Det blir nya extrempriser på elen i Miljöpartiets Sverige i morgon. Medelpriset blir 605 öre per kWh inklusive rörlig elnätsavgift, skatt, elhandel och moms. En vanlig villa kommer kosta 300:- SEK om dagen att hålla igång, och uppåt 600:-SEK om dagen för äldre villor. Och det är långt billigare att köra bensinbil än elbil, oräknat att elbilen dessutom kostar mer i inköp. Vi tackar alla Miljöpartiet för sina sju år styrande energipolitiken i regeringsställning.
Elpriser per dag elhandelsområde SE3 Göteborg – Stockholm Data: Nordpool För övrigt intressant att dagligt oskattat maxpris väldigt väl följer faktiskt skattat och nätat pris. |
Vi pratar nu alltså om extrema priser och vi är ännu inte i januari och februari, som normalt är de kallaste månaderna på året.
Skulle tisdagens priser permanentas pratar vi om elräkningar om 12000:- SEK i månaden för en vanlig villa med 2000 kWh i förbrukning i månaden vintertid. För äldre villor med dubbla förbrukningen kan det bli uppåt 24 000:- i månaden i januari om dessa priser blir normala.
Då ska vi inte snacka om vad som händer med svensk ekonomi, svensk industri, svenskt välstånd och svensk välståndsfinansierad välfärd.
Högre elpris skapar inte som oförädlad råvara högre värden i samhället. Det som skapar värden i samhället är billig energi och den förädling man kan använda denna till.
Vi kan också diskutera i små grupper vad dessa elpriser gör med bostadsbubblan på villasidan.
Det har noterats att några så kallade tyckare har uttalat sig om att “höga elpriser är bra för Sverige”. Vi får se om de kan titta en pensionär i sin villa i ögonen när räkningen på 12000:- dimper ner, större än hela pensionen.
Aktuellt månadspris i medel för december är nu 302 öre per kWh inklusive allt, 183 öre utan rörligt elnät, elskatt, elhandel och moms.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
45 kommentarer
Ännu bara notiser i tidningarna. Tror det behöver komma lite elräkningar innan det tar skruv.
Tycker du? Jag ser feta rubriker var och varannan dag även om – som bloggen skrivit om – normaliseringen av höga priser snabbt verkade infinna sig. Men efter tre skyhöga elräkningar för en stor del av den affluenta delen av befolkningen så lär de tyngre kanonerna komma fram. Eller inte. Presskåren bor på Södermalm och kommer inte påverkas lika direkt och synligt av detta.
Problemet är väl att priserna går ned till våren och då glöms det snabbt bort. Vi hade behövt ett konstant högt pris för att något skulle hända.
Det räcker inte med lite klagomål och en kritisk ledare för att det ska bli reaktioner högre upp.
Förhoppningen är att de tittar på Norge som redan agerat, men det kanske är långsökt. Vi vet ju alltid bäst.
Journalisterna bor inte i villa. Dom bor på Södermalm, i gamla obelånade föreningar. Där avgiften motsvarar två koppar latte i östermalmgallerian.
Har kört huset på 19 kWh så här långt detta dygn. Kan skruva på lite radiatorer i ladan och sänka ytterligare någon grad där.
Tror jag stänger av varmvattenberedaren dagtid i morgon. Faktum är att jag gör det nu. Bra timpeng på att bryta den switchen, tyvärr är det manuellt så det tar en kort promenad 2x om dagen.
Gäller bara att man får ett elpris under 5 SEK någongång som gör det möjligt att köra ikapp det man tappat… Slarvigt räknat har man ~200 kWh lagrat i en VVB.
Vi har bara 100 liter VVB.
Cirka 20 kWh får jag det till, givet 50 graders temperaturskillnad vatten/källarluften. Lätt att ladda upp nattetid till "lågpris".
Varje liter 60C varmvatten i VVB kräver ca 0,06kWh att värma.
Så en normal 275 liters VVB kräver 16-17 kWh.
Vår nya VP har gjort att vi sparar flera hundra kWh per månad.
Jag funderar på att anmäla en pelletskamin som primär energikälla. 65 öre/kWh, i stort sett underhållsfri.
Ja värmepumpsberedare är nästa grej här.
Feltänk av mig ser jag, din siffra bättre.
Med reservation för ännu en felräkning så ser jag dock att det kanske blir ett prepp-test i morgon med motion av RKI. Vårt 4,2 kW elverk drar cirka 1,5L/h. Med bensin till 18.50kr/L blir det "bara" 6.60 kr/kWh.
Cornu, Daikin eller Nibe?
Jag tittar på Nibe F110, istället för att blåsa ut varmluften så kan man ju värma vatten.
Daikin har en cool variant med vanlig utedel. Jag har scannat marknaden och har lite teknisk input om du vill diskutera.
Jag siktar på fyrsiffrig elförbrukning. Då kan jag motivera solceller rent emotionellt med att jag kan tillverka mer el än jag förbrukar, alltså har jag inga problem analogt med hur regeringspartiet resonerar.
Daikin eller Mitsubishi (som går att köra med HA) om de senare går att köra direkt mot enbart tappvarmvatten. Viktigast är att det finns tidstyrning så den inte kör dagtid i onödan.
Blir intressant att se vad priset landar på när tyskarna väl tryckt på off-knappen på de där sista fissionsverken. Detta kommer göra ont som fan för många inklusive undertecknad som satt och tänkte binda på 64 öre i oktober men tyckte det var dyrt. Ja ja. Så kan det gå. Blir till att hålla i slantarna framöver och betala för Tysklands och vår egen omställning till medeltid.
Kommer det att bli politiskt möjligt att behålla elmarknaden och elhandeln i drift eller kommer Norge, Danmark eller Tyskland att dra sig ur pga politisk oro?
Det kan man verkligen fråga sig. Kanske är detta starten på slutet för det ultraglobalistiska samhället. Tror det blir svårt för våra overlords att förklara varför svenska skattebetalare skall betala för Tysklands omställning.
Förlåt, skrev Tyskland när jag menade Sverige.
Tyskland kommer inte dra sig ut… Hela elmarknaden i EU är skapad för att gynna tyskland. Alla andra får dyrare Tyskland får billigare.
Därtill använder Tyskar till oerhört stor del inte el privat utan de använder den miljövänligare veganska gasen (obs ironi).
Bundet i fem år till 59 öre i SE3 känns inte så dumt, nya avtalet kickar in lagom efter trettonhelgen. Tack för sparken i arslet Cornu!
Magiskt. När tecknade du detta? Och vilket bolag?
Vi får helt enkelt använda miljörörelsens taktik.
Vi får någon forskare att skriva en rapport som påstår att miljön i Östersjön kan skadas om vi fortsätter att överföra stora mängder el i undervattenskablar – kanske passa på att klassa Östersjön som ett Sjö2000-områden som förbjuder ytterligare exploatering genom att bygga undervattenskablar.
🙂
Ja, det låter som ett bolag att gå kort.
Riktigt som en del är inne på här: Tysklands och Angela Merkels skuld till den uppkomna — och mycket förväntade — energikrisen!
Ved och solceller, känns som man lagt sina pengar rätt för en gångs skull.
Ja tack vare solcellsinläggen på denna blogg fick jag ändan ur vagnen och installerade solceller för att med någon dags marginal få ut det gamla bidraget på 30 %. Med elpriser som den gångna sommaren kommer anläggningen vara avbetald på en handfull år.
Vilken timing. Imorgon startar mitt fasta avtal på 66 öre / kWh. Blir sätta laddning på bilen med start från 06.00
Snyggt!
Håller din kalkyl med tim-mätning när det blir såna här extrema spikar i priset?
Har själv rörligt (4000 kWh/år) men priset ändras ju inte per timme utan det blir ett slags medel över månaden som jag förstått det.
Om man har tim-mätning så kan det ju som du säger bli aktuellt att springa runt och stänga av saker när det blir extrema spikar.
Tja, har man bara rörligt spelar det ju ingen roll när man stänger av något, man får betala medelpriset ändå. Jag ligger väl 20-30% under rörligt via timmätning, men det är ju klen tröst i sådana här lägen.
Har man 4000kWh/år behöver man inte hålla på och jollra sig. Det är väl ungefär vad jag har i Januari.
Tja, den som har 400 i månaden kommer fortfarande få hosta upp cirka 1000:- SEK mer än vanligt för december om man har rörligt, och det kommer kännas för många.
Ja men hur blir timpengen för att få ner det? Och om det behövs _utrustning_ för att automatisera, då blir det svårt att räkna igen. Du gör ju av med så fantastiskt mycket mer så helt annan potential för dig att göra besparningar.
Vi måste tacka S också för detta, som varsamt vallat in MP:s politik in i verkligheten.
Nu beror ju de höga elpriserna till allra största del på beslut taget utanför sverige – om än att spreaden till kontinenten varit avsevärt högre med några fler reaktorer vid liv (den spreaden hade ju å andra sidan snabbt byggts bort med en utökad kabel till tyskland). MP ska såklart få smaka sleven, men ..
Okontrollerade prisökningar är bara beklagligt, man ska inte behöva hantera dessa dåliga politiska beslut på individnivå. Ett långsamt stigande elpris kan däremot vara av godo då det leder till energieffektiviseringar.
95,4 % av riksdagen är inte MP…
På mitt jobb steg elräkningen ca 3 miljoner förra månaden, undrar va ökningen blir nu? Man kan ju ta sig en funderare hur länge pappersbruken orkar gå då energin är en av de större utgifterna. Det kanske blir stopp på vintern för reparation istället för sommaren. För ett antal år sen så hade vi lite oplanerade stopp på vintern pga elpriset, körde även i flera veckor med förlust för att inte stoppa i – 30 grader, för då hade det tagit evigheter att tina vatten och massaledningar. Fortsätter det såhär så är man nog arbetslös om ett par år.
Jag är inte övertygad om MP-lipandet. Ge mig en jämförelse med europeiska länder (som ju inte har MP i regeringen). Jag vill veta hur mycket högre vi ligger i pris, samt hur förändringarna står sig vid en jämförelse med exempelvis EU-länderna. In mer relevanta jämförelser. Jag vill veta om detta verkligen är ett isolerat svenskt problem.
https://www.dn.se/vetenskap/professor-stort-sloseri-med-el-i-sverige/
Såklart. Låt hela Sverige dö.
Jag börjar tröttna på DN som verkar tro att hela Sveriges välstånd skapas i Stockholm.
??
Är väl relevant att fundera över både förbrukning och produktion? Och kopplingen till Hufvudstaden?
Vad hände med Nanotecs vindkrafts utopi. Inga sötebrödsdagar för de som inte tagit höjd för högre elpriser tyvärr.. vilket många verkar ha haft svårt att förutse
För småförbrukare under 8000 kWh och lägenheter med skyhög överföringsavgift är det närmare 4 kr/kWh.
Priserna på de bundna avtalen går upp snabbt nu. Sen jag band den 29 november har priset på mitt avtal ökat från 52,90 -> 68 öre. Bara på 3 veckor.