Kampen om Rosenbad och sängen i Sagerska palatsen fortsätter. LAS-förhandlingarna mellan de så kallade arbetsmarknadernas parter bröt samman ganska direkt, medan V:s partiledare Jonas Sjöstedt uppger att han inte har som mål att fälla regeringen, utan det beslutet ligger hos statsminister Löfven (S) om denne fortsätter hålla fast vid JÖK-avtalet.
Ville inte. |
LO:s styrelse säger enhälligt nej till det nya förslaget i uppgörelsen om arbetsrätten, och därmed bröt förhandlingarna mellan de beryktade parterna på arbetsmarknaden samman igen.
Därmed ska regeringens utredning genomföras, vilket innebär omfattad ökad frihet när det gäller arbetsrätten, och är ett krav för JÖK-avtalet mellan MP+S-regeringen och stödhjulen C+L.
Vill inte. |
Vänsterpartiet vägrar dock backa en enda millimeter kring arbetsrätten och Jonas Sjöstedt (V) säger till SVT:s Helgstudion att hans mål inte är att fälla regeringen, utan rädda arbetsrätten. Utfallet hänger på Stefan Löfven, som “räddar sig själv samtidigt”. Sjöstedt avfärdar risken att det istället kan bli en högerregering, eftersom det mycket korrekt inte finns någon riksdagsmajoritet för det. Men frågan är om Löfven (S) blir det statsministeralternativ som kan skaka fram högst stöd i riksdagen om han avsätts i en misstroendeomröstning.
I slutändan ligger alltså regeringesfrågan i knät på C+L. Ska de visa sig svaga och fega och backa kring arbetsrätten, alternativt kommer de stödja att Löfven återigen röstas in som statsminister efter en misstroendeförklaring?
Samtidigt vill varken MP eller L ha ett extraval, eftersom de då åker ut ur riksdagen.
Svensk politik är åtminstone lite kul igen efter coronavårens undantag, men Sjöstedt öppnade för att han inte kommer göra något förrän Löfven svarat på hur det blir – JÖK:en eller Vänsterpartiet som får bestämma. Således kan Löfven bara strunta i att svara, så Sjöstedts ersätts som partiledare om två veckor. Sedan börjar allt om igen. Och sedan accellererar coronakrisen, och då kommer säkert veklingarna i C backa för att de inte vill ha regeringskris mitt under en pandemi.
I övrigt menade Sjöstedt i SVT att en förändring av arbetsrätten vore att “köra över alla Sveriges löntagare”. Det finns tydligen inte en enda anställd som kan tänka sig en liberaliesering. Inte ens den som är senast anställd och idag därmed (förenklat) ska sparkas först…
Sökord: Popcorn
29 kommentarer
Jag har följt detta relativt noga, tycker jag. Men en sak harjag missat/inte riktigt förstått.
Vad är Sjöstedt egentligen vill? Vill han inte ha någon förändring av den sk arbetsrätten överhuvudtaget? Eller är det det specifikt utredningen/statens inblandning han är emot?
Han argumenterade iaf mycket väl för sina ståndpunkter i debatten mot Lööf i söndags och "vann debatten" mot henne med stor marginal. Svårt att se varför han eller LO skulle försämra för löntagarna?
@somebody… jag ska ta och se om debatten. Jag har förstått det som att Sjöstedt tycker att de sk parterna ska avgöra villkoren på arbetsmarknaden(?) Men som sagt får se om debatten, kan inte påstå att jag var särskilt fokuserad sist.
Om parterna ska avgöra villkoren borde han ju vara för en avskaffning av las och låta det regleras i kollektivavtalen istället? Att ha det via lag innebär ju att kryphål kommer hittas och utnyttjas och blir tröga att täppa till.
I denna fråga håller jag med Sjöstedt, tror att det är väldig lågt stöd för förändrad LAS bland alla väljare även hos L.
Eftersom S inte vill ha ändringarna så kommer C till slut tvingas välja mellan att fälla regeringen eller gå med om en urvattnad kompromiss om LAS. C:s övergripande politiska mål är att förhindra att SD får inflytande, följdaktligen går de med på en kompromiss.
Skulle vi hamna i ett läge där Löfven ska testas igen som statsminister så räcker det väl inte L tillsammans med M, Kd och Sd röstar emot honom? De når väl bara 174 mandat och t ex kan då C lägga ner sina röster tillsammans med V.
Man röstar FÖR statsminister, inte mot. Den som får flest röster blir statsminister. Isabella Lövin kan bli statsminister på enbart MP:s röster i riksdagen om ingen annan ställer upp och får fler röster.
Nej Lars, så går statsministeromröstningen inte till.
_Talmannen_ lägger fram _ett_ förslag, som man sedan får rösta ja, nej eller avstå till. Om antalet nej-röster är färre än 175, så blir statsministern vald. Se Ola Ullsten 1978 som exempel.
Det handlar alltså inte om att man röstar om flera olika statsministrar samtidigt, som du antyder. Det är upp till talmannen att bedöma vilket regeringsalternativ som kan få stöd i riksdagen, där stöd betyder "får inte en majoritet mot sig", och det är detta alternativ som läggs fram för omröstning.
Det kan alltså bli som SIWOTI säger. Om C och V lägger ner sina röster, och talmannen bedömer att Stefan Löfvén är det troligaste valet, så kan Stefan regera vidare.
Jag tror som jag och SIWOTI skrivit om innan att det här är en röd linje för C, dvs de kommer kräva LAS-förändringar mot att stödja Stefan. Annars kommer de avstå och driva arbetet i riksdagen istället, möjligtvis med en M/KD-regering. Vi får se vad en sådan talmansrunda leder till…
Förtydligande till Lars: Det handlar inte om vem som får "flest röster". En statsminister kan få 0 röster, om 175 avstår från att rösta och 174 röstar nej, och ändå bli statsminister.
Nej, jag vet att man bara röstar om en i taget utifrån talmannens nomineringar. Du läser inte saker som inte står.
Fast "den som får flest röster blir statsminister" stämmer inte om t ex Isabella Lövin får 174 ja-röster, om 175 röstar emot, så det ser lite missvisande ut. Om du har två omröstningar:
Isabella Lövin: 174 JA, 175 NEJ
Annie Lööf= 10 JA, 174 NEJ, 165 AVSTÅR
… så vinner Annie Lööf. Det vill säga, egentligen skulle man säga tvärtom, eftersom vi har "negativ parlamentarism" så handlar misstroende och statsministeromröstningar att det viktiga är att rösta mot! Det vill säga, "rösta för" och "acceptera" är olika saker i vår modell.
"Tolerera" är väl den vedertagna termen.
Ja, det har du rätt i, Lessmog. Regeringen måste tolereras av riksdagen.
Så. Nu hänger det på vänsterpartiet…
Hm…. Annie Lööf har stoppat V i samma illaluktande hink som SD. Hennes villkor för att stötta nuvarande regering är att V inte får något inflytande över huvud taget. Och det gör Sjöstedt arg. Mycket arg. Jag tror inte att han kommer att backa i LAS-frågan utan kommer att väcka misstroende mot Löfven om saken går vidare. Men nu försvinner han från scenen och Nooshi tar över och det är mycket osäkert hur hon agerar. Jag tror inte att C kan backa heller eftersom de då helt förlorar trovärdigheten bland de företagare som de idag är en kanal för. Knepigt läge kan man säga!
Nooshi sa i Ekots lördagsintervju att partilinjen ligger fast.
Jag tror detta kommer ligga och skava men inget kommer hända, Jök-partierna vill egentligen ligga lågt med detta. Jag tror man kommer slänga fram en annan fråga och låtsas vara oense så det blir media, kanske kärnavfallsfrågan eller Ringhals reaktorerna.
Om Löfven går vidare med ändringarna i arbetsrätten och V inte gör någonting av de hotat med så skulle det bara bekräfta att tomma tunnor skramlar högst, och vad V hotar med i framtiden kan Löfven bortse ifrån för när det väl kommer till kritan så gör dem ingenting. På så vis har V målat in sig i ett hörn.
C räddade S vid turerna om Transportstyrelsen och gymnasieamnestin, och jag skulle inte bli förvånad om det händer nu igen. Ev lagstiftar man om de delar PTK gick med på men mest troligt får C kompromissa och/eller förhala mest. C kommer inte orsaka regeringskris över LAS, gissar jag, baserat på hur de röstat senare år när valet stått mellan S eller M med deras beroende/inflytande av SD.
De två frågor är långt mindre viktigare än det man faktiskt prioriterar, särskilt eftersom gymnasieamnestin knappast är nån hjärtefråga för C, och om så, så i så fall åt det "liberala" hållet.
LAS är av en annan dignitet och småföretagare som litar på C kommer se det som ett stort svek om man viker sig här för att rädda S.
Det är en viktig poäng, å andra sidan så var man då i opposition och inte ens då tordes man. Jag tror C får kompromissa mest i den kompromiss om LAS som räddar S.
I migrationsfrågan så är C ett parti som ligger långt till vänster, man är i princip för oreglerad invandring så att man gick med på just gymnasieamnestin är inte så konstigt. När det gäller arbetsrätten så är man dock ett parti som snarare ligger till höger om Moderaterna, och det är dessutom en högprofilerad fråga för C. Knappast något man kan backa på hur som helst.
Jag tycker vi måste höjer löner och priser. Tack för EU och Corona få vi nu hjälpa lösa euro problem. Debatten om lån eller bidrag av 750 miljard euro har varit absolut betydelselöst om vi inte få inflation i hela Europa kommer alla svaga länder inom 5-10 år och kräver nerskrivning av skuld. Bara om vi få inflation och fiattillväxt kommer vi inte betala för alla andra länder.
SAS VD tveksam till överlevnad SvD.. bloggarn kanske får rätt eller så blir de systemviktiga
Det är en osäkrare situation för arbetstagare nu pga Corona och jag tror färre vill rubba LAS nu än när förslaget kom. Oavsett parti.
Jag har hört folk oroa sig över arbetslöshet som aldrig tidigare varit oroade.
Mp fick ju över 5 %, säkerställt, i senaste mätningen. Att de skulle åka ut är osannolikt. Du kan inte skriva det som ett faktum.
Inget är ett faktum förrän det inträffat. MP har legat strax under eller på spärren under en längre tid. Några undersökningar till visar huruvida de har en stabil opinion..
Det finns många unga som inte vet vad dom gör. Och skulle jag vara ung skulle jag kanske också välja miljöpartiet. Inte idag. Jag tror MP stanna.
Det finns int en en chans att vänsterpartiet vågar fälla regeringen. Sjöstedt har inten ens ett mandat. Bara ett löjligt skådespeleri igen från v,för att låtsas bry sig om arbetare.