På en presskonferens just nu desarmerar regeringen energipolitiken inför valrörelsen och räddar Miljöpartiet. Genom beräknat 60 miljarder kronor ska man köpa väljarnas stöd genom att flaskhalsintäkterna för Svenska Kraftnät inte ska gå till att bygga bort bristerna i svensk energiförsörjning, utan delas ut till hushåll och företag.
Stödet är preliminärt beräknat till 60 miljarder kronor, varav åtminstone 30 miljarder räknas gå till hushållen. Resterande pengar ska gå till stöd till företag, men också till motköp för import och export för att pressa priserna. Vi måste trots allt enligt EU exportera all el vi kan, men det går att motarbeta genom att köpa tillbaka el istället.
Elpriserna riskerade annars göra att energipolitiken skulle bli valets stora fråga och rent av göra att det tidigare regeringspartiet Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen. Genom ett valfläsk på 60 miljarder kronor vill man alltså undvika detta.
Normalt skulle dessa intäkter för Svenska Kraftnät användas för att bygga bort bristerna i energiförsörjningen, genom utbyggt kraftnät och uppphandling av kraftreserv. Nu väljer man istället att rädda valrörelsen för Miljöpartiet, eller åtminstone göra att Socialdemokraterna i varje energidebatt kommer säga att man ger 60 miljarder till väljarna.
Det nya högkostnadsskyddet ska gälla tills vidare, och vara utan tak och alltså inte vara en tillfällig lösning.
Beskedet är ett massivt medgivande om att Socialdemokraternas och Miljöpartiets nu åtta år i regering varit en katastrof för svensk energiförsörjning. Energiministern erkänner rent av att elpriset blottat svagheter i den svenska energiförsörjningen i sitt färdigskrivna tal på presskonferensen, och skyller förstås på Putin istället för att titta tillbaka på åtta år med Socialdemokraterna och sju år med Miljöpartiet i regeringen.
Beskedet från regeringen är alltså ett rejält långfinger åt oppositionen, och måste ses som tämligen exceptionellt mitt i en valrörelse.
Man kan gissa att förslaget inte kommer klubbas igenom före valet och beskedet blir då att dessa 60 miljarder inte kommer om inte väljarna röstar rätt i valet andra söndagen i september.
Tillägg från presskonferensens frågestund: Senast 15:e november ska förslaget beslutas, så det blir alltså en valfråga. Rösta på Socialdemokraterna, eller betala för elen i vinter …
Uppdraget om att utforma tillämpningen skickas direkt till Svenska Kraftnät, men för att det ska genomföras krävs förstås ett riksdagsbeslut.
Något besked om hur mycket och när pengarna kommer kan inte ges, men det ska vara ett högkostnadsskydd. Ungefär tre gånger så mycket som förra årets maximala 2 000:- SEK per månad uppger Magdalena Andersson (S). Den som då fick 2000:- kanske kan vänta sig 6 000:- per månad i vinter. Vilket säger något om vart elpriserna är på väg, inklusive att stödet är tre gånger så högt. Det ska inte heller finnas något tak, utan stödets storlek kommer bero på elpriset.
Systemet ska inte bara gälla under vintern, utan alltid om elpriset blir för högt.
Tillägg: En läsare som jobbar som linjemontör åt kraftbolagen konstaterar att pengarna borde istället återinvesteras och skickade några foton på en 400 kV-högspänningsledning i södra Sverige, där stolparna på den äldsta delen börjat rosta sönder. Som bloggen länge skrivit så lever Sverige på gamla investeringar i infrastruktur från en svunnen tid. Och hur ska man kunna byta ut befintligt stamnät när överföringskapaciteten idag inte räcker. Hur ska den då räcka under tiden man måste byta ut kraftledningarna? Pengar till valfläsk råder inte på fysikens lagar och utan kraftledning blir det ingen överföring alls. Om alla andra stolpar står kvar och inte är rostiga hjälper inte heller. Ett brott på stamnätet så spelar inte status på nyare delar någon roll. Så dåligt är underhållet från Svenska Kraftnät trots de förmodade miljarderna.
KOMMENTAR
Det återstår nu att se om oppositionen kommer lägga ett överbud eller om de kommer protestera och hävda att regeringen försöker köpa röster i valet. Eller om de proklamerar att de kommer rösta emot. Lycka till med det.
Situationen påminner om försvarspolitiken och Natofrågan som eliminerades som valfråga av Socialdemokraterna genom att helt enkelt ansöka om Natomedlemskap.
Att regeringen sedan använder sin regeringsplattform för att driva valrörelse kan och bör man ju ha synpunkter på. Denna typ av utspel borde inte göras av regeringen, utan av socialdemokraterna som parti. Det är trots allt valrörelse, och oppositionen har inte denna möjlighet.
365 kommentarer
Där försvann sista hoppet om att drömmen om en Mp fri riksdag skulle bli verklighet. Är det ens värt att rösta i höstens val? Hur det än går så kommer S på något sätt behålla makten.
Så nu vet vi ganska exakt hur mycket MP är värt.
“Paris kan vara värt en mässa.”
.
Jag kastar iväg en slant till välgörande ändamål.
Likt en skicklig ficktjuv tar alltså regeringen 60 miljarder ur våra skattefickor och ger oss tillbaka som “gåva” om vi röstar “rätt”. Fy f-n.
Det är inte taget från skatt utan från intäkter som kommer till SVK.
Same same, but different.
Samma boskap som står för notan.
Exakt, det är våra pengar från början. Man skulle kunna smakfullt sänka skatten, men….det gör man inte
Man köper elkonsumenternas röster med deras egna pengar. Sådant är självklart för en erfaren sosse.
Fel. Svenska kraftnät är en myndighet och därmed en del av svenska staten.
Vi blir alltså mutade med våra egna skattepengar.
@Heasm66:
Precis; Detta är kraftiga överavgifter som elkonsumenterna har betalt in för mycket i förhållande till det tänkta avgiftsuttaget på några miljarder per år. Dessa avgifter betalas nu ut till de som har betalt dem, precis som man gör när VA-avgifterna har blivit för höga.
–
Inget konstigt alls, bara återbäring till precis de som har betalt – industri och företag. De enda som surar är väl oppositionen, som vill lösa energiproblemen förrän tidigast om tio år när nya kärnkraftverk (i bästa fall) kan vara klara..!
Även om jag håller med dig om att det inte är världens bästa lösning, så är det väl egentligen inget konstigt just i att omfördela skattepengar. Det finns ju t.ex. barnbidrag, socialbidrag mm.
Med skillnaden att här omfördelas det inte till de som har störst behov, utan till de som konsumerar mest energi. Ett väldigt bakvänt incitament måste jag säga.
+1
Jag säger inte emot dig, menade bara att det inte just DET som var problemet.
+1
Tur att det bara är val var fjärde år och att jag inte har tid att engagera mig i valrörelsen.
Just nu känner jag mig en liten aning trött på röstfiskande politiker.
Som gammal bonde har jag lite svårt för folk som inte behöver ta ansvar för sitt handlande.
Pengarna är, vad jag förstår, överintäkter till SVK på grund av rådande situation. Dessa pengar verkar vara pengar som SVK inte skulle kunna använda för att bygga ut elnätet i närtid. De har tillräckligt med pengar för de närmaste årens investeringsplaner. Det är bättre att de återbetalas istället för att ackumuleras på ett konto i åratal.
Konsumenterna betalar överpris på en låtsasmarknad, den offentligägda delen av vinsten återförs till konsumenterna, de privata aktörerna behåller sin vinst. Lite som Barbaren och de där på skolmarknaden, eller nätläkarna på sjukvårdsmarknaden. Var det nån som nämnde ficktjuveri?
Tror “Svensk marknad” är begreppet som behöver införas.
Timbro har säkert redan copyright på det uttrycket för att förhindra missbruk.
SVT körde något idag (hittar inte länken) om man som svenska kraftnät säger inte får införa “svenska” priser på el enligt V:s modell. Tror det var ganska oklart. De har något liknande i Frankrike bland annat. Är det någon som har koll på detta?
Känns inte riktigt som marknaden ska kunna göra underverk i det här fallet.
Marknaden är beroende av politikerna. Se t.ex på kärnkraften med de spelregler som politikerna sätter upp finns inte något företag som vill vara med på den spelplanen. Kraftvärme är ett annat område, genom att sätta straffskatt kan politikerna styra hur kraftvärmen ska användas. Hur mycket styrs inte SVK av politikerna?
Att ta pengar från nödvändiga investeringar kommer att förlänga pinan för de svenska elkunderna och slösa pengar som istället skulle vara använda i svenska elnätet för länge sedan. Undra hur många miljarder som är bortslösade på att inte göra erfoderliga insatser i elnätet.
Borde vara straffbart att föra väljarna bakom ljuset på detta sätt, samt misshushålla med medel.
Nåväl… Stora aktörer på marknaden är Vattenfall, Skellefteå Kraft som också tillhör den offentligägda delen.
Varför skulle det vara överpris?
Du svarade inte på min fråga om “transferiat”. Kan du göra det tack?
Jag är också lite nyfiken på det svaret. Till vidare så är GIGANTISK SUMO == GIGANTISK SWÄRJIS som ska straffa sossarna med att rösta på valfri Putinkramande populist som absolut, tvärlovar, kommer lösa alla energikriser svinenkelt. Jag menar det är väl bara att ställa sig vid en bensinpump, peka på literpriset och hånleende säga “tack såssarna”. Så vips kommer nån slags väsen och viftar med trollspöt och vips är vi tillbaka på 50-talet och en spade är en spade igen.
Och vad hindrar att man tidigarelägger och utökar dessa investeringsplaner och snabbare bygger bort bristerna i kraftnätet?
Tillståndsprocess och överklaganden. Sydostlänken, t ex, tog ganska god tid på sig.
Den försenades inte så mycket av tillstånden som det faktum att det var fransk design.
Man har inte kapacitet av flera olika skäl att bygga ut snabbare än man redan gör. Det behövs material, personal, tillstånd, etc. Dessa dyker inte upp av sig själv om du viftar med en miljard extra. Saker tar tid.
Konstiga argument när man befinner sig i krig. Vi gör faktiskt det. Putin för krig mot i stort sett hela Europa. Det tog ett par veckor att besluta att vi skulle skicka dödliga vapen till Ukraina och skicka in en ansökan till Nato, men bygga ut elnätet “tar tid och det behövs tillstånd och det dyker inte upp av sig själv”.
…
Nu är det dags att vi förstår vad som händer i vår omvärld och att vi måste förändra och anpassa oss till den. I vinter biter vi ihop och hjälper varandra, nästa vinter skall energidistributionen i Europa vara fixad – allt annat är ett stort misslyckande och en grov felprioritering av pengar och resurser.
När man bygger elnät så passerar man ganska många fastigheter och marker. Dessa har ofta ägare. Tar du bort möjligheten att komma med synpunkter och överklaganden så kommer du att ha väldigt många arga människor ur den gruppen. Typ innan Almstriden på 70-talet fungerade det ungefär så att staten pekade med hela handen och körde över folk. Kanske effektivt men ibland blev resultatet som det att de centrala delarna av Stockholm blev en enda arbetsbyggplats som det fortfarande finns människor som anses sig lida av.
Är det riktigt illa så har det dessutom varit framme Miljöpartister och skyddat marken där en befintlig elledning går så att när man försöker vara smart och dra en ny ledning bredvid en befintlig för att inte inkräkta på någon ny mark så visar det sig att det inte går.
Om man gillar vindkraft så behöver man för övrigt också älska elledningar, för vindkraft kräver massor med elledningar.
Det slutar väl med att dessa miljarder inte fördelas baserat på elpris utan baserat på förbrukning över alla elområden så även SE1 och SE2 fått återbäring på sina vinterfakturor. Varför skulle annars sossarna smälla till med denna smocka.. Jädrans pajasar..
Det står att de ska beakta elprisomådena, men i slutändan kommer nog de som bundit sina priser köra bastuaggregatet dygnet runt för att “tjäna pengar”.
Återpostar här en beräkning jag gjorde i en annan tråd. Om överföringskapaciteten i Sverige vore perfekt, dvs att om Sverige vore ett elhandelsområde istället för fyra, skulle priset nu vara (källa: Kontrollrummet och Nordpool, timmen mellan 13-14):
.
SE1 Förbrukning 1464MW á 14.54 kr/MWh (9.69% av totaleffektförbrukningen)
SE2 Förbrukning 1772MW á 706.96 kr/MWh (11.73% av totaleffektförbrukningen)
SE3 Förbrukning 9237MW á 3317.92 kr/MWh (61.13% av totaleffektförbrukningen)
SE4 Förbrukning 2638MW á 5140.79 kr/MWh (17.46% av totaleffektförbrukningen)
.
Om man då räknar om det så att det endast skulle finnas ett elhandelsområde i Sverige skulle priset då vara 3009.93 kr/MWh.
Tur att vi har elhandelsområden i så fall. Skåningarna kan ju kompensera sig genom att köpa spriten i Danmark.
Nu dricker ju inte alla såna mängder sprit, som du verkar göra, så att det kompenserar.
Alla i Sverige, mig inkluderad, kanske heller inte åtnjuter samma samhällsservice som Heasm66; kanske beroende på att Norrland och landsbygden inte kompenseras för vad man bidrar till samhället.
Kolla gärna vad kommunernas taxor ligger på i olika delar av landet, eller hur lätt det är att få tag på en ambulans.
Om det är så besvärligt att leva livet i storstaden, flytta till landet, men gnäll inte.
Vem är det som gnäller?
Gigantisk Sumo gnäller en hel del, märker du inte det?
Det är fullt med danskar på systemet på Emporia. Just saying…
SE4 exporterar hela tiden för fullt till Tyskland Danmark och Litauen. Så det höga priset beror inte på elbrist. Enklaste och billigaste vore att kapa ledningarna till utlandet för att få ner priset.
Men kapa ledningarna vore dumt vi måste hjälpa våra grannar, så kompensera för det höga priset är väl vettigast och det verkar alla partier vara överens om.
Har du räknar ut ett viktat medelvärde bara så tror inte jag att det blir korrekt. Priset sätts ju på marginalen, dvs den sista producerade MWh, vilket lär leda till rätt omfattande förändringar på marknaden iom att du antar 100 % kapacitet för överföring.
Ja, det är ett teoretiskt värde. Självklart.
Priset skulle hamna på motsvarande SE1.
Spännande att se hur ett eventuellt stöd utformas denna gången. Sist var det ju enbart baserat på konsumerad mängd och betalades ut via elnätsbolaget, utan att ta hänsyn till vad jag som konsumet faktiskt betalade. Använder de samma tillvägagångssätt denna gången och fläskar på rejält med ersättning ska det bli intressant att se hur mycket jag får betala för elen i slutändan (tecknade fast elpris på 105 öre / kwh i april, bra pris om vissa prognoser för vintern slår in).
Tänk om våra kära/älskade ledare hade planerat för och låtit bygga reglerbar kraft, uppgraderat elnäten under dom år man måste ha insett varthän det barkade hade vi haft en stabil och bättre elförsörjning nu i stället för att dela ut dessa pengar som bidrag.
Det har synts kommentarer om slöseri om elkonsumeterna skulle på något sätt subventioneras. Tja… Själv har jag trots de senare årens låga fasta avtal alltid haft värmen inställd på 17-18 grader inomhus vintertid. Stängt dörrar till tomma rum. Duschat svalt och (tvärt emot vad som rekommenderats pga risk för bakterietillväxt) haft varmvattenberedaren inställd på 40-45 grader osv.
Som så mycket annat är dessa utspel ett bevis på den fullständiga handlingsförlamning och oförmåga att i tid fatta de nödvändiga besluten oavsett om det handlar om energi eller något av alla andra problem som dränerar sverige på pengar som skulle använts för att bygga vårt välstånd med.
Du ska nog skruva upp den där varmvattenberedaren, legionella är inget att leka med.
+1 Perfekt temperatur för bakterietillväxt.
Nej. Räcker att skruva upp en gång i månaden vilket många värmepumpsberedare gör.
Stämmer det? Det var någon som skrev här på forumet här om dagen som pysslade med sådant professionellt (eller så minns jag det i alla fall) som skrev att det ändå blir kvar bakteriehärdar i rören.
Nu är inte jag någon expert på legionella, men vet en del i varje fall. Bestämmelserna säger att man ska ligga på 50 – 60 grader. 50 grader sätter gränsen för att legionella tillväxten inte ska bli oacceptabel. 60 grader för att inte få skållningssrisk.
45 grader ger liten tillväxt. 40 grader skulle jag inte vilja ha. Då skulle jag hålla andan varje gång jag duschade. Legionella bakterier smittar på samma sätt som covid via luftvägarna. Att dricka vatten med legionella är ofarligt.
I större anläggningar ökar man temperaturen till 65 grader under kortare tid oftast en gång varje vecka under natten. Viktigt är också att inte ha några avgreningar i rören där vattnet kan bli stående och växa på.
Att få bort alla legionella bakterier med legionella bekämpning är inte möjligt. De som finns kvar i rören dör ju inte om inte man spolar ut det heta varmvattnet i rören. Men du dödar de absolut flesta bakterierna i varmvattenberedaren. När du sedan spolar åker de gamla bakterierna ur rören och ersätts med bakteriefritt vatten. Det gäller alltså att inte få för stora bakteriehärdar, bakterier finns alltid (oftast).
I kallvatten kan inte bakterien växa på sig. Därför är det viktigt att isolera kallvattnet så att det inte blir för varmt.
@Krok4jon:
Det du skriver stämmer bra, Legionella överlever i temperaturer upp till 50 grader och växer som bäst mellan 20 och 45 graders temperatur. Man rekommenderar därför att temperaturen i varmvattenberedare är lägst 60 grader och lägst 50 grader vid tappställe.
En gång per vecka bör temperaturen i varmvattenberedaren hettas upp till 60°C. I övrigt så ska temperaturen vara lägst 50°C vid sämsta tappstället, vilket motverkar legionella. Att hålla under 50°C i acktanken och samtidigt inte ha periodisk höjning rekommenderas inte…
Jag fick för en tid sedan frågan varför temperaturen ibland (dock sällan) nådde 70 grader i deras bostad (flerbostadshus) och allt som oftast pendlade mellan 55-60 grader. Normalt har jag för mig att varmvattenberedare brukar skilja på egen temperatur samt ut-temperaturen, så att brukare inte ska bränna sig. En möjlig förklaring kan så klart vara så att de höjer till 70 för att döda av legionellabakterier. Kan tyckas vara onödigt då de normalt pendlar mellan 55-60 grader. Det förklarar inte heller varför en ut-vattentemperatur på 70 grader till lägenheterna. Det kan i varje fall vara en möjlig förklaring på varför det ibland går upp till 70 grader (dvs det bränns till när de sticker in handen i det). Jag får leta vidare för att bättre kunna svara på frågan, men detta var likväl en väldigt bra ledtråd.
En annan bra sak att tänka på är att det normalt bra är kallvatten som är godkänt som tjänligt (dvs drickbart) vatten direkt från kranen, men det är såklart en helt annan fråga.
Ja, till slut var det dags att utnyttja den “pengapåsen”. Den som läst Svenska Kraftnäts rapporter har sett hur de buffrat upp mer och mer pengar, och att man nu är skuldfria med typ 35 miljarder i kassan — enormt välkapitaliserat för att vara infrastrukturverk!
…
Att en sån återbäring skulle komma var bara en tidsfråga. Det finns inte en chans att de kan bränna dessa pengarna i investeringar snabbt nog, så det kommer fortsätta flöda in kapacitetsavgifter även framöver. De extramiljarder man sitter på räcker i många, många år — _om_ det magiskt skulle bli så att exakt noll pengar kommer in i kapacitetsavgifter, vilket är extremt osannolikt.
…
Så, det här kommer S och M kunna komma överens om, och så är den akuta frågan löst — för den här gången.
60 miljarder må väl ändå vara ganska lite när det gäller att åtgärda ett många år eftersatta behövda investeringar i elnätet?
Finns det inte en risk att när de stora investeringarna ska göras att det finns ett underskott?
Inte med tanke på hur mycket (lite) svenska kraftnät investerar årligen. De verkar inte kunna sätta igång projekt i den takt att de skulle vara i närheten att förbruka de pengar som kommer in.
Jag tror dessutom att det var så att vinsten beräknas till ca 80 miljarder i år varav man då tar 60 för att kompensera svenska elkonsumenter. Svenska kraftnäts kassa hamnar då med andra ord på närmare 60 miljarder den med.
Alla andra partier har redan lagt bud. Sossarna var sist (för lite, för sent):
S D kom idag :
https://www.di.se/nyheter/sd-s-forslag-noll-moms-pa-elenergi-och-slopad-elskatt/
KD (språkbruk =lite löntagarfond)
https://kristdemokraterna.se/arkiv/nyheter/2022/2022-08-15-stotta-elpristyngda-hushall
M
https://moderaterna.se/nyhet/elpriskrisen/
L
https://www.expressen.se/tv/nyheter/liberalerna-samma-elpris-i-hela-sverige/
C
https://www.centerpartiet.se/press/pressmeddelande/nyhetsarkiv-2022/2022-08-12-sank-hushallens-elpriser-med-5-700-kr-i-manaden
MP (Effektiviseringar, inga direkta elbidrag?? Har dom missat att det är väl snart!)
https://www.mp.se/just-nu/mp-vill-att-staten-far-ner-hushallens-energikostnader%EF%BF%BC/
V (nationalistisk variant)
https://sverigesradio.se/artikel/vansterpartiet-vill-infora-svenska-priser-pa-el
ö
Liten kommentar till din lista… Det är lite lustigt att när S kommer med sitt förslag så kommenteras det med att S köper röster för skattebetalarnas pengar. När andra partier kommer med sina utspel så förkommer inte den kommentaren överhuvudtaget…
Don’t hate the player, hate the game, som filosofen Ice-T lärde oss för många år sen.
Personligen tycker jag att det lustigaste är att det bara är M P som ger bidrag till effektiviseringar (även om jag tyckte att jag såg det i KD:s förslag häromdagen).
Ju mer vi slösar desto mer pengar får man, typ. ..
MindreVetande: “Personligen tycker jag att det lustigaste är att det bara är M P som ger bidrag till effektiviseringar (även om jag tyckte att jag såg det i KD:s förslag häromdagen).
Ju mer vi slösar desto mer pengar får man, typ. ..”
–
Ja, om det nu måste ges bidrag, är det i så fall bidrag till effektiviseringar som kan vara vettigt, för annars är det ju mest den som har hög förbrukning som tjänar på det och varför ge till dem, när det är sänkt förbrukning man egentligen vill uppnå eller som borde vilja uppnås?
Kanske räcker till försvaret?
Lite skillnad på att M,V,C eller vem som kommer med vallöften och att ”regeringen beslutar”
Ja, det är så demokrati funkar. Vinner man valet så kan man bilda regering. Testa Belgien om du ogillar det, har hört att de rätt ofta inte har beslutsmässiga regeringar.
Oh, Sverige har inte haft problem med beslutsmässiga regeringar. Det var väl ändå en underdrift?
Sa jag så, eller ljög du mig precis rakt upp i ansiktet?
Så M, V eller C försöker inte vinna röster genom att erbjuda väljarna deras egna pengar, utan vill uppnå något annat?
Det är väl vara KD som inte tänker använda skattebetalarnas pengar:
“Beskatta energibolagens stora övervinster och motverka hög prissättning”
Varför känns;den här scenen konstigt:
EBT: “övervinster”
Skyttedal: “Solidarisk lönepolitik”
Feldt: wtf!!!
Rent tekniskt sett så är ju t.ex. KDs förslag en skattesänkning, inte ett bidrag. Så det går ju ut på att inte ta skattebetalarnas pengar. Sen om det är bättre eller inte…
Rätt kul av SD att komma med förslag om att slopa 36 öre i skatt när elen kostar 800 öre. Och momsen är bara en sänkning med 20%. De hushåll som inte har råd har inte råd efter 36 öre skattesäkning heller.
Precis det där är problement med alla andras förslag förutom S. De är lite skrap på marginalen som inte gör någon skillnad.
S förslag är dock lite som att kissa i byxan. De 60 miljarderna har väl ackumulerats under ett antal år. Så vad händer nästa vinter då?
MP (Stenevi) vill stänga ner oljekraftverket i Karlshamn. Hon ser bara att det släpper ut en massa co2.
Rätta mig om jag har fel, men problemet är väl ändå att produktionen periodvis är för låg i förhållande till konsumtionen och de höga priserna är en följd av detta. Varför handlar alla förslag enbart om att sänka priserna? Leder inte det till ännu högre konsumtion i förhållande till produktion, och därmed ännu högre priser som kanske t.o.m. äter upp prissänkningarna?
Borde inte huvudfokus vara att öka produktionen?
60 Miljarder!! Wow, för de pengarna hade du kunnat återställa och återstarta några BWR eller PWR block. Problemet är väl driftskompetens, men ett gäng pensionärer hade nog ställt upp mot rätt summa. Sedan gäller det att muta myndigheter också…
43 öre per kWh i genomsnitt om jag räknat rätt…. högkostnadsskydd?
Repris på klassikern att köpa rösterna med väljarnas egna pengar.
Skattepengar till nån friskole-overlords Miamivilla: toppen, enligt högern.
Skattepengar till folks elräkningar: buuh.
@Ben Dover är det dina kompisar och parti vänner du pratar om nu Som Göran P och Ilja B mfl eller räknas inte fastighetsklipp gjorda på samhälls fastigheter.
Du menar att det på nåt sätt skulle vara mindre fel om fler gjorde det? Extremt märklig logik.
@Ben Dover Du brukar ju alltid avkräva att andra svara dej, men du svarade inte. Jag tycker det är intressant att höra hur du uppfattar högern. Är alla dina part kompisar undantagna som bor i herrgård eller gör miljardvinster på samhällsfastigheter?
Nej, din fråga var så illa skriven att det var svårt att förstå. Men skit samma: nej, det blir varken bättre eller sämre av att avdankade sossar utnyttjar systemet. Det är lika dåligt oavsett. Vad tycker dina partikamrater i NSDAP om saken då?
@Ben dover, det där saknar relevans. Nu är det användning av skattepengar vi pratar om och jag tror inte att det är många som identifierar sig som höger som tycker det är dåligt med skattefinansierad skola. Det är helt enkelt inte kontroversiellt att man betalar skatt i Sverige för att vi ska ha en gratis skolgång. Att fatta politiska beslut om att vi ska ha en brist på resurser i samhället och sen ge ut bidrag för den marknadsmässiga prissättningen i bristsituationen fyller ingen annan funktion än att öka på statsbudgetens storlek.
.
Ett annat sätt att skriva det du egentligen menar är liten statsbudget: toppen, stor statsbudget: buuh enligt högern. I det hänseendet är jag höger (då jag vet att i princip all offentlig förvaltning är dåliga på effektivitet och därmed ett slöseri med mina pengar).
Det är ditt svar som är irrelevant, det handlar inte om vad som ska vara skattefinansierat eller inte utan om man ska få ta ut vinst och vad den i så fall ska gå till, det förvånar mig att du inte vet det, hänger du inte med i debatten?
—
Som sagt – vinsten blir en Miamivilla, då jublar högern.
Men om vinsten återförs till konsument är det ett korrupt mutande av valboskapen, tydligen.
Miamivillor kan i alla fall inte ses som sätt att köpa röster.
Nej, de tillhör väl tekniskt sett inte det där transferiaret du babblar om heller trots att de lever på skattepengar. Men du vet, frågan?
Det där begriper jag inte heller. Vinst har ju varit en vital del i alla delar av offentlig förvaltning. Den stora skillnaden med vinst från skolverksamhet och sjukvård jämfört med det mesta andra är ju att det finns en offentlig aktör som sätter någon sorts lägstanivå på kvalité man kan förvänta sig till kostnaden. Att gnälla på att företag kan leverera högre kvalité till en lägre kostnad än det offentliga är ju precis motsatsen till det vi ser med elnätet. Problemet vi har med elnätet går väl utan någon större svårighet att koppla till att det är en monopolsituation (alltså motsatsförhållande till fria marknaden som friskolor representerar). Ska liknelse hålla så behöver du påstå att högern gnäller över att privata företag gör vinst på att dra ner elpriset, och det har i alla fall inte jag sett något av.
@Ben Dover när inte dina argument räcker till då går du till personliga angrepp och försöker svartmåla. Håll dej till sakfrågor, angående min politiska hemvist så tar du gruvligt fel.
Dålig ton? Du frågade vad mina påhittade partikamrater tyckte, jag gjorde detsamma tillbaka. Vad är problemet?
Du har utan tvivel en poäng i ditt resonemang. Men det handlar också om en subvention som bidrar till att hålla efterfrågan på el uppe på ett konstlat sätt och därmed också elpriset – och inflationen. I en fungerande marknadsekonomi måste hela tiden efterfrågan och tillgång få spela ut sig mot varandra. Så det håller inte hur man än vänder och vrider på det. Även om det rör sig om skattebetalarnas egna pengar.
Menar du att SVK’s investeringsbudget är en ‘vinst’ som kan delas ut till folket?
Nog för att de vänsterblivna alltid föds med nedsatt ekonomisk förmåga som tar dem hela livet att komma ikapp.. men detta!!
Kom igen Ben, du kan inte mycket om hur ekonomi eller energi fungerar, så jag ber dig att som vanligt
ge mig ett nedsättande attribut, köra en whataboutism, samt återkoppla med ett citat från någon högerfascistisk sida som du surfat på, åh, glöm inte den obligatoriska länken från wikipedia som ger dig rätt..
Åh nej tonen
Det är väldigt mycket snack om friskolors vinster med tanke på hur lite pengar det är i sammanhanget. Drygt en miljard om året (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skolvinsterna-4-6-miljarder-pa-fem-ar). Här snackar vi elbidrag som 60 miljarder, 47 miljarder i biståndsbudgeten, 153 miljarder “allmäna bidrag till kommunerna”, 101 miljarder till “ekonomisk trygghet för familjer och barn” dvs bidrag.
Glöm inte ytterligare 3 till Kurderna som Ben gillar, de gnäller han inte över, bara friskolevinsterna, 1 > 3.
Vänd på steken, om friskolorna lyckas ge 1 miljard i vinst, hur mycket skattepengar lyckas då inte de kommunala skolorna bränna på samma leverans, de borde rimligen kosta mycket mindre..
Bra poäng, här vill jag dock främst belysa proportionerna som många verkar missa i debatten. Principiellt tycker jag privata skolor och sjukhus inte ska vara skattefinansierade, utan ta vad dom behöver i avgifter. Ju mer sådana alternativ utnyttjas, desto mer kan man sänka skatterna. Med tiden kommer privata lösningar ta över ifall dom är bättre (och annars inte).
@DJ Jag köper inte att man inte behöver räkna pengar om man hittar något annat som är värre. Om vinster som kommer sig av skattemedel skulle vara problematiskt så spelar det ingen roll i mina ögon hur stora vinsterna är (även om graden av upprördhet förstås kan variera, men upprörd oavsett). Men hur stora vinster plockas ut av företag som bygger infrastruktur med skattepengar? Jag är enormt mycket mer irriterad på vinst hos nätägaren som sitter i en monopolsituation än en skola som får en liten avkastning på investerat kapital för att de lyckas bättre än konkurrenterna så att jag samtidigt kan minska på den lagstadgade barnmisshandeln.
Ja, S+MP skapar en situation av brist på el baserad på politiska-ideologiska önskedrömmar, verkligheten kommer ikapp dem och de ljuger om orsakerna och skyller på putler- som givetvis förvärrar situationen, men grundproblemet är fortfarande att S+MP skapat situationen med politiska beslut.
–
Nu försöker S rädda röster, deras förakt för befolkningen är total, hade det inte varit val så hade de inte brytt sig.
Blir utformningen som senast, då man pissade på oss, som minskat vår förbrukning, genom stora investeringar i energisparåtgärder och solceller?
Självklart. Alla partiers el-bidrag riktas mot högförbrukare.
.
Du glömde dessutom att de som köpt villor med direktverkande El bör ha betalt någon miljon mindre jämfört med motsvarande fixat hus.
Fast det kanske är rättvist, ni har ju större lån och får göra större ränteavdrag när räntan går upp 🙂
Naturligtvis.
Det rimligaste som inte blir så svårt att hantera kanske är att sätta ett effektivt tak på priset per kW/h?
Det finns ett tak. 40 kr/kWh.
Eller 4000 EUR per MWh för att vara exakt.
Efter det som får köparna inte igenom sina köpbud. Borde resultera i frånkoppling av delar av stora industrier först enligt vad de avtalat om och sen rolling blackouts.
… så får köparna…
Ja, man kan se på olika sätt på de här elpris-stöden. Jag kan å ena sidan hålla med bloggaren om att pengarna bättre hade använts för att lösa problemet, det hade ju åtminstone rimmat bättre med en fri, vinstdriven marknad som EU vill att vi ska ha på el. Något jag har svårt att instämma i, visserligen, i och med att jag inte på kort varsel kan välja bort mitt köp av elström lika enkelt som jag kan byta ut min potatis mot ris om potatisen plötsligt blev dyr, men det är en annan sak. Å andra sidan tycker jag liknelsen med återbäring också har en poäng. Vi har betalat ett överpris och får nu tillbaka delar av pengarna. Bästa lösningen är kanske att alla partier nu bara instämmer i att vi ska göra så och låtsas som att det var deras egen idé, så det inte blir en valfråga. 🙂
Situationen blir än mer absurd när man – som jag – turat in på att binda elpriset strax innan allt vansinne drog igång. Jag fick mer pengar i elpris-stöd under perioden dec-mars än jag betalade till E.ON för elhandeln. :-/
Känns som att den uppkomna situationen och lösningarna som presenteras är ungefär lika absurda båda två.
Hade för övrigt en duschtanke i morse: Är det tack vare att Sverige är ett kallt land stor del av året som vi har (eller iaf hade) en väldigt stabil baskraft baserad på enorma mängder vattenkraft samt kärnkraft. Vi har alltid haft ett stort energibehov pga klimatet, och har tidigt varit tvungna att tänka på stora lösningar. Nu måste stora delar av EU tänka om och läsa energibehovet på annat sätt än att importera stora mängder gas och olja.
Såg att tex Italien har (eller hade pre 2022) 45% “Natural gas” i sin energimix, men deras hushåll konsumerar mindre el än EU genomsnitt (Electricity consumption per capita is around 5 000 kWh (4 750 kWh in 2020), i.e. 11% below the EU average). Sverige konsumerar näst mest i EU per capita (At 11 800 kWh, the country’s electricity consumption per capita is the second highest in the EU (2.2 times higher than the EU average).
Kollar man på energipriser inom EU idag så är elkraften trots allt relativt billig i Sverige per kwh tack vare baskraften (eller det som är kvar av den), men till vintern kommer vi ha högre kostnader per hushåll pga större behov – och vi kommer ändå vara tvungna att exportera.
Ja som du skriver har vi ett kallare klimat och vi har inte heller fossil användning i stor skala för konsument. Jag tycker:
1) Tyskland skall tvingas att exportera sitt klimat
2) Vi skall börja med fossil uppvärmning av privata hem
om vi nu skall snacka med EU om lika villkor. För det är ju absolut inte lika villkor inom EU.
Men jag filurar på att anledningen till att vi har tex stora mängder vattenkraft idag inte handlar om att värna om miljö eller natur (tvärt om) utan att vi byggde allt det för att vi var tvungna – och nu har vi inhemsk baskraft till skillnad från andra länder. Länder som är varma året runt har kanske historiskt kunnat vara lite mer avslappnade kring energibehovet.
Skulle vara kul att säga “eldningssäsong” till slumpvis medborgare från alla olika EU-länder och be dem förklara vad de tror att det är för något typ.
+1
Elpriset är som högst och vi exporterar mest i hela EU
Svaret är enkelt, det ska vara en svensk marknad.
Kapa ledningarna till kontinenten.
Jag som bor i villa med fjärrvärme önskar givetvis en liknande satsning som skulle göras för bilar (vad hände med den förresten?) – har du en bil så får du x kronor – det spelar alltså ingen roll hur mycket man kör.
Bilpengen skulle väl dimpa ned efter sommaren?
https://www.regeringen.se/artiklar/2022/03/fragor-och-svar-sarskild-drivmedelskompensation/
“Riksdagen avslog den 21 juni förslaget till kompensation för höga drivmedelskostnader, vilket innebär att förslaget inte kommer att genomföras.”
Jaja det var väl lika bra det, men lite synd. Det var ändå höjden av lyteskomik!
Aha har bränslepriserna skjutet i höjden, inga problem vi löser det. Här får ni *trumvirvel* EN HEL TUSENLAPP! (om ett halvår).
Om ni har en fossilbil och inte investerat i en elbil.
Sossarna vill ju röstmaximera, så det skulle nog snarare bli: har du en elräkning så får du x kronor, så att alla hyresgäster kan få några extra tusenlappar i kompensation för sina trehundrakronors elräkningar.
Eller varför inte: har du en elförbrukning så får du x kronor. Orättvist annars mot alla socialbidragstagare. Alla ska med!
Vill inte alla partier röstmaximera med sina förslag?
—
Kan du förresten svara på min fråga om var du fått termen “transferiatet” ifrån, det vore intressant att höra.
Ett j-vla tjat på dig om den j-vla termen, du har redan frågan flertalet gånger det räcker. Du kopplar inte att du är ignorerad och allmänt jobbig att ha att göra med.
Tror bestämt att det är ett uttryck som myntades av Markus Allard i Örebropartiet, han syftade på den klass av människor som på olika sätt lever på skattemedel utan att bidra med något vettigt tillbaka (bidragstagare, genusvetare etc.).
Eller kanske hand kollega? Han som sitter och trycker ut rysspropaganda till alla och är med i SD:s tankesmedja samtidigt, med partiets goda minne? Alltså inte samma lokalpolitiker som vi diskuterade tidigare, detta är ytterligare en ryssvänlig SDare.
Malcom Kyeyune?
Just precis. @tinkzorg på Twitter, som uttryckt enorm beundran för Putins militära geni, mm. Och Mattias Karlssons favvotänkare, tydligen.
Om de skulle ha ett sådant upplägg vore det väl smartare att presentera det innan valet?
Tycker bloggens reflektion om infrastrukturen också är väldigt intressant (även om huvudfokus just nu är elpriset). Vattensystemens status är ju välkända och det finns siffror som pekar på att det krävs investeringar i storleksordningen 460 miljarder fram till 2040 för att få ordning på det, uppenbarligen är ju elnäten eftersatta, vi har ca 16000 broar i Sverige och stilla undrar man ju lite kring status på dom, vägar, järnvägar (även om vi inte ska transportera trupp) mm.
–
Kanske dags att något parti lanserar “Folkhemmet 2.0” alt “Samhällsbyggnad 2.0” – står alla fritt att sno dom nu om man så önskar.
Jo men inget parti någonsin kommer vinna ett riksdagsval på att lova att reparera vägar eller broar.
Kanske lite det som är problemet om man zoomar ut i ett större perspektiv?
Vi verkar ju snarare gå mot “Raskens 2.0” där varje villa får ha egen brunn (antar att folk i lägenhet får bära upp vatten i hinkar) och uppvärmning med ved kommer tillbaka stort. Det är bara hästen som jag inte ser kommer återintroduceras i närtid.
Fast vi har någonting i stil med 350 000 hästar idag. Jag tror aldrig att det var mer än 5-600 000 när de mest var arbetsverktyg.
Så vi kan återstarta den delen också 😉
Det fåniga är att det kommunala “infrastrukturbolaget” i min kommun går med fet vinst. Istället för att fondera för underhåll så ökas vinstuttaget så att skatten inte behöver höjas (för min generation .. ).
Just nu är det inte så illa eftersom kommunen har växt till sig relativt sent. Men man skulle ju vilja se en ordentlig pessimistisk plan. Vad var det för lösningar man inte borde ha valt på 80-talet typ. Och hur skall vi fixa det?
Det var fler hästar i Sverige då än nu.
Inte var de billiga heller.
Det inköptes till gården t.ex en inkörd valack år 1920 till det facila priset av 2000 kr.
“Av det tillgängliga materialet kan man utläsa att hästantalet vid 1800-talets ingång var nära 400000 och att det sedan sakta steg till något under 500000 år 1880. Fram till 1910 hade ökningen gått fortare och man närmade sig 600000. Antalet dragoxar låg under tiden 1805 fram till 1910 mellan 200000 och 300000.”
Samhällsbyggnad 2.0. Där även kvalitet får en mycket högre prioritet. Förr fanns en stolthet att lösa allt offentligt med kvalitet, nuförtiden lappas och lagas det i allt och bygger man nytt är det den billigaste skiten som får uppdraget. Renoverar man stadem vinner de sämsta anläggarna för att de tar in den billigaste arbetskraften och löser allting på enklast möjliga sätt för stunden.
Jag är lekman på området men det måste finnas sätt att bättre prioritera den långsiktiga ekonomiska lösningen vid upphandlingar? Inte det som är billigast för stunden. Kvalitet måste få kosta i det korta loppet där det blir billigare i det långa loppet. Kommuner måste också bli bättre på underhåll av sina system och byggnader, för miljön och ekonomin, och inte bara låta saker förfalla för att rivas och bygga nytt. ‘
Enkelt exempel är hur kass man målar väglinjer numera. Snett och kladdigt. Man låter inte heller färgen torka innan man släpper på trafik ibland vilket ses lite här och där.
Det blir mer och mer bananrepublik över moder Svea. Kriminaliteten skenar, korrupta politiker delar ut helikopterpengar i valtider. Politikerna ljuger, överdriver och låtsas att de inte förstår varandra istället för att jobba med långsiktighet för folket.
Det var allvarliga anklagelser om korruption. Du har förstås belägg och avser att redovisa dem i detalj här?
Det är väl det blogginlägget handlar om? Statliga medel används för egen vinning utan kontroll?
Bra skrivit Klas-Ove
M vill införa högkostnadsskydd för elpriserna är sund politik som håller konsumenterna skadelösa för rödgrönas härjningar.
S vill införa högkostnadsskydd för elpriserna är korrupta politiker som delar ut helikopterpengar.
.
Är det så du tänker?
Hoppas att utformningen blir densamma som tidigare, fick nästan gratis el i vår vinterstuga i norrland och kommer i så fall spendera hela skidsäsongen där, med mycket bastubad och annat som drar upp notan lite till.
Blir den densamma kommer jag hålla vårt oisolerade garage uppvärmt med elradiatorer!
Plåster och huvudvärkstablett. Styrmedel som inte uppmuntrar till rätt beteende. Inga idéer om hur man skapar förutsättningar för konkurrenskraft för företag som i sin tur kan skapa jobb. Suck.
Jag tror ju dock inte att de i SE4 slösar mycket mer energi än SE1 och SE2 , prissättningen på den svenska marknaden är ju löjligt ofördelaktig för oss i södra Sverige och resultat av dålig energipolitik i decennier.
Närmsta jämförelse skulle ju vara att de i SE 1 & 2 skulle betala 2000kg/kg för vetemjöl och skyhöga livsmedelspriser. Alternativt endast käka renkött och blåbär.
Närmsta jämförelse skulle väl snarare vara att du får betala Norrlandspriser på spriten och ha tjugo mil till närmaste bb. Nästan allt är billigare i södra Sverige, men om det inte passar dig, så är det bara att flytta norrut.
Vad kostar det i din kvartersbutik i Sankt Petersburg då?
Nja, boendekostnaderna (inköp, lån, energi, etc) är så pass mycket lägre i norra Sverige att det i rådande situation mer än väl kompenserar för dyrare konsumtion.
När det gäller bostadspriser så tycker jag vid en snabb anblick att det verkar vara ungefär samma priser i norr som i söder om man tittar på städer i ungefär samma storlek. Exempelvis:
Umeå: https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/vasterbottens-lan/umea/#/villor
Linköping: https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/ostergotlands-lan/linkoping/#/villor
Tror ej att de förstår att uppvärmningen är dyrare när det är -40 och dessutom mörkt dygnet runt. Då är det ganska värdelöst med solceller. Att vintern är längre spelar också roll.
Känns skönt att ha tagit sitt ansvar för miljö och samhälle genom att installera bergvärme, solkraft och köpt andelar i vindkraftverk så att jag inte behöver ligga samhället till last.
Något åt det här hållet var nog nödvändigt. Utan detta eller något liknande hade väl folk fått gå från hus och hem en masse. Frågan är vilka slutsatser väljarna drar om varför det blivit så här.
Blir ju såhär när investeringar är något som man inte klarar av. Nu är det väl för sent att göra något innan vintern, men om man börjat förra hösten när inte ens de mest rabiata miljöpartisterna kunde förneka läget så hade vi nog kunnat åtminstone hålla oss på förra årets nivåer denna vintern och till och med bättre läge kommande vintrar. Listan på åtgärder är lång, men snabbvinnaren som är en no-brainer är väl batterikapacitet utspridd i södra Sverige så vi kan ha maximal överföring norrifrån dygnet runt (om vi nu inte har det redan?).
.
Jag är för kärnkraft men förstår att det inte löser något nu utan är en långsiktig komponent som vi inte får utesluta (om inte annat för att ta hand om befintligt avfall). Den som tvivlar på att batteri kan vara en snabbvinnare så rekommenderar jag att läsa på lite. Observera att det endast är en bit i pusslet och min rekommendation är inte att lägga dessa 60 miljarder på att bygga 100 jätteanläggningar med batterier, men kanske 10.
Börja här kanske:
https://electrek.co/2018/09/24/tesla-powerpack-battery-australia-cost-revenue/
Det finns en övertro på vad ökad överföringskapacitet skulle göra för elpriset. 80% av förbrukningen sker i SE3 och SE4. Resultatet skulle mer bli att vi exporterar högre elpriser till SE1 och SE2 istället.
Jo, om man räknar enkelt på att lägga ihop kostnaderna och göra något slags medelvärde. Men det förloras el i överföringen, både direkt och indirekt genom att produktionen begränsas, så det är inte så enkelt.
Javisst, självklart. Men det ändrar inte på faktumet att ökad överföringskapacitet från SE1 och SE2 söderut inte kommer att minska priserna så drastiskt, även om det möjligtvis skulle kapa topparna.
Ja, efterfrågan varierar över dygnet, så där kan man absolut använda batterier, helst placerade nära stora förbrukare (till exempel Stockholm). Det skulle hjälpa oss använda ledningarna effektivare (dvs full effekt på natten också).
–
Sedan behöver vi längre lagring också, om vi ska ha en stor andel vindkraft i mixen. Jag har räknat en del och det verkar vara så att man behöver kunna lagra drygt en månads genomsnittlig produktion för att jämna ut vindkraften (så att turbiner plus lager ger den genomsnittliga produktionen hela tiden i stället för mycket när det blåser och inget annars). Då är batterier en non-starter (vi skulle behöva lagra i storleksordningen 1 TWh per reaktor vi ersätter med vind vilket kostar typ 1000 miljarder kronor). Vätgas och pumpkraft är det som skulle kunna ge så stora lager till rimlig kostnad, men el->väte->el har bara 40% verkningsgrad så det är inte idealiskt.
–
Så varför pratar inte alla om pumpkraft (ungefär 80% verkningsgrad)?
Det kanske inte finns tillräckligt med lämpliga platser för pumpkraft så att det gör någon större skillnad?
Jag tror inte det. Vi har redan idag stora vattenmagasin där vi sparar vårfloden till dess den behövs, så om ett sådant inte är fullt skulle man kunna pumpa från ett lägre beläget magasin (typ nästa i samma älv). Så pumpkraft är bara en liten utvidgning av det befintliga svenska vattenkraftsystemet; man behöver byta till en typ av turbin som kan köras åt bägge hållen eller ha särskillda pumpturbiner. Antagligen kan man få en aning bättre verkningsgrad med specialiserade grejer. Så vi har det mesta på plats.
.
Det jag vet är att elpriserna förut inte varierade tillräckligt för att det skulle gå ihop eftersom vanlig vattenkraft är så reglerbar. Men vi har nu så pass mycket vindkraft att vi börjar få brist på reglerkraft (vi kan i och för sig exportera överskott, vilket kommer funka till dess resten av Europa har samma andel vindkraft som vi har då vi kör in i problemet att det statistiskt tenderar att blåsa över hela Europa samtidigt).
Jag skulle gärna ta del av de beräkningarna. Jag tänker mig att om man räknar bort topp 10% av tiden där vinden producerar som mest och räknar på att resten av tiden är det vi har. Lång tid med vindstilla skulle kräva långsiktig reglerkraft i reserv (pumpkraft hade varit bra men är tyvärr begränsat). Jag är öppen för att den reglerkraften är fossila bränslen och då har vi liknande upplägg som vi redan har idag (men kanske behöver större kapacitet även om vi har det bra med vattenkraft för reglering).
.
Övrig tid så är det väl mest en fråga om hur mycket effekt vi får fram som går att stoppa in i lagring. Om vi vid normala vindförhållanden ligger på 140% av behovet dagtid och vi kan ta dessa 40% extra till energilagring (batteri, vätgas, pumpkraft m.m.) samt smart förbrukning så torde vi kunna ha ett relativt robust system för elförsörjning.
Idag reglerar vi med vattenkraft (och lite fossilt när det är kris vilket det numera är mest hela tiden). Grejen med den ryska gasen är att om man inte har reglerbar vattenkraft så är naturgas ett ganska bra alternativ. Om jag kommer ihåg rätt är ungefär 80% av kostnaden för en kWh i ett gaseldat verk bränslet. Dvs kraftverket är billigt att bygga per kW effekt men (ganska) dyrt att driva. Så Tysklands plan verkar ha varit vindkraft plus gas för balans. Problemet är att vinden varierar så mycket att den bara kan stå för ungefär en tredjedel av energin om man vill balansera till konstant effekt och inte kasta någon vindkraft (medeleffekten för ett modernt vindkraftverk på land är ungefär en tredjedel av toppeffekten, men närmare hälften för havsbaserad vindkraft).
.
Den svenska vindkraften ger sammantaget mindre än sin medeleffekt under lite drygt hälften av tiden. Resten av tiden ger den mellan medeleffekt och tre ggr medel. Totalt ungefär en fjärdedel av effekten är “överskott”, dvs hamnar över medel.
.
Mina beräkningar bygger på data från sajten kontrollrummet.se som de flesta här nog har använt någon gång.
Men den beräkningen av gaskostnad kräver väl stora volymer? Räknar du på lager och LNG för starta upp ibland när det är vindstilla i flera dagar så misstänker jag att logistiken är mer vinklad åt oljans fördel (för att inte tala om kolet).
Om man tänkter på naturgas som balanskraft, alltså inte vätgas som energilagring, så är naturgas (eller var, före kriget) något i stil med 50 öre kWh el man får ut ur kraftverket. Olja kostar betydligt mer; minst 1:50 eller så (en liter innehåller ungefär 10 kWh värme ur vilket man kan få runt 6 kWh el, så 1:50 motsvarar 9 kr/L. Vet inte om det är ett rimligt pris att räkna med, diesel utan alla skatter är väl lite mer och råolja kostar nu ungefär 5kr/L. Vet inte vad raffineringen kostar. Så det kan vara lite mer eller mindre. Sedan kommer ju utsläppsrätter ovanpå det och det gynnar gasen som ger mer energi per producerad kWh.
.
LNG är dyrare eftersom det kostar extra att kyla ner den och transportera på fartyg. Och eftersom vi pratat vätgas här också kan man nämna att vätgas från el och vatten är betydligt dyrare ändå, än så länge. Men man slipper betala utsläppsrätter.
.
Sedan är det så klart så att en anläggning man kör mera sällan blir ju dyrare per använd timme, och hela kapaciteten av balanskraften behöver man sällan, så det “sista” gaskraftverket man bygger blir dyrt per producerad kWh.
.
Lagringskostnaden för naturgas är inte jättejättestor. Jag gjorde en ungefärlig överslagsberäkning (på vätgas, som är värre) och kom fram till ett eller ett par öre per kWh el man gör av den lagrade gasen.
Pumpkraft skulle alltså vara ett “artificiellt” vattenkraftverk? Det är fruktansvärt utrymmeskrävande.
—
Angående vätgas kan man elektrolysera vätgas ur vatten med enbart el till 80-85% verkningsgrad. Då får man också rent syre som man kan använda för att förbättra förbränning av t.ex. biobränslen. Just nu står ju också vindkraften still under nätterna eftersom elbehovet är lågt, så verkningsgraden har begränsad effekt, elen blir ändå “gratis”.
Seriös fråga: Vad tänker du att man gör med vätgasen när man har elektrolyserat den ur vattnet?
Lagrar den i stora tankar. Sen eldar man med den när man behöver el. Det är betydligt effektivare, framförallt gällande uppskalning, än batterier. Man kan ha några stycken större anläggningar som producerar, lagrar och bränner vätgas. Inga transportkostnader och inget behov av råvaror förutom vatten och möjligen katalysatorer. Det kommer att vara stort ganska snart.
Jag vet ju inte hur denna fråga hamnar, men har du räknat på vilken kapacitet på lagring som skulle behövas? Såvitt jag vet ska LKAB i anslutning till sin planerade järnsvampstillverkning starta ett prov med vätgaslagring i ett ganska litet bergrum, men det finns inga sådana lagringsutrymmen och ingen vet om det fungerar. Så, om du har en existerande lösning på detta med lagring “i stora tankar” kanske du kan peka mig dit?
“Tankar”?
Hur många kilogram ska de rymma, hur länge då, till vilken sorts volym och under vilken sorts tryck och temperatur? Material som motstår extrema förhållanden och korrosion utan att bli sprött?
H2 är riktigt lömskt på många sätt.
Bergrum. Invändigt klädda med betong och innanför det stål. 200 atmosfärers tryck. Det är i alla fall en design som tittas på. Inte helt billigt, men inte lika tokdyrt som batterier. Utomlands tror jag att folk tittar på gamla saltgruvor.
Man brukar prata om att processen El till Väte har en verkningsgrad på runt 60-70%. Kan man använda överskottsvärmen till någon vettigt, t.ex fjärrvärme, så kan man säkert klättra högre, men det förutsätter att någon är intresserad av intermittent värme. Finns det någon metod som kommer upp till 80%?
Nästa problem är när processen ska köras baklänges, väte till el. Då tappar man ytterligare 50-60% av all energi. Så hela systemets verkningsgrad landar någonstans runt 30-35%. Skulle man ha tillgång till gratis el så kanske det går att få ekonomi i det ändå, vem vet?
Men sen ska infrastrukturen byggas och underhållas. Mig veterligen har det inte byggts annat än testanläggningar i mindre skala. Jag känner till två vätgasanläggningar i Norden under konstruktion som planeras få en lagringskapacitet på runt 100 GWh, LKABs för Hybritprojekter samt en i Danmark. De två brukar tävla om att kalla sig störst i världen. Gissar att lagringskapaciteten dock mäts i den faktiska lagrade vätemängden snarare än hur mycket energi man får ut efter konvertering tillbaka till el.
Dock. Ingen av dessa två lager står klara ännu och ingen kan säga om de (a) fungerar som tänkt (b) vad de kostar att färdigställa (c) vad de kostar att underhålla eller (d) vilken kapacitetsfaktor dessa kommer kunna hålla. Vi vet inget om vad påslaget per kWh kommer behöva vara för att anläggningarna i sig ska vara lönsamma.
Men anta att båda dessa bjässar fungerar finfint så får man sätta in det i ett sammanhang. Ett 120 GWh stort vätelager i Stockholmsregionen skulle räcka till ungefär en dags elkonsumtion (beräknat på 2020 års siffror och antagandet om 50% verkningsgrad i processen väte->el ). Tar man höjd för att det kan vara vindstilla mer än en dag i taget och att elkonsumtionen är högre vissa tider på året så är det frågan om ens 10 sådana enorma vätelager räcker till. Vi ska alltså tillverkar rätt många exemplar av något som mänskligheten inte ens har tillverkat ett exemplar av ännu.
Sen tillkommer en hel hög andra problem också. Vätgasframställning är inte precis en blixsnabb process så frågan är hur snabbt man egentligen kan fylla ett tiotal 120 GWh utan att ha elektrolysrör för en smärre förmögenhet. Hantering av vätgas innebär också betydande explosionsrisker, folk kommer dö.
Allt detta går att hantera om vi kastar massvis med ingenjörer och pengar på problemet. Men jag tror vi har kommersiell Generation 4 kärnkraft för en tiondel av priset långt innan vi har tokdyr lagring av vätgas som täcker en större stads behov mer än ett par dygn.
@Lessmog
Dvs, det var inte en seriös fråga, eller hur? Klart att det är ett problem med lagring, annars hade vi haft flytande väte istället för svindyrt flytande helium för saker som verkligen behöver kylas, typ MR-magneter. Att bygga en “stor tank” för vätgaslagring är ett ingenjörsmässigt problem, inte tekniskt eller teoretiskt omöjligt eller särskilt lång bort i tiden. En annan möjlighet är att reagera det med kväve för att göra ammoniak som är lättare att lagra. Det har diskuterats gällande vätgasbilar, men det blir så klart energiförluster.
Edit: @underdog, skulle det vara. Förlåt Lessmog, mea culpa.
@SHEN Det är klart det var en seriös fråga. Jag har försökt få klarhet i realismen i dessa påståenden om vätgas under längre tid och blev därför förvånad när du påstod att det var en lösning. Men det var bara en förhoppning om att det går att lösa och då är det ju inte riktigt aktuellt i dagsläget. Sedan kan du se ERKKOs svar om verkningsgraden fram o tillbaka. Jag kan hoppas att fusion blir en lösning i framtiden, men skulle inte drömma om att föreslå det idag eftersom det inte finns någon som vet om det funkar.
För korttidslagring/utjämning måste väl någonting i stil med “vanliga” gasklockor funka? Eller missar jag något uppenbart problem?
Ett tätskick som håller tätt vid relativt lågt tryck och stora, men lätta klockor, typ. Om vi snackar “masugnar” som matas kontinuerligt eller natt-elektrolys kanske man inte behöver tok-komprimera sånt som skall användas inom några timmar?
Annars kanske man kan göra om det till lämpligt kolväte med hjälp av luftens koldioxid (mina gamla kemi-betyg gör ingen glad så fråga inte hur. Det finns säkert någon bakterie som klarar av det). Koldioxidneutralt och man kan använda gammal beprövad teknik när man skall utvinna energin och transportera skiten.
Ja, många pumpkraftverk är stand-alone (jag känner nog inte till något som är integrerat med vanlig vattenkraft, faktiskt). Och ja, de tar plats. Man behöver i princip två sjöar nära varandra som ligger på olika höjd, gärna minst 100m. Så det är beroende på geografiska förutsättningar som vi som tur är har.
Det finns vattenkraftverk som är begränsade av vattenmängden, i det läget skulle det kunna vara av intresse att pumpa tillbaka vatten. Det är också ett sätt att dra nytta av överproduktion om vi bygger ut vindkraften (vilket alltså är en väldigt viktig aspekt).
.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pumpkraftverk
Bara Juktan i länken ovan anges till en effekt på 335MW och lagringskapacitet på 25GWh. Det är inte överallt man hittar sådana möjligheter förstås, men man skulle inte behöva så väldigt många sådana här anläggningar för att få ordning på svensk energiförsörjning. Med normalproduktion på 130% av behovet och förmåga att ta upp all överproduktion i utjämningslösningar så är vi i hamn med råge.
Ett mått på att vår svenska vattenkraft är begränsad av vattentillgång är att dess sammanlagda effekt är 16.2 GW vilket motsvarar bortåt 140 TWh per år om man körde för fullt hela tiden. I själva verket genererar den omkring 60-70 TWh per år, så vi kör på halvfart i genomsnitt. Notera att man skulle kunna sätta in flera turbiner och höja effekten men vi skulle ändå inte kunna generera mer energi per år eftersom den beror på geografi och nederbörd.
.
Så om vi satte in flera vändbara turbiner skulle vi så att säga kunna skapa lite extra nederbörd och dessutom öka effekten vilket behövs om den ska vara balans till mer vindkraft.
Vattenkraften är begränsad av de vattendomar som styr vilka vattennivåer som man måste hålla. Har man tänkt sig att vattenkraften ska användas för att vara balans för mer vindkraft så kommer man tyvärr få tappa allt mer vatten till ingen nytta
Jag funderar själv på https://en.wikipedia.org/wiki/Molten-salt_battery
Hur kan man helt plötsligt lova 60 nya Miljardrar när man ännu inte lyckas finansiera höjningen till Försvaret eller de tillkommande 2%.
.
Man fick ju även backa på de 15 Miljardrar som Damberg (tror jag det var, eller så var det Ygeman) lovade till att ge alla 1000:- tillbaka på de höga bränslepriserna.
Hur kan journalisterna tillåta dem att ständigt komma undan utan relevanta motfrågor?
(Medias nya linje är iofs att de bara ska förmedla vad makten säger och inte kritisera)
Om du hade satt dig in i förslaget så hade du insett att pengarna redan finns. SVK för pga nuvarande läge in väldiga summor till sitt investeringskonto. Det är för tillfället så mycket pengar som trillar in så att det inte är möjligt att använda allting för investeringar i kraftnät och överföringskapacitet (som det är tänkt). Därför är tanken att använda pengarna för att ge återbäring till de som betalat in dem.
Ok! Uppfattat, tack för korrigeringen!
Det är klart att det går. Problemet är att de tänker för endimensionellt. Köpa mark och beställa batteriparker kan man göra med väldigt korta ledtider när nu elprisskillnaden har en faktor 100 på bara några timmar ibland.
Vilken batterikapacitet ska användas och var ska dessa batterier tillverkas?
Jag vet inte vad regeringen eller för den del oppositionen skall göra, öppna nya och gamla kärnkraftverk? Vad jag vet är att vi sitter i de sitsar vi sitter inte pga av vårt eget handlande utan på grund av andras inkompetens.
Du har gjort vad du kan och Jag tycker det är bra att du får elprisstöd.
Angående att vi är tvingade att exportera el ” men det går att motarbeta genom att köpa tillbaka el istället.” lösryckt ur ditt blogginlägg men som jag förstår det har vi Europas ögon på oss och inget som de gillar (förbannade över???).
Hehe, 90 kommentarer på mindre än 2 timmar. Skulle detta sett likadant ut för 2 år sedan om man skrivit något om hur hushållens elräkningar ska hanteras långsiktigt?
Nix pix, hela det här elköret har pågått lite mer än ett år ungefär med rejäla pristoppar förra vintern. Sen kom kriget i Ukraina med allt vad det innebär för energimarknaden i Europa.
Det är inte så länge sedan som elhandelsbolagen konkurrerade med ett par öres prisskillnad och istället profilerade sig på olika sätt för att locka kunder (kan man inte priskonkurrera på exakt samma vara får man ju hitta på annat för att differentiera sin produkt). Minns exempelvis “Godel” som skänkte överskottet till välgörenhet årligen. Eller bolag som sålde “endast vindkraft” eller liknande. En M-twitterprofils kompisar startade väl ett elhandelsbolag som bara sålde kärnkraft för inte så länge sedan.
Bloggens politiska analyser känns nedslående men dessvärre korrekta. Jag är också en som hoppats på Mp-fri riksdag och maktskifte, men sen våren har detta känts förgäves. Antar att svenska folket vill hålla fast vid sosseriet i kristider. Hur förklarar man det ökade stödet till Mp?
Enda förklaringarna som känns rimliga är stödröstande från vänsterhåll, stöd från statsmedia och/eller manipulerade opinionsundersökningar.
MP har ju inte stuckit ut med något vettigt utspel eller så; snarare framstår man som direkt okunniga i den politiska debatten.
Javisst är det taktiskt stödröstande. Återfinns säkert på bägge sidor, nu som förr.
Okunniga och/eller (snarare) dogmatiska.
Ok Sergei, att ni inte begriper hur demokrati funkar känns inte som en överraskning.
Det där var väl inte en fråga till mig, BD?
Nej det var ett konstaterande, att rysstrollet Sumo har svårt att begripa sig på det svenska parlamentariska systemet.
Tack, det ante mig.
Man måste ha helt klart för sig att orskan till de höga elpriserna är den stora exporten till Europa. Det är ju samma situation i Norge som i Sverige, med rekordhöga elpriser. Detta trots att man varken lagt ned kärnkraft eller vattenkraft…
.
I princip är det ju jättebra att ett land kan exportera sina produkter till ett så högt pris som möjligt. Speciellt då importen ofta är till ett mycket lägre pris; dvs sälj elkraft när det är dyrt och köp när det är billigt. En helt brilliant och fungerande affärsstrategi. I Norge är man kanske mer van med detta, eftersom de flesta inser att t.ex. höga olje- och gas priser är mycket bra för Norge som land. Jag menar, det vore ju ganska idiotiskt för Norge att föra argument i stil med: “Oljan blir så dyr när vi exporterar den, låt oss förbjuda export så att vi kan behålla all olja själva”….
.
Men det är ju så klart inte OK att något så viktigt som energi blir så dyrt att företag går konkurs och att folk fryser ihjäl. Staten tjänar massa med extra pengar på de höga energipriserna — dessa borde gå tillbaka till konsumenterna! I Norge har man gett stort stød sedan høsten 2021, för närvarande betalar Norska staten 80% av spotpris över 0.7 kr, och för Oktober-December 2022 så betalar staten 90% av spotpris øver 0.7 kr.
.
Så ja, på kort sikt är det helt nödvändigt att ge stöd till konsumenter och företag; det är det enda som kommer snabbt nog før att undvika katastrof.
.
Hur skall man lösa det hela på lite längre sikt? Det verkar vara många som för argument typ “släpp kärnkraften fri så löser sig alla världens problem”… det är i min mening inte optimal väg att gå, pga att (nybyggd) kärnkraft är väldigt dyr, tar lång tid att bygga ut, och skapar högre risker i krigstider. Med tanke på att de två senaste reaktorerna i Europa har tagit 15+ år enbart för byggtid, trots att de byggs vid existerande kärnkraftverk, så hjälper ju det föga i nuvarande kris. Om man räknar in tiden för miljötillstånd etc + byggtid, så måste vi nog vänta till efter år 2040 innan kärnkraft på nya ställen kan vara igång. Det lär gå snabbare om man bygger på existerande ställen (Forsmark, Ringhals, Oskarshamn) — vilket ju nuvarande lagar tillåter — men likaväl ta många, många år.
.
Det snabbaste sättet att förbättra situationen för Europa (se tex. RePowerEU) är energibesparning (t.ex. mer värmepumpar), solkraft, och snabba upp tillståndsprocesserna för speciellt vindkraft.
.
Vad är bäst för Sverige? Det är kanske inte så lätt att svara på; men man måste i alla fall ha i åtanke att vi kan inte sitta och rulla tummarna i 15+ års tid utan måste agera snabbare än så. Och att de lösningarna vi går för måste klara av kommersiell konkurrens med framtida el-produktion — här måste man inse att kostnaden för vindkraft och solkraft sjunker väldigt snabbt. För solkraft så finns det “Swanson’s law”, som visar på at kostnaden för SolkraftPV minskar med 20% för varje dubbling av installerad effekt. I praktiken kommer dyra och långsamma lösningar som nybyggd kärnkraft att bli utkonkurrerade på pris. Därför är det bättre att satsa mer på solkraft, vindkraft, kraftvärme, uppgradering av (existerande) vattenkraft (ny vattenkraft är också dyr), uppgradering och förlängning av existerande kärnkraft.
Hur förklarar man då de mångdubbelt högre priserna i Baltikum?
Din fråga har inget med posten ovanför att göra men i Baltikum har de lite egen produktion vilket gör de beroende av import. Import från Ryssland, som de gjorde innan, är också inte längre aktuellt.
Varför ökar inte priserna i SE1 när de har mer export till Finland i samma utsträckning som de ökar i SE4 när de exporterar till Tyskland och prisbilden är samma i Tyskland som i Finland?
.
Kan möjligen tillgången till baskraft i exporterande elområde spela in?
Ja, det tror jag, eller för att vara exakt relationen mellan baskraft å ena sidan och summan av lokal efterfrågan och exportkapacitet å den andra. Så i SE3 och SE4 skulle priset gå ner om man antingen tillförde baskraft eller högg av några av kablarna till kontinenten. Jag tycker alternativ ett verkar bättre! 🙂
I Norge så har man inte lagt ned varken vattenkraft eller kärnkraft, och likaväl har priserna blivit enormt höga efter att exportkablarna byggdes ut. Vilket egentligen är helt uppenbart, spotpriset kommer alltid ligga där den som bjuder högst är. Vattenkraftsbolagen tjänar storkovan…
Bra formulerat inlägg!
Tack! Har dessvärre haft mycket att göra idag, så har inte kunnat följa upp.
Norges dagliga oljeproduktion ligger väl dock på ca 2 milj fat, deras dagliga inhemska konsumtion på 200k fat. Så jämförelsen faller lite på att de har ett extremt överskott på den varan. Hade Sverige haft elproduktion där vi kunde exportera 90% efter att svenska marknaden var mättad hade nog situationen sett annorlunda ut för svenska elpriser, vill jag tro 😀
Oljepriset sätts efter världsmarknaden, oavsett hur stor den Norska produktionen är. Liknande är det också för elmarknaden — om överföringskapaciteten i kablarna mellan Sverige-Europa skulle vara oändlig, så är det enbart Europa-marknaden (inklusive Sverige) som bestämmer spotpriset. Tillgång och efterfrågan, man kommer sälja elen till det högsta priset man kan.
Det snabbaste sättet att förbättra situationen för Europa […] snabba upp tillståndsprocesserna för speciellt vindkraft.
–
Så ditt resonemang i korthet är att lösningen på elbristen när det inte blåser är mer vindkraft. Tjena.
Och ditt svar är att vänta tills år 2040 innan ny kärnkraft kan börja producera? Tjena tjena.
.
Mitt förslag är följande: På kort-kort sikt så måste staten gå in och göra någonting, t.ex. som bloggaren nämnde här om dagen ha ett (relativt lågt) fast pris för hushåll och företag, och marknadsprissätta enbart export elen. Liknande effekt får man också om staten tar alla de extrainkomster de får in via de extremt höga elpriserna och ger tillbaka till hushåll och företag. Som jämförelse så betalar Norska staten 80% (och från Oktober 90%) av spotpris över 0.7 kr.
.
På kort sikt så bör man pusha för mycket mer solkraft, det är det som går snabbast. Givetvis mycket mer attraktivt i södra än i norra Sverige, men det är ju också där problemen är störst. Som man redan ser sker på en del ställen i världen, med krav på solpaneler på nya byggnader, gamla byggnader av viss storlek, etc. Solkraft på nya/existerande byggnader är väl det som går snabbast att bygga ut, bara några månader för småhus, lite längre för större installationer.
.
Man bör också pusha ännu mer för vindkraft, speciellt att göra söknad om tillstånd etc. mycket snabbare. I RePowerEU förslaget pratas det om max 1 år för normala områden, och max 2 år för “speciella områden”.
.
Poängen med sol/vind är att de är billigare och har snabbt minskande kostnader. Batterier blir också snabbt billigare. Enligt Dorr & Seba så blir ett 100% SWB system kostnadsoptimalt vid ca. 4 ggr överinstallation, och ett sådant system blir också billigare än andra el-energi system. I Sveriges fall så har vi så pass mycket existerande vattenkraft och kärnkraft, så 100% SWB behövs inte, vilket gör att vi kommer billigare undan.
Kan du bara förklara hur vindkraft hjälper när det inte blåser?
–
Lagringslösningar som batterier eller Azelios finns väl inte heller förrän 2040 i erforderlig volym för en hel industrialiserad nation. Kärnkraft är ju i jämförelse betydligt mer beprövat och bör gå att bygga snabbare om man vill. Ungefär som när vi gick med i NATO eller stängde ned alla företag under corona. Det går ofta om man vill – sålänge det inte bygger på teknik som inte finns.
“Kan du bara förklara hur vindkraft hjälper när det inte blåser?”: Ja, genom att man sparar vattenkraften när det blåser.
.
“Lagringslösningar som batterier eller Azelios finns väl inte heller förrän 2040 i erforderlig volym för en hel industrialiserad nation.”: Se Dorr & Seba’s rapport “Rethinking Energy 2020-2030, 100% Solar, Wind, and Batteries is Just the Beginning” eller youtube presentation med samma namn. Man behöver inte så mycket batterier genom att överinstallera sol & vind kraft. Den optimala kostnaden får man genom att överinstallera ca 4ggr. Det betyder också att mestadels av tiden så kommer energin vara otroligt billig. Det behövs ingen ny revolutionerande teknik för detta, bara naturlig fortsättning av “learning curves” för sol, vind, batterier.
.
Det betyder också att om man satsar på utbyggnad av ny kärnkraft idag, så är det stor risk att dessa nya kärnkraftsreaktorer blir helt utkonkurrerade på pris när de väl kommer i drift, och i slutändan så kommer skattebetalarna få stå för notan. Det är väl därför kommersiella aktörer inte vågar satsa på kärnkraft idag, trots att det är tillåtet att bygga fler reaktorer i Sverige.
Ok, hur mycket batterier behövs det då, och vad kostar det samt när är leverans?
–
Eller vill du bygga ut vattenkraften till det dubbla i Sverige? Rösta inte på MP i så fall för det är många älvar som ska förstöras då. Och i slutändan sitter Skåningarna där likförbannat utan el. Eller tänkte du ladda batterierna i Norrland och köra ned dom med lastbil?
–
Kommersiella aktörer vågar inte satsa på kärnkraft på grund av den politiska risken att investeringen blir värdelös vid ett förbud. Wallenberg har uttalat sig om detta. Om du inte ens känner till hur kärnkraften blivit “olönsam” på grund av straffskatter bode du ta en paus i debatten och läsa på.
Det är tveksamt om Svenska kraftnät överhuvudtaget kan använda flaskhalsintäkterna till detta.
Det är reglerat i EU förordning vad de skall användas till och får inte nyttjas hur som helst.
Lite förenklat prioritetsordning:
1. Avhjälpa orsakerna bakom kapacitetsproblemen (Kom ihåg att mer än 50% av dessa intäkter uppstår i snittet SE2/SE3 så det är alltså primärt där som investeringar borde ske)
2. Motköp.
3. Sänkning av avgifter till SvKs kunder (regionnät och vissa producenter)
Det finns ingen mekanisk för SvK att betala ut pengar till slutkunder, än mindre till konsumenter. Det är högst osannolikt att det är lagligt att utifrån hur flaskhalsintäkter får nyttjas att nyttja dem till att försöka tvinga regionnäten och producenter att sänka sina priser och även om man så gjorde skulle det knappast få några sådana omedelbara effekter.
Helt enkelt så tror jag mer att firma Andersson Farmanbar pratar i nattmössan där den viktiga delen var “vi lovar dubbelt så mycket som moderaterna” snarare än “det vi lovar går att hålla”.
Tack för analysen.
Höga elpriser är symtom på underliggande brist på planerbar el / energi. Stöd för höga elräkningar är Alvedon, jävligt dyr Alvedon dessutom. Tycker man framför allt borde satsa på att lösa bristen – den underliggande huvudvärken – eller i vart göra stora satsningar på hur man löser bristen parallellt med stöd till konsumenter. Väldigt ihåligt fokus just nu från politiker och media (och väljare) på bara symtomen och hur de ska lindras istället för botas.
Alvedon har ett ganska smalt fönster mellan verksam och dödlig dos.
Kanske spiller över från din liknelse? 😉
Exakt, och även: ”Lägsta möjliga dos som ger effekt bör användas, under så kort behandlingstid som möjligt.”FASS
Känns också fint som boende i elområde 3 att den el min vindkraft producerar säljs till spotpris i elområde 1 medan jag får köpa motsvarande mängd till spotpris i elområde 3. Spreaden har väl legat på 1-10 SEK/kilowatt hittills, vi får se i vinter vad det blir. Detta ger mig således möjlighet att komma i åtnjutande av elprisstödet, betyder det att jag skall vara tacksam att jag får tillbaka lite av de pengar jag betalt i olika skatter?, knappast.
En del av deras vanliga strategi. Få folk att betala så höga skatter som möjligt och försörj dem sedan genom bidrag så att de precis klarar sig och blir beroende av sosseriet och röstar därefter. Simpelt.
+1
Vad tycker ni att regeringen ska göra då ? Eller för den delen oppositionen? Om det inte blir någon slags kompensation i vinter så kommer min elräkning att bli högre än min lön, och då eldar jag redan i min vedspis varje dag och har installerat en luftvärmepump istället för direktel. Har köpt en rullgardin som jag satt i trappen som ska stänga av övervåningen när det blir kallt. Min granne som är fattigpensionär eldade förut med ved, men instalerade bergvärme för några år sen eftersom han har svårt att gå. Nu har han inte råd med bergvärmens elräkningar längre.
Regimen skulle ju kunna sänka skatterna, så folk har råd att betala sina elräkningar?
Annars, ta in några inneboende, så kan ni dela på kostnaderna.
Eller fortsätt gnälla.
Även med noll skatt så skulle det inte kompensera höjningen
Jamen negativ skatt då? Typ rubel 😀
Man kan ju sänka andra skatter. Jag har betalat flera hundra tusen i inkomstskatt i år, lägg på moms och tullar på allt jag handlat samt arbetsgivaravgifter och indirekta företagsskatter som skickas vidare till konsumenten. Det räcker till elräkningen, jag lovar.
–
Enkelt förslag: Höj grundavdraget till en kvarts miljon och använd pengarna som kommer från elexporten till nya kärnkraftverk. Trist för den som inte jobbar såklart, så man behöver ändå ha nåt bidrag där men det kan ju vara mer behovsprövat.
Mitt förslag är att minst 20% av all installerad effekt ska vara reglerbar on demand. Vindkraft behöver då kompletteras med reglerkraft (som drar nytta av produktionstoppar) medan vattenkraft kan sälja andelar till andra energiproducenter då det är helt reglerbart. Kärnkraften kanske kan klara sig på interna justeringar i output?
Den utbyggda överföringskapaciteten till E4 är 6200MW. Av dessa kan man använda 3300MW när behovet är som störst.
Det är inte kraftledningar som är flaskhalsen utan nätets stabilitet, stora generatorer har krav på att kunna lämna reaktiv effekt för att höja spänningen i nätet. Efter den första effekthöjningen uppfyllde inte Oskarshamn 3 kraven och fick därför mindre betalt för elen. Är det någon som kan förklara varför vindkraft inte har krav på att kunna justera nätspänning, det lär finnas en gräns på 1MW med ett annat regelverk men många vindkraftverk är ju större.
Jag må rösta vänsteröver men detta är ett uselt moderat förslag som nu på numera beprövad manér kapas av S.
För första gången i livet: vore det inte bättre att sänka skatten el momsen på el direkt?
Eller åtminstone få in en fördelningspolitisk profil i utformningen?
V:s förslag är bättre (som bloggaren antydde i ett av gårdagens kommentarsfält).
Om jag uppfattat det rätt så stabiliserar det det inrikes elpriset åt båda håll?
Dvs garanterat producenten ett visst pris, sätter ett pris på något som tidigare nästan var gratis, samt ett rimligt tak så att det inte skenar.
Stabilt, sätter ett pris på resursen el och så marknadspris mot utlandet.
Jag har 2,5 år kvar på 50 öre i fastpris. Så det låter som vi kan hålla 21 grader i vårt oisolerade uterum i vinter med god förtjänst.
Man borde också flytta laddningen av elbilen från 01:00 till runt 19:00 för att hjälpa till driva upp priset.
.
Sossar borde fan inte få syssla med ekonomi – än mindre sitta i regeringen. Ett sånt sjukt slöseri!
Jobba svart, eller anlita svart arbetskraft (inte hudfärgen), alternativt arbeta så lite som möjligt, är andra bra sätt att motverka regimen.
Den med bundet avtal som både kan räkna och förhandla borde kunna hustla lite med sin elleverantör (elhandelsbolag).
’Förläng mitt bundna pris så lovar jag att inte okynnesförbruka, vi kan komma överens om ett förbrukningstak om ni förlänger med säg fem år’
“Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den elförsörjning alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation”. Tillskrivs Percy Barnevik och beskriver grundproblemet väl. Vi har avvecklat befintlig planerbar baskraft utan att först ha ersatt den med baskraft med användande av annan teknik (som i och för sig inte finns men det är ju själva poängen).
–
I de norra landsdelarna planeras nu storskaliga industriprojekt som kommer att öka den lokala förbrukningen av el högst väsentligt. Vad händer med tillgången till el i söder då?
–
Hela situationen är lite som att slå sig själv i huvudet och sedan klaga på att det är för dyrt med Alvedon. Man kan ju skylla detta på väljarna, men då får gärna någon visa mig vilket parti som i något av de senaste valen har förklarat att detta skulle bli resultatet av deras politik. Nej just det; “vi såg inte det komma faktiskt”.
Percy sa aldrig så, det är en ledare från DN, 1996, av Claes-Göran Kjellander. Texten menar att Sverige ska hjälpa ex. Ryssland att förbättra sin kärnkraft istället för att onödigt pseudo-diskutera svensk elkraft då den var bäst i världen vid den tiden. https://www.dn.se/arkiv/ledare/den-svenska-energiparadoxen/
TV4 körde med en hattrick idag: livsfarligt med kärnkraft för att RU minerat verket i UA, en typ fjortonåring (väldigt talför grabb dock så cred till honom) tyckte att “89 bitar plast i vårt område” var enormt mycket i nån undersökning. (Tips: besök första bästa dike utanför europa och du kommer snubbla över lika mycket plast som skräpar i hela Stockholm) och sist men inte minst, L vill ha språktest på barn och Mp fick orera nonstop (klipp ur en debatt, där L fulklipptes och Mp släpptes lös).
.
Nu är inte TV4 PS men operation “Rädda Mp” är i full gång i våra tv-kanaler i vart fall.
Om flaskhalsintäkterna skall lösa flaskhalsarna med bästa resultat för samhället borde de investeras i nya kraftverk i södra Sverige, det är produktivare än att bygga massor med kraftledningar som tar plats och behöver underhåll samt ger överföringsförluster.
Jag är kort och gott helt emot att det ska ges 60 miljarder till elkonsumenter, för var och en får stå för sina egna kostnader och det ska alltså vara som med mycket annat. Ska vi ha ett liknande system som Sovjet kan vi ju ordna bidrag även för mat, drivmedel och kläder och annat mer eller mindre nödvändigt. Kan jag skriva en önskelista här på vad jag vill ha statliga bidrag för och som inte funnits innan? Nej, det är inte så här en modern marknadsekonomi fungerar och pengarna i detta fall kan garanterat användas bättre! Skärpning, tack!
Var och en ska stå för sina egna kostnader. Stoppa alla lån ,bara den som har egna pengar får köpa.
Nu är det subventioner vi talar om och till skillnad från privata lån, är elbidrag en form av allmosor utan krav på återbetalning.
Lån har varit subventionerade i årtionden med nollränta.
Och ränteavdrag.
En räntekostnad har man fortfarande om man tagit lån via banken och pengarna ska betalas tillbaka, medan aktuellt elbidrag är just ett bidrag och inget lån och det behöver alltså inte betalas tillbaka.
Men min golfbana!!!
Håller med! Först förstör politikerna ett fullt fungerande elsystem. Sedan ska pengarna som borde användas för att rätta till en del av förstörelsen lämnas över till konsumenterna för att politikerna som har sjablat till det ska få röster. De har väl inte förstört nog så att de behöver en ny period för att fullborda förstörelsen. Snacka om penningförstörelse.
Trots att detta har gott att förutse ganska länge fortsätter idiotin!
Snus har blett förknävla dyrt, var är maxtaxan för svenskt snus?
Kvickt, bygg en pipeline för snus innan alla försmäktar!
Skriv upp det på en önskelista till staten, så kanske din önskan går i uppfyllelse! Kalla det för “Snus-bidrag”, så tror jag att du hamnat på rätt spår. 😉
Otroligt vilken teater! Vad är det som säger att subventioner inte kommer att göra att priset stiger i motsvarande grad? Mer el kommer inte att genereras pga det här. Är förvånad att förslaget inte går ut på att betala elproducenter för att lägga ner reservkraft (olja+kol) 🤡
Stenevi kämpar för att lägga ner oljekraftverket i Karlshamn. Så det kan bli värre!
Subventioner leder till ökad förbrukninjng, vilket leder till ökande priser och därmed ökande subventioner…
Som Paul skriver är detta ett one of a kind för Norge/Sverige. Jag rror EU kommisionen kommer ha synpunkter, så syftet är att röstfiska och sedan skylla på EU stoppar det, sorry, efter valet.
Fog of war.
En snabb scrollning genom listan på vilka som kommenterat säger att det finns ingen anleding att läsa några kommentarer. Som vanligt har individer som har lite att bidra med i sak spammat sönder kommentarsfältet med sådant som är irrelevant.
Skrev en längre kommentar om fog of war inom energisektorn för ett par dagar sedan. Mitt enda kommentar på denna sidan kommer därmed att innehålla bara ett påsteånde.
Svenska Kraftnät varnade för detta scenaro redan när B2 stängdes 2005. Alltså före vi hade elhandelsområden. Inte för så här höga elpriser men väl för situationen med stora obalanser mella produktion och efterfrågan i vad vi nu kallar SE3/SE4. Ni som sitter här och sprider nonsens (ingenjörsförnekande populism från miljörörelsen) i en för Sverige viktigaste makroekonomiska frågorna känner inte ens till det mest fundamentala för att era kommentare ska bli läsbara.
Exakt. Kunskapen har funnits många år, men inte viljan att ta till sig den.
Nu handlar det här inte om teknik utan mest om det politiska förslaget. Men du verkar ju vara ingenjör och ingenjörer vet ju en hel del om en hel del. Så tack för att du nedlåter dig till att kommentera och delge oss din visdom.
Fog of war.
Ingen är intresserad av att läsa dina kommentarer där du rakt ut inbillar dig om att man kan rösta om vilka tekniska lösningar som fungerar och inte fungerar. När ingenjörerna säger att något inte fungerar (boskstavligen baserat på naturlagar) så är du bara en populist när du inte kan acceptera den verkligehten. Du kan inte rösta om gravitationen. Dina nonsensinlägg är på den nivån, du förnerkar gravitationen för att den inte passar dig.
Kan du citera mig när jag sagt något sådant?
.
Jag tycker man borde bygga ökad överföringskapacitet. Går inte det?
Jag tycker man borde påbörja byggande av ny kärnkraft. Går inte det?
Jag tycker man borde fundera på att, kanske tillfälligt, ändra så att elkraftproduktion från värmekraftverk blir lönsamt (t ex från förbränning av avfall men även t ex Stenungsunds kraftverk och Heleneholmsverket). Går inte det?
Jag tycker att man politiskt, tillfälligt, skall utjämna skillnaderna mellan elhandelsområdena eftersom det inte är vettigt att det är en hundrafaldig prisskillnad för samma vara i olika delar i samma land. Går inte det?
Du kunde inte förhålla dig till det faktum att ingenjörerna varnat för detta i 17 år.
Hela förslaget är en efterhanskonstruktion och erkännande av att samma (s)-ledda regering för 1 år sedan stod och ljög om att “vi har överskott på el”.
“Kan du citera mig när jag sagt något sådant?”
Kan du citera när du för 1 år sedan sa att “Vi har överskott på el”-argumentationen var nonens och grovt felaktig?
Vore du smar hade du inte svarat mig alls. Du borde förstått att du förlorat den sakliga argumentationen redan när jag sa att SvK varnade för detta redan 2005. Jag väntar ivrigt med dina citat som har med verkligheten att göra (Ja alltså när regeringen (smp) stod och löjg om att vi har överskott så vi riskerkar inte höga elpriser) och inte politiska efterhanskonstruktioner (vilket dina frågor representerar).
Är du riktigt intelligent så publicerar du dina uträkningar för möjliga lösnignar istället för mer populistisk poliskt tyckande.
Inga du själv frågar efter citerar, se till att du i varje fall har en korrekt tidslinje på faktiska händelser (sådant som är lätt att slå upp) och se till att dina förslag inte bryter mot vad ingenjörerna säger är möjligt. Varför pratar jag om ingenjörer? För att när ingenjörerna räknar fel dör människor. Detsamma gäller inte med forksare, de får i sämsta dra tillbaka en bit papper när de har samma fel och ignorerar verliga resultat.
Du kan kanske begränsa dig till idag när du letar citat? Om jag förstår dig rätt bör man inte kommentera här om man inte har gjort det sedan 2005 och då varnat för precis den situationen vi nu befinner oss i. Det diskvalificerar en hel del av dem som kommenterar här.
.
Nu är det ju du som påstår saker om mig och då ålägger det dig att visa på tillfällen när jag skrivit det du påstår jag skrivit. Icke-kommentarer från min sida är säger inte något. Annars kan jag ju hävda att att eftersom du inte kommenterade NSDAP ovan är du en sympatisör. Det fungerar inte så.
Om jag skall tolka dig välvilligt så tror jag att du blandar ihop mig med någon annan, alternativt kopplar ihop mig med alla kommentarer du ogillar. För jag har inte skrivit något av det du påstår.
2022-08-17 19:55 – 19:55
Fog of war
Detta är vad du föreslår HEAMS66 när du pratar om all form av intermittent kraftproduktion (som vindkraft definitionsmässigt är).
1. Problem med för mycket intermittent kraftproduktion. (Ja problemen i Sverige är ett textboksexempel av det)
2. HEASM66 öreslår mer intermittent kraftproduktion.
3. Tror att mer intermittent kraftpruduktion enligt punkt 2 kommer lösa problemet med intermitten kraftproduktion i punkt 1.
Sedan så undar du varför du inte tas på allvar och undrar varför du anses vara en ingenjörsföraktande populist. Dessutom sprider du detta i spam i 100-talet kommentarer inom energiområdet. Du har precis lika dålig koll på allt annat inom energiområdet. När du fortsätter att spamma tillbaka dina svar så visar du på att du inte bara är helt outbildad och oförstående inom området energi, du uppvisar även total arrogans och att du helt enkelt bara är en total populist som likt en förstärkare upprepar vad andra sagt till dig utan att förstå det minsta lilla av vad du säger eller vad andra sagt till dig.
“Om jag skall tolka dig välvilligt ”
Om du hade tolkatmig välvilligt så hade du varit tyst och accepterat att du inte tillför något i sak. För uppenbart var exakt du en av de som systematiskt beter sig på detta problem. Lösa intermittens med mer intermittens och skapa berg och fallhöjd i Sverige där sådan inte finns. Gravitationen bryr sig inte om dig. Du ska vara glad att jag tagit mig tid och slösa bort en timme på att rätta alla sakfelen i dina svartill mig.
Du argumenterar mot saker jag inte skrivit. Är du riktigt frisk?
Heleneholmsverket går nog inte. Eller rättare sagt, det går utmärkt men inte här. Det demonterades och såldes till Vietnam.
@Micsjo
Enligt Wikipedia producerade Heleneholmsverket el fram till 2020 och nu endast fjärrvärme. Det står inget om att det flyttat till Vietnam.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Heleneholmsverket
Jag tycker även att man borde anstränga sig i framförallt SE4 från kommuners sida att godkänna mer vindkraftsetableringar (som har prospekterats). Går inte det?
Det är inte kommunerna som bromsar, när det gäller vindkraft i ekonomiska zonen, tex Kriegers Flak. Det är Vattenfall som vill ha landförbindelsen gratis för annars är det inte lönsamt tydligen.
Eller Försvarmakteb.
Men se rill att kommunerna får fastighetsskatten istället för Staten så kommer de stå på kö.
Nu skall kommunerna lösa et problem som riksdagspolitikerna skapat, och de inte motverkat sedan nerläggningen av Barsebäck.
Dessutom är det fog of war, regeringen kan köra över enligt 17$ MB.
Att så inte sker är ett gott tecken.
Så nej, “kommunerna” skall itne anstränga sig. Dessutom ökar inte överföringskapaciteten nämnvärt oavsett, då vindkraften inte bidrar med svängmassa.
Enligt uppgift tidigare stoppas ca 80% (har ej kontrollerat själv) av kommunalt veto. Alla dessa 80% ligger väl inte i Kriegers Flak?
Fog of war
För 1 år sedan var argumenten att Sverige hade överskott på el. Att du nu tycker att man för 10 år sedan borde godkänt vindkraftsprojekt (som för 1 år sedan enligt samma argumenation inte behövdes) är bara fullständigt politiskt populism och totalt nonsens. Jag väntar ännu på dina citat där du för 1 år sedan gnällde på argumenationen om “vi har el-överskott”.
Men tack för att du erkände att du förnekar gravitationen (som är en metafor för naturlagarna, och du missar även ens enkla språkliga metaforer). Du var inte smart nog att bekräfta exakt det jag påstod om dig. Vindkraft löser inte effektbrist oavsett hur mycket en populist som dig tycker att vindkraften löser de problemen.
Vindkraft är per definitionen ekvivalent med periodvis effektbirst om det inte finns annan energi som täcker upp underskottet. Du kan inte intenjörsmässigt lösa detta underskott genom att bygga mer av de som skapar underskottet från början. VARJE gång du nämner “politik” eller “godkänna mer vindkraft” så är det ett förakt inför den ingenjörsmässiga verkligheten och bara populistiskt nonsens.
Givetvis menar jag inte att vi skall gå tillbaka i tiden och godkänna tidigare förslag. Jag trodde du visste att man inte kan resa bakåt i tiden. Jag menar förstås att underlätta processen framöver.
Intressant att du också säger att pumpkraftverk trotsar naturlagarna. Vad jag vet har vi tidigare haft några stycken i Sverige och jag har för mig att det existerar i Alperna. Tur de inte visste att det var emot naturlagarna när de byggde dem.
“Jag tycker även att man borde anstränga sig i framförallt SE4 från kommuners sida att godkänna mer vindkraftsetableringar (som har prospekterats). ”
Vad jag kan förstå är detta citete från dig.
“Intressant att du också säger att pumpkraftverk trotsar naturlagarna. ”
Ja, pumpkraft i Sverige trotsar bokstavligen naturlagarna eftersom inte har de geologiska förutsättningarana för detta. Så ja, du förespråkar bokstavligen att vi ska ignorera gravitationen.
Tydligen kan Sverige uppfinna högre berg på beställning. Som enda land i världen kan vi göra detta. (Detta är alltså en förutsättning för pumpkraft i Sverige på en sådan nivå att det kan hantera intermittens från dina ingenjörsförnekande andra förslag).
Med 200-300TWh i årsproduktion och nedlagd kärnkraft så motsvarar den pumpkrat Sverige behöver bygga i storleksordningen en årsproduktion av dagens vattenkraft som är 65TWh. Detta eftersom Sverige flyttar energi från sommarhalvåret till vinterhalvåret. Så om du ens tar ordet pumpkraft i din mun som lösning för Sverige så är du definitionsmässigt ingenjörsfientlig populist. Så fullständigt verklighetsfrånvända är de. Fog of war mannan. Du har ingen aning om vad du pratar om.
För övrigt så noterar jag att du inte var intelligent och presenterade några beräkningar, simuleringar eller ens servert-skisser på hur mer intermittent kraftproduktion skulle kunna minska effekterna av vad som redan är för mycket intermittent el-produktion.
Vi är alltså tillbaka till att en idiot är den som gör samma sak gång på gång och förväntar sig olika resultat. Ja, du sprider populistsikt nonsens och föraktar hela ingenjörsvetenskapen, allt detta kombinerar du med förakt när du inbillar dig att man bokstavligen kan rösta om gravitation genom att ens tro att man kan bygga pumpkraft i Sverige. Ja, så här fullständigt populistiskt vetenskapsförnekande är dina politiskt idelogiskt drivna inlägg.
Sverige årsnederbörd motsvarar 65TWh vattenkraft. Nu får du en uppgift att räkna. Du förväntas bygga två fiktiva kanaler mellan vänern och vättern. Om du ska lagra 65TWh vatten i vänern på sommaren för att sedan låta det rinna ned i vättern. Hur många höjdmeter påverkar detta respektive insjö?
Det räcker med en servettskiss med 5 meters felmarginal. Nu ger jag dig en verklig chans att höja nivån på dina populistiska nonsens och istället börja tillför anågot förutom den spam du hittills bidragit med i denna tråden och i alla andra politiska- och energitrådar.
Det jag skrev var “Det kanske inte finns tillräckligt med lämpliga platser för pumpkraft så att det gör någon större skillnad?”. Jag har alltså inte föreslagit att det skall byggas, det var någon annans förslag.
.
Nu har det ju tydligen funnits 5 stycken pumpkraftverk i Sverige som, enligt dig, har trotsat naturlagarna. https://sv.wikipedia.org/wiki/Pumpkraftverk
Du tillskriver mig en hel del som jag aldrig skrivit eller påstått. Enklast illustrerat i ovanstående ordväxling om pumpkraftverk. Du verkar inte helt balanserad.
2022-08-17 20:35 – 20:35
Hur många TWh är denna pumpkraft du hänvisar till? … Nej just det. Det finns INGA pumpkraftlösningar på intermittent kraftproduktion i Sverige som motsvarar 65TWh. Att det “kan förekomma” är inte detsamma som att det är en lösning på systemnivå.
Nu framställer du dig själv som riktigt inkompetent. Du klarar allså inte av grundläggande logik. Att något existerar innebär inte att det är en lösning på ett stort problem. Det finns EXTREMT mycket som går att lösa i ett laboratorium men som inte går att producera storskaligt. Du försökte alltså hävda att Pumpkraft som lösning på systemproblem i Sverige skulle gå att lösa genom att det existerar pumpkraft. Man måste vara riktigt korkad och djupt inkompetent för att försöka hävda detta. Hur många TWh är de på? … Nej just det. Skillnaden mellan TWh och MWh är en faktor 1000 000.
Du förstod alltså inte att storleken på dina pupulistiska ingenjörsförnekande påstende är i storlkeordningen 1000 000. Det är som skillnaden på en jordbävning med magnitud 3 och magnitud 9.
Som alla andra idelogiskt drivna ingenjörsförnekare i tråden så är din enda strategi att spamma sönder med nonsrnskommentarer som inte för någon diskussion mer framåt än att visa på din egna idelogiska narcissism. Du pratade pumpkraft som en lösning på systemprolbmen. Du blir sedan avrättad i denna kommentaren om hur patetiskt ditt sakliga försvar är.
Du är på en sida somhandlar om fog of war om Rysslands vidriga invasion av Ukraina. Du klarar sedan inte av att hantera din egna fog of war (lögner, okunskap och direkt förnkelse av naturlagarna) när detta påtalas för dig. Du har förlorat på ALLA sakliga punkter du tagit upp. Bara populistiskt nonsens från dig. Du förstår inte ens enkla 10-potenser.
Jag väntar på din beräkning för hur många meter Vänern och Vätternpåverkas av din fiktivt påhittade pumpkraft motsvarande 65TWh (på en tömning eftersom vi pratar sommarhalvåret-vinterhalvåret). Jag ger dig många möjligheter att höja din sakliga nivå, men du är uppenbart inte intresserad av det. Du är bara intresserad av att sprida din egna populistiska indeologiskt drivna nonsens.
Uppenbart var du en av de som satt tysta förra året när “vi har över skott på el” var den politiska normen från (smp) regering. Hur vet jag detta? För annars hade du enkelt kunnat citera dig själv, vilket du inte klarat av. Avsakanden av svar på viktiga centrala sakliga frågor säger exakt hur obekväm du är att svara på dem. Du har inga ärliga sysften med dina inlägg mer än att sprida spam och sprida nonsens till de som läser bloggen. Det är så du i dina 100-talet inlägg inom energiormådet presenterat dig själv. Bara nonsenssnack, ingen hockey, ingen kunskap ingen fakta och än mindre kalkyler som baserar sig på verkligheten och inte fantasier.
Jag har aldrig påstått att pumpkraftverk är någon lösning. Du argumenterar mot en gigantisk halmgubbe du bygger upp. Du verkar helt vara helt j-vla korkad eller så saknar du möjlighet att ta till dig skriven text.
“Jag har aldrig påstått att pumpkraftverk är någon lösning.”
Jo.
Exakt här.
“Intressant att du också säger att pumpkraftverk trotsar naturlagarna. Vad jag vet har vi tidigare haft några stycken i Sverige och jag har för mig att det existerar i Alperna. ”
Citeraringar och allt.
Du kan uppenbarligen inte läsa. I det du citerar står det ingenting om att det skulle vara en lösning.
@KALLE ANDERSSON: Jaja, nu har du skrivit populism eller populist 15 (femton) gånger. (Ja, jag har räknat eftersom jag är knäpp). Jag tror att du fått fram ditt budskap om att Heasm skulle vara populistisk och ingenjörsförnekande.
@Homsan Toft 2022-08-17 22:02 – 22:02 (Så nu har jag förstått hur man ska så att det blir svar till korrekt kommentar).
Tacksam för att du hjälper mig räkna hur många gånger jag behöver påpeka det innan han (japp, jag antar kör) förstår.
Ju färre gånger jag behöver upprepa mig desto bättre, men tyvärr är upprepning utbildningens modersmjölk.
Upprepning är en av de faktorer som avslöjar hur idelogisk någon är. Ju fler gånger någon behöver berätta grundläggande fakta för en individ ,innan de tar till sig den, är en mycket stark indikator på om de är just är vana vid att hantera fakta eller om de är helt idelogiskt drivna. Du kan själv se genom kommentarerna till denna artikeln att det finns ett antal som inte klarar av att förhålla sig till fakta som talar emot deras egna ideologiska grundade åsiker.
Det är också rätt lätt att vinna extrapoänger, och höja den sakliga diskussionen, genom att t.ex. hjälpa HEASM66 med beräkningen på höjdskilnaderna på Vänern och Vättern som motsvarar 65TWh pumpkraft från sommarhalvåret till vinterhalvåret. Det skulle om inte ge en stor förståelse för de som kommenterar hur stora mängder energi det handlar om. Som du kanske märkt har jag aldrig berört lagring i vätgas eller batteri. Man flyter inte till månen med Tesla Powerwallbatterier.
Ha en fin kväll!
Ja du Kalle… Jag förstår inte varför jag skall räkna ut någon höjdskillnad till dig. Jag har aldrig hävdat att det är någon lösning med pumpkraft. Tvärtemot ifrågasatte jag om det var lämpligt. Men det är väl enklare för dig om du hittar på vad jag skriver antar jag.
@heasm66 2022-08-17 22:39 – 22:39
Vi vet redan vad du inte förstår den listan blir längre med varje inlägg du skriver.
Jag citerar ett eminent svar neda nfrån från KF.
“Och som svar på Kalles roliga räkneuppgift: 65 TWh motsvarar nästan 300 meter nivåskillnad i Vättern som är den mindre sjön och alltså skulle få den största skillnaden. Det är så klart omöjligt mycket. Att det blir så stort sving beror delvis på att nivåskillnaden mellan sjöarna bara är 44 meter.”
“Jag har aldrig hävdat att det är någon lösning med pumpkraft.”
Detta är redan bevisat flera gånger att du gör både med citat och med logik. Ingenjörsmässigt är det fiktivt påhittad lagring du argumenterar för när du påstår att du vill lösa dagens problem med intermittent kraft (väderberoende sol- och vindkraft där slumpen avgör när de producerar) genom att tillföra mer intermittent produktion för att kunna gämna ut de bottnar som finns (läs när det inte blåser).
Det enda inlägg jag har som på något sätt tangerar gravitationsämnet är väl en kort kommentar om pumpkraftverk. Men eftersom sådana finns så kan jag inte se att de trotsar gravitationen på något sätt.
Ett problem med din argumentation är att du inte verkar förstå skillnaden på energi och effekt. Tex som någon skrev att vindkraft har en effektfaktor på ca 30%, havsbaserad 50%, medans kärnkraft ligger på 90%. Så alla dina tidigare kommentarer om att bygga vindkraft löser inte grundproblemet – att det råder akut effektbrist i södra Sverige. Men det är inte många i detta kommentarsfält som verkar förstå.
.
Rekommenderar dig att läsa den utmärkta boken Elsystemkrisen (@LW – läs den också och promota den här) av Sveriges troligen enda kompetenta journalist i energifrågan. Sven Olof Karlsson.
Jag vet inte att jag direkt har argumenterat att det skall byggas en massa vindkraftverk men det är en del av helhetslösningen. En annan del är t ex mer kärnkraft. Även du argumenterar mot en halmgubbe.
.
Och tack, men jag vet skillnaden mellan effekt och energi.
@Kalle Andersson
.
Bloggens inlägg avser vilket plåster man ska placera på ett öppet och infekterat sår i ett grundläggande försörjningssystem. Det såret har dock orsakats av politiken, det kommer vi inte från.
.
Det de flesta behöver inse är att
a) situationen inte går att lösa kortsiktigt.
b) att vi endast med kärnkraft kan lösa situationen utifrån hur ett elsystem beter sig, och användarnönstren ser ut.
.
Bl.a. vindkraft har en destabilliserande effekt på elnätet, och måste alltid täckas av annan effekt då det inte blåser. OCH det blåser inte alltid någonstans, i motsats till vad många tror: Sverige och Europa har tämligen liknande vindförhållanden. Det kan gå dagar och veckor då vindkraften producerar ensiffrig procentsats av total installerad effekt. Det finns fler nackdelar med vindkraften, som inte har med teknik att göra (förstör naturvärden mm.).
.
Jag vet att du har koll på det, men långt ifrån alla har det.
Glasklart! Vetskapen har funnits, viljan att fixa problemet har inte funnits och nu har de något att skylla på.
Inte bara Karlsson, utan medförfattarna Lundbäck och Berglöf (nej, inte den berömda talskriverskan och åsiktsmaskinen).
Båda på Twitter.
Du kan väl erbjuda dig att kostnadsfritt moderera kommentarsfältet så att endast du kunniga och relevanta kommentatorerna finns kvar, Kalle?
Då blir antagligen bara hans egna kommentar kvar. De är oantastbara.
Exakt. Låt mig citera BD: “du kunniga”
OK, fattar att det är tupo.
Du verkar avundsjuk på att det finns kommentarer som har ett högre saligt innehåll än dina egna.
Vågar du höja nivån eller tänkre du fortsätta med din strategi som just nu liknar den strategi som migranter använder sig när de försäker svärma tågtunneln under Engelska kanalen?
Eftersom du verkar tycka att “högre sakligt innehåll” är att sitta och spekulera i folks bevekelsegrunder tror jag vi kan bortse från hr civ ings omdömen. Eller är du upprörd över att jag avslöjade dina ingenjörskollegor i MED och deras agenda med det där Alexander Barn-klippet?
lol. då försvinner ju @ben med geväret från rosengård, han är ju inte kunnig..
Mycket osannolikt. Jag är extremt liberal när det gäller åsikts- och yttrandefrihet. Däremot finns det ingen skyldighet för omvärlden att ta kommentarer som de Ben Dover procuerar på allvar. Däremot så tar Ben Dover sina egna okunskap på alldels för stor allvar.
Däremot ett sådant uppdragt förutsatt att läsare själva kan avgöra vilka läsare de inte vill läsa eller tar deras inlägg på allvar. Men varken jag eller Ben Dover hade haft möjlighet att hindra någon från att läsa våra inlägg. Doxing, uppvigling till våld och annat som är uppenbart förbjudet är såklart något helt annat.
Du är inte en särskilt duktig amatörpsykolog. Är det min tur att uttala mig om ditt psyke nu, eller är det bara OK när du gör det?
Jag håller med Kalle. Jag är inte tekniskt kunnig på området men har under lång tid reagerat på att dessa frågor diskuteras som om termodynamikens huvudsatser på något sätt hade slutat gälla inom svensk energiförsörjning. Tyvärr är det på många håll lika illa inom de delar av näringslivet där jag är verksam.
Vi lever i ett land med åsiktsfrihet. Det är så fundamentalt på alla sätt. Däremot finns det en tydlig tidslinje om när beslut är fattade och vad som låg bakom respektive beslut. Det är därför jag glilar att nämna att Svenka Kraftnät varnade för denna typ av obalanser redan 2005. Att det är så länge gör att all argumenation om att “det är en ny uppkommen situation” omedelbart kan förkastas, men likväl så fortätter individer att försöka säga att det är en speciell situation.
Sommaren 2021 stod regeringen (smp) i debatt efter debatt och sa att vi har överskott och riskerar inte alls denna problematik.
Därefter tog det ungefär 6 månader innan samma grupp människor stod och skröt om hur dyr elen är i Frankrike (trots att den hösten 2021 var 1kr/kWh billigare i Frankrike än i Tyskland).
Numera är det samma individer som sommaren 2021 skrek om att vi har överskott som hävdar att vi har sagt nej till 100TWh vindkraft.
Samma människor som säger att 400 miljarder i lånegarantier till kärnkraft är stora pengar medan 500 miljarder i subventioner till Havsbaserad vinkdraft (ja, det är 1 miljard i subvention per TWh enligt Svenska Kraftnät, och vi har 500TWh i ansökningar).
Det är uppenbart väldigt oärliga människor. Direkta och systematiska manipulationer. Ingen av dem bryr sig det minsta om vad de säger, det viktiga för dem är bara att upprepa vad andra säger åt dem. De har aldrig några kalkyler eller matematiska resonemang, de har aldrig någon grundläggande förståelse av grundläggande fysik. De har svårt med storheter (som mitt exempel på hur många meter på Vänern/Vättern som 65TWh motsvarar som handlar om exakt detta). Det finns aldrig en överslagsräkning som styrker de underläggande resonemangen. Samma människor tror att bara för att något går i ett laboratorium så fungerar de även i storskalig produktion. Det är ingen quick fix att bygga gruvor, att få fram de råvaror som behövs för all den “nya tekniken” som många så romantiserat drömmer om. En energicykel är ungefär 50-60 år. Tyskland har försökt bygga om sitt elnät sedan 2000 för att anpassa den till intermittent solkraft i söder och intermittent vindkraft i nordväst. Senast jag detaljkollade deras siffror så var det 90% av de önskade projekten som inte var byggda. De flesta av dessa hade behövt redan för 20 år sedan.
Vad som annars harhänt är att Norge har byggt kablar till UK/TY/NL/DK utöver de stora kopplingarna till Sverige. Reslutatet har precis som väntat blivit att elpriset har skenat i södra Norge precis som i Sverige. Intermittens innebär just mycket höga kostnader (finns ingen kraft kvar att starta när solen inte skiner eller det inte låser). Detta är så grundläggande fakta för den som vill komma med kommentarer som är relevanta för omvärlden. När alla grannländer har strategin att importera vid topplasttimmen så kommer ett antal länder att sitta med svarte petter. När planerbar kraft (ett begrepp som miljöröelsen redan för 5-7 år sedan försökte hävda hade passerat sitt bäst före datum) försvinner så blir det inte bara topplasttimmen som det är effektbrist. Det räcker med små störningar för att denna effektbist ska uppkomma även 1-percentilen och vad som numera verkar vara 10 eller 20 percentilen. Om spot-priset är 5-10kr/kWh 20% av tiden så spelar det ingen roll om elpriset är 0 resten av tiden. Det blir likväl ett mycket högt medelvärde på spot-priset. Vad man då inte heller ska förglömma om att om elpriset är högt när det inte blåser, ja då är det lågt när det blåser och vindkraften har någon el att sälja. Detta som Flaskgordon påpekade ovan.
Probemet är att vi (och Europa) har för mycket intermittens och för lite reserv- och balanskraft.
Att i det läget försöka inbilla sig att mer intermittens är just en inbillning, allat annat är rakt upp och ned förakt inför den kunskap som faktiskt finns.
Det finns jättemånga inte klarar av att argumentera emot planerbar produktion och för intermittent kraft med dessa extremt välkända ingenjörsmässiga förutsättningar. Att som här om dagen när kommentarer sprider direkta lögner om kvalitén på t.ex. R1/R2 när de stängdes är bara bedrövligt. Samtidigt så sitter vi och kommenterar på en blogg där vi samlats för att vi vill hantera den Fog Of War som finns från Rysslands vidriga invasion av Ukraina. Samma individer som vill linda sin fog of war när det gäller Ukraina klarar alltså inte av att agera på liknande. Det är som att de som känner sig som vuxna informerande individer som vill bidra för att minska sin Fog Of War från Ukraina sedan inte förstår hur lite de själva kan inom en lång rad andra områden. Särskilt energiområdet är mycket centralt i detta sammanhang då samma ingenjörer som reagerade på obalanserna mellan produktion och konsumtion i vad vi numera kallar SE3/SE4 påtalade att Tyskland gör sig beroende av rysk gas genom sina politiska beslut. Vi har sett hur många gånger det blivit flame-wars bland de som kommenterar för att de inte kan acceptera grundläggande fakta. De ideologiskt drivna fortsätter att förneka och jag har ovan nämnt några helt uppenbara och flagranta situationer där de bara upperpar vad andra säger utan att själva förstå något. Likväl så inbillar de sig att de minsann ska “ta debatten” och spamma sönder alla andra kommentarer oavsett hur sakligt korrekta de är, för de vill kunna slå sig själva på axeln och känna sig duktiga för “jag tog debatten” men någon som “tycker fel”. Precis som halmgubbarna påhittade av Ben Dover och HEASM66 precis ovanför din kommentar om moderering av kommentarer.
Det märks att de endast vill ha kommentarsfält som stödjer deras egna idelogiska övertygelser, för de försöker ju medvetet tysta alla inlägg med fakta som de inte kan hantera. Särskilt Ben Dover följer denna gamla vanliga devisen från vänstern om att dränka vettiga inlägg med irrelvanta svar och massanmälningar (där den möjligheten finns) utan att de själva på något sätt bidrar eller för någon form av konstruktiv saklig diskussion. De tror mer det handlar om att skrika ned och tysta motståndarna. Precis vad de alltid anklagar alla andra för att göra. Inget intresse av att läsa, lyssna eller lära sig något. Du försår säker precis som jag att Varken Ben Dover eller HEASM66 kommer orka räkna ut hur många höjdmeter 65TWh motsvarar på Vänern och Vättern, men det vore ju bra om någon annan läsar hjälpte dem med matematiken.
När det är så enkla saker (som grundskolans fysik- och matematik) så blir det en väldigt barnslig nivå som mer liknar gamla flame-wars på internetforum och inget borde förekomma på en blog där Ukrainakriget är huvudfokus och vi alla vill minska krigets Fog Of War.
Har sagt det i en längre kommentar på bloggen på gårdagens Ukraina-artikel men utan Ledsen Tant och Johan Nr.1 hade jag inte orkat läsa kommentarerna då det är för mycket irrelvant spam och ingenjörsförnekande nonsens som förnekar enkel naturvetenskap. Särskilt så fort energi/politik dyker upp. I realiteten är det mesta energiinläggen bara efterhanskonstruktioner efter att det blivit omöjligt för dessa individer att trovärdigt ljuga om sina tidigare åsikter. T.ex. ngen kan längre trovärdigt ljuga om att vår stora el-export gör oss immuna mota höga elpriser. Precis som jag skrev ovan.
Nog rantat. Jag hade velat ha en enkel funktion där jag helt enkelt kunde välja bort att läsa kommentarer från de jag väljer att plocka bort. Men det är som det är.
Det behövs väl ingen funktion för att låta bli att läsa det är inget tvång att man måste läsa alla kommentarer, det är bara att skrolla förbi.
Måste vara därför du lämnar ett spår av kommentarer efter dig.
“du kan va”. Det var en bra comeback på mellanstadiet. Är det din idé om “sakligt innehåll”? I övrigt, du verkar hetsa upp dig över min person så jag vill bara meddela att du betyder absolut ingenting för mig. Cope and seethe.
Jag har aldrig argumenterat för att vi skall bygga pumpkraftverk och kan inte minnas att jag sett Ben Dover göra det heller så jag känner inget behov att lösa din matematikläxa.
Åter igen ett inlägg från dig som bevisade flera av minga poänger med dina inlägg.
Här blev det flame war. Och jag känner mig lite skyldig eftersom det var jag som drog upp pumpkraft. Så jag läste på lite mer om våra vattenmagasin och räknade lite också.
.
Pudelns kärna borde vara ungefär den här: Vindkraft är intermittent, och varierar på en tidsskala av månader. Måste balanseras med en annan energikälla, eller så måste man ha energilagring. Vi har nu minst så mycket vindkraft som vattenkraften kan balansera, kanske till och med mer. Så frågan är om pumpkraft kan balansera ytterligare vindkraft.
.
Pumpkraft finns, så den är möjlig i princip. Frågan är hur mycket pumpkraft vi har geografiska förutsättningar att bygga och hur mycket vindkraft som kan balanseras av den pumpkraften. Min tanke var att då använda befintliga vattenmagasin som hanterar den vanliga vattenkraften och alltså bara behöva installera vändbara turbiner i befintliga vattenkraftverk. Man kan också eventuellt behöva borra nya tunnlar i vissa fall om flödet skall ökas vilket också behövs om vattenkraften tidvis ska kunna ersätta ny produktion; 16.2 GW räcker inte.
–
Följande resonemang bygger på en veckorapport från Energiföretagen om läget i magasinen just nu, men med en del historiska data: https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-magasinslage-sverige-veckorapport.pdf
–
De svenska vattenmagasinen har en kapacitet av ungefär 33.6 TWh mellan tomt och fullt och varierar ungefär 60% över ett år (alltså till exempel mellan 20% och 80% eller 10% till 70%). Ur den synvinkeln skulle man kunna använda 40% av 33.6 eller ungefär 13 TWh ytterligare för pumpkraft, men eftersom magasinen också jämnar ut mellan bra (mycket nederbörd) och dåliga vattenkraftår är inte allt det tillgängligt. Så kanske man kan använda 5 TWh.
–
Givet att man för vindkraft behöver ungefär 10% av en årsproduktion i lagringskapacitet räcker det att balansera en vindkraftproduktion om 50 TWh per år. Det är en hel del men ska sättas i relation till vår nuvarande årliga elproduktion från alla energislag på typ 140 TWh per år och ett framtida behov på kanske 250-300 TWh med elbilar, fossilfritt stål osv. Så det kan vara en del av lösningen men inte hela.
–
Och som svar på Kalles roliga räkneuppgift: 65 TWh motsvarar nästan 300 meter nivåskillnad i Vättern som är den mindre sjön och alltså skulle få den största skillnaden. Det är så klart omöjligt mycket. Att det blir så stort sving beror delvis på att nivåskillnaden mellan sjöarna bara är 44 meter.
@KF 2022-08-18 10:23 – 10:23 (lägger in denna typ av svar för det verkar som att många har problem med att svar hamnar på konstiga platser)
“Pudelns kärna borde vara ungefär den här: Vindkraft är intermittent, och varierar på en tidsskala av månader. Måste balanseras med en annan energikälla, eller så måste man ha energilagring. Vi har nu minst så mycket vindkraft som vattenkraften kan balansera, kanske till och med mer. Så frågan är om pumpkraft kan balansera ytterligare vindkraft.”
Precis som du sa, pudelns kärna. Däremot så borde det inte handla specifikt om pumpkraft utan om alla former av lagring. Det förekommer i olika debatter både mekanisk(lägesenergi, gamla gruv schakt, vattenkraftsdammar, pumpkraft) , kemisk (t.ex. vätgas och batteri).
Hela räkneuppgiften är designad för at på ett enkelt sätt illustera hur stora mängder energi man talar om. Dvs att bygga mindre berg motsvarande Vänern och Vättern.
Vattenkraftsdomar gör att vi är begränsade till runt 13,4GW i effekt med ett minimiflöde på 3GW. I nuläget kan vi inte gå över eller under dessa nivåer annat än vid naturkatastrofer. Nivåerna är i vattenmagasinen du nämner är korrekta och jag brukar själv anävnda 60% dvs ungefär 18 TWh av dessa 33,xTWh lagringskapacitet för servettskisser.
Grundproblemet är att vattenmagasinen är fulla på sommaren där tillrinningen motsvarar det tapp man har i dammarna. Hade vi endast fyllt dammarna till 70% eller 60% sommartid så hade vi kunnat ha en lågt hängandes frukt där vi fyllde på upp till 90%. Men fyllnadsgraden är i snitt redan 90% i slutet av sommaren.
Tittar man tillbaka till 90-talet så var det våtår eller torrår som avgörde om vi behövde importera eller kunde exportera el. Detta är två begrepp som knappt hörts i debatten de sista 10 åren. Vad händer om det är torrår och ett år med lite vind samtidigt? Torrår tar bort 10-15TWh av vattenkraften. Blötår ger ungefär ytterligare 10TWh. Det finns alltså en anledning till att våra vattenkraftsdammar ligger på runt 90% fyllnadsgrad och inte högre eller lägre i snitt. Ingenjörerna som byggde dem kunde också räkna.
Fram till ungefär 2010 satte man elstabilitet som det högsta kriteriumet för elsystemet. Dvs alla rapporter fram till 2010 som handlade om vindkraft hade ett dolt antagande om att man får inte påverka stabiliteten. Jag har inte alla exakta siffror och kalkyler i huvudet men i grunden så medförde de att inga av beräkningarna hade mer än 10% intermittent kraftproduktion i Sverige. De hade, precis som du gör, räknat baklänges på hur mycket flexibilitet vattenkraften klarar av att hantera. Genom att tänja på dessa stabiliteteskrafv genomförde sedan forskare (särskilt från KTH) nya beräkningar som talade om 30TWh och ibland mer. Sådana beärningar kunde göras genom att helt enkelt ignorera en lång rad naturliga variationer och endast räkna på medelåret, läsväd bok i ämnet (Statistical Consequences of Fat Tails). Plötsligen klarade vattenkraften av mycket större variationer och blev mer flexibla. Kalkylerna var alltså enligt principen (allt annat lika). Dvs att mängden planerbar kraft (t.ex. kärnkraft, övrig kraftproduktion etc) inte minskade utan förblev densamma. Märk väl att dessa beräkningar gjordes utan hänsyn tagna till att vi 2009 fick olika elhandelsområden, med tydliga gränssnitt och därmed kom en lång rad flaskhalsar i transmissionsnätet att behöva inkluderas i alla beräkningar, vilket såklart aldrig gjordes eftersom syftet var att propagera för vindkraft på nationell nivå, inte att ge sakligt korrekta och nationellt solida eknomiska råd för hur vi skulle designa vårt elsystem för att bevara konkurrenskraft och därmed välfärden.
Nu kommer vi till det verkligt stora kruxet med energilagring. Den behövs i SE3/4. Även om vi (via antaganden om energidifferenser mellan sommarhalvåret och vinterhalvåret) nationellt behöver 65TWh lagring och störst andel i SE3 (där vi i dagsläget producerar och konsumerar absolut mest) men även i SE4. Alla lagring i SE2 och SE1 påverkar bara SE3 och SE4 ett fåtal timmar om året. Särskilt om kärnkraften försvinner från SE3 är det där energilagring behöver byggas.
Även om detta inte är sådant man lätt slår upp i en tabell, så är det inte direkt avancerat att själv räkna ut eller komma fram till för den som har förståelse för energisektorn i Sverige och då särskilt elproduktionen. Uppenbart har du själv räknat och skaffat dig förståelse och jag tror du omedelbart inser att “alla” som talar om energilagring generellt aldrig specificerar var den ska befinna sig. De gör nämligen alltid ett antagande om att “elnätet löser det problemet” åt dem. Samtidigt som argument för energilagring faktiskt är att energilagringen ska lösa problemen med elnätet och tidsallokeringen av energi över tid så att vi har den effekt som vi har när vi behöver den.
Du kommer också med denna informationen att relativt enkelt kunna se vilka beräkningar och kalkyler som gör för stora förenklingar genom sina antagningar och helt enkelt därför blir rena glädjekalkyler. Både på ekonomiska grunder, men även på tekniska.
Jag vill avsluta med att säga följande. 1990 hade Sverige ungefär 140TWh i elförbrukning. Idag har vi 140TWh. Elektrifierad fordonspark ökar elkonsumtionen med i storleksordningen 10TWh. Sedan 1990 har vi tappat runt 300 000 industrijobb. Haft årliga besparingar på uppvärmning med runt 20-25TWh via luftvärmepumpar. Det mesta tyder på att hela diskussionen om 200-300TWh är Nuon i kubik. Sverige ska alltsy bygga ut sitt elsystem motsvarande 50-100% (ja det är så mycket, särskilt om 500TWh, med 500 miljradeer i tillhörande subventioner blir av) av ett års BNP bara för att producera lite mer kolfritt stål. Sett ur det perspektivet så kommer såklart detta kolfria stål (kontradiktion då stål enligt defnitionen är järn+kol) inte att betala sig. Ingen tar höjd i sina beräkningar för att allt helt enkelt bara är luft och aldrig blir av. Sedan kommer Sverige stå där med elnät för 1000 miljarder som inte behövs och vindkraftsproduktion som saknar intäkter eftersom vi kommer ha svinhöga elpriser när det inte blåser och obefintliga intäkter för när det väl blåser är elen gratis. Vill du veta vilka de verkliga proffsen inom energisektorn så försöker du lyssna på de som på olika grunder ifrågasätter prognoserna om 200-300TWh. För inga av de som förepsråkar 200-300TWh i sina prognoser säger var i landet efterfrågan ska ske. Hur systemstabiliteten tekniskt ska bibehållas och hur prisvariationerna inte ska bli så stora att industrin helt enkelt förlägger sina investeringar utomlands så vi tappar ytterligare 300 000 industrijobb. För samtidigt så vet vi att (s) kommer gå ut hårt i sin propaganda med de få jobb som kommer, de kommer däremot inte säga att kanske 5 andra industrijobb försvinner för varje energikrävande batterijobb.
Önksar dig lycka till i din fortsatta jakt på mer kunskap i ämnet.
Energisektorn i Sverige, Det är som det är, men Fog Of War är stor och du fick säkert runt 10 koncept i detta korta inlägg som du tidigare inte hört talas om. Din fog of war minskade.
Wow, det var en lång uppsats!
.
Min inställning är i princip att jag inte har något emot vare sig sol, vind, vatten eller kärnkraft. Det är för mig ett ekonomiskt och tekniskt problem att bestämma vilken mix vi bör ha. Men jag är orolig för att en del personer, och kanske även staten, tar lite väl lätt på behovet av balanskraft, åtminståne i den offentliga debatten. Så det verkar ungefär vara samma inställning som du har.
.
Jag är inte elingenjör, så jag laborerar med förenklingar som inbland kan vara ogiltiga. Ett skäl för mig att ge mig in i den här diskussionen är att få sådana problem uppfångade.
.
Så till några tankar a propos ditt inlägg:
– Vätgas finns också som lagringsmetod, men har nackdelen med låg verkningsgrad. Däremot känner jag inte till några begränsningar för uppskalning likt de som finns för pumpkraft.
– Du skrev om att du inte trodde på prognoser om uppåt 300 TWh el per år men jag valde den siffran för att den förekommit tidigare i tråden (och i den allmänna debatten). Jag håller med om 10 TWh för elbilar men jag tror det kommer behövas mer för fossilfritt stål. Jag minns att jag förut gjorde en ungefärlig beräkning baserad på mängden CO2 som släpps ut av stålindustrin och den landade på i storleksordningen 70 TWh per år, men den var ju väldigt ungefärlig. Såvitt jag har förstått använder man kol för att reducera bort syret ur malmen, och man kan använda väte lika gärna. I den mån man legerar med kol (gör man det?) så kommer det ju inte ut som CO2, vilket är det man vill undvika. Så jag landar på säg 220 TWh. Utöver det exporterar vi ju el som det är nu och det är väl bra att fortsätta med. Så jag tror det är klokt att planera för ökad produktion, men inte en fördubbling.
–
Jag är inte riktigt med på resonemanget att energilagringen bör vara i SE3&4. Jag tänkte (förenklad modell!) att det var lämpligt att ha den nära den intermittenta energikällan eftersom den har en hög maxeffekt (i fallet vindkraft, i alla fall). Stamnätet behöver då dimensioneras för den största förbrukningen, vilken troligtvis är mindre än den största produktionen. Det skulle kräva mer stamnät än vi har idag om vind+lagring ligger i SE1&2. Men är det något särskillt problem med det, om man bygger nödvändigt nät (vilket är dyrt och kan vara besvärligt med tillståndsprocesser etc)? Finns det någon egenskap hos elkraft som ligger utanför min enkla modell som säger att man måste ha produktion även vid mottagningsstället av en lång förbindelse?
–
Sedan finns ju den korta stabiliseringen av nätet där svängmassa agerar som ett väldigt kortfristigt energilager. Om man inte har svängmassa får man till exempel använda batterier och växelriktare, men det blir ju en extra kostnad. Över huvud taget får jag känslan att man nog *kan* få ihop ett bra energisystem med mycket sol och vind, men då måste man ha olika specialanläggningar för lagring och så vidare. Eller så kan man ha kärnkraft som löser allt på ett bräde, men som också kommer med sina nackdelar.
.
Hur man än vänder sig har man ändan bak.
@KF 2022-08-18 16:02 – 16:02
Jag börjar baklänges.
“Hur man än vänder sig har man ändan bak.”
Ja, tåget för detta tekniskt gick vid valet 2014. DÖ var viktigare politiskt i Sverige än att lösa våra verligt stora framtids problem.
Poängen med energilagring och dess anläggnignar som finns idag är att de alla arbetar med olika syfte. Batterier jobbar mot frekvensstabilitet medan pumpkraft jobbar med utjämning av energi mellan dag och natt. Sverige behöver utjämning från sommarhalvåret till vinterhalvåret. Skulle 65TWh mellan vänern och vättern ha 365 cykler per år så skulle nivåerna vara helt hanterbara i sammanhanget då det inte längre är större berg vi talar om.
I Norge har man redan byggt batterilösningar till en del av deras eldrivna färjor. Det rör sig inte om stora effekter men väl om så stor att elnätet inte klarar av att leverera den mängd effekt när de behöver det. De valde istället att sprida ut belastningen på elnätet över tid. Räkneexempel. 10MWh ska laddas på färjan på 10 minuter. Det ger en effekt på 60MW. Elnätet klarar 10MW varpå man bygger ett batteri på 60MW vid kaj för att kunna ladda färgan med 10MWh var 6:e timme från batteriet. I detta scenario är det tänkt att batteriet helt enkelt hanterar en lokal brist i överföringskapcitet.
Har vi 5GW höge förbrukning i söder i snitt under året så kan vi bygga 5GW mer elnät och låta elnätet köra maximalt över hela tiden och lagra överskottet i elnätet sommarhalvåret till vinterhalvåret. Andra alternativet är att vi bygger ut de 7GW som efterfrågan ökar på vinterhalvåret. Likväl kommer vi behöva bygga samma storlek på de energilager vi bytter. Oavsett om det sker i söder eller i norr. Vid byggnation i norr så kommer däremot kostnaderna för elnätet att vara signifikant högre i det ena scenariot. Detta är alltså en enkel modell som exkluderar en lång rad parimetrar. Som exempel så räknade Energiforsk med 900MW i högre kapacitet med alternativer R1/R2 kvar i befintligt elnät i sin kontrafaktiska analys i av elpriserna hösten 2021 som kom i början av 2022. R1/R2 produktion 900MW extra kapacitet i redan existerande elnät. Detta borde ge dig tydliga hintar om att lösningen “bygg mer elnät” oftast handlar om en tekniskt fantasi, förhoppning (eller vad man nu vill kalla det) än om en tekniskt möjlig lösning. Det krävs alltså en myriad av väldigt fördyrande kringlösningar på alla former av energilagring. Denna myraiad av lösningar är mycket beroende på var man lokaliserar energilagren.
Det finns även en romantiesrad syn i debatten kring vätagas. Hybrit behöver runt 2GW el för vätgasen (där den ersätter fossil kraft vid stålproduktionen). Dessa anläggningar är mycket dyra och kräver att de går dygnet runt. De kan inte byggas till 4GW för att endast köras halva tiden när “det är lågt elpris”. Sedan så är det såklart humor att samma människor som talar om vätgas ofta missar att det är vätgasproduktionen som sker på marginalen (i deras fantasier) och som man sedan ska bränna vätgas för att i andra änden hålla lönsamhet i annan vätgasproduktion (för tro mig de bygger inte vätgaslagar på TWh bredvid varandra och bredvid de anläggningar som behöver vätgasen i sig som insatsvara). Det är alltså många logiska luckor och resonemang i de politiska glädjekalkyler som berör allt som har med energilagring från sommarhalvåret till vinterhalvåret. I dagsläget hade alltså inga energilager i norr (SE1/2) medfört lägre elpris för SE3/4. Men det glömmer aktivisterna att berätta när de tar upp energilager.
“Eller så kan man ha kärnkraft som löser allt på ett bräde, men som också kommer med sina nackdelar.”
Med detta resonemang så kan den som säger det lika gärna börja peka ut vilka sjukhus som ska stängas i Sverige då det är energi som finansierar den välfärd vi har. Det är den krassa verkligeheten. För det är vad som hände när kalkylerna om 30TWh intermittent kraftproduktion byggde på “allt annat lika” kalkyler. 4 kkv färre och vips så har vi 10kr/kWh i SE4 som spotpris på sommarhalvåret bara för att de inte blåser i Danmark och Tyskland.
“Finns det någon egenskap hos elkraft som ligger utanför min enkla modell som säger att man måste ha produktion även vid mottagningsstället av en lång förbindelse?”
Ja. Mycket, men svängmassa är det enkla begrepp som förekommer i debatten. På senare tid har reaktiv effekt populariserats. Den viktigaste delen har du dock delvis med i din modell. Att el är en tjänst. Den förbrukas i samma ögonblick den produceras. Elen kan inte direkt lagras utan måste omvandlas till kemisk eller mekansik energi. Denna omvandling har som du nämnt förluster. Problemet är att alla sådana system av lagring kommer ha andra begränsingar. Vanligaste är hur snabbt man kan fylla på samt hur snabbt man kan tappa systemet. Som jämförelse. Vi har 16GW vattenkraft. 13,4GW är maximalt enligt vattenkrafsdomar. Det spelar ingen roll om vi har 10TWh eller 30TWh energi lagrade i dammarna. Vi kan endast få ut 13,4GW. Det är därför termen effektbrist är mycket viktigare än temen elbrist eller elöverskott. Om du har 10kr/kWh 10% av årets timmar så blir det 1k/kWh som snittpris även om det är priset 0 de andra 90% av tiden. En mycket stor andeldel av prisintegralen kommer från de övre timmarna med väldigt högt eller extremt högt pris.
Aproå kärnkraftes nackdelar så är de mest propaganda sedan ungefär 40 år tid. Slutförvaring är ett tekniskt löst problem sedan i varje fall 2015 oavsett vad miljörörelsen vill sprida för lögner om detta. Vänner sm räknat specifikt på detta talar om 2 bananekvivalenser i årlig exponering för de som skulle bo rakt ovanför i samband med ett större misslyckande. 1 bananekvialens är alltså den mängd radioaktivitet man får i sig då man äter en banan. De enda vetenskap somjag känner till som räknar med mer extrema sannolikheter är astronomin. Där kan de sätta risken till 1 på miljarden över 1 miljon år. Det farliga cesiumet från Tjernobyl har en halveringstid på approximativt 30 år. Det innebär att efter 300 år finns 1/1024 kvar. Ingen bryr sig ens om att räkna på hur mycket som finns kvar med miljörörelsens propagandasiffra på 100 000 år. CLAB har runt 8000 ton svenskt kärnbränsle vilket motsvarar 2 simbassänger 50m långa. Detta efter snart 50 års använding av kärnkraft. Så vart man än vänder sig så finns det ingen ända på kärnkraften. Bara för de som på idelogiska grunder förkastar den hittar den ändan, för i den ingenjörsmässiga verkligheten är problem till för att lösas, och vad än miljörörelsen kastar så är de problemen är lösta. Enda sättet för dem är att förneka att lösningarna inte lever upp till deras ideologi, dvs ren faktaförnekelse.
Detta är så vansinnigt! Stöd istället alla upptänkliga åtgärder för att minska strömförbrukning t ex effektivare eller alternativ uppvärmning, tilläggsisolering mm. Ett ROT-avdrag för alla typer av energibesparande installationer skulle kunna vara en möjlighet. Se till att solceller installeras där de gör mest nytta och mest kostnadseffektivt, dvs kanske inte av just de som “drömmer” om att ha solceller. Inför allmän timdebitering på el, så att folk får vettiga incitament att spara vid hög förbrukning/låg eltillgång. Försök om möjligt återstarta senast nedlagda Ringhals-reaktorn. Och sist men inte minst, såklart förbättra överföringskapaciteten norr-syd…
sluta med elbilar,elbåtar,elcyklar alltså.
Elcyklar tror jag är ganska marginella som strömförbrukare, i det stora hela. Med timtaxa på el så styrs elbilsladdningen till de billigaste timmarna, dvs då vi inte har elbrist. Marknadens magiska hand, eller vad det nu hette.
Du menar som inatt när elen ska kosta som lägst 460 EUR per MWh?
TV4 nu: Köp ny kyl och frys, använd inte golvvärme eller handukkstork.
Alltså, vad i helvete. Damma av baksidan av kylen?
.
AVGÅ ALLA!!!
+1
Tv4 ägs av Telia, Staten är storägare av densamma, rädda MP..
Är väl ett inte helt ologiskt resonemang. Kyl och frys, handdukstorkar och elgolvvärme är nästan det enda som drar ström hemma hos mig. Har fjärrvärme så husets transmissions- och ventilationsförluster belastar inte elräkningen.
Ett praktexempel på ett försök att linda symptom snarare än orsaken. Och spär dessutom på grundproblemet. Otroligt.
Som redan Reagan sa:
In this present crisis, government is not the solution to our problem; government is the problem.
Valfläsk eller höjda bidrag eller sänkt skatt. Alla ger de upphov till mer pengar att konsumera för utan att produktiviteten ökar, och då blir det sannolikt att inflationen ökar. Tillgång och efterfrågan.
Nu försvann ju mitt incitament att byta till energisnålare kylskåp. Det var vl därför man ville att elen skulle bli dyrare. Det blev bara lite väl bra
Vem subventionerar egentligen alla serverhallarna för Facebook,Amazon,google mm.?
Du.
i princip får dom tillgång till skattefri el.
Det var väl hon den rödhåriga som var ivrig att få hit datajättarna eftersom “det gav arbetstillfällen”.
“En uppskattning är att Microsofts anläggningar, inklusive dem i Gävle och Staffanstorp, tillsammans med Facebooks hall i Luleå och Amazons anläggningar i bland annat Katrineholm med råge överstiger 3 000 megawatt. Redan där bränns hela Forsmarks nettoeffekt. Och då återvinner Microsoft inte ens överskottsvärmen från datahallarna.”
Nu är ju inte “3000 megawatt” rätt benämning, men någon kanske kan korrigera med aktuella & korrekta siffror?
Som jag misstänkte då. då är det väl på tiden att jag får lite tillbaka också.
och du hoppas att du inte kommer få betala kalaset till slut ändå? Du lär inte heller komma undan notan som sedan följer.
Jo jag vet att jag blir rövknullad av politikerna.
Det skapades inte heller så värst mycket jobb, hallarna sköter ju i princip sig själva.
Facebook vet jag har massor med överskottsvärme. Har glömt siffrorna. Jag frågade dom varför de inte anslöt den värmen till fjärrvärmen. I Luleå finns så mycket industrier kopplade till fjärrvärmen att det inte var möjligt. De hade haft tankar på att göra det egna området snöfritt med överskottsvärmen. Då skulle de ju i varje fall spara kostnaderna för snöskottning. Någon nytta av överskottsvärmen skulle de ju få.
Jag rekommenderar starkt alla att se avsnittet som Axess TV har lagt upp på Youtube, där Jan Blomgren intervjuas om vindkraftens påverkan på elnätet. 30 minuter ren utbildning.
.
https://youtu.be/NU4LEJ4NTJE
Tycker vi nu i Sverige och övriga EU borde förstå att den sk ”gröna” omställningen inte fungerar.
På kort sikt, ta bort alla ”miljöskatter” på tex kraftvärmeverk. Självklart höga utsläpps krav på luften i övrigt men inte mot den så förhatliga koldioxiden.
Bort med alla subventioner mot serverhallar som dränerar landet på skatteintäkter (och el).
Gör om reglerna omedelbart vad gäller prissättning. Sätt ett ok lägsta pris på vattenkraft, kärnkraft, vind osv. Sedan får vi alla betala vad det i snitt kostar på respektive energislag. Är det 1% oljeeldade energi för 5kr/KW, så får vi alla betala det för den procenten.
På långsikt är det endast kärnkraft som fungerar i ett normalt kyligt Europa. Det tar väl 15år att komma ur denna ”perfekta storm”, men kan man snabbt ta vilka andra beslut som helst så går även detta att genomföra.
Den sk ”gröna energiomställningen” fungerade inte utan vi, EU och hela världen måste inse det.
Snarast!
En regering bör sitta max 8 år på raken för sedan infinner sig så sakteliga en maktfullkomlighet, vilket väl detta förslag/åtgärd får anses vara indikator på har börjat ske…
OL3 i Finland har väl kostat 85-90 miljarder SEK. Det aktuella stödet om 60 miljarder SEK, och det förra om 15, blir ju nästan ett OL3.
.
Eller förmodligen mer än ett OL3, när man erfarenhetsåterför och korrigerar för projektmissar och ändringar. OL3 har en effekt på 1600 MW.
Min personliga önskan vore snabbbygge av Ringhals reaktor 5 o 6 i samverkan med Vattenfall.
Korea kan ju bygga kärnkraft på 5 år.
Vi borde klara det på 6 år.
Vi måste jobba parallellt med tillstånd o planering o byggnation som när vi tog fram covidvaccinet.
Ringhals behövs för att klara svängmassan i elområde 3 o 4.
Energiforsk hade en rapport i februari att 30-50 lägre priser i vintras om reaktorerna varit kvar.
Samtliga 12 reaktorer i Sverige byggdes väl på ca 13 år. Egenutvecklad som grädde på moset, så det är bara att köra. Men den politiska viljan (=förståelsen) finns inte.
.
Samtidigt är tillståndsprocessen för vindkraft kring 10 år. Ngn kan säkert korriger +/- ngt år.
.
Precis som Kalle Karlsson skrev ovan så började problemen med nedläggningen av Barsebäck som också är bakgrunden till att danskarna la grunden till våra fyra elområden. Så det är sossarna som ligger bakom de också, även fast alliansen ”fick äran” att inför dem.
20-25 år lite beroende på hur man räknar.
Samtliga 12 reaktorer i Sverige byggdes väl på ca 13 år. Egenutvecklad som grädde på moset, så det är bara att köra. Men den politiska viljan (=förståelsen) finns inte.
.
Samtidigt är tillståndsprocessen för vindkraft kring 10 år. Ngn kan säkert korriger +/- ngt år.
.
Precis som Kalle Karlsson skrev ovan så började problemen med nedläggningen av Barsebäck som också är bakgrunden till att danskarna la grunden till våra fyra elområden. Så det är sossarnai som ligger bakom de också, även fast alliansen ”fick äran” att införa dem.
För de två senaste reaktorerna i Väst-Europa så ser det ut så här: 1) Olkiluoto 3, byggtid 17+ år, budget ökning 267% (från 3 miljarder Euro till 11 miljarder Euro enligt Wikipedia); 2) Flamanville 3, byggtid 16+ år, budgetökning 479% (från 3.3 miljarder Euro till 19.1 miljarder Euro). Med byggtid menas enbart själva byggandet, planering och söknad av diverse tillstånd etc. har inte tagits med.
.
Energiforsk rapporten sa att elpriserna i SE3 & SE4 skulle varit 30-45% lägre om Ringhals 1&2 hade varit kvar, och 35-50% lägre om man skulle bygga ut 3.5 GW offshore vindkraft.
.
Det är idag väl helt lagligt och fritt fram att bygga upp till 4 nya reaktorer vid existerande kärnkraftverk — men viljan verkar inte så stor att göra det såvida inte skattebetalarna pyttsar in 100-tals miljarder.
.
EU har planer om att speeda upp tillståndprocesserna för vindkraft; målet är max 1 år för “normala” områden och max 2 år för “speciella” områden. I vilket fall som helst så kommer nog tillståndsprocessen för nya ställen alltid vara snabbarre för vindkraft än för kärnkraft. Och att vindkraft och solkraft går mycket snabbare att bygga än kärnkraft är väl uppenbart.
Solkraften har bara ett litet problem, den gör absolut ingenting för att lösa elpriserna till vintern. Inte nu, inte i framtiden. Alla stöd till solcellsinstallationer är enbart ett rent riktat bidrag till välbeställda villaägare.
Detta eftersom transmissionsnätet är begränsat.
Utbyggd vindkraft, främst off shore i SE3 och SE4 skulle leda till lägre energipriser men emellanåt stora problem med överföringskapaciteten. Det kommer krävas en installation av ett antal reservkraftsturbiner som kan köras för att balansera de perioder med låg vind.
Nja, bara AC på sommaren gör väl att vi skulle behöva mer solkraft för att hantera dagstopparna sommartid. Så även om jag är med på att solkraften inte har effekt på vintern så finns det ändå en poäng med att oljekraftverket i Karlshamn bara jobbar på vintern tillsammans med servicenedstängd kärnkraft.
Karlshamn går mer och mer under andra tider än vintern. Ju mer icke planerbar kraft dess större problem med balanskraft. Tillslut räcker det inte med Karlshamnsverket.
Att göra rätt på en gång har alltid varit bra förr i tiden. Nu är mantrat att ger fel gör om. Till vilken kostnad. Hur många miljarder ska det kosta oss innan vi röstar bort felgörarna.
Och Koreanerna bygger på 10-12 år från beslut på greenfield.
OL3 gick åt fanders av två primära orsaker.
1. Samarbetet mellan Siemens och Areva gick åt fanders i samband med Fukushima då Merkel la om Tysklands energipolitik igen och Siemens ville dra sig ur med omedelbar verkan för att vara goda tyska företag.
2. Areva som fick kontraktet som huvudentreprenör har aldrig någonsin i sin historia projektlett ett bygge av ett kärnkraftverk. I Frankrike så var det EdF som projektledde byggena och hanterade allt annat med Areva som underleverantör av reaktorn.
Därtill en idiotisk mentalitet i byråkratin där i praktiken inget får återanvändas som lärodom mellan kraftverk. ALLT! ska prövas unikt specifikt för varenda plats på varenda reaktor. Det finns helt enkelt ingen logisk rimlig anledning bakom detta men det gör byggen av kärnkraftverk nära på omöjliga ur ett byråkratiskt perspektiv.
Jag kan i princip garantera att om regeringen ger Vattenfall uppdraget “innan mandatperioden är slut ska ni ha påbörjat bygget av minst 1 reaktor i Ringhals” och samtidigt ändrar regelverket till SSM så att man inte behöver testa varenda pryl utan litar på att Koreanerna vet vad de gör (det gör de) så kan man få ett kraftverk på plats inom en 10-12 års period som kommer vara på budget. Helt enkelt omvänt mot vad sossarna gjorde med vattenfall tidigare.
Eller litar på STUK och beställer en OL3, med placering bredvid Barsebäcks kraftstation.
Tillfartsväg är anpassad för tunga transporter, dst finns gott om slyskog intill där man kan riva och djuphamnen kan fungera som både in och utskeppning av materual oxh rivning. Berggrunden är välkänd och det finns ett ställverk med kapacitet och snart även nät till/från med ökad kapacitet.
Bästa av allt är att man kan ge ett finger åt danskjävlarna.
Jag har 5 km dit som vinden drar med I-131 och det är inget jag bekymratr mig för.
Sannolikt avsevärt större problem att placera i Barsebäck även om det såklart skulle vara ännu bättre utifrån nätets effektproblematik. Absolut bäst skulle dock vara ännu närmare Malmö-Kph och koppla ihop kylvattnet med fjärrvärmen om man nu ska fantisera. (led ett fjärrvärmerör över bron och försörj Kph också så kan de skrota sina gas/kol kraftverk som försörjer staden med värme win-win för alla)
Alla dessa j-val kompensationer. Låt det svida och gör något långsiktigt åt situationen. De som inte har råd med räkningen får väl gå till soc och be om pengar och motivera varför de måste ha Netflix, mobilavbetalning, leasingbil, renoverat badrum, utlandssemester, nätshopping osv. Någonstans måste vuxna människor kunna anpassa sig till rådande situation, oavsett vem eller vad som orsakat den.
Fido-fällan.
Ja o nej, det är regeringen som satt oss i denna sits, soc kommer från kommunen, de har inte /kommer inte få högre skatteintäkter under denna inflationsvåg, så de har inte råd..
Funderar på att bygga eget vindkraftverk på 2 MW kostnad 30 milj. Vid elpris 2:-/kwh och optimal vind ger det 4000:- per timme under vinterhalvåret. Ett blåsigt dygn 96000/dag och 2 880 000 per månad vid rätt betingelser. Kombinera det med solcellspark med 2 MW solceller. Kommer ju kunna pilla mig i naveln och bli tidig pensionär.
Har inte tittat på någon ekonomisk kalkyl för vindkraftverk men tvivlar starkt på att investeringen är betalt på mindre än ett år…
Elbaron
Haha, den titeln är ju värd … en rejäl stöt. Kunde trycka upp etiketter och sälja för multum.
Gardera med krysch, som Putte Kock sa, i form av batteribankar.
Eller gå el in och tryck upp El Méson, som Microsofts kantin i Kista Valley hette. Kommer att bli El Boss,soon. Elementärt.
Hade en granne som gjorde en förstudie om vindkraft för 20 år sedan. Då slutade det med att det inte var lönsamt, men då kostade elen 0,20 kr/ kWh idag minst tiodubblat
Kan ju sno den förstudien. Ge ett par hundringar för arbetet.
Egen vindkraft på 2MW är troligen inte så lönsamt. Normal investeringskostnad brukar räknas till ungefär 10 Miljoner per MW men det är för lite större verk, gissar runt 3MW. Kan nog vara svårt att ens få tag i något mellan 1,5 och 2,5 idag.
I skalan mellan 1-3MW tror jag mer på solkraft på “dålig” outnyttjad åker. Något jag själv funderat allvarligt på.
(påverkar fastighetsvärdet mindre och inga samråd)
Sätt ur en rättvisesynvinkel borde det ekonomiska systemet runt elförsörjning bygga på vilket klimat man bor i, som då korrelerar med energibehov.
Exakt samma hus som står i Östersund, Örebro, Ystad, Berlin, Paris, Lissabon har helt olika energibehov på grund av olika medeltemperatur.
Rimligt vore därför att varmare länder subventionerar kallare, och varmare regioner i ett land subventionerar kallare, i alla fall om det ska vara en gemensam marknad. Eller snarare ett gemensamt elnät, marknad kan vi nog glömma att det är.
På nätet är alla adresser grå, eller nåt lika djupsinnigt.
Tills det efterfrågas kylning. Payback time.
Varmare länder har högre energibehov under sommaren än vad vi har, vilket dessutom gör att solkraft faktiskt har en maxeffektsänkande funktion där jämfört med i Sverige.
Det bor fler väljare söderut… .
Någon från S D bråkade faktiskt i riksdagen förra bidragsomgången.
.
Det var djuuupt orättvist att folk i produktionsänden av Sverige fick lika mycket i bidrag som folk i konsumtionsänden. Hupp.
Skulle till Tumba.
Fastnade således halvvägs? 😉
Du blandar ihop begreppen. Konsumtion och produktion har inget med medeltemperatur att göra. Även om det till viss del slumpar sig så i Sverige.
Visst har det det! En gigantisk solcellsanläggning.
Var skulle den placeras på marknadsmässiga grunder? I kalla Lappland eller varma Skåne.
Sätter du den i varma Skåne så kanske den fungerar till x antal villor. I Lappland fryser de ihjäl på vintern även om de bara kopplar till hälften så många villor.
Men… Detta går ju inte. Om prismekanismen sätts helt ur spel så tar elen slut. Ju.
Bodde i USA då det var “rolling blackouts” i Kalifornien, se “2000-01 california electricity crisis” på wikipedia. Kalifornien hade 45 GW installerat och behov för endast 28GW, likaväl lyckades electricty traders manipulera priserna så mycket att de kunde vara ibland 20 gånger högre än normalt.
.
Nuvarande elpriser stinker lång väg, och några få aktörer tjänar enorma pengar på alla andras bekostnad. Skulle inte förvåna mig om det är en stor del “market manipulation” involverat. Och bli inte förvånade om diverse kraftverk “bara måste” stängas ned eller minska produktionen under kommande vinter, allt för att öka el-priserna lite till…
Om jag hugger kablarna till EU imorgon.. så kan du vara säker på att elpriset är under 1 kr igen.. Sug på detta..
Och risken för strömavbrott eller effektbrist ökar. På gott och ont är vi beroende av importen numer.
Det är dags att Svk och Nordpool redogör dagligen för bud och elflöden. Och varför de importerar lokalt? Sånt sätter priset och det är bara de som vet. Men de håller oss ovetande. Det är nåt skumt som pågår och det är ett omfattande hemlighetsmakeri. Buden är som jag förstått hemliga. Vi betalar dyrt för elen och vi ska banne mig få veta allt.
Du kan ju börja med att fråga MP, de vill ju inte att sanningen ska fram, uppenbarligen kostar det 60 miljarder att ha dem som själsfränder..
Miljöpartiet får till och med Amineh Kakabaveh att framstå som billig.
Sjukt att man beräknar ersättningen på summan och inte ökning i %.
De i lägenheter, även ettor och tvåor som har haft eller kommer få en 50% ökning får ingen ersättning. Även om det är mindre summor är det ändå en stor ökning.
Ingen vet hur ersättningen kommer se ut eller om den ens är laglig. Att dra några slutsatser utifrån hur den totalt idiotiska var konstruerad senast är för tidigt. (vem i hela fridens namn anser att en “trappa” är vettig istället för en linjär ersättning om man nu ska ha det…)
Lite off topic, men har ni fått röstkort? Har inte kommit till oss i granbskapet ännu, valmyndigheten meddelar mig att den 24/8 skall de ha kommit, upplever det som om de är lite sena.
Något jag tänkte på igår är att SvK borde kunna snabba på processerna med att bygga nytt genom att använda delar av flaskhalsintäkterna för att smörja hjulen och ge bättre ersättning till markägarna. De är en stor om inte det största hindret från bygget av nya stamledningar men ersättningsnivåerna för markintrång är patetiska idag.
Planen ör nog att effektivisera denna delen av processen.
Dvs som Heasm66 föreslår skall man köra över fler lokala intressen for the greater good.
Markägare, kommuner etc.
Troligen är det så. Att ge skälig ersättning till markägare och de som påverkas av olägenheter brukar inte stå högt i kurs hos någon. Därför ev kompensationer för vindkraft absolut ska till kommunen och inte fastighetsägare. (för nya multikultikomplex är vad exempelvis Sveg och andra kommuner behöver snarare än injektioner i det lokala näringslivet)
Det är helt fel att sätta marknaden ur spel genom att subventionera höga elpriser.
.
För det första visar ju överskottet Sv. Kraftnät nu fått tydligt att överföringen nellan elområdena har för liten kapacitet.
Detta överskott bör ju givetvis användas för att öka överföringskapaciteten så att elpriserna i södra Sverige blir lägre på riktigt.
Om pengarna slösas bort på valfläsk blir ju situationen aldrig bättre.
Om inte överföringskapaciteten byggs ut ökar risken att södra Sverige får elbrist vilket försvårar möjligheten att etablera nya företag.
.
Ingen har glädje av subventionerad el när det inte finns el i eluttagen.
.
För det andra är situationen i år med krig i Ukraina och Ryssland som använder “gasvapnet” mot Europa speciell.
För att Europa som helhet ska komma ur vintern 2022/2023 på ett bra vis måste alla hjälpa till att spara på energi.
Varje sparad kWh el som vi i Sverige kan spara och överföra till Europa motsvarar två kWh gas som kan stoppas in i ett gaslager istället för att använda i ett gaskraftverk. Dessa besparingar kan vara avgörande för hur industrin klarar sigoch hur lite obekvämt det blir för oss. Detta i sin tur kan påverka Europas vilja och möjlighet att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland.
.
I det läget är det direkt olämpligt att subventonera elpriset så att vi kan använda mera el när det är mindre elanvändning som är bra.
.
Sanningen är att Europa under årtionden har varit beroende av energileveranser från Ryssland.
Varje missbrukare, vad än beroendet är, måste genomgå en smärtsam rehabiliteringsprocess för att tillfriskna och få en bättre framtid.
Kloka ord av Ukrainas utrikesminister Kuleba.
.
Låt oss nu ta oss igenom denna rehabilitering tillsammans med Ukraina. Inga vedermödor för oss kommer att vara ens i närheten av vad befolkningen i Ukraina kommer att tvingas genomleva denna vinter.
.
Gå inte på politikernas löften/valfläsk utan se till att spara el och använda elen när den är billig, för när elen är billig använder inte Europa gasen för att tillverka el utan stoppar in den i sina gaslager.
.
PS
Om detta redan är skrivet ber jag om ursäkt, men jag blir heligt förbannad på politiker som köper röster utan att tänka.
Preliminärt går 30 Mdr av flaskhalsintäkterna, som inte är en skatt, tillbaka till privatpersoner och företag. Inte 60 mdr, som bloggen felaktigt anger. En dementi kunde vara på sin plats, då uppgiften står i artikelns rubrik och återupprepats flitigt i kommentarsfältet. 7 Mdr är redan vikta för reinvesteringar i elnätet. Hur de 30 återstående Mdr kommer att användas, återstår att se.
Man får vara bra konspiratoriskt lagd, för att se återbetalningen av årets extremt höga flaskhalsinäkt för SvK, som en muta för att rädda kvar MP i riksdagen. Ett normalt år täcker flaskhalsintäkten reinvesteringarna i elnätet.
Sannolikt är Statsministerkandidaten Ulf besviken över att Statsministerkandidaten Magdalena, hann först ut med vad man vill göra med överskottet i SvK och sopade hem alla poängen.
Varför inte förbjuda export av tex. bussar från Sverige?
Bussar skulle då bli jättebilliga och kollektivtrafiken skulle kunna byggas ut nästan utan kostnad.
.
Varför inte subventionera räntorna som nu stiger.
Det är säkert många flera som förlorar mycket mera på stigande räntor än på höga elpriser.