“Historien upprepar sig inte, den rimmar” – någon
Åtminstone Ryssland ska nu ha gått in med trupp i Kazakstan efter en begäran om hjälp från landets president. Samtidigt finns det många paralleller man kan dra – Polen, Ungern, Syrien, Ukraina – och frågan är hur detta kommer utvecklas.
Svarta svanar fotograferade i Moskva av alla platser |
Kazakisk polis uppger att trupp omringat, öppnat eld och “eliminerat” demonstranter i Almaty, vilket delvis stöds av filmer på hur trupper öppnar eld.
30 minuter efter att Kazakstans president gjort en begäran om hjälp till Rysslands motsvarighet till Nato, CSTO, bekräftade Putin och Kreml att man skickar trupp till landet. Uppgifter gör gällande att flera tunga transportplan med trupp redan ska ha landat. Även Vitryssland ska skicka trupp, liksom Armenien.
Dock är stora delar av förbanden från det centrala ryska militärdistriktet omgrupperade till Ukrainas gräns, och Kazakstan är en av väldens största länder sett till ytan. Frågan blir om Ryssland och de övriga CSTO-länderna kommer ha trupp nog att kväsa upproret. Ett uppror som ironiskt nog tändes av priset på gasol, som drivs av priset på den fossilgas som Kreml höjt priset på för att sätta press på demokratierna i EU.
Ska man dra långdragna likheter så kan vi börja med Molotov-Ribbentroppakten och Polen. Länderna i CSTO kastar sig nu över Kazakstan. Och vad kommer Kreml avtala med Kazakstans andra stora och betydligt mäktigare och rikare granne, Kina?
En annan liknelse kan vara det blodiga inbördeskriget i Syrien. Kazakstan består mest av stäpp, likt Syrien mest består av öken, med utspridda befolkningscentra. Det är svårt att därmed bekämpa ett uppror då befolkningscentra inte sitter ihop. Även inbördeskriget i Syrien började som demonstrationer mot regimen.
Putin kan också fått sitt Ungern, där Sovjetunionen invaderade för att kväva ansatser till oberoende. Nu gör Kreml det samma fast i Kazakstan. Det går inte för sig för Putin att man vill avsätta despoter.
Vilket för oss över på en annan liknande utveckling, nämligen Ukraina, där den ärorika revoutionen 2014 – 2015 ledde till rysk invasion och ett krig som nu pågått i över sex år. Det finns ryska minoriteter i Kazakstan. Likt Ryssland hade avtalsenliga militärbaser på Krim så har Ryssland militärbaser i Kazakstan, inklusive strategiskt robotskydd som radaranläggningar för att varna om ett pågående kärnvapenanfall. Sedan har man förstås rymdhamnen i Baikonur också.
Man kan också dra liknelser till läget i Vitryssland, men i Kazakstan verkar inte polis och militär helhjärtat stött regimen, utan många – rent av hela stationer eller enheter – har deserterat och bytt sida och upproret gjorde de första dagarna stora framgångar och drev snabbt eliten på flykt.
Frågan är då vilken kombination av Polen-Syrien-Ungern-Ukraina-Vitryssland man kommer få se här. Historien upprepar sig som sagt inte, utan rimmar.
Samtidigt har rimligtvis Kreml lärt sig något genom åren och går därför in stenhårt nu. Fast frågan är om man vill föra ett tvåfrontskrig och om den snabba utvecklingen i Kazakstan blev en svart svan (ja, ja, alla förutsåg detta) för Kreml, som räddar Ukraina från en invasion denna vinter?
26 kommentarer
Skall bli spännande att se hur FM-fonderna hanterar detta. Kazakstan var väl det "minst dåliga" landet och med stora råvarutillgångar (exv uran som nämnts här i kommentarsfältet) blir det spännande. Har en hedge i URA ETF:en som man inte längre får köpa inom EU men som utvecklats trevligt senaste 6 månaderna.
Kör de index är det väl bara att sitta stilla.
Vår fission har minskat kraftigt igen. Tror inte det är för att spara uran.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Från 6900 till 6100 MW menar du? Tänk om vindkraften kunde vara så stabil. Den fick från 5794 till 1274 på bara ett par timmar häromdan.
OKG som backar lasten. Hittar ingen info? Var ju en annonserad redan annanserad bränsleskada i Oskarshamn. Kan bli spännande.
Tratt nu 5321 MW vind som man kan förutse volymen av i god tid medan fission ofta har mer plötsliga frånfall än den timme nedstängningen nu tog.Vad hände?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tramsa inte Nanotec. Du vet inte vad du pratar om när du håller på sådär.
Det kan lika gärna vara en av dina omhuldade HVDC länkar som går ner, det kan vara en station som kopplar bort eller en anslutningspunkt för en vindkraftpark.
Vindkraften kan hela säsonger ger för låg vind, det är därför elpriserna varit höga i sommar fram till gasbristen seglade upp.
Nu är det OKG3 som dragit ner till ca 650MW. Antagligen är det bränsleläckan som spökar, det brukar sällan bli bättre med tiden.
Eftersom den förtida avvecklingen av Ringhals för att prisa MP och höja lönsamheten i vindkraftsprojekten kommer detta nu leda till otroliga elpriser i SE3 och SE4 under vårvintern.
Det blir intressant diskussion av detta.
Om den är faktabaserad beror helt på hur väl vindkraftsförespråkarna kan hålla sig till sanningen.
Rickard den största påfrestningen vi försöker klara i nätet är vad jag läst en fissionsreaktor som stoppar utan förvarning. Än är väl detta sanning?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard det höga elpriset beror främst på brist på fossilgas. Självklart hade mer produktion av fission, vatten eller vind i södra Sverige förbättrat situationen, men fortfarande högt elpris pga fossilgasbristen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Med 4 reaktorer ytterligare i drift hade det dels förbättrat situationen och dels skapat bättre balans mellan nord och syd i nätet till förmån för kraftöverföring från norr.
Fodsilgasbristen hade dämpats med en krockkudde som inte finns nu. Deltat mellan nuvarande läge och med reaktorerna i drift hade varit signifikant.
Fossilgasbrist är en händelse som vi kunnat parera långt mycket bättre med fortsatt drift av de 4 reaktorerna. Det går inte att prata bort eller runt.
Håller med Nanotec att det borde gå bra att förutse när det vinden mojnar. Är det dock acceptabelt och eftersträvbart?
Det är det vi ska försöka reda ut och hur vi löser det ev problemet.
Om vi hade gjort annorlunda förr så…. är inte så produktivt tänkande. Det är bättre att diskutera vad vi bör göra nu och varför.
Vet mig inte sett någon här förespråka enbart vind i vårt system. för att få det avklarat. Men om jag börjar med Eric S fråga om det är acceptabelt att förutse hur stort bidrag till vår el vind kommer ge om
En timme så ger det bra tid för vattenkraft och en del värmekraft att ta beslut om produktion.
Ett dygn så är det mer värmekraft och tex elbilsägare som hinner agera.
En vecka än mer rådrum för alla som är starkt beroende av elpris.
Vad kostar bra prognoser? Är det värt att lägga pengar på detta?
Minskning av problemet med lite vind har många nya lösningar på olika sikt. Mer flytt av elanvändning med hjälp av IT kommer snabbt om nuvarande kraftiga svängningar i elpris fortsätter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hittade nu på nordpool att det är ett planerat test av en ventil. Som är orsaken till effektreduceringen av OKG3. Publicerades den 30/11. 🙂
Ja du Nanotec – 95% av världens energi kommer inte från sol och vind. Förstår faktiskt inte varför vi är så pigga på att förstöra våra fjäll och skärgård med vindsnurror eller vad det kommer lösa för problem.
månskensbonde har du inget bekymmer för klimatet? Förstår du inte vilka energikällor som växer mest?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vår basindustri, papper massa stål smältverk mm, ryggraden i vår industri och vår välfärd , kan inte stoppa och stanna sina processer utifrån prognoser om det ska blåsa eller inte. Som så många påtalat måste det finnas en baskraft i botten av energisystemet om vi vill fortsätta att vara en industrination.
Man ser nu att de som är ännu mera "gröna" än oss, tyskarna , nu propagerar för putinistisk naturgas. Hur inkonsekvent är inte det ? Hur mycket klimattänk är det ?
Brolle Junior vi har som tur är vatten som vår största elkälla och den skulle räcka ensam till all den industri: papper massa stål smältverk du räknar upp. Sedan har vi fission, vind, värmekraft och ibland import även om exporten är mycket större.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fun fact: Om man flyger från Stockholm till Almaty (största staden) i sydöstra KZ, så har man bara kommit halvvägs när man passerar landsgränsen. Så stort är KZ.
Eller så är det Putins out, han får en legitim anledning att dra bort trupp från Ukraina utan att förlora ansiktet?
Den närmaste parallellen torde väl ändå vara Rysslands deltagande i Tajikistans inbördeskrig 1992-1997.
Och hur gick det där?
Tja, ryssarnas deltagande var inte direkt avgörande för regeringssidan, utan det slutade med ett fredsavtal och maktdelning och sådär. Inte direkt nån regeringsseger. Om oppositionen får fart här och börjar göra motstånd lär det vara minst lika svårt att komma åt den här som det var i Tajikistan. Men det var heller ingen jättestor militär börda för ryssarna.
Det finns bara en positiv sak med trasslat i KZ, Putin måste nu rikta en del fokus från vapenskrammel kring Ukraina till oförutsedd händelseutveckling i KZ.
Man måste ändå säga att det kom lite lägligt? Det är ju lite som att Anschluss Ukrainaprojektet saktats ner med "fotanglar". Hata slumpen?
Verkar som rysk propaganda har börjat slänga ut lite förslag nu om eftergifter som bör krävas av Kazakhstan som tack för hjälpen att slå ner upproret. Allt från erkännande av Krim som ryskt, ryska språket som officiellt språk i KZ och att de ska byta tillbaka till kyrilliskt alfabet, till att hålla "folkomröstning" om att bli del av ryska federationen.
Spännande, Kreml har i praktiken kört fast i den ukrainska leran. Ett avancemang i öster kan ju bli vägen ut och nytt fokus för de landhungriga.
Som Putin säger "Rysslands gränser slutar inte nånstans".