Hur mycket än Anders Ygeman (S) eller Per Bolund (MP) försöker snacka bort elpriset, så kan de inte snacka bort väljarnas och företagens elräkningar. Först ut nu är Klippans bruk, som stänger ner en av sina pappersmaskiner, varslar anställda och inleder fackliga förhandlingar om uppsägning. Detta på grund av elpriset.
Gata i Klippan – samma kommun, inte samma ort |
Anders Ygeman (S) och Per Bolund (MP) försöker med sina “Sverige exporterar el” respektive “elpriset var faktiskt negativt i flera timmar för några veckor sedan” att snacka bort energipriskrisen. De är fullt medvetna om att sju års vanskötsel av svensk energipolitik, tar minst lika många år att vända och att de nu får skörda vad de sått. Därför försöker man snacka bort det hela, men nu har räkningarna börjat komma.
Bland annat till Klippans bruk, som så sent som 2019 tog en ny pappersmaskin i bruk.
Man varslar nu 24 anställda på orten med sina drygt 300 boende, och inleder förhandlingar med facket om uppsägning.
Klippans elpriser ska ha skenat med en faktor på tre gånger och det går inte att snacka bort elräkningen, utan istället lägger man alltså ner produktion och ser inte att detta är över på kort tid utan säger även upp anställda. Att just Klippans Bruk är först ut kan bero på när deras prissäkringar av elen löpte ut och att man därmed som bland de första som misslyckades ordna nytt konkurrenskraftigt pris är tvungen att stänga ner då man inte längre kan konkurrera med de som fortfarande har gamla prissäkringar.
Jag har fått dussintals mail från läsare med deras senaste elräkningar. Räkningarna är 2x till 2.5x så höga som i september 2020, trots att många nu gått tillbaka till jobbet och inte längre jobbar hemifrån. Nu klarar läsarna de prishöjningarna, även de som bor i villa, men vi ser bara början. Värre kommer det vara för Socialdemokraternas kärnväljare, som inte har samma ekonomiska muskler.
Och värst kommer det vara för pensionärerna som fortfarande bor kvar i den villa de bott hela vuxenlivet – en pensionär i Skåne (i villa förmodligen) konstaterar på Twitter att med nästan 1000:- SEK i högre elräkning än förra året så räckte inte pensionstillskottet om fyrahundra kronor eller var det var. Och Socialdemokraterna är som starkast bland sistagångsväljarna.
Så nu kommer räkningen till både MP och Socialdemokraterna för deras misslyckade energipolitik. En faktura som sedan kommer få betalas i riksdagsvalet 2022. Och det kommer inte gå att snacka bort att man lagt ner två reaktorer i Ringhals. 2022 har man även börjat riva vattenkraftverken, bland annat hos Skellefteå Kraft.
Vintern är inte här än, och elpriserna värmer bara upp än så länge. Avsiktlig Göteborgsvits.
Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.
70 kommentarer
Varifrån köper Aftonbladet sitt papper? När kommer prishöjningen på denna sistagångsväljarnas främsta "informationskälla"? 😛
Troligen från Braviken och Hylte bruk. Beror nog på tryckplats. Det som trycks i Stockholm från Braviken det som trycks i Malmö/Gbg från Hylte.
Det finns inte många tidningspappersbruk kvar och t ex Stora Enso höjer priser i strid med gällande avtal. Kan mycket väl bli svårt med de leveranserna. Ex.vis varslade GP för någon månad sedan att de ev skulle tvingas ändra papperskvalitet pga brist. Geografin är dock inte så viktig vad gäller tidningspapper.
Trodde det var DN?
Jag håller med om att det var galet att lägga ned kärnkraft, så lång ok.
Men Klippans argument köper jag inte. Klippan verkar på en internationell marknad och konkurrentländerna verkar ha ännu större elprisproblem. Så om något borde Klippans konkurenskraft ha stigit med elproblematiken.
Kan bero på när Klippans Bruks elprissäkringar gick ut. Gick de ut i augusti-september och man misslyckades med nya prissäkringar hade man inget val. Konkurrenterna kan fortfarande ha fungerande prissäkringar – alla löper inte ut samtidigt.
Klippan har andra kostnader också. Om vi jämför med Tyskland så är elintensiv industri i princip undantagen från nätavgifter (de ligger på stamnäten och för att inte de ska slås ut av att det är gratis för produktion i Tyskland så måste man även göra det gratis för elintensiv industri)
Klippan kan ha högre priser på råvara (underligt men möjligt). Dyrare transporter etc etc etc.
Elpriset blir droppen som får bägaren att rinna över.
@paul
Intressant men jag föstår inte riktigt – kan du förklara utförligare det där med nätavgift i Sverige resp Tyskland?
Lite kort är det så att producenter inte behöver betala för nät i Tyskland. Nätet måste ju fortfarande bekostas av någon, alltså uttagskunderna. Men om man lägger kostnaderna så blir det oerhört dyrt för uttagskunder. Så får man komma ihåg att i Tyskland så är mycket av industrin ansluten direkt på stamnäten (sverige är ganska unikt i att det är på regionnäten industrin ligger) så då har man gjort så att industrin på stamnätet inte heller behöver betala.
Helt enkelt ett sätt att skydda industrin från kostnadsökningarna pga vindkraft genom att tvinga "småkunder" att betala.
I Sverige (än så länge även om producenterna trycker på hårt) så betalar producenter generellt en andel av användningen av nätet. På lokalnäten så är det inte någon större andel i huvudsak men på regionnäten kan det vara avsevärd andel eftersom regionnäten är byggda för att transportera produktionen primärt vattenkraft längs älvarna till centrala industrier.
Det låter som en fördel för Tysk industri jämfört med Svensk.
Men det låter också som att denna fördel är boberoende av om priset för elen, kraften, är lågt eller högt och oberoende av om produktionen är från vind eller något annat?
Hur avgörande är lönerna? de ska ju också räknas in i kostnaderna
Detta går ju tillbaks till landsfadermoderaten Reinfeldt som jobbade på att avveckla svensk industri, och även stod och skröt om det i Davos.
Vi hoppas väl att det blir en faktura som MP får betala med väljarstöd.
Samtidigt så hoppas jag för människors bästa att det blir en mild och blåsig vinter.
Jag är ambivalent.
Jag hoppas för människors bästa att det blir en riktigt kall och vindstilla vinter. Det är alltid smärtsamt att genomlida följderna av en sjukdom men på lite sikt är det bättre ju tidigare den upptäckts då prognosen för bot är bättre och boten i regel lindrigare.
Även följetongen om vattenkraftverket Långforsen, ägt av Jämtkrafts, verkar ha fått sitt slut i ett rivningsbeslut. Nu är det ett litet kraftverk och det har varit långvariga protester från lokalbefolkning och gissningsvis sportfiskare som ligger bakom beslutet att inte renovera utan riva ut. Från pressmeddelandet:
"I samband med Jämtkrafts styrelsemöte den tionde februari 2020 togs beslutet att inte renovera Långforsens vattenkraftstation. Till grund för beslutet ligger den långvariga konflikten om kraftstationen"
Måtte detta inte vara börja på mer nedmontering av vattenkraften.
Don’t hold your breath. Från Vattenfalls site:
”Är vattenkraften hållbar?
Ja. Vattenkraft anses uppfylla taxonomin om den uppfyller EU:s vattendirektiv. För Sveriges del finns idag en plan för hur vattenkraften skall omprövas och branschen avsätter 10 miljarder i en miljöfond för att finansiera kommande miljöanpassning. Sammanfattningsvis kan vattenkraft ses som ett hållbart val.”
Låter som all vattenkraft skall omprövas…
All vattenkraft kommer miljöprövas.
Den vattenkraft som är i "kraftigt modifierade vatten" kommer ha något mindre hårda miljökrav än den som klassas som "naturliga vatten"
Försökte reda ut det där någon gång men det är en soppa. Lite förenklat kan man ju säga att alla stora älvarna kommer räknas som kraftigt modifierade och ha mindre krav. (de ska uppnå god ekologisk potential typ istället för god ekologisk status eller något sånt, det är mycket byråkratisk snömos)
All vattenkraft skall omprövas
https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/vattenkraft-maste-ha-moderna-tillstand/
Sportfiskarna LOL – undrar hur dom ska ladda sin frontmonterade elmotorer, all jäkla elektronik dom lastar sina aluminiumfiskemaskiner från USA med och till det en miljövänlig 250 Hkp motor på! Som det bästa av allt deras slogan – "ge fan i våra vatten".
Som om dom mupparna hade något eget vatten?!?
Och det blir ju bara bättre, sen skyller dom allt på alla andra och predikar "catch and release" samtidigt som dom åker rakt in i lekvikarna på våren och stör lekande och reproducerande fisk för att kunna landa en 10:a eller en 100 plussare.
I sanning en samling jubelidioter som nu också då tydligen vill lägga ner svensk elproduktion!
Brasklapp ett utmärkt inlägg. Det finns gott om utrymme för denna minoritet och de ska ge fan i vår vattenkraft.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Enig Nanotec, enig!
Märkligt ineffektiv farkost som behöver 200-300 hk för att ta sig fram
Just det, såg i helgen att denna lätta farkost behöver en stor pick-up också!
Jepp, gärna en Ford F150 eller Raptor eller liknande för att transportera eländet. Förr rodde man ut, fiskade lite och så tog man vara på den fisken man tog upp. Man tog inte mer än man behövde heller! Idag åker man ut i rymdskeppet drar varenda fisk man hittar och slänger i dom igen! Till det ska det vägas, mätas, fotas och Instagrammas innan man är klar. Lite som att gå ut med en KSP58 i skogen, skjuta allt man ser, ta med det hem man gillar och resten kan ju ligga kvar…
Vet inte hur många gäddor jag ser döda på botten i grundvikarna på våren med gälrevsbågarna sönderslitna (och nej inte säldödade det är rätt lätt att se skillnad).
"Enkel" valvinnare för oppositionen – lova att inte riva vattenkraften och istället bygga ut kärnkraften och få ner elpriserna för att kunna etablera nya jobb.
Men snälla någon, om de skall bygga nya kärnkraftverk är de klara om tidigast 10 år, troligen mer.
Vätgas och havsbaserad vindkraft och transmissionsnät de luxe, som vissa här förespråkar ligger ännu längre fram i tiden.
Höga elpriser är här för att stanna så länge EU är beroende av väder och vind och rysk gas och en ambition att minska användandet av fossil energi.
Det lustiga är att om Tyskland rullade igång sina kärnkraftverk skulle det inte lösa något för de rullar bara tillbaka sina Kohlkraftwerk.
Men det lär vara omöjligt inom innevarande mandatperiod.
Om tyskland rullade igång sin kärnkraft skulle kolen minska, men samtidigt skulle beroendet av gas som baskraft minska avsevärt utan den skulle användas för topplast vilket gör att det blir totalt sett billigare.
Därtill är det ju kolpristopp nu också vilket gör kolkraften dyrare, samt utsläppsrätter osv osv. Så kärnkraft i Tyskland hade varit det rätta och ansvarsfulla.
Rickard du har rätt när det gäller fission och tid för utbyggnad men däremot kommer det vara lättare, i tid, att få till kraftledningar i havet och parker där. Det kommer inte ta 10 år att börja få havsbaserad vindkraft i Sverige och med den utveckling som pågår för grön vätgas lär vi ha en hel del inom 5 år.
Hydrogen Council har räknat till 350 större projekt som pågår för grön vätgas. Hybrit i Sverige har redan levererar grönt stål till Volvo lastvagnar som presenterade en första dumper av grönt stål igår. H2GS ska leverera sina första miljoner ton grönt stål 2025.
Det som pågår just nu för mer el i Sverige är mer vindkraft redan detta kvartal, ännu mer 2022 och 2023. Sedan kommer Finland förmodligen få i drift ett fissionsverk till sommaren och därmed minskar vår export. Vattenmagasinen har fått en hyfsad påfyllnad senaste veckan och mer regn väntas.
Min prognos är att vi får ett högre genomsnittligt elpris fram till vårfloden, men lägre i snitt resten av 2022 och 2023 än i år. Börjar sedan vattenkraft rivas stiger elpriset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tekniken finns här och där. Inget beprövat samordnat system
.
Go figure.
SME frinns att installera inom 5 år från Bectel, Rolls Royce och Westinghouse och då är de färdiga att köra. Två år om man köper "gamla" marina reaktorer. Att få tillstånd däremot tar 666 år
https://www.energylivenews.com/2020/01/27/rolls-royce-plans-mini-nuclear-reactors-for-uk-by-2029/
Att tro att kärnkraften kommer vara konkurrenskraftig i framtiden är lika naivt som att tro att fossilbilen kommer vara konkurrenskraftig efter 2023.
När man kan bygga tre till fyra gånger solgenerering till priset av ett kärnkraftverk, och dessutom göra detta på fem år istället för 10, då är all ny kärnkraft strandad. Det blir billigare att bygga solkraft än att fortsätta driva reaktorerna – och det är därför kärnkraftverken sakta men säkert stängs ner.
På sikt kommer inget energislag kunna konkurrera mot solens sjunkande 30 öre / kWh och vindens sjunkande 35 öre / kWh. Men just *nu*, i detta ögonblick, innebär det något högre elpriser än normalt.
wertigon du har nog lite fel med din framtidssyn. På lite sikt kan förmodligen fusion dvs en sol närmare oss bli lönsam. Och även om nya fossiler är olönsamma för de flesta kommer en del förstockade fortsätta köpa nytt fossilt. Den begagnade marknaden är något annat och minskar rejält först senare när statlig subvention av fossilt i glesbygd minskar. Ja jag är nästan övertygad om att det kommer beslut om subvention av fossilt i glesbygd.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Svenskt välstånd är byggt på järn, skog och tillgång till billig energi. Nu får denna (och tidigare) regeringars oförmåga att stå upp för det mot ett litet parti som är grundat på slagorden "va ska in? sol o vinn!" konsekvenser i det faktiska livet för vanliga människor. Det som har raserats under många år kommer att ta tid att återställa om det alls går. För hur ska man driva industripolitik i ett samhällsklimat där det statliga "opartiska" mediebolaget har en vetenskapsredaktion som leds av en tidigare trädkramare och en klimatkorre med sina rötter i det lilla partiets ungdomsförbund.
Enligt mina källor så har "bruged" haft problem ett tag pga pandemin, men det är de nog inte ensamma om och därför "first in the gang to go".
Fler varsel kommer.
När väl Cementa kastar in cementskyffeln i blandaren och ser motorn skära har redan varselvågen gått som en lie genom Sverige
Byggindustrin som skiter i elpriset blir det berömda halmstrået.
Det blir fint detta.
The future so bright, I gotta wear shades.
Rickard du har åter rätt om nu Cementa stoppar produktionen.
På lite sikt, har du också rätt i solglasögon, fusion. Framstegen där senaste åren är stora. Men det finnas annat positivt vad gäller elproduktion och effektivisering även om det ät lättast att bara se det negativa och risker. Möjligheter ser många inte för de är för upptagna av historia.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tekniskt är det nog rätt klart med fusion, men problemet verkar vara materialval då de flesta material fördärvas fort i den fruktansvärda miljön som en reaktorkärlvägg i ett fusions kraftverk innebär.
Så det kanske inte har en lösning…
Då får vi dras med dina don Quiote lösningar i evig tid eller ialla fall så länge S är beroende av MP för att sitta vid makten..
Nu skall man ju smeta ut kostnaderna för anslutningarna på kollektivet. Nästa steg är att MPs statliga lån betalar de enorma bergrum en som krävs för att lagra vätgas så det kan ersätta planerbar elproduktion.
Undrar hur lång tid det tar innan den miöjöskulden är betald med tanke på vätgasens låga verkningsgrad.
Betänk att wind-to-outlet verkningsgraden är ca 30%.
Rickard du påminner om de läkare som menade att tåg över 25 km/h skulle vara direkt skadlig hastighet för passagerarnas hjärta och hjärna. Framtiden kom trots de ängsliga läkarna.
Jag lever på börsinvesteringar idag och förmodar att du sitter på någon kommunal planeringsfunktion med hyfsad lön, men det är bara en gissning. Borde möjligen ta upp fusion och läget där eller något av havsvindens utveckling men tror det är bättre att gå djupare i grön vätgas eftersom det ligger närmast med volym i tid. Efterfrågan för exemplet grönt stål är stor så vätgas är framtiden.
Vi har två stora projekt i Sverige med grön vätgas. Mest känt är Hybrit som står för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Bakom företaget står LKAB, SSAB och Vattenfall. 2026 ska man ha kontinuerlig produktion av grönt stål. I torsdags presenterade kunden Volvo lastvagnar den första dumpern byggd med några ton grönt stål från projektets testtillverkning. Man visade också den första grottan för testlagring av vätgas. Det får inte läcka ut för mycket.
Det andra projektet H2GS = H2 Green Steel byggs omedelbart bredvid stamnätet vid Boden och ska från 2024 inledningsvis leverera 2,5 miljoner ton grönt stål. Företaget är startat av några av grundarna av batteriföretaget Northvolt. Harald Mix, Vargas Holding, Daniel Ek, Spotify, Christina Ek m fl superkändisar inom investeringar är med.
Åtminstone LKAB tänker ha lager av vätgas nere i berg för några veckors behov och tillverka nytt efter priset på el. Dvs man tillverkar när elen är billig och låter bli när den är dyr. 55 TWh per år behövs för Hybrit. Detta är därmed ett enormt batteri i nätet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec 2021-10-15 22:15
Njaee inte ett batteri utan en förbrukare.
Nils riktig rättelse men samma effekt som minskar de högsta priserna medan man då kör elektrolysörerna för fullt som skulle skett 08:34 när vinden gav mer än någon annan källa över 7400 MW.
Vänliga hälsningar
Nanotec
SR reportage från igår:
Flera elbolag slutar med fasta elavtal – för stor risk.
https://sverigesradio.se/artikel/flera-elbolag-slutar-erbjuda-fasta-elavtal-ar-for-stor-risk
Det påvisar väldigt tydligt hur allvarlig situationen är.
Som bloggaren och andra skriver, välståndet har byggts på tillgång till billig energi, ändras det förhållandet så kommer välståndet påverkas negativt. Regeringen har totalt misslyckats med att säkra detta faktum. Att försöka mäta graden av inkompetens hos S samt MP är omöjligt då de är i botten på skalan….
Vänd på det, om detta är extrakostnaden för att få ut MP ur riksdagen så blir elräkningen roligare att betala tom rimlig.
Nu tycker jag iofs att det var fel att stänga reaktorer i förtid. Men det borde ha marginella effekter på elpriset. Även med de nu nedlagda reaktorerna i drift skulle vi knappast nå kapacitets taket för överföringen till utlandet. Det som hänt är primärt teknik utveckling, HVDC och att man kopplat ihop EUs elmarknad. Noterade för övrigt att det var ungefär dubbelt så dyrt i Baltikum nu jämfört med södra Sverige och att vi exporterar runt hälften av export kapaciteten
2GW i SE3 skulle påverka priset där. Tveksamt ifall det skulle ha ngn större påverkan i SE4.
Helt i enlighet med planerna. Syftet med el områdena är att differentiera priserna i Sverige genom att skapa prisbarriärer mot EUs marknad.
Ökad transmsissionskapacitet inom landet leder till stigande priser i norr och mycket stora effekter på den elintensiva industrin.
Frågan är bara om Nanotec 500 TWh och vätgas lager yadda yadda kommer på plats i tid?
Då varken nät, lager eller vätgasteknik finns färdigt och har lång tid att bli klart är situationen prekär.
Det snabbaste i närtid är att köra över myndigheterna och starta R1 och R2.
Något mer finns i princip inte att göra, förutom att vissla efter vind.
Detta är bara början.
Jag har lagt märke till de höga elpriserna i Baltikum under en längre tid och tycker synd om de många fattiga familjerna där, särskilt i Litauen.
Rickard Ohlin. Har man redan börjat demontera R1 och R2? Finns det nytt kärnbränsle tillgängligt för att ladda reaktorerna på nytt, för att kunna återstarta dem? Är det inte en lång leveranstid på nya bränslestavar? Reaktiviteten i det gamla bränslet är väl ganska låg vid det här läget. Får man tag på ledig, kompetent driftpersonal hux flux från a-kassan, eller har de sadlat om och fått nya jobb, tror du?
Rickard: Det är kört med R1 och R2. Leveranstid på nytt bränsle är säkert 2 år. Kontrollrumspersonalen har haft generösa bonusavtal för att stanna kvar mellan nedläggningsbeslut och stängning men försvinner nu åt olika håll. En del måste så klart vara kvar men betydligt färre. Det är sorgligt särskilt avseende R1 som hade gjort säkerhetsuppgradering i form av oberoende härdkylning men inte skickat in ansökan.
Vet ej. Du får kolla på Ringhals hemsida..
Men vill man säkra avställningen börjar det bli bråttom att skrota ner. Men anläggningen har brister som krävde investeringar som motiverade som anledning till att det inte var lönsamt att driva reaktorerna vidare.
Det går att lösa personalfrågan.
Det är det minsta problemet.
Rickard det är för nytt med vätgasutvecklingen för dig, än. Nu är jag övertygad om din förmåga att ta till dig fakta även om det tar lite tid. Vi får följa HYBRITs nya lilla lagerförsök. Dvs hur mycket H2 läcker ut från den splitter nya lilla försöksgrottan nere i graniten?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard. Ringhals hemsida: "Anläggningen kommer från 1 januari 2021 befinna sig i så kallad avställningsdrift, den fas i kärnkraftverkets livscykel när reaktorn töms på kärnbränsle och förbereds för nedmontering. Kärnbränslet förvaras under cirka ett år i bassänger för att svalna, innan transport sker till SKB:s mellanförvar Clab i Oskarshamn. Den storskaliga nedmonteringen av Ringhals 1 inleds 2023, hela rivningsprocessen beräknas ta cirka 8–10 år."
Det låter som kärnbränslet redan är i en bassäng för att svalna. Det kostar nog en hel del om man ska plocka upp det och stoppa in det i reaktorn på nytt, och dessutom behöver man nog köpa ett antal nya bränsle-element.
En del av personalen jobbar kvar i reaktorerna 3 och 4 och resten har fått nya jobb utanför anläggningen eller pensionerats. De sistnämnda kan eventuellt vara tillgängliga, förutsatt att man kan erbjuda en bra ersättning.
R1 och R2 lades ner pga dålig lönsamhet, men nu verkar situationen ha förändrats radikalt.
Kostnaden för att flytta tillbaka bränslet är låg i sammanhanget men det är utbränt. I normala fall byter man 20-25% av bränslet/ år men efter nedläggningsbeslutet har man designat härden för att köra slut på det helt.
Ringhals äga via staten så om regeringen ville så skulle ju staten kunna ta det beslutet, men finns de tillstånd som behövs fortfarande kvar? Och här kommer en killgissning till; kan det vara så att en nystart antagligen kräver att man börjar om från början dvs, det är inte bara att trycka på en knapp och starta om den?
gbdcrvx: Även om regering och myndigheter fixade alla tillstånd (efter att Ringhals skickat in ansökan baserat på de högre säkerhetskraven, främst oberoende härdkylning, som de egentligen uppfyller i praktiken) så faller det på ledtid för bränsle (gissar på minst 2 år) och brist på personal. Varje skiftlag, det finns 7, i kontrollrummet består av ca 8-10 personer varav någon eller några ständigt är under upplärning från den lägsta nivån som alla måste börja på och till nivå turbinoperatör/reaktoroperatör/skiftchef. Normalt tas några personer, på min tid var det ca 5 per block och år, in på den lägsta nivån för att utbildas genom att gå bredvid erfarna och genom att gå en mängd interna utbildningar. Efter 1,5 år tror jag att det är nu så är man godkänd i den lägsta nivån, Processoperatör (tidgare benämnt stationstekniker). Efter kanske 3 år kände jag mig hyfsat införstådd med den komplicerade processen. För att gå vidare och påbörja utbildning till operatör så är det nog ingen som har jobbar kortare än 5 år, mer troligt 10 år. Mig veterligt har de inte anställt och utbildat några nya processoperatörer på R1 och R2 de senaste åren utan hållt kvar befintlig personal med generöst bonusavtal. Som jag skrivit tidigare så skringas den driftpersonal som inte behövs nu både internt och externt. Det är inte möjligt att rädda och återstarta R1 och R2 (som inte uppfylller kraven). Rent tekniskt är det dock inte svårt att återstarta om man hade haft nytt bränsle, det skiljer inte så mycket från en normal revisionsavställning.
Nanotec, Hybrit är ett utmärkt sätt att tillverka stål. Vätgasen används direkt som reduktionsmedel.
Jag kan göra tekniska beräkningar och vätgas som reglerkraft kommer generera stora förluster. Det är mindre förluster i pumpkraftverk.
Rickard läs vad jag nyss skrev högre upp om hur tillverkning och lagring fungerar som reglerkraft med små förluster. Det är inte generering av el utan utjämning av prisskillnader.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Marjatta L
Lite kul med nedläggningen av R1 +2
Vattenfall hade köpt in mark för att göra 1 eller 2 nya pannor och ersätta pannorna i R1+2 då 2:ans panna inte var hållbart att reparera (plåten)
Men nu är R1 totalt avförd, den existerar inte som reaktor, möjligtvis kan Riksdagen genom lag föra in den i rullorna igen som icke avstängd.
Jag skulle vara beredd att betala 5 kr/kWh för elen om jag visste att det ledde till att (mp) åker ur Riksdagen och att (s) förlorar regeringsmakten vid valet 2022.
Om vi dessutom återstartar kärnkraftverken så kastar jag in min ena njure i potten.
Kommer din njure att erbjudas för transplantation eller tillagning av njur-paj?
Jag har aldrig smakat på njurpaj, är den god, luktar den gott?
Var kan man sälja sin njure? Att sälja eller köpa en njure eller ett annat organ är förbjudet i Sverige, liksom i de flesta andra länder. Det enda landet i världen där staten köper njurar är Iran. Där finns inga köer till organ.
Om jag får en 1000:- SEK högre elräkning än förra vintern så blir jag överlycklig! Jag gissar på en fördyring av elräkningen på 2.000:- SEK i månaden, under november till februari, plus 1.000:- SEK extra under oktober och mars. Det blir sammanlagt 10.000:- SEK dyrare el för hela vintern i min uppskattning. Trots att vi har egen ved och förråden är fulla.
Som anekdotisk och lite munter passus kan man notera att klippans bruk även har småskalig vattenkraft precis utanför bruket. Eller hade åtminstone sist jag gick förbi. Även om det var några år sedan… lägger de måhända ner resten av tillverkningen när de inte får driva kraftproduktionen? Bruket har överlevt sedan 1573, men verkar eventuellt inte klara av miljöpartiets energipolitik/planeringsförmåga?
Det är numera Klippans Kommun som äger kraftverken som ska rivas till förmån för laxar och annan vandrande fisk. Kraftverken var små och tillförde inte så mycket el till Skåne.
Värre är väl då att Heleneholmsverket och Öresundsverket har drabbats av så hög straffskatt att de inte kan fortsätta. Jag vet inte om dessa kraftvärmeverk fortfarande är funktionsdugliga. Om de fungerar så skulle ju regeringen kunna sänka skatten för kraftvärmeverk som en tillfällig åtgärd för att sänka elpriset, men det kommer inte att ske. Dessa kraftvärmeverk kan producera hyfsat mycket el.
Kanske inte mycket för Skåne, men mycket för klippans bruk?
Ta tillbaka elnäten och älvarna till svenska folket. Förstatliga och klipp kabeln till Tyskland.
Varför inte allt utanför Norden? Minus Danmark
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite framgång för kärnkraften: "Oppositionen tvingar regeringen att stödja kärnkraft på EU-toppmöte" (Di)
Tror vi har en gammal hederlig lågkonjunktur för dörren, vi hade ju en energikris 1973 också!
Det mesta som produceras kräver ju el och bör bli dyrare, risk för inflation, ska räntorna upp också tro? Hur mycket högre räntor klarar folk om el, mat och allt annat samtidigt blir dyrare?