Med de eviga centralbanksinterventionerna vid varje kris kan man ställa sig frågan om fundamental analys är död. Det är inte längre meningsfullt att försöka analysera ett bolags värden och framtid, eftersom det inte längre spelar någon som helst roll för värderingen. Allt som finns kvar är att köpa index och möjligen använda teknisk analys för att avgöra när det är dags att kliva av.
Dagschart Tesla. Ej logaritmisk skala. |
Fundamental analys bygger på tanken att ett aktiebolags värdering och med det börskurs ska ha med saker som bolagets nyckeltal idag och enligt prognoser och gissningar framöver att göra. Ju lönsammare ett bolag är, och desto mer substansvärde det har, liksom hur man ser på detta i framtiden desto högre ska det värderas.
Detta gäller inte längre. Det enda som spelar någon roll är hur mycket och när kommer centralbankerna stimulera aktiemarknaden genom att köpa slut på obligationsmarknaden så kapital inte har något annat val än att köpa aktier?
Den enda fundamentala analysen man behöver göra är riskerar bolaget att gå i konkurs eller kommer det behövas en kurssänkande finansieringsrunda? Bortsett från det är det väl bara att köpa.
Och eftersom man behöver risksprida kan man således skita i all form av stockpicking och bara köpa index. Det går ändå inte att förutse vart centralbankspengarna tar vägen, oavsett hur noggrann och bra fundamental analys man gör.
Motsatsen till fundamental analys är teknisk analys. Att man bara tittar på hur finansmarknaderna fungerar och psykologin bakom. Värderingar spelar ingen som helst roll, utan man tittar på tekniska indikatorer. Dessa kan t ex vara storleken på centralbanksstimulanser.
Kanske är beskedet att fundamental analys inte längre spelar någon roll positivt. Det betyder att timpenningen för att handla på börsen stiger, eftersom man inte behöver lägga tid på att titta på bolagen.
Aktuellt har ju Tesla slagit nytt börsrekord i fredags och värderas nu enligt Market Screener till 2524x väntat resultat i år, 176x väntat resultat 2021 och 90x väntat resultat 2022. Om hela resultatet skulle delas ut som utdelning skulle det utan skatt alltså från år 2022 dröja 90 år att få tillbaka investerat kapital om man inte säljer aktierna. Motsvarande räntan blir lite drygt en procent.
Samtidigt rapporterar Market Watch att vinsterna på rullande fyra kvartal hos S&P-500 väntas falla 45% och i Sverige sägs vinsterna falla 59% för börsens bolag under andra kvartalet, i kontrast mot 33% under den akuta finanskrisens fjärde kvartal 2008.
Men index är knappt ner sedan årsskiftet. S&P-500 är ner med -1.42% och OMXSPI med -1.87%. Teknikindex Nasdaq Composite är upp otroliga +18.33% och storteknikbolagsindex Nasdaq-100 enorma +24.08%. På ett halvår. Nasdaqbörsens siffror är bra siffror för ett helår – ett helår utan den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet.
Fundamenta spelar helt enkelt ingen roll. Man kanske kan kalla det en bubbla, men då krävs ju att centralbankerna slutar köpa. Och de hinner knappt – om alls – börja rulla tillbaka sina inköp innan nästa kris kommer, likt man inte hann efter finanskrisen och skuldkrisen.
Så skit i fundamenta. Lägg inte tid på sånt krafs. Don’t fight the fed.
Gammal är alltid äldst – det enda som uppför sig rimligt under omständigheterna är guldet, som är upp 16% i svenska kronor sedan årsskiftet, nästan lika bra som Nasdaq Composite, rent av bättre om man justerar ner den amerikanska börsen för att svenska kronan blivit något starkare sedan årsskiftet. Guldpriset över tiden handlar om monetär inflation, dvs sedelpressandet, som numera är digitalt. Att Nasdaq Comp och guldet går ungefär lika talar för att det enbart är centralbanksstimulanserna som trycker upp teknikaktierna.
29 kommentarer
Sur över spilld mjölk?
Varför då?
Tja, mellan raderna läser jag att du inte är fullt så exponerad i Tesla som man kanske önskat att man vore, efter de senaste veckornas raketrally.
Men min "tekniska analys" kan ju vara ogrundad, den med. 😉
Själv är jag ganska nöjd fast jag tog hem en närmast brottslig vinst LITE för tidigt.
Som jag skrivit tidigare är FOMO etc feltänk. Tesla-aktien är inte världshistoriens sista möjlighet att tjäna pengar. Skulle man vara bitter över varje aktie som stigit fast man inte ägt den så hade man nog inte blivit långvarig.
Du vet t ex att man för några år sedan kunde köpa Tesla för typ 20 USD? Är du bitter över att du inte gjorde det? Om inte, varför skulle någon annan vara sur?
Om FOMO är feltänk så är fundamental analys uppenbarligen inte död.
Gick in först på 51 … men har ökat undan för undan, och småtrejdat lite emellanåt. Långa trenden är bra. Hittills; framtiden är svårspådd nu 😉
Ärligt talat tog det ett tag att komma över grämelsen att jag inte köpte SHB på 22 utan väntade in 20, som aldrig kom. Annars hade jag haft pengarna tillbaka på ett par år. Och detta var alltså 1992 … men det var då.
Nej, kanske inte världshistoriens sista möjlighet, men nog en av de bästa under överskådlig tid om man bortser från pyramider. (Tesla är nog ändå inte en pyramid, vad än tslaq säger. Och även om så vore, har jag redan lyft ut mer än jag satt in.) Sign lyxökare, dtr
Dock måste var och en göra sin egen undersökning och självrannsakan.
Man kan nog jämföra situationen nu som när kryptovalutor hade en boom för 3 år sedan. Det gäller att hoppa på det som trendar, kan vara Hertz, Nikola eller Tesla.
Fundamenta väger lätt. Det gäller att följa flocken.
Nej, men kanske inte lika viktigt. Inom t ex guld så är det ofta bolag inom tier 1 som går bäst i början av en bull market men sedan söker sig pengarna till spekulativa juniorer eller bolag av sämre kvalitet som får gratisskjuts av det stigande guldpriset. Det gäller att förstå vad man äger och när det är dags att rotera innehaven, allt i förhållande till risk så klart.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Silvret stod väl fortfarande högre i december-januari?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bor inte i USA, så har ingen glädje av det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag kör inte med hävstångsintrument.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nä, inte intresserad av råvarubolag just nu, tar det 2030 när Rogers råvarucykel tar fart igen.
Gissar på en boom för basmetaller 2021/22, pga bla stora infrastruktursatsningar. För 2020 är det guld som gäller. Silver är lite för spekulativt men kommer så klart gå bättre än guld när inflationen drar iväg om ca 12-24 mån. Får vi en recession till hösten så kommer guld överprestera. Verkar som att Rogers ligger ur fas.
Hej,
Intressant, Tips på vart man kan läsa om Rogers Råvarucykel?
Mvh
Martin
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vet inte vad detta räknas som TA eller fundamenta men att jag har gjort flera lyckad klipp genom att följa insiders i mindre bolag. Största missen den senaste tiden var chansningen på SAS, trodde de låg bättre till men inte realiserat än så hoppet lever.
Blanda inte ihop "fungerar" med en starkt trendande marknad där allt stiger.
Det räcker väl att det är ett positivt utfall, förstås inte det mest optimala av alla möjliga utfall. Att lyckas på fallande börs, det är en annan sak. Här har sitt-still-i-båten varit ganska lyckosamt så långt. Men framtiden känns som vanligt oviss, Corona verkar spåra ur fullständigt i USA, risken för öppen konflikt i Kina och presidentvalet, bara dessa faktorer pekar på att börsen är mer högrisk än någonsin.
Det är ju många här som ratar TA att det bara är nonsens och inte fungerar. Dom får väl köra vidare på sin fundamentala analys hur det nu fungerar i en sönder-dopad börs.
Börsen har nu rört sig sidledes inom inervallet 1 570-1 732 sedan 25 maj. Den här veckan kan nog bli avgörande vart det hela tar vägen framöver.
Intressant. Just Tesla är ju ett ganska tydligt tillväxtbolag som fortfarande är i en tillväxtfas och därmed måste prioritera tillväxt före vinst. Vill man plocka ut vinst idag eller bygga ut ytterligare fabriker/utveckla befintlig produktfamilj? Kanske rentav göra en nyemission eller annan finansieringsrunda för att skynda på tillväxten ytterligare? I det ljuset blir det ju som du visar ganska absurt och rentav missvisande att titta på innevarande eller ens kommande 2-3 års nyckeltal (särskilt P/E-tal). Med Teslas nuvarande värdering måste man snarare titta 5 år framåt i tiden och helt enkelt våga lita på deras förmåga till fortsatt omsättningstillväxt. Själv tycker jag det är en rimlig förväntning, då de faktiskt visat stark tillväxt och stigande kassaflöden ett bra tag nu. Alla bilar har dessutom bra marginaler som stärks i takt med deras tekniska förbättring (särskilt på batterifronten finns fortfarande mycket potential). Den brutala uppgången på aktiepriset är nog delvis ett tecken på att marknaden tidigare har undervärderat Tesla och haft en alltför skeptisk syn på bolagets framtid. Fullt rimligt att marknaden korrigerar sin syn, enligt mig.
Finns många bättre exempel på bolag med astronomiska värderingar utan verklighetskoppling, kolla tex Nikola som för tillfället bygger mest på photoshop och reklamvideos…
"Med Teslas nuvarande värdering måste man snarare titta 5 år framåt i tiden"
Att se så långt in i framtiden är typiskt när man har svårt att försvara en värdering. Aktien har stigit över 700% på ett drygt år.
Istället för aktien ska ligga på denna nivå en längre tid är att den faller rejält (>50%) för att sen stiga från en lägre nivå.
Jo, jag lurar på att realisera en del den närmsta tiden. Men sen är det ju Q2-rapport den 22, och batteridag den 22 sept. Man får ta lite i taget och se tiden an.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den mogna kapitalismens öde: De som har pengar kan tjäna mer pengar på pengar och det finns mer pengar att investera, och avkastningen på kapital i form av ränta, utdelning mm sjunker allmänt. Men priset på tillgångarna skjuter i höjden, eftersom (kända) alternativ saknas. Trots ambitiös konsumtion av pengarna på yachter, sportbilar och privatflygplan mm bland de rikaste och köks- och badrumsinvesteringar, premiumbilar mm hos den välbeställda medelklassen så ska ändå de mesta pengarna tillbaka in i snurran, dvs. investeras. Nu kanske ännu mer ska sparas när konsumtionsmöjligheterna minskar pga covid-19 och en osäker framtid. Så varför inte lägga lite på börsen, tänker kanske en och annan. För att inte tala om centralbankernas och stadsbudgeternas understöd med nya friska miljarder. And so it goes on..!