Med energimätning på allt fler punkter av hushållet bekräftas en liten misstanke, nämligen att moderna vitvaror inte innebär särskilt stor energiförbrukning. Ska man göra energibesparingar är det värme, värme och värme som gäller. I övrigt så drar det som står på hela tiden och drar lite effekt betydligt mer än det som drar mycket effekt men bara körs ibland.
Aktuell energimätning. Tvättmaskinen kör centrifugen, därav hela 250 W. Skärmdumpar från Home Assistant. |
Ska man spara energi nu när elen återigen är svindyr, så är det på uppvärmningen man ska hitta besparingarna.
Med Shelly Plug S installerad på åtta olika uttag kan jag nu konstatera att vitvaror totalt sett inte drar särskilt mycket. Summering av energiförbrukning nedan, men notera att Mitsubihis Hero-värmepumparna överst har kört 1.5 – 3 år och Hero Blacj visar fel med en faktor på 10x och börde ligga på 14421 kWh istället. Övriga har kört cirka två veckor.
Energiförbrukning i kWh per apparat(grupp) |
Bland vitvarorna har diskmaskinen dragit absolut mest, men så körs den nästan dagligen. Totalt sett 9.6 kWh på två veckor. Vanligt diskprogram drar ca 0.75 kWh. Därefter kommer tvättmaskinen med 4.29 kWh, cirka 0.8 – 1.0 kWh per normal tvätt, lite beroende på tid och temperatur. Just nu tvättar jag handdukar, men för att snåla lite grann körs det i ett kort program 60 grader, vilket drog 1.62 kWh. Det mesta av energiförbrukningen i tvättmaskinen (och diskmaskinen) är uppvärmning av vatten, och givet 10 graders inmatningstemperatur så bör 40 graders tvätt dra lite drygt hälften av 60 grader.
Torktumlaren är nästan helt ny efter att den gamla började brinna och en värmepumpstumlare, och drar fånigt lite, cirka 0.75 kWh per torktumling. Både diskmaskinen och tvättmaskinen drar en effekt på ca 2000 W när de värmer vattnet, medan torktumlaren tack vare värmepumpen ligger på cirka 300 – 500 W. En rejäl effekt- och energibesparing där.
Vattenpumpen har på två veckor dragit cirka 2.48 kWh och körs förvånansvärt sällan även om den drar 1 250 W när den väl drar igång och pumpar upp vatten 60 m från borrhålet ner i berget.
Dock, de största förbrukarna ovan är nätverk och dator. Nätverket vilket inkluderar fiberrouter, brandvägg, två switchar, wifibas, skrivare, server, säkerhetsutrustning som kameror etc mm har förbrukat 28 kWh, tre gånger så mycket som diskmaskinen. Det mesta på nätverket utom skrivaren och bildskärmen till servern ligger även på nödström.
Datorn, vilket inkluderar min dator, extern 27 tums bildskärm, skrivbordslampa, högtalare och annat som inte har nödström ligger på 18 kWh i förbrukning. Det dubbla mot diskmaskinen. Utrustningen klassad som dator drar ca 20 W i viloläge medan nätverket drar 70 W.
Media och teve har förbrukat fem respektive tre kWh, men de har bara mätts cirka en vecka. Media inkluderar högtalare, wifibas, switch och en Apple TV, allt utan nödström, och tuggar på runt 20 W dygnet runt mest pga nätverksdelarna.
Tydligt är att små förbrukare som dator- och nätverksutrustning och media, som står på dygnet runt, drar betydligt mer än vitvaror som tvätt och disk. Att tro att man ska spara särskilt mycket energi på att snåla med tvätt och disk är naivt. Eller för den delen dammsugare.
Vad jag inte mätt (än) är kyl och frys, som antagligen drar en hel del då de står på dygnet runt.
Tittar vi då på värmesifforna för värmepumparna ovan så är de fel med en faktor 10x för Hero Black – värmen inne i huset – men korrekta för Hero White, värmen i maskinhallen. Siffrorna är dock flera år summerade och kan inte jämföras rakt av med de andra.
Går jag dock in i Home Assistant och tittar på historiken har Hero White dragit 227 kWh de senaste två veckorna.
Hero White i maskinhallen de senaste två veckorna |
Som man ser ovan har utetemperaturen haft stor betydelse, men jag har nu också lagt in en automatisering som gör att temperaturen sänks till 14 grader om elpriset går över 100 öre. Detta har dock bara körts i två dagar och har ingen nämnvärd påverkan ovan.
Inne i huset har förbrukningen varit 220 kWh om man multiplicerar med 10x. Mitsubishi har någon bugg som felrapporterar denna värmepump. Värt att notera är alltså att maskinhallen drar lika mycket att värma upp som huset, trots att huset är 6x så stort. Huset är dock fullt isolerat, medan platta, sockel och halva innerväggen mot ladan (stenblock) på maskinhallen inte är det. Något förenklat på grund av vedeldningen i huset.
Värmen inne i huset. |
Som synes märks effekten av att värmt med ved tydligt. När priserna var svinhöga runt jul värmdes det enbart med ved och man kan periodvis rätt tydligt se när det eldades i övrigt. Från nyår fram till i förrgår var elpriserna acceptabla och jag struntade i att värma med ved.
Vad man ser här är att värmen dragit ca 450 kWh medan vitvarorna dragit 15 kWh. Var man ska sätta in energibesparingar är rätt tydligt. Åtminstone om man faktiskt vill spara energi och inte bara ägna sig åt symbolhandlingar. Värmer du med el men inte har värmepump – skaffa det, värmesiffrorna hade varit 3x ovan annars.
Jag har haft två villor med luft-luftvärmepump och det har fungerat utmärkt. Det är också den enda åtgärden som tar en dag att fixa, förutom att sänka temperaturen. En professionell installatör installerar en LLVP på en halv dag och du kapar uppvärmningen med två tredjedelar eller mer om det inte är svinkallt (-20 eller lägre). Mina värmepumpar har kostat drygt 20 000:- styck, installerade och klara. Mycket pengar för många, men inget i jämförelse med tilläggsisolering.
Andra åtgärder som tilläggsisolering (iaf av fasad) och nya fönster är svindyrt och tar lång tid. Kamin för alternativ uppvärmning rekommenderas, men är förstås inte tillåten för de flesta. Vad som kan utföras relativt fort är att blåsa tilläggsisolering på en dåligt isolerad vind, vilket också bör ta ungefär en dag och är den effektivaste åtgärden då värme stiger uppåt.
Nästa vecka kommer jag få realtidsrapportering på hela gårdens förbrukning, samt även varmvattnet, som sedan kommer börja tidsstyras. Får återkomma kring det där.
I övrigt steg solkraftens till 588 W medan jag skrev detta. Hade jag haft fullt utbyggd drygt 3x så stor anläggning, vilket planeras, hade jag fått 1800 W just nu och gården hade varit självförsörjande på el under några timmar mitt på dagen den 6:e januari.
Solen lyser och täcker torktumlaren |
Framåt februari kommer inte träden längre blockera morgonsolen och solkraften kommer ta ett rejält kliv för vår del. Vi får se om jag hunnit installera 5 550 W till vid det laget, vilket skulle varit trevligt.
Vad man kan göra med vitvarorna som besparing även om de idag är väldigt effektiva är att för oss som har timmätning flytta bruket av dem till lågpristider, vilket inte minskar energiförbrukningen men minst halverar priset.
En annan fråga är när börjar termostatmatade tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner bli standard för villor i Sverige? Dessa har både kall- och varmvatteningång och reglerar tillflödet med termostat. Därmed kan den som har centralvärme via biobränsle, fjärrvärme eller värmepump spara åtminstone två tredjedelar av elförbrukningen för vitvarorna, som mestadels är uppvärmningen (av vatten eller i fallet torktumlare luft). Dessa vitvaror är vanliga på kontinenten och exempelvis Tyskland. I Sverige finns det väl främst i lägenheters stora gemensamma tvättstugor. Att t ex värma tvätt- och diskvattnet via fjärrvärme torde vara en lågt hängande frukt besparing av elenergi i Sverige. Det behövs ibland fortfarande tillskottsspetsvärme vid höga temperaturer, särskilt om man har värmepump.
För övrigt finns det förstås ingen ekonomi i att springa och köpa energimätare till hemautomatiseringen, om man nu inte är en nörd och ser ett egenvärde i siffror, eller avser att tidsstyra styra en del förbrukare, vilket sker med disk-tvätt-torktumlare. Viss annan användning kan t ex vara att få notifikationer om att någon glömt stänga av teven etc. Som bloggare kan det finnas ett egenvärde i att kunna skriva sådana här artiklar, men det är kanske ett specialfall. Att skaffa en Shell Plug S för att kunna mäta runt kan förstås vara motiverat, då de inte kostar mer än någon annan energimätare. Att skaffa än så länge åtta stycken är kanske lite overkill, men det är riktigt bra strömbrytare för hemautomatisering om det är vad man egentligen är ute efter.
69 kommentarer
Värmepumpsmaskiner är lite missvisande, då de tar värmen från din inomhusvärme, således måste din husuppvärmning jobba hårdare.
Sannolikt är de effektivare än direktverkande el värmda dito men ändå inte riktigt så bra som det anges.
Nja, spillvärmen återförs ju huset igen via utblåset. Det enda spillet är via det kondenserade vattnet och det spillet hade man haft ändå.
Och sommartid är de guld, då de inte blir bastuvarmt i tvättstugan. Tvärt om så är rumstemperaturen numera stabil i tvättstugan.
För en torktumlare ja men en tvättmaskin trycker ganska mycket värmeeffekt ner i avloppet. Men ja, sommartid agerar de luftkonditionering.
Som sagt, de är i princip värmeneutrala. Jag har inte sagt att man ska ha en värmepumpstvättmaskin, men torktumlare verkar vettigt då spillvärmen återförs rummet.
Därtill värms ju huset med … värmepump eller ved, så det blir fortfarande en elbesparing.
Som Cornu skriver står ju torktumlaren i huset så per definition ett slutet system. All elenergi den drar blir det värme i huset, med COP 1,0. Oavsett teknik. Kondensering av vatten ger dock ett värmeöverskott, exakt lika stort som den föregående förångningen från textilierna.
Men hur fungerar kondenseringen i en torktumlare UTAN värmepump? Blåser den ut fukten i huset?
Finns det tvättmaskiner med värmepump? Verkar ju mkt smartare att ansluta dem till varmvatten då istället.
Att torktumlare har värmepump beror väl främst på att den behöver värmepumpens försångare (kalla sidan) för att kondensera vatten. Sen får man gratis värme att förånga med. Dubbel nytta.
Har man frånluftsvärmepump återvinner den värme från alla elmaskiner i hushållet. All förbrukad el blir ju värme i luften till slut.
För övrigt anges luft-luft-pumpar för uppvärmning med en effektivitetsfaktor, COP, som är omkring 4-5 vid plusgrader ute och ner till 2 vid -25C. Du stoppar alltså in exempelvis 1kWh el och får ut 4kWh värme inomhus.
Dags att sluta hålla +15C i den dåligt isolerade friggeboden m a o. Har inte mätt hur mycket den enskilt drar men December totalt blev rätt dyrt.
Räcker det inte med +5 C där? Vi har +5 C i vår snickarbod (med färgburkar etc.).
Tvättmaskin där men 5 räcker kanske
När vi har extrahuset avslaget är där 8 grader. För det huset var det en bra balans för att klara frostfritt även efter ett dygn utan värme. Vid ett strömavbrott var det 3-4 grader efter 24 timmar och minus 5 ute. Viktigaste är att man hinner agera vid strömavbrott så att allt inte fryser.
Har ca +5C i min friggebod/förråd för att hindra frysning av känsliga prylar.
Det är inte korrekt att det går mer värme upp genom taket. Det mesta går ut via ytterväggarna
Men det är normalt lättare att tilläggsisolera en vind.
Med andra ord är det dags att sälja ens energislukande 350W RTX 3090 kort? 🙂
Inget vidare kort det där, jag ka förbarma mig så din elräkning snyggas till. 😁😁
Å andrasidan omvandlas 100% till värme-energi.
Sonens gamingdator värmer hans rum 100% vintertid. Elementet är avstängt hela tiden.
Vad är det för värmepumpstumlare du har? Det lät som en bra låg förbrukning.
Det kanske skulle löna sig att byta ut vår 22 år gamla Miele. Fast moderna grejer håller ju bara några år nuförtiden. T.om. Miele ger bara 2 års garanti nu.
Miele efter att min gamla Miele började brinna, se https://cornucopia.cornubot.se/2021/04/och-dar-borjade-torktumlaren-att-brinna.html
Nya är en T1 Excellence står det på framsidan.
T1 såg nice ut. Har inte ens bytt kolen på vår nuvarande så kommer väl aldrig få köpa en ny. 😉
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hej Lars. Varför togs mitt inlägg bort?
Av säkerhetsskäl raderade jag ditt inlägg, då du precis exponerade en del privat information av känslig karaktär, som kunde användas av de som orsakat er problem.
Alltså inte pga budskapet, utan för din egen säkerhet.
I övrigt, beklagar.
Stort tack. Min upprördhet gjorde att jag skrev mer än jag borde.
Absolut. Du kan posta om den första delen. Jag förstår din upprördhet, och det är lätt att missa säkerhetsaspekten när känslor tar över.
Riktigt snyggt agerat där, Admin! Eloge.
Minns ni nåt år sedan när SvT hade nån slags "information" om att vi inte skulle dammsuga för att spara el? Snacka om att sila mygg
Dammsugning en timme 1x i veckan, 0.8 kWh med en 800 W dammsugare.
Har bytt kyl och frys mot moderna varianter.
Hände typ noll i förbrukning så glöm besparingar på den fronten.
Cornu. Såg att du nämnde kortprogram på tvättmaskin. Generellt är det de som drar mest el. De energieffektivaste är de som står och snurrar i flera
timmar. Men som du är inne på, liksom ingen idé att försöka spara på annat än uppvärmning. Sen är ju tv, stereo spis, router, kyl, frys etc inte helt korkade som energikälla utan ger lika mycket energi som direktel
100 W utomhusbelysning dygnet runt blir 3,8 kWh per dygn. 114 kWh per månad och 1,4 MWh per år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur många timmar har ditt dygn?
Nanotec:
1) nej det blirblir 876kWh på ett år.
2) vem tusan har 100W belysning utomhus? Vi har cirka 2000kvm trädgård och cirka 10W belysning igång när solen gått ner. I juletid 20W till (250m slingor).
Ja ungefär 24. Nu ser jag – det var de 800 w jag rörde ihop. Nytt rättat 2,4 kWh per dygn, Befann mig nog på en annan planet 16:07. Utmärkt att du kollar vad jag skriver.
Vänliga hälsningar
Nanotec
stefabhsinger
2) åk runt och titta så hittar du. Jag har inte på belysning länge.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Håller inte med om att kortprogrammet drar mest energi.
Exempel Cylinda diskmaskin 10+ år:
Snabb: 0,8 kWh
Normal: 1,5 kWh
Lång: 1,8 kWh.
Kanske är så att någon av de längre programmen är *effektivare*, dvs mer rengöring per mängd energi. Men blir det rent med kortprogrammet så blir totala förbrukningen lägre.
Har inga siffror för tvättmaskinen just nu.
Martin.
Talade med Cylinda redan på 90-talet om detta.
De förklarade att alla eco-program har långa löptiderför att spara energi. Men som sagt, inget att lägga energi på då det är en försumbar kostnad.
Ecoprogrammet ska vara det mest effektiva, därefter auto. Snabbdisk drar nog minst, men det blir antagligen resultat därefter om det är mycket skit på disken.
Diskmaskinstillverkarna fokuserar mycket på vattenförbrukningen eftersom det är brist i många länder och programmen är ofta optimerade efter detta före elåtgången.
För några år sedan subvensionerade Australien diskmaskiner som förbrukade mindre än tio liter på disk. Nu klarar väl de flesta modeller detta.
Håller med er.
Kör sällan snabbprogrammet på diskmaskinen då det är osäkert resultat. Det är viktigare att det blir ("garanterat") rent än att spara några tiondels kWh. Och som sagt blir det ingen större kostnad.
I tvättmaskinsfallet har dock jakten på att spara vatten gått så långt att det blir rester av tvättmedlet i den färdiga tvätten (enligt test i råd och rön). Lite knasigt då vi har förhållandevis god tillgång på vatten i Sverige… Själv väljer jag alltid extra sköljning av den här anledningen.
Jag har en bänkdiskmaskin från Elektro Helios i mitt mini-kök i min sommarstuga med permanentstandard (bara en bänkmodell får plats där).
Jag avskyr att diska för hand, och så gillar jag att maskinen desinficerar disken så att det inte blir någon "bajsdonation" genom köksporslinet. Det påstås ju att handdisk ger en bättre tarmflora tack vare en mikroskopisk "bajsdonation" mellan människor, men jag hoppar helst över denna "donation", så jag kör maskinen med den högsta temperaturen, 70 C.
Dessutom gillar jag bänkmodellen också pga att jag slipper stå med rumpan uppe i vädret när jag laddar eller tömmer diskmaskinen. Jag brukar dessutom ladda min maskin knökfull, så maskindisken är ganska ekonomisk ändå.
Förut med det egna brunnsvattnet blev det inte rent med handdisk, med fula avlagringar av järn och mangan, men med en diskmaskin fick man kaffemuggarna och glasen mycket renare och finare än med handdisk.
Jag klipper itu diskmaskins-tabletterna med en sax (vilket är väldigt enkelt) och använder bara en halva. Jag har dock läst att även denna halva kan klippas itu en gång till och en fjärdedel ska funka lika bra, men jag har inte testat ännu.
Någon gång har jag fått en liten bit äggskal i spridaren i mitten och den har då slutat att snurra. Man får då pilla ut äggskals-bitarna med potatis-stickan i så fall, tills spridaren snurrar igen.
Finns fördelar med att köra på hög temp även för avloppet.
Eco må kortsiktigt vara bra för miljön men stopp i avlopp är verkligen inte Eco.
Jag brukar torka av fettet från t ex mini-teflon-stekpannorna (diameter 14 cm) med en liten bit hushållspapper först, innan jag stoppar in dem i diskmaskinen. Dessa mini-stekpannor är lagom till äggröran med olivolja, ett ägg, lite salt och en skvätt kaffegrädde, med en tillagningstid på några få minuter, vilket sparar el. Samma med den övriga disken, om det finns synligt fett på den, så torkas det av med lite papper först. Fast jag använder ganska lite fett överhuvudtaget och lagar väldigt lite mat själv. Det är lustigt att folk tror att jag kan laga avancerad mat pga att jag är kvinna.
Martin A. Maskindiskmedlet är nog inte så bra för magen och tarmarna. Jag gillar tabletterna, eftersom de inte dammar alls och jag nyser ofta av pulver-maskindiskmedlet.
Jag tänker på engelsmännen, som ofta inte sköljer disken alls, men då använder de handdiskmedel, som är mycket mildare än maskindiskmedlet.
Jag hade för länge sedan en kompis med en morsa som påstod att även handdiskmedlet var farligt, trots att man sköljde bort det under diskandet. Hon använde bara varmt vatten, ingenting annat. Men hon var en riktig fanatiker på många sätt och jag fick till sist nog av tanten och gjorde slut med kompisen.
Nanotec, hört talas om LED-belysning?
Jag avskyr dammsugning, det låter förfärligt illa i mina öron, fast jag har en central-dammsugare på vinden. Det är inte ofta jag sliter fram den långa snabeln och suger med. Jag föredrar sopskyffel och borste och mikrofiber-pads med vatten-sprej på. Jag använder inga mattor alls i huset pga allergin, men jag har för dålig framkomlighet för "Roomba". Bortsett från två Devlon-mattor i hallen för att slippa smuts i huset.
Ja Marjatta L den ramp jag ofta har belyst på kvällen är upplyst med LED. Några andra sällan tända lampor vet jag inte om de är LED.
100 W dygnet runt var ett exempel och inte vad jag gör av med på belysning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Marjatta, kul att du använder bänkdisk! Hade sådan för länge sen, kopplad direkt till varmvattenkranen. Gick på 10-15 min. Onkel Olle hade en rund Elux redan på 1960-talet med samma schvung minns jag. Slutade tillverkas. Höll väldigt länge. Hmm.
Senare satte jag självsvåldigt in en ny fulldisk i radhuset och drog till varma. Ännu senare i nästa boende lät jag mig övertalas att följa anvisningen och körde på kallt. Då tar det över två timmar! Nuvarande hus är installerat av "proffs" enligt nya normens regler.
Numera är visst alla tvättmaskiner enfas "för att spara ström" = toppeffekt alltså. Tar också avsevärt längre tid, ändå med liknande energiförbrukning.
Bah humbug. Trams. Huvudsaken är att undgå vattenskada, sånt är dyrt.
100W LED kan nog påverka grannsämjan ordentligt, det är ca 500W glödlampor.
Jag har 2X60 meter slingor, och de drar knappt 20W och lyser såklart bara när det är mörkt eftersom jag har timer och ljussensor på dem. Ström på mellan 1530 och 2330, sedan 05-0830.
Än har inget flyg på väg till Kastrup trott att vår tomt markerar starten på landningsbanan och åkern bakom är själva banan.
@nanotec detta är en gravt partiell bild av hur det är hos oss just nu: https://imgur.com/a/H5KIuLx
Flera ljuskällor som inte är i bild och totalt cirka 30W.
Angående utomhusbelysning kring huset. Är det inte lite som med is, att man är skyldig att hålla en viss säkerhetsnivå så att paketleverantörer och andra inte ramlar och slår sig?
Man får vara lite försiktig med att isolera en kallvind.
Synnerhet hus som är byggda för värme via kakelugn.
Spillvärmen är en del i att hålla kallvinden torr höst/vinter.
Man har byggt hus med ouppvärmda kallvindar under många år. Problemet är att husen ofta är otäta, och fuktig inneluft tränger ut i kalla delar av huskroppen.
Där orsakar den skador, eftersom den höjer RH ordentligt. Klassiskt är otäta vindsluckor.
Detta eftersom de gamla eldade värmekällorna också såg till att läckaget var riktat åt andra hållet genom att de orsakade ett litet undertryck inomhus.
Har man bytt värmesystem är nog det mesta av skadan redan skedd. Bor man i kallare klimat kan det vara en fördel ifall temperaturen på vinden faller under 5 grader, för oavsett RH sker då i princip ingen mikrobiell påväxt.
Att täta huset är i efterhand praktiskt omöjligt.
Är det varmare på vinden än 5 grader, måste man tillföra värme så RH < 75%.
Det är ganska mycket värme på en oisolerad, dragig vind i ett äldre hus. Det är många tusen kWh.
Man kan behöva sätta in en fläkt om man tilläggsisolerar.
Jag har bara en decimeter glasull i väggarna, utom i sovrummet som har Ecoprim varmvägg. Fasadpanelen är för fin för att man ska regla och tilläggsisolera på den och takfotsutsprånget är för kort, så man skulle behöva förlänga takstolarna med några decimeter, om man ville tilläggsisolera. Det ingår dessutom en luftspalt i en modern vägg-konstruktion och då blir det tjocka väggar.
Jag har lagt på en decimeter glasull ovanpå den gamla ullen på vinden.
Cornu och hans fru har dessutom "direktverkande kattvärme" i knät, när de sitter i soffan på kvällarna. Samtidigt får de nyttig akupunktur, när katterna purrar och trycker ner klorna in i lårmusklerna.
En 3 kg katt påstås ha en effekt på 15 watt. Cornus norska skogskatt-fufflor är dock 6 kg tunga, så de genererar 30 watt per styck, en hyfsad värmedyna alltså.
Cornus katter omvandlar råttorna i maskinhallen till behaglig värme.
Vi bytte kyl och frys när vi renoverade köket. Herregud vilken skillnad på elräkningen. Undrar vilken energimärkning de 20+ år galma Siemens- skåpen hade egentligen.
Hoppas de nya E-klassade sparbössorna håller ett tag.
Apropå el så finns det risk att den ryska kärnreaktorn i Hanhikivi i norra Finland inte blir av, om reaktor-leverantören Rosatom hamnar på sanktionslistan, pga de ryska hoten mot Ukraina, Finland och Sverige m fl. Då kan kärnkraftsbygget stanna av antingen för gott eller under en lång tid. Då blir det en reaktor mindre för elförsörjningen i Finland (enligt Iltasanomat IS.fi idag, går att läsa på svenska genom att högerklicka).
"Tror Fennovoima fortfarande på ett ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki? 10 viktiga frågor om den aktuella situationen
Fennovoima planerar att börja bygga ett nytt ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki 2023, även om relationerna mellan väst och Ryssland är djupa. En analys av de säkerhetspolitiska konsekvenserna av projektet som presenterats av försvarsministeriet har ännu inte genomförts.
Hotet om KRIG finns i Europa, eftersom Ryssland har koncentrerat en stor mängd styrka vid Ukrainas gränser. Dessutom kräver Ryssland ett åtagande från Försvarsalliansen Nato att inte ta upp nya medlemmar. Detta har tolkats som ett försök att begränsa rörelsefriheten inte bara för Ukraina utan även för Finland och Sverige.
Enligt kritikerna skulle det nya kärnkraftverket som ska förvärvas av den ryska Rosatom-koncernen knyta Finland till Ryssland och ge Ryssland många nya möjligheter till hybridinflytande i Finland. Och vad skulle hända med projektet om växtleverantören Rosatom fördes upp på en sanktionslista?"
Många i Finland är emot Hanhikivi och man kunde redan tidigare sammanfatta motståndet med ett modifierat K-O F-citat: "Ryss-reaktorn är en d-a skit, men nu har vi baxat den ända hit". Själva reaktorn har ännu inte fått bygglov.
Det finns lite lustigheter i översättningen till svenska, bl a borde det stå "anläggnings-leverantören" Rosatom.
Växtleverantören?
Om Rosatom anlitas som plantleverantör kan jag lova dig att det är parkslide de kommer med.
Varför beställer man inte en kopia på OL3? Nu borde det gå lite fortare?
Hanhnikiv skulle vara på nästan samma effekt, 1200MWe mot OL3 1600MWe.
Eller så väntar man på SMRerna.
Jag brukar titta på Hufvudstadsbladet då och då för att få en uppfattning om vad som händer i vårt östra grannland.
Ledare: Vladimir Putins skrämsel utlöste en het Nato-debatt i Finland – varför är det ryska kärnkraftverket tyst?
Att ansöka om medlemskap i Nato är en lång process, men en säkerhetspolitisk översyn av Fennovoimas kärnkraftverksprojekt skulle kunna göras omedelbart.
Reaktorn drivs av Rosatom Group, som kontrolleras direkt av den ryska ledningen. Det har varit många vändningar i projektet, men uthålligheten beror nog på att kärnkraftverket är viktigare för Ryssland än för Finland. Om det genomförs skulle det främja ryskt energikunnande, vilket även gäller i väst, i detta fall Finland.
Kanske kan man bara hoppas att Putin förstår att den extrema upptrappningen av situationen kan ta Finland till Nato eller krossa dess drömmar om Finland som ett skyltfönster för rysk kärnteknik – eller både och.
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008522793.html
Om man högerklickar på artikeln så översätts texten till svenska.
Bsra inse att det inte går att göra mycket åt energin – det är kostnaden man måste hantera och flytta sin förbrukning till billiga timmar.
Ska införskaffa en Shelly S på månadag och mäta en del under veckan.
Fick fakturan för December nyligen och där står det att jag förbrukat 147kwh.
I lägenheten har jag 2 lågenergilampor, min gaming-rigg, kyl/frys och en spis.
Jag överslagsräknade lite på det idag och borde för perioden ligga närmre 100kwh.
Det intressanta är att om man kollar på dagscharten för förbrukning så ligger större delen av topparna på dagar jag inte ens befann mig i lägenheten.
Uppvärmning och Varmvatten ingår i hyran.
Vi får snart varmare väder åtminstone i Stockholmsområdet. Nästa vecka utlovas upp till +8 C, härligt! Då behöver vi inte elda lika mycket i våra braskaminer.
Jag har gjort mycket på min energiåtgång genom att gå igenom huset med värmekamera och täta läckor, isolera dåliga partier på vinden, sätta upp nya fönsterlister och framför allt skaffar rullgardiner. Rullgardinerna gjorde att värmen faktiskt behålls ordentligt i några rum. Vi har tvåglasfönster.
Värmekamera i mitt hem hade varit extremt intressant. När vi flyttade in fanns endast friskfuftsventil i köket (av alla ställen), tror den var för att jobba mot köksfläkten. Kanske var tänkt att huset skulle läka som ett såll och via självdrag ut i kök- och badrumsventilationen, byggt tidigt 60-tal.
Nu har vi ventiler in i sov och v-rum och ut via fläkt i bad och tvättstuga. Och värmeförbrukning därefter…