Den så kallade elpriskompensationen ska täcka månaderna december – februari och de extrema elpriser som råder. Men vad gör regeringen om elpriset inte faller tillbaka i vår? Ska stöden förlängas och skattebetalarna stå för framför allt villaägarnas elräkningar permanent?
Julslingor, elen betald av skattebetalarna. Eller nej, det här är en jordbruksfastighet så oklart om det blir något stöd. |
Regeringen utgår alltså från att extrema elpriser ska gå tillbaka till bara skithöga från mars och framåt, men priserna kan mycket väl bestå. Vi hade historiskt väldigt höga elpriser redan i augusti till oktober i höstas.
Ett argument mot detta är att elförbrukningen inte blir lika hög när uppvärmningsbehovet minskar, men det är ofta kallt fortfarande i mars. Och med den från regeringen önskade övergången till elbilar kommer säsongsvariationen bli allt lägre, särskilt som många kör mer bil sommartid. En villa med elbil har lätt mellan 25 – 50% av sin elförbrukning från bilkörningen.
Om elpriserna inte faller tillbaka – ska regeringen fortsätta betala stöd till högförbrukarna bland väljarna, vilket framför allt handlar om villor (och radhus). Vad är planen på lite längre sikt? Ska elpriskompensationen återkomma nästa vinter?
Det tar några månader att stänga ner ett kärnkraftverk permanent. Det tar 5 – 10 år att bygga ett nytt om man vill. Det är lätt att avveckla, men svårt att återskapa, så elpriserna kommer inte gå tillbaka till normala på många år än.
Saknar regeringen plan kan man ju tro att det handlar om att köpa sig röster inför valet från de som drabbats av konsekvenserna av S+MP-regeringens energipolitik de senaste sju åren. Efter valet skiter man förstås i folks elräkningar i åtminstone tre år tills det fjärde året när det är dags för valår igen.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
45 kommentarer
Tror allt handlar om att behålla makten. Allt annat är sekundärt. Någon större plan utöver det än att det löser sig bara vi vill det tillräckligt mycket lär nog inte finnas. Skulle tro att elskam kommer på bred front framöver. Kanske också så att bidrag till laddboxar etc endast ges om de är Smart Grid anpassade och laddar bilen endast när det finns ledig effekt. I stället för kilometerskatt så kanske det blir en extra laddskatt. Finurligt nog så har man ju väldigt bra koll på de som utnyttjat bidrag för olika "gröna" investeringar.
Degen måste in.
Den stora delen den lösningen är ju utom vår kontroll. Mer produktion på kontinenten så att exporten minskar. Och man har en plan, sen att du inte tror på den gör ju inte att den inte finns. Mer vindkraft..
Man skulle ju kunna boka in service på exportlänkarna december – februari varje år.
Finns väl ingen EU-lag på att man inte får ta hand om och sköta sitt elnät väldigt, väldigt, väldigt noggrant.
Undervattenskablar bör undersökas med lupp. Vatten och el funkar ju inte bra ihop, så oktober till maj borde det ta i tid.
De samägs ofta mellan ländernas ISO, så lite svårt att övertyga andra parten
Yxa funkar också
En hint om vad som ska anses normalt är nog kompenstationen.
Regeringen anser med andra ord att normalt elpris är ungefär 80% högre än vi haft tidigare.
Så länge energipriserna är så här höga nöts landet ner sakta men säkert. Och det är väl det de vill antar jag. 🤷♂️
De närmaste åren byggs mycket vindkraft så oftare kommer elpriset bli lägre. Topparna i elpris kommer också hanteras lite mer med allt fler batteri i nätet och avtal med företagskunder om strypt el vid extrema pristoppar mm.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Nyfiken på dina belägg för att det blir billigare. Inget tyder på att priserna går ned när vi bygger vindkraft. Det är ju bara att se hur det utvecklats senaste tiden. December var extrem, men det har trots allt varit dyrt hela 2021 med några få undantag.
Så länge Tyskarna lägger ned sin baskraft och köper dyr el härifrån, får vi tampas med samma priser.
Batterier gör inte elen billigare heller. Det kostar att investera och det hamnar på räkningen.
Sen har jag sett att du återkommande skriver att det kommer bli avtal med företagskunder för att stypa sin elåtgång. Den kostanden hamnar också på elräkningen och sen från man även ta med produktionsbortfallet som drabbar hela landet.
Ser vi på de senaste veckorna har vi lågt elpris när SMHI stormvarnar.
Vi kan inte räkna med att växthuseffekten fixar elen åt oss.
Om man tittar till verklig industri och inte någon hittepåindustri som enkelt kan förlägga produktionen till timmar med lägre elpriser (vid bra konjunktur så kör man tre eller fyrskift) så kostar det enorma pengar att ha maskinerna stående. Det som händer då är att man flyttar den tillverkningen till länder som ser till att det finns tillgång till planeringsbar baskraft för industrin till rimliga priser, dvs inte Sverige.
Extra illa är det eftersom mycket industri har ställt om från att använda gas till att använda el i högre utsträckning.
JH Vi får facit med tiden. Jag ser sannolikheten som mycket stor att det genomsnittliga elpriset, inklusive nät, blir lägre när vintern upphör.
För att ta nätkostnaden först så har och får Svenska kraftnät (Skn) just nu stora summor genom skillnaderna i pris mellan nätområdena och från exporten. Skn har vad jag förstått aldrig fått in så mycket avgifter tidigare. Förmodligen fortsätter detta under vintern. Ny vindkraft byggs ut kraftigt vilket ger än mer exportinkomster för Skn vilket också kommer investeras i nätet.
Förutom betydligt fler vindkraftverk varje kvartal närmaste åren låg vattentillrinningen senaste veckan över 90% av senaste 60 åren.
Vad som händer i Tyskland påverkar oss tydligt, men vi har begränsad kapacitet i ledningen dit och med antagandet att fossilgasen fortsatt är begränsad minskar Tysklands behov för uppvärmning med våren. Åtgärder för att minska fossilgasbehov inför nästa vinter sker.
Alla prognoser för BNP jag sett ger ökning de närmaste åren. De korta minskningarna av effekt till avtalskunder betyder obetydligt för Sveriges produktion av varor.
Batterier i nätet kostar men förutom sänkning av högsta priserna ger de ytterligare nätnytta. Totalkostnaden för batterierna verkar inte bli gigantisk.
Behövs inte storm för maximal produktion i ett modernt vindkraftverk.
Utbyggnad av mer solceller ger förutom mer el också mindre förluster i nätet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
FredL Det gäller bara avtalskunder i Sverige inte all industri.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Jag är med dig till viss del. Självklart blir priset lägre när efterfrågan minskar, vilket sker när värmesäsongen är över.
Svenska kraftnät har flaggat för problemen med utbyggd vindkraft i flera år nu. Den reaktiva effekten gör att de måste installera rektiv effektkompensering vilket är dyrt som skam. Dessutom gör den reaktiva effekten att vi inte kan nyttja de ledningar som finns till max. Vi ligger i nuläget snarare runt halva planerade effekten. Kablar har dessutom sämre förmåga än luftledningar när det gäller reaktiv effekt.
Dessutom exporterar vi i stort sett hela effekten från vindkraften, så den kommer oss inte till godo. Möjligen miljömässigt, men nu pratar vi kostnader.
Prognoser för BNP ska man nog vara försiktig med. Om elpriserna stegrar varje vinter kommer det påvekra landet förr eller senare. Vi har gott om elberoende industri som behöver rulla på oavsett väder.
Tyskland blir nästa bekymmer. De kommer nog försöka göra sig fria från Putins naturgasgrepp så snart de bara kan. Då kommer deras elkonsumtion att öka markant. De lär inte satsa på kärnkraft och troligen inte kol heller, så det kommer bli import. Det kommer inte sänka några priser någonstans.
Batterier i all ära, men vi pratar årtionden innan det kommer vara någon kapacitet att tala om. Tekniken är dyr än så länge och det behövs stora batteribanker om det ska gå att lagra tillräckligt. Vet att ny teknik är på gång, men här pratar vi nuläge. Inte framtidsvisioner.
Nej, det behövs inte storm för maximal produktion av vindkraft, men åter, så är det elpriset vi pratar om. Det sjunker inte förrän det blir ordentligt blåsigt och det behöver vara över mer än en vindkraftspark. Då behövs en vinterstorm som sträcker sig över ett stort område.
Solceller är ett tillskott, det ska inte förnekas. Men det är inte mer stabilt än vindkraften. Igår när solen lös hela dagen producerade min anläggning 7 kWh och förbrukningen för huset var 76 kWh.
Vi kan inte räkna med solcellerna än på några månader och det är trots allt på vintern vi skulle behöva dem. Sverige är felplacerat för den typen av energi.
JH Genomsnittliga priset är min nyckelkommentar. Det priset kommer att falla de närmaste åren jämfört med 2021.
Tycker det verkar som vi netto exporterat lika mycket som vindkraften gav 2020. men att säga att all vindkraft exporteras är konstigt, man kan lika gärna säga att halva vatten- eller fission exporterades.
Min uppfattning idag är att elpriset inte stegras de närmaste åren men kommer vara högre än före krisen för fossilgas.
Kabeln till Tyskland har begränsningar. Tyskland kommer som du skriver jobba för mindre fossil beroende och fortsätter satsa på sol och vind, men kommer närmaste åren oftast ha klart högre elpris än Sverige.
Ja vinden blåser mest under kalla årstiden men ger ganska mycket även på sommaren. Både vår och Tysklands elbehov ökar sommartid vid värmeböljor vilket blivit vanligare.
Visst betyder sol för el mycket lite på vintern och hos oss även sommartid ganska lite närmaste åren jämfört med vatten, fission, vind och kraftvärme. Men solceller gör nytta.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Svk Nanotec, förkortningen är svk..
Att du tror att nätkostnaden går ner visar på att du inte är inne i industrin och är vilka investeringskostnader som behövs för att förbättra AC kraftöverföring, reaktiv effektkompensering (SVC, STATCOM, SC/TCSC ett.), HVDC, nät anslutningar för onshore men framförallt offshore vind.
Men framförallt så är nätkostnaden en effekt av regleringen kring nätägare som behöver investera för att kunna ta ut en avkastning (öka kostnaden mot elkonsumenter)
JH Batterier i nätet idag ökar närmaste åren och betyder en del för att jämna ut priset men ger också annan nätnytta. Det är inte dagens batterier som kommer flytta stora mängder kWh en längre tid men mycket effekt en kort tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
An Ursäkta att jag skrev fel Svk.
Du har tänkt fel An när det gäller nätinvesteringar – de får stora tillskott. De summor Svk får nu för investeringar genom prisskillnaden mellan våra fyra områden och export är större än någonsin. Det vi diskuterat nu är de närmaste åren och då kostar offshore inte mycket.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Jag är med på att du syftar på genomsnittligt pris, men eftersom förbrukningen inte är genomsnittlig blir det en orättvis jämförelse.
Ett eluppvärmt hus förbrukar mer på vintern och eftersom priset är högre då ökar kostnaden.
Problemet är att investeringar i effektivisering skjuts i sank om man får lägga pengarna på elräkningen. Bidraget som kommer till våren kommer bli väldigt orättvist fördelat och de som hade behövt pengarna kommer få en bråkdel av deras kostnadsökning. Andra tackar och tar emot när deras kostnader inte ökat, men de ändå blir berättigade.
Oavsett vilken energikälla vi exporterar, så kan man se att de dagar det blåser ökar vår export. Visst kommer exporten generera pengar, men att det automatiskt skulle innebära att nätet byggs ut i samma takt är lite naivt. SVK är statsägt och byggs enligt plan. Västlänken tog ju några år att planera och ska vi kunna transportera all vindkraft behövs minst ett par till.
Dyr export ger förvisso tillskott i kassan, men de kronorna kan snabbt förflyttas med budgettrixande. Vi pratar politiker här.
Värmeböljorna påverkar inte elförbrukningen enormt. Det är ganska stor skillnad på att värma från -20 grader till 22 mot att kyla från 25 till 22.
Dessutom tillkommer solenergin ofta de dagarna och borde kompensera med råge.
JH Än är det mest vattenkraft som förflyttas. Men visst ökar exporten med mer vind. Tycker det är utmärkt att det blåser mer nu på vintern när både vi och våra kolbrännare behöver elen.
Några extra problem för Svk att investera i nätet när de översköljts av intäkter är det knappast. Det är inte bara att dra nya kablar utan det finns annat som kostar mycket och behövs i nätet. När Svk vill ha en ny dragning tar det tid med främst tillstånd och Västlänken tog lång tid. Tvivlar på att politikerna drar in dessa pengar för annat än nätet för trycket på lägre elpris är högt.
Beslutet om subvention till oss som använder mycket el är enklare och snabbare att hantera än om man skulle gjort ett system som krävde ansökningar och utredningar. Tycker vi med villor i 08 och andra stadsområden är mer subventionerade med den låga fastighetsavgiften och den är politiskt omöjligt att ändra nämnvärt.
Värmeböljor påverkar mer söderut. Klimatet ändras än till det sämre och vi måste få bort det fossila. Visst är vi närmare nordpolen och har större behov av uppvärmning än kylning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vem säger att de kommer använda pengarna än att det kommer gå som utdelning till staten? https://www.svk.se/om-oss/finansiell-information/
Pengarna får inte användas hur som helst. Det är reglerat.
EU.
Jag drar mig till minnes någon romersk konsul som efterskänkte lån som romare tagit av staten. Detta genom att helt sonika elda upp skuldbreven på Forum Romanum. Det är valfläsk done properly!
Om skuldbreven är tillräckligt många och stora kan man elda dem i kraftverk för att generera klimatsmart energi i en cirkulär hållbar superekonomi!!
Går tydligen bra att elda utsläppsrätter också.
Kallas dept jubilee på engelska, och föreslogs tydligen på allvar i samband med Covid-19.
*Debt* jubilee
Även om vi skulle bygga en massa ny kärnkraft, så skulle den bli mindre lönsamt (än behövt) pga att övriga länder har en massa vind. Vind och sol har förtur i ledningarna tyvärr.
Nee det är direkt oansvarigt att sitta med en massa oplanerbar elproduktion. Bästa lösningen hade varit om den elproduktionen hade fått betala föf att de inte har någon svängmassa eller att kärnkraften får betalt för det.
All planerbar elproduktion borde ha förtur i ledningarna!
Vad sägs som att vindkraften behöver garantera viss tillgänglig effekt när dom själva inte genererar? En garanti på 1-2 veckor hade ändrat spelplanen rejält. Inte som nu med endast 24h. Det betyder att dom får köpa en viss kapacitet från planerar produktion som då får bättre betalt och är då ok med att dra ner när vindkraften genererar. Detta skulle drastiskt jämna ut investeringarna i vindkraft mot planerbar produktion.
@An intressant idé.
Ja något måste ändras och detta är ett steg i rätt riktning.
ESG = energy stops growing.
Varken el eller andra energipriser kommer vara lägre än de är idag kommande år. När beslutsfattarna om några år lämnar woke-rörelsen kommer det att ta ytterligare ett antal år att bygga ikapp så kanske 2030-35 så faller priserna om någonsin. Priset på olja lär inte heller bli billigare utan lär bryta ATH kommande år.
Vi ska tydligen ha vätgas som reservkraft, när påbörjas dessa enorma investeringar och när är de klara? Tänkte inte på det…
Se prognos från "Systemutvecklingsplan
2022–2031" SVK sid 51 där står volymerna som krävs
sid 26 står verkningsgraderna (system). Hur lång tid det tar att bygga havskraft, vätgaslager, generatorer är inte riktigt väl beskrivet, och inget är påvörjat idag?
Batterier ja… Northvolts hela årsproduktion när de är i full fart räcker bara till buffert åt t ex Tyskland i ett par timmar, för att klara 2 kalla dygn utan vind behövs då 145 års produktion från Northvolt, och det är bara Tyskland, och bara tvp dygn buffert
http://www.tn.se/naringsliv/experten-tysklands-elsystem-nara-kollaps-sa-paverkas-sverige/
Hehe.
Batterier, vätgas och allt vad de oplanerbara ältar om när det kommer till lagring förstår jag mig inte på. Om målet för elproduktion, utöver förnyelsebart, hade varit stabilitet i leveranserna hade väl kravet landat på producenten att lösa det. Då hade nog vind och sol fått en klart mycket dyrare kostnad för att uppföra och driva.
Men nu är det inte så. Det finns väl inga krav, bara lite balanseringsavgifter eller vad det nu är för att sol och vind är som dom är.
Därför borde inte något behov av lagring, balansering eller svängmassa (eller vad det nu pratas om) finnas tycker jag. Eller så är det kanske så att vissa politiker och vissa lobbyister vill ha denna situation och tycker den har sina fördelar. Som inte jag riktigt kan se annat än att den förnybara biten.
Tyskland stänger sista kärkraften 2022-12, samtidigt så drar finland igång sin kärnkraft, så lär bli dyrare i SE1 och SE2 om SVK lyckas öka överföringen söderut när det blir mer reserver i SE1
Beror väl mest på hur det blåser, 2021 blåste det ju mindre i tyskland och nordpool än normalt.
https://vortexfdc.com/knowledge/wind-speed-anomaly-maps-2021-q4-europe/
och det finns ju en trend mot vindre vind som de lärde tvistar om https://en.wikipedia.org/wiki/Global_terrestrial_stilling
https://www.researchsquare.com/article/rs-288223/v1
https://www.nature.com/articles/s41558-019-0622-6
Jag förstår inte detta, det är ju Supply Chain 1o1. Om du har en existerande leverantörskedja, låt oss säga av t.ex. el producerad av kärnkraft och vattenkraft, och du vill ändra den till el levererad av vind och sol så kan du ju för i helsike inte stänga av den gamla kranen innan den nya är påslagen, verifierad, testad och producerar till dom volymerna du behöver när du behöver dom OCH vem i helvete ändrar sin Supply Chain för att öka kostnaderna? Vilken tomte som helst begriper ju det!! Fråga t.ex. Apple om dom slutade köpa intelprocessorer pang bom innan dom verifierat de nya och att leverantörskedjan fungerade fullt ut, ledtråd svaret är nej! Det var en process på ett par år.
Men det är klart, våra kära folkvalda tror säkert att bara för att man tar ett politiskt beslut så radar stjärnorna upp sig och allt blir in i evigheten fantastiskt. Kejsaren är naken!
Det är nog det delvis sådant vi har här. Politiker leker affärsmän och tror att det blir bra. Men förstår inte vad de riktigt håller på med.
Tex kan man misstänka att Energiöverenskommelsen 2015 röstades för att den lät bra, men få förstod vad som stod i den.
I Staterna kommer all energi vara billig och förnybar år 2030:
https://www.youtube.com/watch?v=zxL7V2yRtF8
Någon anledning till att vi ska vara sämre? 🙂
Sämre än Kalifornien?
Hm, fem nya fossilgaskraftverk.
https://californiaglobe.com/articles/california-adding-5-temporary-natural-gas-power-plants-to-help-alleviate-energy-shortage/
Folket tröttnade rullande elavbrott
Läser man artikeln ser man att gasverken genererar total kapacitet: 30 MW var, vilket är? 150 MW. Hur mycket kostar det att lägga till fyra timmars batterikapacitet istället? Mindre. 🙂
Du kan alltid hitta exempel som går åt motsatt håll. Trenden är ganska tydlig dock. Sol, Vind, Vatten och Batterier är det framtidens elnät kommer vävas av – helt enkelt för att det är för billigt att låta bli.
Sen när har mänsklig girighet någonsin förlorat mot rationellt tänkande?
Jag anser att vi måste återreglera elmarknaden. Dagens system med "energy only" fungerar allt sämre eftersom marknadens aktörer satsar ensidigt på landbaserad vindkraft. Vindkraft har låga produktionskostnader per kWh men medför betydande systemkostnader för kraftledningar, reglerkraft efterfrågeflexibilitet, energilager m.m. Kostnader som idag inte betalas av vindkraften annat än i ringa omfattning.
Det är bättre om vi låter stat och kommun äga all kraftproduktion, varje produktionsslag erhåller en intäkt som täcker dess kostnader och elpriset sätts utifrån genomsnittskostnaden. Fördelningen mellan de olika kraftslagen kan optimeras för att få så låga systemkostnader som möjligt med bibehållen och förbättrad leveranssäkerhet. Elhandel med grannländer sköts bilateralt mellan de olika systemoperatörerna, inte av någon elbörs.
Ett exempel på fördelar med offentligt ägande av kraftproduktion är Västerås. Staden har idag en effektproblematik under kalla vinterdagar när kraftvärmeverket måste prioritera värmeproduktion. Mälarenergi väljer nu att investera i ett gigantiskt värmelager för att kunna producera mer el riktigt kalla vinterdagar för att kunna skapa förutsättningar för fler industrier och bostäder. Privata bolag väljer av lönsamhetsskäl att satsa på rena värmeverk utan elproduktion vilket skapar stora problem med lokal elbrist i expansiva kommuner.
Så länge vi exporterar kommer priserna aldrig gå ner. Ju mer produktion vi bygger desto mer produktion stänger tyskarna.
Sverige har alltid och kommer alltid att vara Tysklands lill koloni. De ser till att via EU komma över våra råvaror, pengar och billiga fossilfria el. Ovanpå det så ska vi ju vara deras naturreservat där de tvingar oss att ha en massa varg och där vi inte får bruka våra skogar
Tyvärr som det ser ut nu är farhågan att om man inte backar ett halvt eller ett helt steg och antingen återstartar kärnkraft, eller hittar på något alternativ som sänker elpriserna, att vi riskerar få ett nytt (Energi)fattigsverige efter flera (5-7 år) med höga el- och drivmedelspriser.
Det blir tex även svårt att sänka löner för att tävla med produktion i andra länder. Hushåll måste ju betala sina räkningar med. Och samtidigt olönsamt att ha energislukande industrier.
Det är lite galet för att (S) borde (tycker man) tvärtom värna jobb och produktion, inte minst sådana som faktiskt producerar sådant är fysiskt.
Sverige har kunnat tävla med kvalitet pga bla hög kompetens, höga löner och bra (billiga, förutsägbara och stabila) energipriser. Vad fortsätter vi med?