Stockholmbörsen stängde på plus igår, men husse i USA stängde negativt och generellt är börserna hårt ner i Asien på morgonen, så det ser kanske mörkt ut för börsdagen. Dollarn nådde ett nytt årslägsta, men kan fortfarande anses vara i ett stödområde och rekylerar upp kraftigt nu på morgonen.
![]() |
God morgon! |
Guldet har försvagats på den fallande dollarn och kostar nu 547:- SEK per gram och har fallit tilllbaka till 1945 USD per troy ounce, så ingen särskild dramatik där. Silvret kostar 7:60 SEK per gram.
Stockholmsbörsen stängde gårdagen på +0.86% för OMXSPI, men i USA gick det åt andra hållet med S&P-500 på -0.44% och Nasdaq- 100 på -0.71%.
Nedgångarna fortsätter i dr asiatiska tidszonerna med ASX 200 -0.85%, Hang Seng -1.94%, Nikkei 225 -1.00%, Straits Times -1.93% och SSE Comp -0.90%.
Dessutom pekar husseterminen för S&P-500 nedåt.
Det ser alltså inte särskilt muntert ut för börsen idag.
Hur har det överlag gått med köp till sillen, sälj till kräftorna eller tvärt om? Min anekdotiska uppfattning är att portrföljerna stått i princip stillla justerat för insättningarr, vilket tar hänsyn till valutaeffekterna på utlandsplaceringarna.
2 kommentarer
Anekdotiskt? Upp 30% för egen del, inga insättningar
Hur länge dröjer det innan de obevekliga marknadskrafterna gör sig gällande? Stater och riksbanker har aldrig i längden kunnat påverka ekonomin med subventioner. Det har alltid slutat i krasch för valutan och ekonomin. Annars vore det enkelt, satsa pengar på fonder bli rik, köp hus betala bara låg ränta sälj till dubbla priset efter några år. Alla blir rika. Eller fungerar det kanske annorlunda nu? Så har man trott inför alla ekonomiska krascher.
Men det handlar förstås om förtroendet. När hela världen deltar i att hålla uppe förtroendet för valutan så kanske det kan pågå hundra år till.