Enligt söndagens undersökning har nitton procent av bloggläsarna haft bekräftad Covid-19 utifrån PCR- eller antikroppstest. Ytterligare 11%, främst i våras när endast mycket svårt sjuka testades, har självdiagnosticerat Covid-19. 23% har testats negativt mot Covid-19. Sjukdomen upplevs av de drabbade i snitt som 4.8 på en tiogradig skala 1 – 10 där tio är det värsta man varit med om. Åldersfördelning, tidpunkt för insjuknande och allvarlighetsgrad följer nedan.
Har du haft Covid-19? |
Bloggens läsare är till cirka 95% män och de flesta hittas i åldern 30 – 50 år, samt är generellt högutbildade högavlönade storstadsbor, och är som sådana inte representativa för något annat än bloggens läsare. Dock är läsekretsen sådan att de borde domineras av gruppen som kunnat jobba hemifrån och som i övrigt har bättre ekonomiska förutsättningar för att kunna hantera en pandemi, t ex genom att ha egen bil, bo i villa och inte tvingas jobba bland människor. Variationer finns förstås.
Undersökningen avbröts vid 1 957 respondenter efter att det bara kom in en handfull svar i timmen längre.
Till en början har de flesta som diagnosticerats eller självdiagnosticerat sig insjuknat i andra vågen oktober 2020 och framåt. Dels beror detta antagligen på testning och dels stärker det bloggens tidigare tes att folk (=bloggläsarna, manlig medelklass ifrån storstan) har börjat tröttna på restriktionerna. Medvetet eller omedvetet slarvar man.
47% insjuknade fram till och med augusti 2020 och 53% sedan dess. Notera att mars månad inte är över.
Insjuknande och typ av diagnosmetod |
Som man ser dominerade självdiagnosticering i våras. Som de som då trodde sig var sjuka minns så provtogs endast svårt sjuka i samband med behov av vård, vilket började lätta mot slutet av april och i maj och särskilt från juni och framåt när tester faktiskt erbjöds även till milt sjuka.
Notera också att självdiagnostoppen kommer före den testade toppen i april, och även före den officiella toppen i april.
Fördelningen av diagnosmetod |
Notera också att PCR-tester testar nuläget och antikroppstesterna generellt tagits i efterhand. Så mycket av de antikroppstester som togs under våren är i själva verket efterdiagnoser med i enkäten okänd fördröjning. Men datumen avser när man insjuknade. Tre personer menar att de redan fick sjukdomen 2019.
Notera att en del som haft sjukdomen inte får positiva svar på antikroppstesten, vilket kanske tas ut av de som självdiagnosticerat sig fel.
Man kan också fundera på hur mycket av andra vågen som beror på faktisk testning – de gröna ovan har aldrig ingått i någon officiell statistik och med dem inräknade och korrekt självdiagnosticerade så var smittan betydligt mer utspridd i våras än idag.
Hur upplevde då bloggläsarna sjukdomen? På en skala om 1-10 blev självskattningens medelvärde 4.8, under mittenvärdet 5.5. Medianen blev 4. Generellt kan man säga att Covid-19 självupplevs som en rätt normal sjukdom, men det förringar inte de som upplevt det betydligt värre. De flesta blir inte särskilt sjuka.
Självupplevd allvarlighetsgrad |
I de allvarligaste fallen är det vanligare med en medicinsk diagnos istället för självdiagnos, som sig bör.
Självupplevd allvarlighetsgrad |
I allvarlighetsgrad 9 och 10 har man alltså oftare uppsökt vården och trenden är stigande från allvarlighetsgrad 6.
Hur ser det då ut med åldersfördelningen?
Åldersfördelningen hos respondenterna följer bloggens vanliga åldersfördelning och detta verkar inte avvika beroende på om man blivit sjuk eller ej. Däremot fanns det inga respondenter som varit sjuka över 80 års ålder, så eventuellt har dessa avlidit. Urvalet är dock lågt i de högre åldrarna och därmed osäkert.
Åldersfördelning och allvarlighetsgrad. Mörkrött = 10, mörkgrönt = 1 |
Åldersfördelning och allvarlighetsgrad |
Det finns en tendens med mer allvarlig sjukdom vid högre ålder, men med tanke på hur få respondenter det handlar om i de högre åldrarna är utfallet osäkert.
Det finns också en confirmation bias här – om du är eller har varit allvarligt sjuk kanske du inte klarar av att läsa bloggen, och än mindre orkar svara på enkäten. Särskilt inte om du avlidit, så man kan förmoda att de allvarligare fallen är underrepresenterade bland svaren.
En slutsats är att smittan var betydligt mer spridd i våras än officiellt, eftersom man inte erbjöds testning förrän framåt sommaren, om det inte var risk för livet. En annan möjlig slutsats är att folk börjar tröttna och slarvar, eller helt enkelt skiter i allt fler och motsägelsefulla restriktioner.
Detta är ett blogginlägg och gör inga som helst anspråk på vetenskaplighet.
26 kommentarer
Stämmer dessutom hyggligt väl med uppskattningen av smittade personer i en av stadsregionerna.
https://www.di.se/nyheter/ny-studie-fler-i-stockholm-har-antikroppar/
Analysen: "Notera att en del som haft sjukdomen inte får positiva svar på antikroppstesten, vilket kanske tas ut av de som självdiagnosticerat sig fel."
Detta behöver inte alls vara fallet. Antikroppar kan försvinna förhållandevis snabbt som dom flesta vet (3-9 månader, ibland ett par år) och kvar blir t-cellernas immunitet. Tester för antikroppar kom igång väldigt sent så de som hade sjukdomen i början på året har förmodligen inte antikroppar när testet kom igång. Ännu finns ingen kommersiell testning av t-cells immuniteten så antagandet att folk misstagit sig för covid tidigt på 2020 är ytterst vagt.
Ja, det är vad jag menar. Man kan likväl vara immun och har naturligtivs haft antikroppar eftersom man blivit frisk.
Dock, vid mild sjukdom – hur vet man om man misstagit sig. Jag fick t ex feber i två dagar i våras, inga andra symptom. Och jag har sedan typ 10 år vaccinerat mig mot influensa varje år, så det var knappast influensa. Men Covid-19? Jag vet inte.
Lungpåverkan var för övrigt noll, efter det började jag med coronajoggen för att få benchmark på om jag inte var fullt frisk.
Ok jag uppfattade din analys som att folk kan ha misstag sin positiva självdiagnos på Corona som falsk då samma individer ej uppvisar antikroppar på Corona. Jag menar att, vid en senare antikroppstest som ej visar antikroppar mot Coronan kan det gått för lång tid efter det man avslutat sjukdomen och då finns det inga antikroppar att mäta i blodet fast man tidigare haft sjukdomen
PCR testerna kan ju även ge positivt resultat långt efter att personen varit utsatt för virus även fast det inte ger några symptom. Antar att många som blev smittade på våren fick positivt test på hösten och vintern.
En rimlig slutsats är då att mer testning i början av 2020 hade kraftigt minskat smittspridningen. För jag misstänker att en stor andel av dessa 11% var på jobbet bl a (då vissa knappt märke av den). Förstås lätt att säga nu, men många efterfrågade just detta runt vecka 10 när pesten kom till Stockholm. Mota Olle i grind.
Det lilla testandet berodde ju på total kapacitetsbrist, så vi får hoppas att många som efterfrågade detta i fortsättningen röster på partier som ser beredskap för ditt och datt som bra. Vilka partier det nu är. Jag vet inget som faktiskt agerar och inte bara snackar. Lätt att göra av med pengar i opposition eftersom det inte kostar nåt.
Beredskap för att testa alpresenärerna på flygplatsen hade varit en början. Med relativt låg smittspridning, så görs såklart smittspårning.
Inte särskilt logiskt eller troligt att kroppen ständigt skulle producera antikroppar mot diverse virus man är immun mot.
Miggs, nej kroppen sparar inte antikropparna utan sensorer för att detektera viruset, samt ritningar på antikropparna. Sedan producerar man dem när de behövs, utifrån de färdiga ritningarna. För att dra en analogi.
Ungefär som en värnpliktsarmé. Planer för kriget finns, och man har signalspaning och underrättelsetjänst som används för att ta beslut om mobilisering.
Ja Cornu, tiden för en koordinerad motattack är kort om man har redan erhållit de immuniserande cellerna, utan tidigare immunitet så tar det för kroppen cirka en vecka att identifiera fienden och få det rätta försvaret på plats.
Vi får bara hoppas att kroppens värnpliktsarmé i form av T-celler fungerar bättre än vad Bloggen tror om den andra armén 😉
Man kan se en mindre återinfektion som en repövning för kroppen, kroppen toppar upp immuniteten som annars sakta rinner av oss med åren, olika fort för olika virus, mässling minns immunförsvaret för resten av livet, bättre ofta än personens hjärna från tidig barndom.
Det stämmer att du har ett möjligt urvalsfel där tex folk som är sjuka kanske inte läser bloggen, eller folk som haft covid i högre grad är intresserade av att svara. Det är dock inte vad som brukar kallas konfirmeringsbias/"confirmation bias".
Precis, väljer man att blunda åt fakta som inte passar ens världsbild så kallas det konfirmeringsbias. Är faktiskt ett växande problem, som borde lyftas mer. Mp lider t ex mycket av just detta nu, SD likaså. Frågar du en fjällresenär över sportloven i Åre/Sälen, så är det inte omöjligt att man får som svar att det minsann är säkrare där än hemma i lägenheten. Hurvida barnens skidlärare var på storfest kvällen innan vill man inte ens veta då. Givetvis kan man åka säkert till fjällen och göra det coronasafe. Tyvärr har det inte fungerat så bra för vissa uppenbarligen.
Det här är lite off-topic, men kan vara av intresse för allergiker:
Pollen försvagar (troligtvis) motståndskraften mot covid-smitta (för pollen-allergiker):
https://alandsradio.ax/nyheter/pollen-forsvagar-motstandskraften-mot-covid-19
https://medicalxpress.com/news/2021-03-covid-airborne-pollen.html
Om man är pollen-allergiker, så kan man ha nytta av filtrerande ansiktsmask mot pollen.
Man kan också ha nytta av antihistamin-tabletter, antihistamin-nässpray, kortison-nässpray, anti-inflammatorisk nässpray, barriär-bildande pulver till näsan eller nässköljning med koksalt-vatten.
Jag har pollen-allergi och nu blommar al och nästa månad björk. Jag har symptom nu med droppande näsa med blod, men det kan vara veden som jag reagerar på, när den har lagrats utomhus under bar himmel under pollensäsongen. Jag reagerar också på husdamm, oklart om det är pga katten, som bodde här för 20 år sedan eller dun-täcket etc.
En finsk professor menar att man bör nu sluta vaccinera efter åldern, utan efter yrket. Dessutom bör man vaccinera män mer än kvinnor:
Risken för dödsfall minskar med mer än hälften när man går fem år lägre i åldersgrupperna. Ju yngre åldersgrupp, desto lägre är risken för dödsfall. Samtidigt finns det också stora skillnader mellan könen. Enligt honom är mäns dödlighet 3–4 gånger högre än för kvinnor i samma åldersgrupp.
Liten anledning att vaccinera andra än de i riskgrupp.
Stor anledning att vaccinera så många som möjligt för att även riskgrupper drabbas av långtidscovid.
Icke-riskgrupper ska det vara förstås
Ja iden är ju inte så dum, folk som behöver träffa många skulle ju får gå med i fas2. Busschaufförer, lokalvårdare, de som jobbar på affär och i andra serviceyrken.
Kan du göra en enkät om hur länge sjukdomen varade?
Lite tidigt kanske då många har den i flera månader. Men visst intressant tids nog, där även permanenta defekter framgår. De jag vet som haft en mild variant har klarat sig undan med drygt en vecka. Anekdot förvisso av kollegor som är unga vältränade män. Barnen jag vet har haft mer långtidseffekter enligt specialistvård och skolledning i kommunen.