Under den årliga presskonferensen med Rysslands dikator Vladimir Putin idag öppnade han för att änndra lagen, så han får sitta fler mandatperioder som president över Ryska Federationen. Det finns helt enkelt ingen möjlig exit för honom, och den dag han kliver åt sidan kommer hans liv vara väldigt lite värt.
Presidentpalatset i Kreml. |
Enligt de så kallade lagarna i Ryska Federationen får inte diktatorn Vladimir Putin sitta kvar på presidentposten efter nästa val år 2024. I dagens årliga presskonferens och utfrågning av presidenten av godkända journalister meddelade han att han öppnar för att avskaffa lagen som hindrar honom att sitta som president mer än två mandatperioder på raken.
Sanningen är den att det sällan finns någon exit för dikatorer, utan istället sitter de kvar tills de dör av hög ålder, alternativt blyförgiftning eller hamparep. Den dag de kliver ner är deras liv inte vatten värt, och aktörer står på kö för att göra sig av med den tidigare makthavaren, samt komma över den anslenliga mångmiljardförmögenhet som samlats upp via korruption och genom dränerande av statskassan genom åren.
Beskedet från Putin bekräftar att det saknas exitstrategi. Det finns ingen arvtagare han kan lita på kan ge honom skydd om han träder undan. Således behöver lagarna ändras, så han får sitta på obestämd tid genom varje framtida fejkat val, helt enkelt tills döden inträffar på ett eller annat sätt, assisterat eller ej.
Ett alternativ som finns i korten är att unionen mellan Ryska Federationen och Vitryssland fördjupas, och att man skaffar en gemensam president, som då blir en post Putin kommer ta för att fortsätta härska, fast då över en union av de två länderna.
8 kommentarer
Tredje stycket inleds "Sanningen är den att det inte sällan finns någon exit för dikatorer". Tror att antingen "inte" eller "sällan" måste bort om det inte ska bli ett slags dubbel negation som jag inte tror du eftersträvade.
Michail Gorbatjov är väll fortfarande en aktad person i Ryssland?
Svaret är nja. Visst det finns kretsar där Gorbatjov röner respekt, men generellt har han ingen hög status i Ryssland. Gorbatjov är hur som mycket mer aktat i väst än i sitt hemland.
Gorbatjov representerade aldrig Ryssland utan Sovjet. Målet med reformerna under hans ledning var att bevara Sovjet. Det finns därför troligen inte heller något nostalgiskt eller patriotiskt skäl för ryssar i allmänhet att vurma för Gorbatjov.
Jeltsin utmanade Gorgatjov och är också en av dem som ville göra Ryssland självständigt ifrån Sovjet, och följaktligen också ge de andra medlemsstaterna samma möjlighet. Om vi frånser förfallet är Jeltsin både aktad och omstridd. Utan att bli mångordig lyckades han med att både liberalisera och samtidigt göra liberalism till ett skällsord.
Lars skriver om avsaknaden av en arvtagare till Putin, vilket är logiskt då Putin just var den arvtagare Jeltsin behövde för säkert och utan risk för sig själv och sina närmaste lämna över makten. På den punkten var Putin trogen avtalet. För de som är intresserade av ämnet var Putin utvald av "Familjen", fast under Putins ledning kan man samtidigt se en förflyttning av makten ifrån "Familjen" till en annan rivaliserande maktstruktur…
Jeltsin hade trots allt en hel del att stå till svars för, förutom allmän korruption. Han bröt en tidigare lång rysk tradition om förhandlingar med de kaukasiska folken och startade istället ett helt onödigt krig i Tjetjenien. Hans omval var det grövsta valfusket Ryssland upplevt och var riggat med bl a hjälp av intressenter i väst.
Han är aktad och beundrad i Väst – och raka motsatsen i Ryssland. Men han var aldrig en diktator, vilket torde förklara att han får fortsätta att leva ett tillbakadraget pensionärsliv. Som Chrusjtjov och faktiskt alla avsatta ledare efter Stalin och Beria.
Är det verkligen så? Att Gorbatjov inte är omtyckt i Ryssland. Jag har nämligen läst då och då att Gorbatjov gjort uttalanden som respekteras och han varit med på en del stora evenemang. Men det var några år sedan
Gorbatjov ses som glasnosts och perestrojkans fader, som var början på satellitstaternas frigörelse och Sovjetunionens sönderfall. Allt något dagens makthavare kämpar för att i görligaste mån kompensera för och i slutändan återge Ryssland den oomstridda supermaktsställning som förlorades.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
https://www.rferl.org/a/putin-remark-future-terms-speculation-signal-slip-press-conference/30334664.html
Han öppnade faktiskt för att begränsa möjligheten att bli återvald igen, så att han inte kan bli president 2030 (då han är 78 år), vilket han kan bli med dagens konstitution.