Penningtvättbanken SEB:s sparbarometer visar att hushållens bostadstillgångar (ej räknat skulderna) för första gången går över det siffermagiska 10 000 miljarder kronor, närmare bestämt 10 141 000 000 000 kronor, eller cirka en miljon kronor per boende i Sverige från spädbarn till pensionär. Hushållens tillgångar ökade under tredje kvartalet tack vare rusande börs och framför allt tack vare stigande bostadspriser.
En bostad. |
Hushållens nettoförmögenhet (=rensat för skulderna) ligger nu på 17 206 GSEK (miljarder kronor), eller givet en befolkning på drygt tio miljoner alltså cirka 1.7 MSEK (miljoner kronor) per person i Sverige. Endast bruttovärdet på bostäderna värderas till 10 141 GSEK, eller en miljon kronor per person i landet.
Det gör att hushållens kollektiva förmögenhetsupplevelse till nästan 50% består av bostäder. Av bruttot på 21 592 GSEK är 7 111 GSEK (33%) aktier och aktiefonder, 4 340 GSEK (20%) räntetillgångar som räntefonder, obligationer och bankkonton, och resterande 10 141 GSEK (47%) bostaden. Siffrorna inkluderar tjänste- och premiepension.
Aktietillgångarna steg med 181 GSEK under tredje kvartalet, räntetillgångarna 44 GSEK och bostäderna 227 GSEK.
Av hushållens skulder på 4 386 GSEK är 77.6% bostadslån. 229 GSEK är CSN, 240 GSEK är konsumtionslån och 514 GSEK övriga lån.
SEB:s säljare (“privatekonom”) säger att 2019 har förutsättningar för att sätta rekord vad gäller förmögenhetsökning för de svenska hushållen på ett enskilt år:
“En symbolisk gräns har också passerats när hushållens bostadstillgångar nu för första gången överstiger 10 000 miljarder kronor. Det starka tredje kvartalet föregicks av ett bra första halvår och om aktie- och bostadsmarknaderna fortsätter vara stabila under det fjärde kvartalet finns förutsättningar för en rekordstor förmögenhetsökning under ett enskilt år.”
I absoluta tal får man förmoda, vilket förstås är relativt naturligt ju större förmögenheten är.
Är du ett fyrapersoners hushåll och skulle ha din andel av hushållens privata förmögenheter, så skulle ni netto efter skulder ha tillgångar värda cirka 1.7*4=6.8 MSEK. Annars är ditt hushåll alltså fattigare än snittet. Just barn har inte hunnit skramla ihop premie- och tjänstepension än, så jämförelsen kan halta något.
Oavsett är inte förmögenheter jämnt fördelade, utan paretofördelade, dvs att 20% äger 80%, så de flesta har betydligt mindre än 1.7 MSEK per skalle.
SEB:s sparbarometer för tredje kvartalet 2019 hittas här.
Det vore förstås intressant att titta på hur hushållens förmögenhet utvecklats i något som spelar någon roll internationellt, dvs en världsvaluta som USD. Fast då kanske hushållen inte framstår som lika rika.
31 kommentarer
10 000 miljarder kr är lika mycket som Norges oljefond.
Med skillnaden att den inte är lika bunden som den svenska?
En USD kostade 8,97 SEK för 12 månader sen, 9,41 idag. Så dra ifrån fem procent eller nåt sånt så får du USD-köpkraft.
Varför nu det skulle vara det viktigaste måttet, med tanke på att ganska mycket av det vi konsumerar prissätts i just SEK….
Oavsett vad, börsen har senaste 12 mån avkastat ungefär 32% (12-mån OMXSCAPGI), betydligt mer än kronan försvagats under samma tid. Får se om det hinner krascha ner under de få handelsdagar som är kvar…
Har noterat att mina pensionsfonder tagit ett rejält skutt, och likaså pensionsprognosen.
Joakin: bara för att det står SEK på prislappen i butiken betyder inte att man är immun mot valutan. Mycket är importerat och leverantörerna ger inga rabatter för att vi har en alltmer värdelös valuta.
Jag är fullt medveten om detta, Anonym. Ändå stiger inte priserna speciellt snabbt. Min överlägset största utgift, hyran, steg med 1% 2019 och kommer stiga med typ 2% 2020.
De 5% försvagning vs USD vi sett gör inte att priserna brett stiger med 5%. Mycket är importerat, mycket är det inte. Blir väl som vanligt att priserna för min egen konsumtion stiger med 2%, plus/minus 1% eller nåt sånt.
Det gäller att följa pengarna….
För att?
Om man tjäna stålar
Det sägs att de som är dåliga på att praktisera kunskap är de som blir lärare.
Tänk vad minusränta kan åstadkomma, 10 år till sås är alla miljardärer. Gudars vad bra vi kommer att ha det då !!
Man blir så rik att man får köra runt pengarna i skottkärra, hurra!
Undrar hur medianen ser ut?
Mycket intressant. Vore ännu mer intressant om man kunde få fram fördelningen. Nen det saknas nog statistiskt underlag för det.
.. känner mig fattig.
Fattar jag detta fel eller mäter de på riktigt förmögenhetsökning som.. nominell förändring SEK?
Hur skulle du själv föredra att redovisa nupriset på tillgångarna? USD? EUR? BTC? ETH? kilo guld?
Tror du missade det viktigaste ordet, nominell. Det är ju helt idiotiskt. Gammal klassisk DDR-propaganda I bästa fall (då fyller det ju en funktion).
Men ja, självklart måste även normeraren vara global när du mäter aggregerat. SEK är som högst intressant för att jämföra dig med brannen, och nu räknar vi snitt för alla grannar.
*grannen
Ja, självklart.
Så vad blir din slutsats för utvecklingen av priset på svenska tillgångar 2019, så långt vi vet idag, 2019-12-20?
Du får välja vilken måttenhet hur du vill.
Jag har inte direkt grävt, kommenterar bara hur fullständigt meningslöst det här "resultatet" är pga metod.
Jag är dock ganska trygg i uppfattningen att svenskars reala snittförmögenhet minskat under året, och att svenska bostadstillgångar ökat (ytterst marginellt) gentemot real SEK.
Sen hur det ser ut mer detaljerat än så har jag inga bra underlag för. Det är ju tydligen för mycket att hoppas på att nationalekonomer eller dylikt ska spendera sin tid med att ta fram sådant. Istället dyker det upp någon rapport per tionde år där ganska mycket har hänt i mellan (tex credit suiesse för ett par år sedan blev ju ett stort samtalsämne pga att svenskar visade sig oerhört icke-rika "plötsligt").
Credit suisse-rapporten visar ju med all önskvärd tydlighet hur förmögenheten utvecklats över tid i USD. Inga konstigheter, eller hur? Den uppdateras varje år.
Vad har du för belägg för att "svenskars reala snittförmögenhet" minskat under året?
Mm, men de gjorde en rejäl heleuropeisk genomgång inklusive Sverige, det verkar inte updateras varje år?
Hade missat hur mycket volatila SEK plockat tillbaka så blir något , annars var poängen att Sveriges "förmögenhetsutveckling" mer eller mindre följt inflationen, siffror väldigt långt ifrån den krasch som skedde i valutan vi mäter i.
Credit Suisse-rapporten uppdateras varje år, ja. Sen är det extrapolerade data för decilerna sen 2007 eftersom vi ju inte längre har någon offentlig förmögenhetsstatistik, dock har vi siffror på totalnivå.
Den visar på en stadigt ökande förmögenhet, mätt som USD, klart över inflationen. Både reala och finansiella tillgångar har ökat mer i USD än svensk inflation.
OMXSCAPGI, ett index som återspeglar vad sparande i aktier avkastat, är upp 222% på tio års sikt, medan kronan under samma period blivit % svagare mot USD (7,12 SEK för en USD då, 9,41 nu).
Räknat i USD har då sparande "bara" avkastat 144% på tio år, eller 9% årligen. Det är en bra bit högre än inflationen, och då har jag låtsats som att allt man konsumerar prissätts i USD.
Jag hittar inte rapporterna. Vart hittade du svenska resultat för 2018 och 2019?
Hade som sagt missat SEKs lilla återtåg, så är mindre självsäker. Men enligt bloggen är 50% av förmögenheten bostäder och befintliga sådana har gått ned rejält i värde (något mindre med tanke på återtåget). Nominellt. Jag såg det som otroligt att vi skulle plockat igen ett sådant tapp via andra typer av tillgångar i år.
Hemskheten att räkna statligt inlåst pension som rena pengar är förövrigt lika bisarr som att inte räkna allmän löneavgift som en ren skatt. Svensk statlig hittepå för att frisera siffror åt de omyndiga barn som utgör befolkningen; toppstyrningsknep som gör sig illa på 2000-talet.
Du finner datan som används här.
Se sidan 22.
Sweden
Wealth per adult, 2000: $77,423
Wealth per adult, 2019: $265,260
Längre in i rapporten ser du också hur utvecklingen sett ut över tid. Men jag klistrar in lite för skojs skull, det viktiga är snittförmögenhet i denna diskussion:
År 2000:
Finansiella tillgångar (FT) per vuxen: $59,019
Reala tillgångar (RT) per vuxen: $36,192
Skulder (S) per vuxen: $17,788
Snittförmögenhet (SF) per vuxen: $77,423
Medianförmögenhet (MF) per vuxen: $15,305
År 2005:
FT: $105,706
RT: $69,617
S: $34,870
SF: $140,452
MF: $23,681
År 2010:
FT: $210,059
RT: $108,003
S: $55,075
SF: $210,059
MF: $37,613
År 2015:
FT: $183,938
RT: $108,886
S: $56,905
SF: $235,919
MF: $38,228
År 2019:
FT: $202,754
RT: $124,789
S: $62,284
SF: $265,260
MF: $41,582
Som synes, en rätt så stadig ökning i dollar räknat. Det är en god bit högre än när rapporten skrevs, på grund av fortsatt börsuppgång och antar jag en stabiliserad bostadsmarknad. Total förmögenhet var en smula högre och på all time high 2017, men om börsen och bostadspriserna håller sig på dagens nivå kommer 2020 ligga på en högre nivå än 2017 när nästa års rapport kommer ut.
Tack för siffrorna! Men..
"Total förmögenhet var en smula högre och på all time high 2017"
Jag är då inte helt säker på varför du vill debattera att förmögenheten gått nedåt. Ett nominellt +-0 är ju redan det ett rejält tapp.
Sen måste jag också ursäkta att jag inte tänkte igenom det där med snitt. Som vi ser ovan är det ju stor skillnad på snitt och median, både vad gäller summor och utveckling. Och såklart är det så att riktigt stora rikedomar bevaras helt oavsett nationell volatilitet, så om några få procent personer utgör en stor del av underlaget är det ju inte längre lika rimligt att titta på det jag gör, dvs svenska tillgångar. Jag borde ha uppfattat att det jag egentligen syftar på är snarare ett snitt där vi kapat extremvärden, alternativt just mått median.
Med det sagt.. Finansiella totala(!) tillgångar har alltså minskat nominellt(!) sett på 10(!) år? Fattar jag det rätt?
(totala: per capita såklart)
Hela diskussionen handlade från början om hur förmögenhetsutvecklingen såg ut under år 2019. Att det gick tillbaka 2018 är ingen hemlighet.
Jag ser nu att jag skrev av fel för 2010. Korrekt siffra för finansiella tillgångar 2010 var $157,132.
Tycker att framtiden ser riktigt bra ut.
Prognos:
Hus: + 3Mkr
Tjänstepension: 6Mkr
Allmänpension: 4Mkr
Säljer huset vid pension och använder pengarna till konsumtion och resor så länge vi orkar, sen en stilla tid att leva på en hyfsad pension in i den senila glömskan.
Om jag inte slutar läsa Lars bloggkommentarer har jag snart bättre koll på din privatekonomi än min.