Det finns en lång rad fördelar för arbetsgivaren med en ökad andel distansarbetande anställda, både genom höjd produktivitet och genom sänkta kostnader. Aktuellt är att Facebook när året är över tänker sänka lönerna för de distansarbetande till dessas lokala löneläge och inte längre betala Silicon Valley-löner.
![]() |
Villamatta i Hagfors. |
Till fördelarna med distansarbetande och då framför allt för den snabbexpanderande techsektorn, där en stor andel av de anställda på del- eller heltid kan jobba på distans är bland annat
Lokaler
– Snabb expansion utan att behöva skaffa större lokaler
– Snabb nedskalning utan att bli sittande med dyra och tomma lokaler
– Lägre lokalkostnader
– Lättare hitta nya lokaler
– Lättare sätta press på hyran vid hyresförhandling, då alternativet distansarbete finns
– Behöver inte ha dyra lokaler i attraktiva lägen
Rekrytering
– Större utbud: Kan rekrytera i hela landet, rent av hela världen
– Snabbare rekrytering – nyrekryterade behöver inte flytta
– Lägre kostnad för nyanställd – behöver inte köpa möbler etc
Löner
– Möjlighet till lägre lönekostnader när anställda inte kräver storstadslön
– Fler sökande, mer konkurrens om jobben, lägre löner
Produktivitet
– Höjd produktivitet – höjd produktivitet med 47% i mars och april i USA för distansarbetande rapporterar Prodoscore enligt MarketWatch
Resor
– Lägre resekostnader – när man jobbar på distans behöver man inte resa mellan olika kontor, utan videokonferenser och distanssamarbete blir naturligt
Nu kommer det kanske inte bli aktuellt att alla jobbar på distans, och inte heller att alla gör det heltid, men detta kommer variera per arbetsgivare.
Facebook gick nu ut med att deras nu distansarbetande anställda behåller sina löner året ut – därefter ska de anpassa lönerna till lokalt löneläge. Sitter man inte längre i dyra Silicon Valley behöver man inte längre Silicon Valley-löner. Lägre levnadskostnader väntas göra att de distansarbetande accepterar lägre löner.
I Sverige går det inte att sänka lönen, men om distansarbetandet ökar till en väsentlig del av arbetskraften kommer det leda till löneutjämning mellan storstad, småstad och landsbygd. Lönelägena kommer börja stiga relativt Stor-Stockkholm, medan löneökningarna i Stockholm dämpas genom konkurrens från de som kan leva till halva kostnaden på grund av billigare mat och billigare bostäder. Kom ihåg att du till dagens räntor i princip bor gratis i villan i småstaden. Vid förra årets besök i Hagfors fanns det villor till salu för en dryg halv miljon med fullt fiberbaserat bredband och gångavstånd till all service. Om man inte som fd storstadsbo kan köpa det kontant på de egna femton procenten på lägenheten, så blir det inte många kronor i ränta, närmare 500:- SEK i månaden efter avdrag vid 1.5% ränta om man lånar hela beloppet. Och då finns (fanns?) det direktflyg till Stockholm…
Det finns redan idag många som jobbar på distans – jag har flera goda vänner i byn som gjort detta i många år. En äger ett i sin nsich sedan länge etablerat spelföretag och jobbar på distans fyra av fem dagar. En annan har jobbat åt Hollywood från byn, medgrundat en rubrikskapande startup som sålts av och jobbar nu med en annan startup. Finns fler exempel på distansarbetande med mer normala jobb.
Produktiviteten har nu visat sig vara otroliga 47% högre för distansarbetare i USA under mars och april månad enligt en analys från Prodoscore skriver MarketWatch. Frågan landar i om det är uthålligt? Alla trivs inte heller, men inget företag behöver ställa om 100%.
Samtidigt kan ökat distansarbetande innebära konsekvenser för bostadsmarknaden. Inte bara prispress på medelklassens bostäder i storstäder, utan också ökad efterfrågan på större bostäder. Modellvillan är idag en fyrarummare – vardagsrum, föräldrasovrum och två barnrum. På samma sätt kommer inte fyrarumslägenheter räcka framöver. Snarare kan det behövas 1-2 rum till, och efterfrågan på lite större villor och lägenheter kommer öka – för vill man långsiktigt jobba hemma vill man ha en egen avskild arbetsplats, antagligen inte ens dela rum med sin respektive på den punkten.
![]() |
En tvåa på Södermalm. |
Samtidigt som löner kommer börja utjämnas mellan storstad och resten av landet, så kommer antagligen bostadspriserna börja utjämnas. Detta kommer förstås vara en långsam process, men du får en villa i Västerås för priset av en tvåa i centrala Stockholm, och har en timme med tåg utan byte till Stockholm C om du absolut måste in på ett fysiskt möte.
Hos MarketWatch nämner VD:n för amerikanska PagerDuty att deras säljare nu klarar av fem till åtta kunder om dagen via videokonferens istället för en per tre dagar när de tidigare reste till kunderna.
Således kan det även bli en permanent smäll för flygbolag, tågbolag och hotell och restuarang, även om det förstås blir en initial åtminstone partiell återhämtning när coronakrisen är över. Varför återgå till fysiska möten vid alla tillfällen, när distansmöten visat sig fungera?
Vad gäller de sociala delarna kan lokala lunchklubbar, fikaklubbar, eller för den delen lokala billliga kontorshotell växa fram – man måste inte få sina sociala behov av medarbetare hos samma arbetsgivare, utan kan faktiskt vid distansarbete istället välja sitt sociala umgänge.
Bollen är i rullning gällande distansarbete. Blir det trenden i USA så kommer svenska företag hänga på, om än med de sedvanliga årens fördröjning. Precis som just-in-time kommer det som är billigare och resurseffektivare att ta över, då de som biter sig kvar vid dyrare och mindre effektiva metoder på sikt kommer bli utkonkurrerade av de som inte backar in i framtiden.
MarketWatch har en artikel på denna icke-länk www.marketwatch.com/story/work-from-home-productivity-gain-has-tech-ceos-predicting-many-workers-will-never-come-back-to-the-office-2020-05-15
50 kommentarer
Det kommer att bli mycket svårt att lära upp nyanställda om alla jobbar på distans så några centrala kontor lär behövas. Om det finns kontor nånstans i företaget så kommer de som befinner sig på kontoret ALLTID och GARANTERAT bilda en "inre krets" som har nära till varandra. Distansarbetarna kommer ALLTID att vara andra klassens anställda som inte kommer att ha något inflytande alls. Det är inte elakhet, det är människans natur.
Om inte arbetsgivaren kan visa ledarskap och hantera lojaliteten, så kommer distansarbetarna bli mer lättrörliga och även genom att byta arbetsgivare oftare få upp sina löner än de som av missriktad lojalitet mot "inre kretsen" inte byter jobb.
Jag önskar att detta blir verklighet!
Tyvärr ser det ut som att stora företag inte begriper sin egen organisation och gärna jobbar ineffektivt eftersom de överlever enbart för att de är stora. Survival of the fattest.
Till slut får de ta ett snack med Darwin men då är det bara kollaps som gäller eftersom stora företag sällan hinner ändra sig – de går samma väg som alla imperier förr eller senare
Darwin äter inte på jättarna i små tuggor varje dag utan tar en stor tugga sådär vart 20:e år.
Kanske att "vi gamlingar" värdesätter sociala kontakter men ungdomarna är vana att "jobba" på distans, man spelar spel på nätet, man har vänner som man bara träffar på nätet, man umgås på nätet, så att ta steget att jobba vid datorn hemifrån är inget stort steg. Fördelen är att den anställde kan sitta i sina mysbyxor och jobba och inte bry sig om värden i övrigt.
Jag har haft anställda i Indien som jag aldrig träffat. Inga som helst problem att lära upp trots en ganska specialiserad produkt (ej IT).
Jobbar just nu med en produkt som leds från Sverige med team från Sverige, Italien, Indien och Hongkong. Har bara träffat ett fåtal av dem, de bästa av de bästa jobbade lokalt i Sverige en tid för att lära upp sig och sen leda sina team i utlandet.
IT-marknaden är global, och man skapar arbetsgrupper för olika ändamål med olika kostnadsprofil globalt.
Kunskapen och drivet finns fortfarande i högkostnadsländer som Sverige och USA. En produkt börjar där och sprider sig efterhand som den utvecklas till lågkostnadsländer som Indien och Vietnam för underhåll och buggrättningar. Men det går snabbare och snabbare. Nu vill man ha med lågkostnadspartners redan från början så att det kan ta över underhåll och frigöra kompetensen för att utveckla nytt mycket snabbare.
En produkt som för bara ett decennium levde i 10 år varav de 5 sista i utlandet är nu redan vid födseln destinerad att så fort som möjligt flytta till utlandet.
Molnet förändrar nu allt. Alla flyttar dit. Och det ökar på utvecklingstakten enormt.
Underbara kommentarer! Har samma erfarenhet av högfungerande distribuerade kompetenskluster. Jag får stort hopp om framtiden – tack!
Skulle gissa på att produktiviteten har stigit även för oss som sitter kvar på kontoret och jobbar, betydligt mindre störningar från pratglada kollegor.
På min avdelning jobbar ca: 35/40 hemifrån nu under Corona tiderna.
Känns ju lite som att man snarare borde ha högre lön om man ska stå för arbetsplats som anställd. Den stora vinsten som anställd att ju att man slipper resa till jobbet varierar ju stort men i många större städer kan det ju utan problem bli 2 timmar om dagen. Så kan ju vara värt en del att stå för arbetsplats. Tror nog mer på mer flexibla lösningar som kontorshotell, bara en sån enkel sak som skrivare.. de flesta behöver ju tillgång till det ibland.. och att alla ska ha varsin känns ju inte så optimalt
Intressant fundering. Här i stugan ser vi enorma besparingar när vi jobbar hemma, mest för att bilkostnaden sjunker dramatiskt. I tidspaketet: Kliva upp, duscha, läsa nyheter, köra till jobbet, hälsa på kollegor – JOBBA – fika – jobba – äta lunch – jobba – fika – jobba – resa hem – pusta ut så handlar JOBBA som mest om 3 timmar. När vi distansjobbar dubbleras JOBBA till 6 timmar. Och ingen lokalkostnad för arbetsgivaren. Kan man säga win-win-win?
Inom min bransch är det vanligt med extra lön om man är distansarbetare. Det kan vara 500-2000 för att täcka bredband, kontorsmaterial osv. Vi får även köpa kontorsmöbler mm och göra utlägg. Företaget gör dock bara en besparing om du mestadels arbetar hemma. Själv sparar jag nog ca 3-4 tusen i månaden på uteblivna resor, luncher och kostymköp.
När distansarbetet visar sig fungera finns det ingen anledning att flytta arbetena från våra större städer till samhällen typ Hagfors. Då gäller istället Budapest, Bangalor och liknande ställen. Kvalificerade arbeten som kan göras på distans och där uppgifternas art saknar avgörande nationell knytning finns det ingen anledning att längre över huvud taget utföra i Sverige.
Intressant fråga, var finns egentligen verksamheten om alla jobbat på distans?
Helt rätt, så är det på mitt jobb. Kvar blir de som är närmare affären och kunden.
Om man arbetar på distans helt, så borde man kunna välja själv om det är Hagfors eller Bangalore som är intressant eller varför inte en håla i Moldavien om det är att pressa kostnader som är intressant eller vart man ju hittar billigast boende med rimligt internet
Det kommer definitivt bli en rejäl lönesänkning för enklare teknikjobb som att programmera efter en spec. Svårare jobb som kräver produktkunskap (skriva specifikation) kommer vara kvar i en mer långlivad organisation. Problemet för ett företag som lägger ut för mycket av sin verksamhet är att man inte heller binder kompetens över tid. Funkar inte för kunskapsintensiva företag men enklare hemsideföretag som Facebook är det naturligtvis ok för.
Det finns ett antal intressanta frågor kring hanterandet av konfidentiell information när man arbetar utanför kontorets fysiska zon. Det borde dock gå att ordna med olika mer eller mindre ingripande IT-tekniska och byggnadstekniska lösningar: Att arbetsplatsen hemma finns i låsbart utrymme, att hårddisken är krypterad, att man loggar in med personligt inloggningskort, närvarodetektor som kollar att bara en person finns i närheten och som loggar ut så fort man avlägsnar sig, samt naturligtvis det ultimata: att man hela tiden måste ha kameran på när man arbetar.
Problemet ligger nog mer i hur personerna på distans använder informationen. Tänk ett företag helt utspritt i världen utan någon direkt koll på de anställda och utan juridiskt grepp om den anställde. Vad är det som kommer hindra att en individ i inte bara stjäl allt arbete och skapar en egen produkt? Eller att din mönsteranställde i inte i själva verket är en avdelning på landets underrättelsetjänst och skickar alla dina resultat till konkurrenterna?
Här funkar någon typ av remotelösning, typ Citrix. Det är snarare en svagare länk att medarbetare bär runt på en laptop till och från kontoret med känsligt data även om Bitlocker är aktiverat.
GDPR ställer långgående krav på verksamheter och de måste bevisa att de uppfyller lagstiftningen.
Är man beroende av fysiska lås för säkerheten så har man problem.
Är säkerheten viktig så använder man sig av virtuella workstations, så att det enda den anställde har på sin dator är en klient för att ansluta till sin virtuella "arbetsdator" som ex. VMware Horizon. Har också fördelen att man kan få kapaciteten hos en stationär workstation in en bärbar dator eller till och med mobil.
Det är lustigt, för jag har tidigare förkastat idén om att flytta ut pga skulle nog långsiktigt gå sönder av att pendla 60-90 minuter enkel riktning varenda dag. Lägg till att lämna och hämta på förskola / småskola etc så har man många år av konstant stress framför sig. Idag har jag ca 25 minuter lugn cykling till kontoret, dvs är inte beroende av någon kollektivtrafik eller återkommande trafikproblem så behöver aldrig bli stressad om jag ska hinna i tid till mötet eller hämta på förskolan.
Men nu senaste veckorna har det kommit ut information från arbetsgivaren att diatansarbetespolicyn kommer att ändras även efter corona (policyn var tidigare att endast jobba hemifrån i nödfall, annars jobbar vi alltid på kontoret).
Från att egentligen inte varit så sugen på att flytta till villa, mer än att det kanske skulle vara bra för barnen, har jag verkligen önskat att vi bodde i ett stort hus med möjlighet att inreda ett ordentligt hemmakontor – för mindre än halva boendekostnaden jämfört med vad vi har idag. Pendla in till kontoret ett par dagar i veckan för att beta av möten etc samt jobba självständigt hemma resten av tiden. Känns som att detta verkligen är på väg att bli framtidens melodi. Ser faktiskt fram emot det.
Inse att du är en gammal surgubbe och att staden inte är din grej allstå är argumenten för bostadsplats applicerade på befolkningen helt felaktiga.
Attraktionen av innerstad har aldrig varit närheten till jobb för massan utan status och närhet till just innerstad. Vita svenskar lägger degen på kåken och invandrare på bilen är en sanning många inte ser.
Jämförelsen med Silicon Valley är sådär för att Silicon Valley ligger ganska många mil utanför Bay Area, mer en koloni som är överprisad utan dess like för att just alla som bor där jobbar i kolonin. Centrala SF är dyrare men där bor få IT-genin utan de har kåk längs med gamla tågspåret istället.
I slutändan kommer det framöver likt nu vara kvalificerad arbetskraft som dikterar villkoren för deras egna anställning.
Men visst har du en poäng i att allt för många anser sig vara denna typ av arbetskraft när det egentligen handlar om 13 på dussinet integrationskonsulter på cap gemini eller dylikt. Men det är nutidens industriarbetare vid löpande bandet.
Precis, man har olika behov i olika faser i livet. Det behövs också kompetenskluster med ny hungriga entreprenörer som tar fram morgondagens företag och produkter.
Ja och vissa hamnar där tidigare, vissa senare, vissa aldrig. Har vänner som blev surgubbar i 20-årsåldern. Har bekanta som är +70 som fortfarande lever som naiva ungdomar i innerstan.
Blir intressant att se vad det gör med folkhälsan. Känner många som inte rör på sig och när de inte längre behöver springa mellan möten, till jobbet etc…
Jag gissar att det går åt tre håll.
1. De som tröstäter och börjar dricka oftare samt fastnar i soffan.
2. De dom jobbar ihjäl sig i vissa yrken nu.
3. De som hinner träna mer nu och som väljer att ta den ofrivilliga distanseringen till att äta bra, stressa mindre och sova längre om man sparar tid på att inte pendla.
Läste en artikel om att oron vid Corona var dåligt för de med fetma för att man behövde sina rutiner. Det måste ju rimligtvis finnas de som tar tillfället att bryta ett dåligt ätmönster som var på väg utför. Iallafall om rutinen innan var destruktiv. Precis som en del slutar röka nu pga Corona.
Det kan gå åt olika håll.
Arbetar inne i centrala Stockholm på ett IT-företag.
Vi kunde redan innan Corona arbeta på distans vid behov och vissa kollegor var bara inne någon gång i månaden. Har även kollegor i andra länder som jag samarbetar med.
Tycker personligen att enbart arbeta hemma är för egen del inte intressant, känns ostimulerande, saknar den sociala aspekten och tycker om känslan av att släppa jobbet på just jobbet och inte vid köksbordet.
Däremot så tror jag att distansarbete generellt kommer öka och bli en hygienfaktor för att anställa personal. Hybridlösningar och ökad flexibilitet är framtiden.
Resor kommer troligtvis minska i företagssektorn generellt. Men vi kommer säkert se mer resor för att stärka kulturen i ett företag, skapa personliga kontakter och viktigare säljmöten.
Men att kuska runt land och rike för dagliga säljet, nä.
Det blir jobbigt att vara digital nomad utan större inkomst än lokalbefolkningen. En hel del av dessa kommer nog söka andra jobb. Alternativt bosätta sig i i-länder igen.
Jag tror staden även fortsättningsvis kommer locka kompetensen, för där finns kapitalet, utbildningarna, makten, nöjeslivet,förbindelserna, nätverken osv. Folk vill bo i/runt städer tro det eller ej.
Försäljning handlar om relationer och därför kommer även fysiska möten vara vanliga.
Snarare kanske storstadsområdenas upptagningsområde växer vilket vi redan sett tidigare. Den som är 10 mil ifrån staden är redan idag inom den acceptabla zonen.
Att distansarbete kommer leda till mindre kontor och en globalare arbetsmarknad i takt med digitaliseringen är jag övertygad om. Det är redan min vardag sedan många år.
För övrigt så var det första som hände på våra kontor i Europa att folk sprang tillbaka till kontoret… Det krävs nog ett visst psyke för att fixa 100% distansarbete.
Exakt, många människor vill bo i städer och gärna centralt just för att det är nära till allt, och därför att kvalitén på tjänster (restauranger, gym, nöjesliv, etc) ofta är bättre där det finns ett större kundunderlag.
Jag tror också att städerna kommer växa i yta men inte nödvändigtvis i befolkningstäthet. Man arbetar hemifrån men tar tåget/bilen 1h+ in till stan några gånger i månaden för fysiska möten eller nöjesliv. Några av mina kollegor som tidigare pendlande nästan 10 mil dagligen har jag inte sett på kontoret på två månader nu. Jag misstänker att min arbetsgivare kommer att få väldigt svårt att få dom att dyka upp fysiskt igen.
Vet inte, är detta verkligen nytt?
På den tiden jag jobbade inom telekom så var ju i princip allt arbete "på distans".
Kollegor satt på alla kontinenter och tidszoner och i princip all kommunikation var på tel/mail. Gjorde precis ingen skillnad om jag satt på mitt kontor, hemma eller på en ö i Karibien. Reste extremt mycket. Ingen visste ens var jag var. Det är väl det som kallas tillit från båda sidor.
Kränger reservdelar worldwide och har suttit på kontoret i 25 år,nu när jag har arbetat hemifrån i 2 månader ser jag bara fördel, ingen stör mig och försäljning har ökat.
Man skall dock komma ihåg att med gällande lagstiftning så har arbetsgivaren fortfarande arbetsmiljöansvar vid hemarbete. Så skall en större bred massa jobba hemifrån, så kommer det ställas högre krav på dedikerad kontorsyta i hemmiljö. Frågan är om man kommer tillåtas välja möbler själv? Kanske kommer arbetsgivaren kräva att man väljer kontorsmöbler ifrån en godkänd leverantör? Kommer man tvingas att byta kontorsmöbler ifall man byter till en annan arbetsgivare med en annan godkänd leverantör?
Känns som ett enormt problem …
Blir kanske knepigt för yngre människor som bor lite mindre. Man kanske inte är redo för stora villan i förorten när man är helt nyutexad ingenjör. Och då kanske ens lilla ungkarlslägenhet uppfyller arbetsgivarens krav på lämplig arbetsplats.
Lokalt löneläge lät knepigt, risken är att det matchar ett jobb med lägre kravställning och arbetstagaren byter arbetsgivare
FBs planer är typiskt för det system vi lever i. FB genererar sjukt höga vinster som ägarna får del av. De anställda ses i detta fall bara som en kostnad som ska reduceras. Att det är de anställda som genererar vinsten verkar många företag glömma bort. Richard Wolff har en del intressanta teorier inom detta område.
Att hemarbete ger högre produktivitet inom tech beror nog till stor del att en så stor andel av arbetskraften består av singel-män utan barn, som nu sitter mer eller mindre dygnet runt vid datorn och jobbar så länge det finns saker att göra. Det är iaf intrycket jag får från de jag jobbar med – de med barn producerar inte mer än innan (de jobbar när barnen är på förskola/skola, precis som vanligt). Många av de utan partner och barn jobbar mycket mer – särskilt kvällar.
Ja blir effektivt arbete 8-14 men relativt ostört arbete då att ju mer än normalt.. så känner inte att det att något problem att vara lika produktiv.. försöker också vara mer petig med att logga all tid som är jobb. Så en del tid som inte räknades tidigare blir arbetstid nu när allt jobb sköts hemma.
Har man småbarn så är ju resan till jobbet en av de få stunderna av egentid. På tunnelbanan kan man sitta i lugn och ro, lyssna på musik eller läsa tidningen utan att bli störd av en skrikande bebis.
Det är bra att möjligheten till arbete på distans finns men det är knappast någon hållbar lösning för företagen. Folk behöver social stimulans och dom som bor i städerna gör ju det för att dom gillar städer, det är inte på det sättet att det ligger en liten dröm och gnager om att flytta ut på landsbygden. Dom som vill fly bort gör ju det och dom som vill stanna i stan gör det. I staden finns inte plats för hemmakontor ( undantaget en del större bostäder). Med anledning av statens stora och kostsamma satsningar på städerna kan man ju undra vilka åtgärder som kommer införas för att behålla folket i städerna. Är själv” bonn pojk” men bor numera i stan, funderingar på flytt ut till vischan finns.
Konsekvenserna för bostadsmarknaden tror jag tyvärr kommer leda till ännu högre priser. Att ha ett rum till kommer bli det nya drivet, bankerna kommer bevilja höga lån till låg ränta och priserna skjuter återigen i höjden.
Man måste tänka på barnens framtid. Förutom att de får en bonnig dialekt så minskar sannolikheten att de kommer plugga på Handels, KTH eller Karolinska.
Helt rätt. De kommer läsa på MIT eller Oxford på distans istället.
Och apropå FB och att de ska lokal anpassa löner. Om det räcker att bo i silicon valley for att få lön därefter så borde många ha incitament att flytta och om man ändå ska jobba på distans så behovet man ju inte vara hemma så mycket så att man delar en lägenhet eller är inneboende hos någon blir ju inget problem..
Det här med att skriva icke-länk…fungerar liknande resonemang även i andra sammanhang?
"Det här är ett icke-bankrån"?
Kul att du hittade artikeln, kan även rekommendera denna nedan om det blir aktuellt att skriva mer. Jag tror den här trenden är här för att stanna. Framförallt hoppas jag det för mitt kommande husköp.
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/05/18/facebook-google-work-from-home/