De lokala och regionala politikerna ifrån Oskarshamn riktar massiv kritik mot gårdagens beslut från regeringen om mellanlagret för kärnavfallet rapporterar lokaltidningen Dagens Vimmerby. Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn är beredd att rösta för en misstroendeförklaring som avsätter miljöminister Per Bolund (MP).
Fint kärnavall ni har där, synd att det blir liggande i bassänger i Oskarshamn |
Genom beslutet att bara godkänna mellanlagret och inte även det slutförvar som gått igenom alla miljötillstånd och bara väntar på regeringens godkännande har regeringen kört över både Oskarshamns kommun som har Clabs mellanlager av avfallet och Östhammars kommun, som har godkänt att bli slutdestination för avfallets slutförvar
Oskarshamn blir nu sittande med allt avfall i vattenbassänger ständigt beroende av fungerande elförsörjning och regeringen har nu gått emot både kommunerna och remissinstanserna om ett samlat beslut om slutförvaret. Därmed kommer fortfarande mellanlagret ta slut och kärnkraften tvingas stängas ner eftersom avfallet inte går vidare
Oavsett vad man tycker om kärnkraften måste avfallet slutförvaras, men på något sätt verkar regeringen och Miljöpartiet tro att om man inte tar beslut om slutförvar så försvinner avfallet.
Riksdagsledamöten Laila Naraghi (S) säger sig stödja en eventuell misstroendeförklaring mot Per Bolund (MP), vilket med det parlamentariska läget alltså kan fälla ännu en av Löfvens ministrar och tvinga bort honom från ministerposten. Lokala riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) är också med på en misstroendeförklaring.
Således är det väl bara för oppositionen att sätta igång och skicka Per Bolund (MP) dit han hör hemma, dvs i kylan utanför regeringen.
Som det ser ut nu så kommer fortfarande svensk kärnkraft stängas ner 2023 med enorm påverkan på Sveriges och Nordens utsläpp av fossil CO2 när detta måste kompenseras av fossila bränslen. Det är uppenbart att Miljöpartiet helt skiter i klimatet, men så har knappt Sveriges utsläpp minskat under regeringarna Löfven-MP, vilket de gjorde under åren med Reinfeldt. Tvärt om Sveriges utsläpp ökat på grund av MP-politiken, och evenuella minskningar 2020 beror på coronakrisens ekonomiska konsekvenser, inte på regeringens politik.
Svenska CO2-utsläpp från fossila källor 2008 – 2018 Data: SCB |
Källor
Dagens Vimmerby www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/100297/massiv-kritik-fran-politiker-i-lanet-efter-dagens-regeringsbesked/
84 kommentarer
Vore ingen förlust om Bolund tvingades bort. Går det inte få bort rumsbokaren Ygeman också? Snälla?
Till och med S börjar vända sig mot MP nu. En misstroendeomröstning inom regeringskonstellationen vore perfekt inför valåret. 🙂
"Oavsett vad man tycker om kärnkraften måste avfallet slutförvaras, men på något sätt verkar regeringen och Miljöpartiet tro att om man inte tar beslut om slutförvar så försvinner avfallet."
Måste det? Jo, jag vet att detta är den enda lösning som diskuteras i Sverige och så kommer det antagligen bli. Men jag tycker det verkar helt knäppt. Verkar ju vara lösningar på g där man upparbetar bränslet och använder det på nytt. Bränslet måste efter det visserligen också slutförvaras, men då pratar vi om typ 1000 år istället för 100 000.
Det går utmärkt att plocka upp det ur slutförvaret när efterfrågan finns till fjärde generationens reaktorer.
Fast det känns ju enklare om det redan finns tillgängligt än om det ligger en km ner i jorden förseglat med ett antal meter lera eller vad det nu ska bli för nåt…
Inte ens om det funnits en realistisk möjlighet att vi i Sverige skulle upparbeta och återanvända avfallet fanns det någon annan anledning att avstå från att godkänna slutförvaret än att skapa maximal osäkerhet för kärnkraftsägarna och Oskarshamns kommun. Att dela beslutet i två är ren och skär illvilja. Att inte mästerförhandlaren i svetskåpan klarat att få ordning på detta säger allt man behöver veta om hur kompetent han är egentligen, i förhandlingar såväl som annat. Klåpare!
Oavsett reaktornform behöver du ett slutförvar, och det behövs då dessutomnbeslutnä om ny kärnkraft – vilket inte heller finns.
Såvida inte tanken är att sälja det utomlands.
Nej Teheimar vi ska inte sälja vårt avfall utan givetvis begrava det i Forsmark. Ny fission kostar för mycket, se på närmaste reaktor som byggs i Finland och skulle tas i drift 2009 och sedan … nu flyttades starten från i år till nästa sommar.
All el vi exporterar nu närmaste året till Finland hindrar en hel del växthusgaser men samtidigt ökar kapaciteten för el starkt i norr och ledningarna räcker inte för transport söderut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec Nja, fission är lite för bred term. Det beror på vad man menar med "kostar för mycket" och vilken sorts teknik och generation som avses. Olkiluoto 3 är inte samma sak som en mindre reaktor design såsom SMR eller Rosatoms reaktor på en båt osv.
Kostnaden behöver vägas mot målet med energiproduktionen och varför vi skall ha en eller annan form.
Det är ju lite märkligt att å ena sidan påstå att vi skall ha lönsam elproduktion men samtidigt upptäcka att vi har mycket dyrare el.
Bevare oss för Putins reaktorer. Har sett att vi sedan några år nästan ständigt exporterar el. Betyder det att priset i andra länder är dyrare? Kan det vara lönsamt att exportera? Ska vi sluta exportera bara el?
Jag anser att vi ska exportera så mycket vi kan. Vi bör också bygga ut lönsam produktion och just nu är vind mest lönsamt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jadu, man vet inte om mam ska skratta eller gråta, USA leds av en dement rasistisk och ful gubbe, men frågan är om vi har det så mycket bättre…
Som sagt, MP är inget statsbärande parti.
Och S är inte längre ett statsbärande parti.
Vårt första radioaktiva avfall dumpades i plåttunnor i Östersjön. Nu kyls det i vattendammar, tänkt i 40 år, innan det grävs ner djupt i berggrunden inneslutet i koppar och metervis med kattsand ovanpå.
Ett långt strömavbrott klaras med några brandbilar så inte vattnet kokar
bort så det oroar mig inte men hur är det med väpnat skydd mot terrorister?
Märk väl att jag tycker kattsand är ok skydd, men dumpandet i Östersjön är illa.
Vänliga hälsningar
Nanotec
#Nanotec
Är det en kul liknelse eller är bentonit en huvudsaklig beståndsdel i kattsand?
Är det en kul liknelse eller är bentonit en huvudsaklig beståndsdel i kattsand?
Det verkar faktiskt vara så.
https://bfy.tw/RXdj
Vi kan också läsa i dagens DN "Miljöpartiet vill ha nollutsläpp redan 2035" samtidigt som man bakvägen verkar för att snabbaveckla kärnkraften.
MP är ett verklighetsförnekande parti och ett sådant hör inte hemma i en regering.
Inte i riksdagen heller. MP är som en tunna nitroglycerin som kan explodera för minsta lilla och när det sker så uppstår stora skador. Farligt för den allmänna säkerheten. Svetige kan inte på ens medellång sikt vara utan kärnkraft och cement.
Jag tror att MP är en rysk påverkansorganisation.
Någon borde verkligen undersöka MPs finansiering
Klart man måste besluta om ett slutförvar kärnavfallet.
Jag förstår inte hur MP resonerar.
Bolund kan väl skriva under med motiveringen att har man tagit fan i båten måste man ro honom iland?
Detta som är nu är ju minst sagt ett ganska omoget agerande.
Ser låg sannolikhet att de reaktorer vi har kvar stängs utan att nät och annan elproduktion byggts ut betydligt. Visserligen börjar våra reaktorer bli lite ålderstigna och haverier som vid 0200 i måndags till nyss i eftermiddag kan nog bli vanligare. Plötsliga haverier i reaktorer är svårare att hantera än minskat regn, moln eller vind för allt det vet vi i förväg.
Men idag byggs elproduktion ut kraftigt medan nätbyggnad går långsammare och delar av stamnätet är bland de äldsta i Europa. Vi exporterar nästan ständigt och kolkraften i Europa minskar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad var det för komponent som havererade i måndags i Forsmark 2?
Du skriver "haverier i reaktorer", i branschen så är ett reaktorhaveri i princip samma sak som en härdsmälta.
Är du en sån där drama queen?
Ture. För mig är ett totalstopp i en maskin ett haveri. Lärde mig det när jag studerade till ingenjör. Vad sedan en känslig bransch vill kalla det är upp till dem. Du kan läsa mer om exakt vad som hände hos tex Ny Teknik.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Aha okej, intressant. En excentrisk adjunkt som också var lite drama queen då kanske. Slår man upp ordet "haveri" så finner man inga petitesser i alla fall.
Och det som snabbstoppade F2 verkar ha varit en felfungerande lägesgivare på en turbinreglerventil.
Det är sånt som händer, och det är ganska överdramatiserande att kalla det för ett haveri.
Snabbstopp är inte så ovanligt och orsaken obetydlig men effekten från de 16 styrstavarna som skruvade sig in i locket gav en förlust av energi som ännu pågår. I måndags före haveriet producerade Sveriges fission 4505 MW nu när reaktorn börjat producera ger fissionen 3539 MW. Priset i område 4 är nu på lågtid € 113,74 vilket ger en förlust på bra många miljoner för reaktorägaren och förlusten fortsätter tills man kommit upp i full drift.
En petitess får stå för din världsuppfattning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Men herregud, är du på riktigt? Skruvade in sig i locket??? Då hade inte F2 återstartat på många månader. Det är dock fysiskt omöjligt för stavarna att nå reaktortanklocket.
Det är normalt att en reaktor inte når full effekt direkt efter ett snabbstopp, även när varken ett haveri eller "inskruvade stavar i locket" har inträffat.
Ok Ture "Styrstavarna skjuts in i reaktorhärden underifrån vid ett automatiskt stopp. När systemet gav en felaktig signal körde styrstavarnas drivdon emot det så kallade inre mekaniska stoppet, som sitter under reaktortanken." Visst var det formellt i det så kallade mekaniska stoppet. Likväl fastnade 16 styrstavar och man fick inte loss dem på lång tid. Du hakar upp dig på en obetydlighet.
Kan vi inte enas om att F2 snabbstoppade natten till i måndags och att den nu sakta håller på att återstartas och att detta kostat mycket stora summor i utebliven produktion under denna vecka och fortsätter under den försiktiga återgången till full drift.
Att du kallar händelsen en petitess är lustigt. Snabbstopp är inte ens något särskilt vanligt, men en väldigt viktig säkerhetsfunktion., som behandlas ingående efteråt. Detta var mer än ett snabbstopp.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vänliga hälsningar
Dom skriver att det uppdagats ett fel i ett styrskåp. Men om man är minsta insatt i ämnet så vet man att det innebär att drivdonen agerat korrekt i samband med detta, dvs gått till sitt mekaniska stopp. Det kallas för säkert läge. Ett helt kärnkraftsblock byggs med detta i beaktande, vilket är det säkra läget för den här ventilen/pumpen/fläkten/etc.
Stavarna "kördes" inte fast som drama queen-Nyteknik vill påstå, men felet i elektronikskåpet måste åtgärdas innan man tillåts manövrera drivdonen igen.
Att jag använder uttrycket petitess är en kontrast till ditt uttryck "haveri".
Det är bara på din ingenjörsutbildning som man får lära sig att ett haveri bara är ett motorstopp. I övriga världen så innebär ett haveri en stor kollaps.
Tur att det inte skedde under de perioder vindkraften ger försumbart energitillskott, när förbrukningen är hög. . Dessa inträffar då och då, senast några gånger i vinter.
Detta visar vikten av att begränsa vindkraftens utbyggnad så det finns reglerkraft nog i systemet för att kompensera.
Än så länge, men får Nanotec hållas går vi en mörk framtid till mötes.
Ture har du någon källa till att Ny Teknik har fel? Jag ifrågasätter inte att det kan vara så.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard grundproblemet är att vi måste få fart på nätbyggnaden hos Svenska kraftnät. Det behövs mer kapacitet mellan norr och söder.
Snabbstopp i reaktorer kommer normalt plötsligt och innebär att vattenkraften mycket snabbt måste dra på om nu stamnätet har kapacitet. Torka, molnighet eller dåligt med vind känner vi till i förväg och kan välja olika strategier för.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Oavsett vem av er som har rätt, eller om båda har rätt eller fel pekar det på behovet av redundans och att man har lite mer än man behöver, tex för att en reaktor skall kunna antingen stå still medan den inspekteras/repareras/underhålls eller medan Nanotec och Ture och andra reder ut vad som har hänt/gäller. 🙂
Nej, jag kan inte påstå att Ny Teknik har fel, jag tycker bara en del av deras ordval överdramatiserar händelsen.
Det är mig ett sant nöje att konstatera att i anledning av Regeringens aktuella beslut rörande utökande av mellanlagring i CLAB i Oskarshamn intill dess att den juridiska prövningen av slutförvaringen är avslutad så kvarstår mitt fulla förtroende för Regeringen och med det också Per Bolund.
Stoppa pressarna!
Chief: Alla har redan förstått att oavsett vad regeringen än gör är det rätt enligt dig. Men helt hypotetiskt, har du något som helst konkret exempel på vad som helst som skulle få dig att tappa förtroendet för regeringen? Gärna så rimligt som möjligt men ändå hypotetiskt om det går att kombinera det. Det är nog det som jag mest undrar över såhär en fredagkväll, åtminstone för en stund.
Kapten Crunch: Till att börja med så utgår jag ifrån vad en Regering har för uppgift och det fastslås i Regeringsformen. Därefter konstateras att en Regering kan inte utföra någonting mot riksdagsmajoritetens vilja … och det naturligtvis ytterligt poängterat gällande en minoritetsregering.
Därför: En Regering som regerar landet i enlighet med Rgeringsformen och som kan finna en majoritet för sina åtgärder inom Riksdagen har mitt fulla förtroende.
Det är därvid underförstått att en minoritetsregering kan få se vissa av sina forslag nedröstade i Kammaren.
Ovanstående då den strikt formellt juridiska delen av frågan.
Därifrån över till den politiska delen av frågan så blir min ståndpunkt den att eftersom jag ansluter till ocialdemokrati på ideologisk grund så hyser jag, trots att där förekommit visst och somt jag kan ifrågasätta, förtroende för en socialdemokratiskt ledd Regering intill dess sådant förtroende är förbrukat.
Så har ännu ej skett.
Därav följer också att jag i politiskt hänseende inte haft något förtroende för tidigare borgerliga Regeringar … samt sedan nu ett drygt decennium en företeelse i Riksdagen jag ej vidare kommenterar.
Ok, tack för svar. Skönt att höra att du sett till den strikt juridiska delen har ditt fulla förtroende för regeringen oavsett färg.
chief karlsson
Vi borde alla vara stolta över att vårt land har en så kompetent regering. Med sin ofattbara intelligens och unika insikter hur Sverige och världen fungerar inom samhällets alla områden har den en god förmåga att fatta beslut som är både kortsiktigt och långsiktigt bra för landet och dess invånare, men även hela världen.
Trots regeringen oerhörda kompetens är det ibland omöjligt att förutse alla faktorer som gör att allt inte blir som man förutsett. Då visar vår regering en imponerande förmåga att omgående analysera den nya situationen för att snabbt fatta genomtänkta och verkningsfulla beslut för att korrigera kursen efter de nya förutsättningarna.
Chief karlsson det är märkligt att alla inte har fullt förtroende för vår regering med tanke på att den är i det närmaste ofelbar.
Carl-Fredrik: Kan inte annat än instämma!
Chief: Instämmer! Det är sant, dvs. om du nöjer dig med att uppleva endast fragment av sanningen och helheten. Men om man går utanför och ifrågasätter sina egna föreställningar, så ska man finna något mycket större och riktigare.
Observer: Jag ifrågasätter dagligen och stundligen min föreställning och världsbild sedan mer än ett halvsekel tillbaka men har ännu ej funnit anledning förändra densamma.
PS. Av ren nyfikenhet: "Stefan Löfven tycker att kritiken om att Socialdemokraterna har gått högerut under hans tid som partiledare är missvisande. Det säger han i en intervju i SvD." Håller du med Löfven?
Observer: Jag gör väsentlig skillnad mellan vad SAP uttrycker som idéer och ambitioner i sitt partiprogram och vad en socialdemokratiskt ledd koalitionsregering i minoritet givet de i sådant sammanhang nödvändiga kompromisser tvunget måste göras.
Därför kan enligt min mening frågan ej besvaras på sätt som här formulerat.
Chief: Ok, men ändå problematiskt för speciellt ett parti som S. Känsligt. Kompromissar de för långt högerut mister de väljare till V. Risken är mindre om S går vänsterut. Men då riskerar de nog regeringsmakten. Rävsax.
Observer: Jag har personligen inga som helst problem med det sagda eftersom jag inser att världen ständigt förändras och att ett parti måste förhålla sig därtill.
Många finns som inte kan eller vill inse att så är fallet och därför i stället lägger sin röst på en företeelse som tydligtvis uppträder med ambitionen om en återgång till världen som den påstås gestaltade sig för femtio år sedan … Hur nu ett sådant konststycke skall utföras.
SAP är naturligtvis ett maktparti i ordets bemärkelse och strävar vid varje tillfälle att nå och behålla regeringsmakten eftersom med innehavet av regeringsmakten är möjligheten att driva sin politik långt större än att sitta i opposition.
Plus att säkra fina och välavlönade tjänster åt de sina inom företrädes offentlig verksamhet och diverse organisationer. Egennyttan ljuger aldrig chief karlsson. Dock har Sossarna inte monopol på att måna om de sina och jag har inga förhoppningar att övriga partier är annorlunda.
Carl-Fredrik: Den som besitter utnämningsmakten vore sannolikt att betrakta som hjärndöd om denna makt användes i annat syfte än att säkra egenintresset … oavsett politiskt parti … och med det tillägget att samma mekanism är tillstädes även inom det privata näringslivet.
Det finns äldre benämningar på fenomenet men numera kallas det allmänt att bygga nätverk.
Chief: Må så vara. Men är det odelat positivt? Socialdemokraterna får ej sällan en stämpel på sig att vilja behålla makten till varje pris, även när de borde släppa den. Och jag bedömer inte att andra partier har fått riktigt samma "fulstämpel" på sig, utan det här gäller i särskilt hög grad Socialdemokraterna.
För övrigt: Ett starkt politiskt engagemang/övertygelse är både en fördel och en nackdel – det stimulerar såväl som förblindar. Men som utgångspunkt för problematisering, kritisk reflektion och perspektivseende är det snarare en belastning.
Vilhelm Mobergs lär ha sagt att: "Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och att behålla den." Lite väl tillspetsat och förenklat, kan jag tycka (speciellt vid den tiden då Moberg levde). Men ligger det något i det Moberg lär ha sagt (speciellt om man överför uttalandet till nutid)?
Observer: Huruvida odelat positivt eller ej är irrelevant eftersom det enda som är relevant är att det är så verkligheten ser ut … oavsett vilket parti vi talar om
Samt snarare tvärtom som så enligt min mening att det är Världsbilden som genererar engagemanget och inte engagemanget som genererar Världsbilden.
Och slutligen: Moberg, sina litterära framgångar och sitt engagemang i ett antal omskrivna fall av myndighetsmissbruk till trots, var naiv i sin syn på samhällskrafterna och hade passat som hand i handske hos en företeelse som sedan tio år sedan finns i Riksdagen. … Dock att hans karakteristik enligt citat ovan är helt korrekt … och hur skulle det kunna vara på annat sätt? … Ett politiskt parti vars mål inte är att komma till makten och därefter behålla den, albeit inom konstitutionella ramar, har enligt min mening inget existensberättigande.
Chief: Vad som är relevant eller inte är vi definitivt oense om. Och om hur en opartisk och objektiv verklighet är beskaffad är vi också helt oense. Jag ser din politiska världsbild som ganska grund och fragmentarisk.
Visst ska t ex ett parti eftersträva makten och även behålla den, men det beror till stor del också på innehållet i politiken (och inte på makten framför allt). Som sagt: Ett starkt politiskt engagemang/övertygelse är både en fördel och en nackdel – det stimulerar såväl som förblindar. Men som utgångspunkt för problematisering, kritisk reflektion och perspektivseende är det snarare en belastning.
Observer: Vi kan med gott samvete konstatera att vi har diametralt motsatta uppfattningar i av dig nämnda … samt då med den marginalanmärkningen att det enligt min mening inte existerar någon opartisk och objektiv verklighet eftersom The beauty lies in the eye of the beholder och den moderna Fysiken sedan länge konstaterat att observatören är en del i observationen.
Dessutom som så att strävan efter makten och att behålla densamma är inte beroende av politikens innehåll utan beroende av att det är enda möjligheten att helt eller delvis genomföra sin politik … oavsett parti och politikens innehåll.
Chief: Visst existerar det en objektiv och opartisk verklighet. Ja, förstås inte om man har starka politiska åsikter. Och visst är observatören en del av observationen, men det innebär inte att observatören inte kan göra en korrekt observation.
Visst, om man enbart är ute efter makten, och är maktgalen, då är såklart innehållet av mindre vikt.
Jag är glad att jag inte har en liknande världsbild som den du har. Den skulle kännas väldigt trång och obekväm.
Kärnkraftsägarna gick ju i veckan ut och sa att ett uppdelat beslut vore detsamma som att sabotera hela rättprocessen. Utan helhet så kommer miljödomstolarna underkänna varje delansökan. Istället för press blev detta som att lämna öppet mål för MP.
…och MP kommer säga att domstolarna underkänt ansökan och att regeringen inte ska lägga sig i en rättsprocess?
Ja? Var ju planen hela tiden och (S) sålde ut sig för att möjligen få regera fram till September nästa år mot att släcka Sverige som I-land 2024.
Ja man tänker använda kattsand.
Största energiföretaget i Danmark, Örsted har etablerat ett par kontor i Sverige och vill bygga två havsbaserade parker här till en början. Ett söder om Gotland och ett utanför Skåne. De är just nu störst i världen med 27 parker i drift. På en ny ö utanför Danmark tänker de ha både sol och vind samt tillverka vätgas.
För att ge ett perspektiv på effekt hos tre svenska elkällor så hade i januari 2021 vatten 16GW, vind 10GW och fission nära 7GW. Dygnet med största elbehov hittills i år var 12e februari då vind gav 66%.
Ansvarig på Svenska kraftnät berättade att ansökningar för vindparker till havs var 80GW före semestern men ytterligare 40GW hade kommit nu. Gissar att Örsted står för en hel del och företaget är värt ca 500 miljarder och planerar investera 480 miljarder 2020-27 helt inom grön energi. Några miljarder är nog avsedda för Sverige
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finns det någon som helst seriös plan för hur vi skall få el när det inte blåser ok så dessa tiotals GW vindkraft blir meningsfulla för mer än då-och-då produktion av vätgas? Vad jag vet håller inte ens det gaseldade Öresundsverket på att räddas
Magnus ett enskilt modernt vindkraftverk levererar el under 90% av årets timmar, mest höst och vinter. Sedan i tisdags kväll till i förmiddags gav vinden mer el än fissionen i Sverige. För mig är den stora vinsten att den export av el vi har minskar marknaden för kol i Europa. Mindre betydelsefullt är att elpriset i Sverige pressas nedåt.
Än är vattenkraften den stora regulatorn eller batteriet för de timmar det blåser dåligt och vattenkraft är också den största energikällan.
Vätgas verkar troligt bli en betydande ny regulator i nätet med början inom några år.
Vi importerar också en del el, huvudsakligen från Norge men också Danmark när elen är billig där. Fast importen är sedan några år betydligt mindre än exporten.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec din vision fungerar bättre om elnätet har en solid bas av dygnet runt el men tyvärr har hälften av kärnreaktorerna lagts ner vilket gör det svårare att upprätthålla elhandeln till södra Sverige och vidare.
Struntar man i klimatet går det att hålla igång produktionen av reaktiv effekt samt vanliga kWh när det inte blåser med gasturbiner men de byggs inte. Det går att driva gasturbinerna med vätgas men verkningsgraden blir usel med stora förluster och det konkurrerar med industrierna som behöver elektrolysörer och vätgas för att ersätta fossila råvaror.
Min rekommendation är att snarast bygga en serie på 4-6 lika dana generation 3+ reaktorer placerade i Ringhals, Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck. Den elen räcker inte men elnätet blir återigen kassaskåpsstabilt och vi kommer inte att behöva köra gamla karlshamnsverket eller bygga nya gasturbiner som bränner det bränsle flyget eller sjötransporterna behöver.
Bygg även havsbaserade vindkraftsparker och ta kablarna iland vid vätgasanvändande industrier så som oljeraffinaderier som gradvis byggs om till elektrobränslefabriker.
Magnus jag tycker att vi främst ska satsa på att minska växthusgaser så snabbt som möjligt. Om vi några timmar per år då måste köra Karlshamn men under 6-7 tusen timmar kan exportera mycket el och därmed undvika kolbränning i Europa är det värdefullt.
Ligger mycket i din sista mening. Vindparker till havs bör bli snabbt mer kostnadseffektiva med höga torn och kraftiga turbiner. Inga större problem med transporter av långa vingar. Just nu brist på lämpliga fartyg. I Sverige lagstiftning och utredningsresurser som behöver åtgärdas.
Just nu är vindkraft billigast att bygga och driva i Sverige. Längre fram kan det bli annat, men fission verkar hopplöst dyrt. Kan vi lönsamt tex nyttja värme från djupet på land eller havsströmmar kan vi få energi dygnet runt. Jag satsar investeringar på det och övergången till fossilfria transporter. Har tidigare satsat på vind men anser det i mindre behov av kapital idag. Kommer förmodligen satsa på fusion men inte än.
När det gäller produktion av vätgas räknar de största användarna att ha en buffert på några veckor. Det betyder att de producerar när det är gott om el men avstår en tid vid brist/ dyrare el. Sedan har det börjat räknas på att göra om en del vätgas till flytande bränsle för fartyg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotech Jag ser hellre att det läggs miljarder på klimatvänlig elproduktion som även håller elnätet stabilt än att det läggs miljarder på att stabilisera elnätet med div teknisk utrustning som inte producerar el samt stödjande kraftproduktion som då och då körs och bränner bristvarubränslen.
Låt vindkraften göra det den är bra på, billig då-och-då el för då-och-då kunder med minsta möjliga kompletterande investeringar i elnät, ellagring, osv.
Att vindkraften kan producera prismässigt konkurrenskraftiga kWh vid snurran är en sak. Men vad kostar det om man räknar med alla kringkostnader för stora nätutbyggnader, lagring av kraft m.m som behövs om man inte enbart vill ha elkraft då det blåser? Men dessa kostnader kan väl fördelas kollektivt så de inte belastar vindkraftens kalkyl.
Nanotech > Magnus jag tycker att vi främst ska satsa på att minska växthusgaser så snabbt som möjligt.
Då ska vi behålla kärnkraften primärt, lägre utsläpp än både sol och vind.
> Just nu är vindkraft billigast att bygga och driva i Sverige. Längre fram kan det bli annat, men fission verkar hopplöst dyrt.
Fast nej, som vanligt har man glömt bort kostnaden för reglerkraft. Ska vi klara oss utan kärnkraft behöver man bygga väldigt mycket mer vindkraft än vad som vore vettigt. Det kommer att tvinga elpriset under nollan när det blåser. Planerbara energislag riskerar att slås ut. Kvar står vi med hutlöst dyrt elpris de dagar när det blåser dåligt, med risk för blackouts. Man kan skojja om att det bara blir några enstaka dagar om året, men de dagar blir ju zombieapokalyptiska.
Vätgas-cykeln slösar bort 2/3 av energin? Hur billig är vindkraft om man kastar bort 2/3? Och så får man förstås räkna med all energi som går att bygga ståltankar för vätgasen, anläggningarna för att skapa vätgas och att konvertera tillbaka till el. Så då får man bygga ännu ännu mer vindkraft för att kunna bygga vätgas-prylarna… Alla dessa vindkraftverk kräver 500 m3 betong vardera. Jag har svårt att se hur det skulle vara miljövänligt eller energieffektivt, Det kommer ge mycket högre utsläpp än kärnkraft. Vi borde aldrig stängt Ringhals 1/2. Vi bör planera för att driva de reaktorer vi har kvar maximalt länge, och påbörja tillstånd och upphandling av nya reaktorer. Både för ekonomin och miljön.
Om vindparker till havs bli snabbt mer kostnadseffektiva varför begär vindkraftsindustrin reducerade(i praktiken subventionerade) anslutningsavgifter för havsbaserade vindkraftsparker?
Magnus vätgaslager hos tillverkarna är en stor lösning. De ska inte användas för el, men skapas av el. Våra stora projekt i norra Sverige för vätgas får lager för några veckor så man kan avstå eller producera mindre när elen är dyr. Utbyggnaden av vind på land sker huvudsakligen i norr. Problemet för södra Sverige är att elen i norr bara delvis kan transporteras genom ett delvis mycket gammalt stamnät.
Vi har råd att ordna detta, men ett hinder är de långa processerna för tillstånd. En möjlighet är en ledning som huvudsakligen går som högspänd likström i havet. Ny lagstiftning är bäst.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Håller med globalthinker, hur menar du Nanotec med vätgas?
Vätgas är ju inget konstigt för de fordon eller industiärier som behöver vätgas, men det försvinner en massa energi som värme både i tillverkningen och om man skall använda det för elproduktion.
Men sen att bara räkna med att vätgas skall täcka för dalarna i produktion är ju i högsta grad beroende av vädret. Vad är det som säger att det mönstret är konstant? Mig veterligen är det tvärtom att vädermönster kan bli osäkrare. Vilket påverkar allt från elpriset till hur mycket produktion pch el samhället och industrin kan räkna med.
Svajigt.
Teheimar jag menar att vätgas (H2) ska inte användas till bilar eller elproduktion. H2 ska ersätta stora mängder kol för järn och stålindustrin. Min bedömning är att transporter med nya person och lastbilar, av kostnadsskäl, i första hand kommer att ske med el inom fem år. Hur fort sedan de återstående fossilerna fasas ut beror på hastigheten i prisnedgång för elbilar. Min uppfattning är att vätgas för transporter inte får någon betydande roll under 20-talet. Möjligen kombineras väte med andra atomer för flyg och fartyg i mindre skala.
LKAB tänker sig nyttja restvärme de har för en metod där ytterligare energitillskott genom el blir väldigt effektivt.
Vädermönster kan nog ändras med uppvärmningen. Mer regn i Sverige känns säkert. Med lite modernisering av kraftverk, samverkan med grannländer och AI kommer vattenkraften nyttjas bättre med resultat mer kWh och mindre CO2.
Jag menar att veckolager av H2 hos de stora brukarna kommer minska toppar i elpriser. Ekonomin är styrande.
Priset på el kommer sjunka om bara halva den ansökt utbyggnaden av havsbaserad el sker och i norr faller den mer tills mer kapacitet i nätet finns.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec.
Du skriver dig varmt om vindkraft, men hur skulle då regler/synkron och överföring problematiken lösas, särskilt om fler känrkaftsreaktorer läggs med? Då blir det svårare att föra över elen som produceras i norr. Har sett någonstans något om att bygga om elnätet, och ny teknik. Men det är inte något som finns, pch det finns väl inga planer eller politiska beslut att anpassa transmissionsnätet till det?
Sen vad gäller vätgas, det finns redan vätgasfordon sedan tidigare, OKQ8 satsar på vätmasmackar och i Tyskland pågår skarpa tester med vätgaståg. Så det är svårt att säga vad som blir säkert.
Teheimar mer än vind är jag entusiastisk för fusion, men den reaktor vi nu nyttjar är bara tillgänglig dagtid. För Sverige ökar solceller i betydelse och de blir allt bättre men vind är extra bra just nu.
Ser fram mot när utvecklingen av fusion kommit en bit längre och det går att mer bedöma vilket av alla varianter som når målet. Kan ta några år eller hur?
När det gäller de reaktorer för fission vi har tror jag de blir kvar i många år om inte någon katastrof händer i något land typ Tjernobyl eller Fukushima. Anser att vi borde ha bättre väpnat skydd vid våra anläggningar mot terrorister.
När vind har vuxit mer behövs åtgärder för nätet. De större vindkraftverken kan kompletteras så deras rotation kan användas sekundsnabbt om en reaktor eller kraftigare elledning plötsligt försvinner från nätet.
Utgår från att nätet mellan norr och söder kommer att fortsatt moderniseras och få större kapacitet men med större PRIORITET snart. Regering och Riksdag – hjälp.
Jo visst finns vätgasfordon, men jag ser hur batterier utvecklas och tror ekonomin avgör. En faktor som talar mot vätgasfordon i Sverige är att vi har stora glesbygder. Fast ju längre fram vi ser blir sikten grumligare.
Nu ska jag ut och hjälpa snickare, målare samt dra lite el själv så jag är från nätet till ikväll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Definitionen på när det går dåligt i politiken, representanter för ditt regeringssamarbetsparti vill rösta för ett misstroende mot dig!
Chiefen, gött att höra att du håller ställningarna men lova oss en sak. Den dagen du släpper bomben att ditt förtroende är förbrukat, släpp det försiktigt för många av oss kommer det bli en chock av svår karaktär 😉
Och kom ihåg, det finns absolut inga empiriska bevis för att mänskligheten kommer kunna lösa ett enda av de stora problem vi står inför…
Om MP får styra Sverige i fyra år till så bör man nog förberda någon plan B för sig och sin familj.
Du tror att MP får mer än 50% i kommande val?
Ja då bör plan B för dig vara att lära dig räkna och läsa historia.
Brasklapp: Angående 1a stycket: Kompetens och lämplighet hos en riksdagsledamot som sätter ett kommunalt särintresse över ett riksintresse kan ifrågasättas
Angående 2a stycket: Vem vet var och när åskan skall slå ned?
Angående 3e stycket: Under vissa förutsättningar böjd att instämma … med den reservationen att de säkert kommer att lösa sig av sig själva … men att lösningen kommer att bli därefter.
Chief: Vad är riksintresset av att förhala beslutet om slutförvaringen i Östhammar? Förmodligen den mest utredda frågan i svensk historia där alla utom MP är överens. Är det kompetens i regeringen då anser du att förhala och obstruera på detta sättet?
Riksintresset att hålla ihop MP så inte halva partiet bildar ett nytt eller lägger sig på sofflocket? Det är uppenbarligen väldigt viktigt eftersom det är överordnat klimatförändringen…
Kapten Crunch: Den förklaring och motivering Bolund anger i artikel i ärendet i dagens SvD finner jag ingen anledning ifrågasätta och kvarstår därför min åsikt.
En kvick analys av Bolunds svar, skrivet av Daniel Westlén, som inte bara är tekn. dr i reaktorfysik, utan dessutom arbetat i många år med just förvar av kärnbränsle, och dess regelverk.
https://twitter.com/DWestlen/status/1431165347424505857
@chief karlsson: Utifrån ovan länkad analys fortfarande fullt förtroende för Bolund och regeringen? Måste fråga för jag är så himla nyfiken.
Kristian & Täbybo: Tog mig tid att läsa igenom det rekommenderade och finner däri ingenting som inte besvarats och förklarats av Bolund i den av mig refererade artikeln i SvD.
Tack chief karlsson jag tyckte Bolunds svar i Svd var rimligt. Skulle just ge mig på Täbybon. Anser det fel att inte ge en sammanfattning av det viktiga man åberopar.
Känner mig för övrigt trygg med några meter kattsand över de radioaktiva resterna djupt ner i Forsmark.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec: Nöjet helt på min sida!
Samt instämmer i att bentonit är är ett föredömligt material i måmnga avseenden. Används bl.a. i flera fall som konstant ballast i fartyg och förblir så gott som opåverkat av vatteninträngning.
Samt instämmer i din definition av begreppet haveri där felfunktion eller bortfall hos en mindre komponent i sig kan äventyra hela anläggningens säkerhet. …
@nanotec och chiefen: Skönt att ni är trygga i att vi har de bästa och vassaste bakom ratten. Då har ni åtminstone varandra som sällskap.
Kristian det är nu vi skapar framtiden. Min uppfattning är att det är innovation och nytänkande som avgör vad vi får. Nu behöver vi samla krafter för att fasa ut det fossila. För min del är det inte i första hand de tänkbara regeringarna som avgör detta. Det är mer en stark nog kraft i hela samhället som avgör och mitt intryck är att en massa tröga beslutsfattare i företag äntligen vaknat.
Framtiden kan och ska bli ljusare – och ser man på – dagens gråa himmel börjar ljusna.
Vänliga hälsningar
Nanotec