barn när de ska börja studera och historiken visar på +1.52% uppgångar i snitt i juli. Med årets nedgångar på -3.46% landar medlet på +1.23%.
Det är tredje månaden på raken för månadsmässigt rekordstora nedgångar i Stockholm. Raset på -4.46% i juni och -3.03% i maj var de största nedgångarna någonsin för de månaderna.
Om man struntar i säsongsmässigheten finns det dock två månader som varit sämre för lägenhetspriserna i Stockholm, och det var november 2007 med -6.17% och oktober 2008 efter finanskrisen med -6.97%. Så det är inte riktigt så illa som då procentuellt sett. I faktiska svenska kronor är dock nedgångarna betydligt större den här gången, pga att priserna var så höga till att börja med.
Annars ser man ovan att beteendet upprepar hösten 2017, men det är normalt med fallande bostadspriser under hösten, vilket det i och för sig även var i juni – juli för Stockholms bostadsrättsmarknad. Återstår då att se om det är över nu.
Enligt Valueguard steg sedan bostadspriserna preliminärt i Stockholme med +1.4% de första två veckorna i augusti, medan de fortsatte falla med 0.6% i Göteborg. En mäklare uppger dock att uppgångarna är tillfälliga, och då är inte mäklare kända för att vara negativa. Dock är det säsongsmässigt helt normalt med att priserna går ner under hösten, vilket kanske är vad som avses.
Bloggen har alltid fel om bostadsmarknaden, men än så länge har vi bara sett påverkan av de första räntehöjningarna. Bolåneräntorna och styrräntan ska fortsätta uppåt enligt samtliga prognoser och inflationen kommer också påverka allt mer, särskilt med stigande matpriser i september. Till vintern slår även höjningar av fjärrvärmen och elpriserna igenom på en del håll, och sedan har inte arbetslösheten som effekt av konjunkturnedgången börjat än.
På den positiva sidan gör en fallande krona att hemvändande svenska expats kan uppleva att bostadspriserna sjunkit ytterligare 10% i Sverige och återvändande kontantköpare kan därmed dämpa prisfallet i de mer attraktiva lägena. Man flyttar knappast hem från Schweiz eller London för att köpa i ett oattraktivt läge. Valueguards prisindex kvalitetsjusterar dock och tar hänsyn till bland annat läget.
Nominellt, dvs mätt i kronor som ska reavinstbeskattas är priserna nästan tillbaka på 2017 års nivåer och den som köpte då har förlorat fem års bostadskarriär. Justerat för inflationen (“inflationen betalar mina skulder”) är priserna tillbaka på 2015 års nivåer och att bara köpa varukorgen som ingår i KPI hade gett samma avkastning som en bostadsrätt i Stockholm, om det hade varit möjligt. Oavsett – säljer man idag får man alltså inte ut mer köpkraft för bostaden än man fick om man sålde 2015. “Bo sig rik” brukar sådant kallas har jag läst. Detta tar inte hänsyn till att på grund av uppgångarna i siffror har du en latent skatteskuld till staten, och egentligen sämre köpkraft än 2015.
Det är upp till var och en att dra korrekta slutsatser i det här fallet. Som vanligt alltså.
I skattereformen som inte blev av eftersom man skulle införa ISK-beskattning av bostadsrätter istället för reavinstskatt, vilket oppositionen kallade fastighetsskatt, så skulle man även justera för inflationen så man inte skulle bli skatteskyldig om bostaden steg i samma takt som inflationen. Men f-ordet sänkte den reformen, som också skulle gett svenskarna 120 000 skattefri inkomst om året och platt skatt på arbete ovanpå det.
24 kommentarer
Har Stefan Ingves semester? Var är han, inte sett något av honom på bra länge.
Flyttar det verkligen hem så många bemedlade expats till Sverige varje år att det får en effekt på priserna?
Sist jag kollade, vilket var ett tag sedan, hade vi nettoinflyttning av svenska medborgare. Men nä, det kanske inte påverkar, men jag ville slänga in något positivt. Det kan ju även vara EU-medborgare som flyttar till Sverige för att leva på skatteparadisreglerna vi har om man bara har kapital och inte arbetar.
Som bekant har vi skithög skatt på arbete, men via KF och ISK nästan ingen skatt på kapital.
ISK har ju faktikt en kapitalskatt även om den hitills har varit låg men gissar på ca 1% av insatt kapital för 2023.
Inte mycket mindre än förmögenhetsskatten som fanns förut då den hade en lägsta kapitalgräns.
Andra kapitalvinster som t.ex. en fastighetsvinst beskattas ju högre.
Ytterst tveksamt men tror det är skrivet med viss ironi. De jag vet som återvänt är diplomater som bott utomlands men oftast har de haft lägenheten kvar i Stockholm och hyrt ut den, alternativt expats som köper en övernattningslägenhet eller sommarhus.
Expats måste ju också sälja sin bostad i Sverige och bo minst ett år utomlands innan de kan köpa något i Sverige igen, annars beskattas de som boende i Sverige. Så det finns väl ett visst köp av sommarhus etc.
De expats jag känner inom teknik/it-sektorn hyr ut sina hus de år de är utomlands.
Det är inget fel på det, du får svensk kapitalbeskattning och utländsk löneskatt så det går ingen nöd på dig. De flesta länder exats flyttar till har dubbelbeskattningsavtal så inkomsten beskattas i arbetslandet. Men det underlättar om du är ute ett år.
Är man svensk diplomat är man fortsatt skriven i Sverige ( i Stockholms Storkyrkoförsamling) även under tiden utomlands.
Jag vet inte hur korkad är jag och frun men vi har börjat gå på visningar. Vi ska köpa något annat, kanske radhus eller hus. Mkt folk på visningar är det men få bud. Detta verkar va nya marknaden i Stockholm.
Pris ligger på samma nivå som innan nedgången men det finns ingen budgivningar så det blir mkt billigare än det som Lars W. visar uppe. Det är inte 3-4% utan 10-15% och i visa fall mer. Har följt marknaden riktigt ordentligt senaste 2 åren.
Kan det bli billigare? Jag tror det men först måste det bli ordentligt med panik. Kanske september.
Valueguard kvalitetsjusterar ju, så det kan vara olika stora nedgångar i olika segment. T ex kan de finaste objekten vara mindre priskänsliga då det är vanligare med stora kontantinsättningar där.
Men så kan det vara. Det jag följer är radhus och liknande, prisklass 6 miljoner plus. Många av de är nere på 5 miljoner. Har svårt att tro att folk ska sälja och ingen har råd att köpa. Skit med andra ord.
När första el-fakturorna på 15000 för en månad kommer ökar nog incitamentet att flytta kanske.
Elen behöver ju verkligen utredas noggrant om man ska köpa hus idag.
Hur brukar sommarhus stå sig mot lägenheter och villor?
De expats jag känner har riktiga hus i Sverige som sommarhus. Alltså vanliga året runt-villor.
Anekdot från marknaden omkring krypavstånd till Nytorget på Södermalm:
Lägenhet omkring 80m² på 4 trappor såldes sent i fjol för omkring 9,5 MSEK.
Lägenhet i samma förening, samma planlösning och yta men på våning 5/5 gick nyligen för knappt 8 MSEK.
Låter bra, nere i 6m i April då.
Inflationsjustering av skatteskulder skulle väl i så fall gälla alla kapitalvinster; varför skall bostäder i allmänhet och bostadsrätter i synnerhet alltid gynnas?
Såväl en bostadsrätt som en aktieportfölj utgör olika placeringsalternativ, så det rätta och riktiga att göra är naturligtvis att se till att skatterna på avkastningen är lika höga (eller låga).
Jag är nog naiv men de flesta måste ändå vara med på att det kommer att komma fler räntehöjningar? Om man blir överraskad när riksbanken höjer i september måste man ju ha bott under en sten senaste halvåret.. och är man ute och ska köpa bostad borde man inte vara så oinformerad. Men jag överskattar antagligen mänskligheten, som vanligt.
SEBs boprisindikator nämnde väl ränteförväntningar om typ 1,25% plus på 12 månaders sikt för hushållen om jag inte minns fel.
Inte mycket reklam från branschen kring ”stora visningshelgen” som varit undrar varför 😉
60% förra byggstarter i Stockholm indikerar rätt starkt åt vilket håll detta går, två räntehöjningar till + vinter,
Men det höjer ju priserna då det blir ännu större ”bostadsbrist” 😉 eller…
Not
Det dör ca 100.000 i Sverige varje år och kanske de flesta flyttat strax innan frånfället men detta borde utgöra bostäder som alltid kommer ut på marknaden där det rör sig om småhus/brf och där dödsboet måste sälja för de bud som ges och därmed sätta marknaden.
Det är de bästa objekt
Barnen behöver cashen om 2-3 år
Oftast skuldfria dödabon
Krävs cash för att renovera upp,
Såg ett objekt ville ha 9 milj
Skambud 6,7 rätt stort steg
Det som driver bostadsmarknaden ex. spekulation finns såklart kvar. Folk föds, flytter hemifrån, flyttar ihop, isär, dör.