På tal om den skenande inflationen så är det förstås en sak att dra ner på sin egen kosthållning och en helt annan att göra det med de som är helt beroende av dig. Dels förstås dina barn, men också dina husdjur. Du kan dock inflationssäkra (och få billigare pga volyminköp) katt- och hundmat genom att helt enkelt köpa ett års helfoder (“torrfoder”) i förskott. Jag vill också påminna om att katt- och hundmaten OptiMeal är ukrainsk. Och även hönsfoder kan du köpa in en årsförbrukning av.
Är man orolig över stigande matpriser så kommer ju dessa även slå mot djurfoder, även om djurfodret ofta görs av överskottsprodukter från livsmedelsindustrin, t ex innanmat och annat slaktavfall som den moderna människan oftast inte har lust att äta – inte ens i korv numera. Åtminstone inte i premiumkorv.
Samtidigt lämpar sig helfoder (torrfoder man köper i zooaffärerna innehåller allt djuret behöver äta och är alltså en helhetslösning) ofta utmärkt för lagring och åtgången är helt förutsägbar och beräkningsbar. Bäst-före brukar också vara ett år kortare än faktisk hållbarhet även i rumstemperatur. En annan liten hemlighet är att helfoder faktiskt går att stoppa i frysen och kan då hålla väldigt länge, men tar förstås väldigt mycket plats.
Om du t ex har en katt som äter 100 g helfoder om dagen så räcker alltså en 9 kg säck i 90 dagar och med fyra säckar har du köpt ett helt årsbehov av kattmat. Fyra säckar får plats i hörnet under en säng, men kanske bör förvaras någonstans där djuret inte kan tugga sönder förpackningen. Och förstås även musfritt, då även möss kan identifiera att det finns högproteinkost i säcken.
Men eftersom djurfodret ändå ska köpas och ändå konsumeras – om du inte tänker avliva dina husdjur om maten blir för dyr – så finns det ingen anledning att inte köpa in ett års mat i förväg. Det är också en bra prepp – det är minst sagt moralsänkande om du vid t ex krigshändelse tvingas avliva eller svälta dina djur för att det inte finns mat.
Har man djur ska man ta ansvar för dem, så se till att ha mat hemma. Det är enkel prepping.
Själv köper jag numera maten online och får den hemkörd i storleveranser fraktfritt på grund av volymen. Med en 9.5 kg och en 8 kg redaktionsmedlem går det åt en del foder, även om de så här års gör rätt rent på gnagare på gård, mark och i ladan och inte äter så mycket foder. Betänk att vi skulle ha tusentals möss och sork här ute på gården om inte katterna håller nere populationen. Första sommaren jag bodde här och inte hade katt utegående åt, bajsade eller kissade mössen sönder allt som var det minsta mjukt i ladan och det fick bli många vänder till tippen, t ex med dynor till utemöbler som tydligen var ätbart, men också väskor, saker i läder, allt annat i tyg inklusive tält mm. Och en och annan gummislang på maskiner. Sedan dess har det inte varit några problem pga att katter hållit koll på detta.
Nu ska jag inte föreslå någon särskild onlineleverantör. Välj den som passar dig, jag har valt min.
Däremot ska jag göra skamlös gratis marknadsföring för OptiMeal, som är Ukrainskt och tillhör den ukrainska koncernen Kromotech LLC. I Sverige säljer de åtminstone fodermärket OptiMeal, som tillverkas i antingen Lviv i Ukraina eller hos ett helägt dotterbolag i Kédainial i Litauen. OptiMeal finns bland annat på Granngården, vilket kanske kan glädja oss som bor på landet och köper annat där också. Ej att blanda ihop med Purina Pro Plan, som kallar olika varianter av sina foder för Opti-något.
För övrigt kan ju den som har en hobbybesättning höns göra det samma med hönsfoder, dvs beställa ett års mat rakt av. Hönsfodret är stenhårt kopplat till priset på spannmål och har du dina höns kommer fodret gå åt ändå. Samtidigt måste du förstås förvara även det musfritt eller med egna redaktionsmedlemmar som ser till att inga möss får korn (ha, Göteborg!) på lagret. Själva har vi t ex ställt en gammal fåtölj intill förvaringen av hönsfoder, och en av redaktionsmedlemmarna brukar sova där i ladan vilket förstås ger bra övervakning av eventuella möss som vill göra kaoz med hönsmaten.
Nu är det möjligt att de stora prishöjningarna på kattmat, hundmat och hönsfoder redan tagits, men även om du inte kommer spara 20-30-40-50% längre på att köpa in en årsförbrukning i förväg så är det en bra prepp av en utgift du ändå kommer ha om du inte avlivar dina djur.
För egen del buffrar jag ändå utgifterna för redaktionsmedlemmarna genom att sätta av pengar till kattfonden varje månad – inklusive försäkringar, vaccinationer, mat, och en buffert för eventuella veterinärbesök, och privatekonomin påverkas därmed inte av att köpa in all kattmat i bulk för hemleverans, utan de kostar cirka 1000:- SEK per månad oavsett. När vi hade tre kostade de 1 500:- per månad, men gammeltanten fick avlivas i vintras pga cancer.
26 kommentarer
Först pratas det mycket om hur många ryssar som har dödats. Sedan pratas det om billigt djurfoder. Ok. Får man fråga något om ingående råvaror?
Jag läste att det var väldigt många unga och medelålders ryska officerare som har dött i kriget med Ukraina, medan de äldre “gubbarna” har lyckats klara sig bättre, de kanske har ålderskrämpor och orkar inte gå så långt, måste kissa ofta och fastnar då i buskaget och somnar överallt? De kanske har en högre rang och kan kommendera de yngre att rusa före till frontlinjen?
Någon som har några bra människo-recept för kattmat ? Blötlägg i youghurt och häll på Kahluha kanske ?
Jag köper nöthjärta som jag delar upp i portionsbitar och fryser in. Vid servering så klipper jag upp cm stora bitar. Får hon hela biten så släpar hon runt den på golvet så jag får tvätta efter henne.
Nöthjärta är rätt billigt (minns inte vad jag betalt). Används nog till korv tror jag. Köper man kattmat i portionsförpackning blir det mycket dyrare.
’Kan innehålla spår av orch’
Har nu en honkatt. Verkar som att honkatterna är bäst på att jaga. Dom måste ju kunna föda en kull ungar. Bra att hon håller efter råttorna. Problem bara att hon måste väcka hela huset för att kunna berätta och visa hur duktig hon varit. Har kattlucka så hon kan komma och gå som hon vill.
Vår gamla katt tog hem en åkersork. Min son trodde han hade en hund i munnen. Även hannar kan vara rätt bra på jakt, fåglar, kaniner, möss, ekorrar. Var en hel buffé där.
Jag hade en underbar åkersork som husdjur när jag var ung, den fick t o m åka på semester med oss till släktingarna. Tyvärr blev de helt förskräckta, när “Tiltu” (som sorken fick heta) sprang innanför min tröja och kikade ut genom de olika öppningarna. Känner ni till “Tiltu”, det var ett öknamn som diverse propagandister fick i Finland eller Sovjetunionen, t ex “Moskva´s Tiltu”. Det finns många snuskiga sånger om en sådan “Tiltu” som beskrivs ofta som en lättfotad kvinna, som lät karlarna gå “all the way”. Man kan fortfarande höra sådana sånger i Finland och på Youtube.
Ang. det finska namnet “Tiltu”. Det fanns många ryska propagandister under kriget: “Moskvas Tiltu”, “Leningrads Tiltu” och “Petrozavodsk Tiltu”.
Sovjetunionen sände propagandaprogram på sina egna frekvenser, men sovjetiska propagandister störde också finländska radioprogram. Ansträngningar gjordes för att dämpa dessa t.ex. genom att sända störningar.
Till skillnad från ryska frontsoldater, som hotades med stränga straff för att de lyssnade på finsk propagandaradio, tilläts finländare lyssna på “Moskvas Tiltu”, som kanske var den mest kända av dessa utropare, och de roade sig mycket på Tiltus bekostnad, eftersom propagandan ofta var väldigt uppenbar.”
Att honkatter är bättre jägare är en myt. Däremot har hankatter (även kastrater) större revir vilket gör att de jagar även på andra platser och så att säga sprider ut sina tjänster över större yta.
Absolut är det så, vår gamla katt som tyvärr gått hädan var kastrerad väldigt sent (en så kallad övergiven katt). Kan tänka mig att de påverkade honom och storleken på reviret. De grannar som inte gillade honom, drabbades av lite karma med råttor som dog i innerväggarna. Luktade visst inte så gott. Anticimex skakade bara huvudet vi hembesök. Lite svårt att lokalisera tydligen.
Några katter blir det nog inte fler av, men däremot kan jag tänka mig en annan typ av sommarkatt på två ben.
Min syster har en fruktansvärt svår mus-allergi, så hon kan sova bara i relativt nya byggnader, som aldrig haft möss i väggarna. Hon får en astma-attack ganska lätt, om hon utsätts för diverse damm etc. Morsan tål inte lösningsmedel och kemikalier. Jag har mycket mat-allergier och tyvärr blev jag också allergisk för katten, så att sovrummet blev “en katt-fri zon” på läkarens order. Tyvärr hade katten svårt att respektera skylten på dörren, men jag hade henne ända till slutet när njurarna la av. Jag har älskat alla mina djur jättemycket. Enligt kompisen har jag “pussat sönder” hans hundar också, med dyra veterinärräkningar som följd.
Katter är fantastiska djur och har räddat mänskligheten från otaliga epidemier och svältkatastrofer.
Nu är jag iofs mer en hundmänniska, men bodde jag lantligt skulle jag definitivt ha en riktig bondkatt eller två för att hålla efter råttor och möss runtomkring…
Var det vanligt att folk åt katter i svälttider?
Jag brukar skoja att vår katt är så pass rotund att han är en finfin kalorireserv för dagar av nöd. Problemet är att när man vore desperat nog att slakta sin katt, skulle katten också ha svultit och inte längre vara den där kalorireserven.
Min pappas familj fick nödslakta sin katt, när vinterkriget började helt plötsligt och evakueringarna knappt hade hunnit börja. Katten lades på huggkubben och huvudet höggs av med yxan. Bordssilvret grävdes ner i åkern och så fick de rusa iväg från “Valkjärvi, ” som var granne med “Mainila” med de berömda skotten. De flesta gårdarna i Karelen hade en häst och de flesta evakueringarna av civilbefolkningen genomfördes just med en enda häst. Min pappas familj evakuerades med tåg och det ryska flygvapnet sköt mot tåget, som var fullt med civila (sammanlagt över 60 barn dödades ombord på evakueringstågen under kriget). Farmors tramp-symaskin gick i bitar i attacken. Många försökte ta med sig sin boskap, men tvingades att nödslakta sina djur längs med evakueringsvägen.
Många civila som inte hann iväg blev krigsfångar i Sovjet, men om de hade haft skidor och kunnat ta sig fram genom skogen, hade de kunnat rädda sig. Man skulle absolut undvika att ta sig fram på isen över sjön, eftersom de ryska flygplanen sköt ihjäl dem direkt. De fick inte använda vägar, som var till för att de egna trupperna skulle kunna RETIRERA, pga att de inte var tillräckligt förberedda och var tvungna att fly snabbt, för att rädda sina liv och kunna organisera ett motstånd senare.
Det ser ut som några trevliga redaktionsmedlemmar.
Kan de klättra ner från ett träd med huvudet före?
Det brukar väl vara ett signum för den kattrasen?
Japp, de går alltid ner från träd med huvudet före. Klättrar även ner för stegar med huvudet före.
Cornu, är dina katter såna, som “spankar ner” alla pappershögar, pennor och pennvässare från bordet? Min gamla 1/2 Maine Coon försökte t o m sparka ner en 16 kg tung Bernina-symaskin, hon tog spjärn mot väggen och försökte trycka ut symaskinen till bordskanten och sedan ner. Jag slutade iofs sy för länge sedan, men kompisen Jar-Jar Binks brukar reparera sina segel med den och nu funkar den inte länge, pga för många lager segelduk och lim-tyg som laglappar som han använde. Han “binksade” symaskinen som vi brukar säga om alla grejer som han har haft sönder.
Tjusiga redaktionsmedlemmar.
Är de norska skogskatter?
Här has (regerar) en hund o en katt.
Dels pga ev. prisökningar, dels pga ev. andra problem med mat köps nu minst 150% av månadsåtgång var månad.
(Ekonomi samt förvaringsmöjligheter begränsar något. )
Äta lite eller lite sämre själv kan jag men blotta tanken inte ha mat till djuren…
Nej tack!
Det blir ganska mycket “kyr” med 2-3 katter. Mani-kyr, pedi-kyr (alltså klippa klor på fram- och baktassarna), audio-kyr (=rengöra öronen med bomullstuss+vatten) och till sist fästing-kyr (=plocka bort fästingar från pälsen). “Fästingarna har fest 24-7” brukade vi säga när vi hade en utekatt, en “pälsboll” som var väldigt lik Cornus “hårtussar”, fast bara en 6 kg “Thatcher”, som gjorde processen kort med sorkar. Det såg ganska dramatiskt ut när hon rusade in genom kattluckan i sina fluffiga “mamelucker”, med en skrikande sork i munnen.
Skaffa ett uterum, så får du plocka färskt fågelkött och stoppa in i frysen som en prepp. Det ligger ibland en hel rad döda fåglar med benen i luften, längs väggen på utsidan. De brukar dunsa i fönstren på löpande band och grann-katten Ville käkar upp dem och blir jättetjock. Jag läste nånstans att man kan rita ett svagt nätmönster med en blyertspenna i glaset, så att fåglar uppfattar det som spindelväv och de gillar inte att flyga in i spindelnät.
Lars har du möjlighet( om tid finnes) vet att du är populär nu mer 😉 att länka Ukrainska företag som jag som longtime prepper kan utnyttja. Dax att bygga nya förråd och lägger gärna pengarna åt det hållet. Ps både jag och frugan sportar tesla sedan ett år så dina råd ger verkan i målet…
Har försökt storköpa lager av kattmat, men det slutade med att katten vägrade äta maten efter ett tag. Sannolikt bjuds det på nåt godare hos någon av grannarna med kattluckor. Så nu blir det inga stora påsar längre.
Angående fåglar så hittar jag nog resterna av ca en i veckan i snitt, men det går i perioder.
Våra två 15-åriga katter gick hädan förra året, och nu har vi invasion av möss runt fritidshuset. Någon ny katt är inte aktuellt, men jag planerar att bygga uggleholkar för uppsättning i närheten. Kattugglor är väl lika bra som katter att fånga möss?
Är väl trevligt att kunna välja Ukrainskt torrfoder men har man hittat något som fungerar (den äter och mår bra) till sin hund så är det sällan något man vill byta. Verkar som att många hundar behöver en tillväjningsperiod när man byter. Jag har ingen föreställning om att jag ger min hund det bästa eller det enda den kan äta men så länge det fungerar bra och är en marginell kostnad så får det nog fortsätta vara det jag serverar.