SBC står för förvaltning av många bostadsrättsföreningar och höjer nu priserna för att hantera överlåtelse av lägenheter och pantsättning kraftigt och skyller på GDPR. Föreningar kan vilja föra vidare den avsevärt höjda kostnaden till lägenhetsköparna.
Hagastaden, Stockholm |
Priserna för pantbrev och överlåtelse via SBC är en procentandel av prisbasbeloppet och följer därmed ungefär inflationen, men andelen höjs nu kraftigt.
SBC skriver i sitt utskick till sina kundföreningar:
“Vi sätter högsta värde på våra kunders integritet och trygghet och arbetar därför löpande med att anpassa våra arbetssätt, våra processer och IT-system för att följa de krav och regler som ställs på er som förening och oss som er förvaltare från bland annat integritetsskyddsmyndigheten (f.d. Datainspektionen) och bankreglering (PSD2).
Kopplat till denna regelefterlevnad kommer vi från 1 januari 2022 att behöva höja våra priser för hanteringen av pantsättning och lägenhetsöverlåtelser till 1,5% respektive 3,5% av prisbasbeloppet inklusive moms.”
Tidigare var priserna 1% respektive 2.5%, så vi pratar om inflationsjusterade prishöjningar på upp till 50%. Därtill kommer man nu fakturera föreningarna istället för medlemmen (lägenhetsköparen). Detta för att “det möjliggör också att ni som förening själva kan bestämma vilken nivå ni tar betalt av medlemmen”, kort sagt att medlemskollektivet i föreningen ska kunna absorbera kostnaden för att andra medlemmar tar ut pantbrev och lånar pengar på sina lägenheter.
Föreningar behöver nu ändra i sina stadgar via extra eller ordinarie föreningsstämmor så de kan ta ut SBC:s avgifter från medlemmarna.
Sannolikt ingår förstås inte dessa kostnader i KPI, och prishöjningen med 50% för att skaffa pantbrev eller administrationskostnaden köpa en lägenhet kommer således inte återspeglas i officiell inflation. För bostadsrättsköparen är det väl bara att låna några tusenlappar till, förstås. Det kan ju alla göra …
15 kommentarer
Alla dessa regelverk medför ständiga revisioner utförda av olika kvalitetskonsulter, certifierade sådana. Andra kvalitetskonsulter säljer tjänster för att anpassa de interna processerna och dessutom genomför internrevisoner. Man kan säga att pappersdraken föder sig själv med väldigt liten verksamhetsnytta och kundnytta. Givetvis är integritet bra för individen men tillämpningen är inte optimal. Så jag förstår att detta är enormt dyrt att upprätthålla.
Alvessons "Extra allt!" rekommenderas som läsning i ämnet.
Jag har en anekdotisk observation kring bostadspriserna i Stockholm (litet sidospår). Kollar just nu på bostadsrätter i Bromma/Solna/Sundbyberg (eller brett kallat "norrort" i min egen definition) och har noterat att bostadsrätterna verkar ha peakat i september 2021 men nu säljs på en lägre nivå (kr/m2) medan hus fortsatt driver på starkt. Anar ett skifte från större BR till hus (jag och frugan kollar på 5 rum och kök). Samtidigt stiger räntorna.
Pratade med en mäklare idag och hen bekräftade min tes att priserna vänt ner.
Men elpriserna skulle ju krasha villamarknaden och tvinga alla familjer att flytta till stora bostadsrätter för att slippa elräkningen?
Det kanske blir så, elräkningar trillar in nu som ska betalas i februari samtidigt som alla Klarnakrediter för julklappar och annat som ska betalas. Men de som inte har buffert för detta kommer inte heller bli godkända varken för banklån eller medlemskap i brf så de lär nog kramla sig fast i villan medans vi som planerar och tänker framåt får betala andras skulder via skattsedelns försörjningsstöd.
Ni är roliga. HOX index slog precis rekord (November). Ni gör antaganden för fortsatt utveckling efter några anekdoter och utifrån EN mäklare. Komiskt
Vi får se, ja villamarknaden i orten som saknar fjärrvärme blir väl säkert lite svalare när elpriserna går upp, men det är på sikt. Räntorna är fortfarande låga. Några punkter upp till, så börjar väl fårket skrika om bostadsbubblan precis som för 15-20år sedan. Vi får se
Mjau. Det är januari nu.
Östergren, senaste statistiken som finns tillgänglig. December är en speciell månad och det är väl först till denna helgen som marknaden kör igång igen, ge det Januari ut. Sen får vi se
Mjau: Jag är rolig som skriver att det är en anekdotisk observation, och du tolkar det som att jag menar att det går ned överallt och bubblan har spruckit?
För några veckor sedan kunde jag få bundet via Danske Bank (medlemsrabatt via Unionen) till 1,13% på tre år. Nu är samma erbjudande bundet i tre år för 1,28%
Då fick du bättre med Unionen än vad jag fick med Akavia. Fick 1,18 på 3 åringen för tre veckor sedan. Idag vet jag inte vad jag skulle få.
Att överlåtelse- och pantsättningsavgifter är en kassako för förvaltarna blir tydligt när man ser deras högröstade motstånd varje gång det föreslås att låta lantmäteriet ta över hantering istället för att flera hundra miljarder i säkerheter för bostadsrättslån endast består i att föreningen i registret skrivit in att "bostadsrätten är pantsatt till X-banken 2021-10-17".
Dessutom gör gärna bankerna en pantsättning per lån trots att det är sakrättsligt onödigt och endast orsakar merkostnader för bostadsrättshavarna. Några beloppsbegränsade pantsättningar förekommer nämligen i princip aldrig.
Bankerna har inte koll på hur pantsättningen går till i en BRF.
Kunden kan tex ta 3 olika löptider, banken säger att det är en pantsättning till kunden, kunden/medlemmen ringer sedan till mig och undrar varför de blivit debiterad för 3 pantsättningar då banken sagt att det är 1 pantsättning.
Notera att det inte förekommer några pantbrev på bostadsrätter eftersom de inte utgör fast egendom. Det är därför varje BRF är skyldig att själva föra ett register över pantsättningar av BR som ingår i BRF'en, ett arbete som vanligen är delegerat till den ekonomiska förvaltare man anlitar (i artikeln exemplifierad med SBC).
Pantbrev hanteras av Lantmäteriet och finns i ett centralt register, något som alltså inte gäller för bostadsrätter.