Det så kallade flygbolaget SAS har dömts att betala 100 000:- i vite om de inte lämnar ut vissa uppgifter om medlemmarna på högsta nivån i SAS Eurobonusprogram, Eurobonus Diamant. Kort sagt är det en skatterevision på gång för dessa, där det ska granskas om kunderna använder bonuspoäng de tjänat inpå jobbet utan att betala den lagstadgade inkomstskatten för detta.
SAS. Och Greenland Air. |
SAS har försökt ducka att lämna ut uppgifterna, och hävdade initialt att man inte är en juridisk person och därför inte behöver följa Skatteverkets krav. Även kronofogden har haft problem med att få ut pengar från bolaget, då bolagskonstruktionen gör att det är svårt att komma åt bolaget juridiskt. Kammarrätten dömer dock att SAS måste lämna ut uppgifterna om sina Eurobonus Diamant-kunder ändå. Annars blir det böter på 100 000:- SEK. Nu får vi se om det statsägda flygbolaget väljer att följa domstolen och lagen, eller om man primärt vill skydda sina bästa kunder.
Eurobonus-programmet har tidigare varit enda anledningen till att flyga med SAS, då affärsresenärer har tagit ut bonusen som privata resor utan att betala skatt. Numera måste man skatta för detta som löneförmån och Skatteverket verkar nu genomföra en revision av Eurobonus Diamant-kunderna.
Dagens Juridik skriver att de som ska lämnas ut är de som uppnådde Eurobonus Diamant 2017, så även kunder som trillat ur sedan dess kan bli utsatta för en skatterevision.
Kammarrätten konstaterar att det är troligt att många av de granskade kunderna kommer få beskattningsändringar och att det blir skattetillägg för överträdelserna.
I sammanhanget kan man fråga sig om det är avdragsgillt att inte få tillbaka sina pengar för avbokade biljetter från SAS. Man kan tycka att det borde räknas som en kapitalförlust och som sådant kunna tas upp i deklarationen.
I övrigt kan man fundera på om Skatteverket har samma möjligheter att kräva ut uppgifter från helt utländska flygbolag, vilket kan vara ytterligare ett skäl att bojkotta SAS, ett bolag som pissar på sina små kunder och bryter mot lagen när det gäller återbetalningar.
Kom ihåg att du har fem år på dig att retroaktivt rätta din deklaration innan Skatteverket väl öppnar en revision av dig. Så fyll som Eurobonus Diamant-kund omgående i löneförmåner, så slipper du 40% skattepåslag ovanpå den höjda skatten när revisionen kommer.
27 kommentarer
Lagar är bara till för de som följer dom.
Med skenande korruption i vissa kommuner, enormt slöseri med skattemedel och ett extremt tappande av våra trygghetssystem så känns det som skatteverket kunnat använd sina resurser bättre men diamantbonus kunder är kanske ett tacksamt mål?
"Bra fördelningspolitiska effekter, drabbar ingen fattig" är nog slutsatsen.
Det stämmer rätt bra också. Under tiden då det var mer utbrett resande bland tjänstemännen är ju detta en klassisk "tyst" förmån.
Borde inte Skattemyndigheten kunna prioritera viktigare målbilder i miljardklassen där det fuskas på olika sätt? Att gå på bonusresenärer känns som myrkampen av Goliat….
Varför inte både och?
De har väl tid över på Skatteverket, i o m att krog- bygg- och taxibranscherna numera är 100% fläckfria.
Min ironimätare sprack.
It's not 3 irony, it's 15 000.
Sådär på tal om något helt annat… Vilka länder är det som inte har utlämningsavtal med Sverige?
Planerar du sista resan med ditt Eurobonus Diamant?
Givetvis ;D
Skatteverket ser till att agera nu innan Corona-omställningen tar kål på allt flyg-fusk
Så om man har poäng och använder dessa för resor så gör Skatteverket då en bedöming av värdet för resan och beskattar utifrån det, eller? Samma om man "köper" saker i SAS shoppen antar jag?
Bonussystemen har ju alltid varit system för att få ut värde ur företag utan att skatta för dem. Frågan är snarare varför Skatteverket varit så extremt sena med att agera? 30-40 år för att komma till skott med en såpass enkel kontroll?
Hur skulle Skatteverket kunna kolla det? Det finns ju massor av bonusprogram och de flesta drivs inte av svenska bolag. Hur gör man i fallen där jag betalar resan själv och sedan gör utlägg (så gör mitt jobb)? Dessutom är det svårt att kontrollera näthandel, och man kan till exempel köpa mjukvara utan moms online.
Härlig ironi att hela övre delen av din site täcks av reklam för SAS samtidigt som du är något eh, balanserad i dina omdömen nedanför. 🙂
Staten begär alltså ut information från ett statsägt bolag som lever på statligt stöd (eller nyemission vilket är samma sak)
Den stor vinsten med bonusprogrammen är ju inte bonusresor längre, det är att komma in i loungen. Hur ska det beskattas? En resa till Milano kan man ju köpa av Ryan för 500 spänn.
Åker man långt med Lufthansa eller nästan alla andra konkurrenter så ingår öl till maten. Åker man SAS kan man betala den med bonuspoäng. Vilken av resorna ska förmånsbeskattas?
Tur att jag redovisat mitt användande av Eurobonus poängen till Skatteverket och redan förmånsbeskattas för dessa. Hur man än vrider och vänder på det så är väl majoriteten av alla med status "Diamant" inte direkt fattiga.
Själv tog jag (precis innan deras begränsning av användning av poängen) ut en TV åt min äldsta son. Enligt SAS nivå så kostade TV:n 12990:- men den billigaste jag hittade hos en större elektronikhandel online var för 10990:-
jag fick när jag redovisade detta till skatteverket endast förmånsbeskattas på det lägre priset vilket var snällt och slutade på ca 7000:- om jag inte missminner mig. Jag har alltså köpt något för ca 4000:- lägre och dessa pengar är något jag ändå inte skulle haft så jag ser det som en mycket trevlig "bonus". Men jag är iofs inte girig heller så det drabbar förmodligen rikare folk hårdare än mig.
Diamantkund blir man efter 90 enkelresor under senaste 12 mån så det är inga småflygare vi talar om. Så väldigt få som kläms dit.
Frågan är hur det är när man är SJ Prio medlem på svartnivå. Av förklarliga skäl så är resandet mindre i år. Jag får dessutom poäng både från (tjänste)resor och från att jag handlar med med SJ Prio Mastercard. Måste man då hålla koll på poäng som har ursprung från tjänsteresorna och vilka som kommer genom privata inköp?
Har inte själv gjort någon privatresa för poäng (som jag minns) men har väl kollat på Netflix på tåget hem någon gång i stället för att sitta och jobba.
Känns som det absolut viktigaste skattebortfallet alla kategorier. Det roligaste man kan göra är ju att resa i tjänsten, fan ta dem som kan åka billigare på semester någon gång ibland.
Tror nog inte det är enskilt Netflixtittande som får förstoringsglaset på sig, däremot säg tre interkontinentala resor utanför tjänst inköpta med bonuspoäng intjänade under tjänst. Det är en schysst extra förmån, men gissningsvis "glömmer" folk redovisa den för Skatteverket trots att det högst sannolikt i bolagets resepolicy står att poängen inte ska användas för personligt bruk…
Visst kan det vara segt att resa, men du får ju redan i normalfallet traktamente, restidsersättning och (i förekommande fall) researvode + övertidsersättning. Att få lite extra flygresor är en bit utöver det…
Frågan är när de börjar titta på frinätter och andra förmåner från hotellkedjorna? Eller kickbacken på kreditkort som man använder i tjänsten och använder förmånerna privat.
Om man gör utlägg behöver man inte redovisa hur man betalat utan bara kvittot (om kreditkortbetalningen är på separat lapp)?
Stämmer. Och detta i sig kan vara en anledning till att företaget anvisar vilket betalningsalternativ som är att föredra, t ex ett företagskort, för att slippa risken att hamna i skattetrubbel framöver. Är mest en bevisfråga i nuläget dock, och har väl inte varit värt besväret…
Men ja, hotellnätter från lojalitetsproblem som man tjänar in i tjänsten är en ganska uppenbar "dold förmån".
Om man reser mycket i tjänsten, (och troligen pga recepolicy reser i Ekonomi eller i Plus Interkontinentalt, så är det bästa man kan göra med bonuspoängen att uppgradera tjänsteresorna till businessclass. Då får man en fullt skattemässigt godkänd användning av poängen (uppgradera tjänsteresa) samtidigt som man kommer fram någorlunda avslappnad.
Det går dock inte att göra s.k. självrättelse och slippa skattetillägg efter att Skatteverket har aviserat vad de kommer att granska, även om de inte har knackat på hos just dig ännu då. Rättelsen anses inte vara frivillig om du vet att SKV är på jakt.
Nu har väl inte SKV utannonserat att de ska granska detta, utan det är sekundär information via Kammarrätten.
Har varit Guld/Diamant medlem hos SAS i 20 år, det har snackats nu o då om revision, men själv har jag aldrig varit med om det, och heller aldrig hört någon som kollats.