Räntorna på de bostadsobligationer som bankerna använder för upplåning för låsta bolåneräntor har mer än dubblats över jul och nyår. Även om inte bankerna ännu hängt på och höjt sina räntor kan det vara för sent att låsa räntorna.
Bostadsobligationsräntor senaste månaden Källa: Sveriges Riksbank |
Sedan den trettonde december har alltså räntorna på bankernas bolåneobligationer mer än dubblats. Det stora klivet skedde runt nyår i en redan stigande trend.
2-åringen har gått från 0.270% i ränta till 0.693%, en ökning med 0.423 procentenheter. För 5-åringen har räntan ökat från 0.570% till 1.186% eller 0.616 procentenheter.
Detta kommer förr eller senare återspeglas i höjda räntor på låsta bolån, även om bankerna just nu kör någon form av chickenrace om vem som kan vänta med att höja först.
Swedbank höjde dock sin snittränta på faktiska femåriga lån från 1.36% i oktober till 1.56% i december och tvååriga lån från 1.22% till 1.30%, även om man inte höjt sina officiella listräntor sedan ett påslag om 0.34 procentenheter till 1.99% för 5-åringen den 11:e november. Men det är skillnad på officiell listränta och faktisk ränta man ger kunderna – och faktiska räntor bör tagit ett rejält kliv nu i januari.
Frågan landar därmed om fönstret för att låsa räntor och faktiskt tjäna på det nu har stängts. Marknadsräntorna, dvs de som inte manipuleras direkt via Riksbankens styrränta reporäntan, är på väg uppåt och det snabbt.
Däremot har istället faktisk rörlig ränta hos Swedbank fallit och gått från 1.50% i oktober till 1.47% i snitt i december.
Om hushållen inte låser sina räntor kommer detta kortsiktigt alltså inte påverka bostadspriserna, som istället styrs av Riksbankens reporänta.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
23 kommentarer
Vi har 1,75 år kvar av vår 3-åriga bindningstid om 1,19% i Danske Banks fackmedlemslån. Får se vad räntorna ligger på då, sant är iaf att deras nuvarande pris för 3-åringen har höjts till 1,28%.
Vi har iofs mycket bättre konkurrens på bolånemarknaden idag så chicken racet lär bli långvarigt bland instituten utan dyr overhead i organisationen.
SEB höjde väl idag?
https://seb.se/privat/lana/bolan-och-rantor/bolanerantor
Tydligen redan igår
De åberopar dock riskskatten, men det är väl en kombination.
Dock ska Swedbank/SHB inte ha planer på höjda räntor i närtid enligt DI.
Band på fyra år hos Danske Bank i veckan, 1,28%. Tror det var rätt läge.
Bundet på 1.06 hos SBAB till 11/23, får se hur det ser ut efter det.
Riksbanken fortsätter väl att dammsuga även bostadsobligations-marknaden så de lär väl fortsatt kyla ner räntorna även här?
Uppenbarligen inte.
Kan det vara en indirekt butterfly-effect på att fed faktiskt har börjat tagga ner QE litegranna ?
Intensiv bloggardag idag! Nato-möte, ryska landstigningsfartyg, kaotiskt el-stöd, nya restriktioner och den vändande opinionen runt det, bolåneräntorna springer iväg…
Domedagen är nära 🙂
Får inte glömma inflationssiffrorna från USA! Högsta på 40 år!
Låsa räntan gör väl bara en dum idiot, som vill skydda sig mot uppgång eller veta vilka utgifter man har per månad.
Du verkar vara kränkt eftersom du hade känt dig dum idiot om du hade bundit som du själv beskriver.
Smarta personer vet sin utgifter oavsett rörliga eller fasta.
Haha det var med en viss ironi. Låt oss säga planerbara utgifter isf oplanerbara. Räntan är nog påväg att bli mer volatil.
Skål på dig 🙂
Ponera elpriserna blir 25-50% högre kommande 5 åren i SE3 och SE4, samt räntan ökar lika mycket.
Lägg på en höjd fastighetsavgif/skatt med några tiondelar av taxeringsvärdet. Det är på väg, förr eller senare. Natonedlemskapet kommer kräva höjda föesvarsanslag. Det betalas lämpligen av de som har mest att förlora, dvs dyra bostäder, både gamla och nya..
Lite sättningar på börsen, inflation och låga lönehöjningar.
Det blir mumma för bostadspriserna.
+ inflationen, så kommer de i kronor fortsätta öka, men inte i samma fart i reella värden.
Vinner sossarna valet så kan det bli återinförd fastighetsskatt.
Den senast publicerade bolånemarginalen ligger på 1,49% så det finns att plocka av. Vi som var med minns att bankerna började knorra ordentligt först när marginalen var nere på 0,2% för drygt tio år sedan. Sedan dess har också transparensen och konkurrensen ökat betydligt och kundförlusterna minimala.
Ingen anledning att oroa sig för höga räntor. Det kommer väl en (ytterligare) statlig subvention på räntorna om ett tag när de är uppe på "exceptionella" 2-3-4%, likt subventionerna på elen. Så att vi kan fortsätta att låna mer och mer och låtsas att ekonomin är helt normal…
Jag föreslår att subventionen av exceptionell ränta endast är för de värst drabbade, dvs. de med 10 MSEK eller mer i bolån.