Den svenska kronan föll under gårdagen på det väntade beskedet om höjd reporänta. Kanske hade marknaden önskat sig en aggressivare räntebana, istället för beskedet att ränntbanan kvarstår med nollrännta till år 2022?
Femminnuterschart USDSEK från torsdagen. |
Den svenska kronkursen blev mycket volati, efter räntebeskedet, antagligen för att traders satte igång fram till Riksbankens presskonferens 11:30. Det lugnade på sätt och vis sedan ner sig genom att svenska kronan föll efter Ingves talat inför media, men i form av att svenska kronan föll.
I slutändan gick USDSEK +0.41%, EURSEK +0.14%, GBPSEK +0.14% och NOKSEK +0.61%. Framför allt norska kronan har sedan fortsatt stärkas mot den svenska under morgonen, och har i skrivande stund stärkts ytterligare +0.27%. Skidsemestern i Norge har på mindre än ett dygn blivit nästan en procent dyrare. Även det brittiska pundet har fortsatt stärkas med +0.34% mot kronan, men läget är stabilt mot EUR och USD.
Frågan är hur man ska tolka beskedet om en reporänta på 0.00% de kommande tre åren. Riksbanken är som bekant notoriskt dåliga på att gissa sitt eget framtida beteende och i sig innebär inte tre år till med krisräntor någon förändringn mot de senaste åren.
Avgörande blir således fortfarande konjunkturen för när det är dags att gå in på börsen igen, men en andra fråga är om det inte är dags att öka rekommendationen om 10-15% guld i en portfölj till 15-20%? Samtidigt är detta beroende av hur mycket annat realkapital man har. Det vanligaste realkapitalet för svensken är en villa, men det är inte som guld en likvid tillgång man kan omsätta vid behov, och i synnerhet inte i smådelar.
För stunden kan man fundera kring om försvagningen på räntebeskedet är en trendvändning i förstärkningen av kronan de senaste månaderna, och om det alltså är dags att åter flytta pengarna till USD och EUR?
7 kommentarer
Tycker kronan har betett sig konstigt senaste tiden, den stärktes även på kassa inflationssiffror. Vill därför inte gå in igen utan ligger kvar på börsen. Låg tidigare i kronan från raset en bit in i stärkningen, cirka +10% rörelse upp totalt fick jag med (ink förstärkningen i slutet).
När jag inte förstår varför rörelser sker i en viss riktning drar jag öronen åt mig, det indikerar faktorer jag ogillar, så som den tekniska analysen och andra intangibles.
Man kan naturligtvis ogilla TA. Men liksom i idrotten har psykologin i marknaden eller sport betydelse. På börsen rädsla eller girighet. Precis som i exemplet du nämner. Kursrörelser som inte styrs av fundamenta.
Gilla eller ej.
Trots nedgången efter peak:en har guld gått cirka +20% i år. Denna tillfälliga nedgång kanske är ett bra tillfälle att köpa mer. Ligger redan nu på runt 25% guld av investerat kapital (minus fastigheter och boende), men i och med att RB surrar sig vid masten på tre år så kanske det är läge att säkra upp.
Vilka produkter använder du dig av för att köpa guld?
Fysiskt via libertysilver eller guldcentralen. Mestadels 100 och 250g men även en hel del svenska minnesmynt som var billiga att köpa då det begav sig.
Även en liten stek i Franklin Gold & Prec Mtrls.
Inget pappersguld.
Min andel guld är nära noll efter att PPM slängt ut sin enda guld fond. Någon enstaka guld sovereign från brittiska imperiets storhetstid ligger i någon låda, efter att min bank bestämt att värdefacken skulle bort i någon ombyggnad
Det är trist att man inte kan ta en liten guldhedge i PPM.