Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att karantänsreglerna vid bekräftad Covid-19 i hushållet lättas något. Har man tre doser vaccin eller varit sjuk i Covid-19 de senaste tre månaderna undantas man, och karantäntiden kortas till fem dagar efter första symtom i hushållet. Även vissa nyckelfunktioner undantas, men det handlar främst om personal i lednings- och driftcentraler, men inte utförarna i frontlinjen inom sjukvården, blåljusmyndigheterna eller förskolor.
Undantas ej från karantän |
Karantänreglerna lättas alltså. Är man vaccinerad med den tredje påfyllnadsdosen är man undantagen från karantän om någon i hushållet är sjuk, liksom om man haft Covid-19 de senaste tre månaderna.
Därtill behöver man nu bara vara hemma i fem dagar i karantän sedan någon i hushållet sist börjat visa symptom, istället för tidigare sju dagar, och den som har fått diagnos behöver bara stanna hemma fem dagar men minst 48 timmar feberfri och tillfrisknad.
Nyckelfunktioner undantas också, enligt en lista från MSB.
“Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.
Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.
Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.
Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.
Myndigheter som omhändertar frihetsberövade”
Man har alltså tagit till sig kritik och oro för att frånvaron via karantän och sjukskrivningar ska bli systemhotande inom infrastruktur, men man har alltså inte undatagit de som sliter i skyttegravarna, som t ex förskolepersonal vars frånvaro ger kaskadeffekter när föräldrar måste stanna hemma för att ta hand om sina friska barn, eller för den delen räddningstjänst, sjukvård eller polis.
På frågan om dessa svarar MSB till bloggen:
“Alla samhällsviktiga verksamheter är beroende av personal. Utifrån smittläget finns nu en möjlighet att undanta ett fåtal nyckelfunktioner från allmänna restriktioner, då har vi fått utrymme för relativt små grupper med både en specifik kompetens och ofta specifik anläggningskännedom. Personal som måste arbeta tätt på arbetsplatsen. Många personalberoende samhällsviktiga verksamheter kan omdisponera personalgrupper eller uppgifter på ett mer fritt sätt.”
Omdisponeringar ska väl läsas som övertid, för det är vad som pågår på många håll. Eller att man stänger ner helt vilket väl är “uppgifter på ett mer fritt sätt”.
Förhoppningsvis kan dock de lättade karantänreglerna på marginalen underlätta situationen. Annars kommer vi till slut bara ha singlar utan barn som jobbar övertid på de viktiga jobben i frontlinjen, medan alla andra är i karantän.
Å andra sidan kommer inom några veckor alla haft omikron om det fortsätter på det här viset, och då slippa karantän i tre månader enligt de nya reglerna.
17 kommentarer
Hade corona för två veckor sedan. En dag sängliggandes med värk i kroppen. Tog tredje sprutan igår. I princip samma symptom som sjukdomen.
Hade hoppats på mildare symptom av sprutan iom jag nyligen haft corona, men det funkade visst inte på det hållet.
Jag får istället glädjas över hur mild släng av sjkudomen jag fick. Alla är inte lika lyckligt lottade där så se till att vaccinera er!
Har tagit tre sprutor och fick positivt coronatest efter att blivit sjuk förra torsdagen, blev relativt dålig ändå, mild förkylning är att ta i. Har varit isolerad och idag är jag nästan helt symptomfri. Arbetsför efter helgen gissningsvis.
Men nu så, tre sprutor och genomgången infektion så måste man väl vara skyddad mot allvarlig sjukdom om eländet hoppar på en igen.
Hopp finns, men inga garantier.
Att så nyligen efter en Covid infektion ta booster dos låter "vansinnigt". Dels helt onödigt eftersom du har immunitet från infektionen, men dels med större risk för biverkningar eftersom kvardröjande virus, antigen osv finns kvar i kroppen och kan ställa till obehagliga reaktioner efter vaccinering om man har otur. Men FHM säger att det räcker att man är tillfrisknad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Med tre doser vaccin med föreskrivet mellanrum så har jag nu återgått till att leva mer normalt. Jag är övertygad om att den negativa inverkan på min allmänhälsa som isolering och uteblivna fritids- och motionsaktiviteter överväger det sjukdomsförlopp som COVID skulle ge mig. Under den varmare årstiden så kan man ju ersätta inomhusträning lättare, men nu på vintern (utan skidspår) är det svårare. Lägg till avsaknaden av solljus med dess inverkan på måendet.
Jag tar mina chanser nu utan att för den delen slicka på lyktstolpar och annat löst folk.
Åtminstone i vår region finns det planer för hur man ska prioritera omsorg så att viss personal kan fortsätta gå till jobbet vid en stor smitta med stor frånvaro.
Karantänsreglerna skiftar numera oftare än vädret. Det kanske vore bättre att flytta samhällsinformationen om vad som är nytt till Rapport 19:55 och Aktuellt 21:25 istället för hålla presskonferenser på förmiddagarna när nittionio procent av de som fortfarande inte är drabbade ändå har fullt upp på jobbet. 😛
Karantänsreglerna både skiftar och skiljer sig även från andra länder. Mitt barnbarn som bor med min dotter och familj i Spanien har fått Covid. Resten av hushållet behöver inte vara hemma alls om de har vaccinerat sig och inte visar symtom. Den vetenskapliga grunden för olika förhållningssätt verkar helt saknas.
@Peter Andersson
Presskonferenser är inga tal till nationen som allmänheten förväntas sitta och titta på. De är väl främst till för att informera "pressen" som i sin tur kan förmedla informationen till mediekonsumenterna (t.ex. pensionärerna som sitter framför tv:n vid bestämda klockslag för att få sig lite nyheter).
Ja, men nyheterna rullar så fort på de elektroniska förstasidorna nuförtiden att det redan är långt ned i flödet när folk med vanliga kontorstider kommer hem efter jobbet.
Sant, och det är inte omöjligt att reglerna har hunnit ändras igen när det är dags för aktuellt.
Ja tidigare har man väl trott satt mörkertalet på antal smittade kan vara upp mot tio gånger. Och senaste tidens problem med brist på tester har nog inte förbättrat det. Så då borde det gå snabbt nu.. men om den stora majoriteten är tillbaka på en vecka så borde det väl lösa sig rimligt. Själv har jag nog klarat mig än så länge i alla fall utan symptom, tom sambon som jobbar på förskola har hittills sluppit Omicron. De har visst rätt stort bortfall men både av barn och personal.
Med tanke på att i stort sett ingen vårdas på IVA och att restriktionerna beror på RS-virus och influensa med motivation att rädda S vid makten vid kommande val samtidigt som man mörkar all dokumentation från Coronakommissionen i ren sosseanda, så är det helt enkelt dags att lägga ner fjanteriet och återgå till det normala.
Dricka öl 23.01 och skaka hand med alla. Let's go.
Några anekdoter från verkligheten:
* Hälsocentral – 13 av 14 distriktssköterskor borta. Då de har förskrivningsrätt är det inte bara att ersätta med random sköterska
* kommuns hemsjukvård 25% frånvaro bland dagtids sjuksköterskor och 100 % frånvaro på kväll/natt
* förskolor i kommunen bönar och ber att föräldrar håller sina barn hemma då akut personalbrist leder till sammanslagna och stängda enheter
Och allt detta beror på COVID-smitta eller karantänsreglerna?
Till stor del på karantänsregler och följderna av det. Förskolepersonal måste vara hemma leder till att föräldrar måste vara hemma. Nån är snorig innebär att hela familjen måste vara hemma och så vidare.
Varför pratas det så lite om flockimmunitet just när vi håller på att få det?