Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa via reklamlänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa.
Dags för en liten avstämning kring min portfölj hos Lysa, som är min huvudsakliga privata långsiktiga sparandeform. Fördelningen har successivt ställts om till allt mer aktier och ligger just nu på 60% aktier och 40% räntor mot ursprunliga 23-77, och har i stort sett återhämtat sig till toppen innan coronakraschen.
Utvecklingen för mina Lysa-portfölj kontra OMXS30GI. |
För er som inte har koll så är Lysa en så kallad investeringsrobot, som utifrån din valda riskprofil, tidshorisont och ekonomiska situation lämnar en rekommendation på fördelning aktier-räntor, och sedan bibehåller denna med ombalanseringar. Att kontinuerligt ombalansera vid för stora förändringar är en variant av permanent portfolio, som ska ge bättre avkastning över tiden – går aktier ner kommer man köpa mer, och går aktier upp kommer man successivt säkra vinsterna genom vinsthemtagningar över till räntor.
Ursprungligen hade jag en mycket defensiv portfölj 23% aktier och 77% räntor, vilket syns i jämförelsen mot Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med återinvestering av utdelningar OMXS30GI ovan. Det innebar också att coronakraschen inte blev särskilt omfattande för portföljen.
Jag har mitt långsiktiga månadssparande hos Lysa (har även annat månadssparande med kort- och medellång horisont, som ligger på andra platser), som syns på de gröna prickarna ovan.
Beräkningen av avkastningen ovan landar på +12.35% och medräknar alltså från de successiva investeringarna och säger inte något om hur det gått för ursprungligt investerat kapital. Syftet med min portfölj är inte att få maximal avkastning, utan istället en hanterbar risk.
Sedan coronakraschen har jag enligt konjunkturmodellen ändrat fördelningen börs-aktier med tio procentenheter i månaden, men kommer väl stanna här på 60-40 eller möjligen 70-30 för Lysaportföljen.
Högst avkastning (men inte högst saldo, pga fortsatt månadssparande) låg på +13.5% innan kraschen, och ligger enligt skärmdumpen ovan idag på +12.35%.
Lysa har i mitt tycket mycket prisvärda förvaltningsavgifter och återinvesterar all kick-back från de fonder och ETF:er pengarna hamnar i åt kunderna. Själva tar man en i mitt tycke låg avgift, som varierar något med storleken på kapitalet. Investeringen sker via ett investeringssparkonto och schablonbeskattas därmed.
Även om Lysa verkar ha gjort investeringar i utökad personal, så bör bolaget nå lönsamhet och nollresultat i år, enligt min beräkning från förra hösten utifrån avgifterna på förvaltat kapital. Man ska alltså inte oroa sig över motpartsrisken, och oavsett så är investerat kapital ditt och inte Lysas och som sådant skyddat. Detta är en skillnad mellan kapitalförsäkring och investeringssparkonto – på det senare äger du faktiskt fonderna, i det förra så äger du en fordran på försäkringsbolaget.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa via reklamlänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
13 kommentarer
Har de bytt ut Spiltan Räntefond Sverige ur portföljen än sedan kaoset i våras? Eller finns inga planer på det?
Inga spiltanfonder är kvar.
Medel på isk blir förvisso en fordran på institutet, men för det första gäller insättningsgarantin på kontanta medel, för det andra andra omfattas värdepapper av investerarskyddet (dock bara 250k) och för det tredje ligger alla tillgångar på ett klientmedelskonto vilket inte ingår i konkursbot. Motpartsrisken på ett ISK är därför relativt låg, om än ej obefintlig.
Institutet kan förstås även schabbla bort dina medel även på en KF. Ett scenario är att institutet rapporterar ett innehav som i praktiken inte finns. Ovanligt men kan säga att jag varit med om detta i tjänsten. Finns ju fler risker också, tex att redovisningen av kunders innehav inte går att återskapa osv.
Bedrägerier går inte att skydda sig emot, om det så är Swedbank.
Men varfoer nu ner det er nera en krasch? Typiskt med fonder, "when the party is over they buy". Naturligt, det er ju inte deras pengar!
Gick in i Lysa i november, fördelning med 99% ränta 1% aktier. Ligger -0,1% totalt nu. Vågar inte flytta över mer till aktier. Väntar fortfarande på den stora kraschen.
Är det bara jag som är lite foliehatt och tycker att belöningen inte är värt risken i att ligga en massa räntebärande? Kör själv förvisso lite räntor i mina fondportföljer också, främst Lysa där jag kör 20% då jag tror att de kan räntor bättre än mig. Men det är väl för att jag tänker att jag får ta och ge mig någon gång.
Min foliehatt är lite att världen tillslut ska vakna upp och fundera varför man ens ska sitta på obligationer öht.
time in market beats timing the market
Du ser risken med räntepapper som större än risken med aktier?
Jag ser större risk med aktier men förlorar förstås nu när inflationen är högre än räntan. Men jag sover lugnare och det har värde för mig.
Fanns det bara nån bra grej att köpa som värdebevarare så kunde jag köpa det och ställa det i ett hörn men vet inget som känns tryggt. Är väl lite trygghetsnarkoman.
Nej, nu missförstår du mig. Aktier har större risk än räntepapper (generellt som tillgångsslag). Däremot är förhållandet mellan risk och potentiell avkastning tveksam. Varför ens ta någon som helst risk om det inte finns något där att hämta?
Tack, men var kan man stoppa sina sparslantar om man räds aktier och bedömer risk/avkastning för dålig för räntepapper?
1 % sparkonto med garanti, Froda, Komplett Bank
1,5 % sparkonto utan garanti, Akelius spar
3,5 – 6 % stabila högutdelare, Handelsbanken, Telia, Tele2, Axfood
6 % preferensaktier från trygga bolag, Akelius, X?
Glöm inte valutarisken. En väldiversifierad och självviktande portfölj typ Lysa kommer såklart alltid vara bättre i längden men ovan kan vara klokt för korta stunder i livet.
Jag har själv inga räntefonder alls, om man nu inte räknar allmänna pensionen som en enda räntefond kanske. Erkänner dock att jag har lite obligationer som avkastar 8% men annars så är det aktier och ädelmetaller här.