Konjunkturinstitutets barometerindikator (“konjunkturbarometern”) steg något från blodrött till blodrött i maj månads mätning. Med två blodröda månader på raken är nu den prognosticerade köpsignalen enligt konjunkturmodellen aktiv, och det är således dags att kliva in på börsen om man följer den modellen.
Konjunkturbarometern. |
Barometern är fortfarande på lägre nivåer än under finanskrisen, även om flera indikatorer har förbättrats något. Däremot föll byggsektorn från lågkonjunktur till blodröd djup lågkonjunktur under maj månad och visar sig inte längre klara sig måttligt från coronakrisen.
Konjunkturindexet är nu på -35.9, upp från -40.0 förra månaden.
Hushållens syn på den egna ekonomin (“mikroindex”) stärktes, men synen på alla andra hushålls ekonomi (“makroindex”) föll. Resultatet är en form av negativ optimism, där hushållen nu tror mer på den egna ekonomin än på grannarnas. Bägge indexen är dock fortfarande nere på blodrött, så allt är relativt. Men grannarna har det värre. Själv klarar man sig bättre än andra. Anser man.
Konjunkturmodellen som redovisas på bloggen säger att man ska köpa in sig på aktiemarknaden (formellt sett OMXS30 historiskt) när indexet varit på -10 eller sämre två månader på raken, och man ska sälja när indexet varit i överhettning på +10 eller högre i två månader på raken. Således är det nu köpsignal på börsen. Tidshorisonten är en halv konjunkturcykel, dvs att börsen kommer stå högre än så här när konjunkturen är på topp, och modellen gör inte anspråk på att exakt pricka topp eller botten – börsen kan fortfarande falla hårt igen, men om ca 3-5 år kommer den stå högre. Du som bloggläsare är naturligtvis bättre än modellen, men modellen handlar inte om dig.
Att köpsignalen skulle komma var givet och jag har som tidigare redovisat börjat återköpa positioner på aktiemarknaden utspritt över tio månaders tid sedan två månader tillbaka.
Konjunkturen för enskilda sektorer i ett separat inlägg. Man ska komma ihåg att på företagssidan så svarar bara företag som fortfarande existerar på enkäterna, så det finns i svåra tider en survivorship bias i svaren. Vilket i sig blir en bidragande anledning till att konjunkturen till slut vänder upp – till slut är alla dåliga företag borta och de enda som är kvar är de som går bra, ser positivt på situationen och satsar. Något förenklat.
8 kommentarer
"Du som bloggläsare är naturligtvis bättre än modellen, men modellen handlar inte om dig."
Tack för att du riktar dig direkt till mig 😉
Noterar i förbigående att du tycks ha tillfrisknat, coronan är bortad i loggan. Också en återhämtning!
Tradigt om det kraschar månad 11 när man precis hunnit fullbordat sin DCA.
Magkänslan säger verkligen emot – Vilket i sig också är en indikator att det är dags att gå in
Fy vilken paintrade, går in ändå med 50% i ppm och tjänste. Mest för att visa att jag klarar att trycka på knappen utifrån konj barometern.
Hmm, har ju tänkt att följa modellen.. men tror att jag nog avvaktar lite. Med motiveringen att corona och konjunktur inte riktigt är samma sak.. men när ska jag då gå in igen, svåra frågor..
Kan ju iordning köra någon kompromiss och gå in med ppm och tjänstepension
@Dan: Gör som alla andra. Sälj vid botten och köp när börshysteri råder.
Ditt resonemang är exakt varför det är så viktigt att ha en strategi och följa den. Det kommer alltid att finnas att argument att avvakta lite. Finanskrisen var inte heller en traditionell lågkonjunktur. Jag säger inte att man bör köpa nu, utan man ska följa den strategi man tog fram innan krisen slog till.
Om det hjälper så definierar Wikipedia orsaken till en lågkonjunktur så här: "This may be triggered by various events, such as […] a large-scale natural or anthropogenic disaster (e.g. a pandemic)." (https://en.wikipedia.org/wiki/Recession). Undrar dock om just den formuleringen fanns där för ett år sedan…