Det visar sig nu att Gasklockan-projektet var pantsatt mot de 500 MSEK i obligationer som förlängdes två år i somras. Man kan dock fundera på vad marknadsvärdet på de obligationerna låg på redan innan. Och en liten läsaranekdot kring hur hypen var innan 2017.
![]() |
Platsen för Gasklockanprojektet. |
Stockholms stad har hävt avtalet med Oscar Properties, pga att bolaget inte betalat i tid och inte heller efter godkänd förlängd tidsfrist.
Oscar Properties använde alltså Gasklockanprojektet som pant för det obligationslån på 500 MSEK som förlängdes på två år i somras efter förhandlingar med obligationsägarna. I sig rätt intressant att pantsätta ett avtal på en ohållbar affärsidé, men samtidigt var nog inte marknadsvärdet på de obligationerna särskilt högt till att börja med. Åtminstone knappast det nominella beloppet om 500 MSEK. Tillägg: En del av obligationerna har konverterats till aktier och utestående obligationsskuld är som jag läser det 424 MSEK, oräknat utlovade kupongutdelningar.
Siffrorna för marknadsvärdet på de berörda obligationerna bör finnas på marknaden någonstans, men eftersom privatpersoner ytterst sällan handlar obligationer direkt numera, så är kanske transparensen inte den bästa. Någon som har koll på marknadsvärdet? Tillägg: Säljkursen på obligationen är just nu 70, vilket jag utan att läsa på förmodar innebär 70% av nominellt belopp. Hade det inte varit för kupongutdelning (nästa gång redan nästa vecka) hade det motsvarat 19% i ränta på de två år det är kvar (egentligen lite högre, men jag orkar inte räkna ut exakt på månaden – oavsett så strular kupongutdelningen till beräkningen och kräver att man läser på villkoren för obligationen).
Poängen här är att det inte nödvändigtvis behöver föreligga någon panik hos obligationsägarna, som t ex Mangold eller Spiltan, som har tagit en kalkylerad risk i en obligation långt under inlösenvärdet, även om Expressen gärna slår på krigsrubriker kring det hela.
Oscar Properties hela affärsmodell byggde på att folk skulle köa för att boka upp sig på lägenheter på papper, så bolaget sedan kunde gå till banken och belåna dessa bokningar och finansiera sina byggen. Det är inte längre möjligt, för projekt som Gasklockan. Frågan är vad för funktion Oscar Properties ska ha i framtiden, när man inte längre är en köplats för spekulanter som vill tjäna pengar på värdestegringen hos obyggda lägenheter?
En läsare berättar till bloggen hur vederbörande själv stod i kö – bokstavligen – för OP-lägenheter när hypen var som högst, och även hade hyrt in andra att stå i kön fysiskt så platserna kunde säljas till de som inte orkade köa i dagar utanför kontoret. Läsaren bor inte i någon OP-lägenhet, utan i en villa i en kommun utanför Stockholm. Kanske delvis betald via spekulationen i nybyggnation när det begav sig?
5 kommentarer
Går det att pantsätta något som man inte äger eller är det andra regler för företag? Eftersom köpeskillingen inte erlagts så är inte fastighetsköpet fullgånget.
Du kan väl pantsätta vad du vill, det är utlånaren som avgör om panten accepterars. Jmf pantbanken.
Men man måste väl ändå ha äganderätt till det som pantsätts? Hur ska en fodringsägare kunna säkerställa panten om Stockholm stad häver avtalet?
Fast man pantsatte väl inte själva fastigheten i detta fallet, utan projektet och dess eventuella värde. Att projektet och panten nu är värdelöst spelar inte så stor roll för pantsättningen, det måste vara ungefär som att ett pantsatt oförsäkrat hus brinner ner.
Är det en Stukasiren vi hör när OP presenterar sin finansieringsplan?