Elpriserna håller bokstavligen på att explodera. Vattenfall erbjuder nu fast elpris 12 månader till priset 275 öre exklusive moms och 199 öre i tre år exklusive moms. Det kan jämföras med ett rörligt elpris om 120 öre i juli. Elpriset väntas alltså mer än dubblas i vinter, då medelpriser de kommande 12 månaderna ska bli 275 öre enligt Vattenfall. Räkna med månadsmedel på över 4:- SEK per kWh i vinter, utan moms och övriga skatter.
Alla siffror är avrundade och gäller SE3 Göteborg – Stockholm. Antagligen är det ännu värre i SE4 Skåne.
Ett medelpris på 275 öre de kommande tolv månaderna när elpriset i juli var 120 öre innebär grovt förenklat att elpriset grovt förenklat väntas i månadsmedel bli (275-120)*2+120=430 öre per kWh exklusive moms och energiskatter. Detta alltså att sommarpriset är 120 öre och vinterpriset 430 öre för ett medel om 275 öre. Det är förstås en förenklad beräkning, då man t ex inte förbrukar lika mycket på sommaren som på vintern.
Elpriserna tar alltså rejält fart nu.
På tre år är Vattenfalls bundna elpris 199 öre per kWh, eller något lägre, vilket är ett högst relativt begrepp i sammanhanget.
Kör man rörligt elpris och gör av med 2 500 kWh per månad landar elräkningen i vinter på cirka 12 500:- SEK inklusive moms för en månad. Energiskatten som kommer elnätsräkningen är i sammanhanget med sina 36 öre per kWh bara avrundningspengar.
Släng sedan på kanske dubblade eller tripplade räntebetalningar på villan, så kan det bli lite trist stämning kring glöggen och Kalle Anka i slutet av december. Eller i januari när decemberräkningen ska betalas efter att man festat upp alla pengarna på julen.
Att vara regering efter valet i september kommer bli en riktigt spännande upplevelse. Och nej, inget regeringsskifte kommer hinna ordna detta, då det tar 10-15 år att få ordning på energisystemet i Sverige.
Det finns dock leverantörer som erbjuder lägre elpris, nere vid 250 öre per kWh före moms närmaste 12 månaderna. Vintern kan ur det perspektivet bli dubbelt intressant, för frågan är om vi kan undvika konkurser denna gång. Elpriserna sätts utifrån terminpriser, som alltså speglar förväntningarna på elprisets utveckling under vald tidsperiod. Och det ser alltså ut som att dessa nya skyhöga elpriser är här för att stanna. Ett 10-årsavtal landar t ex på 260 öre ex moms hos en leverantör. Att priserna och terminerna ligger så även tio år framåt bevisar att detta inte är Putinpriser som politikerna försöker skylla från sig med.
För övrigt kommer skuttet i elpriserna nu nog knappast dämpa inflationen, åtminstone inte för augusti. Sedan kommer de omfattande matprishöjningarna i september, eventuellt redan innan valet.
Låt oss nu samlas och minnas vilkas politik under åtta år i samarbete med S och i fyra år innan i samarbete med Alliansen som försatt oss i denna situation.
210 kommentarer
Bra här, hoppas alla energifrågor flyttar hit!
Det finns bara en enda lösning för detta. Det är att omedelbart sluta bygga vindkraft på andra ställen än i SE1 och att lika omedelbart ändra Lagen om kärnteknisk verksamhet, samt att partierna kommer överens om en långsiktig plan där de inte lägger sig i detaljer utan bara tar fram långsiktig stabilitet för kärnkraft.
Den som vill bygga vindkraft någon annanstans än i direkt anslutning till vattenkraft i norr har imte förstått problemen alls och saknar grundläggande kunskap om situationen. Börja med att läsa Svenska Kraftnäts rapport för 2022.
Vi har idag akut effektbrist i söder och det enda som kan avhjälpa det är mer tillgång till baskraft.
Är väl i söder produktion behövs långt mer än SE1?
Hur kan vi ha akut effektbrist när vi just nu exporterar 2773MW från SE4 till utlandet ?
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Antagligen för att det finns ett krav från EU att vi ska exportera. https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2022/beslut-fran-ei-i-fragan-om-undantag-fran-70-procentregeln/
Troligtvis för att det blåser rikligt över hela landet just nu och vindkraften levererar, och/eller för att elbehovet är något lägre just nu. Eftersom att el inte kan lagras i stor skala ännu så finns det inget motsägelsefullt i att det råder akut effektbrist samtidigt som det vissa dagar kan finns ett elöverskott.
Ajut betyder iofs precis i aktuell stund så du kan missuppfattas när du använder det som du gör. Det kan däremot uppstå effektbrist under kommande vinter.
*Akut
Det syftar på systemet som helhet, inte på att det råkar blåsa en dag.
Vindkraften har levererat mellan 2 och 11 procent, ca 300 till 1900 MWh de senaste 3 dygnen. Det är väldigt lite med tanke på 12,2 GW installerad effekt. Exporten har varit minst 5 GWh konstant. Det kan inte vara vindkraften som orsakar exporten. Den har förtur men ger inte mer nu. Det är vattenkraften som ger mycket el nu. Och den kan regleras ner när det blåser.
TeBz 2022-08-01 15:52 – 15:52
Därför att elförbrukningen (energi) under vintern är drygt 50% högre än nu
202102 =13631GWh toppeffekt 25302MW
202107 =8323GWh toppeffekt 14333MW
Att sluta bygga vindkraft löser inte problemet, mer vindkraft gör en liten men avtagande nytta. Låt de som vill bygga och har en plats som inte stör bygga.
Vi behöver kraft som levererar när den behövs, kör mer elproduktion i kraftvärmeverken, renovare och bygg oljeeldade reservkraftverk och turbiner medan vi väntar på att nya kärnkraftverk blir klara.
Magnus Redin:
Att sluta bygga löser inte problemet. Men löser det problemet att fortsätta bygga?
Det är inte några större fel på lagen om kärnteknisk verksamhet. Det är miljöbalken som är bromsklossen för nyetablering av kärnreaktorer i Sverige.
Jag bor i SE4 och har EON som leverantör. De ska ha 527 öre KWh för ett ettårigt fast avtal. 275 öre som erbjuds i SE3 låter fantastiskt i jämförelse…..
Diskuterat lite energipolitik med S/MP/V/C människor.
.
Deras ENDA argument är “men alternativet till oss är SD”
Och ja. SD är en brun röra av “fd” nazister och rasister. Men lite andra argument borde vänstern ha.
M folket blir lika kränkta när man frågar hur de ska vara trovärdiga i försvarsfrågan då de stått för en hel del av neddragningarna på försvaret och inte heller kommit med mer pengar dit i sina budgetar som S/MP/V/C röran regerat på
Sebulon Starfighter 2022-08-01 13:03 – 13:03
https://www.svd.se/a/pRj36/lofvens-faktafejk-snedvrider-forsvarsdebatten
Och samtidigt vill M som är livrädda för Kina när det gäller vindkraft inte svara på hur de ska lösa problemet att den enda SMRreaktorn som finns att kanske köpa idag är kinesisk. De vill inte heller kommentera hur nya reaktorer om 5 eller 8 år kommer att lösa effektbrist i vinter.
Just det har jag inte sett (har inte letat heller, är ganska trygg med var jag kommer att lägga min röst om några veckor), men att det tar tid att lösa ett faktiskt problem är ju bara fånigt att använda som argument för att man inte ska börja jobba på att lösa problemet. Problemet finns ju; gör vi inget så finns samma problem kvar om 10 år, gör vi något så kanske problemet är löst eller åtminstone mindre.
Ms valtaktik har varit att få det att framstå som att det bara är att trycka på en knapp så ploppar det fram reaktorer. Så fungerar det inte, det vet M också.
“Valtaktik” var väl kanske att ta i. Känns som att debatten varit extremt lam från alla håll inför våra stundande val.
Men Hannibal hur naiv får man vara. Det är väl ändå S/MP tillsammans med stödpartier som V Och C som innehaft makten under denna tid. Det blir bara meningslöst svammel när man försöker påstå för att regeringen inte löst någon tillförlitlig el så skall man inte sätta igång ny kärnkraft för att det tar för lång tid att bygga. Sanningen är att om 8 år är bristen på el ännu större och kärnkraften behövs ännu mer. Vi behöver även förlänga och starta befintliga reaktorer. Tillsammans med allt tänkbara lösningar som kan påskynda utbyggnad ave el och el nät
Ju längre tid det tar att fixa desto viktigare att sätta igång NU och inte förhala ytterligare.
hanibal 2022-08-01 13:05 – 13:05
Hur löser nuvarande Regering ev. effektbrist i vinter ??
Märkligt att det bara är oppositionen som har krav på sig att lösa Regeringens problem ?
Vilken minesisk SMR då?
–
Vad jag sett så är det bara en amerikansk som är typgodkänd? Och det alldeles nyligen.
Vad menar de? Är kärnkraft lika med extremhögern för dessa personer?
ja, ondskans imperium för di grune.
Kärnkraft är inte extremhöger. Att ha invändningar mot förd politik är extremhöger, ett kraftfullt sätt att tysta oppositionen även om diskussion inte på något sätt rör extrema åsikter.
Klockrent inlägg! Helt rätt att belysa värdet av att skaffa ved och installera vedkamin eller motsvarande! Jag hoppas så innerligt att MP åker ur, för det blir då tydligt att deras fossilfria ambition inte är problemet utan att deras ”rycka på axlarna”-attityd till energibehovet straffar sig, som det bör! Och att allmän inkompetens straffar sig.
Regeringen skulle kunna göra en hel del ändå. Exempelvis skulle man kunna ta bort energiskatten vilket är en minskning med kostnaderna på runt 10% eller något (troligen får staten ändå in pengar via momsen som täcker det med råge).
Man skulle kunna sänka momsen på el.
Man kan dra Tyskland inför skranket på samma sätt som Danmark gjorde med Sverige för att tvinga fram elprisområden i Tyskland.
Lyckades binda till 99 öre/kWh över 3 år i juni. Kan ha varit bästa affären jag gjort i år…
Gratulerar. Dubbla priset nu.
Har fortfarande ett fastpris på ett år som löper ett litet tag till på 57 öre ex moms. Jag lyckades för en knapp vecka sedan binda för fortsättningen på tre år ytterligare till 156 öre ex moms. Det går fort nu.
–
Som påpektas tidigare skulle man nästan önska att valet hölls ca ett halvt år senare så att de röstberättigade fått känna inpå bara skinnet vad den energipolitik som förts verkligen kostar dem. Nåja en hel del börjar väl fatta redan.
SE3
Blir spännande. En kall februari så ligger vi på ca 3000 kWh. Väntar också på argumentet att nätkostnaderna har släpat efter och måste höjas för att finansiera nätutbyggnaden vilket leverantören höjt ungefär vart 6 månad med samma argument. Verkar svårt att få till den där utbyggnaden.
Vilket elområde? Låter som SE1 eller SE2…
Jag har bevakat bindningspriserna för 3 och 4 och de har varit skyhöga hela sommaren
Mina 99 öre är i SE3. Liten lokal aktör med viss egen produktion.
Idag erbjuder de samma avtal för 193 öre ex moms.
Ja, jag gråter inte heller. Har bundet på 35 öre i ytterligare 2 år.
Efter det kommer egen ved och braskaminen att gå varm.
Det otroligt dåligt konstruerade elprisstödet i vintras gav mig dessutom 10.000:- rakt ner i fickan utan några extra kostnader för el.
Vilket elområde?
Lyckades binda för tre år i slutet av förra året till 51 öre exkl moms i elområde SE3. Fick tillbaka mer än vad elen kostade i vintras.
Jan Blomgren går igenom och förklarar mycket bra och lättfattligt i https://www.villaagarna.se/debatt/energi2/hur-mar-vart-energisystem/
Men det kan sammanfattas med:
Utan fungerande baskraft, vatten- resp kärnkraft, kan vi glömma ALLT vad välfärd och sociala skyddsnät vi vant oss vid. Inget kommer fungera. Allt snack om vinster i välfärden, vård, omsorg, ev bruna tendenser. Helt egalt när vi fryser utan någon ljusning.
Vindkraften är en systemförstörande gökunge.
Mycket bra! Tack för länken. Vindkraften är värre än bara en systemförstörande gökunge. Den väger knappt upp sitt eget co2 utsläpp vid tillverkning och skogsröjning för uppställning innan den gjort sitt.
Elmarknaden är dysfunktionell på många sätt. Ur mitt perspektiv skulle jag vara happy med möjligheten att köpa planerbar el som skapas av uteslutande kärnkraft och vattenkraft. De som vill ha vindkraft bör ta konsekvensen av sitt val och acceptera att det inte finns någon el i kontakten en store del av tiden…… På samma tema kan ifrågasättas varför Vattenfall i syfte att upprätthålla export av dryga 5000 MWh per dygn (den inhemska konsumtionen ser ut att ligga kring 13 000 Mwh) tömmer vattenmagasinen när vindsnurrorna tickar på 3%-ish…… Riskprissättning som baseras på vilken leverans vindkraftparkerna genererar kanske kan vara en väg framåt? Om man vill ha säkerställd elleverans är det givetvis värt mycket mer än att man kanske får leverans, vilket inte sker allt för ofta när det inte blåser…… Är det något som hindrar att överföringsavgifter för export ökas väsentligt samt att den basproduktion som genereras från vatten-/kärnkraft används för att tillgodose det nationella behovet.. ? (och att prissättningen baseras på var detta utbud/efterfrågan möts)… Som systemet är konstruerat idag är det uteslutande till nackdel för de svenska skattebetalarna och dessutom till priset av förstörda landskap. De som har importbehov kan väl sätta upp egna lösningar för energiproduktion samt kanske ägna sig åt att spara energi…
När jag tecknade avtal nyss med Vattenfall, se ovan, så levererades elen i form av “fossilfri mix”. Det var default-valet så att säga. Man kunde välja annat exempelvis kärnkraftsel, men det påverkade inte priset.
Kärnkraft = fossilfritt
Vattenfalls fossilfria mix består av kärnkraft och vattenkraft.
Jag ser det nu. Kostar det anmorlunda tro om man vill ha vindkraft? (Jag kan förstås ringa och kolla.) I alla fall blev det ingen skillnad om man valde kärnkraft istället för fossilfri mix. Det frågade jag om.
Nu ser väl fyllnadsgraden ok ut i vattenmagasinen. Verkar vara runt 80% (90% i SE1 & SE2). Nu är väl inte vattenmagasinen så stora i SE3 & SE4 men lite mer vindkraft verkar det finnas utrymme för. – https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-magasinslage-sverige-veckorapport.pdf&ved=2ahUKEwiaye_Uz6X5AhUTQPEDHW_lA-oQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw1cc3ephSuEoHLDrmk2WUMp
Förr kunde fyllnadsgraden påverka priserna neråt på terminerna.
Vi är långt bortom den punkten nu.
Antingen löser nästa regering problemet denna vinter eller så får man ett allt allvarligare sysselsättningsproblem under resten av mandatperioden.
Det finns två lösningar, en med svagare effekt och det är att beordra SVK att köra hårdare, dvs lägre marginal i transmissionsnätet och på så sätt öka överföringen söderut. Risken för nätinstabilitet ökar därmed.
Den andra är helt enkelt atr begränsa exporten i strid med de regelverk som gäller. Man släpper bara på när det är kris hos tex danskarna, ex vid lite vind. Då begränsas antalet pristoppar och följs av dalar med lägre elpriser.
Det skulle dock förvandla Sverige till Nordeuropas morsvarighet till Ungern på energiområdet. Norrmännen kommer troligen begränsa sin export till oss.
Vår känslighet för störningar ökar.
Det får också andra konsekvenser, men det är kanske dags att Sverige sätter ner foten gentemot våra nordiska grannar som utnyttjar det svenska stamnätet?
Norge till Danmark, Norge till finland, alla till Baltikum (där bör vi inte strypa)
Valde bundet i 3 år på 105 öre i april i år (SE3) dvs ändå efter att kriget i Ukraina börjat och det var helt uppenbart att Putte tänkte veva med energivapnet så mycket som möjligt. Valde Vattenfall framför några mindre handlare som var något öre billigare, tror inte att Vattenfall tillåts gå omkull om priserna drar iväg nåt enormt.
Innan energikrisen hade jag tänkt köra Tibber och spotpris för att ladda elbilen billigt under lågpris (natt). Men kom fram till att vår bil har dragit knappt 200 kWh / månad i medel senaste året så det var en rätt liten potentiell besparing jag hade kunnat göra i utbyte mot att vara helt exponerad mot marknaden under vintern. Det är ju värmen i huset som står för förbrukningen, svårt att anpassa det till lågpris enbart.
(s)(v)t trummar så klart, på bästa plats, hur du som individ kan/ska/bör ta ditt ansvar för att minska din elräkning. Smarta alternativ så som: välja när man dammsuger, inte glömma att stänga av lamporna, och se över vilka enheter som verkligen måste stå på standby. Föga förvånande finns inte det smarta alternativet att rösta bort miljöpartiet med, och inte heller återstart av de i förväg nedstängda reakorerna. Trots att båda dessa två förslag, enskilt, har mer effekt än alla de av (s)(v)t utskrivna förslagen tillsammans.
Idiot-rekommendationer alltihop. Stänga av standby, du sparar kanske en kilowatt på tre år. Välja när man dammsuger, de flesta har inte timmätning. Stänga av lampor, de flesta har led som knappt drar något. Följ alla råden och du kanske sparar en tjuga om året.
@erik2 …. vad hjälper tidpunkt på dygnet för din elkonsumtion givet att du inte har ett avtal med timdebitering?
Fråga inte mig, fråga SVT. Det var inte mitt förslag. Mina förslag är att sätta igång reaktorer i den mån det är möjligt, bygga nya, och rösta bort miljöpartiet. Men det är väl (s)olidariskt att inte förbruka när det är som kämpigast med priset för de som faktiskt har timdebitering, även om du inte själv har det, eller något sådant?
Det hjälper inte dig personligen men det hjälper på samhällsnivå om elförbrukningen är jämn på dygnet. Om det fungerade perfekt skulle också elpriset bli lägre även om du inte har timdebitering. Sambandet är dock ganska svagt.
De i förväg stängda kärnreaktorerna går inte att återstarta, tyvärr.
I maj rekommenderade “kundkraft”, en tjänst som förhandlar
för anslutna kunder i grupp att inte binda bundet till elpriset strax
över 1 krona/kWh och ligga på rörligt tills vidare. Det visade
sig vara ett uselt råd.
Utvecklingen med stigande elpriser har pågått under flera år.
Till en början smygande men nu allt mer accellererande. Jag fick tipset
att söka på World Economic Forum och de åsikter som vill göra gällande
att det hela handlar om att då medelklassen konsumerar mer än vad planeten
kan klara gäller det att begränsa denna överkonsumption.
Är man konspiratoriskt lagd kan man fundera på om detta är
sant men man kan ju som sagt fundera. Alla miljöinvesteringar brukar
vara lönsamma för de som är först med att anamma dom.
Men till slut kommer “staten i kapp”. Att elbilar inte skulle
klara sig utan de fossilbränsledrivna fordonens kostnader i längden
inses lätt. Såklart skall elbilen kosta motsvarande “20 kronor/litern”
att köra. I USA är det redan “property tax” på elbilar i några
delstater.
När det i nyhetsmedia upprepas hur mycket elbehovet kommer att öka
framöver noterar jag att inget verkar kunna göras i närtid för att
möjliggöra detta. Hela tiden handlar det om decennier.
Precis nu meddelar nyheterna/GP att Svenska kraftnät beviljats
pengar för att modernisera åtta stamnätstationer. Dessa medel
kommer dock ej att påverka situationen i närtid. GP skriver också att
Svenska kraftnät har resurser för större investeringar
men måste få grönt ljus från Regeringen. Vad väntar man på?
Det tragiska i allt detta är att en stor del av eländet beror
på politiskt motiverade beslut, där Sverige som en gång haft en
väl fungerande energiförsörjning nu inte har det längre.
När elpriserna biter alltmer kommer folk givetsvis att sluta konsumera
i ren panik vilket riskerar att utlösa en implosionseffekt som kommer att märkas i
skyhöga arbetslöshetssiffror, stormarknader med nerlagda och igenspikade
skyltfönster och rasande fastighetspriser.
Inte bara i Sverige utan även på andra håll i Europa.
Allt sådant kommer att spela den ryske diktatorn i händerna.
En ekonomisk konfliktfrontlinje som han är väl förberedd på.
Han kommer till ett dukat bord. Frågan är om Ukraina hinner
vinna innan Europa tvingas kapitulera?
Ja, det går rätt fort att riva ned saker, men mycket lång tid att bygga upp.
Utan tillgång på billig energi så är vi rätt rökta på våra breddgrader.
Man kanske behöver ta bort rörligt och fast pris och enbart ha timdebitering? Som det är nu, förbrukar de flesta när de vill och då räcker inte kraften till längre. Våra politiker har i vanlig ordning försatt oss i ett läge som de inte själva reder ut och då blir det upp till individerna.
Skulle det kosta 40 kr/kWh att laga middag klockan 18 en måndagskväll, skulle nog fler tänka en gång extra.
Den tiden då ström var en billig vara i överflöd är passerad och kommer nog inte tillbaks detta decenniet.
Nu har nog inte alla elmätare för detta. Vet inte hur mycket som återstår att byta ut men det är en kostnad förknippad med detta också.
Hittar inte det nu men har bestämt för mig att jag sett att det finns något krav på att alla elmätare ska vara utbytta mot “smarta” mätare med möjlighet till både timmätning, mätning av återmatad el och fjärrkommenderad individuell frånkoppling inom ett par, tre år. Många har nog redan fått sådana installerade.
Kan stämma men vet av egen erfarenhet att det inte är fullt genomfört ännu.
Det ska vara klart 2025, så de flesta har redan fått dem.
Bra ide. Vi inför skiftgång i skola mm
Du får en tandläkartid kl 03. Barnen har skola mellan 17 och 23.
Själc jobbar du femskift. Du är offanrlig sektortjänstehjon.
Var inte fånig. Bloggaren har ju själv visat hur han styr sin elkonsumtion mha timdebitering och egna solceller.
Gör du det i lägenhet?
Tror du verkligen att folk i lägenhet är de stora elförbrukarna? Själv bor jag och familjen relativt stort i en 5:a och utan att kontrollera killgissar jag att vi förbrukar max 4.000 kWh per år. Du kanske bara trollar?
Om man får önska ett inlägg på denna blogg hade jag gärna sett att du Lars kunde förklara på ett begripligt och ärligt sätt varför vi hamnat i detta elkaos som uppstått. Förstår att det är delvis politik men samtidigt så är ju situationen likartat i många andra länder, tex Norge som ju likt oss också har mycket vattenkraft.
Jag för min del tyckte att drygt 60 öre/kWh (plus moms, elnät, fasta avgifter, …) på 10 år var i högsta laget när jag hade möjlighet att binda om i månadsskiftet jan/feb. Jag såg förvisso inte i första hand framför mig ett långdraget krig och hårda sanktioner mot en av Europas största energileverantörer, utan snarare fortsatt volatila priser på grund av vart energimixen är på väg. Nu ett halvår senare ligger motsvarande avtal på ungefär fyra gånger det priset. Det är nog ett av de bättre privatekonomiska besluten jag har tagit. Det är bara att hoppas att elhandelsbolaget haft vett att säkra upp priset tillräckligt på sin sida… Har allvarliga tankar om att mellanskillnaden mot spotpriset ska få gå in i en investering i solceller i tid innan det avtalet löper ut.
Nu har väl energiministern öppnat för direktstöd till konsumenter såsom i vintras. Förhoppningsvis med bättre teknisk lösning. Det är ju ett sätt att ge konsumenter återbäring på exportvinsterna som jag antar mycket hamnar hos Vattenfall och SVK. Statens intäkter ökar väl också pga av procentuella skatter.
Det är väl i så fall momsen du tänker på när du pratar om procentuella skatter? Energiskatten är ju ett fast belopp per kWh, i alla fall enligt mina elräkningar. Elcertifikat är väl också ett fast belopp per kWh, och är väl inte heller formellt en skatt. De pengar som folk spenderar på att betala moms på el är pengar som de inte spenderar på andra saker, så att elmomsintäkterna ökar när elpriset ökar gör nog varken till eller från för statens intäkter (eller ens bara statens momsintäkter) totalt sett.
Om det var sant skulle statens momsintäkter vara konstant från år till år. Utan att kontrollera tror jag inte den riktigt är det.
SVK rjänar tiotals miljarder i sk kapacitetsavgifter för att flytta el.
Men de pengarna är öronmärkta (enligt lag) åt att bygga ut nätkapaciteten.
Nu har SVK tjänat ca 60 mdr på ett par år och det med tidigare medel täcker hela investeringsbehovet som landet ligger nu. Pågående och planerade projekt ca 10 år framåt i tiden.
Det är elhandelsbolag som kan stödköpa el eller som Atatkraft gör i Norge och stöttar konsumenter.
Fungerar när 99% av produktionen och handlarna är statliga. Sovjetstaten hade sina fördelar…
Jag är inte säker på att ökade momsintäkter på el tas från andra momsbelagda saker.
Apropå temat idiotiska rekommendationer för att minska effektförbrukningen så skickade åtminstone ett elnätsbolag i SE3, Falbygdens Energi, nyligen ut en broschyr till sina stackars kunder där omslaget pryds av någon som dammsuger i ljuset av en pannlampa. https://falbygdensenergi.se/kundservice-2-2/ny-elnatstariff-fran-1-september-2022/
En en gång tack till bloggaren vars post fick mig att binda till 59 öre i fem år innan årsskiftet i SE3. Har redan sparat många tusenlappar på det.
Dags att stöldskydda vedhögen?
Någon som kan förklara att timpriset gått ned senaste tiden? Industrisemester?
Skärmdumpen skar bort att det är elpriset i morgon. (02 aug 2022)
Tro det eller inte men vi med timavtal har haft negativa elpriser i sommar.
.
LÄNKTEXT
https://www.bildtagg.se/bild/x9ggyo0fa1zh2t65ukkje9
“Tro det eller inte men vi med timavtal har haft negativa elpriser i sommar.”
= någon enstaka timme inte genomgående (-;
Det fanns väl enstaka timmar också i vintras när producenter var villiga att betala för att bli av med sin produktion? Det hjälper tyvärr inte så mycket på totalen om priset istället är högt när man faktiskt har behovet. Om det är svårt att få folk att ha några vattendunkar i garderoben, försök få dem att ha en större batteribank och växelriktare för att dra nytta av när elpriset är lågt…
Timavläsning är troligen enbart för husägare.
Mycket elanvändning kan styras. Disk och tvättmaskin får gå billigaste tiden på natten, liksom varmvattensberedaren.
Om elpriset är lågt nog får värmepumpen gå några timmar på morgonkvisten innan vedeldningen tar över.
.
När bostadsområdet Vallås (Halmstad) byggdes på 1970 talet var elpriset så lågt att elen ingick i hyran. Lagom till att elpriset började bli något högre byggdes flerfamiljshusen om till individuell mätning.
Villorna installerades med ”rundstyrning” där varmvattenberedarna kunde kopplas ur vid toppbelastning. Så vitt jag vet vågade aldrig Halmstads elverk utnyttja den möjligheten och troligen finns inte systemet i drift längre.
.
Personligen betalar jag ungefär 3 ggr så hög nätavgift som förbrukad elkostnad.
De kontrollerade elavbrotten för först och främst drabba de politiker som valt att nedmontera kärnkraften.
Den som ingen kärnkraft har…
får frysa i vinter med Farmanbar….!
Ha ha fint rim men Farmanbar själv hittar nog nån annan att skicka räkningen till.
Ja, eller någon tokig eller okunnig bortförklaring. Kanske i klass med sitt påstående att vindkraft är planerbar!
Tyvärr kommer många åsikter om energi utifrån ren okunnighet. Inte direkt på denna kommentars-tråd idag , men ibland ang energi i dagens tråd under ”Försvar”.
Jag är inte expert på ämnet, men ser hur komplext ämnet är.
Det går inte att säga: ”kärnkraft är bra och vindkraft är dåligt”, eller vise versa.
Jag såg en liten föreläsning om olika kostnader för energiproduktion ang Moderaternas kärnkraftutspel.
Föreläsaren är professor i energisystem på KTH, Lennart Söder.
.
https://www.youtube.com/watch?v=VgGy0Vhgt7E
.
Ett av de fakta han visar är att de kostnader och intäkter för kärnkraft som M-politikerna utgår ifrån i sitt förslag är orealistiskt positiva. Tyvärr en vanlig politikeregenskap för alla ämnen från ALLA PARTIER.
Jag själv är inte alls kärnkraft-motståndare, tvärt om!
Jag vill däremot att alla vi som inte har kunskap, ska debattera utifrån fakta med referenser. Helst inte referenser till debatt mellan okunniga, utan till faktauppgifter.
”Tomma tunnor skramlar mest”.
Professorn hade inga tankar på lösningar snarare än att skjuta ned politiska motståndare? Ta bort kärnkraft påverkade inte elpriset och att bygga nya är meningslöst för de påverkar inte heller elpriset? Då återstår att bygga ut de stora älvarna med stabil vattenkraft.
Det finns inga älvar kvar att bygga ut.
Jo. Fast vi vill inte och har väl lagstiftat mot det.
Vindel-, Kalix-, Torne- och Piteälven är oreglerade. De är dock grundlagsskyddade att förbli så. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vindel%C3%A4lven
https://www.sydsvenskan.se/2022-08-01/vill-man-fa-ett-stabilt-elnat-i-sodra-sverige-gar-det-bara-att-valja-karnkraft?fbclid=IwAR2RKzYrUzdn4MZ6NVmqfQIkf9NYDDBzqozGvdBlqnGP9uQgr7ysUsvdKMw
Om du lyssnar på föreläsningen så är det inte alls det han säger.
1 h 18 min är genomlyssnad. Mycket handlar om att det är Moderaternas förslag, det är förstås inget argument i sakfrågan utan visar bara professorn politiska hemvist och förmodligen stora intressen i vindkraft. Att ny kärnkraft ersätter nuvarande reaktorer är inget konstigt, allt har en teknisk livslängd även vindkraftverk. Att det tar 8-10 år att bygga kärnkraftverk, så är det kanske men det visar enligt mig att det är dags att ta beslut, varför sitta på händerna och vänta? Att inte göra något alls , det ger än sämre sits framöver för de svenska elkonsumentrena. Jag är glad att professorns parti snart åker ut ur riksdagen.
Han går ju igenom moderaternas förslag. Han har givetvis en politisk hemvist och det lyser kanske igenom stundvis men har han fel när han redovisar elproduktionens olika komponenter och dess relativa kostnader. Jag hörde i alla fall inget direkt fel även om jag önskat att investeringskostnaden för kk vore lägre.
Nu går det inte att svara på svaret men att han har fel är inte frågeställning. Det handlar snarare om värderingar och att agera. Tycker man 10 års väntetid är ett argument att avstå investeringar så är det en värdering. Visste ni att Ringhals var planerat att ha 16 reaktorer och det är därför Vattenfall äger så mycket mark runt kärnkraftverket, sedan kom beslutet att inget mer skulle byggas pga av omröstningen som till stora del var baserat på känslomässiga argument. Denna diskussion påminner om detta och det ena utesluter inte det andra. Sverige behöver stabil baskraft och vind/sol som komplement. Elforsk har visat pga överföringsbegränsningar så kommer ny effekt sänka elpriser i SE3/4 snarare än att gå på export.
Det tar inte 10 år att bygga bort överföringsbegränsningar.
Sydvästlänken påbörjades 2012 och togs i drift så du har rätt, det tar 9 år!
Drar man exportkabel ytterligare till t ex Tyskland i vattnet gissar jag att man har mindre överklaganden och konflikter med markägare.
Lennart Söder, hur trevlig och bra föreläsare han än är, har fel.
Han har tjatat om att vind räcker och vi inte behöver kärnkraft nu bra länge. Verkligheten har sprungit ifrån honom ett antal gånger.
Lennart Söder underskattar systemkostnader och lever i tron att “syntetisk svängmassa” existerar.
Bara för att någon är professor så har de inte rätt.
Energiforsk har exempelvis räknat på det och visst, det går att ha 100% förnybart, men det blir avsevärt dyrare än ett system som innehåller kärnkraft.
Du kanske kan lyssna igenom och tala om var han har fel. Han är ju akademiker så han källhänvisar så det borde inte vara så svårt om han nu är så fel ute.
+1
+1
Man kan inte låta lönsamhet styra allt, i så fall måste vi lägga ner försvaret omedelbart! Att ha ett robust elsystem kanske är värt en liten kostnad?
Nu är parametern ett vinstmaximerande elsystem, finns inga incitament att lösa problematiken från marknaden då det kräver stora investeringar som i slutändan minskar deras marginaler.
Bra föreläsning. Har lyssnat ca en timme och även om man vet att han är positiv till vindkraft så verkar han korrekt och har välunderbyggda (källhänvisade) argument.
Ja, vindkraft har nackdelar och kk har fördelar, OCH även vise versa!!
Det viktiga är att inte hemfalla till ”lättköpt dumhet”. Dvs argumentera högljutt och emotionellt utan att bry sig om att ta reda på fakta!
Om man har elbil eller på annat sätt hyfsade möjligheter att styra delar av sin elanvändning till natten så finns det stora pengar att spara genom timpris. Jag bor i Stockholm och här varierar priset en ”vanlig” dag mellan 2-10 öre på natten till 2-3 kr på förmiddag och kväll. Som någon skrev är det lag på”smarta elmätare” så alla har möjlighet till dessa abonnemang, men få känner till hur höga dygnsvariationerna är för elpriset. Att konsumera när det är billigt är både bra för den egna plånboken och samhällsekonomiskt eftersom det bidrar till att kapa effekttopparna.
Sitter lite smånervös inför flytten i mitten av oktober… både boränta och elavtal som ska tecknas, inte det bästa för nattsömnen (man kan väl inget göra i förväg? Utan det är först när man flyttat som alla avtal kan skrivas…?!)
Elavtal går i alla fall att teckna tre månader i förväg. Kollat med ditt nuvarande elhandelsbolag om du kan ta med dig avtalet?
Mja, har ju allt på rörligt idag, så inte mycket att ta med sig sett till dagens priser (om man nu inte tror att ”binda idag” skulle vara förmånligt jämfört med att rida ut stormen i vinter och hoppas på lägre priser att binda på till vår/sommar?)
Ett skäl mindre till att skaffa elbil helt enkelt. Renault megane bensinkombi, 2021, 2000 mil, drar 0.47. Kostade 160k beg med head up, sportstolar, backkamera och vinterdäck. Milkostnad 10kr milen. 2.5kwh per mil hos elbil= 7kr? Den besparingen klarar jag mig utan!
Jag snittar 1,6 kWh/mil. Betalat 3kr/kWh som mest allt inräknat. Det blir 4,80kr/mil alltså hälften.
Tror inte 1,6 kWh/mil är möjligt med en elbil i snitt över ett år i Sverige. De absolut snålaste bilarna jag sett ligger därikring om man kör 70-80 km/h i torrt väglag med minimalt med värme eller kyla. Vid vått eller snöigt väglag eller högre farter blir förbrukningarna helt annorlunda.
Dessutom är det två saker som de flesta brukar missa.
1. Verkningsgraden från elnät till elmotor.
2. Förvärmning av batterier och bil direkt från elnät.
Ja du sparar mer på att lägga dom pengarna på solceller.
Finns inga bilar som går i närheten av de förbrukningssiffror som uppges. Den gamla tumregeln en liter per mil är inte så tokig och 2.5 kWh/mil för elbilar. Det dyker alltid upp någon som påstår att de kör sin bensinare på 0.6 l/mil och elbil på 1.5 kWh/mil. Visst, i 80 en sval sommardag.
Jag har publicerat skärmdumpar på datat. Får återkomma med bilens sammanlagda snittförbrukning sedan jag fick den. Inga 2.5 där inte.
Kan du inte ge oss data från laddstationen under samma period också. Skulle vara mycket intressant att se de verkliga “förlusterna” i snitt från nät till mil i Sverige.
Förstår din poäng, har dock inte datat från laddstationen som är en dum Teslaladdare, och dessutom laddar man ibland borta så det skulle inte vara relevant ändå.
Likväl, ur ett räckviddsperspektiv och batteriperspektiv så är bilens data relevant.
Henrik, jag snittar 1,7 kWh/mil på ett år och har en relativt stor Skoda Enyaq. Det finns många elbilar som lätt går att köra under 1,5 så länge du inte ligger och bränner på motorvägen varje dag. Laddar man dessutom hemma på natten så blir milkostnaden extremt låg.
1. De flesta räknar på vad bilen rapporterar och tror det är vad bilen totalt dragit i el. Se punkt 1 och 2 i mitt inlägg strax ovan.
2. Många vet inte om att timdebitering krävs för att utnyttja låga priser (i princip) på natten.
@Freddeg: jag har efter fem år med elbil inte kommit ner i sådana värden. Har haft tre olika och brukar hamna på runt 2 kWh/mil. Färddatorn rapporterar ibland någon mer optimistisk siffra. Tilö detta tillkommer laddförluster liksom förvärmning av kupén vintertid. Laddhybriderna är ännu värre.
Planen på gården inför vintern (såsom föreg vinter):
-Bergvärmen inställd på 10 grader
-Vedkaminerna för komfortvärme
-Elbilsladdning, tvätt-/diskmaskin, osv, utefter spotpriset.
Solanläggningen på 6kw hjälper föga på vintern.
Har slitit ut 150 kbm granbarkborreträd och klyvt upp under våren. Redo för vintern, bring it on!
Jag band för 72 öre/kwh i 5 år i Februari, det fanns ett fönster där på 3 veckor ca att kunna binda för 70-80 öre elområde 3. Förvånar mig att folk inte är mer på hugget och omkring sig. Därtill har jag solceller. Så elkostnadsmässigt går jag in i en vinter med rekordlåga elkostnader för mitt boende i detta hus.
Blir lite avundsjuk på er som har bundit till lågt pris! Köpte hus i Maj och tillträde om två månader. SE4. Frånluftspump och förra ägarna låg på 18 000kwh per år. Dock fick jag intrycket att de inte brytt sig om att energioptimera något då de ändå skulle flytta.
Har lite panik faktiskt. Eon 12 mån fast ligger nu på 530 öre/kwh och det är utan skatt.
Med en elförbrukning på 18000 kWh/år så borde det finnas en hel del ganska lågt hängande frukter som går att göra något åt både snabbt och till en vettig kostnad. Kanske i samband med tillträde, när temperaturen börjat leta sig ner lite, hyra en värmekamera för en dag och ta ett varv runt huset för att se var det läcker värme?
Huset är bara 20 år gammalt så torde vara ganska tätt. Pannan är lika gammal, Nibe 310p så det är ju dags att byta men det är nog kört för i år. Min nuvarande plan:
Kallställ 3 rum till 10 grader.
Skaffa gymkort och duscha på gymmet.
Stäng av elburen golvvärme och handdukstork
Se över lister på fönster och dörrar.
Jobba mindre hemma och mer på kontoret så slipper man ha tänt, laga mat osv hemma.
Använda kolgrillen mer.
Strunta i att dammsuga
Sänka innetemp till 17 grader.
Ha det helt mörkt, använda mer stearinljus.
När är huset byggt?
Har det kamin?
Sänk innetemperaturen och stäng av elpatronen/tillskottsvärmen så värmepumpen får jobba.
Konplettera med luft luft värmepump.
Det är inte vindkraften som är energisystemets gökunge, det är Europa som är gökungen, som äter upp allt som kommer till boet.
Vindkraften är möjligen fågelmamman som ibland misslyckas ett tag med att hitta mat.
.
Sverige exporterar året om, utom något tiotal timmar.
(Nu är detta inte hela sanningen, vi exporterar nästan jämt till Finland från SE1, det kan ske samtidigt som att vi måste importera i SE4 och ev SE3.
.
Men priserna beror egentligen på att vi importerar de Europeiska priserna samtidigt som vi exporterar el.
Priset sätts ju av vad någon är beredd att betala. Det är ju samma med mjölk, BMW-bilar och marabou mjölkchoklad.
Det är alltså energisystemet i Europa som måste fixas, inte i Sverige (primärt i alla fall).
Det är på grund av effektbristen i söder som den förhållandevis lilla exporten skjuter upp priserna. Långt större export till Finland från SE1 där vi inte har brist får inte alls samma prisutfall. Energiforsk har räknat på det där och konstaterat att hade vi inte stängt ner Ringhalsreaktorerna hade priset varit ungefär hälften mot idag.
“Priset sätts ju av vad någon är beredd att betala.” Det är en sanning med modifikation när marginalprissättning tillämpas. Om elpriset hade satts som ett vägt medel istället för på marginalen så gissar jag att priserna hade sett helt annorlunda ut. Självklart att förutsättningen för att det ska finnas ett pris över huvud taget är att någon är beredd att betala det aktuella priset för den aktuella varan, men om alternativet är att inte få el alls och t.ex. behöva stänga ner hela fabriken en eller flera timmar, med alla de enorma kostnader som det kan medföra, så kanske man väljer att hålla igång verksamheten och öka priset som man själv tar ut i nästa led…
Sverige har exportförbindelser med kapacitet 6,7 GW enligt va jag fick fram av electricity map. EU kräver 70 procent tillgängligt för marknaden. Det innebär att 4,7 GW måste vi i praktiken exportera i vinter eftersom Sverige har relativt billig el. Har vi inte tillräckligt själva gör SVK motköp och då får vi det priset i elområdet. Högsta pris bestämmer pris i hela elområdet. Här finns lite om motköp men det saknas en del som hur det påverkar priset. Det är ungefär som inte allmänheten ska få veta detaljerna eller så förstår de det inte själva de som skriver artiklarna. https://second-opinion.se/svenska-kraftnat-losningen-inte-mothandel/
Rätt Micke! 👍
Vi netto-exporterar nästan årets alla dagar…
Europa (söder om Sverige) är problemet!
Och det som “europa” satsat på är vind och gas. Att skylla på “europa” är ungefär lika vettigt som “putinpriser” eftersom priserna var höga hela förra året långt innan kriget och Putin ströp gasen. Det är Tysklands vettlösa satsning på vindkraft och nedläggning av kärnkraft som är “europas” problem.
@Paul. Det ligger nåt i det du säger.
Med din tvärsäkerhet antar att du är mycket insatt i Europeiska energisystem(?)
Ryssland började iofs konstea med gasleveranserna redan inför förra vintern, alltså innan nuvarande fas av kriget. Priserna innan dess varierade men inte till dessa extremer. Givetvis påverkar kärnkraftsnedläggningar också.
Jag skulle vilja veta hur Tysklands satsning på vindkraft är ett problem. Att de lägger ner kärnkraft är givetvis problematiskt och riktigt hål i huvudet just nu. Men vindkraft är ju inte en ersättare idag. Tyskland har fortfarande mer el från gas än från vind. Vad jag sett av elproduktionen i Europa så skulle de allra flesta länder kunna dubbla sin vindkraft mot idag utan att det skulle innebära några problem. Det som blir struligt är om man tror att vind kan ersätta kärnkraft rakt av utan att bygga in reglermekanismer.
.
Om vi skulle lägga till lite enkel reglerteknik (batteri, vätgas och pumpkraftverk) så skulle den kapaciteten förmodligen kunna parera det mesta av vindkraftsutbyggnaden de kommande 5 åren. Först därefter kan man ens börja tänka på att lägga ner någonting.
Empirin visar att det är fel.
Kalifornien är ett typexempel, de har satsat på vind och sol (med betydligt bättre förutsättningar än vad Sverige och Tyskland har för sol med en betydligt bättre samvariation mellan produktion och konsumtion) de är dock i desperat behov av att bygga ut gas.
Tyskland har satsat på vind och sol (nominellt) de har gjort sig massivt beroende av gas.
“enkel” reglerteknik med vätgas?
Vätgas satsningarna är ebberöds bank. Framförallt i tanken att använda dem som lager av el. Man får ut runt 20-30% av energin i elektrolysören och 40-50% i bränslecellen. Alltså får man ut mellan 8 och 15% av energin efter omvandlingarna.
Sannolikheten att pumpkraftverk skulle passera miljödomar är ungefär lika med noll. Det finns 2-3 stycken i Sverige med total effekt runt 100MW. De gör vare sig till eller från. Det troliga är att runt 30% av vattenkraften kommer rivas inom en 20 års period pga miljökraven, framförallt vattenkraften i de södra delarna av landet.
Försöker man ersätta stabil baskraft med slumpmässig produktion kommer det ALLTID utan undantag leda till avsevärt högre totala systemkostnader.
Att det hypotetiskt går att införa energifattigdom genom att tvinga på folk massiva prishöjningar när de behöver el och styra bort last när man vill använda den är inte en anledning till att man SKA göra det.
Problemet som vindkraftsförespråkarna har är att de inte kan visa ett enda exempel där deras system funkar. Alla som har satsat på vind har blivit beroende av gas och att ha systemverkningsgrader på runt 10% för omvandling El-H2-El är rent förbluffande korkat.
Påstående om att vi importerar de europeiska priserna är tveksamt. Elforsk har studerat saken genom en simulering och kommit fram till något helt annat. Visst en simulering är en simulering och helt säkert kan ingen uttala sig om kontrafaktiska förhållanden. Fast de har i alla fall studerat saken. Har de gjort det med öppet sinne finns det anledning att fästa en hel del tilltro till resultatet.
”– Vi simulerade elsystemet som det såg ut i höstas, och sedan lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att se vilken påverkan det skulle haft på elpriserna, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk.
–
Nuvarande begränsningar i överföringskapacitet till andra länder gör att tillkommande el till stor del stannar i Sverige och därför har stor påverkan på priserna här.
–
– Att priseffekten av mer produktion tycks så stor överraskade mig lite….”
–
Notera också att 1,8 G är klart mindre än de fyra reaktorer som lagts ned under den nuvarande regeringen.
–
https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-kunnat-ge-lagre-elpriser/
Exportkapaciteten är inte statisk. Den kommer säkert byggas ut om det anses lönsamt.
Det är väl ett bevis för att det är just exporten som orsakar de höga priserna. Han konstaterar ju att mer tillgänglig el sänker priset kraftigt. Det kan ske genom exportbegränsning eller mer produktion.
#Megga
Instämmer.
Priserna beror på flera faktorer. Exporten är en av dessa.
Men vilka faktorer?
Ett par förslag.
-Hur mycket vi producerar själva och var.
-Hur mycket vi konsumerar själva och var.
–
Det är klart att om vi hade obegränsad, kostnadsfri och förlustfri transport av el i Europa så skulle vi (kanske) ha ett och samma elpris i Europa.
Hade vi haft mer produktion hade priserna varit lägre. Vet inte om någon säger emot? Det betyder inte att vi “inte” importerar priserna från kontinenten. Priserna i SE3 och 4 sätts utifrån att kablarna för export ALLTID prioriteras till de är 70% fyllda. Därefter frikopplas man och priset sjunker (samma princip mellan elområden förövrigt lite förenklat). Det gör att om man MINSKAR produktionen, vilket otvivelaktigt skett, så kommer perioderna med fyllda exportledningar minska och därmed priset sättas gemensamt med Tyskland.
2026 driftsätts nästa ökning av exportkapaciteten, 700MW ytterligare.
Om man tolkar “importerar priserna från kontinenten” bokstavligt så skall vi väl ha samma priser som där. Eller är det inte så att priserna här påverkas av priserna där liksom av andra faktorer?
Det finns nåt som kallas motköp som SVK använder för att begränsa överföringen. Jag tror det är det som orsakar priserna även när vi exporterar i alla ledningar. SVK kan nog importera el även för att stabilisera elnätet. Marknaden fungerar inte som en vanlig marknad utan högsta pris sätter pris för alla producenter i hela elområdet. Priset vid motköp blir alltså priset för el i området. Reserverar mig för att jag kan ha missuppfattat något.
Varken mjölk, BMW eller Marabou har marginalprissättning.
Har du inte möjlighet att få upp solceller innan vintern? Den bästa investering du kan göra. Jag satte upp mina själv på en vecka och ringde sedan elektrikern som kopplade in systemet mot nätet på en dag.
Fråga till någon som vet 🙂
Jag gissar att många husägare drar sig för att uppdatera deras underhålls kalkyl till mäklarna när de skall sälja då med dessa.priser så ökar totalkostnaden ( utöver ränta mm)
Finns det lag/ regler när en säljare måste uppdaterat denna ?
Även BRF kommer behöva höja avgiften pga detta,
Jag hörde flera skräckexempel ( vet ej om det är sant men. Skulle inte bli förvånad att BRF som binder om.med betydligt högre ränta väljer att göra förlust än att höja och lånar upp till förlusten dvs stoppar huvet i sanden
Förbrukning på 15-20 Kkwh? Förvånande siffror!
Frugan och jag är nyblivna pensionärer, villa från 50-talet 160 m2, diesel 125 hp, bergvärme installerad 2021, 8500 kwh totalt med hushållsel, lite (3 m3) ved i braskamin, inomhustemp förra vintern 21 grader.
Hade -2 grader snitttemp i december, förbrukning 1130 kWh, annars förstås draghjälp av mild vinter, men även vid en mer kylig vinter kommer det bli svårt att överstiga 10 000 kWh.
Elområde 4, fast pris till 1 nov 126 öre/ kWh. Men har kvar mina 2 ackutankar om totalt 1000l, så funderar på att köra timdebitering från 1 nov( fick ny timmätare i juni) och köra i nattel i vinter?
Värmepumpen får klara dagvärmen…
Har bundet pris tom nov -23 på 51öre/kwh (SE4), förbrukar cirka 17500kwh/år.
Får 15,6kwp solceller installerade om någon vecka. Känner mig hyfsat lugn inför kommande år.
När röstade vi egentligen om att våra elabonnemang skulle bli rena hazardspelet? Att Merkels usla energipolitik ska kosta oss pengar? Klipp kablarna till EU. Take back control
Perfekt storm: beroende av rysk gas pga Merkels fadäs efter Fukushima, nedlagda kärnkraftverk i södra Sverige som fuckar upp energibalansen i nätet, krig i UA… Det kommer såklart att lösa sig med tiden, men åtskilliga år framöver kan det bli jävligt.
Merkel agerande helt säkert mot bättre vetande. Hon är ju för sjutton doktor i kvantkemi!
Som alla politiker är det behållandet av makten som är högsta prioritet och hon såg nog hotet från Die Grünen.
Det går inte EU med på. Jag får intrycket att Sverige lyder regelverket till sista stavelsen. Sen hör man att Frankrike gör lite som de vill. Det borde kollas upp för det har betydelse för Sverige. Att vi har en rödgrön regering som har fått för sig att Sverige ska vara Europas gröna batteri spelar roll också. Men finns ingen opposition så kan man hamna i den sits vi är i nu.
Om den katastrofala energipolitiken.
Det här skrev jag för 12 ÅR SEDAN. Jag,en vanlig knegare kunde se vart det barkade redan då när det gällde energipolitiken. Våra överbetalda politiker däremot har inte sett det komma förrän i år eller möjligen för ett år sen eller så. De borde skämmas, all info har funnits tillgänglig i över ett decennium för att kunna lägga ihop 2 och 2. Men det är klart, läser man inte på ens som ansvarig minister så kan det väl bara sluta på ett sätt.
https://labbibia.wordpress.com/2010/03/04/ett-dystert-framtidsscenario/
Vid diskussionen kan det vara bra att veta att Svenska Kraftnät inkasserar prisskillnaden mellan våra olika elområden, totalt blev det drygt 20 Gkr år 2021. Enligt EU regler måste de använda dessa pengar till investeringar i elnätet t.ex. kablar till vindkraftsparker i havet eller nya kablar till kontinenten t.ex. Hansa Power Link till Tyskland. Ibland är prisskillnaden mellan SE2 och SE3 sådär 4kr/kWh och överföringen 7000 MW. Svenska Kraftnät får då 28 Mkr/tim.
Det är, då vi har elöverskott i Sverige, ingen liknelse mellan rörlig produktionskostnad, som är nära 0 öre/kWh för vindkraft och vattenkraft och ca 7 öre förkärnkraft.
Lars-Eric Bjerke: Hansa Power Link till Tyskland, ja. Som vi inte hade tillräckligt med problem. Den ska gå från Sydvästlänkens slutstation. Den som tog 15 år att bygga. Den som skulle förse Sydsverige med el. Den som inte kan ge full kapacitet för det finns inte baskraft. Nu ska den slussas vidare till Tyskland. Man tar sig för pannan. Hur tänker de? Sverige styrs med lite förstånd nu för tiden.
Nja, flaskhalsintäkterna får inte användas för anslutning av vindkraft.
De ska i första hand användas för investeringar som gör att flaskhalsarna försvinner, alltså bygga mer nätkapacitet för överföring där flaskhalsarna uppstår. För SvK är detta primärt i snittet SE2-SE3 (står för om jag minns rätt runt 70% av flaskhalsintäkterna), det försöker man säkert göra men då SvK misskötts totalt i säkert minst 20 års tid och av regeringar setts som “färdigbyggt” vilket gjort att man inte investerat ett ruttet lingon så har man inte en organisation som klarar av detta.
I andra hand ska flaskhalsintäkter användas för saker som motköp och i sista hand så delas det tillbaka till SvKs kunder (regionnät och producenter). SvK har beslutat att sänka avgifterna temporärt för att dela ut en del av flaskhalsintäkterna (samt även hålla på med motköp). Det leder till minskad ökningstakt på regionnätens priser.
Är det inte skönt så säg, när man hör politiker prata om vanligt folk, och vad vi måste göra för uppoffringar.
Det drabbar ju alla lika, eller hur?
–
Publicerad 9 juni 2022
–
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sa-mycket-tjanar-partiledarna-se-hela-listan
–
Märta Stenevi – från Miljöpartiet 858 000 kr (inte riksdagsledamot så uppbär inte riksdagsarvode).
Per Bolund – från Miljöpartiet 0 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 858 000 kr.
Tvi faan! Var kommer politikerföraktet ifrån? (Ni behöver inte svara, kanske diskutera i små grupper som det brukar rekommenderas)
Lite mer än 70 000 i månaden. Givetvis en hög lön men inte någon fantasilön för ett så utsatt arbete.
Nej, det kanske inte är groteskt mycket, men de har ca 46′ – 47′ kvar efter skatt.
Det är siffror jag aldrig sett i mina lönebesked. Det kliar olika mycket i plånboken när räkningen ska betalas.
Det var det som är min poäng. Bland annat.
Nu handlar väl inte denna tråd (kommentarsfält) om löner, men …
.
Det är väl en rätt pissig lön för allt de måste jobba samt utstå.
Det är ju mycket bättre att bli hög chef i något företag, samma lön men slippa mordhot mot sig och sin familj varje vecka.
Den här tråden verkligen visar att det saknas kunskap i ämnet energiförsörjning.
Du får gärna förklara, vi andra är trots allt bara konsumenter.
Kärnkraft var ”nästan” gratis när den byggdes (10 öre i produktion) som på konstgjort sätt (skatter och avgifter) blev så dyr att den lades ned.
.
Vattenkraften är billig, men görs genom avgifter och skatter konstgjort dyr.
.
Vindkraft skriker alla sig hesa hur billig den är att bygga (gäller även sol)
.
Enligt kontrollrummet
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
.
Produceras 95% av vår energi av till ”löljigt” låga produktionskostnader
sedan exporteras ca 30% av den energin omedelbart.
.
Timpriset i SE4 är 2,84 SEK innan skatter och avgifter.
https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/timpris-pa-elborsen/
Jag menade inte generellt utan ven del kommentarer. Det är lika överallt i sociala medier. Det saknas kunskaper i hur elsystemet fungerar, och hur marknaden fungerar. Det är svårgenomträngligt och man får inte hela bilden nånstans. Man får lägga pusselbitar och dra slutsatser själv. Det finns böcker men de vänder sig till de som inte har elteknisk bakgrund och utelämnar mycket av den biten. På Second opinion finns många intressanta artiklar i ämnet.
Om Svenska Kraftnät nu tjänar grova pengar på effekterna av Putins invasion av Ukraina, skulle det inte vara klädsamt att satsa några av dessa miljarder på det Ukrainska stamnätet? Man synkroniserade Ukraina och Moldavien med Entsoe-e, det europeiska elnätet, 16 mars som en akutåtgärd. Tidigare var bara Lviv synkroniserat med Europa, resten var anslutet till Ryssland. Det är ledningar till Slovakien och Rumänien som används nu, men fler anslutningar till centraleuropa från Sovjettiden finns och ligger i malpåse. Lämpligt för EU, Svenska Kraftnät med flera att stödja en upprustning av nätet så att Ukraina och Moldavien knyts närmare EU och slipper beroendet av Ryssland.
Det får de inte.
Testar igen.
Har bundet pris tom nov -23 på 51öre/kwh (SE4), förbrukar cirka 17500kwh/år.
Får 15,6kwp solceller installerade om någon vecka. Känner mig hyfsat lugn inför kommande år.
@SALLAD (igår)
.
“Det är på grund av effektbristen i söder som den förhållandevis lilla exporten skjuter upp priserna. Långt större export till Finland från SE1 där vi inte har brist får inte alls samma prisutfall. Energiforsk har räknat på det där och konstaterat att hade vi inte stängt ner Ringhalsreaktorerna hade priset varit ungefär hälften mot idag.”
.
Det vore ju kanske bra om du läser rapporten och drar lite slutsatser innan du postar!
https://energiforsk.se/media/30978/energiforsk-rapport-2022-845-impact-on-electricity-prices-of-added-generation-in-southern-sweden.pdf
.
Nu är det ju så att just denna omtalade rapport kom fram till att elpriserna i SE4 hade varit 6% lägre i SE4 ifall R1 och R2 varit i gång.
Priserna hade varit 42% lägre ifall 3,4GW installerad havsbaserad varit igång.
(Det ligger inne ansökningar på 90GW !!!, som bromsas av politiker och boende och försvaret)
Och slutligen hade det varit 32% lägre priser ifall R1 och R2 varit igång + nätförstärkningar.
.
Så varför nöja sig med 6% lägre elpris, om man nu kan få 42% lägre elpris genom att installera havsbaserad vindkraft med en effekt motsvarande 3 Ringhals-reaktorer.
.
Finns att läsa på sid 37 i rapporten.
.
Det är det här jag menar med att jag lägger massor med timmar på att förstå frågan, jag fångar inte bara en populistisk åsikt som passar mig och flyger över mitt huvud.
.
Och det vi kan vara allra mest säker på är … ATT JU ENKLARE LÖSNING SOM PRESENTERAS, desto större garanti på att den är helt fel/ogenomförbar/idiotisk etc …
Från sid 37 i rapporten tycker jag nog att det vore på sin plats att också nämna att med R1 och R2 i drift skulle priset enlig simuleringen varit 50 procent lägre i SE3. Skillnaden mellan SE3 och SE4 beror på flaskhalsar i överföringen.
Bra, nu är det någon som börjar läsa. 😊 👍
.
Men där kan vi också se att alla de tre åtgärderna ger ungefär samma utfall.
Och då det köar tillståndsansökningar för 90GW vindkraft och 0GW kärnkraft och man sen funderar över tiden ett bygge tar så blir det kanske ett ganska lätt val.
Ia, kärnkraft är ingen quick-fix. Havs baserad vind tycks ta sin tid det också.
–
Sen är ju frågan i vilken utsträckning det är mängden installerad effekt som är problemet.
Hoppsan. Ingen tjusig särskrivning.
Största problemet är dock att det finns massor som vill bygga vindkraft, men ingen vill bygga kärnkraft.
Visst är det dumt att alla med pengar är idioter som inte vet sitt bästa, utan vill bara kasta bort pengarna på dumma saker?
Inte alls men staten kastar ju pengar efter de som vill bygga vindkraft. Incitament funkar ju.
Ingen vågar bygga kärnkraft. Gissa varför.
micsjo 2022-08-02 10:38 – 10:38
Nu är ju just kollektivtrafik inte energibesparande om det inte är minst 80% beläggning. Den måste dessutom _ersätta_ mer energislukande trafikslag för att göra någon nytta. All forskning visar att det gör den inte när den blir tillräckligt billig. Den ersätter i huvudsak andra trafikslag som gående och cykling.
–
För övrigt är tåg extremt energislukande. Till och med när det är 100% beläggning på tåg så går det åt _mindre_ energi per passagerare om de hade kört bil ensamma samma resväg! Det lär bero på att tåg behöver stanna och stoppa så mycket och det i sig kostar mycket energi. Det här gäller inte alla resvägar och distanser – det gäller (tyvärr) typiska pendelavstånd som exempelvis Västerås – Stocholm eller Eskilstuna – Stockholm.
–
De studier som har tittat på detta är i huvudsak brittiska och är förmodligen inte helt applicerbara i sverige eller andra länder för den delen. Men poängen är att “kollektivtrafik” är inte något magiskt trollspö när det gäller energiförbrukning.
–
Det sagt ska vi så klart anstränga oss för att göra så många *rätt saker* som möjligt för att mota putin i grind inför kommande vinter.
Svara
heasm66 2022-08-02 11:08 – 11:08
De uppgifter jag kan hitta är 0.14 kWh per km för tunnelbana och spårvagn. För tågtrafik skall det vara lägre. Dessa direktmatas också med el via kontakledning eller strömskena som lär ha mindre förluster än att gå via batteri.
Svara
Pasta 2022-08-02 11:40 – 11:40
Påståendena om tågtrafiks energiåtgång är uppenbart ren bullshit. Tågen har elektrisk återvinning av kraft när de bromsar. Att accelera igen tar energi men ett RC lok motsvarar 80 stycken elbilar men tåget rymmer 800 personer. Det skulle krävas abnorm energiåtgång och massiv mängd starter för kollektivtrafilen ska förlora. Görs jämförelsen mot energislukande fossilbilar blir den än mer gynnsam för tågen.
Gällande dina okända källor från England är de knappast relevanta eftersom elektrifiering där är något som ligger i en avlägsen framtid och endast enstaka linjer har moderna tåg.
Svara
DJ
Jag lade en kommentar i Försvarstråden som gett upphov till en förnyad energidebatt.
Skriver nu på ett svar till de kommentarer som jag kopierade hit
Jag skrev om Skånetrafiken och påstod att där skulle man inte kunna göra som i Tyskland. Dvs erbjuda billig kollektivtrafik för att spara energi.
Mitt argument var att Skånetrafiken redan är överfull och sällan i tid.
Jag baserade det huvudsakligen på resande med Öresundståget. Ett tåg som rullar mellan Köpenhamn och Göteborg en gång i timmen. Officiellt har det oftast ”dubbelt ”vagnset” (2×229 sittplatser)
Hellre än dela tåget och köra en gång var 30 min (skulle öka resandet för mycket??) Samt att otroligt ofta halveras tåget pga. Vagnbrist.
Så den sträckan trafikeras konstant med 120% av tillgängliga sittplatser redan i normal rusningstrafik.
https://järnvägshistoria.se/index.php/X31
.
Nu försöker micsjo 2022-08-02 10:38 – 10:38
Jämföra äpplen med bananer utan att lämna källhänvisningar.
Samt att bilen drivs med fossilt bränsle som vi kortsiktigt behöver för att ersätta gasbehovet (i andra länder).
Tåget drivs av el som i huvudsak produceras i vattenkraft och kärnkraft + vindkraft.
.
Så kollektivtrafiken måste inte ens utnyttja energin bättre än bilåkandet på korta sträckor för att lindra Rysslands krigseffekt på energitillgången.
Produktionskostnad för kärnkraft:
Det swishar runt en massa siffror i debatten, de flesta är bara tagna ur luften, eller så är det data från 70-talet.
Man ser ju ibland svindlande siffror på runt 5-10öre/kWh.
.
Vad det kostar vet vi faktiskt inte, det är en väl förborgad hemlighet hos kraftproducenterna.
Men genom att försöka analysera ekonomiska rapporter kan man hitta att Ringhals t.ex. verkar ligga någonstans runt 32 öre/kWh. Just nu hittar jag inte den analysen, jag gjorde den inte själv.
Detta är absolut ingen säker siffra, dels kan man bokföringsmässigt alltid trolla lite, sen var det någon slags omväg i analysen för att komma fram till detta, om jag minns rätt.
(Hittar jag detta igen så återkommer jag)
Men den verkar inte helt fel, internationella bedömningar från många håll kommer fram till att befintlig kärnkraft, från 30+ år gamla verk har en kostnad på 25-30 öre/kWh.
.
Nybyggd KK då?
Tja, enligt denna artikel från energiforsk så kan man hitta asiatiska byggen med förmodade 45-55 öre/kWh, till Västerländska med 115 öre/kWh.
Om ett par år kommer det vara intressant att få se vad man kommer fram till för OL3, ifall de nu kommer släppa sådan information.
Men denna artikel är det alltså:
https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/marknadsutveckling/hur-mycket-kostar-ny-karnkraft/
Korrekt jag skrev 10 öre som härrör från kostnaden 10 öre per producerad kW. Vilket var mycket på den tiden (vattenkraft tror jag producerade för 3 – 4 öre p den tiden) Och kärnkraften har givetvis revisions och ombyggnadskostnader. Men fortsatt är produktionskostnaden säkert fortsatt ”extremt” låg men redovisas inte längre före alla pålagor.
Jag uppfattade rapporten som att man menade att det borde vara möjligt att sänka kostnaderna för ny kärnkraft kraftigt här i väst. Kanske till och med komma ner på kostnader omkring de asiatiska.
–
Ett problem med pågående/nya projekt här i väst är att all rutin på området förlorats. Byggs den upp igen tillsammans med att komponenter blir mer standardiserade kan man självklart sänka kostnaderna kraftigt.
–
Vindkraft är inte heller billigt. Särskilt inte off-shore. Jag skall försöka återkomma om detta.
https://www.briefingsforbritain.co.uk/the-costs-offshore-wind-power-blindness-and-insight/
Ja något gör vi fel, helt klart.
Jag är också säker på att det går att sänka kostnaderna rejält, dock inte till de asiatiska nivåerna, vi kommer hur lågt vi än sänker oss aldrig komma till sådan minimal tillståndsprövning, säkerhetstänk (både vid bygget och sen i drift), köra över folk/röstberättigade och lönenivåer, att vi når till den nivån.
Men vad som fördyrar är nog övernitiska administrativa processer, förändringar av regler under projektets gång och överbetald underpresterande inhemsk arbetskraft, för att ta några exempel.
@ANTJE
“Du får gärna förklara, vi andra är trots allt bara konsumenter.
Kärnkraft var ”nästan” gratis när den byggdes (10 öre i produktion) som på konstgjort sätt (skatter och avgifter) blev så dyr att den lades ned.
.
Vattenkraften är billig, men görs genom avgifter och skatter konstgjort dyr.
.
Vindkraft skriker alla sig hesa hur billig den är att bygga (gäller även sol)”
.
Jag tror/antar att kärnkraften i början var konstgjort billig (dvs vi betalade en del osynligt via skattsedeln, det som dock talar emot det är att några reaktorer har ju byggts av privata aktörer, men jag har inte satt mig in i den tidens byggen, hur de finansierades).
All el har en energiskatt på 36 öre + moms /kWh = 45 öre/kWh för slutkonsument.
(En intressant sak är att elen beskattas hårdare än bensin, bensin har energiinnehåll på 9 kWh/liter och en energiskatt på 2,73kr/liter = 30 öre/kWh + moms = 38 öre/kWh inkl moms.)
.
Mig veterligen är detta det enda som konstgjort höjer elpriset från vattenkraft, vindkraft, solkraft, K-kraft etc.
Effektskatten på KK är borta numera.
.
Sen har inga kraftslag några subventioner förutom den lilla garantiersättning som småproducenter (solceller på villatak) har, med sina 60 öre/kWh.
Havsbaserad vindkraft verkar komma få kostnaden för anslutningen till fastland betalda, det är ju en form av subvention.
Alla är drabbade av elcertifikatsystemet, dvs en del tjänar på det, andra förlorar, det är svårt att sätta ett pris, då priset för ett elcertifikat förhandlar mellan säljare och köpare, och ju mer grön kraft vi får desto billigare blir certifikaten, men detta rör sig annars om några ören/kWh.
.
.
Att det var politisk styrning som lagt ner kärnkraft är vi 100% säkra på.
Först med Barsebäck så var det nog för att blidka danskarna (förutom att verken hade faktiskt börjat bli rätt gamla), de hade dock kunnat puttra på i ett tiotal år till annars. Men idag hade de nog trots allt varit nedlagda av rent kommersiella skäl. Där blev det någon konstruktion med att Barsebäcks ägare blev delägare i Ringhals, eller alla verken fick väl samma ägare då, och sen lade man ner B1 och B2.
.
Oskarshamn har jag absolut sämst koll på, jag vet faktiskt inte alls varför man effektökade O3 (så otroligt mycket) och samtidigt lade ner O1 och O2, kanske strikt affärsmässiga beslut, men jag tror att åtminstone effektskatten hade en del med det hela att göra. Och effektskatten skulle jag vilja påstå var en rent politisk konstruktion för att missgynna KK ekonomiskt.
.
Vad gäller nedstängningen av R1 och R2 finns det klara bevis för en väldigt kraftig inblandning från regeringen för att få till en nedstängning. Där tryckte MP på allt vad de kunde, för att äntligen kunna vinna i sin hjärtefråga som partiet har haft från start.
Det intressanta är väl att sen vill de inte ens medge att de haft något med det hela att göra, det som partiet haft typ högst i agendan i alla år, nu vill man inte ta åt sig “äran”, hur lätt som helst, inga andra partier konkurrerar om att ta åt sig äran.
Det är ungefär som att Moderaterna lyckades sänka skatter riktigt ordentligt och sen säger
“Tja, det beror absolut inte på oss, det var nog något som bara råkade hända”
Eller att V lyckades stoppa alla privata vårdaktörer och sen inte vilja låtsas om att de hade något med det att göra.
Micke
För att göra livet svårare så delades elräkningen i 2 för några å sedan.
Tidigare fick vi en elräkning.
Idag får 2 räkningar oftast från 2 olika firmor.
1 Förbrukad energi
2 Nätavgift
https://www.vattenfall.se/fokus/tips-rad/vad-bestar-elkostnad-av/
@Mickeuppsala. O1 var inte byggd för att drivas länge, den var förberedd för avveckling redan på konstruktionsstadiet eftersom det var lite av en prototyp. Den levererade aldrig särskilt mycket el. O2 stängdes för modernisering och effekthöjning, men lades istället ned efter att kostnaderna för projektet skenat iväg.
Hela detta ämne är ju otroligt mångfacetterat.
Dels glider det ju lätt över till Kärnkraft vs vindkraft.
Dels till energiexport/import och prissättning
Dels till om man kan/får/vill/bör begränsa export
Dels till Europas roll, samt Rysslands roll, i det hela.
Ökad elektrifiering och elbilar osv
.
För att ta bara några delar.
Och dels bör man ju naturligtvis diskutera detta lite var för sig, ty blandar man alltför friskt så kommer man inte framåt, då mycket inte hänger ihop.
Men samtidigt kan man inte det heller, inte helt och hållet, då saker i viss mån hänger ihop ändå.
Bra att du skriver elbilar.
Då kan vi blanda in beskattningen av elbilar (Vägtrafikskatt, Energiskatt) som i slutändan ska bekosta infrastruktur. Spårbunden trafik bekostar sin infrastuktur i högre grad trafik på väg.
För rena elbilar med noll i utsläpp utgår endast en så kallad grundskatt på i dagsläget 360 kr/år
Bra sammanfattat.
I detta kommentarsfält har vi spårat in lite mer på kärnkraftens vara eller inte vara.
Så jag tar detta i denna tråd.
.
Jag skulle gärna se lite mer nybyggd kärnkraft, men jag ser samtidigt att det inte verkar ske.
Av någon anledning så verkar investerare ganska kalla inför KK, men gilla VK.
I Sverige ligger det just nu inne tillståndsansökningar på 90 GW vindkraftverk, det motsvara elproduktion på ett ungefär vad 30st kärnreaktorer av Ringhals/forsmark-storlek producerar (med en justering av vindkraftens effekttillgänglighet på ca 1/3).
Medan det ligger inne ansökningar om exakt 0 GW installerad KK-effekt.
.
Och det är ingalunda något rent svenskt fenomen, här kommer en graf över alla startade KK-byggen i världen sedan 2000, och man kan se att det verkar vara i princip endast Kina och Indien som startar några nya.
https://static.byggahus.se/attachments/images/large/592/592588-cdc132c5416ab9f0fe184e0d5f4bca88.jpg
.
Av alla ca 400 reaktorer som finns i världen idag så är nog ca 300 väldigt nära ålderstrecket, dvs bara för att inte minska värdens kärnkraftsanvändning så borde det startas minst 30 byggen varje år.
Men det sker helt klart inte.
Varför är ingen intresserad av att bygga kärnkraftverk?
Man ser ju trenderna i tiden (jag gör det åtminstone rätt ofta), elbilar är en sådan.
De flesta viktiga biltillverkare har annonserat att de inte kommer utveckla nya motorer för att möta Euroklass 7.
Renault har meddelat att detta år är sista året som de importerar ICE-bilar till Norge.
Om några år kommer nästan varenda riksdagsman ha en elbil i hemmet.
Andelen el och hybrid i nybilsförsäljningen fullkomligt exploderar.
Jadå, vissa länder och regioner är tidigare, andra senare. Men som jag läser korten så är nog ICE-bilen snart stendöd.
.
Det har ju varit annat också, när jag köpte en GSM-telefon skakade alla på huvudet över att jag var så dum, jag skulle ju endast kunna använda den inne i stan, det var ju bara NMT900 som gällde om man ville kunna ringa.
Jag hade aldrig några problem, och något år senare hade alla jag kände en GSM, jag förutsåg utvecklingen, jag såg vad som var på väg med stora steg och räknade ut vad som därför snart skulle försvinna.
.
När etanolbilar var i ropet, trodde jag inte riktigt på konceptet, dels exploderade inte försäljningen riktigt, dels så skaffade inte riksdagens ledamöter etanolbilar i någon större omfattning, de som styrde verkade helt enkelt inte tro på det självt riktigt.
.
Jag tycker mig se samma sak med KK nu, ingen verkar riktigt vilja tro på det, ingen satsar på det.
Istället för att starta 30 byggen om året för att ersätta de 300 som måste stängas ner inom 10-15 år, så startas det ett bygge om året (undantaget Kina och Indien), och vill ha mer kärnkraft så borde det väl startas typ 60 byggen om året, hur många kommer det bli innan året är slut.
Kommer regeringsskiftet i september göra att Sverige visar vägen och startar minst 4 st innan året är slut?
Frågan är hur snabbt skutan svänger. Vad gäller KK kanske vi bara är i fasen där några få har skaffat GSM i innerstan. Explosionen kommer sen? En vacker dag kommer folk tänka att det är bättre att begränsa maxkostnaden än att minimera lägsta kostnaden för el.
–
Randanmärkning: VK är inte en bra förkortning för det framgår inte ifall det är Vind eller Vatten.
Det var därför jag började förkorta VK resp VaK … men nåja, håller med.
.
En sak som kan få det att vända är ifall det införs krav på att bidra med systemstablitet, ty det är här vindkraften tar springnotan, de behöver inte garantera produktion (det avkrävs inget annat kraftslag heller, men vindkraften är helt klart lite unik i sin varierande produktion).
Notering från veckan: Sverige har rekordlåg elförbrukning, under 135 TWh på rullande 12 månader. Det är bara aningen mer än 1986 års nivå och under 1987 års nivå. Det är 45 år sedan. Samtidigt är elproduktionen rekordhög, drygt 166 TWh. Vattenmagasinet är fyllda väl över normalt, 84% mot 80% i medel sedan 1960. Varför är då elen rekorddyr? Svaret ska sökas hos regeringarna i Helsingfors och Köpenhamn.
Ska tilläggas att Sveriges befolkning 1986/87 var runt 20% mindre än 2022. Således har elanvändningen per capita minskat med 20% på 45 år.
Det känns viktigt att OL3 kommer i produktion 10/12 som planeras och att inga problem uppkommer under den testfas som startade idag. Test- och provsriften kan följas här – https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
Om jag läser tabellen rätt borde OL3 bidra med 330MW under kvällen idag. Om anläggningen fungerar bra så kan den bidra med en meningsfull mängd el under hösten, innan den formellt tas i full drift.
Jag förutspår låga elpriser i vinter.
Den är inte ansluten till nätet under inkörningsperioden.
Nja, nåja. När de börjar gasa på lite i termisk effekt så måste de ju avsätta energin någonstans, allt går nog inte att kyla bort någon längre tid.
Så nog är jag rätt säker på att de låter turbinerna börja snurra så fort de börjar komma upp i lite mer effekt.
Men då minst 1/2 av den fulla termiska effekten kyls bort, så måste kylsystemet vara dimensionerat för att kunna kyla bort mer än hälften av reaktorns fulla effekt, så absolut kan de teoretiskt gå upp rätt högt innan de måste börja producera el, men jag har samtidigt lite svårt att se varför de inte kommer börja producera el så fort de fått härden i balans och i stabil drift.
Ja du har rätt. Jag missuppfattade vad jag läste. Ser på graferna hos SVK Kontrollrummet att faktiskt kärnkraftsproduktionen hos FI har tickat upp lite.
Mitt största problem med kärnkraft är mitt samvete. Jag kan egentligen inte begripa hur vi en kan överväga att lämna giftigt/farligt avfall efter oss i 100.000 år! Det övergår mitt förstånd.
–
Samtidigt är jag medveten om att utvecklingen går framåt. Är det 10.000 år eller rent av 1000 år man räknar med i nya generationers kraftverk?
Och ja i dessa tider tvingar det mig att rannsaka min inställning.
–
Att verka för en kultur/civilisation som förbrukar mindre el genom att prioritera andra värden tror jag är vägen framåt.
Vad är det som är så farligt med att lämna radioaktivt avfall i väl inneslutna kopparkapslar? Det ligger ju där det ligger. Läs om https://en.wikipedia.org/wiki/Oklo_Mine där allt ligger kvar utan att skada en kotte efter 1.700.000.000 år. Alltså sjutton tusen hundratusenårsperioder. Förvaringsfrågan är så sjukt genomarbetad att det finns inget som är så säkert och hanteras med såna enorma marginaler. Läs på rapporterna från strålsäkerhetsmyndigheten.
–
Jag tycker det är värre att bränna upp all olja som man skulle kunna använda mer försiktigt till plastdetaljer där det inte finns något bra alternativ.
Det är säkerligen så att min åsikt i kärnkraftsfrågan inte byggt på insikt och kunskap i och om vetenskapliga fakta.
–
Jag rannsakar mig och får läsa på!
Ärligt talat tycker jag också att avfallsfrågan är den tristaste biten, just där har jag dåligt med optimism att sprida, och det känns lite oansvarigt att bara skjuta det ev problemet framåt i tiden åt mina barnbarn och deras barn etc.
Det är inte riktigt ansvarsfullt agerande.
.
Så den frågan måste hela tiden få vara med och guppa i diskussionsplaskdammen.
Jag ser klimatförändringarna som ett större hot.
.
Men sen är det som du hintar, det finns kärnteknik som använder det som vi idag kallar kärnavfall, atomsopor osv, som bränsle istället.
För med de flesta av dagens reaktorer (alla lättvattenmodererade) kan bara utnyttja några få procent av den tillgängliga energin som kärnklyvning skulle kunna ge.
.
En breeder (bridreaktor) verkar i större delen av sönderfallskedjan för uran (eller lite mer petigt så transmuterar man U-235 till någon mer fissil isotop, “fast breeders” har jag för mig transmuterar till Pu240.
Och då kan dagens avfallsberg användas i bortåt 800 år med samma antal reaktorer som vi har idag, och det avfall som då är kvar är först högaktivt (precis som dagen) men efter bara typ 100 år är det inte högaktivt längre och det lågaktiva är det mindre av, och har ännu lägre aktivitet än vad dagens typ av avfall.
.
Ja varför bygger vi inte breeders då.
Ja svaret är mångfacetterat.
Dels den politiska aspekten, kärnkrafts och kärnvapenmotståndarna har alltid varit emot all slags kärnenergianvändning, men Bridreaktorer har varit extremt i skottgluggen, dels för att de ger en teoretisk möjlighet (jodå, praktisk också) att ta fram kärnvapenmaterial.
Det argumentet är överspelat sedan de stora nedrustningsavtalen mellan USSR och USA (Gorbatjov-Reagan), då över 60.000 kärnstridsspetsar avvecklades, så idag finns det absolut ingen brist på nukläert kärnvapenmaterial, det skulle bara vara dumt att gå över ån efter vatten.
.
Vidare är det en teknisk utmaning, om man inte får använda vanligt vatten som moderator (det bromsar neutronerna får hårt, de får för låg hastighet för att kunna transmutera Uranet), så kvarstår tungt vatten och grafit eller olika flytade metaller som moderator.
Alla har sina nackdelar, i pris, komplexitet, säkerhet, tekniska utmaningar.
Kärnfysikerna vet exakt hur det ska gå till, det är ingenjörerna som har utmaningen. Och kärnkraft som redan idag verkar blir lite för dyr, då blir det ingen hjälp att Bridreaktorer blir flera gånger dyrare att bygga.
.
Ryssland har mig veterligen världens enda reaktorer (BN-600 & BN-800) igång som både ger el till nätet och bränner jobbiga nukleider i sin process (dvs inte är någon experimentreaktor.
Den är mig veterligen konstruerad med syftet att använda weapon grade plutonium från de skrotade kärnvapnen som bränsle för att sakta bränna bort det berget.
Det kan nog vara så att just klimatförändringen pressar på extra mycket för att få mig att byta åsikt.
–
Och att utvecklingen förhoppningsvis leder till att högre procent uran går att bearbeta.
–
Intressant att få diskutera! 🙂
Min egen våta dröm är ju att vi bygger breeders, ty Uranbrytningen i sig är inte alls den minst problematiska saken med kärnkraft, och med Bridreaktorer (av något slag) så har vi säkrat en otrolig mängd energi i framtiden utan att behöva gräva något mer på bra länge, så länge att solkraft i någon form troligen har tagit över.
.
Ytterligare en fördel är ju att vi i nära generationer tar mer hand om avfallet, än att bara skickar det framåt i tiden till andra som är helt oskyldiga till vad vi gör nu.
.
Men det är komplicerat, Politiskt, tekniskt och ekonomiskt.
Det politiska motståndet tror jag är i avklingande, det tekniska ganska konstant (men vadå, det är ju BARA teknik, som jag såsom ingenjör brukar säga, det är bara att bestämma sig, sen går nästan allt att fixa).
Däremot tror jag att ekonomiskt finns det ett ökande problem, som består av allt billigare energi från vindkraft, som gör bridreaktorer allt mindre lönsamma (eller rättare sagt, allt mer olönsamma).
.
Acceleratordrivna reaktorer tyckte jag var en smutt lösning, en helt otrolig passiv säkerhet.
Men inte billiga heller.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Acceleratordrivna_system
Välj engelska för lite mer fyllig info, och googla vidare för ännu mer info.
En fördel är ju att man bränner av tidigare utbränt bränsle. Man kan så att säga att själva sophantering är något man får betalt för (skutförvaringen blir billigare).